R-vikaiset lukekaa tämä

Oppinut-

Lopettakaa ujostelu ja kokeilkaa konstia jolla olen itse oppinut (omatoimisesti) R:n lausumisen puolessa tunnissa, viikossa kohtuullisesti ja kolmessa viikossa täydellisesti (toki vielä kuukausia joskus töksähti).

Opetuksessa on kolme pääkohtaa:

1.) Motivaatio on tärkein. Kiukutteleva lapsi puheterapeutilla on ajanhukkaa. Yläasteella oleva on kuitenkin jo todennäköisesti innoissaan ajatuksesta että voisi tulla sosiaalisesti paremmin toimeen kavereiden kanssa ja näinollen tekee kuuliaisesti annetut harjoitteet kotona suojassa tuntemattomien ihmisten arvostelulta.

2.)Apusanat ovat se oikea vaihtoehto. R vika (jos ei fyysinen) johtuu siitä että kielen lihakset ja hermot eivät tunne oikeaa asentoa. Apusanana kannattaa käyttää sanaa "PODTTI" DT yhdistelmä on itsessään kielelle sama kuin R. Tämän sanan yksi toisto on siis yksi R.

3.)Toistot. Syy miksi terapeutit nykypäivänä epäonnistuvat (ongelmaa ei ennen juuri ollut) on se että lihaksen (kieli) toimintoja harjoitetaan sekoittamalla mitä ihmeellisimpiä psykologisia temppuja yksinkertaiseen asiaan. Tarkoitus on opettaa lihakselle oikeaa liikerataa, jonka oppiminen riippuu vain ja ainoastaan toistojen määrästä. Koska PODTTI sanan DT yhdistelmä on yksi R, niin aletaan toistamaan sitä tuhansia kertoja.

Käytännön harjoittelu menee siis näin: Ota vesilasi pöydälle ja mene sen taakse istumaan. Ala toistamaan sanaa PODTTI voit toki vaikka tehdä ruokaa samalla. Jatkettuasi tätä puolituntia (siis oikeasti 30 min)alkaa jo kieli väsyä, mutta koska jo 5 min jälkeen olet todennäköisesti saanut r:n tärisemään, niin intoa luulisi piisaavan.

HARJOITTELUSSA HUOMIOITAVAA

-Kokeile sanaa PODTTI. Huomaat että kun sen sanoo nopeasti, niin R:ltä ei voi välttyä. Kestää kuitenkin ennen kun kieli rentoutuu
suusa siinämäärin että homma toimii. Korostan siis että R kirjaimen sijasta sanotaan D, eikä edes yritetä muuta. Antaa R:n tulla itsestään. Sanaa PODTTI tulee siis sanoa nopeasti ja jopa DT yhdistelmää korostaen.

-Kun r alkaa pikkuhiljaa tulla DT:n sijasta. Voidaan sanaa vaihtaa. KADTTA sana on myös helppo. Edelleen tulee muistaa, että ei yritetä R.ää vaan sanotaan DT. Nyt kuitenkin kielen lähtiessä tärisemään, voi pärisyttämistä jatkaa(KADRRRRRRRRTTA). Jokainen tällainen tuo taas toistoja paljon nopeammin. Jatkuvasti pitäisi jaksaa käyttää ääntä kohtuu kovaa sillä mitä kovempaa sanan lausuu sitä helpommin R muodostuu. Kun päristys onnistii niin sitten ei kun keksimään muita R-sanoja ja sen sanan sisältäviä lauseita. ÄLÄ VAIHDA SANAA TAI LAUSETTA ENNEN KUN SAAT SIINÄ R:N TÄRISEMÄÄN. Toista esimerkiksi lausetta "Portti on rikki" vaikka sata kertaa kunnes se toimii...

-Harjoittelu (30 min) kannattaa aloittaa siten että ei tarvitse heti mennä kouluun (esim. pe) Tällöin on mukavasti aikaa itsekseen jatkaa harjoittelua. Harjoittelua (sanan toistamista) voi jatkaa vaikka tv:n ääressä tai omassa huoneessa. Jos R "hukkuu" (eli et saa sitä jossain sanassa esille) niin se löytyy taas PODTISTA. Kun vähän taas pärisyttää (PORRRRRRRTTI) niin kummasti sen jälkeen vaikeampikin sana toimii. Kaikessa kielenkäytössä tulisi tästä eteenpäin käyttää opittua.

Niin. Kyllä. Harjoittelu tosiaan on uuvuttavaa ja kuulostaa papukaijan toistolta (mitä enemmän toistoja sitä nopeammin opit!!) Ensimmäisen 30 min tarkoitus on osoittaa itselle kuinka helppoa se on kun yrittää, jonka jälkeen alkaa innostuneen oppilaan tehoharjoittelu. MUISTA ETTÄ AIKA EI LIITY TÄHÄN MITENKÄÄN. JOS OLISI INHIMILLISESTI MAHDOLLISTA TEHDÄ MILJOONA TOISTOA MINUUTISSA NIIN R:N OPPIMINEN KESTÄISI SEN MINUUTIN. JOS HALUAT OPPIA R:N NOPEASTI NIIN TEE ENEMMÄN TOISTOJA.

PS: Olen tällä menetelmällä opettanut itseni lisäksi viisi aikuista R-vikaista enkä ole vielä erehtynyt. En tiedä miten homma toimii kun en ole itse läsnä opettamassa mutta jos kokeilette niin kertokaa tällä palstalla miten kävi.

499

38551

  Vastaukset

  • Kiitos tästä, tätä minä yritän näin 27 vuotiaana, ehkä vielä joskus...

   • Minäkään en siitä välitä. Kaikki mahdolliset puheterapeutit tuli peruskoulussa käytyä läpi, mutta kun ei pysty sanomaan, niin ei pysty.... Sillä siisti.....


   • Suuret kiitokset opetteluvinkistä joka tässä tuli aiemmin ilmi. Oikeastaan oma ärrävikani korjaantui sitä mukaa kun luin läpi tämän ketjun ja toistelin harjoituksia matkan varrella. suuret kiitokset.


   • Ei haittaa.. kirjoitti:

    Minäkään en siitä välitä. Kaikki mahdolliset puheterapeutit tuli peruskoulussa käytyä läpi, mutta kun ei pysty sanomaan, niin ei pysty.... Sillä siisti.....

    Pienet on ihmisillä murheet :)

    Mulla oli lapsena puhevika (r) ja lisäksi karsastusta varten silmälasit. Aikoihin, yli 20-vuoteen ei ole ollut puhevikaa ja silmälasit heitin romukoppaan siinä vaiheessa, kun karsastuksen myötä aloin nähdä omin silmin huomattavasti paremmin kuin laseilla.

    Aikanaan myös puheterapeutti tuli tutuksi. Sanotaanko näin, että asian suhteen ei kannata turhia stressata. Puhumaan oppii, jos on oppiakseen, mutta ei väkisin.


  • ette opi lausumaan ärrää oikein, lausukaa se niin kuin lausutte. Viis siitä. Ei sille kukaan enää aikuisena naureskele.

   • Minulta leikattiin kapsena paikallispuudutuksessa kielen jänteitä, mutta en siitä huolimatta oppinut puhumaan "oikein". Vihasin puheterapiaa. Muuten minulla ei ole kielellisiä ongelmmia: olen opiskellut suomen lisäksi viittä muuta kieltä eikä kukaan ole väärästä lausumisesta valittanut.

    Puhevikaisena saattaa päätyä vaikka miss Suomeksi tai presidentiksi.


   • Nainen 26 kirjoitti:

    Minulta leikattiin kapsena paikallispuudutuksessa kielen jänteitä, mutta en siitä huolimatta oppinut puhumaan "oikein". Vihasin puheterapiaa. Muuten minulla ei ole kielellisiä ongelmmia: olen opiskellut suomen lisäksi viittä muuta kieltä eikä kukaan ole väärästä lausumisesta valittanut.

    Puhevikaisena saattaa päätyä vaikka miss Suomeksi tai presidentiksi.

    Tuleepas väsyneenä kirjotusvihreitä: piti olla "lapsena" ja "ongelmia".


   • niin mutta se latistaa omaa itsetuntoa ja hävettää se ärrän sanominen vaikka muut ei siitä välittäisikään


   • Oikein! Ja jos joku aikuinen irvailee tai haukkuu R-vian takia, niin se vika on pikemminkin hänessä itsessään. Itse ainakin ymmärrän R-vikaisia hyvin, koska itselläni oli tämä "vika" lapsena, mikä tosin saatiin sitten korjattua puheterapeutilla (joskin esim. torstain sanominen tuottaa edelleen välillä hankaluuksia). Tunnen myös erään henkilön, jolla on paha R-vika, mutta ei anna sen häiritä itseään, eikä kukaan muukaan solvaa häntä tämän takia. Iältään hän on yli 50 v.


   • oot aivan helvetin masentava ja lannistava anna nyt ihmisten perkele yrittää itselläni ainakin tuottaa tulosta.


  • Ei siinä tarvita dt-yhdistelmää. Riittää kun lausuu jokaisen ärrän d-äänteenä. Jonkin ajan päästä lausuu vahingossa "oikean" ärrän. Sitten vähän harjoittelua, ja se on siinä.

  • onnistu... en tiedä.. en ehkä osaa tai jotain.. voitko selittää tarkemmin?

   • Toistat vaan Podttia vaikka tunnin tai enemmänki putkeen. Ei se pakosta heti onnistu, itellä onnistu ekan kerran noin 25minuutin yrityksen jälkeen. Alotin harjoittelun muutama kuukausi sitten ja nyt onnistuu R:n sanominen jo hyvin. :)


   • oevoee kirjoitti:

    Toistat vaan Podttia vaikka tunnin tai enemmänki putkeen. Ei se pakosta heti onnistu, itellä onnistu ekan kerran noin 25minuutin yrityksen jälkeen. Alotin harjoittelun muutama kuukausi sitten ja nyt onnistuu R:n sanominen jo hyvin. :)

    minä yritän :) kiitos ^^


  • Itse opin sanomaan r-kirjaimen 7-vuotiaana puheterapeutilla. Nykyisin olen 25. Muistaakseni harjoituksiin kuului kirjainparin DN toistamista: dn dn dn dn ja jotenki siitä sitten pikku hiljaa tuli drn drn ja se ärrä tuli sinne. Toki harjoituksiin kuului paljon muutakin, mutta en muista niitä valitettavasti enää.

   • kuinka kauan sinulla kesti oppia r-kirjaimen sanominen puheterapeutilla? itselläni on r-vika ja se vaivaa minua hyvin paljon. menen pian lukioon ja haluaisin mahdollisimman nopeasti r-viasta eroon. tiedän että tarja halosellakin on r-vika ja se edes sitten myöhemmin luultavasti vaivaa ja blaa blaa blaa mutta itseäni se häiritsee hyvin paljon. olisiko siis sinulla tai jollain muulla jotain helppoa ja nopee konstia r:n oppimiseen?


  • Itse ol(i/e)n todella pahasti ärrävikainen (eli en saanut oikeastaan minkäänlaista ärrän tapaistakaan aikaiseksi ja kaikki sanat töksähtivät pahasti) ja olen kärsinyt siitä koko pienen ikäni, melkein 20v. (esim. melko harvinaisessa sukunimessäni on r ja en todellakaan osannut sanoa sitä niin, että joku olisi saanut selvää..) "Vian" takia olen melkoisen yksinäinen ja uusiin ihmisiin on todella vaikea tutustua, sillä yksi suurimmista peloistani on joutua kertomaan oma nimeni ja mitä tahansa muutakin missä on ärrää.. Kukaan ei tietääkseni ole koskaan kuitenkaan mennyt pois luotani tämän takia ja enpä ole saanut vittuiluakaan pahemmin kuulla eli jos jollakin on ärrävika ja itsetunto sen kestää niin loppujen lopuksi hyvin harva siitä välittää. Itse kuitenkin aina tunsin olevani huonompi kuin muut ja kalvasi epäilys miten tulen löytämään koskaan töitä tai valmistumaan tulevaan ammattiini joten en koskaan hyväksynyt itseäni sellaisena kuin olin ja useimmiten olin melko huonolla tuulella ja masentunut.

   Olen koittanut useasti opetella ärrää ja luulin jo pari vuotta sitten löytäneeni oikean tavan ja sitä olen siitä lähtien yrittänyt harjoitella enemmän tai vähemmän aktiivisesti, satoja tunteja kuitenkin yhteensä. Kuitenkaan se ei koskaan ole tullut helposti ja aina töksähtelee ja en ole koskaan ollut varma onko se oikea tapa ja en pystynyt sanomaan ärrää esim. makuulla ja suu kuivui hetkessä ja...

   Sitten kun luin tämän aloituksen niin ajattelin sitten kokeilla tätäkin tapaa. Itselläni meni ehkä juuri tuo 30min että sain ensimmäisiä kertoja edes jotain ärrän tapaista ulos. Kuitenkin edes ne pari onnistunutta kertaa antoi toivoa ja ensimmäisenä päivänä ehkä 4 tunnin harjoittelun jälkeen sain jo ärrän kuuluviin n. joka 3 kerralla, mutta vain portti-sanassa.

   Toisena päivänä edistyin jo jonkin verran. Ärrä löytyi aamulla lähes heti ja sen sai kuulumaan jo kartassa ja parissa muussakin sanassa, esim. porsas tai porkkana ym. Päivän lopuksi portissa se jopa onnistui lähes joka kerta! Aloin uskoa että on mahdollista että oppisin sen vielä joskus!

   tämän jälkeen harjoittelussa oli jonkinverran taukoja sillä ei oikein tullut hetkiä että olisin ollut yksin. Kun pääsi taas harjoittelemaan huomasi että koko ajan oppi nopeammin ja nopeammin ja yhä useamman sanan oppi sanomaan parin toiston jälkeen. En oikein keksinyt lisää harjoiteltavia sanoja joten kolmen-neljän päivän jälkeen aloin harjoitella siten, että luin jotakin kirjaa ääneen ja jos jotkin sanat eivät onnistuneet niin toistin niitä sitten useaan kertaan.

   Jotakin huomioita harjoittelussa:
   -Alussa on todella ahdistavaa että ärrä ei tule sieltä mistä sen kuuluisi omasta mielestä tulla ja ei osaa sanoa "är" vaan se pitää aina hakea esim. sieltä portista. Mutta 3-5 päivän harjoittelun jälkeen oppii uuden tavan ja paikan mistä ärrä tulee ja sen jälkeen sen voi sanoa kuten muutkin kirjaimet.
   -Ärrällä alkavat sanat ovat todella vaikeita ja niiden opetteluun menee aikaa. "portti on xxx" alulla opin itse aluksi sanomaan ärrällä alkavia sanoja korvaamalla tuon xxx haluamallaan sanalla.
   -Jokaisen vokaali-är parin joutuu opetella erikseen. or-yhdistelmä tulee tuon portin kautta ensimmäisenä tutuksi ja ar on myös helppo, esim. kartta. Sen sijaan itselleni er esim. sanassa herra tai perse oli vaikea ja vaati aika paljon opettelua. Ir on kuitenkin kaikkein vaikein ja ainoa, joka ei oikein vieläkään tule kunnolla, mutta ehkäpä huomenna.. Mutta aluksi lähes jokainen tuntuu miltei mahdottomalta mutta kun jaksaa tehdä tarpeeksi toistoja ja yön yli kun nukkuu niin voi löytyä yllättävän helposti.
   -Sanat joissa är on keskellä sanaa vaikka joku frekvenssi tai vastaavat tulevat aika vaihtelevalla menestyksellä mutta parilla toistolla löytyy yleensä.
   -Kieleen tulee outo lihaskivun kaltainen tunne kun on harjoitellut vähän enemmän mutta päivä päivältä saa puhua enemmän tämänkin aikaansaamiseksi ja vaikka kieli vähän kipeä olisikin niin siitä huolimatta puhuminen onnistuu.

   Tänään 2.1.2009 luin ensimmäisen kerran RUOTSINKIELISTÄ tekstiä siten että se on ymmärrettävää. Ruotsi sisältää todella paljon ärrää ja on tähänmennessä ollut yhtä tuskaa. Nyt huomasin kuinka helposti sekin sujui ja luin parikymmentä sivua ilman että kielikään juuri kipeytyi! 99% sanoista sujui ilman ongelmia tai töksähdyksiä ja tuntui olevan todella opettavaista tuo eli ruotsin lukemista suosittelen kun alkaa hieman sujua.

   Nyt siis harjoittelua takana kai 6 päivää ja pystyn puhumaan jo niin hyvin että harva varmaan huomaisi mitään "vikaa" koskaan olleenkaan. Osaan jopa sanoa oman nimeni!! Nyt edessä on enää se että uskaltaisin alkaa oikeasti käyttämään tätä uutta tapaa, toistaiseksi kukaan ei vielä tiedä.. Pelottaa jonkinverran muiden reaktiot mutta en voi ymmärtää miksi!!

   Mieltä on painanut myös paljon tuleva asepalvelus joka alkaa 12 tammikuuta. Nyt kivi vierähti sydämeltä ja en enää pelkää joutuvani kiusatuksi vikani takia ja melkein odotan innolla että tuo jo alkaisi sillä siellä vihdoin pääsen käyttämään uutta ärrääni ja tutustumaan uusiin ihmisiin ja toivottavasti saisin viimein ärrän luonnolliseksi osaksi puhettani! Tosin on tässä vielä viikon verran aikaa opetella ja siinä ajassa voi edistyä vaikka kuinka paljon vielä. Jos nyt saisi kirja tai kirkko tai kirsi ym. sanat vielä onnistumaan kunnolla niin korjattavaa ei kyllä pahemmin enää olisikaan.

   Olen niin kiitollinen aloittajalle etten sitä oikein osaa sanoin kuvata!!.. Olet lähes pelastanut henkeni! En ole enää moneen vuoteen osannut ajatellakaan, että elämäni jatkuisi armeijan jälkeen. Olen kuvitellut että kun tarpeeksi kuulisin vittuilua niin ampuisin itseni tai vähintäänkin masentuisin ihan oikeasti.. Olet luonut minulle tulevaisuuden. Jo pitkään todella puulta maistuneen koulunkin jatkumista odotan jo nyt, sillä opiskelumotivaationi on aivan toiselta planeetalta kun tiedän, että voin suorittaa ruotsinkurssin, selviytyä esityksistä ja ryhmätöistä ja ehkäpä valmistuakin joku päivä. Myös todella monet pitkään unelminani olleet asiat tulivat realistisiksi ja tulevaisuus näyttääkin todella valoistalta kerrankin! En enää tunne olevani huonompi kuin muut ja olo on muutenkin todella epätodellinen. Vihdoinkin voin päästää oikean luonteeni esiin ja lopettaa ujostelun!

   Että kiitos vaan todella todella kovasti aloittajalle!! Ja vielä kerran uudestaan!

   Ja jos joku jaksoi tämän romaanin lukea loppuun tai edes tämän kohtan ja on ärrävikainen ja haluaa siitä eroon niin kannattaa ehdottomasti kokeilla alussa annettuja neuvoja!!

   • Miten tämä harjoittelu siis toimii tarkalleen? Yritin toistaa PODTTIA, mutta ei minulla tullut automaattisesti mitään ärrää vaan PODTTI pitkänkin harjoituksen jälkeen.

    Oma r-vikani ei ole paha (monissa yhden ärrän sanoissa ulkopuolinen ei varmaan huomaa mitään eroa). Lähinnä ongelmallisia ovat "kirja" "härski" -tyyppiset sanat ja "herra" "verran" "kerran" "ärrä" etc.

    Olen tehnyt päätöksen, että minähän VITTU harjoittelen r-kirjaimen oikean ääntämisen seuraavan 6 kuukauden aikana, vaikka se olisi viimeinen tekoni. Ärrän oikean lausumisen oppiminen muuttaisi elämäni. En olisi enää hiljainen. Voisin mennä juttelemaan esimerkiksi naisille. Puhkuisin itsevarmuutta. Visualisoin aamuin ja illoin sitä elämään, jollaista eläisin ilman r-vikaa. Tämä antaa minulle motivaatioita harjoitella.


  • Kuulostaa tulosten puolesta melkoisen hyvältä...

   • Ärrä kirjoituksen puolesta.


  • olen ehkä pari kertaa saanut nyt pärisemään ärrän kun olen tuota podttia sanonut,mutta en osaa kyllä mitenkään tärisyttää ärrää pitkään niinkuin PORRRRTI
   tuleeko tuo taito ajan kanssa? olen vasta 2 päivää reenannut,ja ärrästä on tärinä hukassa.

   • olen 17v ja Itse sanon ärrän kurkusta, ei oo koskaan kiusattu (onneksi), ees aina kaikki ihmiset ketä tunnen huomaa et on ärrävika =D, ja jokku sanoo sitä kivaksi... kuitenkin kun sanon ärrän nii kieleni pysyy ihan alhaalla, siis ei nouse sinne paikkaan mihin sen pitäis, täsä äskö about tunnin hoin tota podtti sanaa, seku vaa, niin nyt kieli menee kutakuinkin oikeaan paikkaan ihan itsestään kun sanoo sanoja josa on r =D


  • Toimiiko tämä varmasti myös kurkkuärrään?

  • Juu... Mietin vain kun yritän toistaa sanaa Podtti nopeasti, tai putkeen ilman tavuttamista meinaan siis (Pod-tti) niin siitä tulee jotain sekavaa esim:
   Boditti
   Poditti

   Siis kuinka nopeasti ja kuinka kauan väliä pitää olla että sanoo sen uudestaan.. Mulle on ihan mahdotonta sanoa sitä nopeasti, ilman että tulee jotain sekavaa paskaa =S... Joku helppii ny =)

   • Juutoimiikurkkuärräänjajatkavainsitätoistamistalopussakiitosseisoo =-)


  • Itse opin sanomaan ärrän 1.5 vuotiaana.
   No mutta, kaikilla on omat 'juttunsa'

   Kun luin tämän keskustelun, opin ymmärtämään enemmän tästä asiasta. Te tosiaankin haluatte sen ärrän kuulumaan, mikä on hienoa!

   Tsemppiä teille kaikille! :-)

  • Todella hieno juttu että kirjoitit tämän tänne!! Olen itsekin monesti miettinyt, miten voisin auttaa kaikkia niitä ärrä-vikaisia, kun olen itsekin kärsinyt tästä ongelmasta ja nähnyt miten ärrän oppiminen voi ollakin ihan pienistä asioista kiinni.

   Sehän on tietenkin yksilöllistä, kun jotkut ihmiset eivät edes halua oppia sanomaan ärrää eikä sekään väärin ole, mutta todella monet häpeävät tätä "puhevikaa".

   Ja nuo ohjeet todellakin toimivat. Itselläni oli aikoinaan puheterapiassa tismalleen samanlaisia harjoituksia ja tuota r-->d sanojen hokemista ja muutama käynti terapiassa riitti.

   • Olen muutaman päivän ajan harjoitellut tuolla antamallasi menetelmällä. Pikkuhiljaa alkaa tuntua että sieltä jotain tulisi,mutta oikeasti kertokaa miten se ärrä lähtee siitä poddti jutusta itestään pärisemään. Itse osasin jo ennen tätä ohjetta sanoa monissa sanoissa ärrän,mutta haluaisin oppia sen kokonaan. Elikkä se pärisyttäminen puuttuu.


   • poddti kirjoitti:

    Olen muutaman päivän ajan harjoitellut tuolla antamallasi menetelmällä. Pikkuhiljaa alkaa tuntua että sieltä jotain tulisi,mutta oikeasti kertokaa miten se ärrä lähtee siitä poddti jutusta itestään pärisemään. Itse osasin jo ennen tätä ohjetta sanoa monissa sanoissa ärrän,mutta haluaisin oppia sen kokonaan. Elikkä se pärisyttäminen puuttuu.

    Pärisyttämään ärrää tuolla poddti jutulla,mutta entäs sitten. En saa siirrettyä opittua tärisyttämistä millään kunnolla muihin sanoihin esim. eri,karkki ym. ja myös sellaiset sanat joissa osasin ennen tätäkin r:n tilanne ei ole muuttunut pärisyttämisen suhteen. Jotenvinkkejä miten minun pitäisi jatkaa harjoitusta jotta saisin siirrettyä r:n tavan lauseisiin.


  • Omalla veljelläni oli r-vika joskus neljä tai viisi vuotta sitten. Itse en todellakaan huomannut mitään vikaa hänen puheessaan, en tietenkään, koska olin jo niin tottunut siihen. Mutta sitten veljelleni järjestettiin puheterapiaa ja alle vuodessa hänen puheensa oli muuttunut. Nyt hän on 15 vuotta, eikä kukaan ole ikinä huomannutkaan, että hänellä on ollut r-vika. Ja se puheterapia oli vain ihan tavallista harjoittelua (sanojen sanomista, joissa r-kirjain sekä joidenkin hauskojen lauseiden sanomista), ei mitään erikoista. Joten olen itseasiassa todella iloinen, että se hoidettiin pois jo aikapäiviä sitten eikä se tule vaivaamaan häntä enään ikinä.

  • Omalla veljelläni oli r-vika joskus neljä tai viisi vuotta sitten. Itse en todellakaan huomannut mitään vikaa hänen puheessaan, en tietenkään, koska olin jo niin tottunut siihen. Mutta sitten veljelleni järjestettiin puheterapiaa ja alle vuodessa hänen puheensa oli muuttunut. Nyt hän on 15 vuotta, eikä kukaan ole ikinä huomannutkaan, että hänellä on ollut r-vika. Ja se puheterapia oli vain ihan tavallista harjoittelua (sanojen sanomista, joissa r-kirjain sekä joidenkin hauskojen lauseiden sanomista), ei mitään erikoista. Joten olen itseasiassa todella iloinen, että se hoidettiin pois jo aikapäiviä sitten eikä se tule vaivaamaan häntä enään ikinä.

  • Olen tällä menetelmällä "hadtoitellut" Jo pari viikkoa. Osaan kyllä tehdä tärinän täydellisesti melkein joka sanassa, mutta itse normaalipuhumisessa on vieläkin sama vanha ärrävika. Mitä kannattaisi koittaa? Jatkaa samoja harjoituksia?

   • Ota kirja ja ala lukemaan ääneen. Älä ohita sanaa ennen kuin saat sen lauseessa oikein. Siis saat sanottua koko lauseen oikein. Aloita vaikka luomiskertomuksesta ja takaan että ylösnousemukseen mennessä homma on käsitelty..:)


   • Kirjanen9 kirjoitti:

    Ota kirja ja ala lukemaan ääneen. Älä ohita sanaa ennen kuin saat sen lauseessa oikein. Siis saat sanottua koko lauseen oikein. Aloita vaikka luomiskertomuksesta ja takaan että ylösnousemukseen mennessä homma on käsitelty..:)

    Joo mulla on sama vika tärinä onnistuu lähes joka sanassa,mutta miten sen saa siirrettyä tavan lauseisiin ym.?
    Opin tärinän juuri tuolla menetelmällä mitä sanoit parissa viikossa,joten kiitos siitä.


   • harrrjoittelu09 kirjoitti:

    Joo mulla on sama vika tärinä onnistuu lähes joka sanassa,mutta miten sen saa siirrettyä tavan lauseisiin ym.?
    Opin tärinän juuri tuolla menetelmällä mitä sanoit parissa viikossa,joten kiitos siitä.

    Sama ongelma mullakin,tärinä onnistuu mutta en saa siirretyä tavan lauseisiin.


   • rrrrrrr kirjoitti:

    Sama ongelma mullakin,tärinä onnistuu mutta en saa siirretyä tavan lauseisiin.

    Osaisiko joku opastaa kuinka jatkan...?
    Saan ärrän pärisemään,suu kuivuu ja kieli väsyy harjoitellessa enkä jaksa kuin 10minuuttia kerrallaan yrittää sijoittaa pärisevän ärrän lauseisiin.
    Kannattaako ensi opetella yhteen helppoon sanaan,vaikka aikaa menisi kuukausia ?
    Ongelmana on myös se etten ole varma kuullostaako ärrä oikealta,kun jotenkin tuntuu että joko käytän liikaa ilmaa ärrän muodostamiseen tai sitten liian vähän jolloin ei kuulu kuin surinaa..
    Olen huomannut että sana urrrrpo on helppo,mutta taas purilainen vaikeaa..
    Antakaa ystävät hyvät hyviä neuvoja kuinka jatkan harjoitteluani,olen ottanut tavoitteekseni harjoitella vähintään 10min joka päivä,vaikka se veisi vuosia.
    Kannattaako siis vaan jatkaa,ja löytyykkö toistoilla lopulta varmuus siihen että ärrän muodostus on aina oikeanlainen,nyt kun kielen väsyessä ärrä surisee mutta ottaa kitalaesta jonkinlaisen ässän suhinan mukaan,kannattaako siis lopettaa kun kieli väsyy vai onko juuri silloin parasta jatkaa vaikka kipeää tekee..
    Varmaan jokaisella ärrä viasta kärsineellä on pelko siitä että muodostus kuullostaa ylimenevältä ja sorisevalta,eli tulee opittua uusi tapa sanoa ärrä mutta silti sinua pidetään ärrävikaisena.
    Haluaisin opetella yksin,omassa rauhassa ärrän niin taitavasti että sen ottaminen yleisesti käyttöön ei aiheuttaisi kummastusta.
    Hyvin monilla ihmisillä on outo käsitys ärrävikaisista,miksei sitä muka opita kun se ei ole vaikeaa lapsillekkaan,mitä vanhemmaksi piilottelet vikaasi sitä vaikeampaa sen korjaaminen on ja sitä isommaksi myytti sen oppimiseen kasvaa.
    Antakaa hyvät neuvot,haluan saada vikani oikaistuksi oikeilla menetelmillä ja elää normaalia elämää jossa en tunne olempi huonompi kuin muut puhevikani takia.


   • Kiitollinen vaan kirjoitti:

    Osaisiko joku opastaa kuinka jatkan...?
    Saan ärrän pärisemään,suu kuivuu ja kieli väsyy harjoitellessa enkä jaksa kuin 10minuuttia kerrallaan yrittää sijoittaa pärisevän ärrän lauseisiin.
    Kannattaako ensi opetella yhteen helppoon sanaan,vaikka aikaa menisi kuukausia ?
    Ongelmana on myös se etten ole varma kuullostaako ärrä oikealta,kun jotenkin tuntuu että joko käytän liikaa ilmaa ärrän muodostamiseen tai sitten liian vähän jolloin ei kuulu kuin surinaa..
    Olen huomannut että sana urrrrpo on helppo,mutta taas purilainen vaikeaa..
    Antakaa ystävät hyvät hyviä neuvoja kuinka jatkan harjoitteluani,olen ottanut tavoitteekseni harjoitella vähintään 10min joka päivä,vaikka se veisi vuosia.
    Kannattaako siis vaan jatkaa,ja löytyykkö toistoilla lopulta varmuus siihen että ärrän muodostus on aina oikeanlainen,nyt kun kielen väsyessä ärrä surisee mutta ottaa kitalaesta jonkinlaisen ässän suhinan mukaan,kannattaako siis lopettaa kun kieli väsyy vai onko juuri silloin parasta jatkaa vaikka kipeää tekee..
    Varmaan jokaisella ärrä viasta kärsineellä on pelko siitä että muodostus kuullostaa ylimenevältä ja sorisevalta,eli tulee opittua uusi tapa sanoa ärrä mutta silti sinua pidetään ärrävikaisena.
    Haluaisin opetella yksin,omassa rauhassa ärrän niin taitavasti että sen ottaminen yleisesti käyttöön ei aiheuttaisi kummastusta.
    Hyvin monilla ihmisillä on outo käsitys ärrävikaisista,miksei sitä muka opita kun se ei ole vaikeaa lapsillekkaan,mitä vanhemmaksi piilottelet vikaasi sitä vaikeampaa sen korjaaminen on ja sitä isommaksi myytti sen oppimiseen kasvaa.
    Antakaa hyvät neuvot,haluan saada vikani oikaistuksi oikeilla menetelmillä ja elää normaalia elämää jossa en tunne olempi huonompi kuin muut puhevikani takia.

    Voisiko nyt joku edes auttaa tässä kiperässä ongelmassa,joku jolla on ollut sama ongelma ja hän on saanut korjattua sen.

    Te ette tiedäkään,miten paljon merkitsisi oppia sanomaan kunnolla R.


   • pulassa09... kirjoitti:

    Voisiko nyt joku edes auttaa tässä kiperässä ongelmassa,joku jolla on ollut sama ongelma ja hän on saanut korjattua sen.

    Te ette tiedäkään,miten paljon merkitsisi oppia sanomaan kunnolla R.

    Etkö lukenut tämän ketjun aloittajan viestiä? Tai muutaman vastanneen kertomuksia jotka olivat samalla tavalla oppineet?


   • Myös itseoppinut kirjoitti:

    Etkö lukenut tämän ketjun aloittajan viestiä? Tai muutaman vastanneen kertomuksia jotka olivat samalla tavalla oppineet?

    Etkö itse lukenut edellisiä kysymyksiä? Tarkoitin R:n siirtämistä lauseisiin,kun on oppinut tärisyttämään kunnolla,sitä ei muistaakseni mainita kunnolla aloituksessa. Joten,jos nyt voisitte neuvoa.


   • tärisyttäjä09 kirjoitti:

    Etkö itse lukenut edellisiä kysymyksiä? Tarkoitin R:n siirtämistä lauseisiin,kun on oppinut tärisyttämään kunnolla,sitä ei muistaakseni mainita kunnolla aloituksessa. Joten,jos nyt voisitte neuvoa.

    Mikä mahtaakaan olla ongelma? Jos osaat sanoa "Parta", niin miksei voi sanoa "minulla on parta"?. Ala seuraavaksi toistamaan lauseita samaan tahtiin kuin aikanaan harjoittelit pärisyttämistä. Kyllä se aikanaan tulee automaattisesti.Jos taas pärinä "hukkuu" niin toista ensin sanaa ja sitten lopeta lauseeseen: Parta, parta, parta partainen mies käveli kadulla. Tai: kartta, kartta, kartta, minulla on kartta. Heti kun pystyt niin ala lukemaan kirjaa ääneen. Vaikka olisi kuinka hidasta ja joutuisit toistamaan em. tavalla sanaa ennen lausetta.

    Ongelma on se että päivittäin käytät muiden ihmisten läsnäollessa väärää tapaa ja siksi kestää kauemmin ja kauemmin saada uusi tapa käyttöön. Ainoa vaihtoehto on hillitön yrittäminen (Hillitön = 2h /vrk) mutta se maksaa itsensä takaisin.


   • yritä ja onnistut kirjoitti:

    Mikä mahtaakaan olla ongelma? Jos osaat sanoa "Parta", niin miksei voi sanoa "minulla on parta"?. Ala seuraavaksi toistamaan lauseita samaan tahtiin kuin aikanaan harjoittelit pärisyttämistä. Kyllä se aikanaan tulee automaattisesti.Jos taas pärinä "hukkuu" niin toista ensin sanaa ja sitten lopeta lauseeseen: Parta, parta, parta partainen mies käveli kadulla. Tai: kartta, kartta, kartta, minulla on kartta. Heti kun pystyt niin ala lukemaan kirjaa ääneen. Vaikka olisi kuinka hidasta ja joutuisit toistamaan em. tavalla sanaa ennen lausetta.

    Ongelma on se että päivittäin käytät muiden ihmisten läsnäollessa väärää tapaa ja siksi kestää kauemmin ja kauemmin saada uusi tapa käyttöön. Ainoa vaihtoehto on hillitön yrittäminen (Hillitön = 2h /vrk) mutta se maksaa itsensä takaisin.

    Monia kirjoja on luettu, mutta ei näytä auttavan.


   • Itsekkin olen tätä tapaa käyttänyt, ja osaan tärisyttää sanoissa täydellisesti. Pystyn tekemään vaikka "konekiväärimäistä" R-tärinää kielelläni niin kauan kuin ilmaa keuhkoissa riittää, mutta kun koitan sanoa sanan normaalisti, sama perkskeleen vika sieltä tulee.


  • Kiitos tästä! Taidan heti tänään kokeilla ;)

  • mihin paikkaan se dt yhdistelnä edes tulee

  • auta mua please

  • aloin jauhaa tota podttia ja kadttaa ja iha vartis alko tulee sellane melkei oikee lyhyt r! ei mulla toi vika ikinä oo mikäää kauheen paha ollukkaa ja ton pitkän RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRrr äänteen oon aina osannu, mut sanoihin on ollu vaikeee sisällyttää...

   Olen siis 18 vuotias ja tää näyttäis toimivan! kiitos tuhannesti! nyt vaan aktiivista RRRRRReeeeniä kehiin :D

  • Meinasin ruveta kirjoittamaan omaa elämäkertaa siitä, kuinka r-vika on tehnyt elämästäni helvettiä, mutta jätän väliin. Oon niin innoissani tästä tekniikasta, että en meinaa malttaa pysyä aloillani kirjoittaakseni edes tätä lausetta loppuun. Näistä neuvoistasi on varmasti apua, oon hokenut podttia 5 minuuttia ja tuntuu jo nyt, että ehkä mäkin opin ja olen joskus saman arvoinen ihminen kuin muutkin... Suurin toive viimeisten vuosien aikana on ollut se, että pystyn kumppanilleni sanomaan ''rakastan sinua'' ilman, että itken ensin 10 minuuttia ja pakotan sitten itseni sanomaan sen ärrän. Kaikille muille paitsi rakastaa -sanalle oon varmaan keksinyt jo synonyymin tai muun kiertoilmauksen. Nyt sai luvan riittää! En voi sanoin kuvailla miten kiitollinen olen tästä mahdollisuudesta oppia se #%#¤&%/&%Q konsonantti!!!

   • Olen nyt n.1h hokenut tota podttii ja en ole varma sanonko sen oikein edes! Onnistun välillä sanomaan sen oikein, mutta sitten se menee taas podttiin. Minulla ei surise ärrä ollenkaan, miks tätä ärrää kutsutaankaan?? Jatkan tottakai yrittämistä, koska r-vika on pilannut elämäni tähän asti ja en todellakaan halua sen pilaavan loppu nuoruuttani.


   • ääh kirjoitti:

    Olen nyt n.1h hokenut tota podttii ja en ole varma sanonko sen oikein edes! Onnistun välillä sanomaan sen oikein, mutta sitten se menee taas podttiin. Minulla ei surise ärrä ollenkaan, miks tätä ärrää kutsutaankaan?? Jatkan tottakai yrittämistä, koska r-vika on pilannut elämäni tähän asti ja en todellakaan halua sen pilaavan loppu nuoruuttani.

    sama ongelma, oon hokenu sitä podttia nyt 2 ja puol tuntia (oikeesti) koska tahon tosissaan oppia sen paremmin. Niin tahtoisin tietää korvautuuko se dt ärrällä vai pitäiskö sen alkaa kuulostaa ärrältä???
    Meinaa en oo saanu sitä surisemaan ollenkaa vaikka oon käyttäny jo 30 viisminuuttista.
    Joka tapaukses aion jatkaa harjotteluu koska oon saanu kurkkuaärrän kuulostaa vähän selvemmältä. Mutta voisko joku pliis sanoa ONKO KURKKUÄRRÄ JA KIELIÄRRÄ KAKS ERI ÄÄNNETTÄ VAI LÖYTYYKÖ NIISTÄ VÄLIMUOTOJA NIIN ETTÄ SE ÄRRÄ PITÄIS AADA PIKKUHILJAA KUULOSTAA SELVEMMÄLTÄ??????????????????


   • poika 16 kirjoitti:

    sama ongelma, oon hokenu sitä podttia nyt 2 ja puol tuntia (oikeesti) koska tahon tosissaan oppia sen paremmin. Niin tahtoisin tietää korvautuuko se dt ärrällä vai pitäiskö sen alkaa kuulostaa ärrältä???
    Meinaa en oo saanu sitä surisemaan ollenkaa vaikka oon käyttäny jo 30 viisminuuttista.
    Joka tapaukses aion jatkaa harjotteluu koska oon saanu kurkkuaärrän kuulostaa vähän selvemmältä. Mutta voisko joku pliis sanoa ONKO KURKKUÄRRÄ JA KIELIÄRRÄ KAKS ERI ÄÄNNETTÄ VAI LÖYTYYKÖ NIISTÄ VÄLIMUOTOJA NIIN ETTÄ SE ÄRRÄ PITÄIS AADA PIKKUHILJAA KUULOSTAA SELVEMMÄLTÄ??????????????????

    Kurkkuärrällä ei pitäisi olla asian kanssa mitään tekemistä. Eli PODTTI -sanaa sanoessasi ei kurkun kuuluisi reagoida mitenkään vaan pysyä ihan normaalisti "auki".

    Yksi huomi voisi auttaa: Sano PODTTI nopeammin eli hieman terävästi. Tällöin DT yhdityvät uudeksi äänteeksi.

    Olen joskus tavannut ihmisiä joilla PODTTI tuottaa vaikeuksia sillä heillä on vaikeuksia ylipäätään sanoa D- tai L-äänteitä. Tämä johtuu siitä että kielen kärki ei ole tottunut tekemään minläänlaista liikettä kitalaen suuntaan ja L sanotaan kielen takaosaa käyttäen sen sijaan että käytettäisiin kielen kärkeä. Näissä tilanteissa tulee harjoittelu aloittaa L- ja D- äänteistä ja siirtyä R-äänteeseen pikkuhiljaa. Onnistuu kyllä varmasti mutta hieman työläämpää.

    L- äännteeä harjoittele sanomalla ÄL (eli foneettinen l) todella hitaasti siten että viet puoliväkisin kielen kärjen hampaitten taakse (kitalessa lähellä hampaita mutta niihin koskematta....). Sama D:ssä eli sano DEE ja nyt kuitenkin kielen kärjen tulee olla jännitetty ja "kovempi" kuin L:ssä.

    Melko nopeasti voit siirtyä takaisin R:n (PODTTI) yrittämiseen sillä nuo L ja D korjaantuvat sitämukaan kun PODTTIA hokee. En tiedä oliko tämä kuitenkaan juuri sinun ongelmasi....


   • Olisikohan näin? kirjoitti:

    Kurkkuärrällä ei pitäisi olla asian kanssa mitään tekemistä. Eli PODTTI -sanaa sanoessasi ei kurkun kuuluisi reagoida mitenkään vaan pysyä ihan normaalisti "auki".

    Yksi huomi voisi auttaa: Sano PODTTI nopeammin eli hieman terävästi. Tällöin DT yhdityvät uudeksi äänteeksi.

    Olen joskus tavannut ihmisiä joilla PODTTI tuottaa vaikeuksia sillä heillä on vaikeuksia ylipäätään sanoa D- tai L-äänteitä. Tämä johtuu siitä että kielen kärki ei ole tottunut tekemään minläänlaista liikettä kitalaen suuntaan ja L sanotaan kielen takaosaa käyttäen sen sijaan että käytettäisiin kielen kärkeä. Näissä tilanteissa tulee harjoittelu aloittaa L- ja D- äänteistä ja siirtyä R-äänteeseen pikkuhiljaa. Onnistuu kyllä varmasti mutta hieman työläämpää.

    L- äännteeä harjoittele sanomalla ÄL (eli foneettinen l) todella hitaasti siten että viet puoliväkisin kielen kärjen hampaitten taakse (kitalessa lähellä hampaita mutta niihin koskematta....). Sama D:ssä eli sano DEE ja nyt kuitenkin kielen kärjen tulee olla jännitetty ja "kovempi" kuin L:ssä.

    Melko nopeasti voit siirtyä takaisin R:n (PODTTI) yrittämiseen sillä nuo L ja D korjaantuvat sitämukaan kun PODTTIA hokee. En tiedä oliko tämä kuitenkaan juuri sinun ongelmasi....

    eli koitan oppia kokonaan uuden äänteen joka on sama kuin dt yhdistelmä podtti:ssa. oon kai sitte saanu sen sanottua oikein, mutta en saa sitä millään sanottua pitkänä tai siirrettyä snaoihin joissa EI ole t:tä r:n perässä. jatkanko harjottelua?

    ja kiitti tästä, sillä vaikka en oppis sitä, oon saanu kuitenki kurkkuärrän kuulumaana selvempänä.


   • poika 16 kirjoitti:

    eli koitan oppia kokonaan uuden äänteen joka on sama kuin dt yhdistelmä podtti:ssa. oon kai sitte saanu sen sanottua oikein, mutta en saa sitä millään sanottua pitkänä tai siirrettyä snaoihin joissa EI ole t:tä r:n perässä. jatkanko harjottelua?

    ja kiitti tästä, sillä vaikka en oppis sitä, oon saanu kuitenki kurkkuärrän kuulumaana selvempänä.

    Jatka ihmeessä harjoittelua. Jos saat sen siinä portissa kuulumaan jo oikein, niin sitten vaan yrität jotain muita sanoja, kyllä ne pikkuhiljaa lähtee sujumaan. Toiset sanat on huomattavasti vaikeampia kuin toiset, eli ei kannata lannistua jos joku(tai siis useimmat..) ei heti onnistu. Sanat, joissa on kaksi ärrää peräkkäin, vaatii aluksi enemmän työtä mutta kun sen oppii niin ei niissäkään mitään sen kummempaa ole. Se, että saat ärrää päristeltyä pitkään vaatii helposti muutaman kuukauden harjoittelun, mutta kyllä sekin sieltä löytyy kun vaan jaksaa harjoitella.


  • Kiva lukea, että monet ovat edistyneet r-vikansa kanssa! Mulla on pienoinen r-vika ja haluaisin päästä siitä eroon. Lähinnä r-vikani tulee esiin sellaisissa sanoissa, joissa r on sanan loppupäässä (esim. kirja, kurssi, parta, kalkulaattori...) ja tupla-r sanoissa (kerroin, orren, korren..).

   Mitä tuo ohjeen DEN-DEN-DEN-DRNN "auton päristystä matkien" oikein meinaa? Saan siis itse sanottua DRNN totta kai, mutta en saa mitään "jatkuvasti käyvää auton moottoria" aikaan ("DRRRNNNN").

   • Minullakin R-vika vaivannut koko elämän. Opin ala-asteen puheopetuksessa kohtalaisesta lausumaan R :n sanoissa, mutta siinä on mukana vähän D :tä. Mietin vain, että jos lähden toistelemaan tällä tavalla, niin onko se oikea tapa?


   • Totta kai, jos osaat sanoa drn, osaat alkaa pidentää päätettä. Sitä vain pitää toistaa ihan pirusti. Sitten kun osaat pärisyttää kunnolla, osaat melkein jo koko homman.


  • Mahtavaa että laitoit ohjeet jakoon. Opin itse samalla metodilla ärrän 14-vuotiaana. Keksin sen itse vahingossa ja harjoittelin aina suihkussa kun ei ollut omaa huonetta :)

   • Kiitos keskustelun aloittajalle. Opin näiden ohjeiden avulla tärisyttämään ärrää ja olen oppinut käyttämään sitä jo yksinkertaisissa lauseisa jne. Vaikeuksia kuitenkin tuottavat (brändi, broileri ym. sanat - vinkkejä kaivattaisiin).

    Ongelma on se, että ennenkuin aloitin harjoittelemaan "oikeaa ärrää", käytössäni oli R, joka joskus onnistui (ns.pikku r)mutta esim. ruokaa syödessä, kurkku tukossa jne. ärrä ei kunnolla onnistunut, eikä myöskään itse pärisyttäminen.
    Tätä ärrää käytän edelleenkin tavallisesti, koska haluaisin osata oikean ärrän kunnolla ennenkuin aloitan sen käyttämisen arkipäivän tilanteissa.


   • A...... kirjoitti:

    Kiitos keskustelun aloittajalle. Opin näiden ohjeiden avulla tärisyttämään ärrää ja olen oppinut käyttämään sitä jo yksinkertaisissa lauseisa jne. Vaikeuksia kuitenkin tuottavat (brändi, broileri ym. sanat - vinkkejä kaivattaisiin).

    Ongelma on se, että ennenkuin aloitin harjoittelemaan "oikeaa ärrää", käytössäni oli R, joka joskus onnistui (ns.pikku r)mutta esim. ruokaa syödessä, kurkku tukossa jne. ärrä ei kunnolla onnistunut, eikä myöskään itse pärisyttäminen.
    Tätä ärrää käytän edelleenkin tavallisesti, koska haluaisin osata oikean ärrän kunnolla ennenkuin aloitan sen käyttämisen arkipäivän tilanteissa.

    Aloitin nyt lukion toisen vuoden. Yleensä tämä tarkoittaisi hirvittäviä määriä paineita ja itsensä nolaamista päivittäin, mutta viime joulukuussa otin itseäni niskasta kiinni. Kävin leikkauttamassa kielijänteeni ja aloin tekemään R-harjoituksia. En oppinut ärrää heti, käytin vanhaa "ärrää" vielä loppu lukukauden. Kesälomalla uskalsin alkaa käyttämään oikeaa ärrää perheen kesken.. Jotkut sanat tuotti vaikeuksia, mutta kun niitä tarpeeks toistaa, niin nekin alkaa onnistumaan.

    Tulipa muute helvetin hyvä fiilis, ku joku tuntematon kysy multa ohjeita rannalla, ja käytin oikeata ärrää vastatessani hänelle..

    Lukion jatkuu taas, mut paineita enää puolet siitä mitä viime vuonna. Edelleenkin jotkut sanat aiheuttavat harmia, esim. sanat jotka alkavat ärrällä, etenkin jos sana aloittaa lauseen. Myös dr äänne on vaikea, vaikka tämähän on puheopetuksessa yleensä ensimmäinen asia mitä opetellaan? Myös ir-tuottaa välillä tuskaa, mutta harrrjoittelua harjoittelua! Kyllä sen voi oppia vielä näinkin vanhana, tai siis, ei ikä ole esteenä


  • Olen nyt harjoitellut muutamana päivän tolla podtti menetelmällä, enkä ole varma sanonko sen oikein.
   Eli, kun sanon PODTTI se kuulostaa muista oikein lausutulta PORTTI, mutta sanon sen silti vain DT yhdistelmänä. Joten en pysty sanomaan sitä pitkänä PODTDTDTDTTI jolloin se kuulostaisi PODT-D-T-D-T-D-TTI.

   tässä on ongelma, kun yritän sanoa PORTTI ärRällä, saan sen kuulostamaan selvältä, mutta on melko sama sanonko sen kieli alhaalla vai ylhäällä, ainoastaan kieli ylhäällä se kuulostaa aavistuksen selvemmältä.
   Tahtoisin tietää ONKO TÄMÄ VIELÄ KURRKUÄRRÄ MINKÄ SANON?, sillä ainakin puolen tunnin harjoittelusta tulee kurkku kipeäksi jos hoen vuoron perään PODTTI PORRRTTI PODTTI PORRTTI PODTTI.

   kiitos kuitenkin ohjeiden jakamisesta.

   • Jos et ole varma, sanotko kurkkuärrän, niin kannattaa ehkä harjoitella myös sitä pelkkää päristämistä eli jos osaat sanoa dtnn, sitten dtrn, niin sitten vain keskityt sen loppupärinän kehittämiseen: drrrrr. Näin minä siis jutun opin. Kyllä siinä joka tapauksessa viikkoja tai kuukausia menee, jos et harjoittele aivan hillittömästi. Voi siinä vuosikin vierähtää, jos ei harjoittele säännöllisesti eikä ajatuksella. Jollekin kielen koordinaatio voi olla vaikeampaa, mutta ei se nyt hirveästi vaikeampaa liene, kuin pokupyörällä tai autolla ajon opettelu.

    Ajatuksella tarkoitan sitä, yrittää aina ratkaista ongelmaa (tämä on keskeistä kaikessa oppimessa), kuten vaikka, kun osaa sanoa drrrr, d:n tiputtaminen pois, tätä ennen se, että saa ylipäänsä päristettyä jonkinmoisen päätteen. Minulle juuri nämä kaksi ongelmaa muuten olivat ne vaikeat askeleet ja kun ne opin, muu seurasi todella nopeasti, kuin itsestään.

    Yhtä kaikki, kun näitä ärrä-vikaisten juttuja lukee, niin minusta tuntuu, että ei se ärrä-vika se todellinen ongelma ole...ajatelkaa nyt vaikka Halosen Tarjaa, jolla on aika paha är-vika...


  • Totta: toistosta se kaikki on vain kiinni!
   Tätä perusasiaa eivät ihmiset tunnu tajuavan taidon kuin taidon suhteen ja päätyvät mystifioimaan asioita.

   Minä opettelin sanomaan sen ärrän tosin niin, että hoin ainoastaan DRRRRR, yrittäen pärisyttää aina mahdollisimman pitkään. Olin jo joskus ala-asteen puheopetuksessa oppinut sanomaan drn, drn. Kun pärinä alkoi kuulostaa oikealta, sitten opettelin tiputtamaan d:n pois. Vasta tämän jälkeen aloin opetella lausumaan rrän sanoissa. jälkikäteen ihmetytti, miksen ollut opetellut hommaa jo aiemmin, kun ei kyseessä mikään ihme temppu ollut...vähän kuin opettelisi vaikka lumilautailun alkeet; pitäähän siinäkin kaatuilla aluksi tuntitolkulla ja treenata käännöksiä lastenrinteessä...

   • Heippa,

    Onko täällä henkilöitä ketkä ovat tämän ohjeen avulla oppineet sanomaan R-kirjaimen. Itselläni ollut r-vika ja olen nyt 32v. Osaan sanoa R-kirjaimen suurimmassa osaa sanoissa, mutta joissakin se ei vaan tule oikein ja se tulee aina silloin korostetusti ja sen kyllä huomaa heti. En ole aivan varma, että sanonko 100% R-kirjaimen oikein, olen nauhoittanut omaa puhettani enkä siinä huomaa, että r-kirjain kuulostaisi virheelliseltä. Käytän usein puheessani tätä uutta r:ää, mutta kukaan ei kyllä koskaan sano että sanon sen oikein tai väärin. Eikä kukaan sanonut silloin kun sanon kurkku-ärrän. Asia on niin nolo, että en edes kehtaa kysyä tutuiltani, että sanonko r-kirjaimen oikein. Olen 32v. enkä ole viastani koskaan kärsinyt, ihme kyllä.

    Osaan sanoa pikkuärrän ja surisuttaa drrrrr ym muita äänteitä, haluaisin vain saada varmistuksen että olen oikeilla jäljillä ja voisin harjoitella loppuun tämän ja olla 100% varma, että sanon sen oikein.

    Onko kenelläkään vinkkejä miten saan varmuuden asiaan, omista nauhoiutuksista ei voi koskaan olla ihan täysin varma :(

    Kiitokset vastauksista / kommenteista


   • mies32vuotta kirjoitti:

    Heippa,

    Onko täällä henkilöitä ketkä ovat tämän ohjeen avulla oppineet sanomaan R-kirjaimen. Itselläni ollut r-vika ja olen nyt 32v. Osaan sanoa R-kirjaimen suurimmassa osaa sanoissa, mutta joissakin se ei vaan tule oikein ja se tulee aina silloin korostetusti ja sen kyllä huomaa heti. En ole aivan varma, että sanonko 100% R-kirjaimen oikein, olen nauhoittanut omaa puhettani enkä siinä huomaa, että r-kirjain kuulostaisi virheelliseltä. Käytän usein puheessani tätä uutta r:ää, mutta kukaan ei kyllä koskaan sano että sanon sen oikein tai väärin. Eikä kukaan sanonut silloin kun sanon kurkku-ärrän. Asia on niin nolo, että en edes kehtaa kysyä tutuiltani, että sanonko r-kirjaimen oikein. Olen 32v. enkä ole viastani koskaan kärsinyt, ihme kyllä.

    Osaan sanoa pikkuärrän ja surisuttaa drrrrr ym muita äänteitä, haluaisin vain saada varmistuksen että olen oikeilla jäljillä ja voisin harjoitella loppuun tämän ja olla 100% varma, että sanon sen oikein.

    Onko kenelläkään vinkkejä miten saan varmuuden asiaan, omista nauhoiutuksista ei voi koskaan olla ihan täysin varma :(

    Kiitokset vastauksista / kommenteista

    Onko r-kirjaimen sanominen lähempänä D:tä vai S:ää, eli tarkoitan tällä sitä että D-sanomisessa ei puhalleta ilmaa yhtään ulos, ja S-kirjaimen sanomisessa puhallat jonkin verran ilmaan, että saat suhinan.


   • r-vika kirjoitti:

    Onko r-kirjaimen sanominen lähempänä D:tä vai S:ää, eli tarkoitan tällä sitä että D-sanomisessa ei puhalleta ilmaa yhtään ulos, ja S-kirjaimen sanomisessa puhallat jonkin verran ilmaan, että saat suhinan.

    itse luulen,että opin sanomaan ärrän oikein.. joissakin sanoissa en saa sitä kyllä oikein sanottua, mutta useimmissa saan.


  • Itse olen parikymppinen mies ja olen käyttänyt aina kurkkuärrää. Nyt tuntuu, että kurkkuärräkin alkaa pettämään, joten on melkein pakko opetella tämä "oikea" ärrä.

   Tossa äsken reilu puol tuntia hoin porttia ja karttaa korostaen poRRRRRRRRtti ja kaRRRRRRRRtta. Olen aina osannut oikean ärrän periaatteen eli saan kuulumaan DRRRRR tärisyttämällä kieltä hampaiden yläpuolelle.

   MUTTA mielestäni se kuulostaa todella tyhmältä, koska se RRRR on ylikorostunut vähäisen käytön takia.
   Kysymys kuuluukin, muokkaantuuko ärrä normaalimmaksi ajan myötä, vai onko ex-ärrävikaisilla aina pieni korostus ärrässä?

   • Muokkautuu varmasti ajan kanssa. Kun sitä vaan käyttää.


  • Kokeilin tätä noin 2h putkeen muutamalla lyhyellä tauolla, ja ei tuntunut auttavan.aina kieli taipui tuonne taakse kun se ärrä tuntui tulevan, niin se kuullosti englanninkielen ärrältä. ja kun lausun PODTTI, laustaanko se niin kuin Potti vai Poddi, vai pidetäänkö tauko d:n ja t:n välissä, Pod-tti? vastaa tähän, ole niin hyvä.

   P.S. missä kohtaa kielen pitää olla D:tä lausuttaessa?

   • Podtti lausutaan putkeen ilman taukoa ja se lausutaan juuri "PODTTI". Ihan niinkuin PORTTI lausutaan mutta R:n paikalla on D. Kaikki kirjaimet kuuluvat ja kun sen sanoo nopeasti niin kielen siirtyminen D:stä T:hen muodostaa tärähtävän äänteen joka on R.

    Jos ongelmana on D niin siitä kannattaa toki aloittaa. D:ssä kielen kärki on kitalaessa noin 1cm hampaista poispäin. Ala toistamaan hitaasti ODO tai DEEE siten että pakotat kielen tuohon oikeaan paikkaan.


  • minä saan ärrän tärisemään ja osaan sanoa ärrän jos se on eka kirjain.mutta jos se on keskellä niin minulla työntyy N-kirjain mukaan sanaan.oisiko mitään vinkkejä saaha se N-kirjain pois?

  • Olen oppinut tuottamaan är-äänteen, mutten osaa siirtää sitä kunnolla sanoihin. Esim. vaikka tuossa kartta sanassa kestää jonkin aikaa, ennen kuin se r alkaa pärisemään siinä sanan keskellä.

  • hyvin olet keksinyt, kiitos siitä.

  • Vituttaa tämä r-vika taas toden teolla. Kävin tänään Subwayssä. No, siinähän sitten kysytään mitä kasviksia haluaa. En tykkää suolakurkuista ja siksi sanoin että kaikki muut paitsi suolakurkut (jep, virhe). Myyjä sitten pari kertaa kysyi uudestaa, että "anteeksi mitä". Lopulta meni perille, mutta helvetti että hävetti. Kehtaa enää tuohon kyseiseen paikkaan mennä uudestaan ja tulevaisuudessa otan vaan kaikki sisällöt.

  • kuinka helvetin nopeasti se pitää sanoo että sen saa kuulostaa ärrältä? sanonkohan sen nyt oikein? saan kyllä ärrän tulemaan kun tarkoituksella sen teen mutta ei tule mitään automaattisesti niinkuin pitäisi. onko tästä mitään videota esim youtubessa olisi kiva kuulla miten se sanotaan, koska en ole yhtään varma sanonko sen oikein.

  • Tunnen erään tytön, jolla on ärrävika, hän on 20v. Minusta se ei haittaa mitään, vaikka hänellä on tämä "vika", itseasiassa harvoin edes ajattelen koko asiaa. En tiedä, häpeääkö hän itse sitä, mutta minusta siinä ei ole mitään häpeämistä.

   • Niin sanon vielä, että toki en itse voi tietää, millaisia ongelmia se voi aiheuttaa, niinkuin esim. tuo subway-juttu... Mutta itse en ainakaan pidä r-vikaa mitenkään outona tai häpeällisenä asiana.


  • Joo mä haluaisin myös nähdä miten se r-kirjan sanotaan esim. youtubessa. Missä kohtaa kieli on verrattuna D-kirjaimen lausimiseen.

  • ite aina mäkissä se sama. bickmac ja juoma ( mutta ei sprite). en vain pysty tuota ärrää julkisesti sanomaan. nyt aloitin harjoittelun 16v. ehkä sitten joskus luonnistuu...

  • Haluan kiittää tämän "ohjelman" tekijää, koska tämä on todellakin tuonut edistystä oman r-vikani korjaamiseen.

   Minulla on ollut r-vika, jota ei välttämättä huomaa normaalipuheessa, koska se on ns.pikkuärrä. Mutta tämän takia en osaa esim. pärisyttää ärrää ja vaikeissa sanoissa tunnen epäonnistuvani.

   Vuosi sitten kesällä aloitin harjoittelun tämän menetelmän avulla. Opin sanomaan PODDTI tavalla ärrän puolessa tunnissa, ja KARTTA:kin sujui seuraavana päivänä. Edistyin kesän aikana hurjasti, mutta lauseisiin en ole saanut näitä sanoja sujuvasti siirrettyä. Ongelmaa saattaa pahentaa se, että ujouteni takia käytän tätä "pikkuärrää" jokapäiväisessä puheessani.

   Nyt aloitin taas tänä keväänä vuoden tauon jälkeen harjoitukset ja pärinä onnistui heti. Sitten olikin monen viikon urakka päästä samalle tasolle missä olin viime kesän lopussa. Nyt olen kaksi kuukautta harjoitellut ja päättänyt "lukea" kirjoja tällä ärrällä, eli ei nää vain yksittäisiä sanoja. Olen huomannut edistyväni, mutta minulle eniten ongelmia tuottaa, esimerkiksi sanat: "keisarikunta, "pokerirahaa", "eri" jne. Nuokin ovat alkaneet sujumaan "tuhansien" toistojen jälkeen. Toistot ovat siis avain? Haluan myös tietää, lähteekö ärrän "ylikorostus" myös näillä toistoilla ja lukemisella?' Miten kauan teillä, jotka ovat oppineet tällä tavalla on mennyt sujuvan ärrän oppimiseen?

   Ps. Missä te muuten harjoittelette? Asun rivitalossa kaupungin laidalla. Täällä on kuitenkin todella vaikea saada omaa rauhaa, kun seinät ovat paperia ja jompikumpi vanhempi on aina kotona. Nyt kuitenkin keksin mennä kaupungin ulkopuolelle metsään harjoittelemaan (100metrin sisällä ei yhtään taloa).

  • Kiitos kaikista neuvoista!

  • Voisiko joku sanoa, että miten kauan hänellä on kestänyt lukemista ja harjoittelua ennen kuin "töksähtelyt" sanojen välillä ovat loppuneet?

  • Te, jotka osaatte lausua ärrän "täydellisesti" oikein, kuulostaako tai tuntuuko kielessä selvä 'täry' aina kun sen ÄRRÄN sanoo? Itse olen nyt pari kuukautta tällä menetelmällä harjoitellut, ja se on todellakin tuottanut tulosta. Nyt R vain töksähtelee tietyissä sanoissa ja vaikeimmat eivät oikein vielä tule.

   • No joo. Kyllähän täry tuntuu. Jokatapauksessa se töksähtely loppuu samalla tavalla kuin alkoikin. Eli toistojen ja harjoittelun kautta.

    Hyvää työtä!


   • Kyllähän kieli tärisee silloin,Arrää sanottaessa kieli on ei jännittyneenä verrattuna esim D:hen jos,hankalasti selitettynä.


  • Haluaisin vähän neuvoa joltakin, joka osaa ärrän sanoa.

   Eli toistaessa PODTTI-sanaa, huomasin, että d:tä sanoessa kieleni käy kitalaen puolivälissä, kun taas t:tä sanoessani kielini käy aivan hampaiden takana. Pystyn kyllä sanomaan d:n niin, että kieli käy aivan hampaiden takana, mutta se ei tule luonnollisesti niin.

   Eli kysymys kuuluu siis: kun sanot podtti (ja mahdollisesti myös portti), sanotko t:n ja d:n samasta kohtaa ja pitääkö ärrää harjoitellessa sanoa kummalla tavalla?

   Anteeksi, jos tuli hieman epäselvä selitys, mutta toivoisin, että saisin tähän vastauksen.

   • On ihan ok jos ja kun harjoittelun alussa PODTTI sanassa D alkaa taaempaa ja sitten siirtyy T:n paikalle eteen. Kun vähän aikaa harjoittelet niin kieli rentoutu ja huomaat että se siirtyy itsestään siihen T:n paikalle eikä tarvitse ikäänkuin ottaa vauhtia.... Jatka vain.


  • Nyt olen viimeiset kolme kuukautta harjoitellut tällä menetelmällä, ja viimein kaksi viikkoa sitten sain suuren edistyaskeleen, eli ärrä alkoi kuulumaan sujuvasti myös lauseissa pitkän harjoittelun jälkeen. Nyt ei ole muuta kuin, että pitäisi uskaltaa ottaa "uusi ärrä" vanhan pikku ärrän tilalle normaaliin puheeseen. Olen kuitenkin aika ujo, ja en tiedä, miten uskaltaisin kertoa tästä kenellekään, koska uusi ärrä kuulostaa omassa suussani niin radikaalilta verratuna vanhaan. Olisko vinkkejä?

  • Itse olen kans miettinyt tätä miten vian sais pois. Nyt latasin sivulta ohjelman ja tallensin sen WORDiin, ja sitä olen harjoitellut viikon ajan päivittäin. Kyllä se alkaa pikkuhiljaa onnistua!
   Mutta vaikein ongelma on saada dr-harjoituksissa (esim sanna. Droosa=Roosa) se D-kirjain pois. Miten sen saisi pois, onko siihen harjoituksia? o:

   Alan nyt kokeilemaan myös tota PODTTIA, ja hoen vaikka 5h putkeen niin kauan, että se onnistuu. Katotaampa mitä sitten kävi! (:

  • Itsellä ei ollut ongelmaa saada D:tä pois ärrän tieltä, koska olin oppinut tärinän "PODDTI:n " avulla. Silloin siirsin rrrrr:n vain erilaisiin lauseisiin. Huono puoli on vain se, että olen kaksi kuukautta harjoitellut lähes päivittäin, mutta samalla pitänyt vanhaa tapaa normaalipuheessa yllä. Eli, olen kokoajan kehittynyt oikeassa ärrässä, mutta jossain vaiheessa pitäisi uskaltaa ottaa uusi ärrä käyttöön.

   Yhden vinkin annan. Kun opitte käyttämään sanoissa ärrää, älkää jatkako sanojen oppimista, vaan siitykää heti lukemaan jotain tekstiä. Tämän avulla on huomattavasti helpompi saada täry sujuvammaksi, eikä vain tökkiväksi lauseissa. Silti se vaatii noin kuukauden säännöllisen harjoittelun, kun olette oppineet lausumaan täryn edes jotenkin.

   Nyt olisi itsellä kuukausi aikaa ennen armeijan alkua (uskaltaa) ottaa uusi ärrä käyttöön normaalipuheessa; tällä hetkellä se kuitenkin vielä vähäsen tökkii lauseissa. Tsemppiä!

  • Voiko tällä menetelmällä oppia sanomaan "oikean" ärrän vaikka ei ole noita kielen jänteitä leikattu? tai siis että onko se välttämätöntä leikellä niitä jos haluaa oppia "oikean" ärrän? Toivottavasti joku tajusi!

  • onnistun sanomaan podrrrrrrrti, kadrrrrtta, hedrra ymym.., mutta miten ihmeessä saan pudotettua D-kirjaimen pois? Eli tällä hetkellä ärrän tärisyttäminen onnistuu helposti, mutta ennen R-kirjainta tulee aina D...Armeija alkaa parin viikon päästä, ja siihen mennessä ongelman korjaaminen taitaa olla mahdotonta, mutta jos jollain olisi vinkkejä D:n pois pudottamiseen olisin kiitollinen :)

   • Ehdit kyllä armeijaan mennessä jos tiukasti harjoittelet.Kokeile nopeuttaa sanaa siten että et jätä pärisyttämään vaan kieli liukuu nopeasti pois dt (R) äänteestä. Sano siis esim PODTTI mahdollisimman nopeasti.

    Kaikki on taas kyse toistoista. Pian kieli rentoutuu niin että R tulee ilman kovaa D äännettä alussa mutta nyt asento on vielä lihakselle uusi ja sen pitää jännittää siihen päästäkseen.

    Jatka vain ja hyvää palvelusta!


  • itse kärsin yläasteen alkuun asti r-viasta. sit meni hermo ja huusin perkeke! PERKELE! siis sillä sanalla mää sen opin sanoon täydellisesti. englannin kieken sana suprise oli myös helppo sanoa, mutta perkelettä hokemalla mää sen opin. elikkä kun ärrä ei suju nii huuat vaa perkele nii alkaa sujua! :)

  • MIssä kohtaa kieltä pitää pitää ku sanoo R?

  • Kiitos tästä avusta=) Autto todella paljon löytämään sen että miten/missä kohtaa R kirjain lausutaan, osaan jo tuon portti ja akrtta ja muita sen tapaisia sanoja sanoa todella hyvin ilman mitään ongelmia:)

  • Ite olen 14 vuotias poika jolla r-vika ala asteel tuli mentyä terapeutille mutta ei auttanu r vikaan toki muihin mitä mulla on ollut ahdistavaa ku ei uskalla puhuu paljoo ku välttelee tota R kirjainta mut täst lähdetään testaamaan tätä keinoa kiitos etukäteen ;). ja onnea kaikille muille!

  • Pitäiskö toi D lausua tossa podtti sanassa jotenkin normaalia napakammin?

  • Meen viikon päästä yläasteelle ja odotan jo kauhulla sitä, kun joudun sanomaan oman etunimeni, jossa on R-kirjain. Yritän oppia viidessä päivässä ärrän tolla jutulla, kiitos tuhannesti, jos toimii!

   • Toimii kylla.... kun et vain luovuta kesken. Ota 1. tavoitteeksi se oma nimi (siis sen PODTTI harjoittelun avulla kuten neuvottu) ja jatka sitten aina loppuun asti vaikka koulu olisi alkanutkin.


  • Itelläni oli kakaran d vika, puheterapeutti teki tempun ja vika hävis, nyt r vika v*tuttaa

  • voisikohan lukiolainen oppia nyt jossain viikossa ärrän? olisiko jollakulla kokemusta kuinka kauan itse meni kunnes oppi. eli harjoitteliko niinku 2h päivässä viikon ajan vai mitä? olisi kiva oppia..

  • Itellä meni ehkä juurikin tuo viikko ni osasin jo sanoa ärrän monissa sanoissa.
   Päivässä harjottelin aina jonkun 30 minuuttia.

  • Kirkko, sirkus, kirves, kiire, kirsikka, kirja, kirnu, kirjasto ja kaikki muutkin sanat missä on toi ir-yhdistelmä on ihan helvetin vaikeita. En pysty millään sanomaan esimerkiksi tätä kirvestä "normaalisti", vaan tulee tauko ir-yhdistelmän jälkeen väkisinkin. Eli sanon kirveen näin: Kir ves. Vähän on kankeutta muissakin sanoissa vielä, mut nää ir-sanat on kyl pahimpia!

  • Onko jotain vinkkejä kun sanon ärrän peilin edessä näen kuinka kieli menee kokoajan vasemmalle kun sen pitäisi olla keskellä? Olen muutaman päivän hokenut podttia ja kadttaa ja ärrä onnistuu vain harvoin.

   -kiitos-

  • Voiko oppia Ärrän vaikka sanon ärrän poskeen
   erittäin hyvin salaan ärrän vikani Olen laulaja mutta kyllä se sieltä usein sorahtaa

   Olisin niin ONNELLINEN JOS OPPISIN LOPULTA lausumaan ärrän oikein

   siis sanomalla PODTTI AUTTAKAA MINUA olen lukenut monilta aiksemmin kukaan ei sanonut tai kirjoittanut että He just lausuvar ÄRRÄN -POSKEEN

   • aika jännä jos sen siellä osaat ääntää, noh itse en osaa ollenkaa...


  • Menin tänä syksynä yläasteelle 7. luokalle. Minulla oli paha ärrävika, sanoin ärrät kurkkuärränä ja häpesin puhettani todella paljon.. Monta vuotta peittelin ärrääni ja viime sunnuntaina päätin että vittu en ala hyssykäks tai puhu rohkeasti ja ole kiusattu. Joten aloitin ärrän opettelun. Hoin dendendeniä ja dändändäniä kovalla äänellä ja nopeasti, samoin kuin podttia. Illalla sain jo sanottua portti ja drändrän sekä drendren. Maanantaina drrrrr onnistui ja liitin ärrän jo muihin sanoihin, esim. terttu, kartta ja kärppä ovat helppoja. Tiistaina monet helpot sanat onnistuivat, kuten koira, perhonen, myyrä sun muut normaalit sanat. Myös ärrällä alkavat sanat onnistuivat, mutta ne olivat esim. droni, tavallisesti en saanut sanottua.. Torstaina aloin lukemaan ärrää käyttäen ja d ärrän edestä katosi! Myös monta ärrää sisältävät sanat, kuten harri, narri, traktori ja broileri onnistuivat! Tänään olen ahkerasti lukenut eikä puheestani huomaa että vielä viikko sitten minulla ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka ärrä sanotaan! Viikonloppuna aion lukea myös ruotsia ja ensi viikolla otan oikean, ihanan ärrän käyttöön..

   JOTEN, USKOKAA ITSEENNE! TE OPITTE SEN ÄRRÄN JOS VAIN ON INTOA JA HALUA OPPIA! Itse kävin usean vuoden ajan puheopetuksessa, mutta en oppinut ärrää koska ajattelin että mitäpä se haittaa jos en osaa. Mutta kyllä se vanhemmiten haittasi. TE PYSTYTTE SIIHEN, MINÄ OPIN PUHUMAAN ÄRRÄN KANSSA SUJUVASTI VIIKOSSA! Kannattaa myös pyytää erityisopettajalta harjoituksia kotiin tai tehdä vanhojen puhevihkojen tehtäviä. Itse sain täryn suhisemalla (pikku-ärrä) ja pitämällä samalla sähköhammasharjaa päällä. Sähköhammasharjassa ei ollut harjaosaa, vaan klemmarista tehty "tärytin".

   Ärrän oppimisen myötä olen paljon iloisempi ja puheliaampi, kannattaa oikeasti opetella se perkeleen kirjain. Se oli pilata elämäni mutta onneksi tartuin toimeen!

   JOTEN NYT HARJOITELKAA, SE AUTTAA TEITÄ ITSEÄNNE!

  • mulla on tuo r-vika ja nolottaa kauheasti ja masentaa ja vituttaa(anteeksi) kaikki sanoo että se on ihana mutta kun se ei ole ja en halua tutustua enää uusiin ihmisiin kun ne heti huomaa tuon IHANAN VIAN , haluan oppia sen ja harjoittelenkin sitä, veljeni oppi sen hokemalla pienenä: porrrkana porrrrkana... mulla ei toimi mutta tämä saattaisi toimi,minä kokeilen (:

  • oon opetellu nyt 2 viikkoa joka päivä joettu pari tuntia podttia,podkkanaa jne enkä vielkää osaa :(((((((((
   osaisko joku antaa neuvoja tai jotain haluasiin oppia. oon 16v poika enkä usko että kieli jänne on tiukkakaan.

  • http://www.teuva.fi/koulut/sepan_ahjo_old/puheope.html#suu

   Moi taas ajattelin meitä samassa veneessä olevia ja lisätä linkin kaikille podtti harjottajille
   itse olen yrittänyt tehdä harjotuksia niin usein kun on aikaa
   ja muistaa podttia sanaa hokea ja kadttaa välillä nolottaa hokea podttia vaikka vaimon kuullen mikähän siinä niin muka nolottaa

   Olen päättänyt etten anna periksi vaikka joskus tuntuukin epätoivoselle kun ärrä menee poskeen ja siellä tärisee niin että koko poski tärisee

   laittakaa tietoa oliko tuosta linkistä apua Ä -rrä ongelmaan

   • Hei! Jos ärräsi on poskessa, kannattaa ansin harjoitella ilmavirran saamista keskelle esim pystyssä ylähampaiden takana olevaan pilliin surisemalla (Dn-dn-drr). Liikuttele pilliä surinan aikana sivusuunnassa, niin kuulet mistä ilma tulee. R-äänteen tuotossa on oleellista kielen kärjen pitäminen rennosti hammasvallilla, antaen keskellä kulkevan ilmavirran irrotella sitä täryyn. DN on rautalankamalli liikkeestä kiinni-irti. Täry sinänsä on kielen osalta melko passiivinen tapahtuma, vain pitoa oikeassa asennossa ja herkän kevyesti.

    Ärrän hakemiseen on monta reittiä, tässä keskustelussa on tuotu vahvasti esiin D T (tai D K, D P) -hokemien käyttäminen oivalluksen saamiseen. TOINEN tapa on kielen rento pomputtelu DN-DN... suu raollaan esim. sormi sivulla hampaiden välissä. KOLMAS tapa edetä täryttömän hurinan kautta täryyn (muistuttaa englannin r, mutta on lähempänä ylähampaita eli hammasvallilla) .

    Monelle yrittäjälle sanoisin, että etsi aina hieman lyhyempää ja kevyempää täryä ja löydät viimein puheeseen soveltuvan äänteen. Joku mainitsi konekivääritäryn. Se on juuri sellainen kokonaisvaltainen kielen selän massiivinen täristys, josta ei ole hyötyä puheessa. Monelle olisi hyvä välimuoto täryn hionna aikana käyttää tärytöntä r-hurinaa, jossa kieli värisee oikealla paikallaan.

    Keskustelussa nousi myös esiin seuraava teema: Kurkku-R eli uvulaarinen R on ihan eri äänne kuin kielenkärkitäry-R. Käytetään eri lihaksia. Kielen kärjen ohjailuun on ensin harjaannuttava esim. kuppiliikkeellä ja sivuliikkeillä ja ylös-alas hissiliikkeella ilman että leuka liikkuu mukana. Eriytyvät tarkat liikkeet ovat usein kehittymättömät, jos on käyttänyt kurkusta ääntyvää R-äännettä.


  • unohdin tämän vielä ...Mikropuhelive .. tälläisen voi goglata se on helppo löytää

   itse olen käyttänyt Mikropuheliveä sanojen muodastamisessa

   toivottavasti tästäkin on apu

  • Ite nyt parin päivän harjottelun jälkeen saanut r:n pärisemään mutta saan sen sanottua vaan eoänormaalisti esim porrrrtti en portti ja jos koitan sanoa lyhyeen r:n niin kuulostaa todella epänormaalilta apua kiitos? ;D

  • mut sanon DT äänähdyksen nii suusta vaa kuuluu sssshhhhhh

   • Koita sanoa ansin vaikka PODOTTI ja nopeuttaa sitä, kunnes pystyt sanomaan podtti. Yritä pitää D kuuluvana niin saat tarvittavaa painetta ääntämiseen.

    jos kuuluu sihinää, teet varmaankin pikemmin varovaisesti hampaat lähekkäin suhu-s. Siitä hampaita enemmän erilleen vieden saat aikaan hurinan eli kärpäsen pörinää muistuttavan täryttömän r-mäisen äänen. Toki hurinallakin voi harjoitella sanatasolla ja käyttää sitä puheessa: rAHA, AArrE (pikku-R on siis hurinaääni).


  • Minullakin oli sama fiilis ekat päivät ei tullu mitää rrr vastaavaa mut sit yhtäkkiä tuli se r ja pystyin sanomaan porrrrtttii mutta oon jumissa samaa kohtaa ku yks aikasempi etten saa sanottua sitä normaalisti mut jatka vaa ja sano podtti lujaa ja nopeasti"

  • Kiitos näistä vinkeistä. En ole 17 vuoden aikana oppinut sanomaan ärrää. Olen käynyt puheterapeutilla, mutta se ei auttanut. Näiden ohjeiden avulla opin sanomaan ärrän viikossa! Osaan nyt sanoa ärrän lauseissa ilman, että se korostuu kummallisesti, mutta kavereiden kanssa puhuminen on vielä hiukan vaikeaa, koska he ovat tottuneet minun sanovan kurkkuärrän : ). Olen todella kiitollinen tästä.

   • pls auta mua!! oon 17v poika ja ärrä vika on. kerro ihmeessä millaisia harjoituksia teit ja kuinka monta tuntia päivässä? luitko kirjasta tekstiä vai hoitko jtn podttia jne????? itse harjoittelin 2 viikkoa mutta ei tullut tulosta, harhoittelu lauseissa saattoi olla vikaa. APUA!!?!?


   • help me! kirjoitti:

    pls auta mua!! oon 17v poika ja ärrä vika on. kerro ihmeessä millaisia harjoituksia teit ja kuinka monta tuntia päivässä? luitko kirjasta tekstiä vai hoitko jtn podttia jne????? itse harjoittelin 2 viikkoa mutta ei tullut tulosta, harhoittelu lauseissa saattoi olla vikaa. APUA!!?!?

    Hoin vaan tota podttia tosi monta kertaaa ja sit lopulta se vaan muuttu portiks, sit ku oppii sanomaan sen, niin on tosi helppo ajatella kaikkien muitten sanojen ärrän kohdalle d. Harjottelin aina ku olin yksin ja oli hiljasta mm. kun ajoin, olin suihkussa ym.. kyllä se sit lopulta onnistuu ku jaksaa vaan uskoo et oikeesti pystyy siihen (:


  • Jaaha. Kiitos todella paljon ketjun aloittajalle.

   Olen 16 vuotias tyttö.

   Koko ala- ja ylä asteen minua ollaan kiusattu r- viasta. En puhunut juuri ollenkaan, tai puhuin hassusti r: ää vältellen.

   Aina kuin minua kiusattiin r- viasta pidättelin ja nielin itkuani, odotin että tunti loppuisi ja menin vessaan itkemään. Viiltelin ranteitani auki ja olin todella pahassa masennuksessa. 14 vuotiaana sitten minua alettiin välttelemään koska olin muka niin "outo" muiden mielestä. Kuin maanantaina aloitin kemian kokeeseen harjoittelun olin facebookissa ja yhtäkkiä sain tarpeekseni, poikaystäväni jätti minut r- vikani takia.

   Etsin googlesta hakusanalla: r vikaiset, ja etteni aukesi tämä IHANA palsta

  • Aika ikävää, että tällaisesta asiasta kiusataan. Minua ei ole koskaan onneksi r-vikani takia kiusattu, ainakaan suoraan päin naamaa. Kannattaa ajatella niin, että kiusaajat olivat nuoria, jotka eivät vielä osaa luoda tarpeellista empatian tunnetta. He eivät tarkoittaneet loukata sinua. Eikä kannata jäädä murehtimaan historiaa, koska emme voi muuttaa sitä. Paiskitaan kaikki niska limassa näitä harjoituksia, palkataan tarvittaessa puheterapeutit ja opitaan sanomaan r! Sen jälkeen tulevaisuus on meille kaikille valoisa!

  • Ei mua ainakaan ole koskaan kiusattu r-vian takia. En kyllä itse laske sitä miksikään viaksi. Mitä helkkarin väliä on sillä että miten sen sanoo jos toinen kuitenkin ymmärtää että mitä mä sanon. Vanhemmat ja puheterapeutit pelotteli että musta ei voi tulla sitä ja tätä kun mulla kyseinen "vika" on, mutta itse oon sitä mieltä että jos se jotakin haittaa niin se on sitten sen ongelma. Eipä sitä ees juuri tule ajatelleeksi, jos ei sitä joku muu ota puheeksi. Joskus harvoin sorahtaa omaan korvaan, mutta siinä se. Tokihan sen saa opetella sanomaan "oikein" jos haluaa, mutta en ymmärrä miksi ihmiset tekee jostain tällasesta pikkujutusta itelleen hirveen ongelman.

  • "-Kun r alkaa pikkuhiljaa tulla DT:n sijasta. Voidaan sanaa vaihtaa. KADTTA sana on myös helppo. Edelleen tulee muistaa, että ei yritetä R.ää vaan sanotaan DT. Nyt kuitenkin kielen lähtiessä tärisemään, voi pärisyttämistä jatkaa(KADRRRRRRRRTTA)"

   Olen lukenut kanssa ohjeen, jossa puhutaan, että pitäisi yrittää pärisyttää DEN DEN DEN DRRRRRNNN jne

   Saan itse r:n ihan kohtuu hyväksi tuolla d-strategialla niissä sanoissa, joissa on vain yksi r (ja r on mieluiten tavun lopussa), mutta täryä en saa aikaan, vaikka yritän. Täry olisi se tärkein asia. En voi nyt sanoa sanoja, joissa on tupla r (ärrä, curry...).

   Olen nyt harjoitellut tunnin joka päivä ja olen tehnyt itselleni lupauksen, että pääsen tästä saatanallisesti vaivasta eroon, koska jos en pääse, se pilaa loputkin elämästäni.

   • kannattaako haaveet ärrän osaamisesta unohtaa? olen harjoitellut podtti sanaa 3 viikkoa noin 2-3h viikko eikä r ole tullut itsestään vieläkään. sanaa olen toistanut kovaan ääneen ja nopeasti. vaikuttaako ikä tähän jotenkin eli mitä vanhempi sitä kauemmin kestää oppia kun on lausunut ärrän väärin pitkään? kieli yltää hammasvallille hyvin joten ei siitäkään johdu.


   • 24 kirjoitti:

    kannattaako haaveet ärrän osaamisesta unohtaa? olen harjoitellut podtti sanaa 3 viikkoa noin 2-3h viikko eikä r ole tullut itsestään vieläkään. sanaa olen toistanut kovaan ääneen ja nopeasti. vaikuttaako ikä tähän jotenkin eli mitä vanhempi sitä kauemmin kestää oppia kun on lausunut ärrän väärin pitkään? kieli yltää hammasvallille hyvin joten ei siitäkään johdu.

    Kannattaa!! Yritä vain saada r pitkäks niinkuin porrrrrrtti olin harjotellut ehkä 3h yhteensä yhtäkkiä sain sanottua pitkän rrrr kaikissa sanoissa mutta sitä eteenpäin en ole päässyt :/ Tsemppiä!


   • kyllä se tulee kirjoitti:

    Kannattaa!! Yritä vain saada r pitkäks niinkuin porrrrrrtti olin harjotellut ehkä 3h yhteensä yhtäkkiä sain sanottua pitkän rrrr kaikissa sanoissa mutta sitä eteenpäin en ole päässyt :/ Tsemppiä!

    Siiiiss ei kannata lopettaa ku kannattaa jatkaa mun moka :D


  • Puhevikaiset, on ihmisiä joille voitte puhua vaivastanne... Se tosin vie hetken ja he saattavat hieman nauraa...

  • mitäs jos osaa r mutta ei osaa käyttää sitä lauseissa.

   • ooon yksitoista ja haluaisin oppia sen nyt t SANOO LAUSEISSA NYT ENKÄ 20 VUOTIAANA AUTTAKAA PLIIS.


   • JP kirjoitti:

    ooon yksitoista ja haluaisin oppia sen nyt t SANOO LAUSEISSA NYT ENKÄ 20 VUOTIAANA AUTTAKAA PLIIS.

    Hakeudu terveyskeskuksen puheterapeutille ohjauskäynnille, alkutilanne olis varmaan hyvä arvioida, koska kaikille ei käy samat konstit, vaikka täältäkin voi jo lukea monta hyvää ideaa.


  • Hei oonkohan ainoo, joka ei osaa sanoa KURKKU ärrää ollenkaan? Aloitin ranskan opiskelun pari vuotta sitten ja olen aika hyvä siinä, mutta häpeän sen puhumista, koska en voi sanoa kurkku ärrää. Löydän sen kohdan, josta ärrän pitäisi tulla, mutta jos yritän sanoa ärrää, sieltä tulee hoo. Asia raastaa minua, mitäköhän pitäisi tehdä? :D

  • Jaa-a

  • Tämähän toimii. 2 tuntia harjoittelua takana ja alkaa sujumaan! Tsemppiä kaikille. Motivaatio ja toistojen määrä tuntuu olevan tärkeäintä.

   • Miten siis olet harjoitellut? Oletko saanut täryä aikaan?


  • Minä onnistun sanomaan tuon portti sanan joka kerta täydellisesti ja lähes aina esim porkkana, porsas. Mutta kun koitan sanoa vaikka koira niin siitä tulee aina koidra. Joten onko jotain vinkkejä miten saisi tuon d tiputettua pois tuosta?

   • En saanut edes tuota ekaa :(


   • 346457 kirjoitti:

    En saanut edes tuota ekaa :(

    Minä osaan r:n (opin sen Podtti-sanalla) mutta en tajunnut tuosta videosta mitään. Jatka nyt vaan sitä Koidran toistamista ja lue huolella ketjun viestit.

    Oletko kuullut siitä kaverista joka yritti ja yritti mutta ei koskaan oppinut tennistä? Tai siitä kaverista joka kaikkensa antaneena ei koskaan oppinut uimaan? No en minäkään. Se että et yrittämällä oppisi Rää.....se vaan ei ole inhimillisesti mahdollista.


   • semppari kirjoitti:

    Minä osaan r:n (opin sen Podtti-sanalla) mutta en tajunnut tuosta videosta mitään. Jatka nyt vaan sitä Koidran toistamista ja lue huolella ketjun viestit.

    Oletko kuullut siitä kaverista joka yritti ja yritti mutta ei koskaan oppinut tennistä? Tai siitä kaverista joka kaikkensa antaneena ei koskaan oppinut uimaan? No en minäkään. Se että et yrittämällä oppisi Rää.....se vaan ei ole inhimillisesti mahdollista.

    Sain tuon ensimmäisen opittua, mutta 2. vaihe (täry) tuntuu mahdottomalta, vaikka olen yrittänyt jo tunnin sen apuvideonkin kanssa.

    Ongelma oman ajatteluni mukaan tuossa podrtti koidra strategiassa on se, että miten oppii rr-sanat (ärrä, kurri, curry, narri, burrito...)? Yhden ärrän sanoihin se on tuonut vähän parannusta minullakin. Täry on kuitenkin se, joka pitäisi saada aikaan.


  • Voiko kielijänteeni olla liian tiukka, vaikka onnistun sanomaa joitain sanoja oikein?

  • Posse00 mihin asti saat kielesi ? Ylähuulesta vähän ylöspäin. Jos tähän pystyt niin kielikänne ei ole liian tiukka. Jos D: kykenet sanomaan selvästi niin kyllä pitäisi pystyä Ärrä muodostamaan.

   Olen 32v. mies ja opin sanomaan ärrän tänä talvena. Aikaa siihen meni kaksi vuotta :) Lapsena en jaksanut harjoitella, joten meno intit ja lukiot r- vikaisena. Tosin lievä puhevika ei koskaan ole minua haitannut. Koskaan kukaan ei ole minua siitä kiusannut taii edes asiasta maininnut. Minulla on ollut aina paljon kavereita ja naisseuraa on ollut enemmän kuin riittävästi. Eläkää täysillä vaikka olisi puhevika, asiat voisivat olla huonomminkin.

   Mutta jos haluatte tästä vaivasta eroon, niin se on mahdollista. Vaatii vaan todella paljon työtä. Katso itseäsi peilistä ja tee päätös itsesi kanssa ja aloita harjoittelu. Itse aloitin pikkuärrällä eli drrrr drrrrn drrrnnnn - harjoituksilla ja kun tämä onnistui niin surisuttelin päivittäin, aina kun olin yksin. Sitten tuli tämä Podtti-villitys ja aloin hokemaan sitä. Sain pikkuhiljaa ärrän tulemaan oikeasta paikasta vaikka se kuulosti vielä epätäydelliseltä. Tähän vaiheeseen pääsin noin puolessa vuodessa. Loput 1,5 vuotta meni sitten harjoitellessa ja omaa puhetta nauhoittaessa. Otin ärrän puheeseen noin puoli vuotta sitten ja nyt puhe sujuu hienosti. Jotkut sanaparit ovat vielä vaikeita, mutta kyllä nekin menevät paremmin kuin kurkkuärränä sanottaessa.

   Ymmärrän teitä hyvin ja jotenkin tiedän miltä nuorista pojista ja miehenaluista tuntuu. Älkää luovuttako vaan päättäkää, että opitte tämän kirjaimen vaikka väkisin.

   Laittakaahan viestiä niin autan ja rohkaisen teitä parhaani mukaan.

   • Miten sait tuota drn-äännettä pidemmäksi drrrrrrnnn?

    Minulla suurin ongelma on rr (eli täry), mutta ärräni on pehmeä monissa tavuissa ja aina satunnaisesti niissä hyvissäkin tavuissa (esim. r-alkuiset sanat sujuvat aika hyvin, toisaalta esim. -ri -loppuiset sanat ovat vaikeita saada terävästi). Uskon, että draa-dree-drii... -harjoittelu auttaa näihin muihin ongelmiin, mutta miten saada pitkä täry aikaan ja siten onnistua rr-sanoissa?


   • 54547 kirjoitti:

    Miten sait tuota drn-äännettä pidemmäksi drrrrrrnnn?

    Minulla suurin ongelma on rr (eli täry), mutta ärräni on pehmeä monissa tavuissa ja aina satunnaisesti niissä hyvissäkin tavuissa (esim. r-alkuiset sanat sujuvat aika hyvin, toisaalta esim. -ri -loppuiset sanat ovat vaikeita saada terävästi). Uskon, että draa-dree-drii... -harjoittelu auttaa näihin muihin ongelmiin, mutta miten saada pitkä täry aikaan ja siten onnistua rr-sanoissa?

    Periaatteessa pitempi täry vaatii vaan enemmän "puhallusta" . Ilma kulkee kielen takaa joka auttaa täryn synnyssä. Ota ilmat täyteen keuhkoa ja annan täryn jatkua. Katso peilistä kieltäsi kun se tärisee ylähampaiden takana, kun tärinä loppuu niin aloita alusta. Kun näet, että kielesi tärisee niin olet oikeilla jäljillä. Älä tässä vaiheessa vielä mieti miltä se kuulostaa vaan panosta siihen täryyn. Kun tämä luonnistuu niin ala kuuntelemaan miltä se kuulostaa.

    Jos saat jo lyhyen täryn, niin kohta tulee pitkä ja sitten olet taas lähempänä maalia.


  • Johan800 saan kyllä kielenikin melkein nenään asti :) ja kiitos neuvoista

  • :S ärsyttää perkuleesti kun kun jossain sanoissa tulee tuo d tuon ärrän eteen esim koidra niin miten onnistuissin tiputtamaan sen pois?

   • Miten saitte ärrän aikaan tuolla PODTTI-tekniikalla?!?! Jauhoin sitä tänään reilut kaksi tuntia eikä ärrää tullut mitenkään vahingossa.


   • 3545758 kirjoitti:

    Miten saitte ärrän aikaan tuolla PODTTI-tekniikalla?!?! Jauhoin sitä tänään reilut kaksi tuntia eikä ärrää tullut mitenkään vahingossa.

    Minulle se vain tuli noin 10minuutin jälkeen kun hoin sitä. Kyllä siitä lähtee.


  • en osaa ärrää enkä ehkä koskaan tuu osaamaan oon vielä aika nuori mutta halusin opetella ärrän ja nyt tässä epätoivoisena hoen podtri sanaa :D

  • Kiitos neuvoista. Minulla auttanut todella hyvin, olen nyt noin 2viikkoa harjoitellut tuota ja auttanut todella paljon. Lähes kaiken osaan jo sanoa, mutta vähän hankalia esim jos lauseessa on -ir tai sitten -der. Mutta tosiaan suosittelen kaikkia kokeilemaan toimi ainakin minulla ja on tullut kaikka terapeutitkin käytyä pienenä. Tsemppiä!

   • Miten te oikeen saatte sen!??! En itse saa pärisemään vaikka hokisin "PODTTIA" koko päivän :(


   • **^^' kirjoitti:

    Miten te oikeen saatte sen!??! En itse saa pärisemään vaikka hokisin "PODTTIA" koko päivän :(

    Joo ei se kaikille tolla Podtti-hokemisella aukene. Itselläni helpommin sain hokemalla dnnnnn dnnnnn dnnnnn ja Budder, Ladder jne.. Vaikka se täry löytyy, niin siitä on vielä matkaa oikeaan lausumiseen. Itse saan täryn mutta, en saa sitä kunnolla sanoihin.

    Vinkkejä miten saada oikea R-täry sanoihin?


   • vaikeetaon kirjoitti:

    Joo ei se kaikille tolla Podtti-hokemisella aukene. Itselläni helpommin sain hokemalla dnnnnn dnnnnn dnnnnn ja Budder, Ladder jne.. Vaikka se täry löytyy, niin siitä on vielä matkaa oikeaan lausumiseen. Itse saan täryn mutta, en saa sitä kunnolla sanoihin.

    Vinkkejä miten saada oikea R-täry sanoihin?

    Voisiko joku yrittää kuvailla, että miltä se tuntuu suussa, kun se täry jatkuu pidempää (liikutatko itse esim. kieltä mietenkään jne)?


  • Se tuntuu samalta kun laittaisit sähköhammasharjan surisemaan ylähampaiden taakse. Kieli liikkuu kyllä, mutta ei salla tavalla kuin esim jos Lallattele lal lal lal lal. Kieli tärisee vasten kitalakea mikä aiheuttaa täryn, se vaatii vähän ilmanpainetta.

  • Olen nyt harjoitellut monia tunteja päivässä, mutta en ole saanut juurikaan tuloksia ainakaan omasta mielestäni. On helvetin turhauttavaa, kun yrittää kaikkensa ja sitten amerikkalainen, jonka ei tarvitse edes osata ärrää, ääntää sitä täydellisesti netin videossa...

   No, olen asettanut itselleni puolen vuoden määräajan: joko opin lausumaan ärrän tai tapan itseni. Minun olisi pitänyt aloittaa harjoittelu jo vuosia sitten ennen kuin elämäni meni pilalle, mutta vieläkään ei ole liian myöhäistä. Jos en sen sijaan puolessa vuodessa näillä harjoitusmäärillä ärrää opi, en tule sitä koskaan oppimaan. Toisin sanoen mikään ei tulisi koskaan muuttumaan, joten samaa yksinäistä paskaa olisi luvassa koko loppuelämäksi. Ei kiitos. Se on joko tai.

   • Sama homma. Vituttaa ihan suunnattomasti. Olen treenannut kahden viikon ajan 2-3h päivässä ja katsonut kaikki videot ja vinkit. Saan täryn ja kielen ilmavirrassa pomppimaan, mutta en saa ärrää sanottua. Miten se oikein eroaa drrrnn äänteestä? Eli samasta surinasta mitä noissa videoissa on? Auttakaa nyt joku keneltä tämä onnistuu.


   • Eionnistuuu kirjoitti:

    Sama homma. Vituttaa ihan suunnattomasti. Olen treenannut kahden viikon ajan 2-3h päivässä ja katsonut kaikki videot ja vinkit. Saan täryn ja kielen ilmavirrassa pomppimaan, mutta en saa ärrää sanottua. Miten se oikein eroaa drrrnn äänteestä? Eli samasta surinasta mitä noissa videoissa on? Auttakaa nyt joku keneltä tämä onnistuu.

    No, ei luovuteta heti.

    Purskahdin äsken itkuun, kun harjoittelin reilut kolme tuntia, mutta en siltikään saanut täryä. Luulen, että yhden ärrän sanat pystyisi opettelemaan käyttämällä D:tä apuna, ainakin niin, että r-on siedettävä (vähän oikeaa pehmeämpi).

    Mulla ongelmana on, että en pysty hallitsemaan kielen kärkeä ja takaosaa erikseen. Yritin tehdä sen yhden videon mukaisesti niin, että asetan kielen kupiksi hampaiden tasolle ja heilutan kärkeä, mutta samalla koko kieli lähtee liikkumaan.

    Vihaa tätä vitun vaivaa yli kaiken. Pelkästäään ärrävian olemassa olo osoittaa, että ei voi olla olemassa Jumalaa: ei kukaan voi haluta langettaa tällaista kirousta kenellekään.


   • 2345657 kirjoitti:

    No, ei luovuteta heti.

    Purskahdin äsken itkuun, kun harjoittelin reilut kolme tuntia, mutta en siltikään saanut täryä. Luulen, että yhden ärrän sanat pystyisi opettelemaan käyttämällä D:tä apuna, ainakin niin, että r-on siedettävä (vähän oikeaa pehmeämpi).

    Mulla ongelmana on, että en pysty hallitsemaan kielen kärkeä ja takaosaa erikseen. Yritin tehdä sen yhden videon mukaisesti niin, että asetan kielen kupiksi hampaiden tasolle ja heilutan kärkeä, mutta samalla koko kieli lähtee liikkumaan.

    Vihaa tätä vitun vaivaa yli kaiken. Pelkästäään ärrävian olemassa olo osoittaa, että ei voi olla olemassa Jumalaa: ei kukaan voi haluta langettaa tällaista kirousta kenellekään.

    2345678. Olen käsittänyt, että D - sanominen on hyvin samankaltaista kuin ärrän, joten en usko että et pystyisi ärrää sanomaan jos kerta D luonnistuu. Ihmettelen kun jotkut sanovat, että DT on sama kuin R?? Vaikka kuinka sanon DT ja kokeilen saadaaiihen täryä, niin en saa sitä sanottua oikein :(
    Eilen sain illalla suht hyvin täryn kanssa Ärrän kun makasin selälleni ja harjoittelin perussanoja. Mutta kun sanoin esim terroristi, niin heti huomaa että tekniikka ei voi olla oikea :( olen kokeillut kaikki systeemit ja katsout videot mitä olen löytänyt. Saan sen täryn helposti kielellä ja kevyellä ilmalla, mutta miten saada se R sanottua. Auttaakaanyr joku kuKa tämän osaa. Uskon, että olen lähellä ja nyt tarvitsisin sen viimeisen opetuksen.

    Ei lannistuta vielä vaikka tuntuu, että emme tässä onnistu. Harjoittelen tämän vaikka väkisin. Jos tämä ei olisi niin nolo asia pyytäisin apua kavereilta, mutta kunnei kehtaa.


   • 2345657 kirjoitti:

    No, ei luovuteta heti.

    Purskahdin äsken itkuun, kun harjoittelin reilut kolme tuntia, mutta en siltikään saanut täryä. Luulen, että yhden ärrän sanat pystyisi opettelemaan käyttämällä D:tä apuna, ainakin niin, että r-on siedettävä (vähän oikeaa pehmeämpi).

    Mulla ongelmana on, että en pysty hallitsemaan kielen kärkeä ja takaosaa erikseen. Yritin tehdä sen yhden videon mukaisesti niin, että asetan kielen kupiksi hampaiden tasolle ja heilutan kärkeä, mutta samalla koko kieli lähtee liikkumaan.

    Vihaa tätä vitun vaivaa yli kaiken. Pelkästäään ärrävian olemassa olo osoittaa, että ei voi olla olemassa Jumalaa: ei kukaan voi haluta langettaa tällaista kirousta kenellekään.

    2345678. Olen käsittänyt, että D - sanominen on hyvin samankaltaista kuin ärrän, joten en usko että et pystyisi ärrää sanomaan jos kerta D luonnistuu. Ihmettelen kun jotkut sanovat, että DT on sama kuin R?? Vaikka kuinka sanon DT ja kokeilen saadaaiihen täryä, niin en saa sitä sanottua oikein :(
    Eilen sain illalla suht hyvin täryn kanssa Ärrän kun makasin selälleni ja harjoittelin perussanoja. Mutta kun sanoin esim terroristi, niin heti huomaa että tekniikka ei voi olla oikea :( olen kokeillut kaikki systeemit ja katsout videot mitä olen löytänyt. Saan sen täryn helposti kielellä ja kevyellä ilmalla, mutta miten saada se R sanottua. Auttaakaanyr joku kuKa tämän osaa. Uskon, että olen lähellä ja nyt tarvitsisin sen viimeisen opetuksen.

    Ei lannistuta vielä vaikka tuntuu, että emme tässä onnistu. Harjoittelen tämän vaikka väkisin. Jos tämä ei olisi niin nolo asia pyytäisin apua kavereilta, mutta kunnei kehtaa.


  • Auttaisikohan tuollainen sähköhammasharjan tyyppinen vehje? Ilmeisesti tungetaan jotenkin kielen alle ja sitten lausutaan ddddddd ja ärrän pitäisi päristä. Aika tyyriiksi tehty, sähköhammasharjan saisi jollain parilla kympillä, jos löytäisi jostain tuollaisen pään. Toisaalta tuo olisi pieni hinta siitä, JOS laitteen avulla ärrän oppisi.

   http://www.earlylearning.fi/tuoteluettelo.php?tuoteryhma=7

   R-tremulaattori

   • Joo voishan tommoisesta olla apua täryn saamiseksi, mutta siitä on vielä matkaa että saa sen ärrän sanottua. Mielummin ottaisin sähköhammasharjan ja laittaisin sen surisemaan kielen alla, periaatteessa kait sama asia. Alkanut suututtaa tämä ongelma niin paljon, että varasin yksityiselle puheterapeutille ajan ensi viikolle. Näytän sille kaikki surinat ja täryt ja kysyn miten se saadaan oikein puheeseen. Jos olen oikeilla käljillä niin harjoittelen joka pvä vaikka 2h kunnes opin. Uskon, että tulen tämän vielä oppimAan edes jotenkuten. Ja tulen kertomaan tänne kaikki vinkit mitä puheterapeutti minulle kertoi. Ja jos vaikka onnistun oppimaan niin lupaan sanoa miten se tehdään :)


  • Noniin.. ensimmäinen puheterapiakäynti takana. Aluksi oli positiivista se, että puheterapeutti ei huomannut että minulla on edes R-vika :) Vastaanoton alusssa kerroin, että miksi tulin tänne ja terapeutti sanoi, että hän ei huomaa puheessa mitään outoa. Sitten lähemmin tarkasteltiin ja katsottiin miten kieli muodostaa täryn, niin tässä vaiheessa puheterapeutti huomasi, että ei ihan oikein mene. Täry pitäisi saada vähän voimakkaammaksi ja nopeammaksi, muuten se tulee kyllä ihan oikeasta paikasta. Nyt edessä kovaa harjoittelua ja seuraava käynti joskus kuukauden päästä ja katsotaan miten ollaan edistytty.

   • Mäkin varasin ajan, tosin joudun menemään foniatrin kautta ilmeisesti (YTHS:n typerät säännöt). Olisi voinut kokeilla yksityistäkin, mutta en oikein tiedä mistä niitä löytää. Diacorilta asiaa kyselin, mutta käyntihinta oli jotain 20 euroa / 30min, mikä on vähän liikaa opiskelijabudjetilleni, vaikka tämä asia on tällä hetkellä minulle kaikki kaikessa.

    Vähän kyllä pelottaa, että opin koskaan tätä paska... noissa kaikissa videoissa ne ihmiset pystyvät pitämään suun auki ja laittamaan kielen sinne oikealle paikalle. Minulla kielen ja leuan liikkeet eivät ole erityneitä: on vaikea yrittää liikuttaa pelkkää kieltä ilman että leuka liikkuu.

    Kirjoitan myös tänne, jos joku terapiassa käyty asia on auttanut, kunhan pääsen sinne terapiaan.


   • 457457 kirjoitti:

    Mäkin varasin ajan, tosin joudun menemään foniatrin kautta ilmeisesti (YTHS:n typerät säännöt). Olisi voinut kokeilla yksityistäkin, mutta en oikein tiedä mistä niitä löytää. Diacorilta asiaa kyselin, mutta käyntihinta oli jotain 20 euroa / 30min, mikä on vähän liikaa opiskelijabudjetilleni, vaikka tämä asia on tällä hetkellä minulle kaikki kaikessa.

    Vähän kyllä pelottaa, että opin koskaan tätä paska... noissa kaikissa videoissa ne ihmiset pystyvät pitämään suun auki ja laittamaan kielen sinne oikealle paikalle. Minulla kielen ja leuan liikkeet eivät ole erityneitä: on vaikea yrittää liikuttaa pelkkää kieltä ilman että leuka liikkuu.

    Kirjoitan myös tänne, jos joku terapiassa käyty asia on auttanut, kunhan pääsen sinne terapiaan.

    Kokeile silleen, että laitat hampaiden väliin esim. Kynän tai jonkun vähän paksumman ja sit harjoittelet kielen liikettä.


   • 457457 kirjoitti:

    Mäkin varasin ajan, tosin joudun menemään foniatrin kautta ilmeisesti (YTHS:n typerät säännöt). Olisi voinut kokeilla yksityistäkin, mutta en oikein tiedä mistä niitä löytää. Diacorilta asiaa kyselin, mutta käyntihinta oli jotain 20 euroa / 30min, mikä on vähän liikaa opiskelijabudjetilleni, vaikka tämä asia on tällä hetkellä minulle kaikki kaikessa.

    Vähän kyllä pelottaa, että opin koskaan tätä paska... noissa kaikissa videoissa ne ihmiset pystyvät pitämään suun auki ja laittamaan kielen sinne oikealle paikalle. Minulla kielen ja leuan liikkeet eivät ole erityneitä: on vaikea yrittää liikuttaa pelkkää kieltä ilman että leuka liikkuu.

    Kirjoitan myös tänne, jos joku terapiassa käyty asia on auttanut, kunhan pääsen sinne terapiaan.

    Saatko sanottua D:n siten, että sinulla on suu auki.


   • eionnistuu kirjoitti:

    Saatko sanottua D:n siten, että sinulla on suu auki.

    Saan. Tosin oma D:ni ei kuulosta samanlaiselta kuin Puheopen sivuilla olevassa klipissä:

    http://www.teuva.fi/koulut/sepan_ahjo_old/nd.wav

    Jos sanon "ND", tuollaisesta samanlaista "poksahdusta ei kuulu kuin tuossa esimerkki äänteessä.

    Tein jotain harjoituksia ja onnistuin joten kuten pitämään kielen ja leuan erillään, mutta se vaatii keskittymistä.


   • 457457 kirjoitti:

    Saan. Tosin oma D:ni ei kuulosta samanlaiselta kuin Puheopen sivuilla olevassa klipissä:

    http://www.teuva.fi/koulut/sepan_ahjo_old/nd.wav

    Jos sanon "ND", tuollaisesta samanlaista "poksahdusta ei kuulu kuin tuossa esimerkki äänteessä.

    Tein jotain harjoituksia ja onnistuin joten kuten pitämään kielen ja leuan erillään, mutta se vaatii keskittymistä.

    No ei mun mielestä ärrän sanominen ole tosta D:n poksuttelusta kiinni. Nyt vain harjoittelet sitä kielen toimintaa leauan pysyessä alhaalla.
    Itselläkin tässä vähän ongelmaa, mutta täryn saa kyllä tehtyä vaikka hampaat olisivat kiinni toisissaan.

    Niin itse kävin yksityisellä terapeutilla 80€ / 45 min.

    Kohta osataan tää homma ja voidaan jatkaa elämää hymyissä suin :)


  • Miten saan tän ylikorostuneen ärrän pois?
   Lähteekö ajan kanssa vai kuinka?

   Kuulostaa paljon korostuneemmalta kuin Paavo M. Petäjällä :)

  • Noniin nyt on tämä pieni vika elämässä korjattu. Menihän siihen muutama kuukausi harjoittelua, mutta kyllä kannatti. Oon koko ajan sanonut ärrän oikein, mutta liian kovalla täryllä mikä kuulosti hullulta omaan korvaan.

   Nyt kun tiedän miten se ärrä sanotaan, niin jälkeenpäin homma tuntuu helpolta.
   Jos osaat sanoa D:n niin ärrä kyllä tulee onnistumaan. Kaikki lähtee täryn saamisesta, ilman sitä ei tule onnistumista. Ja vielä se, että r - kirjaimen sanominen ei ole sama kuin sanoisit jonkun muun kirjaimen koska se vaatii suulta enemmän työtä. Kieli samaan kohtaan kuin sanoisit D:n ja sitten keuhkoihin ilmaa ja annart kielen pomppia ilmavirrassa. Näin syntyy täry ja täry on periaatteessa sama kuin r.

   Mielestäni sanojen korvaaminen d:llä ei auta kovin hyvin asiaa, muuta kuin siinä että tiedät missä kielise tulee olla. Saat toistaa vaikka tuhat kertaa hattadaa mutta ärrää siitä ei saa. Itse kyllä sain ekat täryt helpoiten den den den den - tyylisellä laisumksella, koska se täry syntyy melkein vahingossa kun vaihtelet den den den den - laulua eri äänen sävyillä. Kun kuiskaat niin melkein tunnet kun täry syntyy.

   Kirjoittelen enemmän asiasta jos jota kuta kiinnostaa. Opin tämän vaivan aikuisiällä joten harjoitustunteja ja kokemusta löytyy.

  • 457457. Oletko edennyt harjoittelussa?

   • En :(

    Täytyy tosin myöntää, että olin mm. kuumeessa pitkään, eikä kurkkukipuisena ollut voimaa harjoitella. Ensi maanantaina on aika foniatrille, joka kaiken järjen mukaan laittaa minut vihdoin puheterapiaan.

    Olet tainut itse edetä? Millaisilla harjoituksilla sait tulosta aikaan? Jos tosin olet tuon edellisen viestin kirjoittaja, niin meidän viat on eri syistä johtuvia (minulla tärytön ärrä).


   • 457457 kirjoitti:

    En :(

    Täytyy tosin myöntää, että olin mm. kuumeessa pitkään, eikä kurkkukipuisena ollut voimaa harjoitella. Ensi maanantaina on aika foniatrille, joka kaiken järjen mukaan laittaa minut vihdoin puheterapiaan.

    Olet tainut itse edetä? Millaisilla harjoituksilla sait tulosta aikaan? Jos tosin olet tuon edellisen viestin kirjoittaja, niin meidän viat on eri syistä johtuvia (minulla tärytön ärrä).

    457457. Joo sama henkilö olen :)

    Siis taustani on se, että sanoin lapsuuden ja nuoruuden kurkkuärränä. Tein päätöksen eräs kaunis päivä, että opettelen sanomaan ärrän oikein. Tein kaikkia harjoituksia mitä vain netistä löysin ja opettelin tärisyttämään kieltäni. No meni jonkin aikaa kunnes päätin, että nyt kaikki peliin ja kaivoin kaikki videot netistä mitä löysin. Paras oivallus minulle tuli siitä Espanjalaisesta tyhmästä videosta missä on ne neljä kohtaa. Pärisyttelin muutaman kuukauden ja harjoittelin selin makuulla. Nauhoitin puhettani koko ajan, luin kirjoja ääneen ym. Minulla ärrä ei todellakaan tullut yhtä-äkkiä vaan muodostui pidemmällä ajalla.

    Keskity nyt siihen täryn saamiseen. Puheterapeutti sanoi minulle, että minulla on täydellinen täry. Olen aivan varma, että sinäkin tämän opit. Mä autan kaikin tavoin, miten näin foorumin välityksellä pystyn :)

    Katso tarkkaan noi youtube- videot ja tee miten ohjeistetaan. Kun menet puheterapeutille niin näytät miten saa täryn ja homma on melkein siinä. Luovuttaa ei saa!! Tämä ei ole loppujen lopuksi niin vaikea asia, kun ymmärrät miten täry muodostetaan.


   • Eionnistuuu kirjoitti:

    457457. Joo sama henkilö olen :)

    Siis taustani on se, että sanoin lapsuuden ja nuoruuden kurkkuärränä. Tein päätöksen eräs kaunis päivä, että opettelen sanomaan ärrän oikein. Tein kaikkia harjoituksia mitä vain netistä löysin ja opettelin tärisyttämään kieltäni. No meni jonkin aikaa kunnes päätin, että nyt kaikki peliin ja kaivoin kaikki videot netistä mitä löysin. Paras oivallus minulle tuli siitä Espanjalaisesta tyhmästä videosta missä on ne neljä kohtaa. Pärisyttelin muutaman kuukauden ja harjoittelin selin makuulla. Nauhoitin puhettani koko ajan, luin kirjoja ääneen ym. Minulla ärrä ei todellakaan tullut yhtä-äkkiä vaan muodostui pidemmällä ajalla.

    Keskity nyt siihen täryn saamiseen. Puheterapeutti sanoi minulle, että minulla on täydellinen täry. Olen aivan varma, että sinäkin tämän opit. Mä autan kaikin tavoin, miten näin foorumin välityksellä pystyn :)

    Katso tarkkaan noi youtube- videot ja tee miten ohjeistetaan. Kun menet puheterapeutille niin näytät miten saa täryn ja homma on melkein siinä. Luovuttaa ei saa!! Tämä ei ole loppujen lopuksi niin vaikea asia, kun ymmärrät miten täry muodostetaan.

    No kai se sitten pitää vaan uskoa, että tuloksia joskus tulee vaikka en ole mielestäni edennyt mitenkään. Vaikea kanssa arvioida kehitystä, kun ei tiedä tavallaan miltä se oikea äänne edes kuulostaa ja oma ääni voi kuulostaa omaan korvaan muutenkin erilaiselta.

    Pitää yrittää uudestaan sitä neljän kohdan videota. Viimeksi yritin sitä, mutta meni hermot kun sain vaan sen 1. hengityskohdan ja ne muut oli täysin toivottomia...


   • 457457 kirjoitti:

    No kai se sitten pitää vaan uskoa, että tuloksia joskus tulee vaikka en ole mielestäni edennyt mitenkään. Vaikea kanssa arvioida kehitystä, kun ei tiedä tavallaan miltä se oikea äänne edes kuulostaa ja oma ääni voi kuulostaa omaan korvaan muutenkin erilaiselta.

    Pitää yrittää uudestaan sitä neljän kohdan videota. Viimeksi yritin sitä, mutta meni hermot kun sain vaan sen 1. hengityskohdan ja ne muut oli täysin toivottomia...

    Älä takerru siihen 2.s kohtaan, se on vaikea kaikille. Itse sen pystyn tekemään, mutta ei se ole Ärrän muodostamiselle pakollinen. 3. ja 4. - kohta ovatkin jo täryjä.


   • Eipnnistuuu kirjoitti:

    Älä takerru siihen 2.s kohtaan, se on vaikea kaikille. Itse sen pystyn tekemään, mutta ei se ole Ärrän muodostamiselle pakollinen. 3. ja 4. - kohta ovatkin jo täryjä.

    Näyttääkö teille, jotka olette joko oppineet ärrän tai osanneet sen aina kieli samalta kuin siinä videossa silloin, kun pärisytätte ärrää? Joka puolellahan sanotaan, että r täry syntyy kun kieli on muuten jäykkänä mutta kärki rentona värisemässä. En vaan ymmärrä miten sen pelkän kärjen saa värisemään tai pelkästään rennoksi.


   • 457457 kirjoitti:

    Näyttääkö teille, jotka olette joko oppineet ärrän tai osanneet sen aina kieli samalta kuin siinä videossa silloin, kun pärisytätte ärrää? Joka puolellahan sanotaan, että r täry syntyy kun kieli on muuten jäykkänä mutta kärki rentona värisemässä. En vaan ymmärrä miten sen pelkän kärjen saa värisemään tai pelkästään rennoksi.

    Keskityt miettimään vääriä asioita. Joo kieli tärisee kyllä rennosti mutta se ei sitä pysty tietoisesti jännittämään, siten että takaosa olisi jännittynyt ja etuosa rentona. Ymmärrät tämän sitten kun opit tekemään täryn. Laita kieli sinne missä sanot D:n ja puhaltele ilmaa suusta pitäen kielen siellä kitalaessa. Näin saat aikaa suhinan eli pikkuärrän ja kun osaat tämän niin keskity seuraavaksi siihen että kielesi liikkuu ilmavirran mukana siellä kitalaessa. Kun sanotaan ärrä niin kieli on ns. "kuppiasennossa" niin että kielen kärki on terävänä ylhäällä. Tätä on kovin vaikea selittää vaan se pitäisi näyttää. Pitää luoda youtube- tunnukset ja laittaa video niin uskon, että ymmärrät näin helpommin.


   • Vastaus457457 kirjoitti:

    Keskityt miettimään vääriä asioita. Joo kieli tärisee kyllä rennosti mutta se ei sitä pysty tietoisesti jännittämään, siten että takaosa olisi jännittynyt ja etuosa rentona. Ymmärrät tämän sitten kun opit tekemään täryn. Laita kieli sinne missä sanot D:n ja puhaltele ilmaa suusta pitäen kielen siellä kitalaessa. Näin saat aikaa suhinan eli pikkuärrän ja kun osaat tämän niin keskity seuraavaksi siihen että kielesi liikkuu ilmavirran mukana siellä kitalaessa. Kun sanotaan ärrä niin kieli on ns. "kuppiasennossa" niin että kielen kärki on terävänä ylhäällä. Tätä on kovin vaikea selittää vaan se pitäisi näyttää. Pitää luoda youtube- tunnukset ja laittaa video niin uskon, että ymmärrät näin helpommin.

    Pitää yrittää sitten enemmän tuollaisia harjoituksia.

    Kävin tänään foniatrilla. Todella mukava ja ymmärtäväinen lääkäri. Hänen mielestään minulla ei pitäisi olla mitään rakenteellisia tai muita vastaavia esteitä ärrän oppimiseen, joskin hänen mielestään kieleni motoriikka ei ole ihan paras mahdollinen. Nyt varaan ajan sinne puheterapiaan. Päivittelen tänne tietoja omasta tilanteestani ja puheterapiassa käydyistä asioita, jos se vaikka auttaisi jotain muuta.


   • 457457 kirjoitti:

    Pitää yrittää sitten enemmän tuollaisia harjoituksia.

    Kävin tänään foniatrilla. Todella mukava ja ymmärtäväinen lääkäri. Hänen mielestään minulla ei pitäisi olla mitään rakenteellisia tai muita vastaavia esteitä ärrän oppimiseen, joskin hänen mielestään kieleni motoriikka ei ole ihan paras mahdollinen. Nyt varaan ajan sinne puheterapiaan. Päivittelen tänne tietoja omasta tilanteestani ja puheterapiassa käydyistä asioita, jos se vaikka auttaisi jotain muuta.

    Noniin, hieno homma. Nyt sitten vaan puheterapeutille ja kova harjoittelu. Kieli ei toimi varmastikaan ihan oikein kun et ole tottunut sanomaan ärrää oikein. Uskon, että ekan tunnin jälkeen ymmärrät miten se ärrä sanotaan ja pääset kunnolla vauhtiin. Päivitähän tietojasi ja laita tuntemuksia. Haluan kannustaa sinua oppimaan tämän vian. Itse viimein opin sen ja haluan omalla esimerkillä olla mukana myös teidän oppimisessa.


   • Eionnistuuuu kirjoitti:

    Noniin, hieno homma. Nyt sitten vaan puheterapeutille ja kova harjoittelu. Kieli ei toimi varmastikaan ihan oikein kun et ole tottunut sanomaan ärrää oikein. Uskon, että ekan tunnin jälkeen ymmärrät miten se ärrä sanotaan ja pääset kunnolla vauhtiin. Päivitähän tietojasi ja laita tuntemuksia. Haluan kannustaa sinua oppimaan tämän vian. Itse viimein opin sen ja haluan omalla esimerkillä olla mukana myös teidän oppimisessa.

    Harjoittelemalla tuon espanjalaisvideon mukana olen mielestäni oppinut tuon 2 partin, jota taidetaan pitää vaikeana. Saan kielestäni R:n kuuluista ääntä, mutta ylähuuli aina tosiaan tärisee mukana. Alahuuli on täysin passiivinen, joka on hyvä asia. R on tosiaan hieman "märän" kuuloinen ja ylähuuli tärisee aina mukana. Onko tähän mitään vinkkejä?


   • Vinkkejä? kirjoitti:

    Harjoittelemalla tuon espanjalaisvideon mukana olen mielestäni oppinut tuon 2 partin, jota taidetaan pitää vaikeana. Saan kielestäni R:n kuuluista ääntä, mutta ylähuuli aina tosiaan tärisee mukana. Alahuuli on täysin passiivinen, joka on hyvä asia. R on tosiaan hieman "märän" kuuloinen ja ylähuuli tärisee aina mukana. Onko tähän mitään vinkkejä?

    Joo 2.osio on vaikea. Hienoa jos sen osaat tehdä, koska oikea ärrän täry on siihen nähden helppo.

    Vaikea sanoa noilla tiedoilla, miten saat ylähuulen tärisemään jos tärisytät kieltä oikeassa kohdassa hammasvallilla. Ei ole oikein muuta vaihtoehtoa, että ilmavirta tulee väärin. Kun teet videon kakkoskohdan niin siirrä kieli vain oikeaan paikkaan ja jatka tärisyttämistä. Kokeilin tossa itsekin miten saada ylähuuli tärisemään vaikka kieli olisi hammasvallilla. Se tulee itsellä ainakin siitä, että kieli on liian "leveällä" suussa ja kielin reunat tärisyttävät ylähuulta.


   • Eionnistuuuuuu kirjoitti:

    Joo 2.osio on vaikea. Hienoa jos sen osaat tehdä, koska oikea ärrän täry on siihen nähden helppo.

    Vaikea sanoa noilla tiedoilla, miten saat ylähuulen tärisemään jos tärisytät kieltä oikeassa kohdassa hammasvallilla. Ei ole oikein muuta vaihtoehtoa, että ilmavirta tulee väärin. Kun teet videon kakkoskohdan niin siirrä kieli vain oikeaan paikkaan ja jatka tärisyttämistä. Kokeilin tossa itsekin miten saada ylähuuli tärisemään vaikka kieli olisi hammasvallilla. Se tulee itsellä ainakin siitä, että kieli on liian "leveällä" suussa ja kielin reunat tärisyttävät ylähuulta.

    "On step 2 I can only vibrate my tongue if my top teeth are pressed onto the middle of my tongue and it also makes my top lip vibrate - I have a feeling this is not supposed to happen!?? Is this right?
    Also echoing all the people who say that they spat all over their screen and couldn't stop laughing! ;o) C'est la vie, eh!
    lasgirasoles 3 kuukautta sitten"

    Toi kuvaapi mun ongelmaa tosiaan. Kieli vibraa, mutta ylähuuli samalla.


  • Tänään oli ensimmäinen puheterapiakerta. Sain käteen tukun harjoitusmonisteita ja kävimme läpi joitain asioita. Puheterapeutin mielestä ongelma johtuu siitä, että kieleni vetäytyy liikaa ärrää sanoessa (eli paikka on oikea ja asento suht oikea). Toisin sanoen pitäisi hienosätää sitä lihasvoimakkuutta. Sain myös samanlaista palautetta kuin foniatrilta eli että joissain sanoissa (ainakin satunnaisesti) ärrä kuulostaa täysin oikealta. Monesti vaan se on vähän sattumasta kiinni, että kuinka sen ärrän saa pärähtämään niissä "helpoissakin" sanoissa.

   No alan nyt tekemään erilaisia harjoituksia kovalla frekvensillä. Toivottavasti saisi niitä tuloksia. Nytkin on upea sää ja olisi hienoa pystyä menemään kadulla spontaanisti juttelemaan esim. naisille.

  • Hyvä. Kohta olet oppinut tämänkin vaivan :)

   Minkälaisia harjoituksia sait?

   Tsemppiä harjoitteluun

   • Samanlaisia mitä tässä ketjussa on paljon esiintynyt. Eli kaiken maailman da da da daa den den den dee pada pada pada pidi pidi pidi. Käytännössä siis näitä hokemia, joita r-vika -ketjuissa on esiintynyt joka puolella. Tavoitteena oli ilmeisesti yrittää tuosta esim. tada tada tada saada vähitelleen ensin surinalla "taza taza taza" ja sitten vähitellen ärrällä "tara tara tara". Sinällään ainakaan tuosta ensimmäisestä terapiakerrasta ei ollut mitään muuta hyötyä kuin että sai tietää sen ongelmakohdan (kielen liiallinen vetäytyminen) ja sitten terapeutti pystyi luonnollisesti aina sanomaan, jos sattui saamaan jonku rallatuksen kuulostamaan oikealta.

    Tosiaan siis aika monet sanat menevät jo luonnostaan minulta aika hyvin. Suurin ongelma on lähinnä se miten saa sen täryn kestämään (myös tietoisesti) pidempää ja siten rr-tavut luonnostumaan.


   • 457457 kirjoitti:

    Samanlaisia mitä tässä ketjussa on paljon esiintynyt. Eli kaiken maailman da da da daa den den den dee pada pada pada pidi pidi pidi. Käytännössä siis näitä hokemia, joita r-vika -ketjuissa on esiintynyt joka puolella. Tavoitteena oli ilmeisesti yrittää tuosta esim. tada tada tada saada vähitelleen ensin surinalla "taza taza taza" ja sitten vähitellen ärrällä "tara tara tara". Sinällään ainakaan tuosta ensimmäisestä terapiakerrasta ei ollut mitään muuta hyötyä kuin että sai tietää sen ongelmakohdan (kielen liiallinen vetäytyminen) ja sitten terapeutti pystyi luonnollisesti aina sanomaan, jos sattui saamaan jonku rallatuksen kuulostamaan oikealta.

    Tosiaan siis aika monet sanat menevät jo luonnostaan minulta aika hyvin. Suurin ongelma on lähinnä se miten saa sen täryn kestämään (myös tietoisesti) pidempää ja siten rr-tavut luonnostumaan.

    "Laita kieli sinne missä sanot D:n ja puhaltele ilmaa suusta pitäen kielen siellä kitalaessa. Näin saat aikaa suhinan eli pikkuärrän ja kun osaat tämän niin keskity seuraavaksi siihen että kielesi liikkuu ilmavirran mukana siellä kitalaessa."

    Niin siis käsitin tämän päiväisen session perusteella, että ongelmani on tavallaan tässä kohdassa. Saan suhinan, mutta en saa suhinan ja oman ärräni (jossa kieli liikkuu liikaa) välimuotoa aikaan.


   • 457457 kirjoitti:

    "Laita kieli sinne missä sanot D:n ja puhaltele ilmaa suusta pitäen kielen siellä kitalaessa. Näin saat aikaa suhinan eli pikkuärrän ja kun osaat tämän niin keskity seuraavaksi siihen että kielesi liikkuu ilmavirran mukana siellä kitalaessa."

    Niin siis käsitin tämän päiväisen session perusteella, että ongelmani on tavallaan tässä kohdassa. Saan suhinan, mutta en saa suhinan ja oman ärräni (jossa kieli liikkuu liikaa) välimuotoa aikaan.

    Minkäsikäinen olet? Kielen uusi toiminta ärrän muodossa kestää jonkin aikaa jos aikuisiällä oppii ärrän sanomisen. Kun itse opin ärrän niin sanoin sen niin, että R kuulosti liian vahvalta eikä ollut semmoinen pehmeä niinkuin se kuuluisi olla. Se on vieläkin jossakin sanoissa niin, mutta ei sitä muut kuule. Esim. sanat terroristi ja monet r:llä alkavat sanat saattavat vähän särähtää, mutta ei se minua haittaa koska ärrä tulee kumminin oikein. Ärrä ei ole todellakaan helppo kirjain sanoa ja se vaatii aina ponnisteluja.. nyt jatkat vielä kovasti harjoittelua ja kohta ärräsi on niin hyvä, että kukaan ei huomaa mitään vikaa.

    Oletko harjoitellut niin, että pidät esim. kynää hampaitesi välissä niin että leuka ei pääse liikkumaan? Tästä oli itselle ainakin apua. Sinulla on varmasti jokin sana mikä luonnistuu hyvin ja oikein, palauta tämä aina mieleesi ja hae se oikea lausuminen sitä kautta. Minulla viimeinen oppi ja oivallus tapahtui youtube - videossa (siinä missä tummaihoinen nainen) sanoo niitä espanjankielisiä sanoja tyyliin Rapido, Perro, Carro jne.


   • eionnistuu kirjoitti:

    Minkäsikäinen olet? Kielen uusi toiminta ärrän muodossa kestää jonkin aikaa jos aikuisiällä oppii ärrän sanomisen. Kun itse opin ärrän niin sanoin sen niin, että R kuulosti liian vahvalta eikä ollut semmoinen pehmeä niinkuin se kuuluisi olla. Se on vieläkin jossakin sanoissa niin, mutta ei sitä muut kuule. Esim. sanat terroristi ja monet r:llä alkavat sanat saattavat vähän särähtää, mutta ei se minua haittaa koska ärrä tulee kumminin oikein. Ärrä ei ole todellakaan helppo kirjain sanoa ja se vaatii aina ponnisteluja.. nyt jatkat vielä kovasti harjoittelua ja kohta ärräsi on niin hyvä, että kukaan ei huomaa mitään vikaa.

    Oletko harjoitellut niin, että pidät esim. kynää hampaitesi välissä niin että leuka ei pääse liikkumaan? Tästä oli itselle ainakin apua. Sinulla on varmasti jokin sana mikä luonnistuu hyvin ja oikein, palauta tämä aina mieleesi ja hae se oikea lausuminen sitä kautta. Minulla viimeinen oppi ja oivallus tapahtui youtube - videossa (siinä missä tummaihoinen nainen) sanoo niitä espanjankielisiä sanoja tyyliin Rapido, Perro, Carro jne.

    Täytän 24 kesällä.

    Aika turhauttavaa tämä harjoittelu on, kun ei tunnu edistyvän ei sitten millään. Tänään on ollut jotenkin todella masentunut olo, koska odotin jotenkin että puheterapeutin avulla saisin heti jotain edistystä aikaan. Pakko se on vaan harjoitella, vaikka ei mitään tuloksia saisikaan koska jos en tätä opi niin ei minulla tule koskaan olemaan minkäänlaista "elämää".


  • No, ei vielä hätää. Aina pidempäänhän se kestää kun ikää on enemmän. Huomaa hyvin pienistä lapsista ketkä ovat oppineet sanomaa ärrän, että se tulee vähän korostuneesti alkuun. Joten älä huolehdi, kyllä se siitä lähtee kun nyt vain rohkeasti käytät sitä puheessasi. Varmasti se on parempi kuin viallinen ärrä tai se, että ei sano ärrää ollenkaan.

   • Selvennykseksi siis, että olen aina osannut ärrän joissain sanoissa "silloin tällöin". Toisin sanoen minulla ei ole ollut kurkkuärrää tai muuta "täydellistä r-vikaa". Puheterapeuttikin sanoi, että olen keksinyt sen äänteen tekemisen vaikeasti niin, että äänne toimii joissain sanoissa.

    Meni vähän hermot äsken ja Ikean hylly sai kunnolla kyytiä... tänään on vapaapäivä ja olen harjoitellut koko päivän ilman edistystä...


  • Tässä muuten nopea käännös siihen espanjankieliseen videoon:

   http://www.youtube.com/watch?v=_kk7AQybJCk

   "Oppikaamme lausumaan pehmeä R, joka on esimerkiksi sanoissa sara ja para.
   Laittakaamme kielen pää kiinni kitalakeen ja sanotaan nopeasti r, ilman että huulet liikkuvat. Harjoitúksena voi tehdä liikettä joka kerta hieman taaempana.

   Sitten laitetaan kieli etuhampaiden taakse, huom. ei jännittyneenä vaan rentona, niin, että se tukeutuu reunoiltaan ylähampaiden kärkiin. Sitten otetaan ilmaa nenän kautta ja päästetään se suusta. Kuten näette, kieli ei liiku eteenpäin, vaan se pysyy paikallaan samassa asennossa ja ainoastaan värisee. Puhallusta voi harjotella viirin tai liekin tms. kanssa."

  • > Saatko täryn aikaan tyyliin drrrrrrrr?

   Aika hyvin toi suomennos kuvaa miten se täry saadaan aikaan.

  • Sain mielestäni vihdoin edistystä aikaan sen kiinalaisen videon avulla. Toinen hyvä video myös alla.

   http://www.youtube.com/watch?v=SDVWogLNRMI

   http://www.youtube.com/watch?v=eLsUXDkVKYA

   Tein tuon alemman videon mukaisesti "purrrrrr" ja lisäsin hengityksen voimaa. Sain kielen värisemään vähän sattumalta, kun "puhalsin" todella voimakkaasti. Siinä vaiheessa ymmärsin mitä olen ainakin tehnyt aina väärin: olen yrittänyt jotenkin liikuttaa kieltä sanoakseni ärrän, mutta nyt ymmärsin että tuollaisen porausäänen saa aikaiseksi kun pitää vaan kielen "alaosalla" vähän vastusta sitä ilmavirtaa vastaa, koska muuten kieli työntyisi eteenpäin. Nyt saan tehtyä tuollaista porausääntä laittamalla kielen sinne ylös kuppimaisesti ja hengittämällä ulos.

   Ostin webbikameran, jolla olen nauhoittanut harjoituksiani. Se on vaan vaikea sanoa omaan korvaa, mikä on oikea äänne ja mikä ei. En saa kieltä mielestäni vielä värisemään heti vaan pienellä viiveellä ilmavirtaan nähden. Lisäksi omaan korvaan ääni ei kuulosta ihan samalta kuin esim. tässä:

   http://www.youtube.com/watch?v=zc6LW-oym4o

   Olen kerännyt omaan youtube-tiliini soittolistan kaikista ärrä-videoista. Laitan linkin tähän ketjuun jossain vaiheessa.

   • Jees, hienoa edistymistä ja noin se menee, että pitää itse ymmärtää miten se äänne muodostetaan. Se oli itsellänikin ydinasia, että kun ymmärsin miten se äänne tuotetaan niin loppu oli helppoa.

    Olet tehnyt hyvää työtä ja kohta seisoo kiitos ja voit huoletta jatkaa elämääsi :)


   • eionnisyuuu kirjoitti:

    Jees, hienoa edistymistä ja noin se menee, että pitää itse ymmärtää miten se äänne muodostetaan. Se oli itsellänikin ydinasia, että kun ymmärsin miten se äänne tuotetaan niin loppu oli helppoa.

    Olet tehnyt hyvää työtä ja kohta seisoo kiitos ja voit huoletta jatkaa elämääsi :)

    "Sama homma. ******** ihan suunnattomasti. Olen treenannut kahden viikon ajan 2-3h päivässä ja katsonut kaikki videot ja vinkit. Saan täryn ja kielen ilmavirrassa pomppimaan, mutta en saa ärrää sanottua. Miten se oikein eroaa drrrnn äänteestä? Eli samasta surinasta mitä noissa videoissa on? Auttakaa nyt joku keneltä tämä onnistuu. "

    Luulen olevani nyt samassa vaiheessa. Harmi, että seuraava puheterapiakerta on vasta viikon päästä koska haluaisin nyt tietää osaanko tämän "rrrrrrrrrrrrrrrrrr" oikein. Itse on vaikea arvioida, koska ei ole tottunut siihen oikeaan äänteeseen.

    Mitä tarkoitit tuolloin tuolla kirjoituksellasi? Meinasitko, että miten sen "rrrr" saa muutettua ärräksi sanoissa? Miten onnistuit lopulta? Olen nyt harjoitellut niin, että sanon esim. "herrrrrrrrrrrra", "kirrrrrrrrrrrrrja" ja niin edelleen. Pitäisi vaan tosiaan tietää onko tämä "rrrrrrrrr":ni nyt oikea, koska muuten ei iloa totuttaa sitä sanoihin. Lähinnä ongelmaksi tulee muodostumaan kuinka tärystä saa "oikean pituisen" (ei liian pitkä rrrrrr mutta ei liian lyhytkään esim. sanassa "herra") ja voimakkuudeltaan oikean.

    Hienoa, että olet tukenut muita edelleen täällä, vaikka opit itse ärrän. Vain ihmiset, jotka kärsivät / ovat kärsineet tästä viasta ymmärtävät sen aiheuttaman haitan tavalliselle elämälle. Aion itsekin auttaa muita, jos vihdoin opin tämän helvetin kirjaimen.


   • 457457 kirjoitti:

    "Sama homma. ******** ihan suunnattomasti. Olen treenannut kahden viikon ajan 2-3h päivässä ja katsonut kaikki videot ja vinkit. Saan täryn ja kielen ilmavirrassa pomppimaan, mutta en saa ärrää sanottua. Miten se oikein eroaa drrrnn äänteestä? Eli samasta surinasta mitä noissa videoissa on? Auttakaa nyt joku keneltä tämä onnistuu. "

    Luulen olevani nyt samassa vaiheessa. Harmi, että seuraava puheterapiakerta on vasta viikon päästä koska haluaisin nyt tietää osaanko tämän "rrrrrrrrrrrrrrrrrr" oikein. Itse on vaikea arvioida, koska ei ole tottunut siihen oikeaan äänteeseen.

    Mitä tarkoitit tuolloin tuolla kirjoituksellasi? Meinasitko, että miten sen "rrrr" saa muutettua ärräksi sanoissa? Miten onnistuit lopulta? Olen nyt harjoitellut niin, että sanon esim. "herrrrrrrrrrrra", "kirrrrrrrrrrrrrja" ja niin edelleen. Pitäisi vaan tosiaan tietää onko tämä "rrrrrrrrr":ni nyt oikea, koska muuten ei iloa totuttaa sitä sanoihin. Lähinnä ongelmaksi tulee muodostumaan kuinka tärystä saa "oikean pituisen" (ei liian pitkä rrrrrr mutta ei liian lyhytkään esim. sanassa "herra") ja voimakkuudeltaan oikean.

    Hienoa, että olet tukenut muita edelleen täällä, vaikka opit itse ärrän. Vain ihmiset, jotka kärsivät / ovat kärsineet tästä viasta ymmärtävät sen aiheuttaman haitan tavalliselle elämälle. Aion itsekin auttaa muita, jos vihdoin opin tämän helvetin kirjaimen.

    Kiitos :)) Joo tottakai kokeilen auttaa ja kannustaa. Itse kärsin samasta ongelmasta n.30v.

    Olin samassa vaiheessa ja niin lähellä mutta itsestäni se tuntui taas että niin kaukana. Sanoin koko ajan oikein rrrrrrr mutta sillein ylikorostuneesti, koska en tiennyt varmasti meneekö se oikein. Oman puheen nauhoitus on siinä mielessä paha, että siitä on vaikea sanoa meneekö se juuri oikein. Onko sinulla joku henkilö keneltä voisit kysyä tätä? Joku kaveri, perheenjäsen?
    Näin saat vastauksen, että oikein menee ja sitten vaan alat käyttämään opittua r-kirjainta. Se kyllä luonnistuu kun käytät sitä puheessasi, eli tarkoitan että lausuminen pehmenee. Jos ei vielä täysin mene oikein niin puheterapeutti korjaan sen viimeistään seuraavalla käynnillä :)) minä uskon, että osaat rrrr-lausumisen juuri oikein. Ei sitä oikein voi väärin sanoa, jos kieli on oikeassa paikassa ja saat sen tärisemään.

    Olen todella iloinen, että olet päässyt näin pitkälle. Muista, että vaikka opit ärrän lausumisen niin jotkut sanat tulevat olemaan vaikeita vielä pitkän aikaa.

    Laita taas viestiä tai kysy jos joku askarruttaa, vastaan niin hyvin kuin kykenen.


   • 457457 kirjoitti:

    "Sama homma. ******** ihan suunnattomasti. Olen treenannut kahden viikon ajan 2-3h päivässä ja katsonut kaikki videot ja vinkit. Saan täryn ja kielen ilmavirrassa pomppimaan, mutta en saa ärrää sanottua. Miten se oikein eroaa drrrnn äänteestä? Eli samasta surinasta mitä noissa videoissa on? Auttakaa nyt joku keneltä tämä onnistuu. "

    Luulen olevani nyt samassa vaiheessa. Harmi, että seuraava puheterapiakerta on vasta viikon päästä koska haluaisin nyt tietää osaanko tämän "rrrrrrrrrrrrrrrrrr" oikein. Itse on vaikea arvioida, koska ei ole tottunut siihen oikeaan äänteeseen.

    Mitä tarkoitit tuolloin tuolla kirjoituksellasi? Meinasitko, että miten sen "rrrr" saa muutettua ärräksi sanoissa? Miten onnistuit lopulta? Olen nyt harjoitellut niin, että sanon esim. "herrrrrrrrrrrra", "kirrrrrrrrrrrrrja" ja niin edelleen. Pitäisi vaan tosiaan tietää onko tämä "rrrrrrrrr":ni nyt oikea, koska muuten ei iloa totuttaa sitä sanoihin. Lähinnä ongelmaksi tulee muodostumaan kuinka tärystä saa "oikean pituisen" (ei liian pitkä rrrrrr mutta ei liian lyhytkään esim. sanassa "herra") ja voimakkuudeltaan oikean.

    Hienoa, että olet tukenut muita edelleen täällä, vaikka opit itse ärrän. Vain ihmiset, jotka kärsivät / ovat kärsineet tästä viasta ymmärtävät sen aiheuttaman haitan tavalliselle elämälle. Aion itsekin auttaa muita, jos vihdoin opin tämän helvetin kirjaimen.

    Kiitos :)) Joo tottakai kokeilen auttaa ja kannustaa. Itse kärsin samasta ongelmasta n.30v.

    Olin samassa vaiheessa ja niin lähellä mutta itsestäni se tuntui taas että niin kaukana. Sanoin koko ajan oikein rrrrrrr mutta sillein ylikorostuneesti, koska en tiennyt varmasti meneekö se oikein. Oman puheen nauhoitus on siinä mielessä paha, että siitä on vaikea sanoa meneekö se juuri oikein. Onko sinulla joku henkilö keneltä voisit kysyä tätä? Joku kaveri, perheenjäsen?
    Näin saat vastauksen, että oikein menee ja sitten vaan alat käyttämään opittua r-kirjainta. Se kyllä luonnistuu kun käytät sitä puheessasi, eli tarkoitan että lausuminen pehmenee. Jos ei vielä täysin mene oikein niin puheterapeutti korjaan sen viimeistään seuraavalla käynnillä :)) minä uskon, että osaat rrrr-lausumisen juuri oikein. Ei sitä oikein voi väärin sanoa, jos kieli on oikeassa paikassa ja saat sen tärisemään.

    Olen todella iloinen, että olet päässyt näin pitkälle. Muista, että vaikka opit ärrän lausumisen niin jotkut sanat tulevat olemaan vaikeita vielä pitkän aikaa.

    Laita taas viestiä tai kysy jos joku askarruttaa, vastaan niin hyvin kuin kykenen.


  • Mietin vielä tota miten sain rrrrrrrrrrr:n lauseisiin. Aluksi sitä ei oikein fiksusti saanutkaan ja esim. herra-sana oli herrrrra ja vielä siten, että se rrrrrr hypähti sieltä aika kovaa. Oli se sitenkin paremman kuuloinen kuin kurkkuärränä sanottuna. Nyt jos kokeilen sanoa vanhaa kurkkuärrää niin se kuulostaa ja tuntuu todella oudolta. Olisi pitänyt opiskella tämä asia paljon aikaisemmin, mutta olen TODELLA tyytyväinen että opettelin sen nyt tänä keväänä. Youtubesta oli todella iso apu ja sieltä se lopullinen oivallus tapahtui. Loppujen lopuksi ei elämä ei ole kauheasti muuttunut, vaikka olihan se todella hienoa kun viimein oppi sen oikean lausumisen. Helpottaahan tämä elämää kun ei pidä pelätä r-sanoja ja kaikki menee kerrasta perille.

   http://www.youtube.com/watch?v=MvoJ5QEfIcY

   http://www.youtube.com/watch?v=P12LLnJILvo&feature=relmfu

   Näistä videoista oli minulle suuri apu.

   Jos haluat niin voit nauhoittaa vaikka rrrrrrrrrr-lausumisen tai puhettasi ja laittaa minulle meiliin. Kuulen kyllä meneekö se oikein :) Tuli jonkun verran nauhoitettua omaa puhetta. Itselläni oli niin, että en kehdannut kenelltäkään tutuilta asiaa kysellä vaan menin sinne puheterapeutille jossa tämä ikävä vaihe saatiin viimein finalisoitua.

   • Täytyy katsoa, jos saan jonkun klipin tehtyä. En vaan osaa erottaa ääntä webkameran kuvasta ja tuossa webcamissa on muutenkin tosi huono mikki. Viikon päästä maanantaina on kyllä jo seuraava puheterapiakertakin. Vähän juuri ongelmallista, kun ei ole - pääasiassa tämän vian ja yleisen ujouden takia - ollenkaan kavereita, niin ei voi ilman paineita käyttää sitä uutta ärrää (jos tämä nyt keksimäni viritys on edes oikein).

    Tiistaina ja keskiviikkona harjoittelen pidempään, kun on vapaata töistä. Olisi uskomatonta, jos tämä täry olisi nyt oikea tai ainakin lähellä sitä. Sen jälkeen ei varmaan tarvitsisi kuin harjoitella useita tunteja päivittäin parin viikon ajan sanoja, minkä jälkeen lihasmuisti alkaisi varmasti jo toimia. Ja sitten pääsisi kenties vihdoin nauttimaan elämästä ja kesästä. Näin kesäisin olisi kiva haastaa itseään ja mennä juttelemaan spontaanista esim. kadulla naisille, mutta nyt en kehtaa tämän vian takia.


   • 457457 kirjoitti:

    Täytyy katsoa, jos saan jonkun klipin tehtyä. En vaan osaa erottaa ääntä webkameran kuvasta ja tuossa webcamissa on muutenkin tosi huono mikki. Viikon päästä maanantaina on kyllä jo seuraava puheterapiakertakin. Vähän juuri ongelmallista, kun ei ole - pääasiassa tämän vian ja yleisen ujouden takia - ollenkaan kavereita, niin ei voi ilman paineita käyttää sitä uutta ärrää (jos tämä nyt keksimäni viritys on edes oikein).

    Tiistaina ja keskiviikkona harjoittelen pidempään, kun on vapaata töistä. Olisi uskomatonta, jos tämä täry olisi nyt oikea tai ainakin lähellä sitä. Sen jälkeen ei varmaan tarvitsisi kuin harjoitella useita tunteja päivittäin parin viikon ajan sanoja, minkä jälkeen lihasmuisti alkaisi varmasti jo toimia. Ja sitten pääsisi kenties vihdoin nauttimaan elämästä ja kesästä. Näin kesäisin olisi kiva haastaa itseään ja mennä juttelemaan spontaanista esim. kadulla naisille, mutta nyt en kehtaa tämän vian takia.

    Mä jotenkin uskon, että osaat sanoa sen täryn oikein. Kun kerta olet harjoitellut paljon ja katsonut kaikki videot mitä saatavilla, niin sinulla on varmasti tieto siitä miten ärrä muodostetaan. Jonkin aikaa siinä menee kunnes se tulee sanoissa täysin puhtaasti, mutta niin kuin aikaisemmin sanoin niin tuskin kukaan huomaa sitä, että täry ei kaikissa sanoissa ole ihan täydellinen. Itse sen kyllä huomaa :))

    Nauhoita puhettasi niin, että luet vaikka kirjaa tai jotain lehteä ja useita minuutteja. Sitten kuuntelet nauhoitettua puhetta kuulokkeilla kovalla volumelle niin varmasti huomaat onko se täry oikein. Mä luin jotain ruotsinkielistä kirjaa josta en ymmärtänyt mitään, niin se ärrä tulee paljon puhtaammin kun et tunne sanoja entuudestaan. Laulaminen on myös hyvä keino harjoittaa ärrää, tosin vähän hankala toteuttaa jos muita on kotona.

    Tsemppiä naismarkkinoille :))


   • Eionnistuuu kirjoitti:

    Mä jotenkin uskon, että osaat sanoa sen täryn oikein. Kun kerta olet harjoitellut paljon ja katsonut kaikki videot mitä saatavilla, niin sinulla on varmasti tieto siitä miten ärrä muodostetaan. Jonkin aikaa siinä menee kunnes se tulee sanoissa täysin puhtaasti, mutta niin kuin aikaisemmin sanoin niin tuskin kukaan huomaa sitä, että täry ei kaikissa sanoissa ole ihan täydellinen. Itse sen kyllä huomaa :))

    Nauhoita puhettasi niin, että luet vaikka kirjaa tai jotain lehteä ja useita minuutteja. Sitten kuuntelet nauhoitettua puhetta kuulokkeilla kovalla volumelle niin varmasti huomaat onko se täry oikein. Mä luin jotain ruotsinkielistä kirjaa josta en ymmärtänyt mitään, niin se ärrä tulee paljon puhtaammin kun et tunne sanoja entuudestaan. Laulaminen on myös hyvä keino harjoittaa ärrää, tosin vähän hankala toteuttaa jos muita on kotona.

    Tsemppiä naismarkkinoille :))

    https://vimeo.com/42709646

    Siinä nyt lyhyt klippi. Antakaa rehellistä palautetta. Totuus saattaa sattua, mutta on parempi tietää missä mennään kuin opetella uusi väärä tapa aikasemman väärän tavan päälle.


   • 457457 kirjoitti:

    https://vimeo.com/42709646

    Siinä nyt lyhyt klippi. Antakaa rehellistä palautetta. Totuus saattaa sattua, mutta on parempi tietää missä mennään kuin opetella uusi väärä tapa aikasemman väärän tavan päälle.

    Kyllähän se sieltä ihan oikein tulee. Etenkin toi Erre - kohdasssa menee hienosti. Kun sanot ruu, ryy jne. niin siinä huomaa, että on vähän kankeutta vaikkakin täry näyttäisi syntyvän ihan oikeassa paikassa. Ärrä lähtee ihan oikeasta paikasta, mutta varmaan vanhasta tavasta kokeilet saada täryä liikuttamalla huuliasi ja vähän leukaakin. Olet tosi lähellä täydellistä ärrää.. harjoittele siten, että et liikuta leukaasi. Huulet liikkuvat väkisinkin vokaalien yhteydessä mutta toi ERRE pitäisi pystyä sanomaan siten, että suu ei juuri liiku mihinkään. Hae tätä kautta sitä puhdasta ärrää niin se on sitten siinä.

    Hienoa edistymistä!!!!! :))


   • eionnistuuuu kirjoitti:

    Kyllähän se sieltä ihan oikein tulee. Etenkin toi Erre - kohdasssa menee hienosti. Kun sanot ruu, ryy jne. niin siinä huomaa, että on vähän kankeutta vaikkakin täry näyttäisi syntyvän ihan oikeassa paikassa. Ärrä lähtee ihan oikeasta paikasta, mutta varmaan vanhasta tavasta kokeilet saada täryä liikuttamalla huuliasi ja vähän leukaakin. Olet tosi lähellä täydellistä ärrää.. harjoittele siten, että et liikuta leukaasi. Huulet liikkuvat väkisinkin vokaalien yhteydessä mutta toi ERRE pitäisi pystyä sanomaan siten, että suu ei juuri liiku mihinkään. Hae tätä kautta sitä puhdasta ärrää niin se on sitten siinä.

    Hienoa edistymistä!!!!! :))

    Kiitos palautteesta.

    No hyvä, että kuulostaa edes oikealta vaikka ei vielä oikein tulekaan. Nyt kun mainitsit asiasta, niin huomasin että todellakin leuka menee vähän kuin väkisin kiinni aina, jos teen tuota surinaa. Siinä neljäosaisessa videoissakin se kaveri pystyi tekemään äänteen pitämällä suuta auki.

    Yritin tässä koko illan eri tavoin tehdä niin, mutta en onnistunut. Pitäisi keksiä joku samanlainen kikka kuin se "purrrrrrrr" yhä voimakkaammin ja voimakkaammin, jotta saisi kerran sen äänen. Kerran jälkeen ymmärtää kuinka se ääni tuotetaan ja sitten on helppo jatkaa.

    Kyllähän tässä työsarkaa riittää, mutta olen vihdoin päässyt edes vähän eteenpäin. Sanahokemakonstien kanssa en päässyt milliäkään eteenpäin. No, pitää käyttää kesä sitten harjoitellen. Harjoittelun voi nähdä investointina tulevaisuuteen: koet nyt kustannuksia mutta saat rahat takaisin korkoineen myöhemmin.


  • Kävin taas puheterapeutilla. Eipä näistä kahdesta kerrasta ole vielä jäänyt käteen oikeastaan mitään. Terapeutti vaan sanoo "sano Martti" yms. mutta vaikea sanoa, kun en tiedä kuinka ne sanotaan oikein. Sen sijaan esitin mitä saavutin omilla harjoituksilla. Terapeutti oli samaa mieltä siitä, että "rrrrrr":ni on ok. Terapian hyöty on ehkä siinä, että on joku joka voi arvostella niitä omia äänteitä objektiivisesti. Tuntuu myös, että terapeutti ei oikein ymmärrä kuinka iso asia tämä on minulle. Hänen mielestään ärräni on monissa (minulle helpoissa) sanoissa "ihan riittävä". Omasta mielestäni se on liian pehmeä niissäkin sanoissa, jotka osaan joten kuten luonnostaan.

   No, jatkan oman harjoittelusuunnitelmani mukaan. Nyt pitää tosin lukea vielä yhteen tenttiin ja töitä on lähiaikoina tosi paljon. Tentin jälkeen aloitan säännöllisen 1-3h päivittäisen harjoittelun. Tavoitteena on siis saada ensinnäkin lisää säännöllisyyttä "rrrr":ään ja toiseksi opetella lyhyt r. Tämä kesä nyt taitaa valitettavasti mennä ohi, mutta ehkä sitten ensi kesänä voisin vihdoin puhua tuntemattomille ihmisille ja hankkia kavereita...

   • Onko tämä kunnallinen terapeutti? Tuntuu aika ihmeelliseltä terapeutin toiminta jos ei osaa kertoa oikeita asioita, mitä sinä haluat kuulla mikä edistäisi sinulla oppimista. Asutko Etelä-Suomessa? Jos asut niin voin suositella terapeuttia kenen luona itse kävin. Tuntihinta oli 80€ ja oli erittäin pätevä. R-vika on monelle aikuiselle elämää suurempi asia ja siihen on suhtaudutta sen vaatimalla tasolla.

    Se puheterapeutti kenen luona itse kävin kertoi, että hänen oppilaistaan melkein kaikki ovat oppineet ärrän. Sanoi, että yksi tyttö tuli vain mieleen kuka ei koskaan sitä oppinut.

    Olet mielestäni jo niin pitkällä, että puheterapeutin tulisi vain näyttää suunta mihin edetä.

    Siinä terapeuttisi oli varmasti oikeassa, että ärräsi on "riittävä". Sitä ei oikeasti ihmiset huomaa, ellei sitten sano poskiärrää tai kurkkuärrää. Mutta ymmärrän sinua ja tiedän, että itse sen huomaa. Täytyy sanoa, että itseluottamukseni on noussut entisestään kun opin ärrän sanomaan. En ole koskaan ollut ujo ja työskentelen semmoisessa tehtävässä, että joudun pitämään puheita / luentejoa / kokouksia, mutta nyt se on entistä helpompaa. Nykysin tulee spontaanisesti juteltua esim. kaupan kassalla ilman miettimistä, että kehtaako sanoa ärrän sisältäviä sanoja. Tulihan sitä ennen pakostikin niitä jossain tilanteissa välteltyä. Naisasioissa olen aina menestynyt joten siinä mielessä elämääni ei ärrä-vika haitannut, mutta nolottihan se pakko se on myöntää. Olihan se paskamaista kun oli treffeillä ja jos joku sana alko kangertelemaan.. Kavereita on myös aina ollut ja niitä on ollut aina paljon. Olen ehkä ihmisenä sen tyylinen että minulle ei kehtaa asiasta sanoa tai huomauttaa. Olen pitkän linjan urheilija taistelulajeissa ja salilla treenannut yli 10v. pituttaa n.185 cm ja painoa 90kg.
    Yleensä nämä ketkä joitakin asiasta kiusaa on semmoisia pikkukavereita jotka ovat jossain elämänvaiheessa jääneet jostain välistä, niin pitää sitten kiusata vähän ujompia puhevikaisia ihmisiä tai sitten ylipainoisia. En ole koskaan hyväksynyt mitään kiusausta ja tullut muutaman kerran puolustettua kiusattuja. Sen takia ehkä täällä haluan auttaa nyt muita omalla esimerkilläni tässä pienessä viassa :)

    Haluan kertoa vielä yhden esimerkin mihin kiusaaminen voi johtaa. Ala-asteella luokallani oli eräs poika kenellä oli myös r-vika. Ala-aste meni hänellä hyvin ja hän pelasi samassa joukkueessa jalkapalloa. Yläasteelle siirryttäessä hän joutui eri luokalle kuin minä ja häntä alettiin kiusaamaan. Olimme isossa koulussa ja en enään pahemmin tätä poikaa tavannut, hän lopetti fudiksen ja kun olimme eri luokalla ja murrosikäisiä, niin itsellänikin oli jo uudet kaverit ja vanhoista luokkakavereista tuli moikkaus-tuttuja. Nyt yli 15. vuotta yläasteen jälkeen kuulin tästä vanhasta luokkakaverista. Kiusaus oli jättänyt häneen todella pahat arvet. Yläasteen jälkeen oli sekaantunut alkoholiin ja lääkkeisiin. Oli saanut ammattitutkinnon mutta työelämässä ei pärjännyt. Nyt on sairaseläkkeellä ja ilman ketään ystäviä. Henkisesti täysin loppu. Kaveri on vähän yli 30.v ja koskaan ei pysty tekemään töitä, ei ole naiskokemuksia ei mitään. Tämän kaiken tiedän kun pistin hänelle facebookissa viestiä ja kysyin miten menee. Kiusaaminen alkoi ärrä-viasta ja siitä se sitten lähti. Hän oli ihmisenä ehkä vähän arka ja vetäytyvä. Yläasteella kavereita ei ollut ja elämä näytti pahan puolen.

    Tällä kaikella haluan kertoa, että toivoa on ja ei saa koskaan kääntyä liikaa itsesääliin. Elämässä pitää porskuttaa eteenpäin ja luottaa itseensä. Tehkää päätös, että opitte tämän vian ja älkää koskaan lannistuko. Jos itkettää niin antakaa kaiken tulla ulos ja kääntäkää taas sivua ja hakekaa surusta voimaa eteenpäin. Päättäkää, että haluatte näyttää muille. Te onnistutte jos teette tarpeeksi töitä. Hyvänä esimerkkinä on nimimerkki 457457 kenen kanssa ollaan tässä vaihdettu ajatuksia jo monta viestiä.


   • eionnistuuuu kirjoitti:

    Onko tämä kunnallinen terapeutti? Tuntuu aika ihmeelliseltä terapeutin toiminta jos ei osaa kertoa oikeita asioita, mitä sinä haluat kuulla mikä edistäisi sinulla oppimista. Asutko Etelä-Suomessa? Jos asut niin voin suositella terapeuttia kenen luona itse kävin. Tuntihinta oli 80€ ja oli erittäin pätevä. R-vika on monelle aikuiselle elämää suurempi asia ja siihen on suhtaudutta sen vaatimalla tasolla.

    Se puheterapeutti kenen luona itse kävin kertoi, että hänen oppilaistaan melkein kaikki ovat oppineet ärrän. Sanoi, että yksi tyttö tuli vain mieleen kuka ei koskaan sitä oppinut.

    Olet mielestäni jo niin pitkällä, että puheterapeutin tulisi vain näyttää suunta mihin edetä.

    Siinä terapeuttisi oli varmasti oikeassa, että ärräsi on "riittävä". Sitä ei oikeasti ihmiset huomaa, ellei sitten sano poskiärrää tai kurkkuärrää. Mutta ymmärrän sinua ja tiedän, että itse sen huomaa. Täytyy sanoa, että itseluottamukseni on noussut entisestään kun opin ärrän sanomaan. En ole koskaan ollut ujo ja työskentelen semmoisessa tehtävässä, että joudun pitämään puheita / luentejoa / kokouksia, mutta nyt se on entistä helpompaa. Nykysin tulee spontaanisesti juteltua esim. kaupan kassalla ilman miettimistä, että kehtaako sanoa ärrän sisältäviä sanoja. Tulihan sitä ennen pakostikin niitä jossain tilanteissa välteltyä. Naisasioissa olen aina menestynyt joten siinä mielessä elämääni ei ärrä-vika haitannut, mutta nolottihan se pakko se on myöntää. Olihan se paskamaista kun oli treffeillä ja jos joku sana alko kangertelemaan.. Kavereita on myös aina ollut ja niitä on ollut aina paljon. Olen ehkä ihmisenä sen tyylinen että minulle ei kehtaa asiasta sanoa tai huomauttaa. Olen pitkän linjan urheilija taistelulajeissa ja salilla treenannut yli 10v. pituttaa n.185 cm ja painoa 90kg.
    Yleensä nämä ketkä joitakin asiasta kiusaa on semmoisia pikkukavereita jotka ovat jossain elämänvaiheessa jääneet jostain välistä, niin pitää sitten kiusata vähän ujompia puhevikaisia ihmisiä tai sitten ylipainoisia. En ole koskaan hyväksynyt mitään kiusausta ja tullut muutaman kerran puolustettua kiusattuja. Sen takia ehkä täällä haluan auttaa nyt muita omalla esimerkilläni tässä pienessä viassa :)

    Haluan kertoa vielä yhden esimerkin mihin kiusaaminen voi johtaa. Ala-asteella luokallani oli eräs poika kenellä oli myös r-vika. Ala-aste meni hänellä hyvin ja hän pelasi samassa joukkueessa jalkapalloa. Yläasteelle siirryttäessä hän joutui eri luokalle kuin minä ja häntä alettiin kiusaamaan. Olimme isossa koulussa ja en enään pahemmin tätä poikaa tavannut, hän lopetti fudiksen ja kun olimme eri luokalla ja murrosikäisiä, niin itsellänikin oli jo uudet kaverit ja vanhoista luokkakavereista tuli moikkaus-tuttuja. Nyt yli 15. vuotta yläasteen jälkeen kuulin tästä vanhasta luokkakaverista. Kiusaus oli jättänyt häneen todella pahat arvet. Yläasteen jälkeen oli sekaantunut alkoholiin ja lääkkeisiin. Oli saanut ammattitutkinnon mutta työelämässä ei pärjännyt. Nyt on sairaseläkkeellä ja ilman ketään ystäviä. Henkisesti täysin loppu. Kaveri on vähän yli 30.v ja koskaan ei pysty tekemään töitä, ei ole naiskokemuksia ei mitään. Tämän kaiken tiedän kun pistin hänelle facebookissa viestiä ja kysyin miten menee. Kiusaaminen alkoi ärrä-viasta ja siitä se sitten lähti. Hän oli ihmisenä ehkä vähän arka ja vetäytyvä. Yläasteella kavereita ei ollut ja elämä näytti pahan puolen.

    Tällä kaikella haluan kertoa, että toivoa on ja ei saa koskaan kääntyä liikaa itsesääliin. Elämässä pitää porskuttaa eteenpäin ja luottaa itseensä. Tehkää päätös, että opitte tämän vian ja älkää koskaan lannistuko. Jos itkettää niin antakaa kaiken tulla ulos ja kääntäkää taas sivua ja hakekaa surusta voimaa eteenpäin. Päättäkää, että haluatte näyttää muille. Te onnistutte jos teette tarpeeksi töitä. Hyvänä esimerkkinä on nimimerkki 457457 kenen kanssa ollaan tässä vaihdettu ajatuksia jo monta viestiä.

    Olen käynyt YTHS:n (opiskelijoiden terveydenhuolto) puheterapeutilla. Täytyy katsoa jonkin aikaa etenenkö omin voimin tai muuttuuko terapia hyödyllisemmäksi. Pari sataa euroa, tuhat euroa tai pari tuhatta euroa on pieni hinta siitä, jos pääsee eroon tästä viasta. Toisin sanoen teen nyt kaikkeni ja otan mielelläni suosituksen hyvästä terapeutista vastaan tarvittaessa. Asun Helsingissä, joten samalta suunnalta ollaan.

    R-vika on yllättävän yleinen vaiva. Monet pahastikin r-vikaiset ihmiset ovat pärjänneet hienosti elämässä. Koulussakin yhden kurssin luennoi henkilö, jolla on ehkä pahin koskaan havaitsemani r-vika. Silti hän veti luentoja ihan pokkana sadoille ihmisille ja on lisäksi kihloissa. Jalkapalloakin selostaa nykyään esim. minua selvästi pahemman r-vian omaava Tero Karhu. Pointtini on, että paljon on kiinni siitä omasta suhtautumisesta ja millaisessa ympäristössä on elänyt. Olen kärsinyt muistakin itsetunto-ongelmista ja jostain syystä minulle tämä r-vika on merkittävä rasite. Muut ongelmani olen pystynyt jo aika hyvin korjaamaan ja tämä vika on ainut este minun ja elämän välillä.

    ------

    Tänään vielä itsekseni harjoiteltuna huomasin, että ongelma ei ehkä niinkään ole kielen väärän sijainti vaan riittävän ilmavirran puute. Toki kielikin välillä menee vanhaan tapaan "solmuun", mutta usein se on oikeassa paikassa. En vain automaattisesti saa tarpeellista ilmavirtaa, joka tuottaisi täryn. Harjoittelin sanoja "kirja" ja "kirkko" selälläni sägnyllä ja sain ne luonnostumaan omaan korvaan ihan ok, kun keskityin siihen ilmavirtaan. Ilman "puskeminen ulos" manuaalisesti on vaan täysmahdottomuus, jos lähdetään puhumaan nopeasti. En tiedä kehittyykö se kyky tiedostomattomaksi harjoittelulla vai teenkö jotain vain väärin.


  • > miten sanoit aikaisemmin virheellisen ärrän? Oliko se kurkkuärrä?

   Se ilmavirran tietoinen saaminen ei mielestäni edistä puhtaamman ärrän saamista, vaan päin vastoin. Kovemmalla ilmavirralla saa sen täryn tulemaan selvästi ja se on hyvä keino havainnoillistaa sitä, miten se täry syntyy. Yksi hyvä keino on opetalle saamaan pehmeä ärrä on käyttää h- ja n- kirjaimia ärrän edessä, eli tyyliin hranska, hrobotti, hruotsi jne.. ja sitten taas nransa, nrobotti, nruotsi. Näin ainakin itse saan puhtaan ärrän helpommin kuin D:n kautta haettuna.

   Kirja ja kirkko eivät ole niitä helpompia sanoja, jos täry ei vielä täysin luonnistu. Minullakin välillä takkuaa juuri noi kir- sanat.Pysyttele niissä helpoissa sanoissa mitä osaat ja kokeile sitä pehmeää ärrää n- ja h- etukirjaimien kanssa. Lisäksi kokeile lukea esim. Ruotsia ja laita nauhuri päälle. Lue vaikka 5 min ja sitten kuuntelet sen jälkeen kuulokkeilla huomaatko r-vikaasi. Kun itse harjoittelin ja luin Ruotsia, niin en tunnistanut omasta puheesta r-vikaa ollenkan, mutta tässä vaiheessa olin jo oikeastaan oppinut koko kirjaimen lausimisen.

   Jos haluat puheterapeutin yhteystiedot kenen luona itse kävin, niin voin sen laittaa.
   Hän ei ota uusia vakituisia asiakkaita, eli yhden kerran käynnin saat hänelle melko varmasti.

   • Laitetaas vähän päivitystä.

    En ole edistynyt, mutta en voi sanoa harjoitelleeni kunnolla. Aika on ollut kortilla, koska olen lukenut huomiseen tenttiin ja tehnyt n. 50-tuntisia työviikkoja. Tavallaan en ota paikoillaan junnaamista tällä kertaa negatiivisesti, koska tiedän etten ole antanut vielä kaikkea. Huomenna alkaa kunnon harjoittelu. Olisihan se mahtavaa, jos esim. heinäkuun lomiin mennessä ärrän edes kohtuulliselle tasolle. Olen nimittäin nyt saavuttanut kaikki muut tavoitteeni (esim. dietannut rasvaprosentin alle kymmennen ja tiputan sitä edelleen) ja itsetunto on muilta osin jo ihan normaali. Ärrä puuttu vielä.

    Mielestäni tosiaan se suurin ongelmani on, että kieleni ei lähde tärisemään kauhean herkästi ja en saa kunnon täryä kuin mielestäni suht kovalla ilmavirralla. Jos tähän on jotain vinkkejä, niin ne otetaan vastaan.


  • minulla on ollu ärrä viko koko ikäni ja se tuntuu masentavalta. olen 16 vuotias ja juuri päässyt koulusta. kukaan edellisistä luokkakavereistani ei tiedä viastani. minulla on myös poikaystävä ja olemme olleet yhessä jo 9 kk eikä hänkään tiedä... en uskalla lausua *r* lauseita edes vanhemmilleni tai sisaruksilleni.
   ärrä vika on vaikuttanut minuun enkä uskalla esiityä ja lintsaan esitelmistä ja jos lauseessa on yksikään *r* kirjain , yritän korvata sanan toisella ilman r:ää.
   alan masentua tästä koska tuntuu etten ikinä opi lausumaan.
   minun ärräni töksähtelee ja välillä sitä ei tule ollenkaan. olen ajatellut etten halua kasvaa aikuiseksi tai hankkia töitä tai mitään.

  • Terve "surullinen"

   Onpas surullinen tarina sinulla. Mutta nyt otat itseäsi niskasti kiinni ja päätät, että opettelet tämän kirjaimen. Älä anna elämäsi mennä väärille raiteilla pienen asia takia. Nyt otat yhteyttä yksityiseen puheterapeuttiin ja aloitat siitä. Syksyyn mennässä olet oppinut ärrän lausumisen ja elämäsi jatkuu eteenpäin.
   1. Tee päätös
   - sitoudu tähän päätökseen. Teet siitä elämäsi tärkeimmän asian.
   2. Aloita harjoitukset
   - harjoittele joka päivä 1-2h ja aina kun sinulla on mahdollista niin harjoittele.
   - katso tässä viestiketjussa linkitetyt videot ja lue ajatuksella läpi viestit. Sinun pitää aluksi ymmärtää miten ärrä muodostetaan.
   3. Tee suunnitelmat
   - tee väliaikasuunnitelmia, näin oppiminen on mielekkäämpää.

  • 457457:
   Se ilmavirta ei tulekaan aluksi kovin helposti, koska kielesi lihaksisto ei ole tottunut liikkeeseen. Ärrän lausuminen on niin eri kuin muiden kirjaimien ja kun sen myöhemmällä iällä oppii, niin se kestää yllättävän pitkään ennen kuin se tulee aina oikein. Eilenkin itse huomasin, kun vaimo kysyi että mikä on iltapelinä ja vastasin Irlanti - Kroatia, niin Irlannin lausiminen meni vähän vaikeaksi, kunnes painotin sitä ärrää niin se tuli sieltä. Monesti huomaa noissa vaikessa sanoissa, että hiljaisella puheäänellä se ärrä ei oikein kunnolla tärise.

   Oletko alkanut käyttämään puheessasi tätä opittua ärrääsi? Ala ihmeessä käyttämään sitä, koska se vaatii kovaa käyttöä ennen kuin se alkaa sujumaan täydellisesti. Onko puheterapeutti saanut mitään aikaan?

   Hyvä, että olet edennyt muissa tavoitteissasi. Olen sitä mieltä, että kun luo tavoitteita ja ne saavuttaa niin elämä on helpompaa ja luo vahvaa itsetuntoa, mitä etenkin ärrävian korjaamisessa tarvitaan. Muista se, että kun opit ärrän lausumaan oikein niin kuulut ehdottomaan vähemmistöön, niihin ketkä ovat aikuisiällä oppineet tämän pahatun kirjaimen lausumisen.

   Nyt kun on osannut sanoa ärrän, niin ei edes oikein muista sitä aikaa kun sitä ei osannut. Tai siis muistaa tietenkin, mutta suussa tuntuu todella oudolta jos kokeilen sanoa kurkkuärrää. Se tuntuu niin väärältä ja vaikealta. Jos mietit että olet yli 20v. puhunut väärällä ärräällä, niin se uuden oppiminen ei tapahdu ihan päivässä koska ärrän lausuminen vaatii kielen lihaksistolta niin paljon enemmän kuin muiden kirjaimien.
   Puheterapeutti sanoi ihan samaa, että hänkin joskus väsyneenä huomaa että ärrä ei meinaa muodostua kunnolla.

   Aurinkoisia kesäpäiviä.

   ps. mä seuraan tätä palstaa ja vastailen kyllä viesteihin.

   • Eli pitää vaan sitten olla maltillinen ja antaa itselle anteeksi, jos ei saa systemaattisesti "täydellistä" täryä.

    En ole vielä kehdannut alkaa puheessa käyttämään tällä uudella tavalla. Eipä tässä tule ylipäänsä kauheasti puhuttua ihmisille muuta kuin töissä, koska ei minulla ole tämä vian takia yhtään kavereita. Töissä en ole vielä kehdannut yrittää uutta tyyliä.

    Lähinnä osaan sanoa uudella tavalla joitain tupla r sanoja paremmin kuin ennen. Nauhoitin nyt esim. puhettani, kun lausuin joitain tupla r sanoja. Aina silloin tällöin jotkut sanat kuulostivat tosi hyviltä (esim. Harri, mirri, tirri ja se erre luonnostuu ihan ok aina silloin tällöin). Onko mitään tietoa, että mikä siitä äänteestä tekee sellaisen vähän "terävämmän"? Nyt saan tuollaisiin sanoihin nimittäin itse harjoitellessa rauhassa täryn kyllä käytännössä aina, mutta täry kuulostaa omaan korvaan monesti vähän pehmeältä.

    Yhden r:n sanoissa - etenkin jos ne päättyvät r vokaali -tavuun - minulla on ongelmia uuden tavan kanssa. Kuten aikaisemmin kirjoitin, toistaiseksi täryn aikaansaaminen vaatii minulta "tietoista" ilmavirrantuottamista, miksi en pysty täryttämään yhden ärrän sanoja tarpeaksi nopeasti kuten esim. puheessa (koska se on mahdotonta tietoisella tasolla). En ole tosin tuollaisia sanoja vielä harjoitellutkaan enkä ole myöskään nauhoittanut puhettani. Voihan se olla, että yhden ärrän sanoissa se täry ei kuulu samalla tavalla.

    Puheterapiaa ei ole ollut nyt pariin viikkoon. Sovin ajan vähän pidemmälle, koska oli tosiaan tenttejä ja paljon töitä. Ensi viikolla on seuraava kerta. En odota, että sieltä saisin juurikaan mitään apuja. Kuten yleensäkin elämässä, kaikki on tehtävä itse.


  • Kuuntelin taas uudestaan videoklippisi ja kuulokkeilla. Mä en kyllä oikein kuule mitään virhettä täryssä. Se on itseasiassa aika hyvä. Nyt alat vaan käyttämään opittua täryä puheessasi. Kokeile saada se täry nopeaksi, että et turhaan kokeile pidentää sitä. Harri ja muissa tupla r sanoissa se sanotaan tosi nopeasti, ehkä kaksi-kolme kielen liikettä ylös alas hammasvallilla. Sä totut kyllä tähän kun alat vaan puhumaan. Se tuntuu tietenkin aluksi oudolta ja itsesi mielestä sanot sen väärin, koska et ole vain tottunut oikeaan ärrään.. Jos haluat vielä varmistuksen että miten menee niin laita videoklippi kun luet esim kirjaa.

   Se puhe kuulostaa sen takia vähän oudolta kun tuot sanoihin sitä täryä eli drrrrrrr, puheessa se on sama mutta pehmeämmin ja nopeammin, se on vähän kuin runon hyvä sointu, siis se ärrän sanominen normaalissa puheessa. Yksi hyvä harjoitus tähän on sanoa nopeasti jotain tiettyä sanaa esim. Kari tai rapa. Nämä ovat helppoja sanoja sanoa nopeasti. Pikkuhiljaa kielesi oppii saamaan täryn nopeasti, niin että et tietoisesti hae sitä ilmavirran kautta.

   Ikävä kuulla, että sinulla ei ole kavereita. Nyt vaan leuka pystyyn ja uusi ärrä käyttöön ja tutustumaan uusiin ihmisiin :))

   • Olen nyt harjoitellut pelkästään muutamaa sanaa (varras, tarra, Harri, kurre, murre). Mielestäni olen saanut vähän systemaattisuutta siihen täryyn satojen toistojen jälkeen noiden sanojen osalta. En ole vielä nauhoittanut harjoituksiani. Ajattelin siis harjoitella puheterapiassa saamiani sanalistoja järjestyksessä yksi kerrallaan (erilaisia r-tavuja).

    Tosiaan en ole vielä saanut muutettua harjoittelua rutiiniksi, miksi en ole päässyt kunnolla vauhtiin. Uskon, että kun saan itseni harjoittelemaan useita tunteja päivässä niin kehitystä alkaa tapahtumaan.


   • 457457 kirjoitti:

    Olen nyt harjoitellut pelkästään muutamaa sanaa (varras, tarra, Harri, kurre, murre). Mielestäni olen saanut vähän systemaattisuutta siihen täryyn satojen toistojen jälkeen noiden sanojen osalta. En ole vielä nauhoittanut harjoituksiani. Ajattelin siis harjoitella puheterapiassa saamiani sanalistoja järjestyksessä yksi kerrallaan (erilaisia r-tavuja).

    Tosiaan en ole vielä saanut muutettua harjoittelua rutiiniksi, miksi en ole päässyt kunnolla vauhtiin. Uskon, että kun saan itseni harjoittelemaan useita tunteja päivässä niin kehitystä alkaa tapahtumaan.

    Olen aika varma, että en kuitenkaan osaa tehdä täryä oikein. Olen katsonut uudestaan noita videoita ja oma kieleni ei näytä yhtään samalta kuin videoissa. En myöskään pysty tekemään täryä kieli ulkona kuten videoilla. Olen vaan keksinyt tavan tuottaa samantyyppistä äännettä, joka ei kuitenkaan ole oikea eikä kuulosta täydelliseltä. Sen takia esim. rr-äänteeni alkaa kanssa pienellä viivellä eikä "heti" kuten oikean ärrän osaavalla ihmisellä. Siksi en myöskään osaa uudella tavalla yhden ärrän sanoja. Olen tänäänkin yrittänyt useita tunteja tehdä noiden videoiden temppuja onnistumatta.

    Tavallaan aikaisempi harjoittelu on mennyt täysin hukkaan, koska olen harjoitellut tällä väärällä tekniikalla. Ensin pitäisi oppia tuottamaan se täry oikein (ei pelkästään oikean kuuloisena) ja sen jälkeen harjoitella sanoja.


  • Kiitos tästä!
   Itse olen 14-vuotias ja minua hävettää aina kavereiden seurassa kun en osaa lausua R:ää, kaverini usein kiusoittelevat ihan leikillä r-vikaani, esim. toistamalla jotain sanomaani sanaa r-vialla, tiedän sen olevan leikkiä mutta se ei ikinä ole naurattanut. Kun olin 4-5luokalla meidän koulussa oli sellainen erityisopettaja joka opetti myös lisäksi meitä kirjainvikaisia, enkä ole oppinut senkään kautta! Kiitos! Tämän luin ja nyt osaan lausua r-kirjaimen oikein! Aluksi luulin että en tästä mitään opi, mutta nyt ei tarvitse enää hävetä! Kiitos TODELLA paljon !

   • Mitkä tämän ketjun asioista toimivat sinulla?


  • Harjoitultu on ja saan kielen jotenkin näyttämään täriselvältä suun sisällä, mutta nauhoituksissa kuulostaa enemmän vain eräänlaisilta "pieruilta"
   Mitään vinkkejä?

  • Onpas ollut hurja kesä! Joitakin viikkoja sitten opin viheltämään ja nyt ärrä löytyny(köykäsesti tosin vielä) parissa päivässä!
   Oon parikymppinen enkä oo oikeestaan koskaan välittäny ärräviastani, mutta onhan tää hitosti komeemman kuulosta ja perkelekin kuulostaa miehekkäältä!

   Täytyy kyllä antaa kiitosta avausviestin kirjoittajalle, yksinkertaisuudessaan loistavat ohjeet!

  • Itellä tuntuu täry enemmän kielen oikealla puolella kuin kärjessä, missä sen kait kuuluisi tuntua. Jotain vinkkejä että saisin sen tuntumaan kärjessä oikeaoppisesti? :) Aloin kans treenaan nyt tän ohjeen mukaan, toivottavasti sais ärrän kuntoon :)

   • Mulla on sama juttu, ku sulla, enemmän täryä oikealla puolella.
    Oikeastaan vasemmalla puolella ei yhtään täryä, varmaan heikot lihakset sillä puolen. Oikea puoli nousee myös täryn aikana ylemmäs.
    Jos vaan saisin vasemman puolen skulaa, niin uskoisin osaavani sanoa ärrän.
    Nyt oikea puoli tekee kaiken työn


  • Olisiko mitenkään mahdollista saada skypeä, meseä tai mitään sen tyyppistä yhteydenpito kontaktitietoja? Kaipailisin kovasti vinkkejä kehitykseen kohti R:rrää!

   • Ja jatkan vielä... Että lueskelin koko viestiketjua ja voin vain ihailla voimaasi jatkaa harjoittelua. Itsellä on motivaatio käynyt hyvin maissa harjoittelun suhteen, kun tuloksia ei ole näkynyt. Olet elävä todiste siitä, että joku on "nollista", onnistunut harjoittamaan noinkin upean R:n mitä videolinkkinä lähettelit on ihainnotavaa ja samaan mihin aion itse pyrkiä. Odotan niin syvästi sitä hetkeä, kun joskus pääsisin kertomaan muille miten tein mahdottoman mahdolliseksi; miten kehitin itseäni.
    Toivottavasti pystyisit mikäli et halua jakaa oikeaan elämään liitettäviä yhteystietoja luomaan esimerkiksi uuden hotmailin, josta kanssasi voisi chattailla. Jookos? :)

    Sekava viesti, koska kellonaika..:D


   • Vielä... kirjoitti:

    Ja jatkan vielä... Että lueskelin koko viestiketjua ja voin vain ihailla voimaasi jatkaa harjoittelua. Itsellä on motivaatio käynyt hyvin maissa harjoittelun suhteen, kun tuloksia ei ole näkynyt. Olet elävä todiste siitä, että joku on "nollista", onnistunut harjoittamaan noinkin upean R:n mitä videolinkkinä lähettelit on ihainnotavaa ja samaan mihin aion itse pyrkiä. Odotan niin syvästi sitä hetkeä, kun joskus pääsisin kertomaan muille miten tein mahdottoman mahdolliseksi; miten kehitin itseäni.
    Toivottavasti pystyisit mikäli et halua jakaa oikeaan elämään liitettäviä yhteystietoja luomaan esimerkiksi uuden hotmailin, josta kanssasi voisi chattailla. Jookos? :)

    Sekava viesti, koska kellonaika..:D

    Loin messengerin. Voi lisätä elpollo (at) luukku . com (ilman välejä).

    Haluan kuitenkin sanoa ensin, että ärräni ei ole missään nimessä vielä lähelläkään täydellistä. Yhden sanan sanominen on helpompaa kuin sanojen lausuminen puheessa. Voidaan joka tapauksessa vaihtaa ajatuksia.


  • Minua ei ole kertaakaan huomautettu R:ä vikaisuudestani (jos niitä koulun puheteraupetteja vai mitä ne onkaan) koko elämäni aikana (onneksi) ja nyt sain vihdoin tilaisuuden oppia se kunnolla... Kiitos tästä ja vaikka jostain syystä epäonnistuisin, niin kiitän että yrität auttaa meitä. :)

  • Joo noinhan se menee, että kielen toinen puoli on aktiivisempi kun ärrän oppii myöhemmällä iällä lausumaan. Tämä ei kummiskaan ole este siihe, että täryä ei saisi oikein. Itse tosiaan opin ärrän vasta 30 v. ja samalla tavalla alkuun toinen puoli kielestä tärisi ja toinen taas ei. Paljon harjoittelua ja päristelyä koko ajan kun siihen on mahdollista. Kyllä se kieli tottuu siihen ja ärrä alkaa muodostumaan helpommin. Jos aikuisiällä opit ärrän niin se ei tapahdu sormia napsauttamalla vaan aluksi on vähän kankeamman kuuloinen. Itsellä meni koko prosessiin useampi kuukausi ja vielä viimeisellä puheterapatia kerralla olin siinä luulossa, että en osaa ärrää lausua vaikka puheterapeutti sanoi että se on täydellinen.

   Autan mielelläni muita kohtalontovereita tässä asiassa. Mesessä ei varmaan ole aikaa jeesailla mutta meilitse kylläkin. Olen siinä mielessä hyvä mentori kun 30 v. Ollut ärrävikainen ja nyt en enään ole. Ärrän sanominen ei ole missään nimessä helppo juttu, mutta varmasti kaikille mahdollinen jos kielessä ei ole motoristisia vikoja.

   • Itsekin olen parikymppinen ja juuri tuollain kieli menee, että toinen puoli kielestä on aktiivisempi.
    Oikealla puolella kieli on selvästi paksumpi, eli lihaksikkaampi.
    Olen alkanut tekemään kielijumppaa ja kun pärisytän ärrää, yritän pitää kielen kärjen ylhäällä keskellä, vaikka vahvempi oikea puoli pyrkii siirtämään kielen kärkeä sivuun.
    Tuntuu että kieli olisi jo vähän vahvistunut vasemmalta puolelta, mutta välillä meinaa usko loppua, ku tuntuu ainakin helv.. hitaalta tää kehitys.
    Mutta toisaalta saa toivoa, jos muillakin on kestänyt useampi kk.
    Itse n kk verran aktiivisemmin harjoitellut, aina kun löytyy aikaa


  • Olen 33 v. enkä ole koskaan oppinut ärrää puheeseen vaikka muuten opin täryn joten kuten muutama vuosi sitten. Toisaalta olisi hyvä oppia ärrä koska puhe olisi selvempää, helpompaa ja muutkin konsonantit ääntyisi paremmin (d,l,n ja s on melko lähellä ärrää).
   Ärrätäryjäkin on monenlaisia ja kaikki ei ole oikeita.

  • Lueskelin aika paljon ketjun viestejä ja onneksi ohjeet ovat olleet monille avuksi. Itsekin olen/olin är-vikainen. Joskus yläasteen alkupuolella oppisin puheterapiassa sanomaan ärrän oikein, mutta todella pärähtävästi. Uskalsin äitini kanssa puhua uudella ja ns. oikeaoppisella ärrällä, muiden kanssa nolotti hirveästi. Nyt olen menossa lukion tokalle ja r parantunut huomattavasti. Harjoittelin paljon, puhuin asiasta ihmisten kanssa, yritin käyttää oikeaoppista ärrää yhä useampien ihmisten seurassa. Monet sanovat, etteivät huomaa puheessani mitään ihmeellistä, mutta itselleni asia on vielä todella vaikea.

   Tuntuu, että koulumaailma on se pahin ja julmin paikka. Tähän asti elämääni olen tullut jo mestariksi r-kirjaimen välttelemisessä, mutta välillä vältteleminenkin on noloa. Usein tunneilla vastailin "en tiedä", koska en halunnut lausua ärrää. Toivottavasti kuitenkin saisin zempattua nyt syksyllä ja uskaltaisin olla oma itseni, ettei enää tarvitsisi häpeillä ja esittää tyhmää. Ikävä tosi asia kuitenkin on, että mitä enemmän jännittää, sitä vaikeampi sitä ärrää on oikein lausua... :/.

   Kaikki te R-vikaiset ette siis ole missään nimessä yksin. Toivottavasti opitte uuden ärrän tai vaihtoehtoisesti hyväksymään puhe"vikanne", sillä eihän siinä oikeasti mitään väärää ole! Itse arvostan suuresti kaikkia, jotka ovat joutuneet jossain vaiheessa elämäänsä tekemisiin puhevian kanssa, se ei ole jokaiselle ihan helppo asia. Ja täytyyhän se myöntää, että useimpien ihmisten r-vika kuulostaa vain söpöltä ;) :D

  • Yksi hyvä harjoitus on sanoa sanaa budder ja monta kertaa peräkkäin, jossain vaiheessa vaan kokeilee alkaa täryyttää sitä dd- äännettä.

   • Oletteko saaneet täryä siirrettyä puheeseen?

    Saan nyt monet sanat suht hyvin aika usein, jos sanon ne rauhassa yksitellen. Kuitenkin, jos pitäisi vaikka jutella jonkun kanssa ja sanoa
    "Tapasin Tarjan viime viikolla ja se kuulemma harrastaa nykyään judoa." niin en onnistu kauhean hyvin. Olen huomannut, että oma tärytön ärräni johtuu mielestäni aika pitkälti siitä, että puheeni on aika hiljaista ja puheeni ilmavirta ei tule voimakkaasti vatsasta vaan jostain muualta. Kun keskityn "puskemaan ilmaa" kuten esim. sanoessa "DRRRRR", täry syntyy heti paljon paremmin. Valitettavasti en tiedä kuinka tuon pystyy tekemään tarpeeksi nopeasti...


  • Olen kohta viiskymppinen nainen ja todella aina kärsinyt r-viastani.Koulunkäynti oli yhtä helvettiä,työpaikoilla samoiten matkittiin r-vikaani.Ja kaiken kukkuraksi nykyinen miesystäväni matkii puhevikaani.(hän on melkein kuuskymppinen).Jämähdän puhumattomaksi,kun koskee niin kovasti miten aikuiset ihmiset voivat olla julmia toisilleen puhevian takia.Pidätän itkuani aina kun matkitaan puhevikaani.

   Olen todella muutenkin herkkä,joten puheviasta "muistuttaminen"saa minut todella tuntemaan itseni ala-arvoiseksi ihmiseksi.

   • Oho, tosi ikävä kuulla. Lue tämä ketju läpi ja aloita harjoittelu. Olen ainakin edistynyt, vaikka en nyt millään mittarilla vielä täydellistä ärrää puheessa osaakkaan.

    Ei kuulosta kauhean kunnolliselta miehesikään.


  • Joo aika ikävä miesystävä sinulla.

   457457. Sä varmaan nyt keskityt liikaa puhaltamaan sitä ärrää ja menee liika yrittämiseksi. Kokeileppas silleen harjoitella, että kuuntelet kuulokkeilla musiikkia niin kovaa, että et kuule omaa puhettasi ja samalla luet vaikka lehteä ja nauhoitat puheesi. Saatat hämmästyä kuinka hyvin sanot ärrän, kun et sitä itse kuule.

   Ärrä tulee loppujen lopuksi puheessa tosi nopeasti eikä siinä tietoisesti haeta ilmavirtaa. Tietenkin kun et ole osannut sanoa sitä täryä, niin sitä aluksi hakee voimakkaan ilmavirran kautta.

   • Täytyypi kokeilla jossain vaiheessa.

    Tänään oli hyvä harjoitus! Olen nyt siis lukenut sanalistoja läpi ensin käyttämällä pikku-ärrää (kieli kiinni siellä ylhäällä ja päästää ilmaa) ja dr-keinoa oikean äänteen löytämiseksi. Sitten löydettyäni äänteen olen toistellut sanoja. Tänään sain lopuksi käytännössä kaikki sanat tulemaan aika hyvin ja vielä niin, että pystyin toistamaan niitä suht nopeasti. En tosin nauhoittanut puhetta, mutta omaan korvaan sanat kuulostivat ihan riittävän hyviltä. Ei minun ole tarvetta osata ärrää "täydellisesti", mutta haluan oppia puhumaan niin ettei ärrääni kiinnitetä huomiota.

    Nyt pitäisi yrittää vielä saada tätä "oikeampaa ärrää" puheeseen. Pitää yrittää miettiä kuinka harjoittelu on järkevä organisoida.


  • Hienoa! Paras tapa on ottaa ärräsi käyttöön ja jatkaa elämää ilman huolia :))

  • Nauhoitin nyt videon, jossa luen läpi yhden sanalistan sanat. Kertokaa rehelinen mielipiteenne!

   Olin positiivisesti yllättynyt kuunneltuani tuon pätkän! Monet sanat kuulostivat nimittäin ihan hyviltä. Tupla ärrä ovat ehkä vähän liian pitkiä ja muutakin pientä säädettävää löytyy, mutta edistystä on tapahtunut selvästi, vaikka en ole harjoitellut oikeasti edes kauheasti.

   Tosiaan nyt pitäisi yrittää saada vietyä sanoja puheeseen. Sitä ei nimittäin muista keskittyä aina puhuessa siihen lausumiseen. Muutenkin monesti tuntuu, että puhe vähän pysähtyy siihen r-sanaan. No, pitää ehkä käydä lainaamassa joku suomenkielinen kirja ja yrittää lukea sitä ääneen ja nauhoittaa sitten puhetta.

   • Unohtui linkki vielä:

    https://vimeo.com/46781298

    Video on eri käyttäjänimellä kuin edellinen, koska unohdin edellisen acon s-postin.


   • 457457 kirjoitti:

    Unohtui linkki vielä:

    https://vimeo.com/46781298

    Video on eri käyttäjänimellä kuin edellinen, koska unohdin edellisen acon s-postin.

    Moi,

    Hyvää editystä. Olet nyt samassa vaiheessa jossa itse olin pitkään, ja turhautuminen oli kovinta. Sulla tulee täry ihan oikein mutta ärrä on ylikorostunut, sen huomaa kyllä aika selvästi. Monessa sanassa r tulee D:n kautta.. olet hyvin lähellä. Nyt vaan toistoja toistoja ja rentoutta siihen täryyn niin se on siinä.

    Sanoisinko, että osaat sanoa ärrän 80%:tia 100%:sta


   • Nytonnistuuu kirjoitti:

    Moi,

    Hyvää editystä. Olet nyt samassa vaiheessa jossa itse olin pitkään, ja turhautuminen oli kovinta. Sulla tulee täry ihan oikein mutta ärrä on ylikorostunut, sen huomaa kyllä aika selvästi. Monessa sanassa r tulee D:n kautta.. olet hyvin lähellä. Nyt vaan toistoja toistoja ja rentoutta siihen täryyn niin se on siinä.

    Sanoisinko, että osaat sanoa ärrän 80%:tia 100%:sta

    Okei! Kiitos palautteesta!

    Olen yrittänyt tietoisesti saada ärrästä aika voimakkaan. Olen jotenkin luullut, että sen pitää olla sellainen ja omaan korvaan "hiljaisempaa" ärrää on vaikea havaita. Pitää yrittää lausua sanoja rennommin. Jatketaan harjoittelua.

    Jos täältä löytyy henkilöitä, jotka kaipaavat neuvoja kuinka pääsin tähän vaiheeseen, niin kerron mielelläni. Oma lähtötilanteeni oli siis se, että ärräni oli pääasiassa tärytön ja osittain väärästä paikasta. Tupla-r sanat olivat mahdottomia ja useimmat muut r-sanat tulivat huonosti.


   • 457457 kirjoitti:

    Okei! Kiitos palautteesta!

    Olen yrittänyt tietoisesti saada ärrästä aika voimakkaan. Olen jotenkin luullut, että sen pitää olla sellainen ja omaan korvaan "hiljaisempaa" ärrää on vaikea havaita. Pitää yrittää lausua sanoja rennommin. Jatketaan harjoittelua.

    Jos täältä löytyy henkilöitä, jotka kaipaavat neuvoja kuinka pääsin tähän vaiheeseen, niin kerron mielelläni. Oma lähtötilanteeni oli siis se, että ärräni oli pääasiassa tärytön ja osittain väärästä paikasta. Tupla-r sanat olivat mahdottomia ja useimmat muut r-sanat tulivat huonosti.

    Hei
    mites kauan harjoittelit ja monta tuntia päivässä? luitko vain sitä Opin ärrän-ohjelman harjoitus listaa vai mitä? ja kuinkas vanha olet, et kuulosta ihan kymmen vuotiaalta? :)
    kysyn vaan koska olen 18v mies ja ärrää en osaa. saan kai jotain sinne päin ääniä mitä itse siinä ekassa klipissä mikä oli tässä ketjussa. halu olisi oppia.
    ja täytyy sanoa että hyvin osaat jo. ehk noin joka toisessa sanassa huomaa että r-vika on mutta joissakin ei yhtään! apua D::


   • HelpMe! kirjoitti:

    Hei
    mites kauan harjoittelit ja monta tuntia päivässä? luitko vain sitä Opin ärrän-ohjelman harjoitus listaa vai mitä? ja kuinkas vanha olet, et kuulosta ihan kymmen vuotiaalta? :)
    kysyn vaan koska olen 18v mies ja ärrää en osaa. saan kai jotain sinne päin ääniä mitä itse siinä ekassa klipissä mikä oli tässä ketjussa. halu olisi oppia.
    ja täytyy sanoa että hyvin osaat jo. ehk noin joka toisessa sanassa huomaa että r-vika on mutta joissakin ei yhtään! apua D::

    Olen nyt 24-vuotias. Olen harjoitellut aika satunnaisesti, vaikka minulla oli kovat suunnitelmat harjoitella useita tunteja joka päivä. Ei sitä aikaa ole vaan löytynyt niin helposti ja harjoittelu on oikeasti tylsää, vaikka r-vian korjaaminen on minulle tärkeä juttu. Eli toisin sanoen harjoittelemalla JOKA PÄIVÄ vaikka tunnin, uskon että muutamassa viikossa pääsee tälle tasolle. Alan itsekin nyt harjoittelemaan useammin.

    Sanalistan sain puheterapeutilta. Puheterapiasta ei oikeastaan mitään muuta hyötyä ole ollutkaan. Toistaiseksi olen keksinyt kaiken itse.

    Pääsin itse alkuun katsomalla youtubesta videoita. Hae sanoilla "alveoral trill" "rolling r" "spanish r" "italian erre". Tiedosta ensin missä paikassa täry syntyy ja suurin piirtein se kielen asento (samassa paikassa kuin d-ääntyy, jos d:si on oikea). Sitten löysin yhden hyvän videon, jonka avulla sain tehty sellaista rrrrrr-ääntä. Sano englannin ärrällä purrrrrrrrrrrrrrrrrr ja lisää vähitellen kurkustasi ilmaa kun sanot sitä. Pidä kieli samalla ylhäällä siellä missä sanot d:n. Jouduin itse melkein "huutamaan" ennen kuin kieleni lähti värisemään.


  • Kuuntelin eilen kuulokkeilla nauhoituksen uudelleen läpi. Siellä osa sanoista tulee niin hyvin, että ei kyllä huomaa mitään virhettä. Todella hieno edistymistä.

  • osaisiko joku sanoa pitääkö sen kielen osua niihin etu ylähampaisiin tai kitalakeen? katsoin tämän videon http://www.youtube.com/watch?v=XKRQMCHlONU
   ja jos oikein ymmärsin niin ei pitäisi osua hampaisiin. itselläni aina harjoitellessa vähän ottaa ja kaikissa mallikuvissa. kertokaa?

   • Mun käsitys on, että ei pitäisi osua. Kieli voi kai osua sivuista hampaisiin, mutta kärjen ei kai pitäisi osua. Esim. tuossa videossani kieleni ei osu hampaisiin, kun sanon sanoja.

    En osaa sanoa, että osuuko kieli pikaisesti kitalakeen siinä täryssä. Sen sijaan jatkuvasti sen ei pidä tietenkään osua kitalakeen tai muuten tuotat pikkuärrää eli sellaista surinaa.

    Pikkuärrä on muuten ollut hyödyllinen harjoitustyökalu minulle, koska minulla oli (on vieläkin) tapana vetää kieltä taaksepäin pois sieltä ärrän paikalta. Lausumalla sanoja pikkuärrällä olen voinut keskittyä vain sen oikean paikan löytämiseen. Olen esimerkiksi harjoitellut lukemalla noita sanoja läpi pikkuärrällä ("vazzas, tazza, ...").


  • Ootko ottanut käyttöösi tämän uuden opitun ärrän? Muista, että se on paljon parempi kuin vanha ärräsi joten nyt puheeseen se, niin saat parhainta mahdollista harjoittelua.

   Ärrän oikea paikka on sama kuin D:ssä, joten sanokaa D ja jättäkää kieli yläasentoon. Täryn tullessa kieli liikkuu ja osuu hammasvalliin. Monella ärrävikaisilla on vaikeuksia saada kieltä tasaisesti tärisemään kun kielen lihaksisto ei ole tähän tottunut. Ajan myötä tämäkin korjaantuu, mitä nuorempi niin sitä nopeammin. Itsellänikin kielen oikea puoli on aktiivisempi vaikka osaan ärrän sanoa oikein. Joskus se tärähtää hassusti. Jos jotkut sanat tuottavat vaikeuksia niin ne on ehdottomasti ir-alkuiset sanat.

   • Että on mukava kuulla, että tuo on yleistä, että r- vikaisilla on useinkin ongelmia tuottaa r tasaisesti koko kielellä. Kuvitellut, että muilla ei tätä ongelmaa niinkään.

    Olen jo päälle 20v ja alkaa henkisesti painamaan tämä r-vian salaaminen joka tilanteessa.
    Tuntuu että henkinen romahdus ei ole kaukana, siispä otin itseäni niskasta kii alkukesästä ja aloin urakalla opettelee ärrää ja voimistaa kielen lihaksia.
    En varmaan ole 10-vuoteen kovinkaan usein sanonut ärrää, niin tuo mainitsemasi, että"kielen lihaksisto ei ole tähän tottunut" pitää varmaan hyvinkin paikkaansa.

    Olen aina osannut pärisyttää, mutta kun toinen puoli kielestä vahvempi, noussut ylemmäs, niin on tavallaan työntänyt kielen vasemman puoleisiin sivuhampaisiin kii, niin pärinä ei ole ollut niin hyvän kuuloista.

    Nyt kun olen 2kk tehnyt harjoituksia, pärinää ja kieliharjoituksia, niin nyt saan päristeltyä kielen pysyessä ylhäällä ja KESKELLÄ. Iso muutos.
    Joka tapauksessa vieläkin oikea puoli kielestä nousee ylemmäs, minkä seurauksena r yhdistäminen puheeseen on vaikee, johtuen siitä, että joudun todellakin keskittymään kielen pitämiseen keskellä. Puheessa lähtee helposti vaeltelemaan sivumalle vasemmalle.

    Tuntuu niin turhauttavalta, että osaan tekniikan, mutta kaikki johtuu vaan kielen heikosta lihaksesta. Nyt tuntuu kehitys hidastuneen, mutta onko näin, että vaan sinnikkäästi jatkan, niin vielä joku kaunis päivä se toinenkin puoli kielestä lähtee mukaan.
    Olisi mukava kuulla, jos jollain samoja kokemuksia.


  • 457457, joko olet alkanut puhumaan opitulla ärrällä? Oon nyt kuunnellut moneen otteeseen nauhoituksesi ja pistin puolueettonan kaverinikin kuuntelemaan sen. Sä osaat sanoa ärrän ja useimmissa sanoissa se menee täysin oikein. Useissa sanoissa sanot sen vähän ylikorostuneesti d:n kautta, mikä sälähtää korvaan. Tietenkin se kuulostaa aluksi vähän kankealta kun olet yli 20v. ollut käyttämättä oikeaa ärrää. Tässä vaiheessa haluan onnitella sinua hienosta työstä. Nyt vain vielä harjoittelet ja kokeilet saada sen ärrän tulemaan huomaamatta ja nopeasti.. Onneksi olkoon ja laitahan viestiä omista tuntemuksista.

   • En ole vielä juurikaan saanut ärrää toimimaan puheessa. Juttu on nimittäin niin, että harjoitellessani käytän ääntä jotenkin eri tavalla. Tavalla, joka saa ärrän pärisemään kuten nauhoituksessa. Valitettavasti en ole vielä keksinyt kuinka tuo äänenkäyttötyyli saadaan puheeseen, jos esim. keskellä lausetta on r-sana. Vastaus tuohon voi olla kenties juuri se, että nyt sanon ärrä ylikorostuneesti (koska luulen sen olevan vahva) ja kevyempi äänenkäyttötekniikka tuottaisi ihan oikean ärrän, vaikka omaan korvaan se ei kuulosta oikealta. Toisaalta en ole vielä harjoitellut ääneen lukemalla, joten ärrän voi saada puheeseen harjoittelulla.

    Voisin jossain vaiheessa ladata lyhyen pätkän, jossa luen jotain tavallisia r-sanoja sisältäviä lauseita. Objektiivinen palaute nimittäin saattaa ratkaista ongelman.

    Kiitos vaan, että olet jaksanut lukea tätä ketjua ja auttaa! Projekti on kestänyt pidempään kuin odotin, mutta kaikki on ollut sen arvoista jos jossain vaiheessa saan ok ärrän puheeseen.


   • 457457 kirjoitti:

    En ole vielä juurikaan saanut ärrää toimimaan puheessa. Juttu on nimittäin niin, että harjoitellessani käytän ääntä jotenkin eri tavalla. Tavalla, joka saa ärrän pärisemään kuten nauhoituksessa. Valitettavasti en ole vielä keksinyt kuinka tuo äänenkäyttötyyli saadaan puheeseen, jos esim. keskellä lausetta on r-sana. Vastaus tuohon voi olla kenties juuri se, että nyt sanon ärrä ylikorostuneesti (koska luulen sen olevan vahva) ja kevyempi äänenkäyttötekniikka tuottaisi ihan oikean ärrän, vaikka omaan korvaan se ei kuulosta oikealta. Toisaalta en ole vielä harjoitellut ääneen lukemalla, joten ärrän voi saada puheeseen harjoittelulla.

    Voisin jossain vaiheessa ladata lyhyen pätkän, jossa luen jotain tavallisia r-sanoja sisältäviä lauseita. Objektiivinen palaute nimittäin saattaa ratkaista ongelman.

    Kiitos vaan, että olet jaksanut lukea tätä ketjua ja auttaa! Projekti on kestänyt pidempään kuin odotin, mutta kaikki on ollut sen arvoista jos jossain vaiheessa saan ok ärrän puheeseen.

    Voisin vielä lisätä, että jännitän myös r-sanoja puhuessa, mikä vaikeuttaa niiden lausumista. On vaikea yrittää lausua sanoja rennosti sosiaalisissa tilanteissa, kun pelännyt ja hävennyt niiden sanomista koko ikänsä.


  • Joo tiedän tunteen. Nyt vaan alat puhumaan uudella ärrällä. Laita vaikka tänne pätkä jossa luet esim. kirjaa tai jotain, kokeile myös sitä että et kuule omaa ääntä (kuulokkeet päähän ja musiikki kovalle). Kuunnellaan miltä se kuulostaa ja saat sitten itseluottamusta jos kaikki on hyvin.

  • En oo mikään puheterapeutti tai mitään, mut sanoisin nyt vaan kuitenkin että ärrän pitää loppupeleissä tulla todella pehmeästi, että se toimii kaikilla kirjainyhdistelmillä hyvin. Vaikka ärrän saakin periaatteessa jotenkin tulemaan puhaltamalla ilmaa lujaa ym niin tämä ei kuitenkaan toimi puheessa kovinkaan hyvin. Se ilmavirta mikä tärisyttää kieltä on kuitenkin loppupeleissä aika huomaamaton, koska ärrän pitää tulla yhtä kevyesti kun muutki kirjaimet, ja se pitää onnistua sanomaan myös kuiskaten.

   Siitä ei oo paljoo apua omasta mielestä, että yrittää oppia jokaisen kirjainyhdistelmä dr -menetelmällä.

   Suu ja erityisesti kieli pitää olla rentoja. Leuka ei saa liikkua sen enempää kuin muussakaan puheessa. Ite suosittelisin, että koitatte saada vaan suun mahollisimman rennoks keinolla millän hyvänsä, kuvitelkaa vaikka olevanne koiria, jotka kuolaa ja läähättää kieltä kuumana kesäpäivänä, ja sitten yrittäkää puhua r-sanoja käyttäen kielen kärkeä (kielen pitää olla kohtuullisen litteänä). Puhukaa vaikka todella epäselvästi/laiskasti, kunhan kieli pysyy rentona.

  • Kiitos kaikille jokta ootte jakanut tietoa ja harjoituksia.
   Itse olen yli 20 vuotias ja todella kyllästynyt puhevikaani. Aloitin Podtti harjoituksella jo alku kesästä mutta kyllästyin muutaman tunnin harjoituksen jälkeen kun en saanut kieltä tärisemään. Kesä meni taas ohi ja r sanojen välttely alkaa todella masentamaan ja tuntuu että en pääse elämässä eteenpäin varsinkaan jos salaan vikani tai jatkan sana vastineiden keksimistä. Ja tuntuu todella tyhmältä olla vain hiljaa vaikka tietäisi vastauksen moniin asioihin. Tuntuu etta kiusaaminen koulussa ja lähipiirissä aiheutti sen että en halunnut enään kenenkään tietävän viasta ja lopetin koko kirjaimen käytön, ja nyt kyllä huomaa että kielen lihakset ovat heikossa kunnossa. Aloitin eilen päättäväisesti uudestaan uskoen että pystyn siihen, harjoittelin eilen 3-4 tuntia ja viimeinkin podtti sekä kadtta ja podkkana sanat onnistuivat ja sain ärrän tärisemään, tänään jatkoin hyvin innokkaana palaamalla ensin näihin helpompiin sanoihin ja nyt sujuu jo noi espanjan sanatkin. Olen niin innoissani ja kiitollinen teidän neuvoista ja avusta. Haluan päästä tästä eroon ja eteepäin elämässä, enkä sulkeutua sosiaalisissa tilanteissa. Onnea kaikille muillekkin, ja uskoa siihen että kyllä se tärinä ja ärrä sieltä tulee jos vaan jaksaa yrittää, pitää vähän taukoa ja aina kun vaan on mahdollisuus niin suihkussa tai pyöräillessä niin tärisyttää sitä ärrää niin ne lihakset aktivoituu ja keili tottuu oikeean paikkaan. Kiitos paljon hajoituksista :) ja hyvää viikonloppua harjoitusten parissa!

   • Pitääkö ärrää sanoessa, kun kielen kärki on ylhäällä, niin nostaa kielen reunat kunnolla ylös ja pitää reunat ylhäällä ärrää päristyttäessä?
    Onko niin tärkeää?


  • Tarkennusta äskeiseen, ku huomasin edistyneen ainakin silleen, että kun teen ensin kielestä kupin ja pidän sen kuppi asennossa kun nostan kielen kärjen ylös.
   Sitten vaan alan pärisyttämään ja samalla koitan pitää kielen kuppiasennossa.
   Onko oikein?
   Tällä tavalla saan kielen reunat yhtä ylös, jos pärisytän ärrän reunat suhteellisen matalalla, niin vain toinen puoli kielestä nousee.

  • Hei! ite haluaison oppi sanomma R:än mutta se ei ole helppoa tai omasta mielestä ei kuullosta ollenkaan että onnistuisi oon harjoitellu koko viikonlopun ja perjantai oli koulusta vapaata niin harjoittelin silloin n.klo 10-13 ja lauantaina n samoihin aikoihin ehkä hieman enemmän ja nyt sunnuntaina olen koko päivän harjoitellut mutta kuulostaa omasta mielestä etten olisi edistynyt ollenkaan. olisiko kellään mitään tietoa miten saisin sen helpoiten tiedettyä että olenko edistynyt ollenkaan. Oon 16v ja on vissii tuo kurkku ärrä.

  • Vaikealta tuntuu saada ärrää kevyemmäksi / rennommaksi :(

   En oikein tiedä kuinka pitäisi harjoitella. Ehkä on oltava vain kärsivällinen: alkuunhan jouduin käytännössä huutamaan saadakseni kieleni värisemään ja nyt sama onnistuu jo kevyemmin. Positiivinen juttu on se, että YTHS:n puheterapia muuttuu ilmaiseksi (tosin eipä se nytkään maksa melkein mitään). Eiköhän se tästä pikkuhiljaa...

   Minun on pakko oppia ärrä. Tapasin nimittäin muutamia viikkoja sitten ulkomaalaisen tytön, jonka kanssa olen käynyt muutamilla treffeillä. Hänen kanssaan olen voinut olla melko lailla oma itseni, koska puhumme keskenämme englantia, joka on ärrän kannalta paljon helpompi kieli. En vaan pysty olemaan yhtä rento ja itsevarma, jos joudun puhumaan suomea. En ylipäänsä kehtaa mennä puhumaan suomalaisille naisille ärrävian takia.

  • mites puheterapeutti on kommenoinut? Onko hänen mielestään vielä syytä käydä tunneilla?

   Olen sitä mieltä, että kun osaat saada täryn oikeasta paikasta niin otat tämän opitun ärrän käyttöön ja saat sitä harjoitusta. Kyllä se siitä ajan kanssa harjaantuu. Monet pikkulapset kun oppivat sanomaan ärrän, niin se töksähtää pitkän aikaa kunnes menee täysin oikein. SAma vika meillä aikuisilla, se on vaan niin että aikaa menee. Aika harvassa on ne ketkä on 20v. puhuttuaan oppinut ärrän lausumaan samantien täysin oikein.

   Kyllä se itsellänikin jossain lauseissa ärrä töksähtää, mutta en usko että sitä kukaan edes huomaa kun 95% sanoista menee täysin oikein.

   • Ei se terapeutti ainakaan ole sanonut, että sinulla on hyvä täry miksi käyt täällä vielä. En tiedä, että tuotanko sen täryn sitten jotenkin väärällä tavalla, kun se vaatii enemmän "voimaa".

    Olen nyt lomalla ja yritän harjoitella kovasti. Teen tässä joku päivä myös kunnon nauhoitussession, jossa kokeilen vinkkisi mukaan nauhoittaa puhettani samalla kuunnellen musiikkia. Pitää nimittäin selvittää, että kuulostaako sellainen kevyempi täry oikealta.

    ----

    Onneksi olkoon onnistuu jotenkuten kehityksestä!


  • nyt itse saan joten kuten sanottua silloin tällöin kun yksikseni harjoittelen mutta sitten kun esim. äitille pitää sanoa jotain ni ei onnistu mitenkään pitäis vissii vähä keskittyä siihe viel tarkemmin ja harjotella viel enemmä onneks on pidennetty viikonloppu ku perjantai on vapaa ja oon yksin kotona ni aikaa harjotella :) toivottavasti onnistuu jo viikonlopun jälkeen joten kuten. että kiitoksia vaan sile joka tämän laittoi että saa kaikki harjotella :)

  • Harjoitelkaa niin paljon, että kieli väsyy oikein kunnolla... ja kovalla äänellä!
   Tossa podtti - sanassa painottakaa sitä dddttt-kohtaa todella kovaa ja kun sitä tekee sen tunnin putkeen niin varmasti täry alkaa tulemaan :)

  • Niin tosiaan pitääkö kielen reunat kääntää ylös ärrää sanoessa, että muistuttaa vähän kuppia??

  • Ei pidä. EI ainakaan tietoisesti pidä tehdä mitään. Sama kun sanoisit D:n, ärrässä kieli vain tärisee. Laitat kielen samaan paikkaan kuin D:tä sanoessa ja haet sitä täryä ilmavirran kautta.

  • helvetti ku masentaa tämä r-vika. olen mies 18v ja voisin olla vaikka mitä ilman tätä vikaa. osaisko joku sanoa tuosta kielijänteen leikkauksesta jotain? voiko se parantaa tästä tai auttaa? ei mun kieli tunnu kireältä mutta en vaan opi. niin moni asia jäänyt sanomatta tämän takia....

  • kyl se jotenki alkaa hahmottumaa ku harjottelee vaa koko aja aina ku pystyy mutta ku muille puhuu siitä ei sitte tuu yhtää mitää... olisko neuvoja miten sen ärrän sais esille ku muille puhuu. ittestää se jo tulee ihan hyvin omasta mielestä

   • Joo se puheeseen saaminen on vaikeaa, en tiedä miksi. Mutta ei luovuteta, uskon että harjoittelun ja ajan myötä homma alkaa sujumaan paremmin. Olen myös huomannut, että puhuessa (muiden ihmisten ollessa läsnä) on vaikeampi lausua edes niitä sanoja, mikä johtuu jännityksestä. Kun on jännittänyt niitä sanoja koko ikänsä niin on vaikea saada sitä rentoutta. Olen huomannut tuon seikan puheterapiassa.

    Minulla ei ole viime aikoina ollut ihan niin paljon harjoittelumotivaatiota, koska tosiaan tapasin erään ulkomaalaisen tytön täällä Suomessa ja olen tapaillut häntä.


  • TOSI MAHTAVA ALOITUS SINULLA , SE ON SELKEÄ JA NIIN YMMÄRRETTÄVÄ ETTÄ VAIK MUL EI OOKAAN R-VIKAA NIIN LINKITÄNPÄ TÄHÄN EHKÄ SUOMEN KUULUISIMMAN R-VIKAISEN TYÖRUPEAMAN TURUSSA, KATSOKAA , NAURAKAA , ITKEKÄÄ , JA NAUTTIKAA YHDESSÄ PEKAN KAA

   www.youtube.com/watch?v=Qd-7yCHRWLc&feature=channel&list=UL

   JA MUISTAKAA KATSOA KAIKKI NELJÄ OSAA, TUO YLLÄOLEVA SIIS EKA=D=D=D

  • Olen nyt harjoitellut muutaman viikon ja kaikki podtti, kadtta yms. sanat menee jo loistavasti! Miten harjoittelua kannattaisi jatkaa, kun tuntuu että kun alan harjoittelemaan tavallisia r-sanoja esim vaara niin r tulee d:n kautta hieman, mutta ei kuullosta niin hyvältä kuin dtt-sanoissa? Pitääkö sanoja vain toistaa niin kauan, että se r tulee sieltä oikein vai onko tähän jotain konstia?

   Kiitos kirjoittajalle, tästä on ollut jo nyt huimasti hyötyä ja arvostan sitä että jaksat auttaa muita tässä asiassa! :)

   • Mä uskoisin että kun OIKEIN YLISANOT KAIKKI ÄRR-RRÄT , niin sitä nopeammin suusi lihaksisto oppii sen käytön. Kuuntelepa ylläolevasta linkistä Pekka Jalavan ärrän käyttöä, se mieskään ei häpeä sitä, vaikka mulla ei ole r-vikaa, niin en edes huomannut Pekallakaan tätä vikaa ennenkuin lopussa sen kertoi, tsemiä!


  • Nyt vaan harjoittelet uusia sanoja. Kun tiedät miten ärrä muodostetaan niin harjoittelu on mielekästä, vaikka helppoa se ei ole.. toistoja vaan paljon niin saat sen täryn kyllä muihinkin sanoihin. Hienoa, että olet oppinut!!

  • perkele, saan sen täryn tulemaan mutta aivan liian voimakkaasti ja korostetusti, miten sen saisi pehmeästi ja hillitysti että se kuulostaisi normaalilta ?

   esim sana " herra " tulee " herrrrrrha"

  • Hienoa jos jaksatte harjoitella, itse en ole koskaan pitkästä puheterapiasta huolimatta r:ää oppinut.

   Kuitenkin, huolimatta siitä opitteko vai ette, on oikeasti niin turhaa kantaa asiasta murhetta. Muistan toki itsekin, kun aikanaan keskusteluissa yritin keksiä kiertoilmauksia jotka eivät sisältäisi tuota kammottavaa kirjainta, ja kirosin mielessäni yrittäessäni saada ihmisiä ymmärtämään nimeni (jossa on r-kirjain).

   Sitten eräänä päivänä tajusin, ettei ketään muuta oikeasti kiinnosta, äännänkö r:n oikein vai en. Kaikki murehdinta oli vain pääni sisällä. Ja niinpä, aloin puhua normaalisti miettimättä sitä, montako r:ää missäkin sanassa on. Koskaan kukaan ei ole puhetyylistäni mitään huomauttanut ja hyvin harvoin nykyään edes muistan, että minulla tuo vika on. Tänä päivänä pystyn tarvittaessa menemään puhumaan satapäisen yleisön eteen, äännän r:ni väärin, mutta so what? Joskus joudun nimeäni tavaamaan. Siihen olen kehittänyt vakiostrategian jolla aina selvitän nimeni, ja otan asian vain huumorilla. Ei tästä asiasta kannata tehdä ongelmaa kun sen ei tarvi sitä olla, antakaa palaa vain.

  • Niin kuin olen monessa aikaisemmassa viestissäni sanonut, että jos on tottunut virheellisesti ärrän lausumaan niin ei se oikea ärrä tule heti ihan oikein. Se on monilla ylikorostunut, mutta kun sitä käyttää ja nimenomaan käyttää PALJON niin se alkaa tulemaan normaalisti. Monilla keillä on ollut ärrä vika ja kun puheessa puhuu uudella ärrällä, niin siihen täryyn keskittyy liikaa ja sitten se ärrä jää soimaan sinne kielen ja hammasvallin väliin. Tiedän ihan varmasti mitä puhun. Minulla oli r-vika 30v. ja nyt osaan sanoa ärrän täydellisesti. Aluksi se tosiaan oli sitä, että monissa sanoissa se oli ylikorostunut ja se vaivasi minua.

   Ärrän sanominen motorisesti on aivan uusi liike kielelle, ja mitä pidempään sitä on ollut käyttämättä sitä vaikeampaa se on oppia. Ja kun sen oppii niin kielen lihaksia pitää harjoitella tähän uuteen liikkeeseen.

   Nykypäivänä ärrän oppiminen on niin paljon helpompaa kuin silloin kun itse olin nuori. Ala-asteella ei ollut intoa puheterapeutin opissa ja yläasteella sekä lukiossa olisi kaikken eniten kaivannut sitä oikeaa ärrää, niin ei ollut vielä youtubea ja nettiä niin laajassa käytössä kuin tänään. Nyt ei tarvitse kuin youtubesta katsoa videot ja lukea esim. tätä foorumia niin loppu on itsestään kiinni. Jälkikäteen ajateltuna ärrän sanominen ei ole niin vaikea kuin joskus kuvitteli. Muuttiko se sitten omassa elämässäni mitään, no ei juuri muuttanut.. mutta kyllähän tietty kivi tippui sydämellä ja monet asiat on helpompia. Mutta niinkuin aikasemmassa viestissä dr strangelove sanoi, että jos sitä ärrää ei opi niin antakaa palaa vain.

  • Ärrän oppimisessa kaikkein tärkeintä on rentous, rentous, rentous ja rentous. Jos opettelet sen ylikorostuneesti, niin ei se siitä automaattisesti muutu rennoksi. Kurkkussa tai missään muussa kohtaakaan suuta ei saa tuntua kipua tms. missään vaiheessa harjoittelua. Äläkä yritä myöskään keskittyä mihinkään puhaltamiseen, sekin on omasta mielestän aika turhaa.

   Levitä kieli leveäksi, ja yritä erittäin kevyesti tehdä d-mäinen äänne. Suu ja koko kieli pysyvät rentoina koko ajan. Älä yritä miettiä pitkän täryn opettelemista ennen kuin saa tehtyä lyhyen ärrän. Jos et saa suuta rennoksi muuten, yrittä puhua ikään kuin lässyttäen, kuvittele että sun koko suu olisi puudutettu ja et pystyisi käyttämään mitään lihaksia. Mieti vaikkapaa koiraa jonka kieli läähättää ulkona kuumana kesäpäivänä. Nyt yritä sanoa vaikkapa "hadmaa" todella rennosti, yritä monta kertaa ja jos sieltä tulee harmaa niin olet oikeilla jäljillä.

   Avainsanat: Suu rentona, kieli rentona, kieli leveänä

   • Näin se varmasti on, mutta minulla on se ongelma että rentona ärrä ei - ainakaan omaan korvaan - kuulostaa kauhean hyvältä. Mutta en ole vieläkään saanut tehtyä nauhoituksia, kun on pitänyt vähän kiirettä, koulu alkanut taas ja olen töissä täyspäiväisesti.

    Nyt onnistuuu, joka on ystävällisesti auttanut täällä jo pitkään, on oikeassa siinä, että harjoittelu oikeasti auttaa! Sitä ei huomaa heti, mutta olen esimerkiksi edistynyt tosi paljon sitten keväästä, jolloin esim. en pystynyt mitenkään lausumaan esim. sanaa "herra" oikein. Nyt homma on enemmän kiinni tosiaan siitä rentoudesta, minkä kautta oikean ärrän saisi vietyä puheeseen. Olkaa siis kärsivällisiä! Uskon, että tulen oppimaan ärrän puheeseenkin vielä ajan kanssa.

    Nyt asia ei ole aivan niin kriittinen, koska olen tosiaan tapaillut espanjalaista tyttöä ja puhemme englantia. Juttelin tosin muutaman lauseen espanjaa hänen kanssaan ja sanoin yhdessä lauseessa "cerrado" eikä tyttö ainakaan ihmetellyt mitään ja ymmärsi mitä sanoin. Espanja on aika vaikea r-kieli. Otin nyt jatkokurssin ja vähän hävettää puhua siellä tunneilla, koska ärrää on tosiaan hyvin monessa sanassa enkä vielä osaa sitä kunnolla.


  • äännän ärrän aina kurkkuärränä. Olen nyt toistanut n. tunnin PODTTI ja KADTTA sanaa. Saan kyllä siihen ärrän tärisemään, mutta tuo "Nyt kuitenkin kielen lähtiessä tärisemään, voi pärisyttämistä jatkaa(KADRRRRRRRRTTA)" on minulle mahdottomuus, mitä tekisin ?

   • -.- kaiva itelles hauta


  • kiitos paljon vinkistä opin ärrän juuri äsken!

  • Kannattaako hokea noita podttia ja kadttaa vai sit lukee läpi tätä keskustelua ja niit juttuja linkeistä??

  • KIITOS ! ♥ R-vika on ollut mukanani koko elämäni ajan, olen nyt 13 vuotias. Ala-asteella en oppinut ärrää sanomaan, ja kuudennella luokalla se todella alkoi vaivata minua, ja nyt olen seitsemännellä. Olen koettanur vältellä r-sanoja, tai en ole viitannut tunnilla kun vastauksessa on r. En ole myöskään halukas lukemaan mitään ääneen, ja yläasteella tullut ruotsi on minulle ollut kuin painajainen, onhan siinä melkein joka sanassa r, ja se lausutaan ihan kunnollisena ärränä. (englanti on ollut minulle helppoa, sillä siinä ärrää ei lausuta "ärränä".) Nyt kuitenkin osaan lausua ärrän ! kiitos ! Jotkin sanat ovat vielä vaikeita, kuten ärrällä alkavat, ja myös "kirja"a en osaa lausua. eikun vain harjoittelemaan ! ;)

  • Olen jatkanut harjoittelua aina, kun on ollut aikaa. Kyllä huomaa, että kieli on harjoittelun kautta tullut herkemmäksi kuin silloin kuin aloitin tämän opettelun. Täry tulee jo rennommin.

   Puheessa täryn aikaansaaminen on edelleen ongelmallista. Olen hävennyt r-sanoja koko ikäni ja pelkkä ajatus r-sanan sanomisesta nostaa pulssini korkealle. Olen huomannut, että jopa siellä puheterapeutilla sanat tulevat paljon huonommin kuin yksin kotona, koska jännitän niin paljon. Toiseksi kieli ei ole ehkä vieläkään tarpeeksi rento ja näppärä nopeaan täryyn. Edellinen voi johtua osittain myös liiasta yrittämisestä: en ole nimittäin vieläkään ehtinyt tehdä nauhoituksia, joissa luen tietoisesti vähän renommin tehdyllä ärrällä.

   Uskon, että kehitystä tapahtuu pikkuhiljaa. Jotkut ovat kommentoineet oppineensa ärrän päivissä tai viikoissa. Minulla on kestänyt pidempää, mutta jokainen on erilainen. Tärkeintä on, että lopulta oppii.

   Puheterapeutti oli sitä mieltä, että tiedän jo kaikki harjoitukset ja ärrä tulee jo ihan ok. Sovimmekin seuraavan kerran vasta vuoden lopulla. Haluan nimittäin saada objektiivista palautetta.

   Nyt olen ottanut vähän uusia harjoitteita:

   tada tada tada tara tara tara
   tede tede tede tere tere tere
   .
   .
   .

   dan dan dan raha
   den den den reki
   .
   .
   .

   mada mada martti
   mede mede merkki
   kidi kidi kirkko
   .
   .
   .

   jne

  • Hei kaikille !

   Olen jo yli 20-vuotias ja ärrävika on seurannut elämääni joka puolelle. Yläaste, lukio, armeija, korkeakoulu... Katkeroiduin maailmalle jo kauan sitte, kun ärrävika -huomautuksista ei päässyt koskaan irti. Hetken aina luulin, että ihmiset eivät välitä siitä, mutta aina oli joku kertomassa kuinka typerältä kuulostan. Ja ehkä pahiten on loukannut se, kun ihmiset eivät ymmärrä mitä sanon ja joudun toistamaan.

   Ärrävikani ei ole oikeastaan edes niin pahan kuuloinen, kun joskus kauan sitten opettelin kiertämään kaikkia vaikeita sanoja ja pehmensin ärrääni niin paljon, että se kuulostaa suht normaalilta. Ja olihan minulla jo ala-asteella mahdollisuus opetella se kirottu kirjain puheterapioilla ja kotiopiskelulla, mutta en ymmärtänyt silloin kuinka suuri asia se tulevaisuudessa tulisi olemaan. Muutama vuosi sitten, kun minulla meni muutenkin todella huonosti henkisesti, niin päätin etten välittäisi enää muiden kommenteista... Eihän se todellakaan niin helppoa ollut.

   Ärrävika on vienyt minulta tähän mennessä melkein koko elämäni. Elämästäni on tullut yksinäistä ja parisuhteita en ole koskaan saanut toimimaan. Minulla ei ole enää yhtään kavereita joille pystyisin kertomaan asioitani, sillä minun kotiseutuni on ehkä pahin alue mitä tiedän. Siellä äidistäni lähtien kavereihin saakka kaikki ihmiset nauravat ärrävikaisille ja en yhtään liioittele ! Nykyään pystyn puhumaan ilman ärrää monta päivää, koska olen niin hyvä kiertämään sen kirjaimen. Tiedän ettei minun luonteeni ja olemukseni olisi todellakaan nykyisen kaltainen jos olisin saanut elää ilman ärrävikaa. Se on muokannut minusta todella sulkeutuneen ja nöyrän ihmisen.

   Pari päivää sitten satuin kirjoittamaan googleen: "R vika" ja eksyin näille palstoille. Yllätyin oikeasti kuinka paljon samankaltaisia ihmisiä onkaan ja kuinka paljon heidänkin elämäänsä on satutettu. Kun aloin lukemaan tätä ylläolevaa ohjetta R-vian opetteluksi niin päätin kokeilla ihan huvikseni kuinka typerältä kuulostaisin..

   MUTTA tajusin samalla että ihan normaali ärrä tuli viidessä minuutissa ulos suustani. Yli 10 vuotta olen pelännyt puhua ihmisille ja hävennyt itseäni. Nyt tuo portti aukeni viiteen minuuttiin ja pystyin opettelemaan parissa tunnissa monta sanaa. Olen kyllä yhä todella epävarma, että sanonkohan sitä siltikään oikein tai pystynkö muodostamaan lauseita, mutta tämä antoi todella paljon minulle potkua opiskelemiseen. Äsken kun katsoin itseäni peilistä, niin lupasin itselleni, että perkele: minun on pakko yrittää viimeiseen asti toteuttaakseni elin ikäisen haaveeni..

   PS. jos joku haluaa auttaa, niin hyvät vinkit opiskeluun on todella tervetulleita :]

   • Onnea opiskeluun vaan. Kirjoituksesi oli kuin omista kynästäni, tosin minua ei ole koskaan päin naamaa kiusattu r-vian takia. Muutoin ärrävika on kuitenkin vienyt minulta koko nuoruuteni ja sosiaalisen elämän. Omaan heikon itsetunnonkin vain ja ainoastaan siksi, että en pysty puhumaan kuin normaalit ihmiset.

    Olen kehittynyt ärrän suhteen, mutta täysin erilaisilla metodeilla. Kokeilen podtti-strategiaa aluksi ja hoin podttia kirjaimellisesti tunteja putkeen ilman mitään tuloksia. No, viat ovat erilaisia yksi ratkaisu ei välttämättä toimi kaikille.


  • Ööh, miksi täällä ollaan niin huolestuneita? Mulla on ollu R-vika aina, eikä se oo ikinä häirinny mua tai muuta. Sen ku sanoo sen R niinku sanoo.

  • Joo siis kävin peilin eedssä äsken katsomassa miten minun kieli menee, niin ihan hyvältä se kyllä näytti. Justiin se kärki osa värähteli tai jotain. Ainoa ongelma on se, että miten sen saa upotettua puheeseen.. En minäkään uskalla tehdä tuota podtti tekniikkaa, koska monella tuntemallani ihmisellä on jäänyt tuo D puheeseen.

   Se, että haittaako r-vika itseä tai muita ihmisiä, on tietenkin täysin henkilöstä kiinni.. Olen toisaalta niin juntista paikasta kotoisin, että siellä se kyllä haittasi ja muokkasi elämääni alusta lähtien. Minuakaan ei suoranaisesti ole kiusattu pahasti vian takia, mutta lukuisat virneet kaverin naamalla, kun hän on juuri matkinut omaa ärrääni, söi minulta loppujen lopuksi itseluottamuksen täysin.

   Ehkä hienointa tässä asiassa on ollut huomata, että MEITÄ on oikeastikkin paljon ja esim. tällä palstalla esiintynyt toisten tukeminen on ollut huikeata. Sitä en ole koskaan ennen saanut mistään. Yläasteella, kun ehdotin yhdelle ihmiselle, että auttaako hän minua asian opettelemiseen, niin vastauksena sain virnistyksen ja kommentin: ''Et sinä enää sitä opi.'' Ala-asteella saamani opiskelun takia minä vielä uskoin sitä, kun se meni niin huonosti. Ainoa ongelma oli silloin se, että se opettajani ei osannut neuvoa yhtään. Luulin aina että se täydelllinen ärrä tehdään kurkusta, mutta kielen silti täytyy olla siinä kohdassa mistä D tulee. Sain vasta pari päivää sitten tietää että miten se tulee, kun kokeilin tuota podtti tekniikkaa.

   457457: Kun katsoin sen sinun linkittämäsi videon, niin täytyy kyllä sanoa, että hyvin näytti menevän.

  • Hienoa, että löysit palstalle "portilla".

   Lueskele noi minun viestini tarkasti läpi ja varmasti opit ärrän sanomisen.

   Vastailen miellläni kysymyksiin.

  • On tässä parin päivän sisällä tullut paljon huomattua. Ensinnäkin pääsin todella nopeasti jyvälle, mistä homma hoidetaan. Luulen, että osaan täryn joten kuten ainakin oikein ja ärrän sanomisessa ei ole enää mitään ongelmaa. (Olettaen, että täry on oikein.) Puhuminen onkin sitten eri asia. Se ei kyllä luonnistu kovin hyvin, mutta johtunee varmasti siitä että olen ihan vasta alkanut harjoittelemaankin. Siltikin tuntuu jotenkin niin tyhmältä välillä tuo koko uusi ärrä, enkä tiedä kannattaakohan minun vain alkaa opettelemaan sitä lausumista tällä uudella tavalla välittämättä siitä että se välillä onkin ihan solmussa. Myös kuiskaaminen on todella vaikeaa ja i-kirjaimen kanssa R:n sanominen on joka tapauksessa todella haastavaa. Y-kirjaimen kanssa on myös todella hassuja töksäyksiä (esim. yrtti). Sitten myös sanat, jotka alkavat ärrällä ovat jossain tapauksessa ihmeen vaikeita. Tupla ärrät ei niinkään minulle tuota ongelmaa.

   Eli pari kysymystä: Huomaako sen kuinka nopeasti, että ärrä ja sen tärytys on oikeanlaatuinen ja miten sen huomaisi parhaiten. (Vai opetteleeko uudella väärällä tavalla). Onko kirjojen lukeminen ääneen tehokasta näin alussa? Vai kannattaako ensin opetella noita kaikkia tekniikoita (esim. dindindindindin...blaa blaa)? Vai onko ne tekniikat oikeanlaisen täryn saamiseksi? Podtti tekniikan unohdin heti kun huomasin sen avulla mistä täry tulee, koska tuntuu niin tyhmältä, että opetellaan sanomaan se D kirjainkin sinne. Onko se sitten vaikeaa saada se D pois sanojen käytöstä? Hmm vielä sellainen seikka, että usein ärräni töksähtää D:n kuuloiseksi itselleni, mutta onko tuokin vain harjoittelusta kiinni, enkä tiedä edes huomaisiko sitä kukaan todellisuudessa?

   Ja sitten sellainen, että jos jollain on vaikeaa juuri tuon ir- yhdistelmän kanssa, niin minulle oli todella helppoa sanoa vähän lujalla äänellä ja lyhyen vihaisesti sana: ''IRTI". :D Ja sitten venyttää rrrrrr vähän niin siihen alkoi tottumaan. Eli onko tämä ärrän sanominen teidän mielestä sitten siitä tottumuksesta kiinni, kun on oppinut täryn? Ja kannattaako ensin opetella todella hitaasti aina jokainen sana, joka tuottaa vähänkään vaikeuksia, vai kannattaako esim. hypätä kirjan ääreen ja alkaa lukemaan huolimatta virheistä..?

   Siinä ''pieni'' litania ensimmäisenä mieleen tulleita kyssäreitä :D En voi kyllä kieltämättä kuin ihmetellä, että miten en ole aiemmin kokeillutkaan opetella ärrää, vaikka se on kiusannut koko elämäni. Ja todella ''suuli'' kiitos avusta, tuesta ja ymmärryksestä. Tämä palsta ehkä muutti tulevaisuuteni aivan täysin.

   • Moi,

    Tosiaan puheterapeuttikin sanoi minulle, että i r on vaikein ja saman olen huomannut itsekin. Minulle myös nuo y-sanat kuulostavat huonolta ainakin omaan korvaan.

    Minulla ärrät töksähtelivät todella selvästi, kun keväällä pääsin alkuun. Harjoittelun jälkeen ne tulevat jo paremmin, mutta eivät vieläkään niin hyvin kuin ärrän osaavilla ihmisillä.

    Muihin juttuihin en osaa vastata. Itse olen aina ajatellut niin, että kaikenlainen harjoittelu on hyväksi. Ongelmaa on hyvä lähestyä monelta suunnalta.

    Puheterapeuttini suositteli minulle
    tada tada tada - tara tara tara
    tede tede tede - tere tere tere
    ...

    tyyppistä harjoittelua. Hänen mukaansa se kehittää kielen kärkeä. Olen tehnyt tuota 10-20min päivässä ja se on mielestä auttanut vähän.

    Kiva, että jaksat kirjoittaa tänne. Kirjoita tulevaisuudessakin edistyksestäsi ja kerro etenkin, jos keksit jotain hyviä harjoituksia tai muita oivalluksia.

    Jatketaan harjoittelua!


  • Joo hienoa että kirjoittelette tänne. Vaikka itse opinkin tämän vaivan niin lupasin olla auttamassa muita.

   Kirjan lukeminen on todella hyödyllistä, ja etenkin jos luet esim. Ruotsinkielistä kirjaa. Itse kun en ole mikään hyvä ruotsinkielessä, niin en osaa sanoja lausua oikein niin keskityn pekästään lukemiseen ja ärrä tuli silloin opettuvaiheessa tosi hienosti, kun ei ollut ennakkoluuloja ja vanhastaan "opittua" kielen rataa mitä suomenkielessä tulee. Nauhuri vaan päälle ja lukemaan, sitten kuuntelet kuulokkeilla puhettasi, voit yllättyä miten hyvin osaat ärrän sanoa. Suomen kielessä on tosiaan se paha, että jos olet puhunut väärin tiettyjä sanoja niin uudella ärrällä aivot kokeilee palautua siihen vanhaan ja ärrä töksähelee. Tähän tulee menemään aikaa ja itsellänikin vielä töksähtää jotkut sanat esim. juuri nämä IR-sanat.

   Taistelin itse ihan saman vaivan suhteen ja keskustelimme 457457:n kanssa siitä kun tuntuu, että ei tästä tule mitään. Itsekin meinasin heittää hanskat naulaan ja lopettaa kun tuntui, että ei se vaan tule oikein. Onneksi en kumminkaan lopettanut vaan jatkoin ja jatkoin. Videoista oli suuri apu. Se Espanjankielinen video muutti oman elämäni ja loppusilautus tuli sen tummaihoisen puheopettajan pätkistä. Kun niitä olin harjoitellut ja sisäistänyt sen miten ärrä sanotaan suuntasin puheterapeutille, eikä hän huomannut edes ärrävikaani, koska sanoin ärrän oikein. Se oli hieno päivä.. se kun lähdin sieltä pois ja tiesin, että osaan sanoa ärrän oikein. Olen kumminkin yli 30v. ja onhan se harmittanut todella paljon kun ärrää ei osannut sanoa oikein. Moni asia olisi ollut helpompi elää. Nyt olen todella tyytyväinen, että aloin harjoittelemaan ja opin.

   Mä en oikein ikinä oppinut tota podddtti - tekniikkaa ja ihan pari päivää sitten sitä kokeilin ja mietin miten siinä sen ärrän oppii, koska itselläni se ainakaan d:n toistamisen kautta tule. Sain sen toimimaan siten että sanon DT välin todella voimakkaasti, siis TODELLA voimakkaasti milloin ärrä särähtää. D:n avulla oppii tietämään missä kieli tulee olla, mutta muuta apua siitä ei oikein itselleni kumminkaan ollut.

   Kokeile mielumimin sanoa mahdollisimman nopeasti sitä täryä, koska puheessakin se niin menee. Jos kerta siis osaat jo täryn, jos sen kanssa on vielä hiemista niin aina kun mahdollista tee täryharjoituksia ihan tyyliin ddrrrrrrrrrr drrrn drrnnn ja hyräilet tällä tavalla vaikka jotain tuttuja biisejä. Aina kun epäilet meneekö oikein niin kännykästä nauhuri päälle ja nauhoita se ja kuuntele.

   Myös laulamalla saa ärrän hyvin esille, tosin tässä on se huono puoli ainakin itselläni, että lauluääneni on niin hirveä että sitä piti sit lauleskella yksin. Myös se keino on hyvä mitä suosittelin 457457:lle, että kuuntele musiikkia kuulokkeilla niin kovalla ette kuule omaa ääntäsi ja samalla luet kirjaa ja nauhoitat esim. kännykällä puhettasi. Itse tein sen niin, että ipadista nappikuulokkeet korviin ja musiikki kovalla ja kännykällä nauhoitus päälle ja kirja käteen.

   Tsemppiä treeniin ja kirjoittele tuntemuksia.. Me 457457:n kanssa vastaillaan täällä ja kokeillaan jeesata minkä pystytään. Toivotaan että 457457 saisi viimen tämän proggiksen elämässään lopullisesti päätökseen :)

  • ite saan ärrän sanottua itsekseni mutta kun äitille puhun ni ei tule oikeaa ärrää johtuuko se jostain jännityksestä tai jostain tosin kun puhuin serkun kanssa pleikalla mikin välityksellä niin omasta mielestä sanoin ärrän oikein. serkullakin on ärrä vika niin ei hän sanonut sitten mitään että sanoinko oikein vai en. jos jollakin olisi hyviä neuvoja että kuinka sen saisi puheeseen niin olisin hyvin kiitollinen. ja jos joku haluaisi vaikka skypessä puhu niin sekin kävisi. kiitos :)

  • Tämä onkin tehnyt tästä opiskelusta ihan hauskaakin, kun on joku jolle jutella miten on onnistunut. Tähän mennessä on ollut vauhdikasta etenemistä ainakin. Itselläni on onneksi ollut se apuna, että olen väistellyt niin kauan ärrän sanomista, että ''vanha'' ärräni ei ole missään vaiheessa tullut vahingossakaan. En oikeen itsekkään tiedä miten sen yleensäkään sanon, jostain kurkusta se tulee. Eikä monikaan kavereistani tiedä edes minulla olevan mitään puhevikaa.

   Ja se hyvä puoli minulla on, että asun yksiössä jossa vietän todella paljon aikaa. Eli aikaa ei ainakaan ole liian vähän harjoittelemiseen. Paras keino harjoitella on tosiaan ottaa vesituoppi nenän eteen ja alkaa vaan toistamaan kaikkia tietämiään R äänteitä ja tekee sitä kauan. Olen noita harjoituksia hokenut n. 2 tuntia päivässä: http://www.salo.fi/attachements/2009-06-05T08-25-1470.pdf ja ihan hyvältä kuulosti, kun kokeilin nauhoittaa. Eikä minulla toki ole ollut missään vaiheessa tavoitteenakaan täydellistä ärrää, vaan sellainen mistä ei enää huomaa koko vikaa ja pystyisi puhumaan ihmisille täysin omana itsenään.

   Vaikeimmat äänteet ovat kyllä IR YR ja KR. Jotenkin onnistun aina töksäyttämään näissä äänteissä. YR äänteessä monesti R hukkuu totaalisesti, esim. yrtti sanassa tulee pelkkä yhtti tjnm. KR äänteessä R tulee puolestaan korostettuna ja täry ei toimi. Myös jos R on viimeisenä, esim. ''tatar'', niin R tulee ylikorostettuna ja töksähtäen. Ja aivan todella vaikeaa on jos edellinen sana päättyy konsonanttiin ja seuraava alkaa R:llä.. ESIM ASLAK RASVAA!!! Menee järki :D

   Kauan tässä varmaan kuitenkin saa harjoitella ennen kuin uskaltaa puheeseen ottaa uutta ärrää, vaikka tämä uusi olisi nyt jo parempi mitä vanha. Unelmana olisi, että voisin kerralla ottaa uuden puhtaan ärrän käyttöön. Viikko sitten en olisi edes uskaltanut toivoa, että se päivä vielä joskus koittaisi. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että se voisi joskus tullakin. Täytyy vaan jaksaa yrittää.

   • JA edelelleen se vaikein jäi sanomatta: ''TR on tällä hetkellä ylipääsemätön..''


   • portilla kirjoitti:

    JA edelelleen se vaikein jäi sanomatta: ''TR on tällä hetkellä ylipääsemätön..''

    Usko tai älä, mutta jotta ärrä onnistuisi hyvin ja luonnollisesti -IR ja -YR sanoissa, niin kaikkein tärkeintä on se rentous. Kun suun, leuta, huulet ja ennen kaikkea kielen onnistuu rentouttamaan täysin, niin sitten ärrän pitäisi onnistua kohtuullisen luontevasti näissäkin.

    Yritä käyttää rauhallista ja kohtuullisen matalaa (ei kuitenkaan todella matalaa) ääntä, se helpottaa rentouttamista. Ja kannattaa kanssa katsoa peilistä, että suun liikkeet näyttää luonnollisilta. Kokeile sanoa jotain sanaa, vaikka kirjasto tms. näin. Kannattaa myös kokeilla puhua hieman laiskasti/lässyttäen ja mahdollisesti liikuttaa leukaa rennosti, jotta paikka on helpompi löytää.

    Ja se kannattaa kanssa muistaa, että täryä ei kannata pakottaa ulos. Jos täryn pakottaa ulos, niin ärrän oppii melko varmasti väärin ja se ei tule ikinä onnistumaan puheessa luontevasti. Mieluummin hieman rento ärrä kuin sellainen, joka kuulosta variksen räkätykseltä. Ja se kannattaa tosiaan muistaa, että harjoituksen aikana ei pitäisi sattua mihinkään esim. kurkkuun, tämä tarkoittaa että teet jotain ihan väärin (käytät liikaa voimaa).

    Ei kukaan ärrää käyttäisi, jos se ei olisi rento äänne.


   • 112 kirjoitti:

    Usko tai älä, mutta jotta ärrä onnistuisi hyvin ja luonnollisesti -IR ja -YR sanoissa, niin kaikkein tärkeintä on se rentous. Kun suun, leuta, huulet ja ennen kaikkea kielen onnistuu rentouttamaan täysin, niin sitten ärrän pitäisi onnistua kohtuullisen luontevasti näissäkin.

    Yritä käyttää rauhallista ja kohtuullisen matalaa (ei kuitenkaan todella matalaa) ääntä, se helpottaa rentouttamista. Ja kannattaa kanssa katsoa peilistä, että suun liikkeet näyttää luonnollisilta. Kokeile sanoa jotain sanaa, vaikka kirjasto tms. näin. Kannattaa myös kokeilla puhua hieman laiskasti/lässyttäen ja mahdollisesti liikuttaa leukaa rennosti, jotta paikka on helpompi löytää.

    Ja se kannattaa kanssa muistaa, että täryä ei kannata pakottaa ulos. Jos täryn pakottaa ulos, niin ärrän oppii melko varmasti väärin ja se ei tule ikinä onnistumaan puheessa luontevasti. Mieluummin hieman rento ärrä kuin sellainen, joka kuulosta variksen räkätykseltä. Ja se kannattaa tosiaan muistaa, että harjoituksen aikana ei pitäisi sattua mihinkään esim. kurkkuun, tämä tarkoittaa että teet jotain ihan väärin (käytät liikaa voimaa).

    Ei kukaan ärrää käyttäisi, jos se ei olisi rento äänne.

    Olen samaa mieltä rentoudesta. Mutta se ongelma meille r-vikaisille on, että miten sen ärrän saa tulemaan rennosti...

    Jossain videossa muuten annettiin vinkiksi vetää kunnon lärvit ja kokeilla sitten ärrää :D. Perusteluna oli juurikin tuo rentous.


  • Joo ei muuta kuin päivittäiset kännit niin homma skulaa! :D

   Hyvä vinkki tosin, pitää kyllä yrittää.

  • Hyviä pointteja 112:lta. Toi rentous on ärrävikaisella vaikea saada koko suun alueelle. Mutta oikeassa kyllä olet, noinhan se menee. Yksi hyvä keino hakea sitä rentoutta on makaa selälleen lattialla ja harjoitella siten, tai sitten niin että jos saat pään alaspäin.

  • Ne ketkä ei vielä saa täryä tulemaan, niin kokeilkaa tätä:

   Toistakaa sanoja budder, water, letter.. Näissä sanoissa dd-kohdat on hyvin lähellä ärrää. Etenkin budder sanassa se r melkein tulee kuin itsestään sieltä. Eli toistoja voimakkaasti dd kohtia korostaen ja peräkkäin. Eli buDDer buDDer buDDer englantilaisittain äännettynä.

  • Nojoo tuli todettua, että sen söpön muijan vinkki tepsi. Otin pienen paukun viinaa niin rentoutui vähän ja sain paljon selkeämmän ärrän. Vieläkin tosin hieman hankalaa saada joihinkin kirjain yhdisteisiin sanottua. Ja monesti joutuu sanoa saman sanan uudestaan niin kauan kunner R onnistuu. Todella vaikeaa lukea vain huolettomasti jotain tekstiä.

   Mutta viikon opettelun jälkeen tuntuu ihan hyvältä. Muutama kuukausi eteenpäin saatan ottaa jo puheeseen käyttöön.

   • Olisiko kellään muuten hyvää videota mistä näkyy parhaiten miten se täry muodostuu ja miten kielen tulee toimia?


   • portilla kirjoitti:

    Olisiko kellään muuten hyvää videota mistä näkyy parhaiten miten se täry muodostuu ja miten kielen tulee toimia?

    Katso se espanjalainen video.

    En ole ehtinyt nyt harjoittelemaan kauheasti, kun kouluhommat ja työt ovat painaneet päälle.


  • "457457" millasia harjotuksia teit ja mitä sanoja toistelit. kuinka paljon päivässä?

   • Ensin älysin sen pitkän r-täryn siitä yhdestä videosta, jossa nainen käskee lausua "purrrrrrrrrrrrrrr". Tuolla samalla tavalla nyt teen sitä täryä, en tiedä kuinka oikein se on mutta ilmeisesti kuulostaa suht oikealta ainakin.

    Sen jälkeen menin puheterapeutille. Puheterapeutti suositteli harjoituksia pikkuärrällä. Toisin sanoen laitat kielen kitalakeen paikkaan, jossa se on kun sanot d. Pidät kielen siellä ja sanot esim.

    "hezza" (herra), vazzas (varras), tazza, kuzze, muzze, hozzos, hyzzä, käzzyt, ...

    Tämä oli mielestäni ihan hyvä harjoitus aluksi.

    Sitten olen lukenut sanalistoja. Alkuun tein ärrää todella korostuneesti, koska en saanut sitä muuten aikaan. Olen myös lukenut sanoja ensin d:llä ja sitten heti perään r:llä. Lisäksi olen tehnyt noita perus d-hokemia, joiden ilmeisesti pitäisi harjoittaa kielenkärkeä.

    Harjoittelin vähän epäsäännöllisesti joku 2-5 krt viikkoon n. 10-60min per kerta, eli luistin omasta suunnitelmastani. Aika ei vain riittänyt enkä alkuun saanut onnistumisia, miksi minulla oli vähän motivaationpuutetta.


  • Noniin, nyt on valtaosa syksyn koulujutuista takana joten harjoittelulle on taas kunnolla aikaa.

   Nyt tupla r -sanat tulevat suht rennosti ja mielestäni ihan ok kuuloisesti. En ole niitäkään vaan oikein uskaltanut yrittää sanoa uudella tavalla ihmisten keskuudessa. Iskee heti kauhea paniikki päälle, kun tajuan että lauseessani tulisi olemaan rr-sana. En oikein tiedä miten ahdistuksesta pääsisi eroon. Minulla ei tosiaan tämän vian takia ole kuin muutama kaveri, joita näen todella harvoin eli en voi ottaa uuttaa ärrää rr-sanoissa käyttöön tuttujen keskuudessa.

   Jotkut yhden ärrän sanat ovat kuulostaneet nauhoituksissa ihan suht hyvältä. Yhden ärrän sanat tuntuvat kuitenkin paljon vaikeammilta kuin pitkän ärrän sanat. Keskityn harjoittelussa seuraavaksi niihin.

   Niin ja sain DR-yhdistelmän vähän kevyemmäksi. Ennen esim. sanassa Madrid DR töksähti todella pahasti. Hoin sanaa INDRI niin, että IND oli samassa tavussa.

  • Oppisin ärrän tämän ohjeen avulla ! :) ja viela 2 kuukaudessa, aloitin heti kun kesä alkoi ja lopetin elokuun 13 pvä kun sillon se loksahti oikein :)

  • Noniin on mennyt jo vähän aikaa ja vielä töksähtelee. Mutta otin uuden ärrän jopa puheeseen!! Eikä kukaan ole ainakaan huomauttanut mitään. Eikä ole pitänyt toistaa asiaa kertaakaan. Nyt olen opiskellut lähinnä laulamalla yksin kämpillä popedaa, kun on aika paljon vapaata.

   Sanokaas muuttuuko ärrästä selkeämpi, mitä enemmän sitä käyttää? Eli jos on oppinut täryn, niin onko enää oppiminen siitä tottumuksesta kiinni?

  • Tämä on vähän hankala asia, jos olet aikuisiällä sen oppinut.. Kyllä sen tietyissä sanoissa oppii täydellisesti, kun taas toisissa se voi jäädä vajaaksi. Jotkut ovat jopa sanoneet, että jos ärrää ei opi täysi-ikäiseksi tullessa niin sitä ei opi ikinä. Jotkut jopa puhuvat, että 8v. ois rajana. Mielestäni näin ei kuitenkaan ole, mutta se on harvinaista että aikuisiällä enään opitaan ärrää täydellisesti. Täällähän kyllä on henkilöitä ketkä sen ovat oppineet.

   Ongelmana on monesti se, että täry opitaan mutta miten se saadaan puheeseen. Se vaatii todella paljon toistoja, koska virheellinen äänne on aivoissa ja kielen lihaksistolta uuden äänteen opetteluun menee kovin pitkä aika.

   Se, että huomaako kukaan pientä ärrän töksäyttämistä on sitten aivan eri asia. Jos ärrä / täry muodostuu oikeassa paikassa niin en usko, että sitä kukaan huomaa. Vaikeita sanoja ovat entisille ärrävikaisille esim. metri, Kirsi, madrid ym.

   Portilla nimimerkki, uskon että osaat sanoa ärrän tarpeeksi hyvin. Jos näet että kielesi menee hammasvallille ärrää sanottaessa niin et kovin paljon vikaan voi mennä. Se, että meneekö se sinne vaikeimmissa sanoissa?

  • Ongelmana onkin se, että ärrä tulee vähän turhan voimakkaasti ainakin omaan korvaan. Ja sitten, kun se pitäisi muiden kuullen sanoa, niin jännittää ja se ei olekaan sama asia kuin yksin kämpillä :D Tai sitten, kun pitäis nopesti lukea jotain tekstiä tai puhua nopeasti..

   • Sepäs se. Jännitys on ainakin minulla olennaisin ongelma. Toinen on se, että pitäisi muistaa keskittyä - ainakin näin alkuun - jatkuvasti siihen ärrään puhuessa. Jatketaan harjoittelua, eiköhän tämä tästä tosiaan niiden toistojen myötä. Pakko tämä on oppia niin, että ihmiset eivät kiinnitä juurikaan huomiota puheeseeni.


  • Parhaiten se onnistuu kun ei edes mieti koko asiaa.. ainakin itselläni oli näin kun otin sen puheeseen. Tietenkin jotkut sanat olivat vaikeita ja joutu keskittymään, mutta ei sen anna haitata. Jos suurin osa sanoista tulee hyvin niin mitä muutamasta sanasta. En usko, että kukaan huomaa mitään. Silloin kun olin samassa tilanteessa kuin te (olin kyllä jo ottanut puheeseen) tein joskus sillain, että kun juttelin asiakkaan kanssa laitoin nauhurin kännykästä päälle esim. 10minuutiksi ja kuuntelin sitten kuulokkeilla miltä ärräni kuulostaa. En huomannut mitään vikaa ja se antoi itseluottamusta. Vaikka ärrän osaan sanoa, niin kyllä vieläkin jotkut sanat tuottavat vaikeuksia esim. juuri äsken huomasin että maistraatti-sanassa ärräni tuli vanhaan tapaan kurkusta, kunnes sitten korjasin sen tr- ääni vähän kyllä töksähtää vaikka ärrä tuleekin oikein.

   Yksi keino saada ärrästä rento on kokeilla puhua mahdollisimman nopeasti... lukekaa jotain kirjaa liioitellun nopeasti niin ette ehdi miettimään sitä ärrää.

   • Joo. Olen nyt ehtinyt tehdä vähän nauhoituksia, jossa tarkoituksellisesti sanon ärrät kevyesti matkien espanjalaisilla ääntämisvideoissa olevaa pehmeää ärrää. Monet sanat kuulostavat ihan hyviltä. Lähinnä huonoissa äänteissä kieli / leuka tuntuu menevän jotenkin väärin.

    Kokeilen nopeastipuhumistakin tuossa yhtenä päivänä, kun toistin espanjalaista "kauhulausetta"

    Erre con erre cigarro, erre con erre barril, rapido corren los carros, los carros del ferrocarril.

    Ainakin kahdenärrän sanoissa nopea toistaminen auttoi. Pitää kokeilla sitä muihinkin sanoihin.

    Nauhoitin myös yhtenä päivänä pätkän, jossa luen espanjaa (joka on täynnä ärriä, vaikka osa ärristä on ehkä hieman erilaisia kuin suomessa). Monet sanat kuulostivat taas kerran ihan hyviltä ja monesti puherytmikin oli ihan hyvä.

    Kokoan jossain vaiheessa yhteenvetopostin, josta löytyy kaikki linkit ja harjoitukset. En väitä, että olisin joku asiantuntija ärrän suhteen, mutta olen edistynyt kuitenkin jo valtavasti. Ehkä joku muu saa apua samoista materiaaleista.


  • 457457. Uskoisin, että voit ottaa huoletta puheeseen opitun ärrän. Sulla kumminiin meni jo suht hyvin edellisessä nauhoitteessa. Oletko puhunut nyt vanhalla ärrälläsi vai jättänyt kokonaan r-sanat sanomatta?

   • Olen yrittänyt, mutta minun täytyy kiinnittää huomiota siihen puhumiseen tai muuten ärrä tulee täryttömänä. Olen joitakin kertoja onnistunut puhumaan oikealla ärrällä. Esim. pyysin kaupassa polettia käRRyihin mielestäni onnistuneesti.

    Latasin nettiin äsken nauhoittamani pätkän, jossa luen lauseita. Video on pitkä ja tuskin kukaan on kiinnostunut katsomaan sitä kokonaan, mutta objektiivinen palaute on tervetullutta. Oma arvioni on, että jotkut lauseet ovat ihan siedettäviä, mutta toisissa on vähän ongelmia. Erityisesti tuntuu, että sanat joissa ärrä seuraa vokaalia tai ärrää seuraa vokaali ovat vaikeita (esim. "pure", "kurkottaa", "puuroa", "ruma", "nauru", "koira", "nuorena"). En ole vielä juurikaan ehtinyt harjoitella lauseita ja tekstin lukemista, joten aluksi tämä on ihan siedettävä.

    https://vimeo.com/52231998


   • 457457 kirjoitti:

    Olen yrittänyt, mutta minun täytyy kiinnittää huomiota siihen puhumiseen tai muuten ärrä tulee täryttömänä. Olen joitakin kertoja onnistunut puhumaan oikealla ärrällä. Esim. pyysin kaupassa polettia käRRyihin mielestäni onnistuneesti.

    Latasin nettiin äsken nauhoittamani pätkän, jossa luen lauseita. Video on pitkä ja tuskin kukaan on kiinnostunut katsomaan sitä kokonaan, mutta objektiivinen palaute on tervetullutta. Oma arvioni on, että jotkut lauseet ovat ihan siedettäviä, mutta toisissa on vähän ongelmia. Erityisesti tuntuu, että sanat joissa ärrä seuraa vokaalia tai ärrää seuraa vokaali ovat vaikeita (esim. "pure", "kurkottaa", "puuroa", "ruma", "nauru", "koira", "nuorena"). En ole vielä juurikaan ehtinyt harjoitella lauseita ja tekstin lukemista, joten aluksi tämä on ihan siedettävä.

    https://vimeo.com/52231998

    Kuuntelin myös nauhoituksesi, mielestäni en kiinnittäisi ärrääsi huomiota jos kadulla alettais juttelee. Ehkä lopussa kieli vähän alkaa väsymään.


  • Noniin. Kuuntelin nauhoituksen kaksi kertaa, eilen ja juuri äsken.
   Mielestäni edistystä ei ole tapahtunut edellisestä nauhoituksesta. Pahoittelut, että sanon asian suoraan koska nyt sinun pitää saada tämä asia kuntoon. Saat ihan selvästi täryn aikaiseksi, mutta omaan korvaani se kuulostaa vähän "lerpulta". Sen pitäisi olla terävämpi.

   Nauhoitin itse samat lauseet ja kuuntelin omaa puhettani heti sinun nauhoituksesi jälkeen. Jotkut lauseet ovat selvästi vaikempia kuin toiset. En saa samankuuloista täryä aikaiseksi kuin sinä, vaikka kuinka yritän. Välillä kyllä kuulosti että ärrä tulee oikein, mutta tästä en kyllä voi olla täysin varma. Mielestäni ärräsi ei ole kumminkaan mitenkään epäymmärrettävä vaan voit ottaa sen hyvin käyttöön.

   Kyse on enään hyvin pienestä teknisestä virheestä. Mutta miten sen sitten oppisit? Eikö puheterapeutti saa korjattua tätä? Kun täryn saat aikaiseksi ja tiedät miten ärrä muodostetaan, niin kovin suuresta virheest ei ole enään kyse.

   • Kiitos palautteesta. Ja hyvä, että sanot suoraan. Noin ajattelen itsekin. Kun kuuntelen ihmisten puhetta esim. tv:ssä, niin ärrät yleensä kuulostavat terävimmiltä.

    Olen sanonut samaa puheterapeutillekin, mutta hänen mielestään minulla on "vääränlainen kuva päässäni" ja "ihmisille on erilaisia variaatiota". Ei siitä puheterapeutista ole ollut juurikaan hyötyä. Hänen on sanonut jo parina kertana, että "sinulla on ihan riittävän hyvä ärrä". Nytkin laittoi seuraavan ajan vasta joulukuulle.

    En oikein tiedä miten sitä terävyyttä saisi lisää. Ehkä ongelma on siinä, että en vieläkään saa tehtyä kielellä samalla tavalla kuin esim. siinä neljäosaisessa videossa tai siinä espanjalaisessa videossa (ts. tuottamani äänne voi olla lähellä oikeaa, vaikka se on väärällä tavalla tuotettu). Toisin sanoen pitäisiköhän aloittaa kielijumppa ja yrittää keksiä kuinka pystyn tekemään ne samat?

    Ongelma taitaa tosiaan koskea pääasiassa noita yksittäisiä ärriä. Kiitos kommentista. Jatkan pähkäilyä.


  • Moi taas!

   Täytyy sanoa, että elämä on nyt muuttunut. Otin ärrän käyttöön ja kävin pitkän keskustelun kaverin kanssa tästä ongelmasta. Sanoin hänelle kuinka vaikea asia tämä on minulle ja hän kyllä ymmärsi täysin. Vaati todella paljon sanoa se, mutta oli aivan älytön helpotus. Hän sanoi, että ei huomaa nykyisessä ärrässäni mitään virhettä. Äänitin lyhyen pätkän kännykällä joitain sanoja ja lauseita, enkä huomannut enää itsekkään mitään virhettä.

   Jos nopeaa yrittää puhua tai lukea, niin ei pysy ihan perässä, mutta kuka käskee edes puhua nopeaa. Paras apu on ollut laulaminen. :D Volat riittävän lujalle ja rohkea laulu niin jotenkin toimii todella hyvin. (Ehkä kun tietää sanat etukäteen, niin on helpompi valmistautua sanomaan oikea ärrä.)

   Kiitos kaikille tukemisesta ja neuvoista! Ilman teitä tästä ei olisi tullut valmista. :) JA tarkoitan sitä. Alan käyttää joka paikassa uutta ärrää ja ihan sama virnuileeko ihmiset siitä, koska olen saanut itseluottamukseni takaisin tämän myötä.

   • Onneksi olkoon! Muut eivät pysty käsittämään kuin tällainen vika syö itsetuntoa.

    Opit ärrän avausviestin PODTTI-strategialla? Minulla on keinot tässä vähän lopussa, mutta haluaisin päästä täydelliseen ärrään joten lisävinkit otetaan vastaan myös. Laulamisessa / lukemisessa on se ongelma minun kohdallani, että ensin pitäisi osata se täry täydellisesti.

    Olen tosin pohtinut, että onkohan kieleni anatomisesti jotenkin sellainen, että terävää täryä on mahdotonta tuottaa. Kaikissa videoissa niillä ihmisillä on täysin erilaisen näköinen kieli, jotenkin leveämpi etenkin kärjestä. Lääkäri kyllä keväällä totesi, että kieleni motoriikka näyttää vähän kömpelöltä mutta hän uskoi minun oppivan ärrän parin viikon harjoittelulla. Nyt olen harjoitellut kuukausia ja kymmeniä tunteja enkä vieläkään saa ärrää täydellisesti puheessa. Pitäisi ehkä ottaa yhteyttä siihen samaan lääkärin, hän vaikutti paljon pätevämmältä kuin naispuheterapeuttini.

    Tällä hetkellä tämä ongelma on ensimmäisenä mielessäni, kun herään aamulla ja viimeinen asia jota mietin ennen kuin käyn nukkumaan. Kohta täytyy laittaa jokin aikaraja, jonka jälkeen muutan Suomesta johonkin maahan jossa ärrää ei käytetä ellen opi oikeaa ääntämistä. En voi elää näin enää kovin pitkää.


   • 457457 kirjoitti:

    Onneksi olkoon! Muut eivät pysty käsittämään kuin tällainen vika syö itsetuntoa.

    Opit ärrän avausviestin PODTTI-strategialla? Minulla on keinot tässä vähän lopussa, mutta haluaisin päästä täydelliseen ärrään joten lisävinkit otetaan vastaan myös. Laulamisessa / lukemisessa on se ongelma minun kohdallani, että ensin pitäisi osata se täry täydellisesti.

    Olen tosin pohtinut, että onkohan kieleni anatomisesti jotenkin sellainen, että terävää täryä on mahdotonta tuottaa. Kaikissa videoissa niillä ihmisillä on täysin erilaisen näköinen kieli, jotenkin leveämpi etenkin kärjestä. Lääkäri kyllä keväällä totesi, että kieleni motoriikka näyttää vähän kömpelöltä mutta hän uskoi minun oppivan ärrän parin viikon harjoittelulla. Nyt olen harjoitellut kuukausia ja kymmeniä tunteja enkä vieläkään saa ärrää täydellisesti puheessa. Pitäisi ehkä ottaa yhteyttä siihen samaan lääkärin, hän vaikutti paljon pätevämmältä kuin naispuheterapeuttini.

    Tällä hetkellä tämä ongelma on ensimmäisenä mielessäni, kun herään aamulla ja viimeinen asia jota mietin ennen kuin käyn nukkumaan. Kohta täytyy laittaa jokin aikaraja, jonka jälkeen muutan Suomesta johonkin maahan jossa ärrää ei käytetä ellen opi oikeaa ääntämistä. En voi elää näin enää kovin pitkää.

    Joo eipä tallaista voi ymmärtää jos ei ole itse kokenut. Itselläni on varmasti auttanut se, että olen vältellyt ärrän sanomista niin kauan, etten muista miten sen edes sanoin. Ehkä tänä viikonloppuna olen viimein tajunnut miten sanon ärrän selviten, laulamalla Popedaa.. :D Ei ärräni täydellinen todellakaan ole, mutta minulla ei ollut missään vaiheessa lähtökohtana se, että se tulisi täydellisesti.. Se tulee riittävän selvästi ja ehkä n. 90% sanoista tulee onnistuneesti. Joskus joissain sanoissa vähän tökkii, mutta joka päivä paremmin ja paremmin. Nyt, kun olen ollut koko viikonlopun yksin, niin otin tämän puhevian asiaksi. Aamulla, kun olen herännyt, olen laittanut Popedan listan soimaan ja se on soinnut suunnilleen koko päivän ja laulan koko ajan mukana :D Se kuulostaa typerältä, mutta on ollut todella iso apu..

    Hmm.. Aloitin tosiaan opettelun tuolla podtti systeemillä, mutta jätin sen heti, kun tajusin sen avulla mistä täry syntyy. (Sen takia, koska pelkäsin, että D äänne jää sinne..) Sitten aloin vain sanomaan kaikkia R sanoja mitä mieleeni tuli ja jos ei onnistunut, niin korjasin sitä niin kauan, että onnistui.. Ja sellaisia ''vaikeita'' sanoja otin sitten teho käyttöön. Sen jälkeen olen lukenut kaikki tekstit ääneen, mitä luen. (netistä lähinnä). Sitten otin laulut käyttöön. (Paras keino tähän mennessä, koska tiedän missä kohtaa R tulee ja osaan valmistautua siihen. Lisäksi Popedan lauluissa Mustajärvi monesti täryttää hetken.) Ja nyt kun olen avautunut tästä kaverille, niin en enää jännitä koko asiaa ja tiedän, että siitä ei kukaan voi välittää.

    En tiedä onko teillä kellään tapana käyttää alkoholia, mutta itselläni on paha tapa silloin tällöin tempaista. EN todellakaan suosittele kellekkään juomista, mutta parin oluen jälkeen täry tulee selvemmin.

    Koskaan ei saisi kyllä luovuttaa, mutta tiedäin kuinka tuskaa se on. Motivaatio on se tärkein avain opetteluun. Ihan sama mitä opiskelee.. Itselläni motivaatiota on koko ajan ollut, koska edistyn hyvin.

    Mietein kohdallasi sitä, että voisiko se olla liiasta yrityksestä kiinni? Huomaan, että puhevika on todella suuri osa elämääsi, joten otatkohan liikaa paineita siitä ja näin ollen hakkaat päätäsi seinään.. Tiedän, että sille ei voi mitään jos ottaa paineita, koska ihmisen mieli toimii niin. Mutta, koska rentoudesta se on ymmärtääkseni kiinni, niin kannattaa etsiä keino rentoutumiseen. HUOM en ole hyvä neuvomaan, koska en saa itsekään vielä täydellistä ärrää, mutta kun kerran sanoit, että kaikki neuvot ovat tervetulleita. :)

    never give up ;)


   • portilla kirjoitti:

    Joo eipä tallaista voi ymmärtää jos ei ole itse kokenut. Itselläni on varmasti auttanut se, että olen vältellyt ärrän sanomista niin kauan, etten muista miten sen edes sanoin. Ehkä tänä viikonloppuna olen viimein tajunnut miten sanon ärrän selviten, laulamalla Popedaa.. :D Ei ärräni täydellinen todellakaan ole, mutta minulla ei ollut missään vaiheessa lähtökohtana se, että se tulisi täydellisesti.. Se tulee riittävän selvästi ja ehkä n. 90% sanoista tulee onnistuneesti. Joskus joissain sanoissa vähän tökkii, mutta joka päivä paremmin ja paremmin. Nyt, kun olen ollut koko viikonlopun yksin, niin otin tämän puhevian asiaksi. Aamulla, kun olen herännyt, olen laittanut Popedan listan soimaan ja se on soinnut suunnilleen koko päivän ja laulan koko ajan mukana :D Se kuulostaa typerältä, mutta on ollut todella iso apu..

    Hmm.. Aloitin tosiaan opettelun tuolla podtti systeemillä, mutta jätin sen heti, kun tajusin sen avulla mistä täry syntyy. (Sen takia, koska pelkäsin, että D äänne jää sinne..) Sitten aloin vain sanomaan kaikkia R sanoja mitä mieleeni tuli ja jos ei onnistunut, niin korjasin sitä niin kauan, että onnistui.. Ja sellaisia ''vaikeita'' sanoja otin sitten teho käyttöön. Sen jälkeen olen lukenut kaikki tekstit ääneen, mitä luen. (netistä lähinnä). Sitten otin laulut käyttöön. (Paras keino tähän mennessä, koska tiedän missä kohtaa R tulee ja osaan valmistautua siihen. Lisäksi Popedan lauluissa Mustajärvi monesti täryttää hetken.) Ja nyt kun olen avautunut tästä kaverille, niin en enää jännitä koko asiaa ja tiedän, että siitä ei kukaan voi välittää.

    En tiedä onko teillä kellään tapana käyttää alkoholia, mutta itselläni on paha tapa silloin tällöin tempaista. EN todellakaan suosittele kellekkään juomista, mutta parin oluen jälkeen täry tulee selvemmin.

    Koskaan ei saisi kyllä luovuttaa, mutta tiedäin kuinka tuskaa se on. Motivaatio on se tärkein avain opetteluun. Ihan sama mitä opiskelee.. Itselläni motivaatiota on koko ajan ollut, koska edistyn hyvin.

    Mietein kohdallasi sitä, että voisiko se olla liiasta yrityksestä kiinni? Huomaan, että puhevika on todella suuri osa elämääsi, joten otatkohan liikaa paineita siitä ja näin ollen hakkaat päätäsi seinään.. Tiedän, että sille ei voi mitään jos ottaa paineita, koska ihmisen mieli toimii niin. Mutta, koska rentoudesta se on ymmärtääkseni kiinni, niin kannattaa etsiä keino rentoutumiseen. HUOM en ole hyvä neuvomaan, koska en saa itsekään vielä täydellistä ärrää, mutta kun kerran sanoit, että kaikki neuvot ovat tervetulleita. :)

    never give up ;)

    Kiitos vastauksesta. Onnea vaan vielä kerran sinulle!

    Täytyy kokeilla joku kertaa vetäistä parit rommishotit naamaan, jos en edisty tavanomaisin harjoituksin :)

    Olen harjoitellut tänään useita tunteja. Jauhoin tuota PODTTIA yli tunnin putkeen. Minulla ärrä ei tule sillä strategialla mitenkään vahingossa, mutta jos päästään vähän ilman ja yritän rentouttaa kieltä samalla sanoen PODTTI, niin ärrämainen ääni syntyy. Jauhoin porttia ja karttaa vielä tunnin sen jälkeen. Tuntui, että täry alkoi syntyä suht kevyesti.

    Seuraavaksi ajattelin kokeilla sellaista harjoitusta, että toistan noita sanalistan sanoja jokaista satoja kertoja putkeen ja yritän sanoa sen sanan nopeammin ja nopeammin.


   • 457457 kirjoitti:

    Kiitos vastauksesta. Onnea vaan vielä kerran sinulle!

    Täytyy kokeilla joku kertaa vetäistä parit rommishotit naamaan, jos en edisty tavanomaisin harjoituksin :)

    Olen harjoitellut tänään useita tunteja. Jauhoin tuota PODTTIA yli tunnin putkeen. Minulla ärrä ei tule sillä strategialla mitenkään vahingossa, mutta jos päästään vähän ilman ja yritän rentouttaa kieltä samalla sanoen PODTTI, niin ärrämainen ääni syntyy. Jauhoin porttia ja karttaa vielä tunnin sen jälkeen. Tuntui, että täry alkoi syntyä suht kevyesti.

    Seuraavaksi ajattelin kokeilla sellaista harjoitusta, että toistan noita sanalistan sanoja jokaista satoja kertoja putkeen ja yritän sanoa sen sanan nopeammin ja nopeammin.

    Hitto, kun tulee aina paljon kirjoitusvirheitä kun editoi tekstiä tässä ikkunassa! Vaikuttaa ihan lukiohäiriöisen kirjoitukselta taas kerran :)


   • 457457 kirjoitti:

    Hitto, kun tulee aina paljon kirjoitusvirheitä kun editoi tekstiä tässä ikkunassa! Vaikuttaa ihan lukiohäiriöisen kirjoitukselta taas kerran :)

    Kiitos itsellesi :)

    Minulla pelkästään silloin, kun hoin podttia, niin auttoi nopeammin sanominen.. Muuten jos kokeilen esim. lukea nopeasti niin aivot eivät ehdi reagoida ja ärrää ei tule ollenkaan. Mietin yhä aina etukäteen mitä sanon tai jos luen esim. koulussa, niin luen ensin sivusilmällä mitä ärräsanoja siellä tulee vastaan, jotta pystyn ottamaan sellaisen vastaan. Tosiaan tuolla podtilla itse huomasin mistä kohtaa täry tulee ja sitten jos hukkaa ärrän, niin palaa siihen porttiin taas. Tai johonkin muuhun helppoon sanaan.

    Todellakin jatka harjoittelua, kun olet noin motivoitunut ja pitkällä. Jos jostain viimeisestä silauksesta on kyse, niin yritä vain etsiä missä tapahtuu pieni virhe.


  • Portilla!!! Onneksi olkoon! Olen vilpittömästi onnellinen puolestasi.. Nyt elämä on varmasti helpompaa ja pystyt nauttimaan uusista pienistä asioista.

   Sanoin joskus aikaisemmin, että laulamalla on hyvä opetella ärrän sanomista. Silloin kun itse opiskelin ja harjoittelin, niin lauleskelin aina kun mahdollista. Useimmiten autossa se oli helpoin toteuttaa.. samoin koko ajan tein drrrr drrn drrrn -äänteitä, jopa töissä kun se oli mahdollista. Joskus vieläkin pitää ihan miettiä, että osaako sitä sanoa ärrää täysin oikein ja pitää nauhoitella puhetta ja laulua, niin kyllä se sieltä ihan oikein tulee. Ihmismieli on vaan semmoinen, että ei voi täysin luottaa omaan kuulemaansa. Tosin minulla sen kerran kun puheterapeutilla kävin, niin kuulin jo silloin että osaan sanoa sen oikein.
   Mutta kyllä itsellänikin joskus töksähtää nämä vaikeat sanat.. esim, metri- sana on jostain syystä vaikea sanoa nopeasti.

   457457, mielestäni tuhlaat aikaasi lukemalla noita sanalistoja (tässä vaiheessa). Tee vaikka silleen,, että harjoittelet pelkkää täryä viikon verran. Eli DRRRRRR , DRRRNNN - äänteitä ja kokeilet vähän muuttaa kielen asentoa, leuan asentoa ym. Menet makaapäin pääalaspäin ja kuuntelet kuulostaako erilaiselta. Juot pienet kännit ja sama homma.. pelkkää täryä niin että kielesi ei enään liiku. Ja muista nauhoittaa mahdollisimman paljon, niin kuulet eroja. Mä luulen, että kielesi lihaksisto ei saa vain tämänhetkisellä tärylläsi oikeaa ääntä, vaikka todennäköisesti sen lähes oikein muodostatkin. Viikon päästä sitten käyt tekstien ja sanojen kimppuun. Ehkä voisit käydä asiaaosaavalla puheterapeutilla yhden kerran. Taisit asua Helsingissä? Joten Tapiolassa olisi hyvä, maksaa 80 € / 45 min mutta saat ainakin asiantuntevan puheterapeutin ja saisit varmuuden missä menet. Katso Googlesta puheterapeutti nurminen, niin löydät tiedot ja varaa aika yhteen käyntiin.

   Kyllä se sinultakin vielä tulee. Lupaan olla täällä palstalla tukemassa ja kannustamassa kunnes olet oppinut. :)

   ps. tai sitten lähdetään portilla nimimerkin kanssa bisselle ja opetetaan sinulle tänä ;)

   • Joo. On hienoa, että olet jaksanut tukea ja auttaa muita täällä. Esim. minun olisi ollut vaikea saada objektiivista palautetta muuten. Minulla on mm. yksi kaveri, jolla on hyvin saman tyyppinen r-vika kuin minulla (tärytön ärrä). Aion auttaa häntä heti, kun opin tämän itse kunnolla.

    Sovitaan sitten niin, että kokeilen pelkkää tärytystä tämän viikon. Jos kehitystä ei tapahdu jonkin ajan sisään, niin yritän varata ajan tuolle mainitsemallesi puheterapeutille. Satanen on pieni raha siitä, jos saa hyvät vinkit tämän ongelman voittamiseksi.

    Harjoittelu jatkuu.


  • Mulla on tosi lähellä toi ärrän sanominen. omasta mielestä kuulostaa jo hyvältä ehkä pientä hiomista mutta niin kuin monella on lukenut että puheeseen sitä on vaikea saada niin mulla on sama ongelma. joskus se tulee kun en ajattele sitä ja kun taas ajattelen niin ei onnistu ja jätän ärrän sanomatta olis se kyllä mukava oppia se nimittäin muuttais elämää aikas paljon.

  • SUOSITTELEN kaikkia täällä olevia katsomaan tämän:

   http://v.youku.com/v_show/id_XMTIyNTQ0OTE2.html

   Siinä siis henkilö, jolla on ollut täysin sama ongelma kuin kaikkilla täällä, ja nyt pärisyttää ärrää täydellisesti ja pystyy tekemään sen myös äänettömästi.

   Menkää tälle sivulle: http://www.wikihow.com/Roll-Your-"R"s
   Ja selatkaa alas "Vision dream" -method kohtaan. Siinä on ohjeet. Periaatteessa siis sanot "vision" englantilaisittain, ja sitten vain jatkat zhzhzhzhzhzhzhzhzhzhzh äännettä siitä ässän kohdalta. Tässä vaiheessa pitäisi tuntua kuinka kieli värisee hieman. Nyt vain yrität saada siihen z:tan tilalle d:n jatkaen tuota ilmavirtaa. Eli zhzhzhzhzhzhzhzhdrdrrdrdrrdrdrdrdrdrdr. Tuohon tyyliin. Aluksi voi tuntua aika kummalliselta, mutta leikippä tuolla pidemmän aikaa niin varmasti tulee jonkin näköistä ärrää sieltä. Improvisoinnille on myös varaa, eli yritä säädellä äänenvoimakkuutta ym. Älä luovuta jos se ei onnistu ensimmäisen 1 minuutin aikana.

   Voin sanoa, että auttaa TODELLA PALJON ymmärtämään miten ärrän kuuluisi tulla. Ja kuten tuokin tyyppi sanoi, niin oppi ärrän lähes hetkessä tuolla keinolla.

   • Samantapainen harjoitus oli puheterapiassa ja vastaavan tyylisellä jutulla opin saamaan kieleni värisemään siten, kuten siinä ensimmäisessä videossa lausun sanoja. Minulla tuo vaati aluksi oikeasti todella kovan ilmavirran. Nykyään saan saman jo huomattavasti kevyemmin, mutta en tiedä onko tuo oikein vai.


  • linkki ei toimi

  • Alan olla vähän epätoivoinen, koska olen nyt yrittänyt täryä pitämällä kieltä ja suuta eri tavoin, mutta en saa millään tavalla sellaista terävää ääntä. Kuutelin mm. Kirkan Varrella virran -kappaletta ja kyllä se oikea ärrä on selvästi terävämpi kuin omani. Tiettyjen vokaalien kuten e:n ja a:n kanssa (esim. erre) omat sanani kuulostavat pikkaisen ärrältä, mutta muuten eivät.

   Nauhoituksissa huomasin myös, että oma "RRRRRRRRRRRRRRRRRR":ni alkaa kuulostaa ihan kuin kurlaisi esim. hammasvedellä mitä pidempään yritän sitä tehdä. Vähän siis vaikuttaa, että olen tehnyt jotain koko ajan väärin kuten uskoin aluksi, mutta tuottamani ääni muistuttaa joltain osin ärrää. Todennäköisesti pitää osata tehdä sen neljäosaisen videon 2. vaihe, jotta ärrä onnistuu. En ole siihen pystynyt. Olisi kiva kuulla mm. osuuko teillä kieli kitalakeen/hampaisiin, jos sanotte "RRRRRRRRRRR". Uskon, että kieleni kärki ei värise vaan suurempi osa kielestä jotenkin osuu kitalakea vasten ja tuottaa samantyyppisen mutta väärän äänen. Onko se niin, että esim. siinä neljäosaisessa videossa kielen kärki värisee pelkästä ilmavirtauksesta eli kielellä ei "pidä yrittää tehdä mitään"?

   En ole huomannut mitään etua pitkistä harjoituksista. Olen harjoitellut useita kertoja tunteja putkeen ilman, että kieleni olisi väsynyt mitenkään. Ainoastaan sillon tunnen kielessä jotain, jos avaan suuni niin auki kuin mahdollista ja pidän kieltä pitkään ylhäällä hampaiden takana.

   En oikein tiedä mitä tässä pitäisi yrittää. Ehkä otan yhteyttä toiseen puheterapeuttiin ja foniatriin, jonka luona kävin keväällä (hän sanoi, että jos et parissa viikossa opi niin ota yhteyttä). Pahasti pelkään, että kieleni on anatomisesti jotenkin erilainen ja että kunnon ärrä voi olla mahdoton oppia.

   • Kaiken lisäksi hävetti ihan helvetisti, kun harjoittelin tänään töissä ja joku käveli yllättäen sisään kesken harjoittelun. Katsoi vähän kuin mitäkin hullua. No minkäs teet, ajattelen tätä ongelmaa tällä hetkellä koko ajan. Tällä viikolla taas tullut näitä vitutuskertoja oikein urakalla. Ensin töissä sanoin "Kari hoitaa sitä" -Ai kuka?. Sitten eräänä päivänä menin taksilla kotiin ja osoitteessani on r. "Mikäs on osoite?" - XXXXtie "Mikä?". En pysty enää elämään näin, kohta on oikeasti muutettava ulkomaille tai päätettävä päivänsä.


   • Olen melko varma, että olen koko tämän ajan tehnyt asioita väärin. Yritin nyt täryttää mahdollisimman alhaalla, hampaiden alareunan luona, jotta näkisin mitä kieleni tekee. Vaikuttaa siltä, että kieleni liikkuu ylös-alas ja lyö hammasvalliin, mistä syntyy vähän ärrän kaltainen mutta kuitenkin väärä ääni.

    Eron näkee selvästi esim. siihen neliosaiseen videoon. Videossa pelkästään kielen etuosan yläreuna värisee "lainemaisesti". Minulla todennäköisesti siis huomattavasti suurempi osa kielen etuosaa liikkuu ylös-alas. Eron näkee myös, kun täryttää oikeassa ärrän paikassa ja katsoo kielen alapuolta. Kieleni näyttää silloinkin värisevän eri tavalla kuin videoissa.

    Kiitos paskan puheterapeutin, joka sai minut innostumaan väittämällä että täryni kuulostaa oikealta, olen tuhlannut useita kymmeniä (varmasti reilusti yli sata tuntia) harjoittelemalla sanoja, vaikka se itse täry on ollut koko ajan väärin. Se on vähän sama kuin yrittäisit opiskella keihäänheiton tekniikkaa heittämällä keihästä jatkuvasti väärällä tyylillä.

    Nyt ongelma on luonnollisesti se, että kuinka saan kieleni kärjen värisemään samalla tavalla lainemaisesti kuin noissa videoissa. Olisin tilannut tänään sellaisen R-tremulaattorin (hammasharjan tyyppinen laite, jossa päässä sellainen ritilä), mutta niitä myyvä firma ei niitä enää jostain vitun syystä myy. Yritin myös eilen kirjaimellisesti melkein kymmenen tuntia sitä videon kakkosvaihetta siinä onnistumatta. Pahasti pelkään, että en koskaan tule saamaan hyvää ärrää. Seuraavana vaiheena on käydä ottamassa henkivakuutukset kaikilta mahdollisilta firmoilta takeeksi, jos en opi ärrää tai jos en pysty muuttamaan ulkomaille. Saavatpahan sisarukset silloin ainakin jonkinlaisen pesämunan.


   • 457457 kirjoitti:

    Olen melko varma, että olen koko tämän ajan tehnyt asioita väärin. Yritin nyt täryttää mahdollisimman alhaalla, hampaiden alareunan luona, jotta näkisin mitä kieleni tekee. Vaikuttaa siltä, että kieleni liikkuu ylös-alas ja lyö hammasvalliin, mistä syntyy vähän ärrän kaltainen mutta kuitenkin väärä ääni.

    Eron näkee selvästi esim. siihen neliosaiseen videoon. Videossa pelkästään kielen etuosan yläreuna värisee "lainemaisesti". Minulla todennäköisesti siis huomattavasti suurempi osa kielen etuosaa liikkuu ylös-alas. Eron näkee myös, kun täryttää oikeassa ärrän paikassa ja katsoo kielen alapuolta. Kieleni näyttää silloinkin värisevän eri tavalla kuin videoissa.

    Kiitos paskan puheterapeutin, joka sai minut innostumaan väittämällä että täryni kuulostaa oikealta, olen tuhlannut useita kymmeniä (varmasti reilusti yli sata tuntia) harjoittelemalla sanoja, vaikka se itse täry on ollut koko ajan väärin. Se on vähän sama kuin yrittäisit opiskella keihäänheiton tekniikkaa heittämällä keihästä jatkuvasti väärällä tyylillä.

    Nyt ongelma on luonnollisesti se, että kuinka saan kieleni kärjen värisemään samalla tavalla lainemaisesti kuin noissa videoissa. Olisin tilannut tänään sellaisen R-tremulaattorin (hammasharjan tyyppinen laite, jossa päässä sellainen ritilä), mutta niitä myyvä firma ei niitä enää jostain vitun syystä myy. Yritin myös eilen kirjaimellisesti melkein kymmenen tuntia sitä videon kakkosvaihetta siinä onnistumatta. Pahasti pelkään, että en koskaan tule saamaan hyvää ärrää. Seuraavana vaiheena on käydä ottamassa henkivakuutukset kaikilta mahdollisilta firmoilta takeeksi, jos en opi ärrää tai jos en pysty muuttamaan ulkomaille. Saavatpahan sisarukset silloin ainakin jonkinlaisen pesämunan.

    Noh äläs nyt tommoisia puhu. Kyllä sinä opit vielä. Käy nyt siellä puheterapeutilla niin selviää jo aika paljon. Minulla oli silloin yhdessä vaiheessa vähän samantapainen ärrä kuin sinulla, ennen kuin se loksahti kohdalleen. Tosin en enään saa samanlaista täryä aikaiseksi kuin silloin. Mä luulen kanssa, että olet tehnyt jollain ihmeen tapaa hiukan väärällä tekniikalla ja nyt pitäisi saada se oikea opetettua, niin alkaisi tapahtumaan kehitystä. Ei se kaukana ole, usko vaan. Ja missään tapaa nykyinen ärräsi ei ole niin huono, tosin itse entisenä ärrävikaisena huomaan heti jos joku ei sano sitä ihan oikein.

    Hyvää tässä on se, että et tyydy tohon nykyiseen ärrääsi vaan haluat viedä oppimisin loppuun saakka.

    Laittelehan taas viestejä, äläkä vielä luovuta.


  • No voi harmi. Ikäviä tapahtumia. Mutta kyllä se vielä iloksi muuttuu.

   Ärrää sanoessa kieli osuu hammasvalliin, elo tohon mutkaan hampaiden takana. Saan kyllä ärrän sanottua siten, että kieli osuu hampaisiin.. Tällöin ärrä on vähän pehmeämpi. Kieli osuu ihan samaan paikkaan kuin D: tä sanoessa, eroa on vain se että ärrässä kieli tärisee.

   Jos tarkoitat sitä kakkosvaihetta, missä kieli ja ylähuuli luo täryä. Se on vaikein noista, mutta jos sen saat tehtyä niin kyllä oikea ärräkin pitäisi luonnistua. Itselläni oli alkujaan vaikeuksia tämän kakkosvaiheen kanssa, mutta nykyisin saan sen tehtyä suht helposti. Kokeilla sormella "käynnistellä" kieltä täryyn ja ilmaa pitää tässä käyttää jonkin verran. Kovalla ilmalla sen saa helposti tärisemään.

   • Tota olen juuri yrittänyt, mutta ei se tahdo onnistua.

    Jotenkin tuntuu, että suuni ja kieleni ovat selvästi pienempiä kuin esim. tuon videon esittäjällä. Joudun venyttämään huuleni ihan amolleen ja pudottamaan leukaa, jotta saan samanlaisen "tilanteen" kuin tuossa videossa. Lisäksi kieleni vaikuttaa suht lyhyeltä ja se ylettyy juuri ja juuri kärjellä ylähuulen yli.

    Muitakin ongelmia on. Huomasin, että kielelläni on tapana vetäytyä sisään, kun alan päästämään ilmaa sen 1. vaiheen tapaan (jos siis yritän pitää kieltä ulkona kuten tuossa lisäosassa). Toinen juttu on, että leuallani on taipumus liikkua kiinni, kun yritän tuota. Olisi helpompaa, jos jotenkin saisi eliminoitua joitakin noista muuttujista.

    Leuan suuri kontribuutio noihin liikkeisiin voi olla yksi merkittävä syy miksei kieleni ole tarpeeksi herkkä. Nykyinen väärä "RRRRRRRR":ni ei onnistu läheskään yhtä hyvin, jos laitan esim. kynän hampaiden väliin. Mitä enemmän auki lukitsen suuni sitä huonommin nykyinen väärää "RRRRRR" onnistuu.

    Kirjoitan tänään sille foniatrille e-mailin ja kysyn onko mitään lisävinkkejä. Kysyn myös suoraan, että pitää hän todennäköisenä että en voi koskaan oppia kunnon ärrää. Parempi saada tietää se kuin käyttää aikaa turhaan harjoitteluun. Sitten voin alkaa suunnittelemaan muuttoa johonkin englanninkieliseen maahan tai vaikka Kiinaan.

    Olen saanut pari kertaa jonkinlaista värinää aikaiseksi, mutta se on kuulostanut ihan väärältä ja kestänyt vain muutamia sekunteja.


  • Sanoin jossain aikaisemmin, että jos pystyy D:n sanomaan niin kyllä ärränkin pitäisi muodostua. Ei mullakaan mene kieli kuin vähän ylähuulen yli. Ärrän pystyy sanomaan myös hampaiden ollessa kiinni toisissaan. Kokeile saatko näin mitään oikeantyylistä ääntä tulemaan.

   • Suu täysin kiinni en saa kuin jotain epämääräistä örinää ja hyvin vähäistä (väärältä kuulostavaa) värähtelyä, jos hengitän oiken voimakkaasti.

    Tänään en ole harjoitellut. Juttelin nimittäin päivällä monta tuntia sen espanjalaisen tytön kanssa. Se on oikeasti ihan uskomatonta, kun pystyy kerrankin puhumaan, jos haluaa, koska kielenä on englanti. Pelkästään tuon kielen takia olen hänen seurassaan ihan täysin toinen ihminen ja lisäksi vielä pidän hänestä. Tämä tapaus on vaan vahvistanut haluani päästä r-viasta eroon, kun olen päässyt näkemään millaista elämä voisi olla KAIKILLA OSA-ALUELLA, ei pelkästään naisten suhteen, jos vain osaisin puhua suomea.

    Täytyy miettiä vähän mitä tässä voisi kokeilla. Tuntuu, että kohta olen kokeillut kaikki mahdollisia netissä ja muualla esitettyjä strategioita. Ehkä pitää vaan yrittää tuota 2. osaa niin kauan kunnes onnistuu tai kuolee vanhuuteen.


   • 457457 kirjoitti:

    Suu täysin kiinni en saa kuin jotain epämääräistä örinää ja hyvin vähäistä (väärältä kuulostavaa) värähtelyä, jos hengitän oiken voimakkaasti.

    Tänään en ole harjoitellut. Juttelin nimittäin päivällä monta tuntia sen espanjalaisen tytön kanssa. Se on oikeasti ihan uskomatonta, kun pystyy kerrankin puhumaan, jos haluaa, koska kielenä on englanti. Pelkästään tuon kielen takia olen hänen seurassaan ihan täysin toinen ihminen ja lisäksi vielä pidän hänestä. Tämä tapaus on vaan vahvistanut haluani päästä r-viasta eroon, kun olen päässyt näkemään millaista elämä voisi olla KAIKILLA OSA-ALUELLA, ei pelkästään naisten suhteen, jos vain osaisin puhua suomea.

    Täytyy miettiä vähän mitä tässä voisi kokeilla. Tuntuu, että kohta olen kokeillut kaikki mahdollisia netissä ja muualla esitettyjä strategioita. Ehkä pitää vaan yrittää tuota 2. osaa niin kauan kunnes onnistuu tai kuolee vanhuuteen.

    Ei jumalauta... pitäisi alkaa kirjoittamaan näitä tekstejä Wordissa tai lopettaa tässä pienessä ruudussa leikkaaminen ja liimaaminen, kun tekstini vilisevät jatkuvasti kirjoitusvirheitä...


   • 457457 kirjoitti:

    Suu täysin kiinni en saa kuin jotain epämääräistä örinää ja hyvin vähäistä (väärältä kuulostavaa) värähtelyä, jos hengitän oiken voimakkaasti.

    Tänään en ole harjoitellut. Juttelin nimittäin päivällä monta tuntia sen espanjalaisen tytön kanssa. Se on oikeasti ihan uskomatonta, kun pystyy kerrankin puhumaan, jos haluaa, koska kielenä on englanti. Pelkästään tuon kielen takia olen hänen seurassaan ihan täysin toinen ihminen ja lisäksi vielä pidän hänestä. Tämä tapaus on vaan vahvistanut haluani päästä r-viasta eroon, kun olen päässyt näkemään millaista elämä voisi olla KAIKILLA OSA-ALUELLA, ei pelkästään naisten suhteen, jos vain osaisin puhua suomea.

    Täytyy miettiä vähän mitä tässä voisi kokeilla. Tuntuu, että kohta olen kokeillut kaikki mahdollisia netissä ja muualla esitettyjä strategioita. Ehkä pitää vaan yrittää tuota 2. osaa niin kauan kunnes onnistuu tai kuolee vanhuuteen.

    En vain saa oikeaa täryä vaikka millä tavoin yritän. Alkaa usko loppua. Kävin ottamassa kaksi henkivakuutusta. Molemmissa on kahden vuoden karenssiaika. Toisin sanoen kaksi vuotta aikaa oppia ärrä tai pystyä muuttamaan englanninkieliseen maahan. Ei näin voi elää.

    En normaalisti juo alkoholia, mutta ostin nyt myös pullon giniä ja tonic-vettä. Tarkoituksena on jonain päivänä vetää kunnon lärvit ja yrittää sen jälkeen tärytellä. Kaikki kortit on katsottava. Tällä hetkellä myisin vaikka persettäni kadulla, jos vain saisin sen avulla normaalin ärrän.


  • Ärrä tärisee jo jotenki ja joitain sanojakin onnistuu mut viel se loppu silaus siihe et se onnistuis aina ja hyvin puuttuu vielä...

  • 457457. Mitä se foniatri vastasi? Kävitkö vielä puheterapeutilla?
   Älä vielä luovuta, katso kaikki kortit ja mieti sitten uudelleen lähdetkö ulkomaille vai et. Jos motoristisesti pystyt sanomaan ärrän niin kaikki peliin vaan. Yksityiselle puheterapeutille vaan aikaa. Siinä köyhdyt sen 80€ / 45 min, mutta se on pieni hinta että opit ärrän. Unohda kunnalliset puherepeutit, niillä on töitä lasten kanssa. Yksityiset ottavat sinut tosissaan. Otat vaikka alkuun pari aikaa ja katsot miten etenee... Jos se ei vain onnistu niin sitten mietit ratkaisuja uuden kerran.

   Pitää muistaa, että moni pystyy elämään aivan normaalia elämää ärrävikaisenakin. Ymmärrän kyllä, että sinä haluat oppia sen... Niin tein itsekin ja opin.

   Panosta vielä harjoitteluun ja kokeile opetella ärrää huutamalla.

   • En ole käynyt vielä uudella puheterapeutilla. Tosiaan se raha ei ole mitenkään ratkaiseva juttu. Voisin lyödä pöytään silmiäni räpäyttämättä vaikka 40 kiloa, jos sen maksamalla saisin hyvän ärrän. Voihan jotain muutakin terapeuttia kokeilla, mutta en vaan kauheasti usko sen auttavan. Netissäkin kaikki materiaalit ja videot antavat käytännössä samat vinkit. Toisin sanoen ongelma ei ole se, ettenkö tietäisi mitä pitäisi tehdä vaan se MITEN se pitäisi tehdä. Puheterapeutti ei pysty liikuttamaan kieltäni ja suun ja leuan lihaksiani. Terapeutit voivat vaan käskeä sinua sanomaan jotain sanoja. Sanojen lausuminen on vaan mielestäni