Kuka on sissi?

Alennusmyynnissä näyttää nykyään olevan sissi-määritelmä. Mielestäni tätä erikoiskoulutuksen saaneen sotilaan määritelmää ovat Suomessa oikeutettuja kantamaan ainoastaan tiukan seulan (lue:pääsykokeet läpäisseet ja koulutuksesta selviytyneet) läpikäynyt eliittiaines. Vrt. LJK, taistelusukeltajat ja entinen (80-luvun) RannJK.
Ilmoita


113 Vastausta

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.


Kun ahdistuvat kun pitää olle pois äidin luota ja nukkua samassa huoneessa muitten kanssa.
1 VASTAUS:
tässä on sisjeä..

Finnish Military Power Guardian of the North Finnish Defence Force Finland Army

http://www.youtube.com/watch?v=-8SUlX44IMc
+Lisää kommentti
Suomensotilas lehdessä oli juttua, että sissisota ei paljon venäjää vastaan auta, pahimmassa tapauksessa vihollinen alkaa teloittamaan siviiliväestöä.. Motorisoitu (esim "TEKAlla"), hyväkuntoinen ja iskukykyinen jääkärijoukkio on nykyään parempi. En silti tosiaan alja sissejä sorsimaan, eli älä vain suutu!
2 VASTAUSTA:
Suomi voi taistelle itsenäisyytensäpuolesta ainoastaan likaisella sissi sodalla. Suurta ylivoimaavastaan mikään muu sodankäynti ei toimi.
SISSINÄ V:-76 kirjoitti:
Suomi voi taistelle itsenäisyytensäpuolesta ainoastaan likaisella sissi sodalla. Suurta ylivoimaavastaan mikään muu sodankäynti ei toimi.
Samaa mieltä, siihen se lopulta johtaisi. Tsetseniamainen päättymätön systeemi siitä tulisi, jota ei kukaan koskaan voita, ainoastaan häviää. Itse kyllä olisin se sissi joka olisi jo poissa ennenkuin kukaan huomaa että vihulaisen sotilasajoneuvot ja varikot ja tiet ja sillat ja paskahuusit mosahtaisi taivahan tuuliin. Jos ei muuta keksisi niin ainakin sahaisi sen paskahuusin istumatason tukipuut poikki. Oispahan joku ainakin päällään paskaläjässä.
+Lisää kommentti
Rannikkojääkärit olivat upinniemessä ollessaan kyllä kova porukka, mutta eivät sissejä. LJK antaa sissikoulutusta, mutta eniten sitä annetaan sissikomppanoissa: Vekaranjärvi, Sodankylä ja Immolan rajakoulu. Älä sotke amerikan elokuvatouhuja suomalaiseen sissimääritelmään. Sissit jatkavat Suomessa kaukopartiomiesten perinteitä.
3 VASTAUSTA:
RannJK:n viidestä joukkueesta yksi sai sissikoulutuksen (jossa itse olin), kaksi rannikkojääkäri(jv) koulutuksen. Kahdesta muusta toinen krh- ja toinen pst-koulutuksen. Sissikoulutus alkoi heti lyhyen mutta tehokkaan perustuskoulutuskauden jälkeen. Se jatkui sitten sissi-RUK:ssa ja sen jälkeen vesistökoulutuksen (mm. pintauinti) yhteydessä. Joten kannan kyllä ylpeydellä sotilaspassiinkin merkittyä Jv/Sissi Jjoht- ja Jv/Rannj TiedJjoht-pätevyyksiäni.

Sissitoiminnan luonne muuttui viimeistään 60-70 -luvuilla, kun joukkojen liikkumiskyky, taistelunjohto- ja viestitystekniikka teki perinteisen rintamalinjoihin perustuvan sodankäynnin vanhanaikaiseksi. Uskallan jopa väittää, että tuolloisen RannJK:n koulutus oli edellä aikaansa Suomessa iskuosasto- ja asutuskeskustaistelukoulutuksineen. Siihen aikaan muut vielä hiihtelivät peninkulmaisilla takamailla, joissa nykyaikaisessa sodankäynnissä saisi taistella yksin.

Perinteiden kunnioittaminen on hieno ja kannatettava asia. Siitä olen samaa mieltä kanssasi.
No mun kaverin isä oli sodankylän sissi ja joku meni kännissä sanomaan onko se
'kova sissi ja mahtaako se mitään' mutta kyl RannJK on kovaa porukkaa mutta mun mielestä sissin koulutus on kovempaa ja ne koulutetaan tekemään puusta vaikka miekan
Hyvä kirjoitus..Tiedän hengilökohtasesta kokemuksesta että joka on saanut esim.JPR/SISSI koulutuksen ja läpäissyt sen ...ei tuu äitiä ikävä,mut vihollisella kylläkin "kylmä" kyyti.
+Lisää kommentti
Tuli 1970-luvulla käydyksi Rajavartiostossa varus-
miespalvelus. Sissimerkki tuli hihaan ja sotilas-
passiin merkintä joukkueen vastuusta sissihommissa
.
Ilmoita
Muodollinen pätevyys ei tietenkään todista mitään. Sissinä kyllä varusmiespalveluksessa pärjää jos on edes jonkin verran metsässä liikkunut ja myös osaa juosta vähän ja kantaa raskaita reppuja. Varsinaisina "erikoisjoukkoina" en sissejä pidä. Ihmisillä usein huimia ennakkokäsityksiä. Kaikennäköisiä ja kokoisia tyyppejähän sisseinä on. Sodassahan on pakko tehdä mitä käsketään, ja ihan tavalliset tyypit jotka selviää hengissä, tulee tekemään suuria ponnistuksia, suorittaessaan tiettyjä toimintoja. Ei suurin osa perus-sisseistä ole valmiiksi mitään eliittijoukkoa.. Toki metsässä viihtyvä eläin ja vitutusta sietävä sissi on. Äärirajoja kyllä koetellaan varusmiesaikanakin välillä.
4 VASTAUSTA:
Mutta minulla on se käsitys että sissikoulutus eli tiedustelukoulutus on valikoivaa sillä tavoin etteivät kaikki palveluksen alussa tiedk:hon määrätyt ja morttikauden lopussa sinne päässeet valmistu sisseiksi.Vaan koulutettavien suoriutumiskykyä ja henkistä pinnaa testataan ja venytetään koko ajan ja porukkaa karsiutuu sen mukaan pois kun seula tihenee.
almasty kirjoitti:
Mutta minulla on se käsitys että sissikoulutus eli tiedustelukoulutus on valikoivaa sillä tavoin etteivät kaikki palveluksen alussa tiedk:hon määrätyt ja morttikauden lopussa sinne päässeet valmistu sisseiksi.Vaan koulutettavien suoriutumiskykyä ja henkistä pinnaa testataan ja venytetään koko ajan ja porukkaa karsiutuu sen mukaan pois kun seula tihenee.
Susi1.net, sivuilla ehkä paremmin vastauksia.
almasty kirjoitti:
Mutta minulla on se käsitys että sissikoulutus eli tiedustelukoulutus on valikoivaa sillä tavoin etteivät kaikki palveluksen alussa tiedk:hon määrätyt ja morttikauden lopussa sinne päässeet valmistu sisseiksi.Vaan koulutettavien suoriutumiskykyä ja henkistä pinnaa testataan ja venytetään koko ajan ja porukkaa karsiutuu sen mukaan pois kun seula tihenee.
Sissikoulutus ei ole "seulivaa". Tosin sissihavua ei tarjoilla silkkityynyllä ilmaiseksi. Töitä tehdään lujaa että se havu hihaan lätkähtää. Pienen pieni seula sissikomppanioihin periaatteessa on olemassa. Koskaan sissikomppanioihin ei tule b-miehiä, ylipainoisia tjms. Vain terveitä kavereita. Tämä menee (no ei tod) nyt jo sovinistihommiksi, mutta naisia ei myöskään ole sissikoossa.

Komppanianpäällikkö sanoi joskus ohimennen, että sissikoohon periaatteessa hieman valikoidaan porukkaa, en tiedä millä perusteilla kun sitä ei päällikkö alkanut kertomaan. Kutsunnoissa menin nuoruuden intouksissani sanomaan ukoille että saattaisin innostua hakemaan erikoisjoukkoihin. Noh en hakenut, mutta kas kummaa sissikomppaniasta itseni löysin heinäkuussa. Samantyylisiä tarinoita oli monia minun saapumiserässä. Kaksi kaveria, toinen huoltokomppaniassa ja toinen jääkärikomppaniassa, halusivat ihan väkisillä sissikomppaniaan. Aukin alkaessa molemmat pölähtivät sissitupiin. Yksi helsinkiläinen kaveri halusi myös "oikeisiin" hommiin sodankylän sissiksi. Noh eikös kaveri päässyt myös, vaikka kovin hevillä ei toiseen päähän suomea päästetä palvelusta suorittamaan... Motivaatio näyttäisi olevan mojova peruste millä otetaan/joutuu(?). Myös yllättävänkin moni palvelustovereista harrasti aktiivisesti jotain liikuntaa :). Liikkuvan kaverin itsekkin ottaisin ilman muuta, jos sellainen miehen papereista selviää :)

Sissijoukoista tekee normi "mosureista" taitavempia miehistön erikoisosaamisen ja koulutuksen määrä.
Sissitiedusteluryhmän kokoonpano. RJ upseeri, Tulenjohtaja upseeri, Sissiradisti aliupseeri, Tulenjohto aliupseeri, RvaraJ Aliupseeri. Loput puolen vuoden miehiä, joita edellämainittu varusmiesjohtaja-arsenaali kouluttaa omien johtajakoulutustensa jälkeen puolen vuoden ajan, rymyten itse kaikessa mukana, ei maaten ojanpenkalla ja katsellen kun mortit vetää suu vaahdossa rinkkaa perässä. Yhdessä ainoassa ryhmässä on siis jo viisi 12kk miestä. Kaksi upseeria ja kolme aliupseeria, jotka ovat erikoistuneet juuri omaan hommaansa. Käytännössä puolet Tiedustelukomppanian vahvuudesta on vuoden miehiä (JpR tiedustelijat ovat tiedusteluun erikoistuneita sissejä). Jääkärikomppaniassa suhde ei pääse kyllä näihin ulottuvuuksiin. Erikoisjoukot mitä näitä nyt on, ovat taasen vielä pidemmällä. Vahvuudessa joka ukko on vuoden mies, upseeri tai aliupseerikoulutuksen saanut.

Kokemuksesta voin sanoa, että hyvin koulutettu (hyvät varusmiesjohtajat!) motivoitunut sissijoukko voi olla nohevampi kuin erikoisjoukkojen poijjaat. Tämähän on aina saapumiseräkohtaista.

Tässäpä oli tätä tietoa sen minkä tässä voin äkkiseltään antaa. Ei jaksa enää yrittää kirjoittaa tekstiä ihannoimatta sisseyttä, sittenhän teksti alkaisi muistuttamaan jo muukalaislegioona-satuilua.
kyllä sissikoulutus oli rankkaa-81,kävin itte kontiorannassa sissikomppaniassa
armeijan.silloin kyllä mentiin eikä meinattu.oltiin erikoiskoulutettuja sissejä,kou-
lutus oli todella rankkaa,nykyään olen sissikersantti,kun olen saanut noita ylen-
nyksiä.
+Lisää kommentti
Olisi kiva nähdä kun vedät rajalla tai sodankylässä ahkiota kolmenkympin pakkasessa, että miten käy.
Ilmoita
immolasta on paras pysyä pois jos ei kestä muutamaa viikkoa reipasta sotilaselämää.voi mennä vartiomieheksi johonkin varuskuntaan,ei tarvitse hikoilla.polkupyörillä jukajärvelle,viikko siellä eri harjoituksissa ja kasarmille juosten metsiä pitkin suunnistaen.ja taistellen.hyvin opin luontoa kunnioittamaan ja käyttämään hyväkseni.olihan meillä sota-aikaiset sissit opettajina.löytyi sieltä mukaviakin päiviä.etekin kun oli aikaa rillata makkaraa.KUNNON miehet immolaan.
10 VASTAUSTA:
3f23 kirjoitti:
Keskustelun aiheesta sissi sanottiin, että rajakin kouluttaa sissejä. Rajavartiolaitoksen sissikoulutus
tämän maan parasta sissitaitojen koulutusta. Muut joukko-osastot antavat pintasilauksen sissikou-
lutuksesta. Muut erikoisjoukot keskittyvät tiedustelu- ja iskuosastotoimintaa ja antavat pienen
silauksen varsinaista sissikoulutusta. Rajavartiolaitoksen koulutus on laajaa sissitaitojen koulutusta. Koulutus on äärimmäisen korkeatasoista ja se näkyy sissien toiminnassa sotaharjoituksissa. Johtamis-
koulutus on varsinkin aliupseereilla erittäin korkeatasoista. Erityinen ihailuni kohdistuu sissikersant-
teihin. Käytännön johtamistaito on vertaansa vailla. Kersantit toimivat kauttaaltaan sissijoukkueen-
varajohtajia. Ylensäkkin kersantin arvon saavuttaminen on hieno asia, mutta sotilaan saadessaan sen
sissijoukoissa on äärimmäisen hienoa. Sissi on tiedustelu-, pioneeri- ja erätaitoinen sotilas.
Märehtiä kirjoitti:
Keskustelun aiheesta sissi sanottiin, että rajakin kouluttaa sissejä. Rajavartiolaitoksen sissikoulutus
tämän maan parasta sissitaitojen koulutusta. Muut joukko-osastot antavat pintasilauksen sissikou-
lutuksesta. Muut erikoisjoukot keskittyvät tiedustelu- ja iskuosastotoimintaa ja antavat pienen
silauksen varsinaista sissikoulutusta. Rajavartiolaitoksen koulutus on laajaa sissitaitojen koulutusta. Koulutus on äärimmäisen korkeatasoista ja se näkyy sissien toiminnassa sotaharjoituksissa. Johtamis-
koulutus on varsinkin aliupseereilla erittäin korkeatasoista. Erityinen ihailuni kohdistuu sissikersant-
teihin. Käytännön johtamistaito on vertaansa vailla. Kersantit toimivat kauttaaltaan sissijoukkueen-
varajohtajia. Ylensäkkin kersantin arvon saavuttaminen on hieno asia, mutta sotilaan saadessaan sen
sissijoukoissa on äärimmäisen hienoa. Sissi on tiedustelu-, pioneeri- ja erätaitoinen sotilas.
Uskon vakaasti, että rajalla annetaan oikeaa ja parasta sissikoulutusta Suomessa. Erityisesti minulle
on jäänyt mieleen tehokas rastikoulutus. Sitä annettiin taistelu- ja johtamistaidoissa. Samoin sota-
harjoitukset olivat mitä mielenkiintoisimpia. Vastassa oli hyvin koulutetut rajavartiokurssin rajavar-
tiat, laskuvarjojääkäärit tai rakuunat. Varsinkin laskuvarjojääkäreille rajasissit antoivat oppitunnin
sissitaidoissa. Rakuunat olivat kuin kauhun valtaamia, kun tiesivät vastassa olevan rajasissit. Immo-
lan sisseistä sanottiinkin, että he olivat "tykistön kauhuja". Sotaharjoituksien jälkeen yleensä sissi-
komppanian pihalle saapui erittäin väsynyt joukko, joilla useammalla taistelijalla oli repun hankaama
selkä veressä ja jalat verirakoilla. Iltasella kerottiin punkissa kavereille, miten kanoja ja lampaita
tapettiin. Sekä, miten ryövättiin katiskoista kalaa ja omenapuista omenia. Oli jopa tapauksia, että
talon emäntä kiikutti sisselle leipää. Rajasissejä pidettiin turvallisuuden tuojina rajaseudulle. Kyl-
lä pitää nostaa hattua niille kouluttajille, jotka tomivat kouluttajina sissikomppaniassa ja rajakou-
lulla. He olivat korkeatasoisia kouluttajia niin aliupseerit kuin upseerit. Kaikkia näitä kokemuksia
sai 1960 ja 1970 vaihteessa K-SR:ssä. Kiitollisuudella muistellen sissikersantti.
reporankka kirjoitti:
Uskon vakaasti, että rajalla annetaan oikeaa ja parasta sissikoulutusta Suomessa. Erityisesti minulle
on jäänyt mieleen tehokas rastikoulutus. Sitä annettiin taistelu- ja johtamistaidoissa. Samoin sota-
harjoitukset olivat mitä mielenkiintoisimpia. Vastassa oli hyvin koulutetut rajavartiokurssin rajavar-
tiat, laskuvarjojääkäärit tai rakuunat. Varsinkin laskuvarjojääkäreille rajasissit antoivat oppitunnin
sissitaidoissa. Rakuunat olivat kuin kauhun valtaamia, kun tiesivät vastassa olevan rajasissit. Immo-
lan sisseistä sanottiinkin, että he olivat "tykistön kauhuja". Sotaharjoituksien jälkeen yleensä sissi-
komppanian pihalle saapui erittäin väsynyt joukko, joilla useammalla taistelijalla oli repun hankaama
selkä veressä ja jalat verirakoilla. Iltasella kerottiin punkissa kavereille, miten kanoja ja lampaita
tapettiin. Sekä, miten ryövättiin katiskoista kalaa ja omenapuista omenia. Oli jopa tapauksia, että
talon emäntä kiikutti sisselle leipää. Rajasissejä pidettiin turvallisuuden tuojina rajaseudulle. Kyl-
lä pitää nostaa hattua niille kouluttajille, jotka tomivat kouluttajina sissikomppaniassa ja rajakou-
lulla. He olivat korkeatasoisia kouluttajia niin aliupseerit kuin upseerit. Kaikkia näitä kokemuksia
sai 1960 ja 1970 vaihteessa K-SR:ssä. Kiitollisuudella muistellen sissikersantti.
Luin jostain, että sissikoulutusta vähennetään rajavartiolaitoksessa. Sitä virhettä älkää tehkö, sillä
sissitoiminta on Suomen pelastus. En millään jaksa uskoa, että Puolustusvoimat pysyy nykyteknii-
kan mukana. Sissitoiminta on sitä, että vihollisen tekniikka tuhotaan. Kaikissa joukoissa on lisättä-
vä sissitaitojen opetusta. Sissitoiminta on pienen maan ainut taistelulaji, mikä toimii, jos jäädään
alakynteen. Samoin sissitoiminnalla voidaan tukea kaikkea muuta toimintaa sodanaikana. Olen koh-
dannut paljon sissikoulutuksen saaneita varusmiehiä. He ovat järjestään motivoituneita, isänmaal-
lisia, itsetuntoisia reservin sotilaita. On erittäin suuri harmi, kun suunnitellaan joukko-osastojen
lakkautuksia. Nyt, kun kuulee, että näin tapahtuu rajallakin niin jokin on menossa pieleen. Suo-
mi saa kaiken tekniikan sodanaikana Natolta. Meillä omaksutaan kaikenlainen tekniikka erinomai-
sesti. Suomalaiset ovat tekniikataidoltaan maailman kärkeä alalla kuin alalla. Mutta sissitoimin-
nan kouluttaminen on äärimmäisen tärkeää kaikille, erityisesti vihollisalueella oliville taistelijoille.
Sissitaitoja ei nykyihminen opi helpolla, sillä se on taistelulajeista vaativin. Sissikoulutuksen vähe-
neminen vie pohjan jo kauanaikaa sitten opituille asioille. Tiedustelu-, pioneeri- ja erätaitoinen
sotilas syntyy ja kuolee, mutta pitää Suomen itsenäisenä. Sotilaiden vähentäminen Suomen Puo-
lustusvoimista tulevaisuudessa on kuin hölmöläisten hommia. Silloin ei tunneta suomalaista mies-
tä, eikä naista. Kaikki suomalaiset nuoret ovat kouluttamisen arvoisia omalle tasolleen.
reporankka kirjoitti:
Uskon vakaasti, että rajalla annetaan oikeaa ja parasta sissikoulutusta Suomessa. Erityisesti minulle
on jäänyt mieleen tehokas rastikoulutus. Sitä annettiin taistelu- ja johtamistaidoissa. Samoin sota-
harjoitukset olivat mitä mielenkiintoisimpia. Vastassa oli hyvin koulutetut rajavartiokurssin rajavar-
tiat, laskuvarjojääkäärit tai rakuunat. Varsinkin laskuvarjojääkäreille rajasissit antoivat oppitunnin
sissitaidoissa. Rakuunat olivat kuin kauhun valtaamia, kun tiesivät vastassa olevan rajasissit. Immo-
lan sisseistä sanottiinkin, että he olivat "tykistön kauhuja". Sotaharjoituksien jälkeen yleensä sissi-
komppanian pihalle saapui erittäin väsynyt joukko, joilla useammalla taistelijalla oli repun hankaama
selkä veressä ja jalat verirakoilla. Iltasella kerottiin punkissa kavereille, miten kanoja ja lampaita
tapettiin. Sekä, miten ryövättiin katiskoista kalaa ja omenapuista omenia. Oli jopa tapauksia, että
talon emäntä kiikutti sisselle leipää. Rajasissejä pidettiin turvallisuuden tuojina rajaseudulle. Kyl-
lä pitää nostaa hattua niille kouluttajille, jotka tomivat kouluttajina sissikomppaniassa ja rajakou-
lulla. He olivat korkeatasoisia kouluttajia niin aliupseerit kuin upseerit. Kaikkia näitä kokemuksia
sai 1960 ja 1970 vaihteessa K-SR:ssä. Kiitollisuudella muistellen sissikersantti.
Puhuit K-SR:n varusmieskoulutuksesta 60 ja 70 luvun vaihteessa. Nyt K-SR:ssä koulutetaan erikoisraja-
jääkäreitä. Heistä alkaa helmikuussa TV-ohjelma jollain kanavalla. Seuratessani varusmiesten mielipi-
teitä erikoisrajajääkärikoulutuksesta niin kylläpä varusmiehet saavat korkeatasoista koulutusta. Uskon vakaasti, että koulutus parasta ja kovinta, mitä varusmiehille koulutetaan. Samallatavoin Onttolassa ja Ivalossa annetaan erinomaista koulutusta rajajääkäreille. Immolassa on valtaisat perinteet sissikoulutukseen. Koko Suomen puolustusvoimat voivat olla ylpeitä, että sissikoulutusta annetaan juuri Immolassa perinteisessä sissikoulutuskeskuksessa. Luulen, että Utin koulutuskeskus saa käydä ottamassa oppia juuri Immolasta, koska Immolan sissikoulutus on laajudeltaan ja kokemukseltaan maan kärkeä. Samoin kuin muutkin puolustusvoimien tiedustelu- ja sissikoulutusta antavat perusyksiköt. Olen nänyt todellisia sissejä rajalta. He näyttävät rauhallisilta, tasapainoisilta, laihoilta, vaatimattomilta sotilailta. Mutta metsissä he ovat aivan jotakin muuta todellisia metsä- sissejä. Sissit iskevät ja häviävät aavemaisesti.
Käsikynkkä kirjoitti:
Puhuit K-SR:n varusmieskoulutuksesta 60 ja 70 luvun vaihteessa. Nyt K-SR:ssä koulutetaan erikoisraja-
jääkäreitä. Heistä alkaa helmikuussa TV-ohjelma jollain kanavalla. Seuratessani varusmiesten mielipi-
teitä erikoisrajajääkärikoulutuksesta niin kylläpä varusmiehet saavat korkeatasoista koulutusta. Uskon vakaasti, että koulutus parasta ja kovinta, mitä varusmiehille koulutetaan. Samallatavoin Onttolassa ja Ivalossa annetaan erinomaista koulutusta rajajääkäreille. Immolassa on valtaisat perinteet sissikoulutukseen. Koko Suomen puolustusvoimat voivat olla ylpeitä, että sissikoulutusta annetaan juuri Immolassa perinteisessä sissikoulutuskeskuksessa. Luulen, että Utin koulutuskeskus saa käydä ottamassa oppia juuri Immolasta, koska Immolan sissikoulutus on laajudeltaan ja kokemukseltaan maan kärkeä. Samoin kuin muutkin puolustusvoimien tiedustelu- ja sissikoulutusta antavat perusyksiköt. Olen nänyt todellisia sissejä rajalta. He näyttävät rauhallisilta, tasapainoisilta, laihoilta, vaatimattomilta sotilailta. Mutta metsissä he ovat aivan jotakin muuta todellisia metsä- sissejä. Sissit iskevät ja häviävät aavemaisesti.
Kyllä on ihmeellistä, jos sissikoulutus pienenee ja muuttuu rajalla. Päinvatoin sissitoimintaa pitäisi kehittää maansisään. Erämaat täyteen lämpöä, kaasua, säteilyjä jne.. kestäviä piilobunkkereita.
Samoin kehitettäsiin maastoon sopivia suojavälineitä ja -varusteita. Suomalainen sotilas pystyy jo-
pa avomaastossa menemään mihin tahansa hyvän suojaavan varustuksen turvin. Sissit ovat tehok-
kaita yleisjoukkojen tukijoita tuhoamalla vihollisalueella vihollista. Esimerkiksi tulenjohtaminen,
miinoittaminen, kohteiden tuhoamiset räjäyttämällä, elävänvoiman ja materiaalin tuhoaminen,
sotasaaliiden - ja vankien ottaminen jne..Sissitoiminta on mitä tehokkainta yleisjoukkojen tuke-
mista. Suomella ei ole mahdollisuutta koskaan tulla samanvertaiseksi sotamateriaalillaan suurval-
tojen kanssa. Panssarivaunut ja lentokalusto vanhenee hurjaa vauhtia. Tuntuu siltä, että rahat
otetaan henkilöstöä ja joukko-ostoja vähentämällä. Suomessa ei edes tajuta sissitoiminnan ja
sissisodan tuomaa mahdollisuutta. Nyt vain pyritään pysymään uskottavana Natoa tyydyttävällä
kalustolla, mikä nielee kaiken rahan. Suomi ei edes pyri mihinkään omakohtaiseen puolustuk-
seen. Nyt vain vähennetään joukkoja, kun pitäisi tajuta, että kohteiden puolustamiseen tarvi-
taan jokainen suomalainen. Näin liikkuva huippumoderni yleisjoukko pääseen tehokkaasti toi-
mimaan alueellamme. Erityisen tärkeää on valmistella linnoitusmateriaali jo valmiiksi tärkeim-
mille alueille. Sekä sissikoulutus kaikille joukoille alueellisesti, erityisesti rajoille.
Liivatelehti kirjoitti:
Kyllä on ihmeellistä, jos sissikoulutus pienenee ja muuttuu rajalla. Päinvatoin sissitoimintaa pitäisi kehittää maansisään. Erämaat täyteen lämpöä, kaasua, säteilyjä jne.. kestäviä piilobunkkereita.
Samoin kehitettäsiin maastoon sopivia suojavälineitä ja -varusteita. Suomalainen sotilas pystyy jo-
pa avomaastossa menemään mihin tahansa hyvän suojaavan varustuksen turvin. Sissit ovat tehok-
kaita yleisjoukkojen tukijoita tuhoamalla vihollisalueella vihollista. Esimerkiksi tulenjohtaminen,
miinoittaminen, kohteiden tuhoamiset räjäyttämällä, elävänvoiman ja materiaalin tuhoaminen,
sotasaaliiden - ja vankien ottaminen jne..Sissitoiminta on mitä tehokkainta yleisjoukkojen tuke-
mista. Suomella ei ole mahdollisuutta koskaan tulla samanvertaiseksi sotamateriaalillaan suurval-
tojen kanssa. Panssarivaunut ja lentokalusto vanhenee hurjaa vauhtia. Tuntuu siltä, että rahat
otetaan henkilöstöä ja joukko-ostoja vähentämällä. Suomessa ei edes tajuta sissitoiminnan ja
sissisodan tuomaa mahdollisuutta. Nyt vain pyritään pysymään uskottavana Natoa tyydyttävällä
kalustolla, mikä nielee kaiken rahan. Suomi ei edes pyri mihinkään omakohtaiseen puolustuk-
seen. Nyt vain vähennetään joukkoja, kun pitäisi tajuta, että kohteiden puolustamiseen tarvi-
taan jokainen suomalainen. Näin liikkuva huippumoderni yleisjoukko pääseen tehokkaasti toi-
mimaan alueellamme. Erityisen tärkeää on valmistella linnoitusmateriaali jo valmiiksi tärkeim-
mille alueille. Sekä sissikoulutus kaikille joukoille alueellisesti, erityisesti rajoille.
Kyllähän se ihmetyttää esimerkiksi nuo Hornet-hävittäjät. Ne tarvitsevat puhtaat lakaistut kentät.
Miksi Suomessa ei oteta käyttöön mistä tahansa suoraan nousevia koneita. Nämä, kuten helikop-
teeritkin palvelisivat Suomen alueella parhaiten kaikkia joukkoja. Meidän kentiltä ei nouse mon-
takaan Hornettia, jos kriisi tulee. Kaikki on hankittu vain Natoa varten. Sissitoiminnalle on tärke-
ää liike ja kätkeytyminen. Siihen suuntaan pitäisi toimintojen valmisteluja tehdä ja kehittää. Ra-
jalla on sissimäinen koulutushenki. Mutta sissitoiminta vaatii salaiset ja tehokkaat valmistelut jo
rauhanaikana.
Märehtiä kirjoitti:
Keskustelun aiheesta sissi sanottiin, että rajakin kouluttaa sissejä. Rajavartiolaitoksen sissikoulutus
tämän maan parasta sissitaitojen koulutusta. Muut joukko-osastot antavat pintasilauksen sissikou-
lutuksesta. Muut erikoisjoukot keskittyvät tiedustelu- ja iskuosastotoimintaa ja antavat pienen
silauksen varsinaista sissikoulutusta. Rajavartiolaitoksen koulutus on laajaa sissitaitojen koulutusta. Koulutus on äärimmäisen korkeatasoista ja se näkyy sissien toiminnassa sotaharjoituksissa. Johtamis-
koulutus on varsinkin aliupseereilla erittäin korkeatasoista. Erityinen ihailuni kohdistuu sissikersant-
teihin. Käytännön johtamistaito on vertaansa vailla. Kersantit toimivat kauttaaltaan sissijoukkueen-
varajohtajia. Ylensäkkin kersantin arvon saavuttaminen on hieno asia, mutta sotilaan saadessaan sen
sissijoukoissa on äärimmäisen hienoa. Sissi on tiedustelu-, pioneeri- ja erätaitoinen sotilas.
kävin intin kontiorannan sissikomppaniassa,,olen itsekin sissikersantti.Kova koulu,
siinä seulottiin kyllä jyvät akanoista.
sissi 1/81 kirjoitti:
kävin intin kontiorannan sissikomppaniassa,,olen itsekin sissikersantti.Kova koulu,
siinä seulottiin kyllä jyvät akanoista.
Haha hah, Suomen pelleleikkiarmeijassa osataan kyllä aivopestä pellet uskomaan itsestään aivan liikoja.
hupaisaa, todella kirjoitti:
Haha hah, Suomen pelleleikkiarmeijassa osataan kyllä aivopestä pellet uskomaan itsestään aivan liikoja.
sissikersantti 1.4-12 lähtien.pysyvimmin jäi mieleen intistä 1/81 loppusota.
hyökättiin kolme päivää yhtä kyytiä,nukkumatta ja melkein syömättä.Oli
silloin Suomen suurin harjoitus.Ei se mitään,jäi hyvät muistot.
+Lisää kommentti
Katsokaa todellisia sissejä ja niiden koulutusta 10.3 klo 19.30 lähtien. Silloin
tiedätte Immolan sisseistä jotain. TV esittää, katsokaa, katsokaa. Sissiker-
santti vuosimallia 1971, todellinen sissi ei mammanpoika!!!!
1 VASTAUS:
sarjaa seuranneena jäi mieleen että jukiksessa 6 tunnin alittajia oli kovin vähän.. aikoinaan oma aikani oli 6h12min ja olin 29. omassa AUK porukassa... ohjelmassa oman aikani alitti 12 erikoisrajajääkäriä... mitä muutamassa vuosikymmenessä on oikein tapahtunut maamme toivoille?
+Lisää kommentti
Parhaat sissit ja muutkin sotilaat löydetään vasta sitten kun sota on kestänyt puoli vuotta, siinä vaiheessa nähdään kuka kestää painetta ihan oikeasti. Ei millään pääsykokeilla voida tuollaisia asioita selvittää. Siinäpähän voi käydä niin, että se naapurin pullakka pankinjohtaja voikin olla se joka pärjää ja kova erikoisjoukkolainen käy terapiassa muutaman taistelutilanteen jälkeen.
Näin ne valikoitui kaukopartiomiehet sotien aikaan.
2 VASTAUSTA:
Olen ollut asiasta jo pitkään samaamieltä. Uskon vakaasti siihen, että todel-
liset taistelijat ovat täällä kansan syvissä riveissä. Yleensäkkin nämä henkö-
löt, jotka tuovat itseään esiin ja polkee muita suohon ovat sitä heikointa jouk-
koa. Taistelun alkuvaiheet näyttävät jo kestä on taistelijoiksi. Välttämättä eri-
koisjoukkojen kundeista vain pieniprosentti pystyisi todelliseen tehtävään
upseereista puhumattakaan. Voisi olla, että se hiljaisin sotilas olisi paras
tiukkojen tilanteiden johtaja. Näkee, että urheilijoistakin vain pienprosentti
yltää kärkisijoille tiukoissa paikoissa. Ihmisiä yleensäkkin kunnioitetaan suo-
ritusten perusteella, mutta nykyään nämä suunsoittajat saavat suurimman
tilan kaikkialla. Kaukopartiomiehet olivat taisteluissa karaistuneita sotilaita
ja he olivat hiljaisia puurtajia joiden suorituksia ihasteltiin.
Olen Kontiorannan sissi vm 75-76. En tiedä mitä muualla opetetaan sissitoiminnasta, mutta meillä koulutti alan sodan käynyt mies. Koulutukseen kuului uimaharjoituksia Höytiäisen marraskuisessa vedessä. Marsseja, jotoksia, suunnistusta, RK:n ja Suomi kp:n käsittelyä ja ampumista. Ei ole harhaa, että Suomi kp:a pidettiin metsäkäytössä oivallisena aseeena. Pitkät hiihtoretket Pohjois-Karjalan soilla, joilla harjoiteltiin tiedustelua, siltojen tuhoamista, ansoitusta miinoilla, harhautusta, yllätyksiä ja pakenemista jälkien peittelyä. Yövyttiin pakkasella lumikinoksessa luolassa alla havuja, makuupussi, ilmareikä katossa ja kyntteli valoa ja lämpöäkin antamassa. Harjoiteltiin helikopterisiirtoja oikeilla koneilla. Yleensä meitä oli kymmenkunta nuorta miestä ja upseeri. SIellä ei tarvinnut herroitella, vuorotellen kukin halkaisi hankea suksilla. Eräs kohokohta oli,kun oli retken loppu lähestymässä, niin edessä oli pieni piste suon toisella laidalla. Piste lähestyi ja lopulta se osoittautui kenttäpastoriksi, joka piti kenttähartauden meille, jotka olivat aika likaisia ja väsyneitä. Tämä oli tietysti järjestetty juttu. Tosi paikan tullen tiedetään kenestä on vihollisen selustaan. Kapteeni puhuttelussa selitti sen selvästi:"Ja sitten ette saa jäädä kiinni, teidät tapetaan". Myöhemmin nämä sanat ovat muistuneet mieleen ja niinhän se on. On valmis oltava kuolemaan jo valan velvoittavana. Nyt jo vanhempana miehenä en enää pääse alan hommiin, mutta kuntoa olen pitänyt yllä ja ampumaharrastusta ilmakiväärillä. Perinteenä käyn kaatuneiden muistopäivänä seisomassa muiden mukana sankarihautausmaalla muistelemassa todellisia sankareita, jotka olivat parasta A-luokkaa. Maanpuolustuksessa tärkeintä on, että jokainen yrittää parhaansa ja antaa kaikkensa kykyjensä mukaan jos tiukka paikka tulee.
+Lisää kommentti
Eräs reserviläinen tokaisi kerran koulutuksesta seuraavaa:
- taistelusukeltaja on paras sissi vesistöissä (merellä) ja saaristoissa
- laskuvarjojääkäri on paras sissi asutuskeskuksissa (kaupungeissa)
- erikoisrajajääkäri on paras metsiköissä, teitten varsilla jne...
- taistelulentäjä on paras ilmassa
- erikoisjääkäri on paras kaikkialla jopa vuoristossa
- muut kaikki ovat ovat soveltuvia yleisjoukkoihin
Jokaiselle kyläkunnalle pitäisi luoda vanhemman väestön sissijoukot,
mitkä ymmärtäisivät oman alueen hajutetun taistelun. Vanhempaa
ikäluokkaa ei saisi unohtaa eli heitä pitäisi kertauttaa, kouluttaa näi-
hin tehtäviin. Joka kylältä nykyään löytyy erikoisjoukkojen vanhempaa
henkilöstöä reserviläisiä, jotka osaavat sissi- ja tiedustelumetkut.
Ilmoita
Kyllähän totuus on se, että jokainen suomalainen nuorimies pitäisi saada
maanpuolustuskoulutus. Nuorukaiset pitäisi kouluttaa eri tasoille. Erikois-
joukot, yleisjoukot, tukijoukot, huoltojoukot ja APUjoukot. Apujoukoilla tar-
koitan aseettomia tai huonosti aseisiin soveltuvia henkilöitä. Heitä tarvi-
taan maaseuduilla, missä ei sodita. Heille kuitenkin pitäisi kouluttaa apu-
joukkojen tehtäviä. Kaikki suomalaiset palvelemaan tätä maata Suomea.
Ketään ei jätetä tai unhoiteta.
Ilmoita
Käsitääkseni sissi on joukko joka on erillään vakinasesta armeejasta ,ja niin sanotusti sotii omillaan.Esimerkkisi ison-vihan aikaan oli savossa Olli Tijaisen joukot n. 200miestä metsissä. Muta kun munoa oli saatava jo venäläisten rosvoamilta talonpojilta,,,no eipä heistä pidetty.
Ilmoita
Ei sissi sodi omillaan. Sissi palvelee aina yleisjoukkoja. Kaikki erikoisjoukot
palvelevat yleisjoukkoja ja kuuluvat suurempien herrojen alaisuuteen. Jos
yleisjoukot ovat kynemättömiä jatkamaan niin silloin kaikki joukot muuntuvat
sisseksi eli aletaan käymään ns. sissisotaa koko alueella.
Ilmoita
Sissi on kaikkien kyläkuntien sotilas. Siihen hommaan pitäisi kaikki kouluttaa. Sissi-
toiminta ei ole pelkästään häirintää teitten varsilla vaan syvemmällä alueella pitäisi
hommat myös hallita. Kulkureitit, kätkeytymiset, miinoittamiset, viestienvienti jne..
Kyllä armeijalla olisi paljon tehtävää vanhemman väestön koulutuksessa ja sii-
hen hommaan kävisi asiansa osaavat reserviläiset. Kaikkien olisi hallittava hajau-
tettu- ja koottutaistelutapa. Sissi on tiedustelu-, pioneeri-, ja erätaitoinen sotilas.
Suomalaisilla on kaikki valmiudet oppia tämä taistelutapa.
Ilmoita
Suomen armeijalta poistetaan maamiinat. Suomi tekee suuren virheen, sillä sissien
taistelu perustuu paljolti maamiinoihin. Sopimukseen ei pitäisi mennä, sillä jo sääs-
tettäisiin 200 milj. eur. Ei Suomen kaltaisella maalla ole tähän yksinkertaisesti va-
raa. On vain ihme, että kenraalikunta antaa politikoille periksi. Kysymyksessä on
maan etu ja tällöin pv:n komentajalla on päätäntävalta. Ei politiikkojen taktiikan
tuntemus riitä näin pitkälle presitentistä puhumattakaan. Miinat kannatta hävittää
kätkemällä niinkuin aikoinaan oli asekätkentä. Armeijamme heikkenee koko ajan,
mikä viittaa natoon liittymistä. Ei nato tuo meille mitään turvaa, sillä se sotii pai-
nopistealueella euroopassa. Me jäämme tänne pohjolaan yksin. Senpä takia
yhteistyömme pohjoismaiden kanssa elin tärkeää.
Ilmoita
Viisaskirjoitus tuo edellinen. Suomen armeija tekee kriisitilanteessa sulutese-
losteet kaikille joukoille myös siviileille. Niissä ilmenee mitä alueita on miinoi-
tettu ja missä valmiusasteessa ne ovat. Miinoja ei näin pienen maan kanna-
ta menettää. Sissitoiminta tai sissisota vaatii miinoitteita niinkuin normaali so-
dankäynti. Miinotteilla voidaan kanallisoida vihollisen liikkeitä. Varsinkin uivan
kaluston etenemiseen sisämaassa pitäisi kehittää merimiinojen kaltaisia mii-
noja. Kyllä ovat sisnisilmäisiä kenraalikunta ja poliitikot. Jos tälläisella sopi-
muksella siivitetään johkin henkilön pääsemistä esimerkiksi YK-virkoihin ol-
laan hakoteillä. Suomalainen ihminen osaa pioneeritaidot jo äidinmaidossa.
Ilmoita
sihän on metsän nopein eläin.
Ilmoita
Sissit voidaan nykytaisteluissa laittaa näin pienessä maassa tosi ahtaalle. Metsäauto-
tieverkostot ulottuvat aivan perämetsiin saakka. Vihollinen havaitsee sateliiteilla ja
muulla ilmatiedustelulla sissien liikkeet. Lämpökameroilla tms:lla laitteilla havaitaan
kätkeytyneet sissit. Taisteluaineet voivat tuhota suojaamattomat sissit, varsinkin
taistelualueiden lähellä. Suomi ei ole sellainen maa, kuten afganista, vietnam, jne..,
missä sissisotaa voidaan käydä vuoristoissa, viidakoissa jne.. Nämä alueet on
kuin tehty sisseille. Suomessa on paljon metsässä aukkoja ja matalaa puustoa.
Näillä alueilla sissit on helppo havaita. Järvet ja yleensäkkin vesistöt kanalisoivat
sissien liikkeet epäedullisille alueille. Jos menetämme yleisjoukot ja siirrymme
sissisotaan olemme melko varmasti pulassa. Sissisotaa on valmisteltava jo
rauhanaikana niin, että kulkureitit, miinoitteet, kätkeytymiset, kätköt jne.. on
suunniteltu kyläkunnittain jo rauhanaikana. Onko mitään tehty, tuskimpa!!!!!!!!
Ilmoita
Pohjoismaiden yhteistyö sotilaspoliittisesti on äärettömän tärkeää. Sissitoiminnan
periaate olisi sisällytettävä kaikkeen sotilaskoulutukseen kaikkialla pohjoismaissa.
Mikään ei ole viholliselle vaikeampaa, kuin olla jatkuvassa epävarmuudessa teillä,
vesistöissä ja vuoristossa. Metsäalueille erämaahan tulo olisi viholliselle katasrofi,
sillä metsäalueiden erämaat ovat sissien aluetta, joissa varsinkin suomalainen sis-
si osaa toimia. Mikään ei ole hyökkävälle pataljoonalle hirveämpää kuin sivusta tai
takaa tuleva yllättävä isku.
Ilmoita
Nyt kun puolustusvoimat ja rajavartiolaitos ajetaan ahtaalle ns:lle säästökuurille on
asialle tehtävä jotain. Jokainen suomalainen tietää, että armeijallamme on kiinteis-
töjä ja sotilaslaitoksia, joita on turhaan ylläpitää. Säästöjä saadaan sieltä kautta
melkein riittämiin. Koulutusasioissa meillä on reservi eli reserviläisiä, jotka voi-
vat auttaa jopa ilmaiseksi koulutusasioissa. Tiedämme paljon reserviläisiä up-
seereita ja aliupseereita, jotka voivat kouluttaa varusmiehiä ja varsinkin vanhem-
paa väestöä sissi- ja tiedustelutoimintaan ja kaikkeen muuhun, mihinkä he ovat
saaneet kouluituksen.
Ilmoita
Pohjoismaat on saatava yhteistoimintaan kanssamme. Nato on turvanamme,
mutta nato sotii painopistesuunnassa. Silloin pohjoismaat jäävät ilman tukea.
Pohjoismaiden pitää saada yhtenäinen oma armeija eli EU:n pohjoinen jouk-
ko. Tälle joukolle on koulutettava myöskin sissitoiminnan ja -sodan metkut.
Sissisota on viimeinen mahdollisuutemme.
1 VASTAUS:
Norja ei lähde mihinkään EU:n yhteisiin joukkoihin, eikä Ruotsilla käytännössä ole enää armeijaa.

Naton puolustus pohjoisessa rakentuu sille ajatukselle, että venäläiset pysäytetään Kölivuoristoon rakennettuihin ennalta valmisteltuihin asemiin. Siellä maasto suosii erittäin paljon puolustajaa, minkä tiesivät jo saksalaiset toisessa maailmansodassa. . Eli Naton puolustuslinja alkaa Kilpisjärven tasalta. Aivan pohjoisinta Norjaa eli Finnmarkia Nato ei suursodassa tule puolustamaan, siellä vain viivytetään hyökkääjää ja käydään - sissisotaa
+Lisää kommentti
Suomalaiselle sissitoiminalle pitäisi luoda jo rauhanaikana toimintaan sopivat
edellytykset. Kyllähän jossain kertausharjoituksissa voidaan tehdä hyvinkin
tuliylläköitä takaa-ajavien vihollisen lyömiseksi. Tätä korostettiin vähänaikaa
sitten rajajääkäreiden kertausharjoituksissa Puumalassa. Kyllähän sissit
tuliylläkön osaa, mutta, jos takaa-ajana on taisteluhelikopteerit tai miehittö-
mät lennokit. On aivan varmaa, että hymy hyytyy, vaikka ilmatorjuntaohjuksia
sisseillä olisikin. Erämaihin pitäisi tehdä piilopunkkereita jo rauhanaikana.
Sissien yllättävä häviäminen olisi viholliselle katasrofi. Maan alle voisi tehdä
myös käytävä verkoston paikoista toiseen. Talebanit osaavat tämän taiste-
lutavan erinomaisesti. Nyt armeijamme keskittyy vain kansainvälisiin jouk-
koihin, kuten naton aseiden ja kaluston kanssa yhteissovittamiseen, kun
pitäisi keskittyä oman maan puolustamiseen. Erityisesti puolustuksellem-
me sopisi pohjoismainen yhteistoiminta eli EU:n pohjoinen joukko.
Ilmoita
Rajalla on vielä sissimäinen henki. Tätä hengeä ei saa rikkoa. Kaikki siellä
sissikoulutuksen saaneet varusmiehet ovat ylpeitä saamastaan koulutuk-
sesta. Se mikä on ihailtavaa on, että koulutuksen saaneet eivät kerskaile
koulutuksellaan. Sissi on hiljainen puurtaja erämaan lapsi, joka herää hen-
kiin hiekkalaatikolle, kun käsky käy. Uskomme siihen, että yleisjoukkojen
pataljoonan komentajat heräävät tukalassa tilanteessa hämmennykseen,
kun rajasissit iskevät. Tätä hämmästystä on jo ihmetelty vuosien ajan sota-
harjoituksissa. Nämä hiljaiset erämaankulkijat eivät tarvitse karjuntaa he kulkevat hyökkäyksessäkin automaattisesti partioina. Erikoisrajajääkärit
ja rajajääkärit ovat kovaa tasoa vihollisalueella.
Ilmoita
Rajalla arvostetaan miehistön jäseniä aivan eri tavalla kuin puolustusvoimissa.
Rajavartiolaitos ylentää miehistönsä rajajääkäristä ylirajajääkäreiksi. Samoin
siellä ylenee miehistön jäsen jopa kersantiksi saakka ilma au-koulua. Miehis-
tön korostettu arvostaminen olisi pv:ssäkin paikallaan.
Ilmoita
Olen kokenut monet kerrat sissitoiminnan riemut. Mutta kyllähän se niin on
ellei sissitoiminan eteen tehdä alustavia valmisteluja niin vihollisen jalkoihin-
sissi jää. Nykymetsät ovat harvoja, aukkoja, taimikkoa jne.. ei siellä ole
suojaa nykytaisteluissa. Vihollisen helikopteerit ovat sitä luokkaa, että hil-
se pöllyää monella sissillä. Maanpinnan päällä on mahdottomuus elää voi-
tollisesti. Senpä takia taisteluasemat, piilopunkkerit, piiloryömintähaudat
jne.. pitäisi valmistella rauhanaikana. Samoin siviiliväestö kidutettuna pal-
jastaa sissit viholliselle. Kaikki toimenpiteet rauhanaikan pitää tehdä salas-
sa. Joka kylällä pitäisi olla luotettava sissi, joka tietäisi alueen piilot. Jos
voimiaan vahventava naapurimme saa voimansa jälleen takaisi niin nä-
mä ei ole turhia kirjoituksia. Nykyinen komentajamme lipoo liikaa päättäjiä.
Ilmoita
Puolustusvoimissa on päässyt reserviläinen jopa ylikersantin-arvoon. Kuiten-
kin ihmetyttää tämä miehistön nihkeä ylentäminen useamman väkäsen jouk-
koon. Miehistö on suurin sotilasjoukko, joten luulisi ylennyksiä tippuvan.
Ilmoita
Edelliset kirjoitukset sissitoiminnan tai -sodan valmisteluista eivät ole turhaa
kirjoittelua. Nykyinen kriisi on niin nopea tempoinen, ettei paljon valmisteluille
aikaa jää. Kaikkinainen valmistelut pitää tehdä jo rauhan aikana. Esimerkiksi
sähkö- ja puhelinlinjat pikkuhiljaa ilmoista leijumasta maansisään jne.. Kylä-
kunnittain alueellisista puolustusta noudattaen sisseille kaikki valmiiksi vih-
hollisen kärjen tuhoamiseen ja häirinnän toteuttamiseen. Ei sissi pärjää il-
man valmisteluja. Nykytaistelutekniikka on hirvittävän korkealla tasolla. Se ai-
van toista luokkaa, kuin II MS:ssa. Maailma valmistautuu pikkuhiljaa III MS:aan,
kunhan ruoasta, vedestä, energiasta, mineraaleista jne.. tulee puutetta. Esi-
merkiksi Kiina, Intia jne.. paisuvat väeltään niin paljon, että sodilta ei voida
tulevaisuudessa välttyä. Yhdysvalloissa on jo nähty selviä heikkenemisen
merkkejä. Pohjoinen EU_joukko, josta aikaisemmin on kirjoitettu on Suo-
melle tärkein joukko ja sitä pitää kehittää erityisesti sissitoiminnan ja -sodan
suuntaan. Esimerkiksi erikoisrajajääkärit saavat loistavan sissi- ja muun
koulutuksen. Mutta valitettavasti se ei riitä, sillä toiminalle pitää etukäteen
tehdyt huippusuunnittelut ja valmistelut.
Ilmoita
Olet aivan oikeassa, että pohjoinen sissikoulutus olisi paikallaan. Suomalaiset
sissit voisivat nämä taidot kouluttaa muille pohjoisille joukoille. Esimerkikisi
laskuvarjo-, erikoisrajajääkärikoulutus jne,, olisi erinomainen koulutuskohde
tanskalaisille, ruotsalaisille, norjalaisille jne.. Uskon suomalaisen sissi olevan
maailman valiojoukkoa. Venäjä alkaa vahvistua ja näillä opeilla alkaa olla kii-
re. Edelleenkin valmistelut on tehtävä rauhan aikana ja nopeasti. Maailman ti-
lanne heikkenee kokoajan ja ollaan menossa III MS:aan ellei se ole jo alkanut.
Kyllä ihmeelliseltä tuntuu joukkojen pienentäminen ja varuskuntien lakkautta-
minen. Tuntuu siltä, että päättäjiltä on mennyt oman hyvinvoinnin saattelemana
suhteellisuuden taju, sillä maailma on vielä vaarallisempi kuin aikaisemmin.
1 VASTAUS:
En usko norjalaisten tarvitsevan meiltä pohjoista koulutusta. Siellä on erittäin kovatasoisia ammattisotilaita jopa U s a:n mittapuulla. "Marinejeger" -joukoissa on noin 1000 ammattisotilasta, joita Norja kehuu - ei ehkä aiheetta - maailman parhaiksi kylmien olojen sotilaiksi. Nämä miehet (naisia marinejegereissä ei ole) ruokailevat kasvot peitettynä kommandohuppuun silloin kun ruokailevat varusmiesten kasarmeilla. Henkilöllisyys on äärimmäisen salattu, osin Afganistan-operaatioiden, osin yleisen turvallisuuden vuoksi. Lisäksi Telemarkin pataljoona koostuu tuhannesta ammattijääkäristä. Kaikkiaan ammattisotilaita on tuhansia, eli voidaan melkein puhua puoliammattiarmeijasta.
+Lisää kommentti
Tulevan sissitoiminan suurena esteenä on juuri metsäautotien. Vihollisen no-
peat miehistönkuljetusvaunut ja niiden suojassa tai sisällä pääsee vihollinen
nopeasti sissien jäljille puhumattakaan helikopteereista. Erämaa-alueille pi-
täisi tehdä jotain. Se ratkaisu jätetään armeijan henkilökunnalle. Heillä pitäisi
suunnittelupuolella olla tähän asiaan mielenkiintoa. Juuri nämä takametsäalu-
eet koituvat sissien tuhoksi. Samoin nykyvihollinen etenee vesistöjä pitkin
äärettömän nopeasti. Tartis tehdä jotain sissitoiminan jalostamiseksi.
Ilmoita
Koulutus sisseille on tänä päiväna ja aikaisemminkin todella erinomaista.
Aliupseereiden taito sissiryhmänjohtajina on korkeaa tasoa. Sissi toimii
pienenä joukkona ja sehän jos mikä sopii aliupseereille. Minä uskon, että
taistelualueella sissit pärjäävät, mutta juuri ne taka-alueet ovat turvattomia.
Edellisten kirjoitusten perusteella taka-alueet tarvitsevat valmisteluja jo
rauhanaikana. Piilopunkkerit, piilokätköt, piilourat, piiloviestitoiminta jne....
tarvitsee todella hyvät valmistelut. Erityisesti huollon osa-alueet, kuten
haavoittuneiden ja kuolleiden piilopaikat, - sairaalat tarvitsevat etukäteis-
valmistelut.
Ilmoita
Vihollinen on tänä päivänä hyvin teknillinen. Sissit voivat haavoittaa teknillisiä
välineitä ja koko materaalia hyvin omilla taisteluvälineillään ja -tavallaan. Si-
sisota ja -toiminta onnistuu vain hyvillä valmisteluilla niinkuin on aikaisemmin
kirjoitettu. Erityisen tärkeää on kouluttaa viivytystaistelu yleisjoukoille ja siitä
siirtyminen sissitoimintaan. Viivytystaistelua ei kouluteta enää paljoakaan
yleisjoukoille. Sellaiset joukot, mitkä eivät hallitse sissitaitoja hyvin on toimit-
tava isompana joukkona kuin varsinaiset sissit. Kaikki sotilaat ilmatorjunta-
joukkoja myöten on hallittava sissitoiminta ainakin tyydyttävästi. Suomen ar-
meija kouluttaa erinomaisia sisseja niinkuin rajakin, mutta koulutus pitää an-
taa kaikille jopa osittain siviileille tietyille kyläkunnille. Suomi on vaipunut hy- vänolontunteeseen, mikä on erittäin vaarallista. Nyt on keskityttävä varusmies-
ten ja reserviläisten kouluttamiseen. Aiheena esimerkiksi siirtyminen puolus-
tus- ja hyökkäystaistelusta viivytystaisteluun ja siitä edelleen sissitoimintaan tai -sotaan.
Ilmoita
Timo TA Mikkonen selvisi aivoinfaktista sissikoulutuksen ansiosta: http://www.youtube.com/watch?v=S94TX7i1YSY#t=4m35s
Ilmoita
Aina kysytään, mikä on sissi? Sissi on sotilas, joka hallitsee kaikki sotilaalle kuu-
luvat taidot. Suomalainen sissi on heikoimillaan vain vuoristossa. Mutta sitäkin
tekniikkaa sissiseille jo opetetaan. SISSI ON tiedustelu-, pioneeri- ja erätaitoinen
sotilas. Suomalainen sissi on maailman paras. Mutta sissitoiminalle pitää luo-
da toimintaedellytykset niinkuin on kirjoitettu. Valmisteluilla on kiire, sillä kärki pitää pysäyttää ruotsin ja norjan rajalle ja häirintää / iskuja koko suomen alueella.
1 VASTAUS:
Ruotsin ja Norjan rajalle? Eli päästetään vihollinen etenemään läpi koko Lapin ja vasta takarajalla yritetään pysäyttää?
+Lisää kommentti
Jos meillä olisi Vietnamin kaltainen viidakko olisi sissisota ainoa sodanmuoto.
Valitettavasti meillä on liikaa vesistöjä, metsäautoteitä ja ilmatilaa nykyviholli-
sen käytettäväksi. Meidän kaltaisen maan pitäisi sijoittaa jo piiloilmatorjunta-
yksiköitä, piilopioneereja, piiloviestimiehiä, piilohuollonosia niille alueille, mis-
sä sissitoimintaa harrastetaan. Tällöin sisseillä olisi pieni mahdollisuus sel-
vitä esimerkiksi vastasissitoiminnasta.
Ilmoita
On selvää, että kaikki sillat miinoitetaan ja räjäytetään tarvittaessa. Samoi uskon,
että vesistöt miinoitetaan merimiinoilla tms:lla. Ilmatilaa ei voida miinoittaa, mut-
ta piiloilmatorjunta on varmasti paikallaan. Suomen kaltaiselle maalle olisi tär-
keää paikaltaan nousevat suihkukoneet niinkuin helikopteerit. Ne olisivat yllä-
ttäviä sissitoiminalle ja koko armeijallemme. Kaikki turvalliset reitit pitäisi olla
kaikkien joukkojen tiedossa. Miinotteistahan tehdään muistinimukaan sulute-
selosteet armeijan toimivalle johdolle. Sissitoiminta tai -sota on silloin kunnos-
sa, kun ylläköt ja yllättävät iskut onnistuvat. Sekä taka-alueilla on kaikelle toi-
minalle piiloja, joita on jo valmisteltu rayhanaikana. Erityisesti sissien selusta
pitää aina olla tähystyksen ja tarvittaessa toiminnallisesti valmis.
Ilmoita
Kanalinnut osaavat kätkeytyä, vaikka metsä vilisee metsästäjiä. Kuitenkin esimerkiksi
teeren pelastaa alueelta lentäminen pois tai kätkeytyminen turvallisen etäisyyden
päähän. Näin se on sisseilläkin eli kätkeydy ja siirry alueelta pois. Pimeys ja reittien
tuntemus on elintärkeää. Ihmisten suuri määrä maapalollamme tule aiheuttamaan
sotia. Tulevia ja olevia rikkaita valtioita ovat Venäjä ja Kiina. Kummankin sotilasme-
not kasvavat. Nyt on jo puolustusministeriö ilmoittanut, että Venäjän sotilasmahdin
kasvua tarkkaillaan. Suomen uskottava pelote on juuri suurvalloille sissitoiminta tai
sissisota. Suomalaiset osaavat nämä taidot, varsinkin sissikoulutetut reservi-
läiset. En ole tavannut yhtään sissiksi koulutettua henkilöä, joka kyseenalastaisi-
vat sissitoiminnan menestymisen Suomessa ja koko pohjoismaissa. Emme ym-
märrä edelleenkään tätä Suomen armeijan sovittamista natoon, kun pitäisi kehit-
tää omakohtaista puolustusta Suomessa ja pohjoismaissa. Jos nato joutuu selk-
kauksiin edellä mainittujen maiden kanssa niin sille ei jää aikaa ja resussia kes-
kittyä tänne pohjolaan eli täällä pitää olla vahva ja voimakas sissiarmeija.
Ilmoita
Nyt tehdään kaikki toiminta vastapuolelle selväksi. Jokainen armeija tietää, miten
nato toimii. Hurja ryöpytys kaikilla aseilla vihollisen niskaan ja sitten jalkaväki
putsaa panssareiden turvin alueen. Sissit tietävät tämän taistelutavan idän ja
lännen suunnalta. Vieläkö tähän lisätään hillitön tiedustelu ja maahanlaskujouk-
kojen käyttö on sisseille omat toimintatavat selvät. Sissiryhymänjohtajien on
oltava todella joukkueenjohtajan tasoisia. On hieno asia, että sissijoukkueessa
on ryhmänjohtajina ja joukkueenvarajohtajina aliupseerit. Tiedustelupuolella
tuntuu olevan ryhmänjohtajina upseerit. Olen kokenut siisitoiminnan useita ker-
toja kertausharjoituksissa. Kuitenkin olen sitä mieltä, että sisseillä ei ole varaa
paljastua ja tehdä toiminnassaan virheitä. Sitten, jos jotain tehdään on tuhon ol-
tava täydellinen. Mutta ratkaisevaa on se, miten sissit toimivat iskun, ylläkön
tms:n jälkeen. Sitä toimintaa on harjoiteltava yhä enemmän ja enemmän. Toi-
minnan jälkeen huolimaton menettely voi johtaa täydelliseen sissien tuhoon.
Ilmoita
Muutamissa otsakkeissa lukee, että sissitoiminta on tidustelua. Sissitoiminnan
ydin on tuhoamista ja häirintää. Tästä johtuen sissien on hallittava tiedustelu ja pioneeritaidot. Huippusissien on pystyttävä liikkumaan kaikissa olosuhteissa
ja erilaisissa maastotyypeissä, kuten esimerkiksi vesistöissä, vuoristoissa jne.
Erityisen ratkaisevaa on myös aukeilla toimiminen suoja- ja naamiovarusteissa.
Suomalainen sissi osaa tämän kaiken, varsinkin laskuvarjo- ja erikoisrajajää-
kärit. Laskuvarjojääkärit saavat myös vaativan hyppykoulutuksen. Erikoisjääkärit
paneutuvat maailman rankimpaan sissitoimintaan. Näissä joukoissa on muka-
na pääasiassa henkilökuntaa ja pieni osa reserviläisiä. Suomessa on paljon
taajamia, joidenka taistelutoimintaan myös sissit paneutuvat taistelemalla
rakennusrakennukselta seinien ja kattojen läpi. Sissijohtajien pitää olla keski-
määräistä parempia suusanallisen käskynantajia alaisilleen. Yhden käskyn
pohjalta voidaan toimia päiviä, viikkoja jopa kuukausia. Suomen puolustusvoi-
mien pitäisi keskittyä omakohtaisen sissisodan valmisteluun. Suomalaiset
osaavat metsäkansana tämän taistelutavan, sillä se näkee jo hirvimiehistä.
Ilmoita
29.11 lehdissä luki miten jääkärijoukot alkavat kouluttaa ryhmiään kolmen mie-
hen partioina. Näille partioille on koulutettava myös sissitoiminta. Nyt on puolus-
tusvoimatkin menossa oikeaan suuntaan. Aliupseerit saavat johdettavia ja toi-
minnan vapautta. Mielenkiinto on tärkein asia kouluttaessamme varusmiehiä
ja reserviläisiä. Jääkärijoukon jäsenien on hallittava ainakin tyydyttävästi sissi-
toiminta.
Ilmoita
Eiköhän se sotilaspassista selviä kuka on sissi ja kuka ei turha sitä täällä on miettiä
Ilmoita
Juu mutta kenellä on ne oikeat sissitaidot?

Ensinnäkin jo pelkkä luonnossa liikkuminen tuottaa jollekulle vaikeuksia saati siellä nuotion teki ja yöpyminen, moni joka käynyt sissikoulutuksen antaa taitojen rapistua, maaston käyttö näkösuojana sekä suunnistaminen..

Kyllä kunnon sissit löytyy maaseudun korpikylistä, miehistä ja miksei naisistakin jotka asuvat korvessa ja metsästävät, he ovat kuin susia luonnossa, metsä nielee heidät eikä jää jälkeäkään..siihen kun vielä yhdistää taidon ampua niin vot.
Ilmoita
Olet aivan oikeassa. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän on metsä-
kansaa. Me olemme edelleenkin havumetsien miehiä ja naisia. Sissitoiminta
on meille luontaista. Kuitenkin sissisotilaiden on osattava käyttää taisteluvälinei-
tä. Monipuolisten välineiden hallinta on tärkeää, mutta sissi oppii ne helposti.
Jokainen suomalainen on sissi, ei sitä tarvitse kirjoittaa passiin. Kukaan todel-
linen sissi ei leuhki taidoillaan tai nimityksillään.
1 VASTAUS:
Jatkosodassa Suomella oli kolme Sissipataljoonaa. 70 vuoden takaisesta sissin arjesta voi lukea eri yksiköiden digitoiduista sotapäiväkirjoista osoitteesta
http://digi.narc.fi/digi/dosearch.ka?new=1&haku=sissipataljoona.
+Lisää kommentti
Sissitoiminnassa on tärkeää, ettei ylempi johtoporras paljastuisi. Heillä pitää olla piilo-
punkkerit toimintaansa varten ja salaiset liikkumisurat. Juuri nämä liikkumisurat ovat
äärettömän haavoittuvia. Niitä pitää käytännössä suojata miinoitteella ja suojamie-
histöillä, kuten tarkampujilla. Sissejä ja erikoisjoukkoja johtaa aina ylempi johtoporras.
Päälliköt ja komentajat ovat erittäin haluttuja viholliselle joko vangittuina tai kuolleena.
Samoin joukkueenjohtajat ja ryhmänjohtajat ovat niin haluttuja, että kulku-urat kannat-
taa aina suojata. Suomen maaperällä on hyvinkin paljon suojaisia alueita siirtymisiin.
Siirtymiset ovat sissitoiminnan vaarallisimpia tehtäviä. Sateliitit, ilma-alukset, maatä-
hystys ovat vihollisen tiedustelulle hyvinkin ominaista. Joskus vihollinen voi turvautua
väkivaltaiseenkin tiedusteluun. Sissikoulutuksessa pitää aina paneutua siirtymisien
kouluttamiseen. Esimerkiksi yksikin rykäisy tai tupankanpoltto voi pilata kaiken. Aikoi-
naan oli Immolan sissikomppaniassa päällikkö, joka tarkkaili sissien siirtymisiä. Jos
joukkueesta kuului muita ääniä, kuin suksien suihke haittiin päällikön käskystä uu-
delleen vautia lähtöpisteestä, vaikka matkaa oli kuinka paljon tahansa. Kyllä sissi
oppi pitämään suunsa kiinni. Tämä päällikkö oli todellinen sissikouluttja.
Ilmoita
Tuolla on jo aikaisemmin kirjoitettu, että sissitoiminta on valmisteltava jo rauhan-
aikana. Erikoisjoukot toimivat aina ylemmän johdon alaisena. Siellä oleva hen-
kilöstö on koulutettu asutuskeskus-, metsä- ja vesistötaisteluihin. Kaukotiedus-
teluun on myöskin kaikki erikoisjoukot koulutettu. Sissejä ei kouluteta erikoisjou-
koissa vaan lähinnä normaaliin sissitoimintaan. Erikoisjoukot saavat erittäin
monipuolisen sissikoulutuksen. Erikoisjoukoissa ryhmiä johtavat upseerit,
mutta sissiryhmiä johtavat hurjat mitään pelkäämättömät aliupseerit. Sissit ei-
vät kuulu erikoisjoukkoihin vaan toimivat yleisjoukkoja tukevina toimioina.
Ilmoita
Minä olen vanhanajan sissikoulutettu mies. Sain aikanaan sissijoukkueenvarajohtaja-
tehtävän, koska kaikki passini arvostelukohteet kentäkelpoisuus mukaanlukien olivat
kiitettäviä. Vieläpä Rajakoulussa auk-kurssilla 88 oppilaasta olin johtamistaidossa
kolmanneksiparas. Kuitenkin tällähetkellä olen äärettömän huolissani Suomen isän-
maamme maastopeitteen muutoksesta. Silloin 60-luvulla oli peittävää synkkää met-
sää paljon, mutta nyt aukkoaja ainakin kolmasosa maastoista ja ainakin enemmän
kuin puolet harvahkoa metsää. Sitten, kun siihen lisää mieletön määrä metsäauto-
teitä melkein kaikilla metsäalueilla niin sissit ovat vihollisen tähystyksen alla melkein
suurimman osa toiminta-ajasta. Jotain olisi keksittävä, mutta mitä? Ehken suojava-
rustus pitää olla sellainen, että kaikissa maastoissa myös aukeilla voidaan liikkua.
Nyt, minä olen väsynyt sissi, joka toivoisi, että koko armeijamme olisi koulutettu
sissitoimintaan tai -sotaan.
Ilmoita
Minä olen vielä vanhempi sissi ja todella väsynyt. Nyt, kun katsoin erikoisrajajää-
kärikoulutusta niin paljon on ajat muuttuneet. Kouluttajien ylenmääräinen huo-
lenpito, valtavan hyvät liikkumisvälineet (sukset, moottorikelkat jne...) Sillon,kun
minä olin sissikoulutuksessa niin kaikki välineet olivat sen ajan tasoa. Sukset
puisia, ei moottorikelkkoja, ei tragia keittimiä, ei näkynyt useinkaan kouluttajia
jne.. eli kaikista piti selvitä ominpäin. Yöpymiseen ei ollut, kuin sarkatakki ny-
kyisten hienojen makuupussien tilaan. Ruoka piti valmistaa melkein alusta al-
kaen itsestään. Kaloja, lihaa jne otettiin maastosta ja kypsennettiin nuotiolla,
sekä roukutettiin näkkileipää. Joskus talonemäntä kiidätti meille ruisleipää
ja toivotti ohimeneville sisseille hyvää matkaa ja pitkää ikää. Harjoitukset oli-
vat ainakin yhtäkovia ellei kovempia kuin näillä Immolan kauhuilla. Kuitenkin
on hyvä, että rajalla annetaan näinkin tasokasta koulutusta. Tähän on vain
todettava, että ennen oli miehet rautaa nyt ne ovat puuta hellurei!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ilmoita
sissi on suomalainen sotilas joka odottaa suonsilmässä vaikka maailman loppuun käskyä hyökätä.
Ilmoita
Suomessa on aivan erinomainen sissihenki. Jokainen hirvimies, erämies tms:n
tietää, mitä vaatimuksia erämaat ja taistelut tuovat tullessaan. Näitä taitoja pi-
täisi kehittää kaikkialla. Esimerkiksi jonkin kyläkunnan kouluttaminen alueel-
liseen sissitoimntaan.
Ilmoita
Kun lukeenoita edellisiä kirjoituksia niin tulee ajatelma, että onko tämä Suomen
tasavalta liian avoin maaperältään ja sotilaalliselta toiminnaltaan. Hornet-hävit-
täjien ja muiden ilma-alusten tomintapaikat ja alueet on kaikkien tiedossa. Niin-
köhän kriistilanteen aikana lähtisi yhtään konetta ilmaan. Samoin tie- ja vesistö-
verkostot ovat erinomaisia kulkureittejä nykyarmeijoille. Myöskin maastoalueet
alkavat olla hyvin aukeita jopa sissitoiminnalle tai -sodalle. Norjassa ja Ruotsis-
sa ovat vuoristot hyvinä harhauttajina ja suojina kaikelle sotilastoiminnalle. Suo-
m joutuu ja jää auttamattomasti sodan jalkoihin. Senpä takia sissisota on pa-
ras vaihtoehto armeijallemme. Alueellamme toimiville viholliselle antaisimme
sissitaisteluilla arvaamattoman tuhon. Paikaltaan nousevat hävittäjä ja helikop-
teerit avustaisivat tehokkaasti maataisteluja. Tieurien särkemiset ja vesistö-
jen miinoittamiset hidastaisivat merkittävästi vihollisen etenemistä. Näin Suo-
mi loisi pohjan Ruotsin ja Norjan yleisjokkojen iskuille, joita Nato tukisi. Tais-
telujen alkuvaiheessa käyttäisimme tietysti nykyistä taktiikka, mutta Suomi
joutuisi täydelliseksi taistelukentäksi taisteluiden jatkuessa. Muutamien viik-
kojen (kuukausien) sisällä kaikki joukkomme pitää siirtää sissitoimintaan
ja -sotaan viivytystaisteluiden menetelmiä käyttäen. Suomi ei kestä pitkään
nykyisellä taktiikalla, vaikka avustajia olisi kuinka paljon tahansa, koska alu-
eemme muuttuu sodan taistelualueeksi väistämättä ja siviilejä ja sotilaita
tuhoutuu paljon.
3 VASTAUSTA:
Edellä joku jo mainitsikin, että sotilaspassista näkee kuka on sissi. Haiskahtaa vähän siltä, että aika harvalla tähän keskusteluun osallistuneista se merkintä löytyy.;)
Jv/ Sissi kirjoitti:
Edellä joku jo mainitsikin, että sotilaspassista näkee kuka on sissi. Haiskahtaa vähän siltä, että aika harvalla tähän keskusteluun osallistuneista se merkintä löytyy.;)
01/01
Sissi kirjoitti:
01/01
Kyllähänse Sissikoulutus on ihan omas luokassaan esim. Rajalla ivalossa itte sieltä valmistunut 02 ja voin sanoa et ei se kaikille sovi!! Ainakaansillon ja vanhempiensukupolvien aikana vielä vähemmin! Meil kutsuttiin sodankylänsissejä puistosisseiksi! Ja Ainoot oikeet sissit tulee rajalta! Ite melkeen allekirjotan ton! Tosin 3 v palvelun jälkeen millään ei oo mitään välii ku kaikki on liikalihavia, huonokuntosia, tai sairaita.
Legioonassa sen hetken käyneenä voin kertoo et suomalaista sissipassia ainakin arvostetaan korkealle.. Johtuisko siit et ne pienet joukot oli osin avainasemassa venäjän torjunnasds vai suomalaisessa entisten miesten sisussa... Nykyään vaan huutoa pelkääviä es-jonneja!
+Lisää kommentti
Normi elämässä opiskellaan ammattiin vuosia ja sitten taas vuosien työskentelyn jälkeen voi sanoa olevansa ammattilainen.

Suomen armeijassa opetellaan sotilaaksi 6-12 kuukaudessa ja työkokemusta ei tule lainkaan. Ja toivottavasti asiat menevät niin ettei työkokemusta koskaan tulekkaan.

Siis aika lyhyessä ajassa paiskataan ihmisille titteli, ilman työkokemusta. Ja kun vielä muistaa että nämä sissit sun muut ovat tavallisissa siviilitöissä ja käyvät ehkä joskus muutaman päivän kertaamassa, niin vaikea uskoa että ihan ihmemiehiä Suomesta sodan syttyessä löytyisi.
5 VASTAUSTA:
Usko pois että löytyy. Vaikka palvelusaika ei olekkaan kuin 6-12 kk niin ainakin suurelta osalta joiden sotilaspassista löytyy tuo maininta sissistä harrastavat esim. metsästystä jossa sillä vastapuolella on pikkuisen paremmat aistit kuin millään ihmisellä koko maailmassa niin siitä huolimatta ne käy sen hirven ampumassa 10-20 metrin etäisyydeltä ja ne harrastavat sitä vuosia ja vuosikymmeniä. Sanotaan tuota sitten vaikka soveltavaksi työkokemukseksi mutta kyllä Suomalaisiltakin löytyy taitoa tiettyhinasioihin kun vaan soveltaa. Reserviläisarmeijan idea on just siinä että käytetään siviilitaitoahyväksi ja juuri sen takia esim. sissiksi pitää olla melkeipä aina vapaaehtoinen ja ne jotka harrastavat tiettyjä asioita hakeutuvat esim. sissiksi.
JV SISSI/SISSI kirjoitti:
Usko pois että löytyy. Vaikka palvelusaika ei olekkaan kuin 6-12 kk niin ainakin suurelta osalta joiden sotilaspassista löytyy tuo maininta sissistä harrastavat esim. metsästystä jossa sillä vastapuolella on pikkuisen paremmat aistit kuin millään ihmisellä koko maailmassa niin siitä huolimatta ne käy sen hirven ampumassa 10-20 metrin etäisyydeltä ja ne harrastavat sitä vuosia ja vuosikymmeniä. Sanotaan tuota sitten vaikka soveltavaksi työkokemukseksi mutta kyllä Suomalaisiltakin löytyy taitoa tiettyhinasioihin kun vaan soveltaa. Reserviläisarmeijan idea on just siinä että käytetään siviilitaitoahyväksi ja juuri sen takia esim. sissiksi pitää olla melkeipä aina vapaaehtoinen ja ne jotka harrastavat tiettyjä asioita hakeutuvat esim. sissiksi.
Eiköhän ne sissit löydy sieltä pöheiköstä lämpökameroiden, pimeännäkölaitteiden, satelliittien yms. avulla.

Ei auta vaikka olisi kuinka kova hirvimies, kun vihollinen löytää tekniikan avulla helposti ja tuhoaa vaikka ilmasta käsin. Ilmaheruuttahan Suomi ei tule pystymään pitämään kauaa.
19 kirjoitti:
Eiköhän ne sissit löydy sieltä pöheiköstä lämpökameroiden, pimeännäkölaitteiden, satelliittien yms. avulla.

Ei auta vaikka olisi kuinka kova hirvimies, kun vihollinen löytää tekniikan avulla helposti ja tuhoaa vaikka ilmasta käsin. Ilmaheruuttahan Suomi ei tule pystymään pitämään kauaa.
Toivottavasti se taho joka tähän maahan joskus yrittää ajattelee samallatavalla. Että teknikka pelastaa ja mukaan otetaan vaan kesäkamppeet ja paraativehkeet
JV SISSI/SISSI kirjoitti:
Toivottavasti se taho joka tähän maahan joskus yrittää ajattelee samallatavalla. Että teknikka pelastaa ja mukaan otetaan vaan kesäkamppeet ja paraativehkeet
"Että teknikka pelastaa ja mukaan otetaan vaan kesäkamppeet ja paraativehkeet "

Aikas paljon nykyarmeijat tuhoaa kaukaa taisteluhelikoptereista ja hävittäjistä. Miten sissit suojautuu näiltä? Ilmaherruushan menetetään ehkäpä muutamassa päivässä?
27 kirjoitti:
"Että teknikka pelastaa ja mukaan otetaan vaan kesäkamppeet ja paraativehkeet "

Aikas paljon nykyarmeijat tuhoaa kaukaa taisteluhelikoptereista ja hävittäjistä. Miten sissit suojautuu näiltä? Ilmaherruushan menetetään ehkäpä muutamassa päivässä?
sissit on niin pieninä osastoina isoilla alueilla että vastuistajan huollolle tulee aikasen kalliiksi yrittää käyttää kovinkaan suurta kaluston määrää muutaman metsästämiseen ja toisaalta armaijassa tutustutaan myös näiltä suojautumiseen/piilottelemiseen eri vuodenaikoina/tilanteissa...
+Lisää kommentti
Eikös sissy ole alistuva mies, joka on mieltynyt naisten vaatteissa olemiseen?
Ilmoita
Sissi rakastaa tekniikkaa, koska tekniikka on helpohko tuhota. Esimerkiksi yksi
piuha irti niin mikään ei toimi. Sissi toivoo juuri tekniikka vastaansa. Kyllähän
järki sanoo, että me tarvitsemme nykytaistelutekniikallamme avuksi pohjois-
maat ja nato-joukot. Mutta meidän pitäisi kehittää sissitoimintaamme niin, että
se olisi omaan taisteluun kykenevää.
Ilmoita
Mielestäni juuri sissitoimintaa pitäisi kehittää yleisjoukkojen rinnalle. Sekä yleis-
joukkojen on pystyttävä siirtymään milloin tahansa sissitoimintaan tai jopa -so-
taan. Suomelle saataisiin haluttaessa huippuhyvä sissitoiminta kaikkine sii-
hen kuuluvine taisteluvälinein. Esimerkiksi piiloista nousevat hvittäjät, helikop-
teerit jne kätketyt epäsuorantulen aseet, miinoitteet kaikkialle lisäpanostettuna,
nykyaikaiset suora-ammunta-aseet jne....................................................................
Erityisesti taka-alueet olisi valmisteltava jo rauhanaikana. Tiedän tarkkaan, että
Suomessa annetaan huippuluokan koulutusta, mutta se ei valitettavasti riitä,
sillä valmistelut kaikkeen sissitoimintaan on tehtävä NyT rauhanaikana.Jos se
tehdään sodanaikana niin aika ei riitä ja paljastumisen vaara on yli 80 %:n.
Sissi ei saa paljastua ja sissejä Suomessa riittää musertamaan nämä nykyi-
set tekniikka-aseet ja -välineet. Rajasissikersantti.
Ilmoita
Olen aina ihmetellyt nykyistä taistelutaktiikkaa, että puolustuksessa olevat sotilaat
suorittavat myös vastahyökkäykset. Puolustus vaatii jo niin paljon voimavaroja, et-
tä vastahyökkäyksiä ei voida tehdä täyspinoisesti, iskuja kylläkin. Niinpä vastahyök-
käyksiin pitäisi olla sivustalla piilossa, kätkeytyneenä, siirrettynä hurjajoukko sis-
sejä, jotka iskisivät yleisjoukkojen ja omantulen tukemana sivustasta tai takaa
viholliseen. Niinkuin edellä on kirjoitettu sissitoimintaa pitäisi kehittää yhdessä
yleisjoukkojen kanssa tasavertaisesti. Hyökkäys nykyoloissa vaatii kaiken mah-
dollisen voiman, mitä tuhoaminen tarvitsee. Sissejä on koulutettava yhä enem-
män, sillä se koulutus ei mene hukkaan. Sillä sissi kelpaa kaikkeen joukkoon.
1 VASTAUS:
puolustusvoimilla pääsääntöisesti kootusti toimivat sissit ovat enemmänkin yleisjoukkojen tukemiseen yllätysiskuilla suunnitellut, kun taas rajan porukka aiheuttaa ikävyyksiä huollolle ja täydennyksille sekä tietysti alkuvaiheessa hyökkäyksen kärjelle...
+Lisää kommentti
Tuolla Puolustusvoimien sivuiila esiteltiin uudet organisaatiot. Sieltä puuttuivat
edellä kirjoitetut sissijoukot. Minunkin mielestä jvpataljooniin pitäisi kuulua 1-2
sissikompaaniaa, joidenka päätehtävä olisi hyökkäys eli sissit selvittäsivät pa-
taljoonan alueella vaikeat sotatoimet. Sissit kuuluisivat saman komentajan
alaisuuteen niinkuin muutkin komppaniat. Hyökkäys on niin vaativa laji,että
siihen on aina saatava verekset ja hurja voimat. Sisseillä olisi ideaa patal-
joonan aluella tehdä vaikka mitä pataljoonan menestymiselle. Pyytää sopii,
että meidän taktiikkamme eroaisi edes vähän muista. Sissit voisivat iskeä
takana tuleviin johto-ja huoltojoukkoihin. Sitten sissit voisivat iskea murtoon
päässeen viholliseen. Osallistuisivat puolustustaisteluun omalla vastuu alu-
eellaan. Sissit voisivat heikentä pataljoonan etupuolella tuliylläköin ja iskuin
vahvaa vihollista. Voisivat kanallisoida vihollisen liikkeen edullisille alueille.
Voisivat suorittaa vaativat tiedustelut ja miinoittamiset, murrostamiset jne..
Näin muut voisivat keskittyä nykyistä vaativampaan innoittamiseen, koska
vihollinen moukaroi pataljoonan aluetta tavalla, josta ei ole lapsille kerrot-
tavaa.
Ilmoita
Kyllä sissi on sissi ja sissiradisti on sissi sekä radisti.
Ilmoita
Niin ei ole lapsille kerrottavaa. Siinä se, kun siihen lisätään taktiset räjähteet,
taisteluaineet jopa bio niin kyllä puolustuksessaoleva joukko on helisemässä.
Hyökkäykseen pitää olla valmiudet kaikilla joukoilla, mutta varsinaiseen hyök-
käykseen pitää olla verekset voimat. Kaasunaamarit ja suojavarustus päällä
olevalla joukolla on hyökkäyksen onnistuttava. Väsynyt ja hakattu joukko ei sitä
tee siinä suojeluvarustuksessa. Kuitenkin on aina muistettava, että joukko
joka käyttää esim. kemiallisia-aineita kylvää myös tuhoa omalle toiminnalleen.
Ilmoita
Olen asiasta sitä mieltä, että vihollista puolustuksessa odottava joukko on melkein
pä tuhonoma, ellei sillä ole turvana jokapuolella toimiva häiritsevä joukko, vaikkapa
sissejä. Tämä joukko toimii välillä kauempana, lähellä ja ryhmityksessä. Tätä voi-
taisiin nimittää suojakomppaniaksi. Se olisi vapaasti komentajan käytettävissä.
Ilmoita
Sissitoiminnasta ja -koulutuksesta puhutaan paljon. Kuitenkin kaiken toiminnan
on lähdettävä pohjoismaissa yleisjoukoista. Niiden on pystyttävä toimimaan
kaikkialla pohjoismaisessa maaperässä ja ilmatilassa. Erikoisjoukkojen (esi-
merkiksi sissit) tehtävänä on tukea yleisjoukkoja kaikkialla. Erikoisjoukkojen
käytössä on vähemmän tulivoimaa, kuin yleisjoukoilla. Niinpä heidän heidän
suoritus perustuu yllätykseen, oivallukseen jne....He ovat aivan samanlainen
joukko, kuin rauhanaikaisessa poliisitoiminnassa oleva erikoisjoukko Karhu
tai vastaava. Edellä kerrottu idea sisällyttää erikoisjoukkokomppania (sissi)
jalkaväkipataljoonien organisaatioihin olisi todella hieno ratkaisu. Tämä komp-
pania toimisi pataljoonan alueella, kuin poliisitoiminassa oleva poliisierikois-
joukko.
Ilmoita
http://fi.wikipedia.org/wiki/Elisabet_(Itävalta)

>>Elisabet (saks. Elisabeth Amalie Eugenie, unk. Erzsébet, 24. joulukuuta 1837 – 10. syyskuuta 1898), Baijerin herttuatar, Itävallan keisarinna ja Unkarin kuningatar, oli naimisissa Itävallan keisari Franz Josephin kanssa vuodesta 1854. Hän oli Baijerin herttua Maksimilian Joosefin ja prinsessa Ludovikan tytär.

Häntä kutsuttiin jo nuorena nimellä Sisi (elokuvissa ja joissain kirjoissa SISSI).
Ilmoita
Suomen kansa on niin veltostunut ja keskiluokkaistunut, ettei siitä enää olisi sissisotaan itäistä naapuria vastaan. Afganistanissa tai Tsetseeniassa nuoret miehet lähtevät metsiin/vuorille, koska elintaso on niin matala ja siviilielämässä tarjoutuvat näkymät ovat niin synkät.

Sen sijaan Suomessa miehittäjän ei tarvitsisi muuta kuin tarjota kansalle kaksi vaihtoehtoa:

1. Alistu valtaamme ja saat suurin piirtein säilyttää elintasosi (telkkarisi, asuntosi, perheesi koskemattomuuden).

2. Muutoin sinä ja ennen kaikkea perheesi joudutte vainon kohteeksi, ja menetätte kaiken mitä teillä on.

Mitä luulette, kummanko vaihtoehdon Suomen kansan musertava ylivoima valitsisi? Toki nurinaa kuuluisi, mutta vain aniharva uskaltaisi ryhtyä käytännön toimiin miehittäjää vastaan. Ihmisillä kun on nykyään aivan liian paljon menetettävää sellaiseen.

Vain miehittäjän täydellinen tumpelointi hallinnon pyörittämisessä ja sortotoimet siviiliväestöä kohtaan saisi ihmiset ryhtymään likaiseen sissisotaan. Luuleeko joku oikeasti, että Venäläiset sotilasasijohtajat olisivat niin amatöörimäisiä, että ampuisivat tieten tahtoen itseään jalkaan toimimalla niin?
Ilmoita
Kovimpia sissejä on ent. tukikomppanian heitinmiehet, varsinkin b-miehet.
Ilmoita
"Mielestäni tätä erikoiskoulutuksen saaneen sotilaan määritelmää ovat Suomessa oikeutettuja kantamaan ainoastaan tiukan seulan läpikäynyt eliittiaines."

Hah hah hah hah haa! ELIITTIAINES!!!

Voi herranduudelis miten nämä varusmies reuspekat osataan Suomessa vieläkin aivopestä. Ei Suomessa ole mitään eliittiainesta ollenkaan, asevelvollisuusarmeijasta ei todellakaan mitään eliittiainesta tule. Eliittiä ovat sellaiset ammattimaiset joukot, jotka saavat palkkaa, kunnon varusteet ja harjoittelevat jatkuvasti. Joku 12 kuukaudenkin tuvansiivous ja sulkeismaratooni a la Suomen leikkiarmeija ei tee kenestäkään edes kunnon sotilasta, saatika nyt mitään eliittiä!
Ilmoita
Sissyboys, lol
Ilmoita
Sissit voivat omia pienimuotoisia "hyökkäyksiään" tehdä, mutta mekanisoitua osastoa he eivät voi korjata. Se sissi rinkkansa kera ei voita taistelupanssarivaunuin ja rynnäkköpanssarivauneuin hyökkäävää mekanisoitua osastoa, jota tukee kranaatinheittimistö ja tykistö. Aivan eri tehtävät näillä.
1 VASTAUS:
Aivan, sissithän keskittyvätkin näillä pienimuotoisilla "hyökkäyksillä" vihollisen huoltoa ja muuta pienimuotoista toimintaa kohtaan esim. johto. Ja näin kuluttavat vihollisen toimintaa.
+Lisää kommentti
Tuohon aloitusviestiin voisin vastata että kyllä parhaat korpisissit löytyy maaseudulta ja ne jotka ovat armeijan käyneet, ei armeijan sissikoulutus anna mitään sellaista erikoista koulutusta mitä ei korvessa asuva metsästäjä osaisi tehdä ilman sissikoulutusta, kyllä sissin pääasiallinen osaaminen liittyy maaston hyväksi käyttöön ja siihen kun lisätään armeijan käynti niin hyvä tulee, kyllä sellainen joka on kaupungista kotoisin ja elänyt kaupunkiolosuhteissa ja vaikka käynyt armeijassa sissikoulutuksen jää auttamattomasti korvessa jälkeen taidoissaan siitä mitä korvessa elämänsä asunut osaa metsässä tehdä ja liikkua.

Lapsuudesta saakka metsässä ja korvessa eläneelle tulee vaistomainen suuntavaisto ja jos on kymmenvuotiaasta saakka metsästänyt osaa aivan varmasti käyttää luonnon tarjoamaa suojaa, osaa lukea maaston muodoista ja puustosta millainen on valittava reitti jne.

Rannikkojääkärit ovat taas oma lukunsa sekä taistelusukeltajat, he ovat rannikon eliittisotilaita omassa elementissään jossa taas ei välttämättä korpisissi tunne olevansa kotonaan.
Ilmoita
Niin onko nyt niin, että sissejä ei enää kutsuta "sisseiksi" elleivät he ole käyneet koulutustaan rajalla? Puolustusvoimien nyky sissikoulutus on sama asia tiedustelulinjan kanssa.
Ilmoita
Tehokkaimpia eli tuhovoimasimpia sissejä ovat nörtit. Heillä on taito tehdä iskuja vihollisen sotilastietojärjestelmiin ja häiritä nyky-yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja kuten voimalaitoksia yms. Puhumattakaan signaalitiedustelun avulla tehtävästä tietojen keruusta tai väärän tiedon syötöstä. Digisissit ovat nynyajan kaukopartiomiehiä.
Ilmoita
Kainuun rajavartiostossa oli 28 vuotta sitten kun sen kävin noin 80 varusmiestä. Kerran komppanian rajavartiomestari otti meidät aulaan käskynjaolle ja onnitteli saapumiseräämme siitä, että olimme pitkään aikaan saapumiserä joka oli ollut yli sata yötä metsässä ja inttiä oli siinä vaiheessa vielä jäljellä viikkoja ellei kuukausia. Esimerkiksi helmikuussa oltiin mettäkeikoilla kaksi viikon keikkaa ja yksi kahden viikon keikkaa. Viikonloput oli auki melkein kaikilla sentään. Muutaman pää ei kestänyt ja homma jäi kesken. Lunta oli Kajaanissa kuten normaalisti 1.5 metriä.
Kerran prikaatin varusmiehet, satoja varusmiehiä käsittävä yksikkö, tulivat kysymään, että miten näitä sissimuonia syödään. Vastaus oli että -heitä jauhot suuhun ja vettä perään-. Sodankylässä oli myös sissikomppania. Kutsunnoissa kysyttiin että onko väliä kumpaan laitetaan, ei ollut.
Ilmoita
Jos olen ymmärtänyt oikein niin sissit ovat kaukopartiomiehiä. Tiedustelua ja sabotaasia joka tukee vakinaisia joukkoja.

Ei se nykyajan tekniikka ole niin hienoa kun luulette. Kyllä sisseille on käyttöä.
Ilmoita
"Kysymys: Mistä tulee sissi?

Vastaus: Sana sissi on lainaa venäjästä. Sen lähteenä on šiš-sana, joka tarkoittaa vakoojaa, maankiertäjää, kulkuria ja rosvoa. Suomen sana on kirjattu sanakirjoihin jo 1700-luvulla, ja se on tarkoittanut sekä partiosotilasta, urkkijaa että ryöväriä."

https://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia/sanojen_alkuperasta/sissi
Ilmoita
Totta kai se nykyään sissikoulutus rankalta vaikuttaa kun varusmiehet on pehmeitä, moni on sellainen joka ei edes mäntyä kuusesta erota saati osaisi täysin karttaa tulkita tai kompassia käyttää, ennen sitä osattiin jo suunnistaa jo alle kymmenvuotiaana. Koulumatkat kun taitettiin kävellen, pyörällä tai hiihtäen, monella oppilaalla oli oma latu talvella metsän poikki vaikka tietkin oli. Ohi on nämä ajat, nykyään on vain betonisissejä jotka osaa suunnistaa mäkkäriin tai heseen. PS. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.
1 VASTAUS:
Tulevaa sissisotaa ei käydä metsässä - se käydään kaupungeissa ja sitä miehittävä vihollinen kutsuu terroritoiminnaksi.
+Lisää kommentti
Suomessa monen kaupungin ympärillä metsiä ja jos vihollinen lähestyy vaikkapa idästä niin kyllä siinä sissi joutuu iskuja suorittamaan teillä liikkuviin kolonniin metsän suojasta joten höpö höpö puhetta tuo pelkkä kaupunkitaistelu.
Ilmoita
Stadissakin joidenkin tärkeiden kohteiden ympärillä metsää, kuten hki-vantaa lentokenttä, jos vihollinen sen valtaa niin ehkä ei kannata sissien marssia moottoritietä pitkin iskuja tekemään ja sama on Jyväskylän lentokenttä, vieläkin sakeammat metsät. Kyllä jotkut ei ole oikein kartalla enää nykyään maanpuolustuksessa.
Ilmoita
On myös niitä sissejä jotka ovat sissikoulutus aikoinaan läpi käyneet mutta moni on sellainen että tuskin on edes suksia sen jälkeen nähnytkään tai suunnistanut yms.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Kuka on sissi?

Alennusmyynnissä näyttää nykyään olevan sissi-määritelmä. Mielestäni tätä erikoiskoulutuksen saaneen sotilaan määritelmää ovat Suomessa oikeutettuja kantamaan ainoastaan tiukan seulan (lue:pääsykokeet läpäisseet ja koulutuksesta selviytyneet) läpikäynyt eliittiaines. Vrt. LJK, taistelusukeltajat ja entinen (80-luvun) RannJK.

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta