kirjanpitäjän vastuu

Onko kirjanpitäjä vastuussa tekemästään kirjanpidosta? Luotanko siis mitä sanotaan,vai pitäiskö ottaa itse asioista selvää että tietää miten asiat menee?

itse en tiedä kirjanpidosta mitään,ja jos sitä tarvii alkaa "opiskelemaan" niin samalla varmaan pienen firman kirjanpidon itse tekis.

Haluaisin kuitenkin käyttää ammattilaista,että jää aikaa itse yritykselle.Mutta mitä jos kirjanpitäjä on epäluotettava tai ammattitaidoton,niin kuinka pahoja ongelmia tulee??
Ilmianna
Jaa

9 VastaustaJos kp sössii, niin tt blokkaa.
Ilmianna
Jaa
mieleen, että kaitpa jonkinlainen takuu on tehdystä työstä ja jos ei ole niin eikös silloin ole ihan sama kuka kirjanpidon tekee? Itse toimin alalla missä itsellä suuri vastuu ja jos kirjanpitäjä sössii niin takuuvarmasti vedän asian eteenpäin. Tosin tämä ei ole kyllä ajankohtaista sillä minulla on todella pätevä kirjanpitäjä sopuhinnalla. Mutta jos...niin näin tekisin ja jos ei olis ennakkotapaus niin jokin tapaus jokatapauksessa sillä kaikilla toimialoilla luulis jonkun vastuu pelisäännön pätevän.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
En ole lain asiantuntija, mutta tässä ajatuksiani.

Kirjanpitäjä on rikosoikeudellisessa vastuussa ja voi syyllistyä esim. kirjanpitorikkeeseen tai -rikokseen. Kirjanpitäjän tulee kieltäytyä tekemästä kirjanpitoa jos hän ei pysty sitä tekemään siten, että lait ja pykälät täyttyvät.

Kirjanpidon järjestäminen on yrittäjän tai yrityksen hallituksen vastuulla eli viranomaisiin nähden kirjanpidon luotettavuudesta viranomaisiin päin on yrittäjä tai yrityksen hallitus vastuussa. Kirjanpitäjä voi joutua vahingonkorvausvastuuseen asiakkaaseensa päin.

Lähes kaikilla kirjanpitotoimistoilla on vastuuvakuutus, joka korvaa vahingonkorvaustapauksissa vahingot n. 20 000 euroon saakka.

Näyttö kirjanpitäjästä johtuvasta vahingosta on usein melko hankalaa, mutta on näitä vahinkoja korvattu tietojeni mukaan.

Tilintarkastajia on lähes mahdoton saada vastuuseen, vaikka olisivatkin hyväksyneet väärin laaditun kirjanpidon ja tilinpäätöksen.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Hmm luulisin, että pienessä firmassa riskit eivät kyllä ole kovin suuria. Mitä kirjanpitäjä sitten voisi töpeksiä, niin pahasti? Jos peruskirjaukset hoituvat niin ollaan jo pitkällä. Ongelmia voi sitten tulla tilinpäätöksessä ja jaksotuksissa erityisesti ja verotusasioissa. Toisaalta kyllä verottaja sitten karhuaa takaisin saamisensa, jos ei ole oikein esim alvia tilitetty tai tuloveroa. Niistä voi tulla mätkyt mutta niidenkin korko on melko pientä tasoa. Myöskin tilintarkastaja(hyvä) oikaisee, jos tilinpäätös on perseelleen laadittu. Ainakin siellä missä itse olin tilintarkastuksessa töissä, niin neuvottiin kyllä aika paljon ja ajettiin firmojen osakkeenomistajien etuja. Ei siellä koskaan päässyt kovin pahoja kämmejä läpi.

Tottakai firma voi mennä konkkaan kirjanpidon heikon tason takia mutta toisaalta taas halpa kirjanpitäjä voi tehdäkin muutaman kämmin eikä siltikään tule yhtä kalliiksi kuin oikea ammattilainen. Joku voi tehdä kirjanpidon lähes ilmaiseksi ja toinen voi vaatia samasta monta sataa euroa/kk. Itse en kertaakaan ole nähnyt, vaikka noin tuhat yhtiöitä tarkastanut, että firma olisi heikon kirjanpidon takia mennyt konkkaan. Mätkyjä on toki tullut mutta nekin on yleisemmin olleet pääasiassa omistajien/tj:n aiheuttamia.

Esimerkiksi kerrankin ammattitaidoton kirjanpitäjä aiheutti taloyhtiölle 2000 € laskun tilintarkastuksessa mutta toisaalta se tulee pienempänä kuukausimaksuna aika nopeasti takaisin taloyhtiölle. Ja tämä kirjanpitäjä oli kyllä aika lailla täysi tunari, tilinpäätöksen teko ja kirjauksia piti opettaa kädestä pitäen.

Enemmän varokaa vaarallisia työyhdistelmiä! Niistä on paljon kokemuksia, jos huijari pääsee vaikkapa pienen vesiosuuskunnan kirjanpitäjäksi, tj:ksi ja hallituksen pj:ksi. Silloin mennään päin seinää. Siis ennenkaikkea, jos kirjanpitäjä on rehellinen, niin se on jo erittäin hyvä asia. Epärehelliset huijarit saavat pahimmat vauriot aikaan.
Ilmianna
Jaa
Kirjanpitäjä ei pienessä firmassa isoa vahinkoa saa aikaan varsinkaan kun ei pääse rahoihin käsiksi. Eli hänelle ei tilinkäyttöoikeutta (joku pössi tehny senkin):))

Tilinpäätöstä kannattaa opetella lukemaan ainakin sen verran, että osaa yhdistää rivien/tilien otsikot oikeisiin toimintoihin ja voi silleen arvioida niiden suuruusluokkaa, ettei esim. jotain kuitteja unohdu auton hanskalokeroon tms.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Maalaisjärjellä ajateltuna jokainen on vastuussa työstään mikäli saa siitä palkkaa,mutta valitettavasti kirjanpitäjä ei ole vastuussa mistään.
Jos yrittäjä joutuu vaikeuksiin kirjanpidollisten virheiden vuoksi ,on vastuussa yrittäjä.
Yrittäjän siis täytyy valvoa että palkkaamansa kirjanpitäjä osaa hommansa ja tekee ne myös.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Kirjanpitäjän vastuu on todella aika kevyt, kun koko palettia ajatellaan. Se on mielestäni väärin, koska jokaisen pitäisi olla vastuussa tekemisistään. Itse sähköalan yrittäjänä joudun pitämään kovia vakuutuksia (inhimillisten) virheiden takia. Kirjanpidon suhteen olen pihalla kuin lumiukko. Aika ei vain riitä talousopintoihin oman työn lisäksi. Miksi pitäisi? Jos maksan jollekulle, joka asiaa on opiskellut ja perustanut tietämyksensä pohjalta yrityksen, hänen pitäisi ottaa silloin vastuu oman alansa yrittämisestä. Ainakin jos yrittäjä rehellisesti toimittaa osuutensa. Ei se vaan niin ole, joten koko ajan saa verottajan postia vähän pelätä...
Ilmianna
Jaa
varsinkin silloin, kun yrittäjä "ei tiedä mistään mitään", niin kuin täälläkin on joku kirjoittanut. Vähän aikaa sitten tuli vastaan tapaus, jossa kirjanpitäjä oli kirjannut suuren osan yritykselle kuuluvista kuluista yrittäjän yksityisotoiksi - seurauksena tietysti turhaan veronmaksua ja vielä alvit päälle.

Eli kyllä yrittäjällä pitäisi olla edes pientä hajua siitä, miten se kirjanpidon logiikka oikein toimii ja mitä ne kuukausiraportit pitää sisällään.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Esimerkki käy hyvin toisinkin päin. Jos joku kp on toiminut tilanteessa noin, niin yrittäjää on kyllä turha syyllistää. Kpltä vain toimilupa seis ja koulunpenkille. En minäkään virheellisen kytkennän takia sano, että "oho, mitäs meni koskemaan". Siinä on moni instanssi kiinnostunut tilanteesta. Elämä saattaa olla pilalla kummassakin tapauksessa. Edelleenkin sanon, että kummallinen ala, kun tekijä pääsee vastuustaan levittelemällä käsiään.
Piikki osui itseenikin,kun sanoit kirjanpidon osaamattomuudesta. Osaaminen ulkoistetaan aina, kun siihen on mahdollisuus. Jos yrittäminen vaatisi kirjanpitokokemusta, se pitäisi olla vaatimus yrittäjäksi ryhtymiselle. Sen osuuden olen päättänyt ulkoistaa, ja jos ostamani palvelu tekee bisnekselleni vahinkoa, minulla pitäisi olla oikeus vaatia korvausta. Joku ottaa kirjanpidon kontolleen, mutta se on yrittäjän oma valinta. Minä en osaa kirjanpitoa, joten ainoa vaihtoehto on ostopalvelu. En minäkään anna kpn räplätä sähkökeskustani, koska häneltä puuttuu osaaminen,luvat ja vakuutus. Miksi siis hän saa räplätä firmani tilejä jos puuttuu osaaminen ja kukaan ei vaadi virheiden korjaamista? Monen kp-yrityksen mainoslauseena voisi olla "Olemme kaataneet jo 246...ei kun 247 yritystä siirtämällä yrityksen hankinnat hlökohtaisiksi. Sinä voit olla seuraava!" Tällaisia lauseita ei kuitenkaan näy, koska he voivat mokailla kulissien takana miten haluavat ja kehua ammattitaidolla ja muulla diibidaapalla.
Oma kp on onneksi ammattitaitoinen, mutta nämä jutut vaan joskus ottaa kuuppaan...
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

kirjanpitäjän vastuu

Onko kirjanpitäjä vastuussa tekemästään kirjanpidosta? Luotanko siis mitä sanotaan,vai pitäiskö ottaa itse asioista selvää että tietää miten asiat menee?

itse en tiedä kirjanpidosta mitään,ja jos sitä tarvii alkaa "opiskelemaan" niin samalla varmaan pienen firman kirjanpidon itse tekis.

Haluaisin kuitenkin käyttää ammattilaista,että jää aikaa itse yritykselle.Mutta mitä jos kirjanpitäjä on epäluotettava tai ammattitaidoton,niin kuinka pahoja ongelmia tulee??

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta