Kuka sävelsi ja mitä?

Sammy who was low

Olen Abban kuuntelijana melkolailla uusi tulokas enkä tiedä yhtyeestä kovinkaan paljoa. Suurin osa biiseistä on kuitenkin merkattu Ulvaeus/Andersson (joskus myös toinenkin Andersson) tekemiksi. Vähän samoin kuin Beatleseilla Lennon/McCartney.

Miten Björn ja Benny tekivät musiikkia yhdessä? Onko kappaleita, jotka ovat selvästi Bennyn tekemiä tai selvästi Björnin tekemiä mutta yhteisestä sopimuksesta laitettu molempien nimiin? Vai sävelsivätkö ja sanoittivatko he alusta loppuun asti yhdessä?

7

897

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eri lailla kuin McCartney/L...

      John ja Paul teki biisit aika usein erikseen, ABBA-miehet sävelsivät keskenään, hioivat tiiminä. No oli Paulin ja Johninkin työssä tätä yhteispeliä, mutta vähemmän.

      Joistakin biiseistä olen kuullut, että olisivat enemmän toisen kynästä. Olikse nyt The winner... josta joku sanoi että enemmän Björnin heiniä, kun taas Super Trouper nimibiisi ENEMMÄN Anderssonia.

      Se kolmas linkki oli joskus säveltämisessä mukana ollut Anderson (1 s), ei säveltänyt ja vähäinen rooli!!

      • HepStars

        Stig"Stikkan"Andersson oli mukana sovituspuolella ja muutenkin aika vahva taustavaikuttaja.Ei häntä voi väheksyä ABBA-kokonaisuudessa.


      • fgfgf
        HepStars kirjoitti:

        Stig"Stikkan"Andersson oli mukana sovituspuolella ja muutenkin aika vahva taustavaikuttaja.Ei häntä voi väheksyä ABBA-kokonaisuudessa.

        Se oli manageri, joka sanoitti vähän mukana, sovitti myös kenties, mutta ei merkittävästi kuulunut minun tietojeni mukaan Bennyn ja Björnin tiimiin musiikillisesti siis.


      • Sammy who was low

        ...sävellys- ja sovituspuolessa veikkaisin Bennyllä olevan isompi osuus. Biisihän on kulultaan lähes täydellinen kunnianosoitus The Beach Boysille, joka on Bennyn mielibändi. Mutta who knows.


    • aapo63

      Kyllä herrat Andersson ja Ulvaeus yhdessä biisejänsä väsäilivät. Björn taituroi enemmän sanoitusten kanssa, mutta osallistui myös säveltämiseen. Tämä Stig Anderson oli manageri ja osallistui biisien sanoituksiin silloin tällöin aina vuoteen 1977.

      • Beatlesin voittajat

        ABBA on tehnyt monia populäärimusiikin kovia klassikoita: Knowing Me Knowing You, Dancing Queen, Mamma Mia, The Winner Takes It All, Gimme Gimme Gimme (A man after Midnight), SOS, Waterloo, Fernando...ja vielä vikana biisinään loistava The Day Before You Came!

        Loistavia poppareita ja solisteja, ajatonta muzakkia.


      • ja hra Björn sanoitti
        Beatlesin voittajat kirjoitti:

        ABBA on tehnyt monia populäärimusiikin kovia klassikoita: Knowing Me Knowing You, Dancing Queen, Mamma Mia, The Winner Takes It All, Gimme Gimme Gimme (A man after Midnight), SOS, Waterloo, Fernando...ja vielä vikana biisinään loistava The Day Before You Came!

        Loistavia poppareita ja solisteja, ajatonta muzakkia.

        Benny ja Björn todella sävelsivät yhdessä kaikki biisit, jokseenkin alusta lopuun, ainuttakaan kappaletta ei voi laittaa sävelmänä vain jomman kumman nimiin. Sen sijaan lyriikat tulivat Björnin kynästä ja alkuaikoina Stig Anderson (yhtyeen manageri) sanoitti yhdessä Björnin kanssa. Bennyllä saattoi joskus olla osaa jossakin tekstissä hieman, mutta aika vähän. Muiden kuin Björnin englanninkielikin oli aika epäsujuvaa ja vaikka Björn näppärästi muodosti lukioenkulla lauseita haastatteluissa, alkuvuosina Abban laulunsanat olivat naurettavaa hölynpölyä.

        Kun Abba vähän kehittyi ja sävelsi mm. Knowing Me Knowing Youn ja The Name of the Gamen kaltaisia sisällöllisempiä kappaleita, lyriikka muuttui siinä samassa hitusen - ja hitusen pelkästään - paremmaksi. Vasta viimeinen yhtyeen levyttämä kappale, The Day Before You Came oli sanoituksena moitteeton ja hieno ihan runollisestikin. Aiemmat Super Trouper -albumin koskettavat kappaleet eivät nekään loistaneet lyyrisesti, vaikka olivatkin jo ihan hyvää kamaa ja valovuosia Honey Honeysta eteenpäin.

        Mutta vielä pähkinänkuoressa: kappaleet sävelsi Benny ja Björn, sanoitti Björn ja Stigga, ja lauloi Agnetha sekä Frida (joskus B&B-kaksikon taustalaulutuella).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2505
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2183
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1857
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1631
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1585
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1528
    8. 73
      1436
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      95
      1344
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe