Naiset, akne ja estrogeeni

kuulkaahan tätä

Naisen kehossa ihon kunnosta huolehtii naishormonit estrogeeni ja progesteroni. Kun keho toimii normaalisti, nämä hormonit ovat tasapainossa keskenään ja iho on finnitön, tukkaa ei lähde eikä iho rasvoitu normaalia enempää.

Jos jostain syystä näiden kahden hormonin välillä tapahtuu jokin häiriö, niin että toista on suhteessa liian vähän tai liikaa, aiheuttaa tämä erinäisiä oireita joita on lukemattomia. Tmä myös altistaa naisen monille eri terveysriskeille.

Useimmiten syynä on se, että elimistössä on liikaa estrogeenia ja suhteessa liian vähän pregesteronia. Estrogeeni dominanssi aiheuttaa lukuisia ongelmia mutta voi vaikuttaa myös ihon kuntoon.

Nykyisessä elämäntyylissämme saamme estrogeenia tai estrogeenin kaltaisia aineita tai hormonitoimintaa muuten sekoittavia aineita kehomme ulkopuolelta jatkuvasti. Syömme sitä e-pillereiden muodossa, syömme sitä lihassa ja maitotuotteissa, sitä erittyy kehoomme erilaisista aineista, muoveista, jopa rakennus elementeistä ja syömiemme hedelmien ja kasvisten mukana tulevissa hyönteis- ja homemyrkyissä.

Nämä kaikki ja lukemattomat muut asia vaikuttavat hormonitoimintaamme sekoittaen sitä. Akne on vain yksi monista oireista joita ihmiset kokevat ja joka on suoraa seurausta hormoni epätasapainosta. Sanotaan että jopa 10-20% naisista on PCCOS joka on myös hormonaalinen häiriötila, johon liittyy liika estrogeeni ja liian alhainen progesteroni ja joka aiheuttaa yleisenä oireena mm aknea. PCOS on jo niin yleinen länsimaissa, että sitä voi kohta kutsua epidemiaksi. Muutenkin naisten sairaudet ovat yleistyneet mm. rintasyöpä on yleistynyt paljon ja todennäköisesti vain yleistyy jatkossa, ja tämä kaikki liittyy hormonien tasapainoon kehossamme.


Kyse ei ole vain aknesta, vaikka se on todella vaikea sairaus. Akne hedelmällisessä iässä olevalla post-pubertiteetti-ikäisellä naisella on aina merkki jonkinlaisesta hormonaalisesta häiriöstä. Ja näihin häiriöihin liittyy AINA muitakin terveysriskejä.

Joten jos olet aikuinen nainen ja sinua vaivaa akne, tee itsellesi palvelus ja mene hyvän gynekologin tai hormonieritykseen erikoistuneen lääkärin eli endokrinologin juttusille. Se on suurin palvelus jonka voit itsellesi tehdä, mikäli haluat pysyä terveenä.

19

14969

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Uncut

      Kirjoitat varmaan ihan aiheesta ja hyvin asiantuntevasti. Kiva lukea täällä välillä tällaistakin tekstiä. Jonkinlaiset lähteet olisi kuitenkin kiva olla, koska aihe on sinällään mielenkiintoinen ja varmasti monia muitakin kiinnostava.

      • tässä jotain...

        No tässä yksi lainaus, mutta jokainen voi löytää todella paljon lisää tietoa kun hakee itse googlella vaikka "estrogen dominance" hakusanoilla.


        ---

        For the most part, our bodies are amazingly resilient. We are hard-wired to resist threats to our equilibrium. What our bodies are not designed for is exposure to the many endocrine disruptors in our environment, among them the family of chemicals known as xenoestrogens.

        Many of these xenoestrogens are proven carcinogens. They are also well known for their ability to damage the immune system and interrupt hormonal balance. Our cells can’t always distinguish fully between our own estrogen and xenoestrogens. Every cell has estrogen receptors that recognize and open to the shape of an estrogen molecular chain, regardless of where it comes from.

        Pesticides are perhaps the biggest source of xenoestrogens. Most bioaccumulate, meaning they are stored in fat cells of fish, poultry and other food sources in increasing concentration until they reach the top of the food chain — where you and I consume them! They are highly estrogenic, and some experts estimate that the average American ingests over a pound of pesticides a year.

        A second major source of xenoestrogens is the many growth hormones given to livestock and poultry, most of which contain fat-soluble estrogens. When we consume those animals or their milk, we ingest that estrogen. Organochlorides like dioxin (a by-product of chlorine when it is burned or processed), PCB’s, PVC’s, and some plasticizers are just a few of the many manmade chemicals that act like estrogen in our bodies. Many others have the effect of interrupting our normal endocrine function, hence the term “endocrine disruptors.”

        Mainstream medicine is finally paying attention because xenoestrogens not only affect the cells of women, but those of men and children. Sperm counts have dropped by 50% in some studies, a significant factor in the epidemic of infertility. The age at which girls develop secondary sex characteristics (breasts and pubic hair) is also dropping. It is not exactly clear what role endocrine disruptors as a whole have in the steady rise of chronic diseases in children (at earlier ages!), but studies are underway to evaluate this.

        ----

        Pätkä pidemmästä tekstistä joka löytyy täältä:

        http://www.womentowomen.com/menopause/estrogendominance.aspx


    • cvbnmm

      Minä olen ymmärtänyt, PCOS:sta kärsivillä on liikaa testosteronia eikä estrogeeniä. E-pillerit ja niiden sisältämä estrogeenihän usein parantaa ihon kuntoa.

      • osittain oikeassa

        Nämä kaksi asiaa eivät poissulje toisiaan. PCOS-potilailla on puutetta progesteronista, yleensä korkeat tai normaalit estrogeeniarvot, joka johtaa estrogeeni dominanssiin. Estrogeeni taas voi kehossa muuttua tesosteroniksi, lisäksi progesteronin puutteesta johtuen munasarjoissa olevat kystat aiheuttavat testosteronin lisääntyneen erityksen munasarjoista.

        Eli PCOSssa on liikaa estrogeenia, liikaa testosteronia ja liian vähän progesteronia ja näiden yhdistelmä aiheuttaa mm. aknea, karvan liikakasvua, lihomista, kuukautishäiriöitä, ja lisää mm. kohdun limakalvon syövän, sydän-, verisuonitautien ja diabeteksen riskiä.


    • -----------

      "Jos jostain syystä näiden kahden hormonin välillä tapahtuu jokin häiriö, niin että toista on suhteessa liian vähän tai liikaa, aiheuttaa tämä erinäisiä oireita joita on lukemattomia. Tmä myös altistaa naisen monille eri terveysriskeille."

      jaa,no en tiiä näistä, mutta itsellä ollut selvästi hormooneista johtuvaa, sillä finnit tuli kun murkkuikäalkoi, oli lievää aknea ja vasta nyt yli 20 kymppisenä,akne on loppunut,tosin aina tulee menkkojen aikaan muutamia näppyjä,,mutta ei enää samalla lailla kuin ennen,eikä iho ole superasvainen,täynnä komedoja,,ennen oli myös rintakehässä ja selässä täynnä pientä näppyjä,nyt ne kaikki on poissa,, iho alkanut palautua normaaliksi,,kauan sitä kesti,,,kuka sanoo että nuoruus on ihanaa aikaa,,,pah,,

      se kyllä kiinostaisi tietää miksi jotkut nuoret saavat aknen ja toiset ei,,? oliko minulla jotenkin enemmän hormooneja?varmaan on myös periytyvää,sillä,, äidilläni oli myös nuorena finnejä,tosin aikuisena siloposki..

      Sen voin toteta että finnien syntyyn vaikuttaa monikin asia,esim,väärät ihonhoitotuotteet voivat ylläpitää ihon huonoa kuntoa(esim.käyttää liian voimmakkaita tuotteita,jotka kuivattavat) tai käyttää liikaa kosteusvoidetta joka antaa hyvän kasvualustan bakteereille,

      puristelua ei kannata myöskään harrastaa,sillä se levittää vain tulehdusta ihossa,,

      kaikista paras mitä itselle olen todennut on mahdollisimman vähän ärsyttää ihoa,,eli mitä vähemmän sörkkii ja hoitaa naamaa kaikilla eri aineilla sitä parempi,ennen harhaluulosesti hoidin ihoa,vaikka millä hienoilla tuotesarjoilla,mutta ei ne auttanut.

      Parasta on että pesee kerran päivässä miedolla pesuaineella,esim,nivean cleasing milk tai avecyd.
      Joskus pelkkä lämmin suihkukin riittää,kosteusvoidetta en käytä,ihossa pysyy se oma tasapaino näin,jos laitan kosteusvoidetta se jää pinnalle ja minusta taas estää ihoa hengittämistä kunnolla.

      Jos mustapäät mietityttää,kannattaa käydä poistattamassa ne vaikka kosmetologilla. itse ei kannata ryhtyä puristelemaan,,

      • asiaa.

        Minua alkoi mietityttämään, että miksi kukaan ei puhu aknen yhteydessä hormooneistä, siis tarkoitan lääkäri tai kosmetologi? He määräävät joko lääkkeitä tai kosmetologit markkinoivat milläkin verukkeella omia tuotteitaan.
        Olen kokeillut niin monet hoitolasarjat eikä mistään ole ollut pysyvää apua, tästä lähtien en enää osta heiltä mitään jos käyn puhdistuttamassa ihoni. Tuohon gynekologi asiaan vielä, minun gynekologi ei ota koskaan kantaa kun olen pyytänyt estrogeenimittausta ym millä selviäisi selville hormoonitasapainon.


      • että hormonitoimintasi

        Ei kyse ole välttämättä hormonien määrästä, eli akneihoisilla niitä ei ole sen enempää. Kyse on tasapainosta.

        Murrosiässä osalla tytöistä on vajausta progesteroni hormonissa, joka aiheuttaa sen, että estrogeenia on liikaa, menkat epäsäännölliset ensimmäisten vuosien ajan ja finnejä tulee.


        Se on normaalia murros-iässä. Mutta aikuisena se kielii ongelmista.


    • 32 vuotias ukko

      No ilman muuta täytyy mennä gynegologille koska sieltä löytyy ratkaisu. Hassua, että yleislääkärit eivät ole löytäneet syytä siitä, että olen vissiin nainen.

    • roan syönyt

      eikö ainoa mitä se gynekologi voisi määrätä tohon vaivaan olis e-pillerit? Vai onko olemassa jotain muita hoitoja? Itse en enää koske e-pillereihin pitkällä tikullakaan, kun ei itselleni sopinut.

      • ensin pitäisi selvittää mik...

        Ensin pitäisi selvittää mikä on vikana. usein e-pillerit on helpoin tapa pitää iho kunnossa ja hormonitoiminta tasapainossa.

        on myös mahdollista käyttää erilaisia hormonikorvaushoitoja jos esim. estrogeenissä tai progesteronissa huomataan selvää vajausta. Mikäli esim. oma keho ei tuota lainkaan progesteronia, se korvataan hormonikorvaushoitona muistaakseni 50 ikävuoteen asti.


      • roan syönyt
        ensin pitäisi selvittää mik... kirjoitti:

        Ensin pitäisi selvittää mikä on vikana. usein e-pillerit on helpoin tapa pitää iho kunnossa ja hormonitoiminta tasapainossa.

        on myös mahdollista käyttää erilaisia hormonikorvaushoitoja jos esim. estrogeenissä tai progesteronissa huomataan selvää vajausta. Mikäli esim. oma keho ei tuota lainkaan progesteronia, se korvataan hormonikorvaushoitona muistaakseni 50 ikävuoteen asti.

        vaikeaksi menis koko homma. Yleislääkärin kautta ei pääse gynekologille, eli pitäisi mennä taas maksaa yksityiselle, maksaa testeistä yms, eikä sittenkään olla varmoja saako siihen muuta kuin e-pillereitä, jotka ainakin mulle aiheutti ihan hirvittäviä sivuvaikutuksia, mieluummin söisin vaikka sitä roaa loppuelämäni. No mut ainakin toistaiseksi iho ok toisen roa kuurin jälkeen, et saa nähdä miten jatkossa menee. Uskon kuitenkin ruokavalion vaikuttavan paljonkin ihon kuntoon (hormoneihin).


    • Uncut

      Mua on jo jonkin aikaa mietityttänyt, että mulla olis PCOS. Akne on vaivannut murrosiän alusta lähtien ja Roaccutanista oli apua vain silloin, kun sitä söi. Iho ja hiuspohja on todella nopeasti rasvoittuvia, ettei mikään ihme, jos iho menee tukkoon. Kuukautiskierto on aina ollut pitkä, 35-40 päiväää, ja pari kertaa vuodessa kierto on ollut viidenkymmenen päivän luokkaa. Menkat jää myös ehkä kerran-kaksi vuodessa kokonaan tulematta.

      Kolme vuotta sitten söin Yasmineja puoli vuotta, mutta ei ne vaikuttanut ihon kuntoon millään lailla eikä kuukautiskivutkaan lievittynyt. Muita sivuoireita olikin sitten ihan tarpeeksi, esim. mielialan heittely, itkuherkkyys ja lihominen. Mikään ei tuntunut miltään ja kaikki kuitenkin itketti koko ajan. En tuntenut itseäni enää, joten oli pakko lopettaa.

      Yasminet ei siis todellakaan sopinut, mutta jos mulla todettaisiin PCOS, niin silloinhan Diane Novista olisi varmaan hyötyä. Kokeilemallahan sen tietää, mikä merkki sopii, mutta kauhistuttaa etukäteen, jos ei sovikaan. Voiko DN:aa sitten syödä ihan ongelmitta koko loppuelämänsä paitsi ei silloin tietenkään, kun lapsia halutaan saada?

      Riittääkö ton oireyhtymän toteamiseen ultraäänitutkimus vai tarviiko tehdä jotain lisätestejä? Googlen kautta selviää aika paljon ja PCOS:n toteamisestakin kiistellään.

      Kaksi pitää olla seuraavista oireista:
      - monirakkulaiset munasarjat (ultraäänilöydös)
      - kuukautisten puuttuminen tai pitkä kuukautiskierto
      - miessukuhormonien liikaeritys, joka usein ilmenee joko liikakarvoituksen tai aknen muodossa

      Ultraääntä ei siis ole tehty, mutta kuukautiskierto on pitkähkö ja epäsäännöllinen ja lisäksi on akne. Hirsutismia ei ole eikä myöskään PCOS:lle tyypillistä ylipainoa (painoindeksi 19,5). Lähiaikoina oon menossa muutenkin gynelle tutkimuksiin, joten siellä otan asian esille. Onko se ihan yleistäkin, että nuorella parikymppisellä ihmisellä todetaan PCOS? Sekin hirvittää, voinko saada koskaan omia lapsia, koska pidän lapsista ihan älyttömän paljon.



      Btw, netistä löytyy noista hormonista tällaista tekstiä:

      "Polykystiset munasarjat eivät tuota hormoneja oikeissa suhteissa. Aivolisäke tunnistaa tämän ja erittää vuorostaan poikkeavan runsaasti LH:ta. Kun LH:ta on ylenmäärin suhteessa FSH:hon, munasarjojen miessukuhormonien eritys lisääntyy. PCO-potilailla onkin usein liiallista karvankasvua ja iho-ongelmia (akne). Ylipaino taas johtuu häiriintyneestä insuliinierityksestä. PCO-oireyhtymää sairastavilla naisilla esiintyy yleensä aina kuukautishäiriöitä, kuten pitkä tai epäsäännöllinen kuukautiskierto tai kuukautiset ovat voineet jäädä jopa kokonaan pois."

      http://www.lapsettomuus.com/Hedelmoityshoidot/Monirakkulainen_munasarjaoireyhtyma_eli_PCOS/index.asp?C=12442397475096643519

      • PCOSlainen

        Mulla on PCOS ja se on ollut noin parikymppisestä asti oireellisena eli silloin alkoi akne, nyt olen hieman alle kolmekymppinen. Mulla ei parikymppisenä ollut muita oireita kuin toi akne, siksi mut diagnosoitiin vasta näin myöhään. Nyt tässä iässä oireina on mm. kuukautishäiriöt kuten sullakin (kk-kierto 72 päivää siinä vaiheessa kun kuukautiset käynnistettiin teroluteilla), paha akne ja masennus. Ylipainoa mullakaan ei koskaan ole ollut, yhdellä kolmasosalla kaikista PCOS potilaista ei ole ylipainoa.

        Mulla diagnoosiin riitti oirekuvaus ja munasarjojen ultra, jossa näkyi polykystiset munasarjat.


    • 263636

      Mikä sitten parantaa tämän hormoni epätasapainon?
      Siis mitä lääkettä gynekologi määrää tähän sairauteen?

      • Uncut

        Pysyvää parannusta ei kai ole, mutta oireita voidaan hoitaa.

        "Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome, PCOS) on tavallisin naisten hormonihäiriö. Sitä esiintyy 5–10 %:lla naisista. Häiriön perussyytä ei toistaiseksi tunneta, mutta sekä perimällä että ympäristötekijöillä arvellaan olevan yhteyttä asiaan. Monirakkulaoireyhtymän tunnusmerkkejä ovat liiallinen karvojen kasvu ja epäsäännölliset kuukautiset. Yli puolet potilaista on ylipainoisia, ja heillä on taipumus erityisesti ns keskivartalolihavuuteen. Oireet voivat myös vaihdella naisen hedelmällisen iän aikana: kuukautiskierrot ovat nuorena kovin epäsäännölliset, mutta 40 vuoden iässä kierto säännöllistyy.

        Gynekologisessa kaikututkimuksessa voidaan nähdä monirakkulainen munasarjarakenne (PCO) ns. sattumalöydöksenä, naisella jolla ei ole mitään gynekologisia oireita. Tällainen tilanne voi olla jopa 20 %.lla naisia

        Oireet
        Monirakkulatauti voi aiheuttaa kuukautisten epäsäännöllisyytta tai poisjäämistä, pitkittyneitä vuotoja ja lapsettomuutta. Liikakarvoitus on tavallista, ja siihen viittaavat karvoituksen lisääntyminen erityisesti ylähuulessa, leuassa, rintojen välissä, alavatsalla esiliinamaisesti ja selässä (ks. liikakarvoitus 1). Lisäksi voi olla aknea. Tila alkaa murrosiässä ja oireet lievittyvät yleensä 40 ikävuoden jälkeen. Ongelmia voi tulla myös raskauden aikana: verenpaine voi nousta ja raskausdiabeteksen vaara on suurentunut. Riskin lisääntyminen näyttää liittyvän enemmän ylipainoon kuin PCOS:aan sinänsä.

        Tautiin liittyy myös aineenvaihduntaan liittyviä ongelmia, jotka muistuttavat ns. metabolista oireyhtymää 2. Kudosten herkkyys insuliinille on heikentynyt, ja tästä seuraa, että insuliinipitoisuus veressä suurenee ja rasva-aineenvaihdunta muuttuu.

        Vaara sairastua diabetekseen ja verenpainetautiin myöhemmällä iällä on suurentunut.

        Taudin toteaminen
        Monirakkulatautia voidaan epäillä oireiden ja gynekologisen tutkimuksen perusteella. Monirakkulaiset munasarjat todetaan emättimen kautta tehtävässä kaikututkimuksessa (ks. kaikukuvaus 3). Tarvittaessa laboratoriossa määritetään sekä munasarjojen että lisämunuaisen tuottamien androgeenin pitoisuus (linkki: liikakarvoitus). Ylipainoisilla kannattaa määrittää verensokeri ja jos se on koholla, tehdään 2 tunnin sokerirasitus.

        Diagnoosi voidaan asettaa, jos potilaalla on kaksi seuraavista: kuukautishäiriö, hyperandrogenismi, monirakkulaiset munasarjat.

        Itsehoito
        Keskeisin hoito on ylipainoisilla laihdutus. Painonlasku voi säännöllistää kierrot ja raskaus voi alkaa ilman muita hoitoja, jopa 5–10 % painonpudotus riittää. Painon normaalistaminen myös vähentää tehokkaasti alkuraskauden keskenmenovaaraa ja muita raskauteen liittyviä riskejä.

        Munasarjojen monirakkulatautiin voi liittyä myöhempää sairastuvuutta, kuten aikuisiän sokeritaudin ja sepelvaltimotaudin vaaroja. Elämäntavoilla tilanteeseen voidaan vaikuttaa, ja siksi riskistä on hyvä tietää. Liikunta on ruokavalion lisäksi hyvä hoitokeino. Se auttaa painonpudotuksessa ja parantaa insuliinin vaikutusta kudoksissa. Tupakointi lisää merkittävästi sairastumisen vaaraa sydän- ja verisuonitauteihin, ja se kannattaa ehdottomasti lopettaa.

        Milloin lääkäriin
        Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos kuukautishäiriöt ovat hankalia, erityisesti jos vuodot ovat pitkittyneet tai on ylimääräisiä tiputteluvuotoja. Tutkimuksiin kannattaa myös lähteä, jos karvankasvu on lisääntynyt nopeasti, muutaman kuukauden sisällä.

        Hoito
        Hormonihäiriön hoidossa voidaan käyttää e-pillereitä, joilla kierto saadaan säännölliseksi. Epäsäännöllisiä vuotoja voidaan hoitaa myös ns. jaksottaisella keltarauhashormonihoidolla. Näin voidaan estää kohdun limakalvon liikakasvu. Lapsettomuuden hoitoon on käytössä muita hormonihoitoja (ks. lapsettomuuden hoito 4). Insuliinin vaikutusta parantavia lääkkeitä, kuten metformiinia, on tutkittu monirakkulataudin hoidossa ja osalle potilaista niistä saattaa olla hyötyä.

        Ehkäisy
        Munasarjojen rakkulamuodostumiseen ei tunneta ehkäisyä. Sen sijaan siihen liittyviä oireita voidaan ehkäistä säännöllisellä liikunnalla, laihduttamisella ja painonhallinnalla."

        http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_haku=Munasarjojen%20monirakkulaoireyhtym%C3%83%C2%A4%20(PCOS)&p_artikkeli=dlk00686


      • 263663
        Uncut kirjoitti:

        Pysyvää parannusta ei kai ole, mutta oireita voidaan hoitaa.

        "Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome, PCOS) on tavallisin naisten hormonihäiriö. Sitä esiintyy 5–10 %:lla naisista. Häiriön perussyytä ei toistaiseksi tunneta, mutta sekä perimällä että ympäristötekijöillä arvellaan olevan yhteyttä asiaan. Monirakkulaoireyhtymän tunnusmerkkejä ovat liiallinen karvojen kasvu ja epäsäännölliset kuukautiset. Yli puolet potilaista on ylipainoisia, ja heillä on taipumus erityisesti ns keskivartalolihavuuteen. Oireet voivat myös vaihdella naisen hedelmällisen iän aikana: kuukautiskierrot ovat nuorena kovin epäsäännölliset, mutta 40 vuoden iässä kierto säännöllistyy.

        Gynekologisessa kaikututkimuksessa voidaan nähdä monirakkulainen munasarjarakenne (PCO) ns. sattumalöydöksenä, naisella jolla ei ole mitään gynekologisia oireita. Tällainen tilanne voi olla jopa 20 %.lla naisia

        Oireet
        Monirakkulatauti voi aiheuttaa kuukautisten epäsäännöllisyytta tai poisjäämistä, pitkittyneitä vuotoja ja lapsettomuutta. Liikakarvoitus on tavallista, ja siihen viittaavat karvoituksen lisääntyminen erityisesti ylähuulessa, leuassa, rintojen välissä, alavatsalla esiliinamaisesti ja selässä (ks. liikakarvoitus 1). Lisäksi voi olla aknea. Tila alkaa murrosiässä ja oireet lievittyvät yleensä 40 ikävuoden jälkeen. Ongelmia voi tulla myös raskauden aikana: verenpaine voi nousta ja raskausdiabeteksen vaara on suurentunut. Riskin lisääntyminen näyttää liittyvän enemmän ylipainoon kuin PCOS:aan sinänsä.

        Tautiin liittyy myös aineenvaihduntaan liittyviä ongelmia, jotka muistuttavat ns. metabolista oireyhtymää 2. Kudosten herkkyys insuliinille on heikentynyt, ja tästä seuraa, että insuliinipitoisuus veressä suurenee ja rasva-aineenvaihdunta muuttuu.

        Vaara sairastua diabetekseen ja verenpainetautiin myöhemmällä iällä on suurentunut.

        Taudin toteaminen
        Monirakkulatautia voidaan epäillä oireiden ja gynekologisen tutkimuksen perusteella. Monirakkulaiset munasarjat todetaan emättimen kautta tehtävässä kaikututkimuksessa (ks. kaikukuvaus 3). Tarvittaessa laboratoriossa määritetään sekä munasarjojen että lisämunuaisen tuottamien androgeenin pitoisuus (linkki: liikakarvoitus). Ylipainoisilla kannattaa määrittää verensokeri ja jos se on koholla, tehdään 2 tunnin sokerirasitus.

        Diagnoosi voidaan asettaa, jos potilaalla on kaksi seuraavista: kuukautishäiriö, hyperandrogenismi, monirakkulaiset munasarjat.

        Itsehoito
        Keskeisin hoito on ylipainoisilla laihdutus. Painonlasku voi säännöllistää kierrot ja raskaus voi alkaa ilman muita hoitoja, jopa 5–10 % painonpudotus riittää. Painon normaalistaminen myös vähentää tehokkaasti alkuraskauden keskenmenovaaraa ja muita raskauteen liittyviä riskejä.

        Munasarjojen monirakkulatautiin voi liittyä myöhempää sairastuvuutta, kuten aikuisiän sokeritaudin ja sepelvaltimotaudin vaaroja. Elämäntavoilla tilanteeseen voidaan vaikuttaa, ja siksi riskistä on hyvä tietää. Liikunta on ruokavalion lisäksi hyvä hoitokeino. Se auttaa painonpudotuksessa ja parantaa insuliinin vaikutusta kudoksissa. Tupakointi lisää merkittävästi sairastumisen vaaraa sydän- ja verisuonitauteihin, ja se kannattaa ehdottomasti lopettaa.

        Milloin lääkäriin
        Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos kuukautishäiriöt ovat hankalia, erityisesti jos vuodot ovat pitkittyneet tai on ylimääräisiä tiputteluvuotoja. Tutkimuksiin kannattaa myös lähteä, jos karvankasvu on lisääntynyt nopeasti, muutaman kuukauden sisällä.

        Hoito
        Hormonihäiriön hoidossa voidaan käyttää e-pillereitä, joilla kierto saadaan säännölliseksi. Epäsäännöllisiä vuotoja voidaan hoitaa myös ns. jaksottaisella keltarauhashormonihoidolla. Näin voidaan estää kohdun limakalvon liikakasvu. Lapsettomuuden hoitoon on käytössä muita hormonihoitoja (ks. lapsettomuuden hoito 4). Insuliinin vaikutusta parantavia lääkkeitä, kuten metformiinia, on tutkittu monirakkulataudin hoidossa ja osalle potilaista niistä saattaa olla hyötyä.

        Ehkäisy
        Munasarjojen rakkulamuodostumiseen ei tunneta ehkäisyä. Sen sijaan siihen liittyviä oireita voidaan ehkäistä säännöllisellä liikunnalla, laihduttamisella ja painonhallinnalla."

        http://www.terveysportti.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_haku=Munasarjojen%20monirakkulaoireyhtym%C3%83%C2%A4%20(PCOS)&p_artikkeli=dlk00686

        Paska nakki siis. Ei voida hoitaa.


      • PCOSlainen
        263663 kirjoitti:

        Paska nakki siis. Ei voida hoitaa.

        Ei ole pysyvää parannuskeinoa PCOS:aan. Mutta jos on ylipainoa, sen tiputtaminen voi auttaa jo huomattavasti oireiden suhteen, akne voi häipyä ja kuukautiskierto normalisoitua, jotkut tulevat jopa luonnollisesti raskaaksi kun ovat laihtuneet.

        PCOS ei ole sairaus, se on vaan sitä että kroppa ei toimi ihan niinkuin pitäisi, se on eräänlainen pysyvä häiriötila.


        Mut PCOS vaatii aina lääkärin diagnoosin, ei sitä kannata itse itselleen diagnosoida. Aknen syy voi olla muuallakin.


    • amö

      Miten joku voi kirjoittaa tänne tällaista soopaa. En usko väitettä, että akne olisi aina häiriötila hormonitoiminnassa. Olen kärsinyt aknesta 15 vuotta. Kuukautiskierto on säännöllinen ja tulen helposti raskaaksi. Melkoisen motteeton hormonitoiminta pitää olla, että ylipäätään tulee raskaaksi.

      Minä ajattelen, että aknessa voi olla kyse poikkeavasta ihon reagoinnista sukupuolihormoneihin. Jos ajatellaan miestyyppistä kaljuuntumista. Kahdella miehellä on samat testosteronipitoisuudet veressä. Toisella miehistä lähtee hiukset päästä ja toiselta ei. Kaljuuntuvan miehen hiuksien karvatupet ovat herkityneet dihydrotestosteronille ja toisen ei. Aknea sairastavan naisen iho reagoi homoneihin. Olen kokeillut e-pillereitä eivätkä ne auta akneeni.

    • ..........

      Aiheesi oli sinänsä hyvä. Lähdekritiikkiä toivoisin, "womentowomen"? ei vaikuta kovin luotettavalta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies vinkkinä sulle

      Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista
      Ikävä
      85
      7535
    2. Oletko katkera kun

      Et saanut kaivattuasi
      Ikävä
      99
      5447
    3. Mitä haluat sanoa tällä hetkellä

      Hänelle 🫶 ⬇️
      Ikävä
      263
      4698
    4. Haluun sua niin paljon

      ❤️🥰🥹 Miehelle
      Ikävä
      48
      4612
    5. Vietetään yö yhdessä

      Rakastellaan koko yö
      Ikävä
      64
      3322
    6. Mitä palveluita mies..

      Haluaisit tilata minulta? -N
      Ikävä
      50
      2738
    7. Olet oikeasti ollut

      Niin tärkeä mulle ja kaikki meidän väliltä on pilattu ei yksistään sinun toiminnalla vaan minun myös.
      Ikävä
      22
      2388
    8. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      53
      2384
    9. Kuuluu raksutus tänne asti kun mietit

      Pelkäätkö että särjen sydämesi vai mikä on? En mä niin tekisi mies koskaan 😘
      Ikävä
      29
      2352
    10. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      41
      2224
    Aihe