Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Lapsen oireet, neuvoja kaipaan

hoitopaikassako vai kotona?

Hei!

Käännyn nyt tänne kysymään kun täällä tuntuu olevan tietäväistä porukkaa. Ongelmaksi on tullut lapsen jatkuvat erinäiset oireet. Kovasti mietityttää home sekä se tuleeko nämä kotoa vai hoidosta. Hoitopaikkaa epäilen eniten, sopii niin hyvin hoidon aloittamiseen, mutta tottakai epäilys kalvaa että jos kotonakin on jotain.

Lapsi on ollut aina todella terve, max kuumetauti kerran vuodessa jos sitäkään. Lapsi on hoidossa hoitajan kotona ja on siitä asti ollut koko ajan jotain. Ensin tietenkin korvatulehdukset x2 kuumeineen, yskineen, räkätauteineen. Ihan normaalia kun lapsi menee hoitoon että sairastelua aluksi on. Kaikki muu on mennyt ohi, mutta yskä on jatkuvaa, kuivaa yskää. Välillä yskä helpottaa vklopun aikana, välillä jatkuu vklopun ylikin, haluaisinkin kysyä että kun home aiheuttaa kuivaa yskää niin kuinka nopeasti yskäoireet häviävät kun homeisesta kiinteistöstä lähtee? Meneekö siihen tunteja, päivä, päiviä? Että tietäisin pitääkö minun epäillä kotianikin.

Lapsella on ollut myös punaista ihottumaa taipeisssa sekä punaisia läiskiä, lapsella on ollut kuiva iho, mutta koskaan ei ihottumaksi asti. Olen rasvaillut, mutta ei sillä helpota. Nyt lapselle on tullut pieniä, ihonvärisiä, mutta erittäin kutiavia näppyjä, niitä on vähän siellä täällä.

Miten ja missä todetaan onko altistunut homeelle? Alkavatko kunnallisilla millekkään? Vai otanko yhteyttä yksityiselle? Tekevätkö yleensäkään mitään näin "pienien" oireiden perusteella. Jos haluan alkaa selvittämään omaa kotia, siitäkin huolimatta että hoitopaikka on vahvempi epäilyn aihe niin mihin otan yhteyttä? Mitä se maksaa ja mitä tehdään?

Siksi hoitopaikka on isompi epäilyn aihe kun siellä on kaikki lapset sairastelleet, jatkuvaa nuhaa ainakin on ja välillä nousee jollekkin kuume. Hoitaja itse ihmetteli kuinka sairastaa vaikka ei normaalisti niin tee (2kk jo jonkunlaista flunssaa, muuttanut asuntoon kesän alussa)asunto on 70luvun talosta.

Voiko nämä oireet yleensäkään olla homeen aiheuttamaa?

22

7518

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • epäilee, niin eikö

      voisi vaihtaa taloa? Helpoin ratkaisu olisi etsiä uudehko, uusi rakennus hoitajan kodikseen kuin lähteä toista tietä etsimän ratkaisuja. Lapsellenne olisi kyllä paras (jatkuva yskä), että ottaisitte hänet pois hoidosta pidemmäksi aikaa ja katsoisitte miten rauhoittuu. Voi viedä kuukaudenkin ennen kuin tulehdus keuhkoissa asettu ja saattaa tarvita jotain lääkkeitä, kuten allergialääkkeitä rauhoittuakseen. Omalla tytölläni muihin allergiaoireisiin (jos niitä joskus ylipäänsä on) auttaa tavalliset käsikauppa-allergialääkkeet, mutta hometapauksessa tai virusinfektion aikana pitää käyttää aeriusta ja singulair-astmalääkettä.

    • mhbakteerit käyttöön
      • mieluummin

      • aloittaja

        Ihan hyvä oirelistavinkki testissä, mutta en oikein osaa tehdä sitä lapsen puolesta kun on vielä sen verran pieni ettei osaa kaikkea kertoa.
        Mutta kun aloin miettimään miestä niin hänellä on muutamia oireita tuolta, mm. väsymys, aloitekyvyttömyys, nämä voi johtua myös raskaasta työstäkin ja siitä johtuvasta väsymyksestä, mutta täytyy pyytää jos tekisi testin. Itse en ole herkkä homeelle, olen työpaikassa jossa hyvin moni oireilee ja home-epäily on melko varma tapaus, minulla siellä ei tule mitään oireita.


      • aloittaja
        aloittaja kirjoitti:

        Ihan hyvä oirelistavinkki testissä, mutta en oikein osaa tehdä sitä lapsen puolesta kun on vielä sen verran pieni ettei osaa kaikkea kertoa.
        Mutta kun aloin miettimään miestä niin hänellä on muutamia oireita tuolta, mm. väsymys, aloitekyvyttömyys, nämä voi johtua myös raskaasta työstäkin ja siitä johtuvasta väsymyksestä, mutta täytyy pyytää jos tekisi testin. Itse en ole herkkä homeelle, olen työpaikassa jossa hyvin moni oireilee ja home-epäily on melko varma tapaus, minulla siellä ei tule mitään oireita.

        edellisen viestin piti siis viitata tuohon testi-linkkiin.


    • selvittää

      Hoitotädin kannattaisi pyytää kunnan terveystarkastajaa tekemään asunnontarkastuksen. Joissakin kunnissa on hyviä, asiansaosaavia t-tarkastajia ja asia voi selvitä sillä. Valitettavasti näin ei ole joka kunnassa.

      70-luvun rakennuksissa on eniten vaurioita - varsinkin rivi- ja omakotitaloissa. Oletko huomannut siellä tunkkaista, pistävää tms. hajua, kun tulet ovesta sisään?

      Homeiden lisäksi kuivaa yskää yms. voi aiheuttaa myös myrkylliset materiaalipäästöt. Onko siellä esim. muovimattoja tai -tapetteja?

      • aloittaja

        Siellä on kyllä oma hajunsa kun sisälle astuu. Ja haju tarttuu myös lapsen vaatteisiin. Itse hoitaja ei ole puhunut home-epäilyistä mitään, hän on varmaan tottunut hajuunkin niin ettei sitä edes huomaa. Harvalla nimittäin oikeasti tulee edes home mieleen sairastelukierteessä. Ei ole tietääkseni muovimattoja.


      • pettämätön merkki
        aloittaja kirjoitti:

        Siellä on kyllä oma hajunsa kun sisälle astuu. Ja haju tarttuu myös lapsen vaatteisiin. Itse hoitaja ei ole puhunut home-epäilyistä mitään, hän on varmaan tottunut hajuunkin niin ettei sitä edes huomaa. Harvalla nimittäin oikeasti tulee edes home mieleen sairastelukierteessä. Ei ole tietääkseni muovimattoja.

        Se, että lapsesi vaatteisiin tarttuu hajuja on varma merkki siitä, että asunnossa on jo pahaksi päässyt homeongelma. Se on totta, että asukkaat itse turtuvat noihin hajuihin. Terveystarkastajillekin on annettu ohjeistus, että se hajuhavainto pitää tehdä heti ulko-ovella sisääntullessa, sillä ihmisen hajuaisti tottuu muutamassa sekunnissa siihen hajuun eikä sisällä sitä ehkä enää huomaa.

        Vaikka tuntuisi kuinka hankalalta, niin ainoa järkevä vaihtoehto on, että otat lapsesi pois sieltä hoidosta niin pian kuin mahdollista. Mitään korjaustoimenpiteitä ei kannata ruveta odottelemaan. Ne venyvät ja vanuvat ja useimmiten epäonnistuvat. Korjataan liian pintapuolisesti tai vain ensimmäiseksi löydetty vaurio, vaikka niitä yleensä on aina useampia.

        Tiedät kai, että homealtistus voi aiheuttaa myös pysyviä sairauksia (astma, reuma jne...).


    • paininut

      samojen ongelmien kanssa. Saitkin jo tosi hyvän neuvon eli sen, että pitäisit lapsen pois hoidosta jonkun jakson. Omani kohdalla jo parissa viikossa huomasi muutoksia ulkoisessa olemuksessa eli kalvakkuus hävisi ja nenän tukkoisuus lieveni. Ja kotijakson jälkeen muutama päivä hoidossa ja taas oli kaikki oireet voimakkaat, sitten sairastuttiin ja syötiin antibioottikuureja. Myös kesäloma-aika oli sellaista, ettei lapsi sairastanut ollenkaan ja aina kävi niin, että viimeinen antibioottikuuri loppui juuri loman alkuun. Kun lapsi söi kymmenen antibioottikuuria vuodessa, ajattelin, että parempi vaihtaa hoitopaikkaa. Lapsen hoitopaikaksi vaihtui oma koti ja siihen loppui sairastelukierre. Kaikki oli hyvin, kunnes alkoi koulu ja siellä sama sairastelukierre alkoi taas. En tiedä, missä vaiheessa elimistö oppii tuntemaan homeet, mutta nyt tilanne lapsen kohdalla on se, ettei hän voi enää olla sairastumatta homerakennuksissa. Tuota pohjaa vasten toivon, että pääsette selvyyteen, vaikka sillä hoidosta pois olemisella, että helpottaako vai ei. Ja jos helpottaa, etsikää uusi hoitopaikka. Pientä urkintaakin kannattaa harrastaa uutta paikkaa etsiessä.

      • Aloittaja

        Meillä hoitojakso loppuukin jo kuukauden päästä, siitä olen helpottunut. Itsellä on vahvasti tiedossa alueen päiväkotipaikat, yksi on homeeton. Mutta näemmä ei auttanut pelata senkään päälle että lapsi pääsisi hoitajan luokse eikä tarvitse mennä homeiseen päiväkotiin. Todella harmillinen tilanne kaikille.


    • täytyy ottaa aikalisä

      Miten ihmeessä olet antanut lapsesi olla tuollaisessa päiväkodissa.
      Jos kerran lapsen kotona ollessa ei ole ilmaantunut mitään edellä mainittuja oireita niin sitten koko homma johtaa tuohon päiväkotiin.
      Miten olet miettinyt näitä asioita.
      Eihän koko yksinkertaisuudessaan ole mitään muuta kuin ynnäämistä.
      Vai onko tällä viestillä jokin muu tarkoitus.
      Sellainen heräsi mieleen heti kun oli noinkin yksinkertaisesta asiasta kyse.

      • kokenut konkari

        kuvattu tilanne onkin varmaan sellaiselle, joka on tietoinen homeen aiheuttamista ongelmista ja jolla on omakohtaista kokemusta asiasta. Tällaisena vanhana konkarina pystyy helposti päättelemään, milloin on kysymyksessä sellainen sisäilmaongelma, että kannattaa ottaa jalat alle.
        Ymmärrän täysin nykyajan vanhempien epätietoisuuden, mitä tehdä, kun vastassa on home. Totuus on kuitenkin se, että nämä asiat on opittu kantapään kautta ja harva lääkäri niitä esim. alkaa vapaaehtoisesti tutkia, kun on lapsen kanssa vastaanotolla. Kyllähän siinä kaivetaan kaikki muut mahdolliset syyt ennen kuin jää se viimeinen syy eli home jäljelle. Ympäristö myös, ainakin meidän kunnassa terveystarkastajaa myöten antaa eräällä tavalla täysin väärän kuvan. Trendinä on vähättely ja hysterian lietsomisen pelossa keksitään vaikka mitä, jotta sitä hysteriaa ei syntyisi. Senkin ymmärtää, kun itse tietää, kuinka moni paikkakunnan rakennuksista on homeen kourissa, että jos totuus paljastuisi, niin en ihmettelisi hysteriaakaan. Pisteenä iin päälle paikkakunnalla käy luennoimassa guru, joka kertoo, kuinka venäjän lapsilla on kaikki hyvin, kun elävät niin epähygieenisissä oloissa, niin kehon puolustusmekanismit toimii oikeita taudinaiheuttajia vastaan. En ihmettele, että tämän jälkeen vanhemmat ajattelevat, että kaikki korjaantuu sillä, kun eletään vähemmän ylihygieenisesti ja syödään ruuat likaisin käsin, sillä kaikki korjaantuu. Mutta yhä vaan se vaurioitunut rakennus aiheuttaa niitä oireita...


      • aloittaja

        "Miten ihmeessä olet antanut lapsesi olla tuollaisessa päiväkodissa" --> Siten kun lapsi ei ole ehtinyt hoidossa ollakkaan kuin hiukan päälle kuukauden. Enkai nyt yhden kuumeen jälkeen osannut ajatella hometta, vaan kyllä ensimmäinen ajatus on se että lapset sairastavat yleensä hoidon aloittaessaan.
        Nyt pitkittyneen yskän vuoksi olen alkanut asiaa ajattelemaan paremmin.
        Meillä on siitä onnellinen tilanne että enään kuukausi hoitoa.


    • lapsilla

      Meillä oli samankaltainen epäily jonkin aikaa sitten. Lapsemme sairastivat lähestulkoon kokoajan, hoidon aloittamisen jälkeen. Yskää, nuhaa, kuumetta, ihottumaa, juuri taipeissa. Erikoislääkärissä käynti auttoi: Erittäin pahat ylähengitystietulehdukset, ihottumat molemmilla (ei ollut aijemmin), astmalääkitys aloitettiin kuivaan yskään. Lääkäri tuki epäilyämme ja käski välittömästi etsimään uuden hoitopaikan. Lapsilla homeelle altistumisen todistaminen on erittäin vaikeaa. Älä jää odottamaan, jos epäilet tällaista. Lastesi terveys on tärkeintä! Meillä lapset olivat vähän aikaa kotona ja oireet helpottivat lähestulkoon heti. Astmalääkitys kyllä jatkuu valitettavasti vielä jonkin aikaa. Uudessa hoitopaikassa ei vastaavia oireita ole tullut, vaikka lapsemme ovat siellä jo jonkin aikaa olleet. Emme ole katuneet päätöstämme.

    • vanhemmat222

      Onko kohtalotovereita? Miten lapset ja itse olette pärjänneet ja oletteko saaneet asiat järjestymään, jos toinen vanhempi haluaa kieltää lapsen altistumisenja herkistymisen kokonaan? Itsellä tilanne sikäli paha, että mieheni ei halua kuullakaan lapsen tilanteesta, vaikka on itse nähnyt miten lapsi sairastaa homerakennuksissa. oireet jopa rajut toisissa paikoissa. Toisissa viivästyneet. Miten olette selvinneet eteenpäin?

      • naiset...

        ...ovat edelleenkin noin alistuvaisia. Jos miehesi ei tiedosta ongelmaa, niin miten ihmeessä se voisi estää sinua toimimasta lapsesi hyväksi. Ja jos yrittääkin estää, niin heitä kaveri pellolle. Et kai uhraa lapsesi terveyttä ja tulevaisuutta miehesi välinpitämättömyydelle/tyhmyydelle.


      • aloittaja

        Kyllä nyt on miehessä vikaa. Ehkä hän pelkää ewttä jos vika ei olekkaan hoitopaikassa vaan kotona tai jotain vastaavaa? No joka tapauksessa miesten maailmasta ei aina ota selvää, meillä onneksi mennään meidän tapauksen kanssa samaa tietä.


    • paranemaan päin

      Meillä oli aivan samat oireet ja allergioiden erikoislääkäri suositteli pikaisesti vaihtamaan hoitopaikan. Nyt useita viikkoja myöhemmin ja melkoisten lääkekokeilujen jälkeen, yskä on rauhoittumassa. Kaikki muut oireet hävisivät parissa viikossa. (nuhat ja ihottumat) Kokeile ihmeessä vaihtaa hoitopaikkaa. Jos epäilyttää, lukaise muutama tutkimus siitä, mitä nämä homeet pitkässä altistuksessa aiheuttavat. Älä riskeeraa lapsesi terveyttä, hän ei itse tee valintoja, vaan äitien ja isien kuuluu ne tehdä. Jos koti epäilyttää, otata huonepölynäytteet, ne kertovat aika paljon ilmanlaadusta.

    • Yhäiti29

      Itsellä home epäilys myös, poika 3v 6kk käy kerran kuukaudessa isällään ja on 3-2 yötä kerrallaan ja joka kerta sieltä pois tullessaan on kipeä ja vaatteet ja koko poika haisee ummehtuneelle :/ puhunut isän kanssa mut on itse sitä mieltä ettei hometta oo.. olen yv äiti. Pitäisikö ottaa yhteyttä lasten valvojaan kun tapaamis oikeudet sitä kautta?
      Auttakaa minua!

      • Ourt

        Asuuko isä omassa omakotitalossa? Silloin on vaikea myöntää, että hometta voisi olla. Vuokra-asunto olisi helpompi juttu. Terveystarkastajan pitäisi tutkia tilanne. Voithan kysyä lastenvalvojalta asiasta.


      • "Yhäiti29
        16.3.2018 11:22

        Itsellä home epäilys myös, poika 3v 6kk käy kerran kuukaudessa isällään ja on 3-2 yötä kerrallaan ja joka kerta sieltä pois tullessaan on kipeä ja vaatteet ja koko poika haisee ummehtuneelle :/ puhunut isän kanssa mut on itse sitä mieltä ettei hometta oo.. olen yv äiti. Pitäisikö ottaa yhteyttä lasten valvojaan kun tapaamis oikeudet sitä kautta?
        Auttakaa minua!"

        - Ymmärryksen lisääminen homeiden haitallisesta vaikutuksesta terveyteen saattaisi toimia herätteenä. Tässä muutamia linkkejä, joita voisit printata tai lähettää sähköpostina toiselle vanhemmalle:

        Suomalaistutkimus paljastaa: Näin home vaikuttaa lapsen terveyteen
        http://www.terve.fi/vauvaika/suomalaistutkimus-paljastaa-nain-home-vaikuttaa-lapsen-terveyteen

        Jopa 253 000 lasta voi altistua homeelle – katso kartasta, missä ongelmia on
        https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000001912592.html

        Sisäilma
        https://thl.fi/fi/web/lastenneuvolakasikirja/tietopaketit/allergiat/sisailma

        Päiväkodissa ja koulussa sisäilmaongelma?
        https://www.hengitysliitto.fi/fi/hengityssairaudet/sisailmasta-ja-homeesta-sairastuneet/nain-selvitat-sisailmaongelmia/paivakodissa-ja-koulussa-sisailmaongelma

        Kosteus- ja homeongelmista kärsiville uusi hoitosuositus – Lääkärillä keinot oireiden arvioimiseen
        https://www.aamulehti.fi/kotimaa/kosteus-ja-homeongelmista-karsiville-uusi-hoitosuositus-laakarilla-keinot-oireiden-arvioimiseen-23950547/

        Kosteusvaurioden terveyshaitat ja niiden tutkiminen
        http://fi.opasnet.org/fi/Kosteusvaurioden_terveyshaitat_ja_niiden_tutkiminen

        - Noilla voisit päästä jo alkuun jättämättä asiaa puolitiehen. Jos voisit järjestää lääkärikäynnin heti kyläilyn jälkeen niin, että lääkärikin näkisi kipeän lapsen ja haistaisi tämän ummehtuneet vaatteet. Joukossa on tosin vähätteleviäkin lääkäreitä, joilta ei apua saa. Mutta jos käyt lapsen kanssa muutaman kerran vaikkapa terveyskeskuslääkärillä, tulosta printit ja ota ne mukaan spesialistin vastaanotolle, jonne saattaa olla pitkät jonot. Omassa homeongelmassani kokemusta on Ville Valtosesta, jonka luokse pääsin iltamyöhäisellä ylimääräisenä potilaana veloessaan vain osan siitä, mitä olisi pitänyt. Vastaanotolta saatu yhteenveto käynnistä voi olla lisädokumenttina hyödyllinen.


      • Jk. Olepa muuten varovainen, kun lähdet puuttumaan tuollaiseen epäkohtaan, ettei sillä aleta sotia kokonaan toisia asioita vastaan: https://www.lokakuunliike.com/perheeni-tarina/home-ongelmat-vallankayton-valineena

        Tuo oli ensimmäinen ja ikävin juttu, minkä aiheesta luin, joka kannattaa ottaa huomioon. Ettei asia keikahtaisi huoltajuustaisteluksi sisäilmaongelman sijaan ja lapsi joutuisi vielä enemmän kärsimään, turvaa selustasi äänittämällä kaikki tapaamiset ja keskustelut ja suosi kirjallista kanssakäymistä säilyttäen todisteet visusti tallessa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      87
      2305
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      51
      1997
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1848
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      89
      1837
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1628
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1562
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      25
      1432
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1392
    9. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1390
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1351
    Aihe