Verikokeiden tulosten

tulkinta...

Mitä mahtaa tarkoittaa, kun verikokeessa tulokseksi tuli viitearvoista poikkeavia arvoja seuraavasti (perässä viitearvot):

- B-Leuk: eri mittauskerroilla 8,6-9,8 (3,4-8,2)
- B-Trom: eri mittauskerroilla välillä 442-525 (150-360)
- S-LZM: 2,3 (0,4-1,5)

Muut arvot on viiterajojen sisällä. Nyt viimeisimmällä mittauskerralla hemoglobiiniarvo oli tosi hurja, jotain 170. Mistä ihmeestä voi olla kyse? Luonnollisesti kysyn näistä tuloksista lääkäriltäni seuraavalla vastaanotolla, mutta nyt kiinnostaisi kuulla, onko kenelläkään muulla ollut samantyyppisiä arvoja ja mitä ne ovat tarkoittaneet.

25

8896

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • S -LZM 0.4 - 1.5 mg/l

      Etusivu » Laboratoriokäsikirja » Tutkimukset » Lysotsyymi
      Lysotsyymi
      S -LZM KL 2289
      Li-LZM KL 2287
      Pf-LZM KL 2288
      U -LZM KL 2290


      Indikaatiot
      S -Lysotsyymi: Myelomonosyytti- ja monosyyttileukemian diagnostiikka. Sarkoidoosin seuranta. Kroonisten tulehduksellisten suolistosairauksien erotusdiagnostiikka.
      Pf-Lysotsyymi: Pleuriittien erotusdiagnostiikka (määritetään samanaikaisesti myös S -LZM).
      Li-Lysotsyymi: Meningiittien erotusdiagnostiikka.
      U -Lysotsyymi: Myelomonosyytti- ja monosyyttileukemian diagnostiikka. Munuaisten tubulustoiminnan häiriötä epäiltäessä.

      Näyte
      1 ml seerumia, pleuranestettä, virtsaa tai likvoria (vähintään 0.5 ml).

      Säilytys ja lähetys
      Säilytys 2 - 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.

      Menetelmä
      Radioimmunologinen (RIA).

      Tekotiheys
      Tehdään 2 x vko, valmis seuraavana työpäivänä.

      Viitearvot
      S -LZM 0.4 - 1.5 mg/l
      Li-LZM alle 0.1 mg/l
      U -LZM alle 0.3 mg/l
      Pf-LZM alle S -LZM -pitoisuuden


      Tulkinta
      Seerumin lysotsyymipitoisuus on usein hyvin suuri myelomonosyytti- ja monosyyttileukemiassa sekä histiosytooseissa, mutta säilyy normaalina lymfoblasti- ja yleensä myös myeloblastileukemiassa. Kroonisessa myelooisessa leukemiassa ja yleensä leukosytoosin yhteydessä tavataan myös suuria seerumin lysotsyymipitoisuuksia. Seerumin lysotsyymipitoisuus kohoaa usein myös granulomatoottisissa taudeissa (mm. tuberkuloosissa, sarkoidoosissa ja Crohnin taudissa), ja sitä voidaan käyttää sarkoidoosin seurannassa taudin aktiviteetin mittarina. Glomerulus-filtraation vähentyessä seerumin lysotsyymipitoisuus kohoaa.
      Munuaisten tubulusvaurioissa lysotsyymin eritys virtsaan lisääntyy, mutta seerumin lysotsyymipitoisuus pysyy normaalina. Virtsassa tavataan lysotsyymia myös, kun seerumin lysotsyymipitoisuus on erittäin suuri.
      Selkäydinnesteen lysotsyymipitoisuus kohoaa yleensä selvästi bakteerimeningiitissä, kun taas virusmeningiitissä se on normaali tai vain lievästi kohonnut. Neurosarkoidoosissa selkäydinnesteen lysotsyymipitoisuus on lisääntynyt usein, mutta normaali arvo ei sulje pois neurosarkoidoosin mahdollisuutta.
      Pleuriittien erotusdiagnostiikassa voidaan määrittää pleuranesteen ja seerumin lysotsyymipitoisuuksien suhde (Pt-LZM-I), joka tuberkuloottisessa pleuriitissa on yleensä noin 2. Suhde on suurentunut myös empyeemassa ja usein nivelreuman aiheuttamassa pleuriitissa, mutta muissa pleuriiteissa suhde on yleensä alle 1.

      Tiedustelut
      kemisti Liisa Ahola
      [email protected]

      Copyright © 2005 Medix Laboratoriot Oy. All rights reserved.
      Päivitetty: 19.12.2007

    • Trombosyytit

      Trombosyytit
      B -Trom KL 2791


      Akkreditoitu menetelmä.

      Näyte
      EDTA-putkellinen verta. Näyte sekoitetaan hyvin.

      Säilytys ja lähetys
      Säilytys jääkaapissa. Lähetys huoneenlämmössä mahdollisimman nopeasti.

      Menetelmä
      Optinen virtaussytometria

      Tekotiheys
      Tehdään arkisin (ma-la), valmis samana päivänä

      Viitearvot
      0 - 6 pv 140 - 290 xE9/l
      7 - 14 pv 150 - 340 xE9/l
      15 - 30 pv 180 - 390 xE9/l
      1 - 24 kk 200 - 450 xE9/l
      2 - 8 v 200 - 400 xE9/l
      9 - v 145 - 360 xE9/l


      Tulkinta
      Matalien verihiutalearvojen, trombosytopenian, syynä on joko alentunut tuotanto (megaloblastinen tai aplastinen anemia, leukemiat, luuydininfiltraatio, kantasoluvaurio) sekvestraatio (hypersplenismi) tai lisääntynyt kulutus ja/tai tuhoutuminen (immunologinen kuten ITP, kollageenitautiin tai lymfoproliferatiiviseen tilaan liittyvä tai infektion yhteydessä tai ei-immuuni kuten intravaskulaarisessa koagulaatiossa ja TTP:ssa). Erheellisesti matalia trombosyyttiarvoja (pseudotrombosytopenia) voidaan saada solulaskijalla joillakin henkilöillä esiintyvän EDTA-vaikutuksen vuoksi (joko trombosyyttikasoja tai leukosyyttisatellismia). Matala trombosyyttitaso tulisi varmistaa visuaalisesti sivelyvalmisteesta (tarvittaessa suoraan sormenpäästä), kapillaariverestä kammiolaskennalla tai hepariiniverestä solulaskijalla. Tämä todettu pseudotrombosytopenia on syytä merkitä sairauskertomukseen ja olla potilaalla tiedossa turhien myöhempien tutkimusten välttämiseksi. Habituelli matalahko (luokkaa 100) trombosyyttimäärä ei ole kovin harvinainen. Lisäksi joidenkin henkilöiden trombosyyttitaso voi vaihdella kuukautiskierron mukaan, vaikka se yleensä on samalla henkilöllä varsin stabiili.

      Kohonneet arvot, trombosytoosi, ovat seurausta primaaristi lisääntyneestä tuotannosta (essentielli trombosytoosi tai muuhun krooniseen myeloproliferatiiviseen tilaan tai myelodysplasiaan liittyen) tai sekundaarisestä (reaktiivisesta) muutoksesta (tulehdukset, raudanpuute, syöpä).

      Tiedustelut
      bioanalyytikko Aino Salla
      [email protected]

      Copyright © 2005 Medix Laboratoriot Oy. All rights reserved.
      Päivitetty: 19.12.2008

    • lisääntyvät monessa sairaud...

      Terveyden tietopankki > Laboratoriokokeet
      Veren valkosolut
      Valkosolut suojaavat elimistöä bakteereita ja viruksia vastaan. Ne lisääntyvät tulehduksen aikana. Tutkimalla, mitkä valkosolut ovat lisääntyneet, saadaan vihje tulehduksen aiheuttajasta. Poikkeava valkosolumäärä voi myös olla merkki verisyövästä.

      Valkosolut (leukosyytit) ovat osa järjestelmää, jolla elimistö puolustautuu ulkopuolelta tulevia hyökkäyksiä, esimerkiksi viruksia ja bakteereita vastaan. Vajaa viisi prosenttia valkosoluista kiertää veressä. Pääosa niistä on kudoksissa. Veren valkosolut tutkimalla saadaan kuitenkin hyvä kuva koko elimistön leukosyyttitilanteesta.

      Erilaisia soluja

      Veren valkosoluja on kolmea päätyyppiä, jotka jakaantuvat edelleen useisiin alaryhmiin.

      Runsas puolet veren valkosoluista on jyvässoluja (granulosyyttejä), jotka voidaan mikroskoopissa tunnistaa liuskoittuneen tuman ja solulimassa olevien tyypillisellä tavalla värjäytyvien jyvästen avulla. Jyvässolut syntyvät luuytimessä ja niiden elinikä on lyhyt; ihmisellä tuhoutuu ja muodostuu reilut miljoona jyvässolua sekunnissa. Jyvässolujen tärkein tehtävä on ottaa sisäänsä ja tuhota tauteja aiheuttavia mikro-organismeja. Jyvässolut pystyvät muuttamaan muotoaan ja siirtymään helposti tulehdusalueelle.

      Vajaat kymmenen prosenttia valkosoluista on syöjäsoluja (monosyyttejä), jotka nekin muodostuvat luuytimessä samasta kantasolusta kuin jyvässolut, mutta poikkeavat niistä rakenteeltaan. Myös ne pystyvät ottamaan sisäänsä ja tuhoamaan mikro-organismeja ja elimistön omia kuolleita rakenneosia. Syöjäsolutkin ovat muuntautumiskykyisiä ja ne siirtyvät usein verestä kiinteisiin kudoksiin.

      Noin kolmannes valkosoluista on imusoluja (lymfosyyttejä) . Nimensä mukaisesti ne syntyvät imukudoksessa ja osallistuvat hyvin monimutkaisin mekanismein kehon immuunipuolustuksen rakentamiseen.

      Liikaa valkosoluja

      Valkosolujen kokonaismäärä lasketaan nykyään automaattilaskurilla. Terveellä aikuisella on 3,4–8,2 miljardia valkosolua litrassa verta.

      Eri valkosolutyyppien suhteellisen osuuden tutkimista kutsutaan erittelylaskennaksi. Se voidaan tehdä automaattilaskurilla tai tarkastelemalla mikroskoopilla lasille levitettyä värjättyä veritippaa. Käytännön syistä verta otetaan yleensä näytteeksi muutama millilitra, vaikka sekä valkosolujen kokonaismäärä että erittely voitaisiin tehdä vajaasta millilitrasta.

      Valkosolut lisääntyvät monessa sairaudessa. Tavallisimpia ovat tilanteet, joissa elimistö puolustautuu mikro-organismeja vastaan. Pahoissa märkäisissä tulehduksissa valkosolulukema voi jopa kymmenkertaistua. Tällöin lisääntyvät lähinnä jyvässolut, samoin kuin muun muassa reumakuumeen, tulirokon ja kurkkumädän yhteydessä.

      Yhden jyvässolutyypin, happamilla väriaineilla värjäytyvien eosinofiilien määrä suurenee erityisesti allergiasairauksissa, esimerkiksi astmassa ja heinänuhassa sekä loistaudeissa, kuten suolinkaisesta tai trikiinistä kärsivillä. Imusolut puolestaan lisääntyvät muun muassa tavallisen nuhakuumeen, oikean influenssan ja erilaisten rokkojen aikana. Valkosolulukema voi suurentua myös verenvuotojen, kudostuhon aiheuttavien onnettomuuksien ja sydäninfarktin yhteydessä.

      Liian vähän valkosoluja

      Valkosolujen määrän väheneminen altistaa tulehduksille, mutta hiukan alentunut lukema löytyy usein terveiltäkin.

      Valkosolumäärä voi pienentyä kahdesta syystä: näiden solujen suuren kulutuksen seurauksena esimerkiksi märkäpesäkkeessä tai jos luuytimen solutuotanto vähenee vaikkapa laajojen syövän etäpesäkkeiden, säteilyvaurion tai lääkkeiden aiheuttamana.

      Sekä huomattavan suuren että pienen valkosolumäärän syynä voi olla verisyöpä (leukemia). Tällöin verenkiertoon ilmaantuu valkosolujen esiasteita, jotka näkyvät erittelylaskennassa.

      Jos verisyöpää epäillään tai poikkeavan valkosolumäärän syytä ei saada muuten selville, tehdään luuydintutkimus. Tällöin rintalastan ytimeen työnnetään pintaluun läpi neula, jolla imetään luuydinkudosta. Kun tällainen näyte tutkitaan mikroskoopilla, saadaan selville, onko kyseessä pahanlaatuinen valkosolumuutos.

    • naiselle se olisi

      kohtuullisen korkea arvo. Mutta niitäkin on.

      • olen...

        Eli korkea olisi. Tavallisesti hemoglobiinini on ollut hyvä, mutta ei ylihyvä, eli luokkaa 130-140. Täytyy nyt vielä kysyä lääkäriltä, onko syytä huoleen.

        Alkuperäinen kysyjä


      • ...................
        olen... kirjoitti:

        Eli korkea olisi. Tavallisesti hemoglobiinini on ollut hyvä, mutta ei ylihyvä, eli luokkaa 130-140. Täytyy nyt vielä kysyä lääkäriltä, onko syytä huoleen.

        Alkuperäinen kysyjä

        tulehdusta... siinä yleensä veriarvot laskevat... ainakin Hb

        tromb vaikuttaa korkealta, eikä korreloi nousevaa Hb:tä

        Mielestäni tarvitset lisätutkimuksia, joten älä suostu tilanteeseen jossa kerrotaan että ovat vähän koholla seurataan tilannetta. Tutkitaan tilannetta kuulostaa paremmalta, paljon paremmalta.


      • oli naisena
        olen... kirjoitti:

        Eli korkea olisi. Tavallisesti hemoglobiinini on ollut hyvä, mutta ei ylihyvä, eli luokkaa 130-140. Täytyy nyt vielä kysyä lääkäriltä, onko syytä huoleen.

        Alkuperäinen kysyjä

        hemis 175 ja ihan normaalia kuulemma on. Ja homeille olen pahasti altistunut minäkin.


      • aikaisemmat
        oli naisena kirjoitti:

        hemis 175 ja ihan normaalia kuulemma on. Ja homeille olen pahasti altistunut minäkin.

        arvot. Paljonko sulla oli veriarvot ennen sairastumista? Onko ollut aina korkealla, vai ...


      • kun ei ennen
        aikaisemmat kirjoitti:

        arvot. Paljonko sulla oli veriarvot ennen sairastumista? Onko ollut aina korkealla, vai ...

        sairastumisia paljon hemiksiä mittailtu. Nuoruudesta muistan kouluterveydenhoitajan mittaaman 130.


      • lisätutkimuksista?
        ................... kirjoitti:

        tulehdusta... siinä yleensä veriarvot laskevat... ainakin Hb

        tromb vaikuttaa korkealta, eikä korreloi nousevaa Hb:tä

        Mielestäni tarvitset lisätutkimuksia, joten älä suostu tilanteeseen jossa kerrotaan että ovat vähän koholla seurataan tilannetta. Tutkitaan tilannetta kuulostaa paremmalta, paljon paremmalta.

        Kertoisitko, mitä lisätutkimuksia pitäisi ottaa, jos vain tiedät? Ainakin julkisella puolella täytyy tietää itse vaatia nimeltä tutkimuksia, muuten vaan seurataan eli käytännössä jätetään hoidotta.

        Ai niin, hemoglobiiniarvo on varsin tuore mittaus, ja nuo muut arvot ovat n. vuodentakaisista mittauksista, jolloin oli keuhkoissa tulehdus. Tosin leukkarit on olleet koholla sairastumisesta lähtien. Joskus sitä selitettiin jatkuvalla tablettikortisonikuurilla, tosin annostus hyvin pieni, mutta arvo ei normalisoitunutkaan tuon kuurin loputtua. Eipä tuota silti selvitetty sen kummemmin. Kohta otetaan taas pieni verenkuva, täytyykin pyytää siitä itselle tiedot, eli onko tilanne valkosolujen osalta edelleen sama.

        Alkuperäinen


      • ei näy tulehdusarvot
        lisätutkimuksista? kirjoitti:

        Kertoisitko, mitä lisätutkimuksia pitäisi ottaa, jos vain tiedät? Ainakin julkisella puolella täytyy tietää itse vaatia nimeltä tutkimuksia, muuten vaan seurataan eli käytännössä jätetään hoidotta.

        Ai niin, hemoglobiiniarvo on varsin tuore mittaus, ja nuo muut arvot ovat n. vuodentakaisista mittauksista, jolloin oli keuhkoissa tulehdus. Tosin leukkarit on olleet koholla sairastumisesta lähtien. Joskus sitä selitettiin jatkuvalla tablettikortisonikuurilla, tosin annostus hyvin pieni, mutta arvo ei normalisoitunutkaan tuon kuurin loputtua. Eipä tuota silti selvitetty sen kummemmin. Kohta otetaan taas pieni verenkuva, täytyykin pyytää siitä itselle tiedot, eli onko tilanne valkosolujen osalta edelleen sama.

        Alkuperäinen

        joten pyydä crp ja lasko erikseen, myös tromb.. sekään ei näy

        leukkareiden erittely, mistä koholla olo johtuu näkyy siitä lääkäreille paremmin

        Kirjaa ylös olotilasi, oireesi ennen lääkärille menoa, jotta muistat käydä ne lävitse.

        Keuhkofunktiotutkimukset, siis spirometria, diffuusiokapasiteetti, NO eli typpioksidimittaus, histamiinialtistus. Niistä HYVÄ lääkäri jo näkee onko kyse astmasta vaiko ei.

        Keuhkokuva, jos ongelmia keuhkojen alueella ja jos ei ole otettu pitkään aikaan tai ollenkaan, se olisi hyvä ottaa nyt myös.

        PVK on aika suppea, kertoo lähinnä onko anemiaa vaiko ei ja onko leukkarit koholla vaiko ei. Ja jos ne on lähellä ylärajaa tai sen yli, niin se katsotaan normaaliksi hyvinkin pitkään. Vaikka lääkäreiden tietokannoissa se kertoo tulehduksesta, ei ole väliä mistä se tulehdus johtuu ja tai mihin se jatkuva tulehdus johtaakaan. Laajemmat verikokeet on hyvä ottaa, mikäli PVK:ssa on yhä edelleen nähtävissä korkea Hb, leukkarit koholla


      • uskokaa tai älkää
        oli naisena kirjoitti:

        hemis 175 ja ihan normaalia kuulemma on. Ja homeille olen pahasti altistunut minäkin.

        monesti hb yli 150,silloin kun olin töissä ja altistus päällä.Nyt oli hb 139 mutta yllätys kun ferritiiniarvo(otatin itse,koska sitä ei ole koskaan tarkistettu)oli melkein kaksinkertainen viitearvoihin nähden.Lähetin tiedot lääkärille,saa nähdä mikä on merkitys.Kumma ettei kukaan lääkäri ole koskaan otattanut ferritiiniarvoa ,onko teiltä otettu korkeahb:laiset?
        Leukkarit minulla oli aina 9-20 väillä eli melkein aina tuollaiset 11.Mutta kun siihen aikaan raja oli 11 niin siihen ei puututtu millään lailla.Eli sehän on selvä merkki tulehduksesta jossain päin elimistöä.Mutta eipä lääkärit sitä tajunnut.Ei siihen puututtu muuten kuin silloin jos oli yli 15.Mutta eipä ne ikinä laskeneet normaaliksi.
        Oletteko ikinä ajatelleet kuinka tärkeitä rasvahapot ovat ihmiselle?Siis GLA,EPA,AA ym.Puute on monen allergian ja astman taustalla sekä tulehdustilan.Sain juuri rasvahappokokeen tuloksen ja saa nähdä mitä lääkärini siitä sanoo.
        Yritän itse kaikin tavoin saada elimistöni kuntoon.Ja paljon olen jo tehnytkin ja voin sanoa että sairastelu ei enää vie sängyn pohjalle ja kestän pientä altistusta.Siis lyhytaikiasta.Ennen jo pienikin altistus veti useaksi päiväksi zombiena sänkyyn mutta nykyään kunto ei enää romahda.Ja markettien pyykkipulveri ja hajusteosastolla pystyn jo käymään tukehtumatta,tämä edistys on tullut pikkuhiljaa.ja ilman kaikkia lääkkeitä mennään edelleen.
        Tämä olkoon kaikille kannustuksena että hirveästä vuosikausia kestäneestä sairastelusta voi toipua.Ei nyt normaaliksi mutta sellaiseksi, että elämä on taas elämisen arvoista.


      • sairastan
        ei näy tulehdusarvot kirjoitti:

        joten pyydä crp ja lasko erikseen, myös tromb.. sekään ei näy

        leukkareiden erittely, mistä koholla olo johtuu näkyy siitä lääkäreille paremmin

        Kirjaa ylös olotilasi, oireesi ennen lääkärille menoa, jotta muistat käydä ne lävitse.

        Keuhkofunktiotutkimukset, siis spirometria, diffuusiokapasiteetti, NO eli typpioksidimittaus, histamiinialtistus. Niistä HYVÄ lääkäri jo näkee onko kyse astmasta vaiko ei.

        Keuhkokuva, jos ongelmia keuhkojen alueella ja jos ei ole otettu pitkään aikaan tai ollenkaan, se olisi hyvä ottaa nyt myös.

        PVK on aika suppea, kertoo lähinnä onko anemiaa vaiko ei ja onko leukkarit koholla vaiko ei. Ja jos ne on lähellä ylärajaa tai sen yli, niin se katsotaan normaaliksi hyvinkin pitkään. Vaikka lääkäreiden tietokannoissa se kertoo tulehduksesta, ei ole väliä mistä se tulehdus johtuu ja tai mihin se jatkuva tulehdus johtaakaan. Laajemmat verikokeet on hyvä ottaa, mikäli PVK:ssa on yhä edelleen nähtävissä korkea Hb, leukkarit koholla

        Olen sairastanut astmaa jo useamman vuoden. Tässä kohta on kontrollikäynti, silloin otetaan keuhkokuva, spirometria ja verikokeita. Taidan odottaa nuo tulokset, ja jos kuvassa tai verikokeissa on jotakin häikkää, niin pyydän sitten tarkempia tutkimuksia. Keuhkoissa on ollut viimeisen vuoden aikana ongelmia vaikka millä mitalla, ihan jo muutoksiakin :-(

        Alkuperäinen


      • kuuluvaksi???
        sairastan kirjoitti:

        Olen sairastanut astmaa jo useamman vuoden. Tässä kohta on kontrollikäynti, silloin otetaan keuhkokuva, spirometria ja verikokeita. Taidan odottaa nuo tulokset, ja jos kuvassa tai verikokeissa on jotakin häikkää, niin pyydän sitten tarkempia tutkimuksia. Keuhkoissa on ollut viimeisen vuoden aikana ongelmia vaikka millä mitalla, ihan jo muutoksiakin :-(

        Alkuperäinen

        "Keuhkoissa on ollut viimeisen vuoden aikana ongelmia vaikka millä mitalla, ihan jo muutoksiakin :-( "


      • rasvahappoja?
        uskokaa tai älkää kirjoitti:

        monesti hb yli 150,silloin kun olin töissä ja altistus päällä.Nyt oli hb 139 mutta yllätys kun ferritiiniarvo(otatin itse,koska sitä ei ole koskaan tarkistettu)oli melkein kaksinkertainen viitearvoihin nähden.Lähetin tiedot lääkärille,saa nähdä mikä on merkitys.Kumma ettei kukaan lääkäri ole koskaan otattanut ferritiiniarvoa ,onko teiltä otettu korkeahb:laiset?
        Leukkarit minulla oli aina 9-20 väillä eli melkein aina tuollaiset 11.Mutta kun siihen aikaan raja oli 11 niin siihen ei puututtu millään lailla.Eli sehän on selvä merkki tulehduksesta jossain päin elimistöä.Mutta eipä lääkärit sitä tajunnut.Ei siihen puututtu muuten kuin silloin jos oli yli 15.Mutta eipä ne ikinä laskeneet normaaliksi.
        Oletteko ikinä ajatelleet kuinka tärkeitä rasvahapot ovat ihmiselle?Siis GLA,EPA,AA ym.Puute on monen allergian ja astman taustalla sekä tulehdustilan.Sain juuri rasvahappokokeen tuloksen ja saa nähdä mitä lääkärini siitä sanoo.
        Yritän itse kaikin tavoin saada elimistöni kuntoon.Ja paljon olen jo tehnytkin ja voin sanoa että sairastelu ei enää vie sängyn pohjalle ja kestän pientä altistusta.Siis lyhytaikiasta.Ennen jo pienikin altistus veti useaksi päiväksi zombiena sänkyyn mutta nykyään kunto ei enää romahda.Ja markettien pyykkipulveri ja hajusteosastolla pystyn jo käymään tukehtumatta,tämä edistys on tullut pikkuhiljaa.ja ilman kaikkia lääkkeitä mennään edelleen.
        Tämä olkoon kaikille kannustuksena että hirveästä vuosikausia kestäneestä sairastelusta voi toipua.Ei nyt normaaliksi mutta sellaiseksi, että elämä on taas elämisen arvoista.

        Mistä noita mainitsemiasi rasvahappoja saa? Käytän jo kalanmaksaöljykapseleita, mutta kalaa ei tule syötyä tarpeeksi. Rasvana käytän vain voita, onko se hyvä vai huono asia rasvahappojen kannalta?


      • samalla tavalla sairas
        rasvahappoja? kirjoitti:

        Mistä noita mainitsemiasi rasvahappoja saa? Käytän jo kalanmaksaöljykapseleita, mutta kalaa ei tule syötyä tarpeeksi. Rasvana käytän vain voita, onko se hyvä vai huono asia rasvahappojen kannalta?

        käyttäneet udo's oil- nimistä tuotetta? Otin kokeiluun itse , muuta olen käyttänyt vasta niin vähän aikaa, etten pysty kertomaan vaikutuksista. Jotain positiivista olossa on ollut, mutta tarkempi analyysi saa odottaa.
        Itselläni kaikki keinotekoiset ja paljon lisäaineita sisältävät rasvat ovat olleet ongelmallisia. Voin ja oliiviöljyn olen kokenut hyvänä yhdistelmänä ruokavaliossa. Raaka sipulihan tekee astmaatikoille hyvää, joten olen tehnyt siitä tomaattisipulisalaattia, johon loraus oliiviöljyä. Tosin on tunnustettava, että meni jonkun aikaa löytäessä sellaiset tomaatit, joita voi syödä.


      • selitetty
        kuuluvaksi??? kirjoitti:

        "Keuhkoissa on ollut viimeisen vuoden aikana ongelmia vaikka millä mitalla, ihan jo muutoksiakin :-( "

        Muutokset oli pitkään muhineen infektion aiheuttamia: paksuuntumia keuhkoputkien limakalvoissa. Lisäksi bronkiekstasioita. Osa muutoksista palautuvia, kuten kova limaisuus ja atelektaasit. Lisäksi ihan keuhkokudostakin oli tulehtunut, mutta vain lievästi ja vain tulehtuneiden keuhkoputkien ympäriltä. Astma ja bronkiekstasiat tietty altistaa tulehduksillekin.


      • uskokaa tai älkää
        rasvahappoja? kirjoitti:

        Mistä noita mainitsemiasi rasvahappoja saa? Käytän jo kalanmaksaöljykapseleita, mutta kalaa ei tule syötyä tarpeeksi. Rasvana käytän vain voita, onko se hyvä vai huono asia rasvahappojen kannalta?

        itse sitälukea että epa oli kohdallaan ja olenhan syönyt kalaöljyä jo pitkään.Tämän epan kai pitäisi auttaa hillitsemään tulehdustilaa elimistössä ja voin kyllä sanoa että esim selkärankareuma on tällä hetkellä oireeto ollut jo pitkään..Mutta esim GLA rasvahappo oli todella matala.No eipä ole tosiaan tullut syötyä jättihelokkia tai mustaviinimarjoja mistä tätä saa.Katsoin kaupan ravintoainehyllyä ja sieltä löytyi esim sellainen kuin omegat,jossa on kaikki rasvahapot oikeassa suhteessa.Oliskohan hyvä?No odotan omalta lääkäriltäni tietoa mitä hän neuvoo käyttämään.
        Pellavansiemenöljykin oli jonkun hyvän rasvahapon lähde.ja tyrniöljy jota kyllä itse käytän säännöllisesti.
        Itsekin käytän vain lisäaineetonta voita.Olen lukenut jostain että margariinit ja levitteet vain lisäävät allergiaa ja onhan niissä käytetty lisäaineitakin että sekin on yksi syy miksi jätän ne hyllyyn.
        Luin jostain että superantioksidantti astavitan kanssa kun ottaa rasvahapot ei tapahdu härskiintymistä ja elimistö saa siitä täyden hyödyn silloin.Ehkä alan sitä yhdistelmää kokeilemaan.


      • oikeasti?
        uskokaa tai älkää kirjoitti:

        itse sitälukea että epa oli kohdallaan ja olenhan syönyt kalaöljyä jo pitkään.Tämän epan kai pitäisi auttaa hillitsemään tulehdustilaa elimistössä ja voin kyllä sanoa että esim selkärankareuma on tällä hetkellä oireeto ollut jo pitkään..Mutta esim GLA rasvahappo oli todella matala.No eipä ole tosiaan tullut syötyä jättihelokkia tai mustaviinimarjoja mistä tätä saa.Katsoin kaupan ravintoainehyllyä ja sieltä löytyi esim sellainen kuin omegat,jossa on kaikki rasvahapot oikeassa suhteessa.Oliskohan hyvä?No odotan omalta lääkäriltäni tietoa mitä hän neuvoo käyttämään.
        Pellavansiemenöljykin oli jonkun hyvän rasvahapon lähde.ja tyrniöljy jota kyllä itse käytän säännöllisesti.
        Itsekin käytän vain lisäaineetonta voita.Olen lukenut jostain että margariinit ja levitteet vain lisäävät allergiaa ja onhan niissä käytetty lisäaineitakin että sekin on yksi syy miksi jätän ne hyllyyn.
        Luin jostain että superantioksidantti astavitan kanssa kun ottaa rasvahapot ei tapahdu härskiintymistä ja elimistö saa siitä täyden hyödyn silloin.Ehkä alan sitä yhdistelmää kokeilemaan.

        "Katsoin kaupan ravintoainehyllyä ja sieltä löytyi esim sellainen kuin omegat,jossa on kaikki rasvahapot oikeassa suhteessa."

        Tässäkin asiassa on se ongelma, että sisältö ei välttämättä ole sitä, mitä purkin päällä lukee. Kukaan ei niitä tarkasta. Joissakin Omega-kapseleissakin on paljastettu käytettävän vaikka mitä mätää kalajätettä. Eihän sitä syödessä huomaa, kun kapseli nielaistaan kokonaisena.


      • uskokaa tai älkää
        oikeasti? kirjoitti:

        "Katsoin kaupan ravintoainehyllyä ja sieltä löytyi esim sellainen kuin omegat,jossa on kaikki rasvahapot oikeassa suhteessa."

        Tässäkin asiassa on se ongelma, että sisältö ei välttämättä ole sitä, mitä purkin päällä lukee. Kukaan ei niitä tarkasta. Joissakin Omega-kapseleissakin on paljastettu käytettävän vaikka mitä mätää kalajätettä. Eihän sitä syödessä huomaa, kun kapseli nielaistaan kokonaisena.

        pellavansiemenöljyä on kyllä pullotettuna,tyrniä samoin.Onkohan mustaviinimarjoja pakasteena?Oma kalaöljyni on ainakin ollut tehokasta koska arvoni olivat loistavat,siihen luotan yhä edelleen ja jatkan sitä.Mutta mistä saa jättihelokin öljyä?


      • helokin ja
        uskokaa tai älkää kirjoitti:

        pellavansiemenöljyä on kyllä pullotettuna,tyrniä samoin.Onkohan mustaviinimarjoja pakasteena?Oma kalaöljyni on ainakin ollut tehokasta koska arvoni olivat loistavat,siihen luotan yhä edelleen ja jatkan sitä.Mutta mistä saa jättihelokin öljyä?

        jättihelokin öljyt erilaisia koostumukseltaan?


    • punasolut ovat normaalia su...

      "Monilla COPD-potilailla esiintyy makrosytoosia

      Kreikkalaistutkimuksen mukaan puolella hapenpuutteisista keuhkoahtaumatautipotilaista on punasolujen makrosytoosia, jolloin veren punasolut ovat normaalia suurikokoisempia. Monilla tahoilla keuhkoahtaumaa ei kuitenkaan ole pidetty syynä punasolujen suurikokoisuuteen. Kreikkalaistutkimuksessa pyrittiin määrittämään, kuinka paljon makrosytoosia COPD-potilailla esiintyy. Tutkimukseen osallistui 32 keuhkoahtaumapotilasta ja 34 tervettä, tupakoimatonta verrokkia.

      Verrattuna terveisiin keuhkoahtaumapotilailla punasoluja syntyi merkitsevästi enemmän. Myös punaisten verisolujen keskitilavuus (MCV) oli suurempi. Nämä löydökset viittaavat makrosytoosiin. Potilaista lähes puolella MCV oli kohonnut. Punasolujen muodostus oli kiihtynyt 37,5 %:lla. Punasolujen mudostumisnopeus ei kuitenkaan ollut suhteessa hapenpuutteen vaikeuteen eikä punaisten solujen kokoon. Makrosytoosikään ei ollut suhteessa hapenpuutteeseen. Sikiökaudella normaalisti vallitseva ns. fetaalihemoglobiini puolestaan oli kohonnut keuhkoahtaumapotilailla. Fetaalihemoglobiini myös oli yhteydessä punasolujen keskitilavuuteen. Näyttää siltä, että luuytimestä vapautuu hapenpuutteen takia epäkypsiä punasoluja, joissa on fetaalihemoglobiinia. Kaikilla keuhkoahtaumatautipotilailla ei kuitenkaan ilmene punasolujen kiihtynytttä muodostusta eikä makrosytoosia. Syytä tähän ei tiedetä. (Respiratory Medicine 2004;98:1117-1123)"

      http://web.maxinetti.fi/maxi.petri160/hhy/yhdistys/evl/202/macrosytosis.htm

      • keuhkoahtaumadiagnoosia

        "Puutteellinen mittauskäytäntö voi viivästyttää keuhkoahtaumadiagnoosia

        Spirometrian tulosten tulkinnasta keskustellaan usein. Uppsalan yliopiston keuhkolääketieteen ja allergologian yksikön tutkijan ja Värmlantilaisen lääkärin, Mats Arnen mukaan vielä tärkeämpää olisi tehdä mittaukset oikein. Puutteelliset mittaukset voivat johtaa virheelliseen diagnoosiin tai esimerkiksi kroonisen keuhkoahtaumataudin diagnoosin viivästymiseen.

        Spirometrian periaatteena on mitata kahta eri suuretta: FVC, joka on se ilmamäärä, jonka potilas pystyy voimakkaalla uloshengityksellä puhaltaman keuhkoistaan ja FEV1, joka on se ilmamäärä, jonka potilas pystyy uloshengittämään ensimmäisen sekunnin aikana. FEV1:n ja FVC:n suhde on alentunut keuhkoahtaumaa sairastavilla ja siten ratkaiseva diagnoosin kannalta.

        Vaikka lähes kaikissa Värmlannin hoitoyksiköissä on käytössä spirometrialaitteet, mittausrutiineissa on eroja. Osassa hoitoyksiköistä laitteita ei käytetä juuri lainkaan, kun toisissa tehtiin jopa 70 mittausta kuukaudessa. Myös koulutus vaihtelee suuresti ja joka kolmannesta laitoksesta kirjalliset ohjeistukset puuttuvat.

        Myös potilaiden ohjaus on tärkeää. Puhalluksen loppuvaihe on kriittinen. Tällöin uloshengitys voi keskeytyä liian aikaisin, jolloin FVC alenee ja FVC:n ja FEV1:n suhdeluku nousee. Näin osa keuhkoahtaumatapauksista voi jäädä diagnosoimatta. Tämän välttämiseksi pitäisi hoitoyksiköiden ohjeistuksia parantaa. (Dagens Medicin 19.11.2002.)"

        http://web.maxinetti.fi/maxi.petri160/hhy/yhdistys/evl/202/terveysnyt3.htm#Puutteellinen mittauskäytäntö


    • homeesta?

      Kun verihiutaletuotanto on suhteessa tulehdusarvoihin noin paljon korkeampi, on kyseessä trombosytoosi. Sitä esiintyy luuytimen häiriöstä johtuvana, ja sitten oireena jostain muusta. Luuydinkokeella selvitetään yleensä pitkään jatkunutta trombosytoosia, sillä se lisää huomattavasti tulehdusalttiutta ja tukostaipumusta. Puhumattakaan tietenkin yleisestä sairaudentunteesta. Vaikka kohonneisiin trombosyytti arvoihin ei ole kai varsinaisesti liitetty hometta yhdeksi aiheuttajaksi (säteily ja liuottimet kyllä), käytännössä näyttäisi olevan niin että jos verestä löytyy vasta-ainetta jollekin homeelle/itiölle yms. on myös kyseiset arvot koholla. Pahentaa kierrettä.

    • Rautanainen

      Hb ei kerro mitään raudasta. Pitäisi mitata ferritiini eli varastorauta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      92
      1683
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      174
      1320
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      105
      1118
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1108
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      946
    6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      46
      895
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      881
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      65
      850
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      773
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      758
    Aihe