Esinahan leikkaus??

Timmiesari

Sinä jolta on leikattu esinahka kireyden takia, minkälainen operaatio se oli?? esim. se leikkaus? nukutettiinko? Hoito leikkauksen jälkeen? oliko kipeä pitkään? (siinähän on vitusti hermoja)
Onkohan mahdollista leikata vaan sen verran että on vielä kohtuu normaalin näkönen? esim päästä vaan sentti pois..
Itsellä on nii tiukka esinahka että en oo nähny terskaani muuta kuin noin 8 millin reijästä :D siis siinä on vaan reikä.. kuseminen onnistuu ihan hyvin ja varmaan paneminenki..(en oo kokeillu) oon 18-vuotias ujo jätkä.

31

14585

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • todellakin

      kannattaa!!
      Ei muuta kun urologilta aika. Nukutus ja ei kipeä ollenkaan.Rasvalappu hoito särkylääkkeet noin 3viikkoa. Tikkien sulamisen jälkeen eiku hommiin.
      Ps. tytöt tykkää puhtaasta!!

      • leikkausta miettivä

        Miten kauan kestää että paljas tero tottuu esim. alushousujen hankaamiseen?


      • Sevaaet.........

        onnistuukohan tota leikkausta tehä sillee et ei koko nahkaa leikkaa pois.. sillai et jää mahollisimman normaalin näköseksi.. onko kellää tietoo?? siis et ei leikkaa ku just sen verran mitäon pakko..


      • mutta.
        Sevaaet......... kirjoitti:

        onnistuukohan tota leikkausta tehä sillee et ei koko nahkaa leikkaa pois.. sillai et jää mahollisimman normaalin näköseksi.. onko kellää tietoo?? siis et ei leikkaa ku just sen verran mitäon pakko..

        On mahdollista, mutta juttele sen urologin kanssa, ammatti-ihmisinä urologit kyllä ymmärtävät mikä vika on, ja miten saadaan aikaan paras lopputulos niin, että sinun ei tarvitse loppuelämän aikana enää miettiä tuota asiaa.


      • seräs

        pestä ollenkaan?olen luullut että pitää poistaa koko mulkku et pääsis noista pesuhommista.


    • Ensio Satiainen

      Ei pitåisi tulla ongelmaa.

    • ...kannattaa

      Mulle sanottiin, että jos leikkaa esinahkaa vain vähäsen päästä pois, niin siihen tuleva leikkausarpi kiristää sen uudelleen tiukaksi. Kannattaa antaa suosiolla leikata koko esinahka pois. Mut leikattiin aikuisena, niin voin sanoa että leikattu on parempi. Terska tottuu paljaanaoloon muutamassa viikossa. Sen nahka paksuuntuu hieman ja pääsee laajenemaan isommaksi kun ei ole nahkan puristuksessa. Kipeä ei ollut kuin pari päivää ja senkin niin vähän etten käyttänyt ollenkaan särkylääkkeitä. Itsesulavat tikit irtoavat muutaman viikon kuluessa. Pyydä että leikkaavat samalla sen terskan alapuolisen jänteenkin pois, niin ei sekään jää kiristämään terskaa alaspäin erektiossa.

    • Reflexive.

      Yleisin ympärileikkauksen tarpeelliseksi tekevä tekijä on esinahan ahtautuminen eli fimoosi. Tila estää peniksen pään paljastumisen ja lisää tulehduksien riskiä. Myös yhdyntä ja erektio voivat tuntua kivuliailta. Toinen yleisesti levinnyt ilmiö on parafimoosi eli terskan jääminen puristuksiin vedettäessä esinahka taakse – ahdas esinahka jää jumiin siittimen pään taakse aiheuttaen kivuliasta turvotusta. Toistuvat peniksen ja esinahan tulehdukset sekä esinahan repeämät ovat harvinaisempia syitä kirurgin puoleen kääntymiselle. Syynä voi myös olla esimerkiksi liian pitkä esinahka, joka voi myös häiritä yhdyntää (kondomin käyttöä). Kuumassa ympäristössä työskentelevillä tai asuvilla miehillä voi kyse olla myös hygieniasta – esinahan alle kertyy bakteereita, jos peseytyminen ei ole riittävän tiheää. Ympärileikkaus vähentää myös smegman (vahvahajuista ja -makuista esinahan alle kertyvää tahmaa, jota saatetaan pitää vastenmielisenä tai merkkinä puutteellisesta hygieniasta) määrää. Ennen ympärileikkauksesta päättämistä tulisi itselleen selvittää leikkaukseen liittyvät riskit ja hyötytekijät sekä myös mahdolliset muut vaihtoehdot – on syytä muistaa, että esinahka on osa vartalosta ja sillä on oma toimintatarkoitus.

      Toimenpide

      Sukuelimet puhdistetaan antiseptisin välinein. Karvojen täydellinen poisto ei ole suositeltavaa siihen liittyvän lisääntyneen infektiovaaran vuoksi, mutta voi olla tarpeen poistaa ne osittain. Puudutusaineruiske annetaan peniksen selässä sijaitseviin hermoihin. Tämän jälkeen asetetaan potilas lepäämään. Kun siitin on puutunut, erotetaan esinahka varovaisesti siittimen varresta työntämällä niiden väliin pyöreäreunainen koetin. Tämän jälkeen esinahka vedetään siittimen pään yli, kiinnitetään erityispihdeillä ja leikataan ylimääräinen esinahka veitsellä osittain tai kokonaan pois. Esinahan poistamisen jälkeen ommellaan haava kiinni. Ympärileikkauksia on erityyppisiä: leikkaus voi olla minimaalinen (esinahkaa lyhennetään vähän, jotta sen liikkuminen siittimen pään yli muuttuu mahdolliseksi, peniksen jäädessä toiminnallisesti ja kosmeettisesti ympärileikkaamattomaksi), osittainen (siittimen pää on lepoasennossa osittain esinahan alta näkyvissä), avara (siittimen pää on enimmäkseen paljastettu, mutta joskus osittain katettu esinahalla – erektion aikana ei ole iho kovin kireä ja liikkuu jonkin verran), kohtuullinen (levinnein tyyli, jossa siittimen pää ei ole mistään kohtaa esinahalla katettu) tai kapea (peniksen varressa on kovin vähän tai ei ollenkaan vapaata ihoa, jolloin peniksen pää on esillä ja selvästi huomattavissa esimerkiksi uimahousujen läpi). Ympärileikkauksen mahdolliset komplikaatiot ovat harvinaisia ja saattavat johtua hematooman eli verihyytymän syntymisestä, verenvuodosta tai tulehduksesta. Nämä komplikaatiot ovat kuitenkin kokeneilla kirurgeilla vältettävissä tai minimoitavissa. Jotkut miehet ovat kokeneet muutoksia peniksen tuntoherkkyydessä – terska voi muuttua herkemmäksi tai vähemmän herkäksi. Tuloksena on, että ejakulaation saavuttaminen voi kestää pidempään. Niille, joilla siemensyöksy on tullut liian pian, voi olla tämä hyvä uutinen.
      Ennen ja jälkeen kauneuskirurgista leikkausta

      Kirurgille tulee selvittää sairaushistoria, esimerkiksi mahdolliset allergiat, diabetes ja käytettävät lääkkeet. Odotettu tulos tulisi myös selvittää mahdollisimman tarkoin: kapea vai avara leikkaus, korkea vai matala arven sijainti, esinahan täydellinen poisto vai osittainen säilyttäminen. Häpykarvojen poisto ei ole pakollista, mutta niiden lyhentämistä suositellaan, jotta ne leikkauksen jälkeisessä sidonnassa eivät jäisi mihinkään kiinni ja aiheuttaisi kipua. Ympärileikkauspäivänä tulisi sukuelimet pestä erittäin perusteellisesti. Ennen leikkausta ei saa käyttää alkoholia. Suositeltavaa on myös tyhjentää rakko juuri ennen leikkausta. Leikkauksen jälkeen on koko penis turvoksissa ja mustelmilla. Nämä sivuoireet katoavat viikon tai kahden kuluessa. Kipulääkkeiden käyttö saattaa olla tarpeen muutamina ensimmäisinä leikkausta seuraavina päivinä. Mikäli haava alkaa vuotaa (ensimmäisen vuorokauden aikana leikkauksesta), tulisi sen päällä pitää puhdasta kankaanpalaa. Leikkauksen jälkeen tulisi käyttää sellaisia vaatteita ja alusvaatteita, jotka eivät aiheuta epämiellyttävää hiertämistä – siittimen pää on ensialkuun erittäin tuntoherkkä! Parantumisprosessin aikana, johon voi kulua noin kolme viikkoa, tulisi välttää innokasta urheilua. Yhdynnästä tulee pidättäytyä haavan parantumiseen asti. Erektio voi olla kivulias ja ompeleet saattaa ratketa, jos kyseessä ovat poistettavat tikit (nämä poistetaan noin kahden viikon kuluttua leikkauksesta).
      Vartalon hoito

      Olkoon kyseessä sitten ympärileikattu tai leikkaamaton penis, tulisi siitä huolehtia kuten mistä tahansa muustakin kehonosasta, jos ei enemmänkin. Esinahka, sen alapuoli sekä terska tulisi pestä joka päivä. Jos esinahka on liian ahdas (fimoosi), vaikeuttaa se siittimen pesemistä. Tämä voi puolestaan johtaa tulehdukseen bakteerien kerääntyessä riittämättömän hygienian johdosta esinahan alle. Tässä tapauksessa saattaakin ympärileikkaus osoittatua tärkeäksi hygienian helpottamiseksi. Poikalasten esinahanalusta ei yleensä ole mahdollista pestä – kyse on fysiologisesta fimoosista, jonka pitäisi ratketa kouluikään mennessä. Esinahkaa ei tulisi vetää väkisin siittimen pään yli. Mikäli esinahka kouluikään ehtineellä lapsella ei liiku siittimen pään yli, tulisi kääntyä lääkärin puoleen. Fimoosi saattaa olla synnynnäinen tai kehittyä elämän mittaan esinahan tulehduksen takia. Ahtautuneelle esinahan tapauksessa on usein avuksi yksinkertaisesti venytysharjoitusten tekeminen. Toinen vaihtoehto on kääntyä lääkärin puoleen. Ympärileikkauksella on monia hyödyllisiä vaikutuksia – se voi helpottaa hygieniaa, olla ratkaisu erektiokipujen tapauksessa ja vähentää virtsateiden infektion vaaraa sekä peniksen syövän ja sukupuolitautien riskiä. Samoin on esinahan alainen lämmin ja kostea ympäristö suotuisa virusten pitkäaikaiselle säilymiselle.

      Jotkut miehet ovat löytäneet ympärileikkauksesta ratkaisun ennenaikaiseen siemensyöksyyn. Esinahan poistamisen jälkeen on siittimen pää herkempi, mutta ajan mittaan tuntoherkkyys vähenee terskan pinnan paksuuntuessa suojatakseen sitä hiertämiseltä ja ärsytykseltä. Näin voi siemensyöksyyn saavuttamiseen kuluva aika ympärileikkauksen jälkeen lisääntyä. Joka tapauksessa tulisi harkita ennen ympärileikkauspäätöksen tekoa kaikkia tekijöitä leikkauksen puolesta ja vastaan.


      Kyllä se aikansa vie, kunnes kivut esim. pissatessa vähenee ja loppuu ja "kiristävä" tunne häviää. Jos sua kammottaa piikit ja pelkkä puuduttaminen, niin mun ymmärtääkseni ympärileikkauksia tehdään myös nukutuksessa.

      • leikkausta miettivä

        Miten sitten kun esinahkaa ei ole, eikö terska kuivu aika pian? Jo se kun pitää esinahkaa takana pidempään, terskan iho alkaa rypistyä ja kuivua. Pitääkö ympärileikattua rasvata välillä?


      • Helppoteko
        leikkausta miettivä kirjoitti:

        Miten sitten kun esinahkaa ei ole, eikö terska kuivu aika pian? Jo se kun pitää esinahkaa takana pidempään, terskan iho alkaa rypistyä ja kuivua. Pitääkö ympärileikattua rasvata välillä?

        Ei kuivu, tuppi pitää sen vaan aina nihkeenä.
        Mut touhutippa pitää sen voideltuna:-)
        Älä pelkää suotta toimenpidettä, se helppojuttu.


      • epäluulonen
        Helppoteko kirjoitti:

        Ei kuivu, tuppi pitää sen vaan aina nihkeenä.
        Mut touhutippa pitää sen voideltuna:-)
        Älä pelkää suotta toimenpidettä, se helppojuttu.

        ei se niinkää pelota mutta vaikka onkin ammattilainen ni silti jännittää kun se tulee mulkkua söhimää veitsen kaa :) en tiiä... pitää miettii koska enemmän siitä hyötyy on ku haittaa :D


      • fthdfhfghdg
        epäluulonen kirjoitti:

        ei se niinkää pelota mutta vaikka onkin ammattilainen ni silti jännittää kun se tulee mulkkua söhimää veitsen kaa :) en tiiä... pitää miettii koska enemmän siitä hyötyy on ku haittaa :D

        Itse ainakin menisin samantien leikkaamaan jos vain olisi rahaa siihen. Itsellä on liiän pitkä esinahka jonka takia haluaisin leikata pois, mutta valitettavasti pitkää esinahkaa ei leikata julkisella puolella niin pitää säästää noin 500e yksityiseen operaatioon.. :S


      • roskabotti
        leikkausta miettivä kirjoitti:

        Miten sitten kun esinahkaa ei ole, eikö terska kuivu aika pian? Jo se kun pitää esinahkaa takana pidempään, terskan iho alkaa rypistyä ja kuivua. Pitääkö ympärileikattua rasvata välillä?

        No kyllähän se aluksi pyrkii kuivumaan ja siihen parafiinia sivellään, kuulin yhdestä joka ei öljyä aluksi käyttänyt mutta kuivui niin kohtuullisesti että jes


      • antikrist

        no on itsellä kohta ajankohtainen pelottaa vitusti. pakko tehdä lääketieteelisin syin vaikea pitää hygienia kunnosa ja se töhnä jos ei pese suihkuta liimaa nahan kiinni ja sitten sattuu , ku sitä väkisin vetää taakse. muuten kuseminen ja naiminen on myös vähän hankalaa eli ei kai muuta voi.


    • justiins

      Leikkaus tapahtui pikanukutuksessa. Ei varsinaisesti ollut kipeä kuin yhden päivän, siihenkin auttoi burana. Itse leikkattiin juuri sellaiseksi että puolet meli piiloon ja puolet jäi terskasta ulos.Tikit sulasi pois vajaasa 2 viikossa. Mene ihmeessä lääkärin puheille, itse kärsin tästä 15v ja ihan turhaa. Älä sinä tee sitä virhettä koska ole nuori. Se on komee näytellä sitä suhikussakin, kun ei oo mikää "tuppikulli". ps. Naisetkin kuulemma tykkää, vaikka oma vaimoni ei sitä sanokkaa". Ei kuulemma pysty puhumaan samaan aikaan kun on vehje suussa :).

      • Operoitu

        Minut leikattiin kaksi viikoa sitten. Turhaan pelkäsin leikkausta ja sitä, että esim. uimahalleissa joku tuijottaa esinahkatonta vehjettäni. Kärsin turhaan yli 15 vuotta kireästä esinahasta ja tulehduksista. Mikäli esinahan kanssa on ongelmia, niin kannattaa leikkauttaa se heti pois, niin säästyy monelta murheelta. Minulta poistettiin esihahan ulko- ja sisälehti. Lisäksi poistettiin myös terskan alla oleva jänne. Olen tulokseen erittäin tyytyväinen, myös ulkonäkö miellyttää.


    • Elias1253

      Olin aikani samassa tilanteessa kuin sinä nyt.Kaksi vuotta sitten leikattiin ja täysin toimiva peli tuli. Joku viikko meni toipumiseen ja ajan kuluessa loppu arkuus katosi. Seksin laatu on kiinni ihan muista asioista kuin siitä onko sitä nahkaa vai ei. Sen verran oon pannu että voin kertoa ;D Olisi kannattanut minunkin käydä hoitamassa jo aiemmin homma pois eikä vasta aikuisemmalla iällä.

    • Itselleni tämä operaatio tehtiin helmikuussa paikallispuuduksella. Kolme kertaa päivässä piti suihkuttaa alapäätä saunominen oli kielletty kaksi viikkoa, kipuun sain Ibumax lääkettä mutta ei tarvinnut käyttää sitä koska kipuja ei ollut. Nyt onnistuu naiminenkin hyvin sillä ennen operaatiota se oli aika kivuliasta. Joten suosittelen menemään leikkaukseen jos kenellä vain on tarvetta sellaiseen.

    • Esinahaton

      Multa leikattu jo lapsena. En edes tiedä milltä tuntuu, jos olis esinahka. Hyvin on pärjännyt ilmankin.

    • Anonyymi

      Näköjään tosi vanha aloitus, mutta hyvä että tuli esille.
      Ite olen 20v neitsyt, eikä koskaan ole ollut mitään kipuja tai muutakaan, mutta ahdas esinahka on mietityttänyt. En siis pysty vetämään sitä taakse ollenkaan. En tiedä mitä tehdä.

      • Anonyymi

        Pakko kommentoida kun täällä vaan positiivisia kommentteja. Pojaltani leikattiin ja se epäonnistui, jäi kireeksi edelleen. Meni yksityiselle ja taas sama juttu. Nyt ei oo enää varaa nahassa kuin max yhteen leikkaukseen ja ei enää uskalla mennä. Kipuja on ja yrittää nyt koittaa opetella elämään niiden kanssa. Eli ei aina ole niin helppo juttu.


    • Anonyymi

      Mun uudella miehellä on lapsena leikattu, ja on muuten ihana peli! Kaunis, komea, puhdas, nautinnollinen. Ihan täydellinen.
      Bonuksena parempi kestävyys kun terska ei ole ihan niin herkkä hankaukselle. Mahtavaa seksiä!

    • Anonyymi

      Elkee leikatko esinahkaa. Pahin virhe mitä elämässä tehnyt, ja sitä kun ei tekemättömäksi saa.
      Kadun joka vitun päivä.

      • Anonyymi

        Miten siinä kävi?


    • Anonyymi

      U­­­u­­­si sek­­site­att­­­eri avautuu S­­­uo­­­meen! Ku­tsu­­­mme ka­ikk­­i. Ilmoittautu­­­minen ryhm­­­ääm­me tääll­ä - http://3422111.com/G/8Qfl

    • Anonyymi

      Peltisakset ja kossupullo. Aamulla voit arvioida, kuinka kävi, siinäkin.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ikä: 34
      Ongelma: Ahdas esinahka, Ei kyennyt kun kerran päivässä harrastamaan seksiä koska paikat kipeyty ja puutu niin ettei välttämättä seuraavana päivänäkään pystynyt seksiä harrastamaan. Ongelma alkoi esiintyä vasta 22vuotiaana. Nyt leikattu, esinahan poisto ja frenulum poisto. Haittojen vuoksi mietin vuosia hoidanko, ja nyt homma hoidettu.
      Kerron koko operoinnin ja paranemisprosessin josta on nyt reilu kuukausi. Mutta alkuun sanon että tyytyväinen olen.

      Leikkaus tehtiin kesäkuunlopussa eli pahimpaan mätäkauteen.
      Operointi alkoi diapamilla pelkotilojen vuoksi, josta ei ollut mitään hyötyä. Puudutuspiikit peniksen tyveen oli koko operoinnin kivuliain asia, muuten ei tuntunut mitään. Muna käärittiin pakettiin ja himaan. Lääkkeeksi panadol+burana 600.
      Ensimmäiset yöt meni aikalailla munakädessä pitäen. Suojellen. Särky hoitu lääkkeillä.Turvotus oli todella runsas ja puoliympyrämäinen tikkienpuolelta.
      Pahin asia tässä vaiheessa oli, luonnolliset yölliset seisokit, jotka herätti vaikka kuinka unessa olisit. Se tunne oli about semmonen että tikit repee ja yksi repesikin. Sattu aivan hitokseen. Opin sen että heti kun se seisokki tuli ja siihen heräsi niin pakkasesta jääpussi kyrpään jotta sai laskettua mah nopeasti. Tätä kesti noin viikon - 2 kunnes tikit sulivat.
      Minulle tuli ensimmäisen viikon jälkeen tulehdus johon määrättiin antibiotit ja tramalia, kivut oli aivan helvetinmoiset. Antibiotti toimi mutta hidasti parantumista.
      Vielä reilu kuukaudenki jälkeen penis erittää lihasnestettä ja ei ole täysin parantunut.
      Seksin harrastaminen vaimoni kanssa alkoi kuukauden jälkeen, homma hoituu todella varovasti ja se kuukauden selibaatin lopetus tuntui mitä mahtavimmalta. En kokenut tunnossa, laukeamisessa tai missään mitään ongelmaa. Ehkä hiukkasen pidempään kesti mikä on aina hyvä homma! Ulkonäöllisesti pientä lehteä havaittavissa mutta sen paranemiseen menee pidempään. Ulkonäkö ei minua hävetä, itseasissa pidän munani ulkonäöstä nyt enemmän, vaimokin on samaa mieltä.

      Tässä pieniä vinkkejä mitä en saanut / löytänyt mistään mitä tulee leikkauksesta palautumiseen:
      Leikkauksen jälkeen kun otat seuraavana päivänä siteet pois, Tikkipinnalla on rasvalappu side, tikit ovat varmasti vähän jääneet kiinni siihen, joten kastele se vedellä ennenkuin varovasti irrotat. irtoaa paremmin.
      Vesipesu aivan ehdoton, ja tarkoitus on vetää nahkaa niin paljon taaksepäin kuin mahdollista ja valuttaa vettä 10-15min haavalle, eikä pelkästään tikkeihin, kauttaaltaan kunnon huuhtelua!

      Itse koen että leikkauksesta oli aivan todella suuri apu, ja olen tyytyväinen. Muistakaa että nämäkin hyöty ja haittapuolet on täysin yksilöllisiä, mutta varsinkin jos elämänlaatusi paranee niinkuin minulla teki niin suosittelen kovasti vaan hoitamaan asian.

    • Anonyymi

      Onko kellään suositeltavaa paikkaa Tampereella missä käydä?

    • Anonyymi

      Kuuluuko esinahan mennä terskan taakse erektiossa niin kun vettä vaa? Kun itel erektiossa ei oikee mee ollenkaa.

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 19 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1796
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1391
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1376
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1352
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe