pelle ja musta vyö

tane.e

Tuli oltua karateharjoituksissa useamman vuoden ajan ja lopetettua joskus varmaan viitisen vuotta sitten. Tapahtui pääkaupunkiseudulla.

Jtakin jäi mieleen liikkeiden ja muun opetuksen ohella. Se on opettajien persoonallisuus.

Viimeisenä karatevuotena meillä oli osa harjoitusista sellaisen ohjaajan vetämiä, joka oli käytökseltään hyvin sen tapainen´kuin tunnettu Spede-elokuvien sankari vääpeli Körmy!

Musta vyöhän saadaan pitkäaikaisen harrastuksen ja menestyksen tuloksena. Niin oli varmaan hänenkin kohdallaan. Voiko se tehdä se henkilöstä todellakin tuollaisen pellen, joka huvikseen kiusaa oppilaita ja osoittaa heitä kohtaan halveksuntaansa? Ohjauskin oli suurin piirtein nollan arvoista.

Ainakin jäi ohjaaja mieleen ja kysymys, eikö karatessa mustan vyön saamiseen vaadita henkilöltä myös jonkinlaista luonnetta.

5

2255

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yleensä

      Ei karatessa tai muissakaan lajeissa vaadita sen suurempaa henkistä kapasiteettia kuin kuvailemasi henkilöllä. Ei budolajeja enää harrasteta hengissä pysymiseksi, siksipä mitään taito tai henkisiä vaatimuksia ei harrastelijoilta odoteta.

      • toep-po

        On ymmärrettävää, ettei kokeita ja yleviä henkisiä ominaisuuksia odoteta harrastelijoilta, mutta mustan vyön haltijat, jotka tunnetaan ja joilta jotakin vaaditaan, ovat jo eri asia.

        Mustaa vyötä pitää arvostaa ja mustan vyön tulee olla myös arvostuksen arvoinen.

        Eräissä tapauksissahan vyö voidaan myös peruuttaa ja niin on tehtykin.


      • MarkiisiDeFuckingÅmÅl
        toep-po kirjoitti:

        On ymmärrettävää, ettei kokeita ja yleviä henkisiä ominaisuuksia odoteta harrastelijoilta, mutta mustan vyön haltijat, jotka tunnetaan ja joilta jotakin vaaditaan, ovat jo eri asia.

        Mustaa vyötä pitää arvostaa ja mustan vyön tulee olla myös arvostuksen arvoinen.

        Eräissä tapauksissahan vyö voidaan myös peruuttaa ja niin on tehtykin.

        useimmissa lajeissa vaaditaan mustalta vyöltä myös käytöstapoja ettei häpäise omaa lajiaan muitten silmissä. Esim ITF taekwondossa vannotaan aina vyökokeen alussa vala (myös alempien vöiden kokeissa, ei vain mustan), en nyt yhtäkkiä muista kaikkea mitä siinä vannotaan mutta ainakin että ei käytä oppimiaan TKD-taitoja väärin ja kunnioittaa muita ihmisiä, jne. Musta vyöhän on länsimaissa arvostetumpi kuin esim Japanissa tai Koreassa, siellä 1.asteen musta vyö tarkoittaa että on oppinut alkeet lajista, länsimaissa sitä pidetään jo mestarin tasona (väärin!). Mutta siitä huolimatta, vaikka 1.dan musta vyö olisikin vasta budo-tiensä alussa, häntä silti kunnioitetaan ja hänen pitää käyttäytyä sen mukaisesti. Minun mielestäni.


    • jaahas________

      Onkohan tässä nyt kyseessä ns. naapurinkateus. En tiennytkään että sillä vyön värillä olisi kovinkaan suurta merkitystä, mikäli niin ajattelet olet itse aika pelle. Anteeksi nyt vaan, mutta todellinen harrastaja ei vöiden väreistä välitä oli se valkoinen tai musta. Onhan niitä tapauksia joskus ollut että jotkin henkilöt ovat myönnelleet itselleen vyöarvoja jne.

      Mutta harmi, jos koet asian noin, voisi sitä kai oppia sulautumaan porukkaan vaikka siellä onkin spede-elokuvien sankari. Tuskinpa vaan ne kaikki harrastajat on samanlaisia?

    • Tuli mieleen

      Vääpeli körmyt on kylläkin ohjannut Ere Kokkonen, myös käsikirjoittanut.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      61
      6274
    2. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      68
      4182
    3. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      58
      2752
    4. Tietääkö kukaan millaisesta perheestä murhaaja on?

      Onko siis rikkaiden lellipentu, joka luulee, että kaikkea saa tehdä, vai köyhien kakara, jolla ei ole mitään vastuuta ku
      Valkeakoski
      53
      1469
    5. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      347
      1203
    6. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      57
      1134
    7. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      13
      998
    8. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      863
    9. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      841
    10. Ohimenevältä

      Tilalta tämä alkaa jo vaikuttamaan. Arjen pieni piristys olimme toisillemme.
      Ikävä
      29
      823
    Aihe