Metanoli

Zimppa

Oon tehnyt kotiviinejä jos jonkinlaisia vuosikaudet, aika rutiininomaisesti ilman syvää harrastamista. Luin jostain, että tarkkana pitää olla mm. puhtauden kanssa, ettei synny esim. metanolipitoista juomaa kun halutaan etanolia. Onko jollakulla kokemuksia kotiviinin mönkään menemisestä tällä tavalla?

14

8018

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • syntyy vain

      tislaamalla, en ole koskaan kuullut että käyttämällä, mutta voin olla väärässä ja haluaisin tähän itsekin tietoa.

      Metanolihan on todella vaarallista, luulisi siitä kuulleen viiniä itsekin vuosia tehneenä.

      • ei synny

        tislaamalla. Metanolia voidaan tislata käymistuotteistakin, mutta tislatessa ei synny uutta metanolia - kyllä se on oltava ennestään tisleessä. Tosin metanolin osuus normaalisti on erittäin pieni eikä siitä pidä olla huolissaan.

        Metanoli on muutoin erittäin hakala myrkky, jota ei pidä väheksyä, mutta ei sitä normaalisti kotiviineihin tule. Metanoli tehdään yleisimmin häkäkaasusta ja vetykaasusta. Metanolia ei pidä sellaisenaan juoda edes pieniä määriä - voi aiheuttaa kuoleman tai sokeutumisen jo hyvin pieninä annoksina.

        Jos kotiviiniin tulisi jostain mätänemisen ja bakteeritoiminnan tuottamaa metanolia se luultavasti myös maistuisi pilaantuneena viininä.
        Jos viinissä on vain vähän metanolia ja selvästi enemmän etanolia ei ole suurta hätää.

        Pilaantunutta keittoa ei pidä juoda eikä tislata, siinä on aina metanolin vaara.


      • on pektiini
        ei synny kirjoitti:

        tislaamalla. Metanolia voidaan tislata käymistuotteistakin, mutta tislatessa ei synny uutta metanolia - kyllä se on oltava ennestään tisleessä. Tosin metanolin osuus normaalisti on erittäin pieni eikä siitä pidä olla huolissaan.

        Metanoli on muutoin erittäin hakala myrkky, jota ei pidä väheksyä, mutta ei sitä normaalisti kotiviineihin tule. Metanoli tehdään yleisimmin häkäkaasusta ja vetykaasusta. Metanolia ei pidä sellaisenaan juoda edes pieniä määriä - voi aiheuttaa kuoleman tai sokeutumisen jo hyvin pieninä annoksina.

        Jos kotiviiniin tulisi jostain mätänemisen ja bakteeritoiminnan tuottamaa metanolia se luultavasti myös maistuisi pilaantuneena viininä.
        Jos viinissä on vain vähän metanolia ja selvästi enemmän etanolia ei ole suurta hätää.

        Pilaantunutta keittoa ei pidä juoda eikä tislata, siinä on aina metanolin vaara.

        Suurin metanolin lähde sekä rypäle- että marjaviineissä on pektiini ja sen hajoamin
        joko luontaisten tai lisättyjen entsyymien
        toimesta. Määrät vain ovat niin pieniä
        ettei niistä viineissä juuri kannata huolestua
        (jos ei sitten ala 'tiivistelemään' viinejään)

        Jos jotakuta todella kiinnostaa niin voi aloittaa vaikka hankkimalla tämän käsiinsä:
        http://www.ajevonline.org/cgi/content/abstract/26/4/184
        Googlekin löytää asiasta yhtä ja toista.


      • Tuo metanoli on se
        on pektiini kirjoitti:

        Suurin metanolin lähde sekä rypäle- että marjaviineissä on pektiini ja sen hajoamin
        joko luontaisten tai lisättyjen entsyymien
        toimesta. Määrät vain ovat niin pieniä
        ettei niistä viineissä juuri kannata huolestua
        (jos ei sitten ala 'tiivistelemään' viinejään)

        Jos jotakuta todella kiinnostaa niin voi aloittaa vaikka hankkimalla tämän käsiinsä:
        http://www.ajevonline.org/cgi/content/abstract/26/4/184
        Googlekin löytää asiasta yhtä ja toista.

        Joka saa seuraavan päivän tuntumaan tuomiopäivältä ja monet vannovat, että oli kyllä viimeinen kerta kun ryyppäsin jne.
        Mutta sitäpä tuskin tiesitte, että Alko/Altia lisää metanolia omiin tuotteisiinsa juuri tuon katumuksen aikaansaamiseksi.
        Ottakaapa känni apteekkispriistä, niin huomaatte, että seuraavana päivänä on vain hiki ja kaamea jano, ei kivistä otsaa ollenkaan.
        Kotiviineissä ei synny haitallisia määriä metanolia, kuten tuossa jo aikaisemmin todettiin.
        Mutta jos tislaatte viinin kirkkaaksi, on syytä tiputella ensimmäiset liraukset uhrattavaksi maaemolle, se on nimittäin ihan oikeasti myrkkyä.


      • Alko ei
        Tuo metanoli on se kirjoitti:

        Joka saa seuraavan päivän tuntumaan tuomiopäivältä ja monet vannovat, että oli kyllä viimeinen kerta kun ryyppäsin jne.
        Mutta sitäpä tuskin tiesitte, että Alko/Altia lisää metanolia omiin tuotteisiinsa juuri tuon katumuksen aikaansaamiseksi.
        Ottakaapa känni apteekkispriistä, niin huomaatte, että seuraavana päivänä on vain hiki ja kaamea jano, ei kivistä otsaa ollenkaan.
        Kotiviineissä ei synny haitallisia määriä metanolia, kuten tuossa jo aikaisemmin todettiin.
        Mutta jos tislaatte viinin kirkkaaksi, on syytä tiputella ensimmäiset liraukset uhrattavaksi maaemolle, se on nimittäin ihan oikeasti myrkkyä.

        lisää yhteenkään tuotteeseensa metanolia, eikä kukaan muukaan. Metanolin lisääminen on lailla kielletty koko EU:n alueella, eikä sitä missään muussakaan paikassa saa lisätä - mutta eräissä ulkolaisissa halvoissa sotkuissa on yllättävän paljon metanolia. Näitä ei tosin saa myydä EU-alueella. Metanolin rajat ovat tarkat ja niitä seuraa mm tuotevalvontakeskus, tulli ja Alko.
        Ensimmäiset mömmön kotitisteestä ovat aivan yhtä haitallisia kuin viimeisetkin. Jos ei ole nihilisti, heittää ensimmäiset 10% ja viimeiset 10% menemään, tällöin tisleen laatu kohenee selvästi.


      • Pave Ponu

        pontikaksi, on mahdollista, että tapat itsesi metanolilla, tai ainakin menetät näkösi..
        Kaikki, johtuu asiantuntemattomuudesta ja väärin tehdyistä laitteista. Höyrystyskorkeuden pitää olla vähintään 80 senttiä nesteen pinnasta, ennen höyryn kulkeutumista lauhduttimeen. Mieluummin täysi metri, niin on varmaa, ettei etanolia raskaampi metanoli, nouse lauhduttimeen asti. Tämä on aivan faktaa, ja noiden ponujen kanssa pelaavat sen tietääkin, koska ovat, ainakin minun tuntemani, vielä hyvin näkeviä ja hengissä. ;-))
        Viinien metanolipitoisuuksista luin vasta nyt ensimmäisen kerran täällä, vaikka olen kotiviiniä ainakin 30 vuotta valmistanut, sellaisen pari-kolme kertaa vuodessa.. Ilmeisesti viinien pitoisuudet ovat olemattomia, koska vielä tässä jolkuttelen...
        http://www.sodankyla.fi/alariestogalleria/auralvisual.php?id=8
        -juomaa se on pontikkakin ja oikein valmistettuna parempaa, hajuttomampaa ja pehmeäpää, kuin perinteinen kossu... ;-D
        -Aktiivihiilestä löytyy loppusuodatuksen salaisuus. No, nämä tiedot löytyy myös wikipediasta, kun osaa etsiä...


      • Tehtailija
        Pave Ponu kirjoitti:

        pontikaksi, on mahdollista, että tapat itsesi metanolilla, tai ainakin menetät näkösi..
        Kaikki, johtuu asiantuntemattomuudesta ja väärin tehdyistä laitteista. Höyrystyskorkeuden pitää olla vähintään 80 senttiä nesteen pinnasta, ennen höyryn kulkeutumista lauhduttimeen. Mieluummin täysi metri, niin on varmaa, ettei etanolia raskaampi metanoli, nouse lauhduttimeen asti. Tämä on aivan faktaa, ja noiden ponujen kanssa pelaavat sen tietääkin, koska ovat, ainakin minun tuntemani, vielä hyvin näkeviä ja hengissä. ;-))
        Viinien metanolipitoisuuksista luin vasta nyt ensimmäisen kerran täällä, vaikka olen kotiviiniä ainakin 30 vuotta valmistanut, sellaisen pari-kolme kertaa vuodessa.. Ilmeisesti viinien pitoisuudet ovat olemattomia, koska vielä tässä jolkuttelen...
        http://www.sodankyla.fi/alariestogalleria/auralvisual.php?id=8
        -juomaa se on pontikkakin ja oikein valmistettuna parempaa, hajuttomampaa ja pehmeäpää, kuin perinteinen kossu... ;-D
        -Aktiivihiilestä löytyy loppusuodatuksen salaisuus. No, nämä tiedot löytyy myös wikipediasta, kun osaa etsiä...

        "Höyrystyskorkeuden pitää olla vähintään 80 senttiä nesteen pinnasta, ennen höyryn kulkeutumista lauhduttimeen"

        Elä hyvä ihminen anna tuollaisia ohjeita. 15 l vehkeillä keitettäessä kaadetaan ensimmäiset puoli kahvikupillista maahan ja loputkin kannattaa ottaa ensin isoon astiaan ja pullottaa vasta, kun keitos on kuivunut. Kotiviini sisältää saman määrän metanolia, mutta ensimmäiset tipat tislettä ovat ihan sitä ihteään. Jos käytössä on lämpömittari, niin kaikki alle 75 asteen lämmössä tullut tavara on metanolia.


      • 0+00++0+
        Alko ei kirjoitti:

        lisää yhteenkään tuotteeseensa metanolia, eikä kukaan muukaan. Metanolin lisääminen on lailla kielletty koko EU:n alueella, eikä sitä missään muussakaan paikassa saa lisätä - mutta eräissä ulkolaisissa halvoissa sotkuissa on yllättävän paljon metanolia. Näitä ei tosin saa myydä EU-alueella. Metanolin rajat ovat tarkat ja niitä seuraa mm tuotevalvontakeskus, tulli ja Alko.
        Ensimmäiset mömmön kotitisteestä ovat aivan yhtä haitallisia kuin viimeisetkin. Jos ei ole nihilisti, heittää ensimmäiset 10% ja viimeiset 10% menemään, tällöin tisleen laatu kohenee selvästi.

        sanakirjasta. Se on tuossa kyllä vähän väärässä paikassa, ei pahalla.


    • tislaamo-tiikeri

      Käymisessä muodostuu aina enempi ja vähempi epäpuhtaita alkoholeja, joihin metanoli sisältyy. Itse metanoli ei ole haitallista, mutta elimistö muuttaa sen formaldehydiksi, mikä sitten vie näön.

      • suurin ongelma

        muurahaishappo jota muodostuu metanolista vatsahappojen kera, tämä vie aika helpolla muutakin kuin näön - vatsakalvot tuhoutuvat tai sitten pahimmassa tapauksessa kerrasta lähtee henki.


      • Kaikissa käymistuotteissa on sekä metanolia (CH3OH), että moniarvoisia alkoholeja (sikunoita)etanolin (C2H5OH) lisäksi. Tislatuissa juomissa ei ole metanolia, koska se kiehuu ensin ja voidaan näin poistaa tisleestä. Esim. viskissä on sikunoita, jotka joillekin aiheuttavat kovan krapulan. Sikunat jäävät viskitisleeseen, koska siitä ei tislata kirkasta aromitonta alkoholia, vaan halutaan aromienkin tulevan mukaan lopputuotokseen.
        Metanoli on hyvin myrkyllistä kun se hapettuu elimistössä formaldehydiksi (formaliini).
        Mutta kun juo viiniä, jossa on vain vähän metanolia, tuo hapettuminen tapahtuu hitaasti, koska veressä oleva etanoli hapettuu ensisijaisesti ja rajoittaa metanolin hapettumista (juopon tuuria!). Jos sensijaan nauttii pelkkää metanolia pääsee ruokalusikallisella sokeiden kirjoihin ja puolella desilitralla pilven reunalle. -noin karkeasti arvioiden.


    • Puhtaat pullot ja vähän selluloosaa, niin eiköhän se metanoli jää lähes pois.
      Se metanolin syntyminen liittyy jotenkin selluloosaan.
      Metanoli imeytyy myös ihon läpi ja sen haisteleminenkin on vaarallista. Siksi ei kannattaisi käyttää sellaisia tuulilasinpesunesteitäkään mitkä sisältää metanolia. Siis auton pissapojassa, vaikka olisivat sitruunatuoksuisia.

    • _harrastelija_

      Tein kotiviiniä ihan kokeiluna. Valmiin tuotoksen kaadoin kattilaan, ja laitoin levyn täysille. Odotin, että alkoi nousta höyryjä kattilasta. En siis pitänyt kantta päällä. En kuitenkaan antanut höyrytä kuin minuutin pari, ettei etanoli lähde haihtumaan. Niin, ja siltä varalta, että se tosiaan olisi metanolia, mikä ekana höyryää, katselin ihan vähän matkan päästä tapahtumaa.

      Netistä löydettyjen tietojen mukaan metanoli höyrystyy 65 asteessa ja etanoli 78 asteessa, joten käsittääkseni, jos pienen pieni määrä olisikin metanolia joukossa, sekin vähä lähtisi tuolla. Ilmeisesti se metanolin muodostuminen käymisen yhteydessä on kuitenkin hyvin vähäistä.

      Oli muuten hyvää viiniä, eikä tullut edes pää kipeäksi.

    • 91257812513

      Eräässä tehtaassa työntekijälle meni metanolia saappaaseen. Kaveri ajatteli että mitäs tuosta. Jonkin ajan päästä piti soittaa ambulanssi paikalle kun metanoli oli imeytynyt jalan iholta verenkiertoon. Henki säilyi mutta näköaisti meni. Metanolista muodostunut muurahaishappo syövytti silmän verkkokalvot pilalle.

      Viineissä on aina hieman metanolia mutta se ei haittaa koska siinä on etanolia huomattavasti enemmän. Näin muurahaishappoa muodostuu niin hitaasti ettei vaaraa ole.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2640
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      91
      1976
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1511
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      933
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    9. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe