Kihomadot tulivat

äippä2

Kolmasluokkalaisella havaittiin eilen kihomatoja, eskari-ikäisellä ei vielä. Lääkitty on koko porukka, mutta... Minkälainen operaatio täytyy suorittaa lelujen puhdistuksen kanssa? Legot ovat suursuosikki, voiko pakastaa tms. että munat kuolisi? Onko kokemuksia?

17

6583

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • kokemusta!!!

   *kiroaa täysiä*

   Hemmetti, meillä noita matoja yhtenään!!
   Ei tunnu kivalta ku perse kutiaa kokoajan!!

   Sanovat lastentaudiksi, mutta ku niitä on mullaki jatkuvasti.

   Oon imuroinut, pessyt tuulettanut, puunannut, desinfioinut ja laulanu hoosiannaa, mut ei!!

   Kerro jos löydät pysyvän keinon =)

   • tarja22

    nauroin vedet silmissä:):)vaika asian ollessa ajankohtainen se ei naurata:(
    Meille tuli koulusta syyhyvaroitus,että samat kuviot käytäneen läpi meilläkin....


   • ei..
    tarja22 kirjoitti:

    nauroin vedet silmissä:):)vaika asian ollessa ajankohtainen se ei naurata:(
    Meille tuli koulusta syyhyvaroitus,että samat kuviot käytäneen läpi meilläkin....

    Enää ei voi kun juuri nauraa.

    Lääkärit kysyvät "Oletko varma, että on kihomatoja" No kyllä olen!! Lapsilla ei löydy, mutta minulla kyllä!! En tajua!!


   • 4:n äiti

    Meillä ne ilkiöt tulivat takaisin aina ja aina niin kauan kun yritettiin niitä Pyrvinillä lääkitä Vaikka syötiin monta kuuria peräkkäin. Lopulta haettiin lääkäriltä Vermox kuuri. Kaksi satsia syötiin niitä, ja nyt ollaan saatu jo 4 kuukautta olla madoilta rauhassa.

    Mutta kyllähän se uusi tartunta voi tulla koska vaan ja mistä vaan kun perheessä on pieniä koululaisia ja pienimmät vielä päiväkodissa.


   • !!!
    4:n äiti kirjoitti:

    Meillä ne ilkiöt tulivat takaisin aina ja aina niin kauan kun yritettiin niitä Pyrvinillä lääkitä Vaikka syötiin monta kuuria peräkkäin. Lopulta haettiin lääkäriltä Vermox kuuri. Kaksi satsia syötiin niitä, ja nyt ollaan saatu jo 4 kuukautta olla madoilta rauhassa.

    Mutta kyllähän se uusi tartunta voi tulla koska vaan ja mistä vaan kun perheessä on pieniä koululaisia ja pienimmät vielä päiväkodissa.

    Mä pyydän tuota lääkettä kans nyt heti huomenna.

    Meillä tilanne sellain, että lapset eivät asu kotona, joten ei sillein ole, tai pitäisi olla sellaista "matokontaktia".

    Mutta on ilkeetä, kun kävelet kauppaankin ja tunnet että joku siellä TAAS kutittelee.

    Joku joskus sanoi, että illalla/yöllä nämä madot ovat aktiivimillaan, mutta kun tuntuu että mulla on joitain yliaktiivisia matoja =/


   • ???
    !!! kirjoitti:

    Mä pyydän tuota lääkettä kans nyt heti huomenna.

    Meillä tilanne sellain, että lapset eivät asu kotona, joten ei sillein ole, tai pitäisi olla sellaista "matokontaktia".

    Mutta on ilkeetä, kun kävelet kauppaankin ja tunnet että joku siellä TAAS kutittelee.

    Joku joskus sanoi, että illalla/yöllä nämä madot ovat aktiivimillaan, mutta kun tuntuu että mulla on joitain yliaktiivisia matoja =/

    Peräaukon kutina voi johtua muustakin kuin madoista. Esim. peräpukamat voivat kutista, tai suolistobakteerien epätasapaino voi ärsyttää peräaukkoa, jolloin siellä tuntuu kutinaa.


  • putsaten

   lelut astianpesu/pyykinpesu koneisiin.
   Käsi desi käyttöön.
   Valo ohjattu hana ulko-oven läheisyydessä olevaan vessaan.
   Petivaatteiden/sijauspatjojen valkopesu ja runkopatjojen imurointi.
   Täkkien ja tyynyjen pesu 60 astetta.
   Hammasmukit ja harjat astianpesukoneeseen kovimmalle lämmölle.
   Kahvojen pesu.
   Nahkasohvien pesu.
   Käsienpesua lisättävä niin kauan kuin ei ole enää vaaraa madoista.
   Kaukosäätimet ja käännykät desinfioidaan.
   Auton ratti ja ovenkahvat putsataan.
   Yleensäkkin kaikki missä ollaan käsien kanssa tekemisissä putsataan.
   Sähköhammasharja pois käytöstä harjat tiskikoneeseen ja itse kone desinfioidaan.
   Petivaatteiden vaihto ja 95c pesu ennen lääkitystä ja mielellään kaksi kertaa lääkityksen jälkeen.
   Pusut pois.
   Mitään sylkeä ei saa vaihtua eli ei saa maistaa toisen lautaselta.
   Meillä kyllä vielä (koputan puuta) on lähtenyt pyrvinillä (vai mikä se nyt oli se perus apteekki kama) madot pois, onneksi ja toivottavasti lähtee tulevaisuudessakin, mutta kaikkein ihaninta jos ei koko matoja edes tulisi.
   Saunasahan on sitten pefletit.

   • mutta...

    Pusut pois? Ymmärrän tuon jos pyllyjä pussaillaan ;D


  • myös hengitysilman kautta

   ja sellanen voi jatkaa matokierrettä, jos kaivaa nenua ja ei ole puhtaat sormet:( eli munat voi päästä elimistöön sitäkin reittiä...

  • mitä menee

   ...suuhun.

   Teet pari kertaa kunnon siivouksen. Lelut vaikka muutamaksi kuukaudeksi pois käytöstä. Kihomadon elinkaari kestää (jos muistan oikein) max n. 3 kk) eli tämä aika kannattaa olla huolellinen.
   Vaatteiden vaihto tärkeää, alusvaatteet, sukkahousut ym. kaikki mitkä ovat lähellä takapuolta.

   Käsienpesu!!!! MIhinkään elintarvikkeisiin ei kosketa ennen erittäin huolellista käsienpesua. Käsidesi ei missään nimessä riitä!!! Kynnen aluset muistettava myös. Sormia ei missään vaiheessa suuhun (esim. kynsien pureskelu).

   Lääkkeistä sen verran, että ohjeissa neuvotaan, että seuraava kuuri joskus viikon -parin päästä (?), mutta meillä otettiin jo muutaman päivän päästä ja useampia kuureja. Tavoitteena siis se, että ei ole eläviä matoja. Mato munii peräaukon suulle eli tämä munimismahdollisuus pitää saada pois. Jos uutta munimista ei pääse tapahtumaan, ei pääse tapahtumaan uutta leviämistä, jos muuten huolehtii tarkkaan, että sormien kautta ei pääse.

   • ....

    Edelliseen viestiin vielä jatkoa...

    Lääke tehoaa siis vain matoihin, ei muniin. Tästä syystä kannattaa ottaa vaikka jo muutaman päivän päästä toinen kuuri, koska hyvin mahdollista, että kihomatoja on eri kehitysvaiheissa, osa munana, toukkana ja osa matoina. Tavoitteena tappaa kaikki madot ennen kuin pääsevät munimaan.

    Kihomadon elinkaaren tunteminen on erittäin tärkeää, jos haluaa päästä eroon kihomadoista. Mihinkään jatkuviin suursiivouksiin ei ole aihetta, vaan olennaista on estää munien pääsy suuhun. Pari huolellista siivousta alkuvaiheessa, lääkitys ja varmistuminen siitä, että suuhun ei mene mitään muuta kuin varmasti puhdasta (ruoka, sormet, lelut...)

    Tässä vielä kihomatojen elinkaaresta:

    Niiden elinkaari on korkeintaan kolmen kuukauden mittainen, josta ajasta toukkavaihe vie noin 2–4 viikkoa. Tartunta tapahtuu nielemällä madon munia. Munista kuoriutuu mahalaukussa tai ohutsuolen alkuosassa toukkia. Toukat kehittyvät ohutsuolessa ja paksusuolen alkuosassa täysikasvuisiksi yksilöiksi. Aikuiset madot asettuvat paksusuoleen, pääasiassa umpisuolen alueelle. Kihomato kiinnittyy suolen pinnalla olevan nukan limakalvoon. Ravinnokseen kihomadot käyttävät suolen sisällön ravinteita ja glukoosia.

    Aikuistuttuaan kihomadot alkavat paritella. Koiraat kuolevat pian hedelmöityksen jälkeen. Naaraan sisällä kehittyy tuhansittain munia ja ne lopulta täyttävät madon elimistön lähes kokonaan. Naaras vaeltaa yöllä paksusuolessa kohti peräsuolta ja edelleen peräaukon läpi. Peräaukon ympäristön iholla naaras alkaa munia. Tämä tapahtuu öiseen aikaan mahdollisesti ruumiinlämmön laskemisen laukaisemana. Munat ovat kauttaaltaan liimamaisen eritteen peittämiä ja ne takertuvat helposti kiinni ihoon. Muninnan jälkeen myös naaraat ovat täyttäneet elämäntehtävänsä ja ne kuolevat.

    Peräaukon iholla munien sisältämä alkio kehittyy infektiiviseksi (tartunnan aiheuttavaksi) 4–6 tunnissa.----> kannattaa siis myös pestä takapuoli useasti päivässä (käsisuihkulla, ei kättä apuna käyttäen). Ja vessaa kannattaa pestä päivittäin huolella, Itse istuin, nuppi, hana... kaikki mihin vaan voi kädellä jossain vaiheessa koskea.

    Ja lapsille pitäisi jotenkin vaan iskostaa, että takapuoleen ei saa koskea missään vaiheessa. Ehkä helpommin sanottu kuin tehty :)


  • aina joskus

   aina joskus kun pierasen ni ei kutita ja näkyy välillä mato sit ku oon kakalla ni niitä on 2-3 sillonkun mulla oli matoja

  • mato pesä

   no moi kirjoitelen taas on ollut 4 kertaa peräkkäin eikä vieläkään poissa en halua olla mato pesä miten eroon niistä lopullisesti autakaaa

   • ..........

    Jos ette pysty olemaan raapimatta, niin voisitteko yrittää välttää sormiruokailua. Laittakaa yöksi niin piukat pikkarit, ettei munat rapise lakanoille. :)

    "Kihomatotartunnan yleisimmät oireet ovat kutina ja kiemurtelun tunne peräaukon ympärillä, mikä johtuu naaraskihomatojen liikkeistä niiden vaeltaessa paksusuolesta kohti peräsuolta ja edelleen peräaukon läpi munimaan peräaukon ympäristöön. Myös tahman peittämät munat aiheuttavat kutinaa. Kutinan voi katsoa olevan tarkoituksellista, koska uusi sukupolvi pääsee ruoansulatusjärjestelmään juuri tällä keinoin: ihminen raapii itseään unissaan ja munia joutuu kynsien alle. Myöhemmin munat päätyvät sormista suuhun ja edelleen suolistoon. Munat voivat siirtyä käsiin myös käytettyjen alusvaatteiden tai vuodevaatteiden kautta. "


  • So simple

   Älää rapsutelko, kun kutittaa ja älkää laittako sormia suuhun. :)

   • Kotikonstein

    Essexiä, särkylääkettä ja perunajauhoja. Niillä selviää yön kutinan. Perunajauho ja essex aukkoon ja/tai sen ympärille ja särkylääke suuhun


  • Anonyymi

   *Ainaki joissain päin Africcaa havaittu paikallisten Mato kantojen olevan 100% immuuneja Pyrviinille ja Madot selviänneet pyrviinistä täysin elossa myös täysi kasvuiset Madot ja Pikku Kihikset .

   Tein iteki testin luonnosta poimitulla Kihokilla koko 4cm. väri läpinäkyvä valkoinen ja dippasin sen 2 pyrviini tabua punasta liotettuna 1 desiin vettä ja se oli elossa vielä 2 viikon päästä kiermullerlen kunnes annoin veden haihtua kokonaan pois ...

   ''Eli tilanne Suomessa sama ku Afrikassa :( .

   Kihomato muna kestää 99oC ja lämpöä pitää olla 100oC celsiusta vähiontään 5 minuuttia jotta munat tuhoutuvat 100% .

   Kaikki eivät myöskään tunne kutinaa sillä kiho mato lajeja on eri laisia , toiset liikkuvat erilailla ku toiset .

   Vaikka kaikki Madot kuolisivat 1 ainut muna riittää vaikka raaassa tai huonosti huuhdellussa salaatista tai kosket ruokaa kinkku leikkele juusto pakkausta kaupassa peset kädet ja avaat pakkauksen , muna siirtyy siitä pakkauksen muovi suoja kuoresta voileipään sormien mukana pinnalta ja siitä se taas alkaa...

   Tai joku muu saastunu (Madonmunia) pinta mihin koskee ja päätyy kurkusta alas riittää .

   Myös julkiset paikat ja ulkona niitä on esim. mullassa ihan kihisee niitä normaalisti .

   *Muute kannattaa ottaa huomioon maksa arvot sillä Madot ovat hyvin kestäviä , kestävämpiä kuin ihminen , mutta pienempi kokoisia , joten MatoLääkkeet voivat aiheuttaa maksa vaurioita sillä se myrkky määrä mikä madon tuhoamiseen tarvitaan riittää jo 20x kertasena (yliannostus) tappamaan ihmisen tai ainakin vaurioittamaan pysyvästi maksaa sillä maksa sen MatoToxsiinin (MatoLääke) ruumiista poistaakin .

   *Myös pienemmät määrät MatoLääkettä kuormittavat ja lievästi vaurioittavat maksaa .

   Parasiittologi Professuuri Hemmo virtanen aiheesta .

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Lopullinen varmistus. Suomi ja Ruotsi eivät liity Natoon

   Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon on estetty Erdoganin toimesta: https://www.is.fi/politiikka/art-2000008826412.html Tämä on pieni askel Erdogani
   Maailman menoa
   618
   2398
  2. Uskallatko laittaa tuntomerkkejä

   Samaan kommenttiin sekä itsestäsi, että kaivatustasi?
   Ikävä
   109
   2162
  3. Mitä tapahtui? Bachelor-Timo paljastaa, miksi suhde Sonjaan ajoi karille: "Ehkä ei kuitenkaan..."

   Rovaniemeltä kotoisin oleva Timo Harvey, 32, halusi sitoutua, löytää rakkauden ja asettua aloilleen. Kauden viimeisessä jaksossa Bachelor-Timo valitsi
   Bachelor
   13
   1494
  4. Martiinan "Ikuinen rakkaus", hah hah haaa

   Onko tämä lippisressukka nyt sitten taas se ikuinen rakkaus ? ? miksi ikiteini mara on niinkin tyhmä ja nolo ?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   151
   885
  5. Stefulla taas korkki auki?

   Tästä taitaa tulla hieno päivä 😁
   Kotimaiset julkkisjuorut
   19
   760
  6. Zaharova yllättäisi sotilaallisesti

   Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova sanoi keskiviikkona, että Venäjän vastaus Suomen Nato-jäsenyyteen tulee olemaan luonteeltaan sotilaa
   Maailman menoa
   167
   755
  7. Mies olet kaunis sisältä ja ulkoa

   Haluan sut omakseni. Sinä jos kuka kelpaat :)
   Ikävä
   77
   707
  8. Naton vastustajat pääosin kouluja käymätöntä, ja vähemmän älykästä porukkaa

   monet myös työttömiä. Paljolti samaa jengiä joka myös vastustaa koronarokotuksia, ja puolustaa venäjää. Uutiset luetaan mm. MV-lehdestä. Veikkaan ett
   Maailman menoa
   264
   670
  9. olis ihan fllirttailla sulle mies

   Katsella silmiin ja leijua sun lähellä.
   Ikävä
   47
   612
  Aihe