IE vanhat versiot & yhteensopivuus?

tea85

Onko olemasssa jotain kätevää softaa jolla testata nettisivuja eri browsereiden kanssa. Vai pitääkö vain kaikki selaimet asentaa koneelle erikseen että pääsee testailemaan?

Mikä on tämänpäivän käytäntö asian suhteen, pitääkö sivujen toimia myös vanhimmilla selaimilla vai mihin raja yleensä vedetään? Kiitos vastauksista.

3

416

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fslajflka
    • "Mikä on tämänpäivän käytäntö asian suhteen, pitääkö sivujen toimia myös vanhimmilla selaimilla vai mihin raja yleensä vedetään? Kiitos vastauksista."

      Tee sivusto toimimaan W3C:n uusimpien standardien mukaan siltä osin miten toimii näiden selainten tuotantoversioisa jotka näitä noudattaa parhaiten ja jotka saa mihin tahansa koneelle asennettua naxnax. Eli tällähetkellä joku Firefox 3.05 ja Opera 9.63.

      MUTTA, taaksepäin yhteensopivuutta pitää olla myös ja tähän sitten on edelliselle ohjeelle rajoite. WWW kun on mediana sellainen, että se skaalautuu erinomaisesti laitteesta ja ohjelmistosta toiseen niin selainten kummallisuudet ja puutteelliset tuet standardeille ei sivustoa välttämättä riko sellaiseksi, että informaatiota ei pysty välittämään. Taaksepäin yhteensopivuutta varten sitten riittäisi se, että sivusto näkyisi käyttökelpoisesti näillä oletusselaimilla jotka löytyvät nykyisten työasemakäyttöjärjestelmien EDELLISISTÄ versioista mitä päivitykset tarjoaa. Jostain hyvin pienistä kosmeettisista seikoista ei tarvitse välittää.

      Tänäpäivänä heikoin lenkki Windowseilla olisi IE7, joka on Windows XP (Microsoftin työasemakäyttöjärjestelmän edellinen versio) oletusselain mikä tulee käyttöjärjestelmän päivityksistä. IE7 käytännössä rajoittaa sen, että esim, SVG grafiikkaa ei voi käyttää koska se ei näy. Joku CSS juttu saattaa myös hajottaa sivuston.

      Noin muuten kannattaa Javascript, Java ja Flashin käyttö minimoida olemattomiin ja pyrkiä toteuttamaan ihan (X)HTML, CSS, PNG ja JPG -tekniikoilla. Mainosbannereissa Flash sitten on oikea tekniikka, joskin ensisijaisesti animoitu GIF on parempi muihin animaatioihin kunhan se venyy 1Mbit/s kaistalle. Videoihin Flash taas on oikea tekniikka jos sitä kaistaa tarvitaan.

      Rich Internet Applicationeissa kannattaa ensisijaisesti suosia Javascriptiä mikäli se venyy tarpeisiin ja muuten taas Javaa, kun Sun Microsystems tuntuu paremmin hoitavan sitä, että se Javatekniikka TOIMII joka paikassa kuin se mitä Adobe tekee Flashin eteen. Silverlightia en suositele tällä hetkellä mihinkään.

      ---

      Selain- ja lisäpalikkayhteensopivuuden lisäksi pitää huomioida yhteensopivuus erilaisten laitteiden ja näyttöresoluutioiden kanssa. Tekstiä joutuu usein tallentamaan kuvana ja tekstin pitäisi myös näkyä vaikka näyttö olisi tarkempi tai sitä katsotaan kauempaa tai katsoja on heikkonäköinen. Siksi kuvana tallennetun tekstin pitäisi olla vähintään 16px fontilla.

      Koska näytönresoluutio voi vaihdella, pitäisi sivusta pyrkiä tekemään mahdollisimman hyvin skaalautuva. Kuvana tallennetut tekstit pitäisi kuitenkin pitää pikselimitoissa jotta teksti on hyvin luettavaa, samoin jotkut kaaviot mutta muuten kannattaa käyttää em mittayksikköä jolla skaalataan kuvat ja tekstit.

      Koska nettiä selataan myös erilaisilla mobiililaitteilla jotka osaa skaalata sivua rajallisesti, olisi hyvä pyrkiä pitämään palstojen määrä mahdollisimman pienenä. Jos sitten tarvitsee tehdä jotain isoa ja "ruudun täyttävää" niin tee sivusto skaalautumaan vähintään 50em leveyteen. Jos korkeus menisi 38em leveyteen niin voit olettaa sitten, että pystyscrollbaria ei tule ja leveyttä olisi 51em.

      Jotta sivusto latautuu järkevällä vauhdilla ja että skaalausartefaktit ei ihan räjähdä mutta näyttää hyvältä myös isolla näytöllä niin pyri tallentamaan tallenna kuville yhtä em -yksikköä kohden noin 25.1 pikseliä tarkkuutta. Kuvia ei kannata kuitenkaan skaalata ylöspäin kun nykyiset ja viimeistään tulevat selaimet sisältävät kokoajan parempia skaalausalgoritmeja.

      Tässä sitten linkkejä joilla voit tarkistaa toimivuutta:

      http://validator.w3.org/
      http://jigsaw.w3.org/css-validator
      http://www.cynthiasays.com/

      • Kun mainitsin IE:n heikoimman lenkin olevan IE7 versio niin jäi mainitsematta, että Firefoxin Gecko moottorista on edelleen myös käytössä vanhoja versioita. Siksi sivuston pitäisi vielä nykyään näkyä jotenkin FF1.5 selaimella vaikka kosmeettisia vikoja tulisikin.

        Kesällä FF1.5:n voi varmasti jo unohtaa ja odottaa ja FF2:sta ei tarvitse varmasti ajatella enää joulun jälkeen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      81
      1760
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      76
      1384
    3. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      189
      1313
    4. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1298
    5. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      163
      1081
    6. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      64
      1063
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      912
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      62
      886
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      836
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      94
      804
    Aihe