Joulun herkuista saimme kylliksi, mutta herkuista emme pääse. Nyt ovat kauppoihin ja kahviloihin ilmaantuneet laskiasipullat ja Runebergin tortut. Vanha työkaverini vieraili tänään ja herkuttelimme hyvin arrakilla kostutetuilla Runebergin tortuilla. Onko joku joskus valmistanut niitä itse?
Sesonkiherkut
48
1594
Vastaukset
- "pelkkää hyvää"
Vuosia olin valmistanut Runebergin torttuja, mutta meinasipas loppua koko valmistus silloin, kun luin Frederikan kohtelusta. Ottia tuota!
Mutta, oli miten oli, yhä vieläkin kevään leivonnaisiin kuuluu jollakin ohjeella (useita on) noiden korppujauholeivonnaisten valmistus.Jossakin Fredrika Runebergin torttuja koskevassa kirjoituksessa on väitetty, että respti on jonkun porvoolaisen sokerileipurin keksimä.
Joka vuosi tulee tehtyä Runebergin torttuja,
laskiaispullat kermavaahtoinen saavat jäädä tekemättä.
Kyllä kai mämmikin jo on kauppoihin ilmestynyt?
Itse en ole vielä sattunut huomaamaan.- katikatti**
Varmaan löytyisi netistäkin ohje, mutta silti olisi kiva saada ohje tänne. Millä olette kostuttaneet tortut. Niin seuraavaksi tuleekin sitten pääsiäinen, mutta sehän on vasta huhtikuun toisella viikolla, siis aika myöhään keväällä.
katikatti** kirjoitti:
Varmaan löytyisi netistäkin ohje, mutta silti olisi kiva saada ohje tänne. Millä olette kostuttaneet tortut. Niin seuraavaksi tuleekin sitten pääsiäinen, mutta sehän on vasta huhtikuun toisella viikolla, siis aika myöhään keväällä.
Väännän tähän sesonkiherkkuja, joihin olen mieltynyt. Kesäisin olen maisemissa, joista niitä löytää.
Heti lumien sulettua voi löytää korvasieniä. Saa oikein hyvän kastikkeen, ja kesä on alulla. Ko. sienien valmistamisessa täytyy olla huolellinen, nehän ovat myrkyllisiä. Muita sieniä alkaa saada kesä-heinäkuussa.
Oikeat metsämansikat ja onkin jo täysi kesä. Lakat ovat herkkujani heinäkuussa. Kun kääntyy syksyn puolelle, tulevat, mustikat ja varastoon kerättävät puolukat. Onhan niitä muitakin mutta tässä tärkeimmät, johon kesäkauteni jakautuu.- Hintriika*
ynnämuu kirjoitti:
Väännän tähän sesonkiherkkuja, joihin olen mieltynyt. Kesäisin olen maisemissa, joista niitä löytää.
Heti lumien sulettua voi löytää korvasieniä. Saa oikein hyvän kastikkeen, ja kesä on alulla. Ko. sienien valmistamisessa täytyy olla huolellinen, nehän ovat myrkyllisiä. Muita sieniä alkaa saada kesä-heinäkuussa.
Oikeat metsämansikat ja onkin jo täysi kesä. Lakat ovat herkkujani heinäkuussa. Kun kääntyy syksyn puolelle, tulevat, mustikat ja varastoon kerättävät puolukat. Onhan niitä muitakin mutta tässä tärkeimmät, johon kesäkauteni jakautuu.Kausiherkuista nostaisin listalle mämmin, joka rukiisena on mielestäni terveellisiin herkkuihin kuuluva. Ellei sitten lotraa päälle ylettömästi sokeria ja paksua kermaa.
Usein olen pääsiäisen jälkeen ostanut (halvemmalla) 100 g:n mämmipurkkeja pakkaseen ja herkutellut vaikkapa helteisenä kesäiltana parvekkeella kunnon mämmillä! ynnämuu kirjoitti:
Väännän tähän sesonkiherkkuja, joihin olen mieltynyt. Kesäisin olen maisemissa, joista niitä löytää.
Heti lumien sulettua voi löytää korvasieniä. Saa oikein hyvän kastikkeen, ja kesä on alulla. Ko. sienien valmistamisessa täytyy olla huolellinen, nehän ovat myrkyllisiä. Muita sieniä alkaa saada kesä-heinäkuussa.
Oikeat metsämansikat ja onkin jo täysi kesä. Lakat ovat herkkujani heinäkuussa. Kun kääntyy syksyn puolelle, tulevat, mustikat ja varastoon kerättävät puolukat. Onhan niitä muitakin mutta tässä tärkeimmät, johon kesäkauteni jakautuu.Nyt on Suomen autonomian 200-vuotisjuhlavuosi, ja Runebergin torttujen sesonki saattaa ulottua varsinaiseen juhlan huipentumaan maaliskuulle. Suomen sodan sankareistahan Runeberg Vänrikki Stoolin tarinoissa runoili, ja sieltä on Maamme-laulukin peräisin.Fredrika Runeberg oli itsekin hieno krjailija, joskin jäi vaativan miehensä varjoon. J.L. tuli monasti iltamyöhään herraseurueen kanssa kotiin, ja Fredrikan piti loihtia hyvää suuhunpantavaa, korppujen, kakkujen ja pikkuleipien murut lisättiin taikinaan. Kaipa herraseurue leivoksia kostutteli omalla tavallaan.
Saattaapa Aleksanterinleivos, se jossa on murotaikinalevyjen välissä marmeladia ja päällä vaaleanpunainen kuorrurus, nousta esille tänä vuonna. Usein merkkivuosina kehitellään myös ihan oma leivoksensa.
Itse en yleensä väsää runebergintorttuja, ei ole korkeita vuokiakaan. Jos käyn kahvilassa sesongin aikaan, voin sen tilatakin, jos on kosteita tarjolla, kuivana se jää kurkkuun.
Laskiaispullia leivon, ja niitä syödään moneen kertaan. Hillosta on välitä, mutta marsipaania pitää olla ja kermavaahtoa!
Jutellaan sitten myöhemmin lisää, kuten blineistä ja madesopasta.katikatti** kirjoitti:
Varmaan löytyisi netistäkin ohje, mutta silti olisi kiva saada ohje tänne. Millä olette kostuttaneet tortut. Niin seuraavaksi tuleekin sitten pääsiäinen, mutta sehän on vasta huhtikuun toisella viikolla, siis aika myöhään keväällä.
Aina kun se päivä lähenee, lehdissä on torttureseptejä, minullakin tallessa monia, monia ohjeita.
Tämä taitaa olla se, millä eniten niitä olen tehnyt.
200 g voita
1/2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
50 g mantelirouhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 dl keksimuruja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
vadelmahilloa
Kostutus
1 dl vettä
1 dl arrakkipunssia
2 rkl sokeria
Pinnalle
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1/2 rkl vettä
Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen.
Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.
Olen tehnyt ne ihan vaan isoissa paperimuffinivuoissa. Taikinaan painetaan keskelle kuoppa ja siihen vadelmahilloa.
Paistetaan 200 asteessa.
Kostutuksen ainekset kiehautetaan ja sivellään tortuille.
Lisätään vielä keskelle vadelmahilloa ja pursotetaan ympärille tomusokerista ja vedestä tehty kuorrutus.- Keittopäivä
Tellastiina kirjoitti:
Aina kun se päivä lähenee, lehdissä on torttureseptejä, minullakin tallessa monia, monia ohjeita.
Tämä taitaa olla se, millä eniten niitä olen tehnyt.
200 g voita
1/2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
50 g mantelirouhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 dl keksimuruja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
vadelmahilloa
Kostutus
1 dl vettä
1 dl arrakkipunssia
2 rkl sokeria
Pinnalle
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1/2 rkl vettä
Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen.
Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.
Olen tehnyt ne ihan vaan isoissa paperimuffinivuoissa. Taikinaan painetaan keskelle kuoppa ja siihen vadelmahilloa.
Paistetaan 200 asteessa.
Kostutuksen ainekset kiehautetaan ja sivellään tortuille.
Lisätään vielä keskelle vadelmahilloa ja pursotetaan ympärille tomusokerista ja vedestä tehty kuorrutus.Teen tänään tattikeiton maustan sen Ukkopekkajuustolla että tulee potkua!
- Katicat2
Tellastiina kirjoitti:
Aina kun se päivä lähenee, lehdissä on torttureseptejä, minullakin tallessa monia, monia ohjeita.
Tämä taitaa olla se, millä eniten niitä olen tehnyt.
200 g voita
1/2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
50 g mantelirouhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 dl keksimuruja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
vadelmahilloa
Kostutus
1 dl vettä
1 dl arrakkipunssia
2 rkl sokeria
Pinnalle
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1/2 rkl vettä
Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen.
Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.
Olen tehnyt ne ihan vaan isoissa paperimuffinivuoissa. Taikinaan painetaan keskelle kuoppa ja siihen vadelmahilloa.
Paistetaan 200 asteessa.
Kostutuksen ainekset kiehautetaan ja sivellään tortuille.
Lisätään vielä keskelle vadelmahilloa ja pursotetaan ympärille tomusokerista ja vedestä tehty kuorrutus.Itse asiassa eilen vasta tuli tuo mieleen, että voisi itse em. torttuja valmistaa. Kiitos Tellastiina, printtaan tuon reseptin itselleni. Ensi vuonna sitten, jos Luoja suo ja me elämme, leivonkin ne itse.
Eilisen torttuherkuttelun jälkeen tänään pääsen juhlimaan sukulaiseni 80-vuotispäiviä, joten herkkuja on tiedossa tänäänkin. Sitten on kai pidettävä kaksi kaalisoppapäivää vastapainoksi. Katicat2 kirjoitti:
Itse asiassa eilen vasta tuli tuo mieleen, että voisi itse em. torttuja valmistaa. Kiitos Tellastiina, printtaan tuon reseptin itselleni. Ensi vuonna sitten, jos Luoja suo ja me elämme, leivonkin ne itse.
Eilisen torttuherkuttelun jälkeen tänään pääsen juhlimaan sukulaiseni 80-vuotispäiviä, joten herkkuja on tiedossa tänäänkin. Sitten on kai pidettävä kaksi kaalisoppapäivää vastapainoksi.En ole niitä torttuja mitään kostutellut ja hyvin ovat kelvanneet,
pian kylla kuivahtavat.
Mikset niitä tänä vuonna kokeile leipoa? D))
- Fanni
Jos on tammimarkkinat lähimain, ovat sesonkiherkkua Viipurin rinkilä ja grillatut broilerinkoivet. Nuori polvi sai niitä lapsuudessaan ja tuntuvat vuorostaan omille lapsilleen järjestävän markkinaretken.
Vanhusten ikäluokka voi markkinoilta ostaa sisäkäyttöön varrettomat huopikkaat, joissa vedenpitävä pohja. Ei tartu villakoiratkaan ! Sopii kylmäjalkaisille töllöttäjille.tässä kalaa.Tutullani on verkot jään alla aina talvella,joten kalan saanti on varmaa viikoittain.Syksymmällä kuhaa,nyt haukea ja matikkaa,alkaa olla jo mätiäkin,laitan sen pakastimeen.Sitten kun teen blinejä,otan sieltä ja nam-nam.
Nytkin just toi kaks aika issoo haukee,pittää perata kohta,sain vaan kerran kammon isoihin haukiin,kun ne tosi pelottavan näkösii toljottavine silmineen ja terävine hampaineen kita auki.Oli sellanen ehki yli neljän kilon hauki elävä,ja minulla naisimmeisellä ei muita konsteja kuin ensin pää pois...huhuh.
No just otin kans omenapiirakan pois uunista,se myös talviherkkujani,metsän annnit käytettävä pikkuhiljaa myös,suolasieniä on viel syksyllisiä,teen ihan vanhanaikasta sienikastiketta,kun on joku tässä,joka ymmärtää senkin herkun päälle.- etnisiä
susmorsian kirjoitti:
tässä kalaa.Tutullani on verkot jään alla aina talvella,joten kalan saanti on varmaa viikoittain.Syksymmällä kuhaa,nyt haukea ja matikkaa,alkaa olla jo mätiäkin,laitan sen pakastimeen.Sitten kun teen blinejä,otan sieltä ja nam-nam.
Nytkin just toi kaks aika issoo haukee,pittää perata kohta,sain vaan kerran kammon isoihin haukiin,kun ne tosi pelottavan näkösii toljottavine silmineen ja terävine hampaineen kita auki.Oli sellanen ehki yli neljän kilon hauki elävä,ja minulla naisimmeisellä ei muita konsteja kuin ensin pää pois...huhuh.
No just otin kans omenapiirakan pois uunista,se myös talviherkkujani,metsän annnit käytettävä pikkuhiljaa myös,suolasieniä on viel syksyllisiä,teen ihan vanhanaikasta sienikastiketta,kun on joku tässä,joka ymmärtää senkin herkun päälle...herkkuja...olet aina nii kehunu .
- Fanni
susmorsian kirjoitti:
tässä kalaa.Tutullani on verkot jään alla aina talvella,joten kalan saanti on varmaa viikoittain.Syksymmällä kuhaa,nyt haukea ja matikkaa,alkaa olla jo mätiäkin,laitan sen pakastimeen.Sitten kun teen blinejä,otan sieltä ja nam-nam.
Nytkin just toi kaks aika issoo haukee,pittää perata kohta,sain vaan kerran kammon isoihin haukiin,kun ne tosi pelottavan näkösii toljottavine silmineen ja terävine hampaineen kita auki.Oli sellanen ehki yli neljän kilon hauki elävä,ja minulla naisimmeisellä ei muita konsteja kuin ensin pää pois...huhuh.
No just otin kans omenapiirakan pois uunista,se myös talviherkkujani,metsän annnit käytettävä pikkuhiljaa myös,suolasieniä on viel syksyllisiä,teen ihan vanhanaikasta sienikastiketta,kun on joku tässä,joka ymmärtää senkin herkun päälle.Ei paremmin voi luetella minun herkkujani kuin olivat viestissäsi:
Kuha, hauki, yleensä luonnonkalat, matikkaa lukuunottamatta, omenapiirakka, sienikastike ja ruokanautinnot kohdallaan.
Minä raukka kaupunkiasukas, kun heräsin vasta kaksi vuotta sitten istuttamaan mökille omenapuun. Olen nääs varonut sorkkaeläimiä ja jyrsijöitä. Istutuksesta lähtien verkot ympärille. etnisiä kirjoitti:
..herkkuja...olet aina nii kehunu .
En kai mää koskaan etnisistä ruuista...monikulttuureista kyllä,ihmisistä.
Mutta viimmeks taisin syksypuolella kertoo läskisoosista aamiaisella.
Sehän pittää viel siihen herkkujen luettoloon lisätä,Fanni....eikö totta.Ei vaan oo ennää sitä entisajan sikkaa.- Katicat2
susmorsian kirjoitti:
En kai mää koskaan etnisistä ruuista...monikulttuureista kyllä,ihmisistä.
Mutta viimmeks taisin syksypuolella kertoo läskisoosista aamiaisella.
Sehän pittää viel siihen herkkujen luettoloon lisätä,Fanni....eikö totta.Ei vaan oo ennää sitä entisajan sikkaa.Toivat meijän pojatkin minulle kerran katiskasta tuollaisen suuren hauen. Sanoivat muut, että ei ole hyvä on liian iso. Mutta mitä vielä, uuniin laitoin. Siinä oli kuin kaksi lankun palaa, mutta puulta ei hauki maistunut, sillä kermalla hänet höystin ja ei parempaa olisi voinut olla.
Oletteko kuulleet muuten mateen mätiärommiksi kutsuttavan. Velivainaa aina sanoi rommimateen saaneensa. - Fanni
susmorsian kirjoitti:
En kai mää koskaan etnisistä ruuista...monikulttuureista kyllä,ihmisistä.
Mutta viimmeks taisin syksypuolella kertoo läskisoosista aamiaisella.
Sehän pittää viel siihen herkkujen luettoloon lisätä,Fanni....eikö totta.Ei vaan oo ennää sitä entisajan sikkaa.Valmistin sitä viimeksi 54 vuotta sitten riittävän usean kerran, eikä ole tullut laji mieleen. Kun näen raitaisen rasvaisen palan, pelkään, että oma kylkeni on samanlainen.
Hirvenlihasuikaleet höystettynä punaisilla savukinkkusuikaleilla kastikkeessa käy paremmin. Sikojen ruokinta on muuttanut sianlihan maun. Minulle nuo markkinoilta ostetut Viipurin rinkilät ovat tuottaneet pettymyksen muistaakseni lähes aina.
Tuoksu on turkasen hyvä, mutta maku on mauton.- miten niistä
Jopel kirjoitti:
Minulle nuo markkinoilta ostetut Viipurin rinkilät ovat tuottaneet pettymyksen muistaakseni lähes aina.
Tuoksu on turkasen hyvä, mutta maku on mauton.voi pitää. En ole ostanut kertayrityksen jälkeen.
- ne muuten söi
miten niistä kirjoitti:
voi pitää. En ole ostanut kertayrityksen jälkeen.
siitä uuninpellin narusta kun isä markkinoilta niitä viipurinrinkelöitä toi ja ripusti siihen narruun.
Eivät rinkilät kauan siinä viipyneet. Jopel kirjoitti:
Minulle nuo markkinoilta ostetut Viipurin rinkilät ovat tuottaneet pettymyksen muistaakseni lähes aina.
Tuoksu on turkasen hyvä, mutta maku on mauton.Varmaan ne aikanaan ovat olleet paremmasta taikinasta tehdyt. Nyt ne ovat vain halvimmalla mahdollisella tavalla leivottu ja voideltu vaniljan makuisella maidolla.
En enää osta.
- Katicat2
Muistini lokeroista mieleeni juolahti herkku, josta sain nauttia 40-luvun lopulla koulujen hiihtokilpailuissa. Silloin kouluihin jo oli tullut kouluruoka. Niinpä hiihtokilpailun jälkeen hikiset, väsyneet kilpailijat saivat lautasella keitettyä maitoa, jossa kellui pulla. Voi että se maistui. Muistaako jouku muu nauttineensa tällaista.
Silloin vielä täällä lounaassakin oli lunta talvella, ja kansakoulujen hiihtokilpailut, jopa koulujen väliset, pidettiin joka talvi.Lapsuudessani äiti laittoi kuivat pullapalat kuumaan maitoon ja muistan, kuinka hyvää se oli.
Korppujakin siihen voitiin laittaa ja ne vasta hyviä oli ne hiukan sitkeät korpunpalat.
Pojantyttäreni kinuaa "köyhiä ritareita", mutta siihenkin tarvittaisiin mielestäni kuivahkoa pullaa ja eihän pulla enää kuivu, kun pakasteesta otetaan aina tuoretta.
Kaupan vanhan leivän korista joskus saattaa löytää vanhaa ranskista ja sitä sitten paistetaan ja herkutellaan mansikkahillon ja kermavaahdon kera.
Terveellisyydestä ei puhuta mitään!- Hintriika*
Takavuosina jossakin ketjussa muistelin tuota lapsuuteni laskiaispullaa kuumassa maidossa kellumassa. Silloin monikaan ei ollut edes kuullut moisesta tavasta. Missähän Sinä silloin piileskelit?
Niin meillä äiti aina laskiaispullat tarjoili. Hyvää oli. En ole tainnut sitten lapsuuden sitä herkkua kokeilla. Hintriika* kirjoitti:
Takavuosina jossakin ketjussa muistelin tuota lapsuuteni laskiaispullaa kuumassa maidossa kellumassa. Silloin monikaan ei ollut edes kuullut moisesta tavasta. Missähän Sinä silloin piileskelit?
Niin meillä äiti aina laskiaispullat tarjoili. Hyvää oli. En ole tainnut sitten lapsuuden sitä herkkua kokeilla.Takavuosina en ainakaan ollut tietokoneella, se kun on ollut mulla vasta runsaan kaksi vuotta!
Vielä siitä pullamaidosta, meillä se ei millään tapaa liittynyt laskiaiseen, sitä tehtiin, kun sattui olemaan vanhaa, kuivaa pullaa.Tellastiina kirjoitti:
Takavuosina en ainakaan ollut tietokoneella, se kun on ollut mulla vasta runsaan kaksi vuotta!
Vielä siitä pullamaidosta, meillä se ei millään tapaa liittynyt laskiaiseen, sitä tehtiin, kun sattui olemaan vanhaa, kuivaa pullaa.Olen semmoista maistanut..Kamalaa oli yäk..
irkku-37 kirjoitti:
Olen semmoista maistanut..Kamalaa oli yäk..
Mitä se on ?..Onko juotavaa,vai millaista maitotuotetta?
- *monalisa*
irkku-37 kirjoitti:
Mitä se on ?..Onko juotavaa,vai millaista maitotuotetta?
Maito hapatetaan ja kuumennetaan uunissa, siitä irtoaa maitohera ja se piimä ei ole hapanta, ennen siitä tehtiin rahkapiirakkaa...
Olisikohan Joensuun meijeri joka sitä valmistaa myyntiinkin, hyvin varustetuissa ruokakaupoissa sitä kyllä on.
Kannattaa kokeilla! - Fanni
irkku-37 kirjoitti:
Mitä se on ?..Onko juotavaa,vai millaista maitotuotetta?
Kokkeli viittaa kokkareisiin.
Rasvattoman maidon valkuaisaine saostetaan lämmittämällä kiinteän kokkaremaiseksi. Hera poistetaan. Saadaan rakeista massaa.
Kokkelipiimää käytetään ruokana tai juomana sekoitettuna kirnupiimään tai maitoon.
Lieksan meijeri valmistaa perinteistä kokkelipiimää.
Siinä on rasvaa 1.2 g 100 g:ssa.
Kokkeli on maukas itäsuomalainen erikoisuus, johon syntyy himo. Kummallista, että niin mainio laskiaisruoka on kokonaan kadonnut ruokalistoilta.
Minua harmittaa, että laskiaispulliin on tyrkätty marsipaanit ja kermavaahdot, niin että niitä ei enää voi syödä kuuman maidon kanssa. Aikaisemmin sai isoja pullia ilman täytteitä, mutta ne ovat kadonneet liikkeistä.
Olen laittanut jonkin kerran lapsenlapsille laskiaispullat ja he ovat olleet aivan ihastuneita. Eivät koskaan muualla sellaista ole syöneet. Omat lapsenikin siis ovat unohtaneet koko laskiaisherkun. Kyllä he lapsina saivat joka vuosi.
Toinen mitä ei juuri enää syödä, on lipeäkala. Meillä syödään sitä ainakin kerran joulun aikoihin, mutta jälkikasvut eivät ikimaailmassa ole maistaneetkaan.
Tosi on tietysti sekin, että mokoma on niin hinnakasta, että ei viitsi juuri siihen rahaa tuhlata kuin sen yhden kerran vuodessa.
- Röntti'
Kas, tänään kaikki sesonkiherkkujen ystävät ovat rynnänneet kokkelipiimän perään !
- Runebergin päivä
onkaan ja mitä tekemistä niillä tortuilla on Runeberin kanssa?
- Jatta
ole helmikuun 5. päivä. Muistan sen aina siskon i syntymäpäivästä.
Tarina kertoo, että sen kehitti Runebergin vaimo Frederika ja tarjosi niitä miehelleen merkkipäivänä.
Mutta todellisuudessa sen kait kehitti 1840 luvulla porvoolainen kondiittorimestari Lars Astenius.
Oli miten oli, niin hyviähän ne ovat, ne kaupankin tuotteet. Itse en ole koskaan tehnyt, kun ovat niin suuritöisiäkin.
Hyvä mieshän se Runeberg. - kerroppas
Jatta kirjoitti:
ole helmikuun 5. päivä. Muistan sen aina siskon i syntymäpäivästä.
Tarina kertoo, että sen kehitti Runebergin vaimo Frederika ja tarjosi niitä miehelleen merkkipäivänä.
Mutta todellisuudessa sen kait kehitti 1840 luvulla porvoolainen kondiittorimestari Lars Astenius.
Oli miten oli, niin hyviähän ne ovat, ne kaupankin tuotteet. Itse en ole koskaan tehnyt, kun ovat niin suuritöisiäkin.
Hyvä mieshän se Runeberg.nyt vähän tarkemmin.
- Jatta
kerroppas kirjoitti:
nyt vähän tarkemmin.
todella kirjoitin, huomasin, kun luin viestini uudelleen. Tällaista sattuu, kun hätäisesti yrittää väsätä ja muka kiireellä.
Runebergin tortuista tietenkin oli kysymys, että ovat hyviä ja itse Runeberg oli hyvä mies.
Kyllä hänen päiväänsä kannattaa 5.2. viettää ja Runebergin tortuilla juhlistaa. Muistan aina Krisse Salmisen, joka takavuosina ihmetteli sketsissään, miksei hänelle liputeta kerran vuodessa. "Kun kerran Ruunebergintortuillakin on oma liputuspäivänsä, niin miksei minullakin?"
- Katicat2
Eivät nämä silakat mitenkään sesonkiherkkuihin kuulu, mutta kun tämä on ruokaketju kuitenkin niin...
Torin kalamyyjältä ostin tänään kuhan ja siinä samalla iskin silmäni hiilisilakoihin ja tulikin mielihalu niihin. Kai nämä ovat parempia kuin markettien pakatut, ajattelin.
Mutta ei, petyin taas kerran. Kuinka ne eivät muistuta lainkaan niitä hiilisilakoita, joita kotona saunan uunin hiilien päällä paitettiin.
En kyllä tiedä miten ne nykyään näitä valmistavat, mutta epäilen että taitavat tehdä pakastetuista kevätsilakoista. Näissä ostamissani silakoissa oli joissain aika isot mädit. Eihän tammikuun silakoissa pitäisi mätiä olla.
Olen itse joskus silakkaa pakastanut, mutta yksi kerta riitti, sillä tuoretta eivät vastanneet.- Fanni
En ole koskaan yrittänyt itse halstrata, mutta sanovat, että rasvaisesta syyssilakasta tulee se parempi.
Halsteri kypsine silakoineen käytetään suolavedessä tai kypsät silakat otetaan voipaperin päälle, ripotellaan karkeaa suolaa päälle ja kääritään pakettiin 5 minuutiksi.
Muinoin eräs isäntä lapsineen otti saunareissulle mukaan suolasilakoita ja piimää. Halstrasivat siis suolasilakoita.
Vuosiin en ole ostanut halstrattuja, sillä aina sama pettymys: ovat vetisiä, mauttomia. Kukas sellaisia viitsii syödä. Fanni kirjoitti:
En ole koskaan yrittänyt itse halstrata, mutta sanovat, että rasvaisesta syyssilakasta tulee se parempi.
Halsteri kypsine silakoineen käytetään suolavedessä tai kypsät silakat otetaan voipaperin päälle, ripotellaan karkeaa suolaa päälle ja kääritään pakettiin 5 minuutiksi.
Muinoin eräs isäntä lapsineen otti saunareissulle mukaan suolasilakoita ja piimää. Halstrasivat siis suolasilakoita.
Vuosiin en ole ostanut halstrattuja, sillä aina sama pettymys: ovat vetisiä, mauttomia. Kukas sellaisia viitsii syödä.Kotkasta ajelin ja huomasin tien varressa mainoksen, "juuri savustettua siikaa" ja poikkesin ostoksille.
Oli se siika varmaan juuri savustettu, kun oli vielä lämminkin ja savustusuuni savusi vieressä uutta satsia tekemässä.
Kotona totuus paljastui. Siian maku oli kamala.
Se oli varmaan pakkasesta noukittu ties miten kauan kuivilla ollut kala.
En ole pysähtynyt sen savustamon kohdalla enää sen koomin.- Fanni
Jopel kirjoitti:
Kotkasta ajelin ja huomasin tien varressa mainoksen, "juuri savustettua siikaa" ja poikkesin ostoksille.
Oli se siika varmaan juuri savustettu, kun oli vielä lämminkin ja savustusuuni savusi vieressä uutta satsia tekemässä.
Kotona totuus paljastui. Siian maku oli kamala.
Se oli varmaan pakkasesta noukittu ties miten kauan kuivilla ollut kala.
En ole pysähtynyt sen savustamon kohdalla enää sen koomin.Tuntematon kauppias tekee tuollaisen silmänkääntötempun.
Pitäisi pyytää ensin maistinpala. Sain minäkin kerran naapurikaupungin kauppiaalta meidän torilla hirveän makuista savukalaa. Torilla leijaileva tuoksu petti. - Ramoona*
Fanni kirjoitti:
Tuntematon kauppias tekee tuollaisen silmänkääntötempun.
Pitäisi pyytää ensin maistinpala. Sain minäkin kerran naapurikaupungin kauppiaalta meidän torilla hirveän makuista savukalaa. Torilla leijaileva tuoksu petti.Luulen, että esim. tarjouksessa olevat kokonaiset kirjolohet, jotka eivät mene kaupaksi, pakastetaan ja savustetaan. Kerran sain raa´aksi jäänyttä savukirjolohta, menin valittamaan ja torikauppiaalta lipsahti : se ei sitten ollut sulanut. Savusiioista kannattaa kysyä, sillä usein myydään pakastetusta kanadalaisesta siiasta savustettuja, meidän siikasaaliit ovat pieniä ja myydään usein tuoreina.
Jolla on itsellä mahdollista savustaa kokonainen tuore kirjolohi, saa edullista herkkua.
Me itse kalastamme jonkin verran ja varsinkin silakka on arkaa tavaraa pehmeänä ja rasvaisena kalana. Ihan eri maku on pyyntituoreessa silakassa! Saaressa joskus heti verkkoja tyhjätessä halstrataan hiilloksella. Kylmäketju on tärkeä kotitarvekalastajallekin. Sanonkin kiusotellen, että tuore silakka on melkein yhtä hyvää kuin muikku, minä lapsena muikun makuun päässyt. - Katicat2
Ramoona* kirjoitti:
Luulen, että esim. tarjouksessa olevat kokonaiset kirjolohet, jotka eivät mene kaupaksi, pakastetaan ja savustetaan. Kerran sain raa´aksi jäänyttä savukirjolohta, menin valittamaan ja torikauppiaalta lipsahti : se ei sitten ollut sulanut. Savusiioista kannattaa kysyä, sillä usein myydään pakastetusta kanadalaisesta siiasta savustettuja, meidän siikasaaliit ovat pieniä ja myydään usein tuoreina.
Jolla on itsellä mahdollista savustaa kokonainen tuore kirjolohi, saa edullista herkkua.
Me itse kalastamme jonkin verran ja varsinkin silakka on arkaa tavaraa pehmeänä ja rasvaisena kalana. Ihan eri maku on pyyntituoreessa silakassa! Saaressa joskus heti verkkoja tyhjätessä halstrataan hiilloksella. Kylmäketju on tärkeä kotitarvekalastajallekin. Sanonkin kiusotellen, että tuore silakka on melkein yhtä hyvää kuin muikku, minä lapsena muikun makuun päässyt.Luonnonsiika on ainakin Turun saaristossa hyvin harvinainen saalis. Torilla myytävä siika on kasvatettua. Mahtaakohan järvistä saada siikaa. Merikalassa ja järvikalassa on kuitenkin makuero.
Katicat2 kirjoitti:
Luonnonsiika on ainakin Turun saaristossa hyvin harvinainen saalis. Torilla myytävä siika on kasvatettua. Mahtaakohan järvistä saada siikaa. Merikalassa ja järvikalassa on kuitenkin makuero.
saimme aikoinaan Lieksan Ruunaanjärvestä,aivan Venäjän rajan tuntumassa on,Lieksan kaupunkiin kuuluva,vaikka itse "keskustaan" on 44 kilometriä.Erämaajärvi,nykyisin luonnonsuojelualuetta,kun valtio pakkolunasti kaikki mökit siellä yleiseen käyttöön,meidänkin, isäni rakentaman kelomökin.Kyllä saimme siikaa paljon ja useimmiten savustettiin,hyvää oli.
En jaksanut uudelleen koko ketjua lukea,onko blinit unohdettu mainita...laskiaisen aikoihin yleensä,miksei muulloinkin mateen kutemisen aikoihin tehtäviä.Blineihinhän tulee tattarijauhoja,sinä juju,ja tarjotaan esimerkiksi mädin,smetanan,sipulisilpun ja miksei vielä lisänä savulohta.
En ole nyt vuosiin tehnyt yksin asuessani eikä ole sattunut näitten herkkujen päälle ymmärtäviä poikkeamaan.susmorsian kirjoitti:
saimme aikoinaan Lieksan Ruunaanjärvestä,aivan Venäjän rajan tuntumassa on,Lieksan kaupunkiin kuuluva,vaikka itse "keskustaan" on 44 kilometriä.Erämaajärvi,nykyisin luonnonsuojelualuetta,kun valtio pakkolunasti kaikki mökit siellä yleiseen käyttöön,meidänkin, isäni rakentaman kelomökin.Kyllä saimme siikaa paljon ja useimmiten savustettiin,hyvää oli.
En jaksanut uudelleen koko ketjua lukea,onko blinit unohdettu mainita...laskiaisen aikoihin yleensä,miksei muulloinkin mateen kutemisen aikoihin tehtäviä.Blineihinhän tulee tattarijauhoja,sinä juju,ja tarjotaan esimerkiksi mädin,smetanan,sipulisilpun ja miksei vielä lisänä savulohta.
En ole nyt vuosiin tehnyt yksin asuessani eikä ole sattunut näitten herkkujen päälle ymmärtäviä poikkeamaan.päästy,on kerrottava vielä siellä em.mökillä tekemästäni kiuaskukosta.
Kun savusaunan ihanassa löylyssä oli kylvetty,laitoin sinne saunan kiviröykkiön alle hiilloksille muhimaan yöksi kalakukon.
Tavallinen kukon ruisjauhotaikina,sitten pikkuahvenia ja kunnon sian läskistä kylkee vuorotellen sisään,sitten voipaperiin,ei ollut siihen aikaan vielä folioita,ja hvyin paksulti sanomalehteen käärittynä sitten kiviröykkiön alle.
Aamulla oli valmista...nam...kyllä kelpasi jokaiselle,voita vielä palasen päälle.- Katicat2
susmorsian kirjoitti:
päästy,on kerrottava vielä siellä em.mökillä tekemästäni kiuaskukosta.
Kun savusaunan ihanassa löylyssä oli kylvetty,laitoin sinne saunan kiviröykkiön alle hiilloksille muhimaan yöksi kalakukon.
Tavallinen kukon ruisjauhotaikina,sitten pikkuahvenia ja kunnon sian läskistä kylkee vuorotellen sisään,sitten voipaperiin,ei ollut siihen aikaan vielä folioita,ja hvyin paksulti sanomalehteen käärittynä sitten kiviröykkiön alle.
Aamulla oli valmista...nam...kyllä kelpasi jokaiselle,voita vielä palasen päälle.Kylläpä susmorsian herkkuja eteemme loihdit. Kyllä lyövät laudalta Runebergin tortut. Miumaun mukkaa enämpi tykkään tällaisista ruokasemmista herkuista ja vielä selkeistä perusaineista itse valmistettuna. Ei ruista mikään voita ja itsepyydetty kala lisäksi.
Savolaiset taitavat kalakukon teon, mutta kyllä karjalainen äitinikin kalakukkoa teki. Ei tehnyt muikusta, kun sitä ei merestä saa, mutta hyvää tuli kuhastakin. Blinit hän paistoi leipäuunin suulla, kun uunissa oli vielä hehkuvat hiilet.
Karjalaisia umpipiirakoita kyllä teen (peruna, lanttu, sieni-ohraryyni ja kaalipiirakoita.) Myllyn-paras (mainostanko) ruistaikinasta tulee hyvät. - Fanni
Katicat2 kirjoitti:
Luonnonsiika on ainakin Turun saaristossa hyvin harvinainen saalis. Torilla myytävä siika on kasvatettua. Mahtaakohan järvistä saada siikaa. Merikalassa ja järvikalassa on kuitenkin makuero.
Eräällä sisäjärven mökillä tarjosivat suolasiikaa. Se oli todella maukas kuin unelma. He olivat muuttaneet Pohjanlahden rannikolta. Kalastuvälineet, vene ja taito olivat sen mukaiset.
Me mökkeilemme hieman pienemmän syvän järven rannalla. Toisinaan osuu verkkoon pari siikaa. - Katicat2
Fanni kirjoitti:
Eräällä sisäjärven mökillä tarjosivat suolasiikaa. Se oli todella maukas kuin unelma. He olivat muuttaneet Pohjanlahden rannikolta. Kalastuvälineet, vene ja taito olivat sen mukaiset.
Me mökkeilemme hieman pienemmän syvän järven rannalla. Toisinaan osuu verkkoon pari siikaa.Mukava kuulla että luonnonsiikaa on sitten ainakin järvissä. Onko niillä minkäverran kokoa? Meidän Citymarketissa on joskus semmoista pakattua pikkusiikaa myytävänä. Olen ajatellut että ne olisi järvikalaa. Ne on kuitenkin saman näköisiä kuin isot muikut. Minä en niitä toisistaan erottaisi.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nainen, se auttaisi jo paljon minua
tuskissani, jos tunnustaisit sinulla olevan tunteita, vaikka et haluaisikaan suhdetta. Olisi upeaa tietää, että olen sin1142006- 811264
- 421085
Pyhäjärvi -kuntaliiton LISTALLA - ajautuu kriisikunnaksi
”Vaaravyöhykkeessä” Kuntaliiton erityisasiantuntija Olli Riikonen nostaa esille Punakallion listalta todennäköisistä kri145874Vieläkään nainen ei mitään tunnistettavaa sinusta
ei minusta, ei meistä, eikä meidän historiasta. Voisit kyllä kirjoittaa jotain spesifistä mitä meidän välillä on tapahtu71837Miten menee omasta mielestä?
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f6e1e5b9-dd40-4eaf-ac96-036894307db5 Listan kärjessä Ähtäri27782Nainen, olet minun makuuni joka suhteessa
Siksi tämä on mennyt niin vaikeaksi, ja ei tahdo ajatukset millään pysyä arjessa, vaan ne karkaa koko ajan unelmiin sinu22741Ehkäpä tunnet sinuun kohdistuvan rakkauden
Mutta tunnetko tuskani siitä sinuun kohdistuvasta suuresta ikävästä ja toteutumattomasta läheisyydestä? Vaistoatko kun i49720Jos en enää
sinua näkisi, tekisinkö jotain toisin? Kertoisinko sinulle kaiken? Sen miten paljon minulle merkitset ja kuinka kaipaan36712Ei mene kauaa että kaikki vedätykset
Selviää.. Moni täältä on syytteessä.. Mahdollisesti palsta menee kiinni.. Tällä hetkellä jokainen viesti kiertää sup56669