Vinkkejä

Nizza forever

Olen seurannut näitä Nizza-aiheisia keskusteluja ja ihmetellyt tiettyjen ihmisten negatiivista kuvaa kaupungista. Ajattelinkin siksi antaa muutaman vinkin, joita mietiskelemällä voi pohtia uudelleen suhdettaan paikkaan.

Ensiksikin: miksi joillakuilla tuntuu olevan tarve luokitella Rivieran kaupungit tyyliin huono-ihana? Itse koen Rivieran ja Etelä-Ranskan kokonaisena alueena, jossa erilaisuus on rikkautta. Jos lomailee tai hankkii asunnon Nizzasta, ei se tarkoita, että täytyy pysyä vain siellä. Alueella parasta on kaupunkien ja kylien monimuotoisuus ja helppous liikkua paikasta toiseen. Ylipäätään paikkojen luokittelu yhden silmän varassa on vaarallista, myös Suomessa. On pelottava ajatus matkustaa ulkomaille ja alkaa tehdä samaa arvoasetelmaa, mitä Suomessa tehdään jostain kumman syystä esimerkiksi Itä-Helsingin ja Espoon välillä. Arvosteluasenne on usein myös sama kuin turistilla, joka arvioi Kanarian saarten tai Thaimaan turistikeskusten eroja. Eli näkövinkkeli on täysin turistin, ei ihmisen, joka haluaa antautua syvempään vuoropuheluun esimerkiksi ranskalaisen elämäntavan kanssa.

Toiseksi: täytyy olla edes hieman kulttuurihenkinen oivaltaakseen Nizzan kaltaisen kaupungin hienot puolet. Nizzassa jopa matkailu käsitteenä on kulttuuria, se on laajentunut mm. venäläisten aristokraattien avulla aikoinaan ja saanut henkevyytensä artistisuudesta.

Kolmanneksi: Nizzassa, kuten muuallakaan Ranskassa, ei pääse kaupungin ydinoloon, ellei ole kiinnostunut ruoasta. Kaupungin rytmi kulkee ruoka-aikojen mukaan, ei turistin vatsalaukun. Tosin turistinälän tyydyttämistä voi Nizzassa tyydyttää esimerkiksi kävelykadun kuppiloissa. Jos saisi antaa vain yhden vinkin Nizzaan matkaaville, olisi se tämä: älä koskaan milloinkaan mene ravintolassa istumaan suoraan pöytään, ellet halua kokea, miltä tuntuu olla näkymätön. Ranskassa otetaan kontakti kohteliaasti tarjoilijaan ja puhutellaan häntä "Bonjour/Bonsoir monsieur/madame", ilmoitetaan montako henkilöä on tulossa ruokailemaan ja vasta sen jälkeen mennään pöytään.
Tervehtiminen, kiitokset, hyvästely ja anteeksi pyyntö tönäistessä/ohitettaessa ovat ehdoton osa ranskalaista tapakulttuuria ja ne voi tehdä tarvittaessa vaikka omalla kielellä, mutta niiden opettelu ranskaksi kyllä palkitsee vaivan. Ihmistä, joka ei ymmärrä peruskohteliaisuuksien merkitystä, kohdellaan kuin ilmaa, sillä hänen käytöksensä loukkaa ranskalaista.

Olen ollut myös hämmästynyt siitä, kuinka ihmiset sanovat pettyneensä Nizzaan. Silloin mielenkiintoista on, mikä mahtaa olla odotusarvo. Kannattaisi ottaa selvää etukäteen, että Nizza on Helsingin kokoinen kaupunki, jossa on ison kaupungin ongelmat ja ihanuudet. Turistille sopii Cannes, jossa asukkaiden keski-ikä on lähes 70 vuotta ja keskusta-alue pieni. Idyllinen, puhtoinen ja helppo paikka luksusturismin tunnelmaa haluaville.
Samaa edustaa Monaco.

Mutta. Jos esimerkiksi haluaa asua pidempään Rivieralla, Monacon pilvenpiirtäjäökyilyyn vain harvoilla on varaa/halua ja Cannes taas tuntuu ensiviehätyksen jälkeen tylsältä kongressikermakakulta. Aivan toinen todellisuus Cannesista avautuu jo, kun uskaltautuu kilometrin, parin verran sisämaahan päin.

Ylipäänsä meistä jokaisen kannattaisi kyllä miettiä omaa matkailijanrooliaan: haluaako nähdä vain puhtoisia idyllejä vai ottaako kulttuurit ja elämäntavat vastaan niin, että niistä oppii uutta. Siinä on turistin ja elämysmatkailijan ero.

5

2099

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • että käytyät

      kaupungista italialaista nimitystä Nizza vaikka Nice sijaitsee Ranskassa. Provensaalilaiset käyttävät muotoa Nissa. Mutta samapa se.

      • myös suomenkielinen

        nimitys...

        En ole aloittaja, mutta eikö Suomessa ole ihan tapana käyttää kaupungeista niiden suomenkielisiä nimiä? Suomeen nimitys on tullut toki italiasta, mutta virallista suomea kumminkin on. Muistakaamme, että Nizzassa on paljon italialaisia vaikutteita ja myös paljon italialaisia asukkaita. Taitaa olla myös kuulunut aikoinaan siihen, vaikka ensin toki olikin kreikkalaisten kausi.

        "...vaikka Nice sijaitsee Ranskassa"

        Jos ruvetaan nussimaan pilkkua, niin miksi itse käytät ranskalaiskaupungista kreikkalaista nimitystä (tullut Nike-jumalattaresta)?


      • Nizza forever

        Suomessa ja Italiassa tosiaankin käytetään kaupungista Nizza-nimeä. Espanjalaisille se on muistaakseni Niza. Varmaan muitakin muunnoksia on, jos niitä alkaa tonkia. Enpä ole kuullut, että joku täällä puhuisi Nicestä: menen lomalle Niceen...


    • matkM

      Mikälie kysymys ? Nizza/Nice on hieno ja kans.välinen kaupunki. Paljon hienoja paikkoja lähellä, Cannes,Mynthon, Monaco, Italian länsiosat ym. Muitakin löytyy, en juuri heti muista missa ajelimme. Eli oma auto siellä oiva apu.MUtta suosittelen, hieno alue, hiukka euroja kuluu enemmän kuin muualla keskimäärin..

    • Garcon

      Aijon tehdä SEN ja muuttaa Nizzaan vuoden 2009 alusta! Siellä käyneet ja asuneet: toivoisin teiltä neuvoja ja ohjeita, miten selvitä parhaiten, ja mistä saada töitä helpoiten! Molempiin on tosin jonkinlainen alustava suunnitelma :>

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      243
      2233
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      161
      1458
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1310
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1075
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1029
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      950
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      845
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      669
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      660
    Aihe