moikka!
eli osaisko joku kertoo toimivan vinkin miten saa tehtyä erilaisia leivonnaisia(esim.sacher-kakku,sokerikakku,runebergintorttu) trangialla (tms.retkikeittimellä..)
joskus olen itse (oikeastaan tässä pari vk sitten,ja useammankin kerran) koittanut huvin vuoksi tehdä trangialla jotain vähän erilaista syötävää mutta ei oikeen onnistu..on kokeiltu hauduttamista mm.vesihauteessa mutta jotenkin se vain epäonnistuu vaikka pitäis olla melko varma nakki..
eli onko mitään käytännön vinkkejä ? :)
kiitos jo etukäteen!
kokkaillu trangialla
25
7840
Vastaukset
- partiopoikanen
Kyllä täytyy olla lähinnä fakiiri, jos Trangialla saa normaalisti uunissa valmistettavaa ruokaa aikaiseksi.
Kyllähän Trangialla saa muuten vaikka mitä erilaista syötävää tehdyksi. Mutta koko vekottimen ideahan on siinä, että sillä pystyy vaivattomasti tekemään riittävän hyvää ruokaa tarpeeksi nopeasti metsän siimeksessä.
Pitkä valmistusaika ( esim. haudutus ) tarkoittaa myös suurta kaasunkulutusta => kaasua pitää raahata mukana... - Partioukkonen
Nimittäin hanki pieni kaasu-uuni ja kanna sitä rinkassa 20 km metsän siimekseen. Samoin 5 kg:n komposiittipullo kulkee mukavasti vyössä.
Näiden lisäksi tarvitset tietenkin jauhoja, sokeria, kananmunia ym. Kun saat nämä perille, a vot sinulla on keittiö uuneineen. Trangiaa voit käyttää siinä ohessa normaaliin keittämiseen! - vakavasti kysymystä?
kyllä jokainen järjellä varustettu ihminen tekee runebergin tortut jo kotona. Niitä voi helposti kantaa rinkassa mukana, trangialla keitetään sitten se retkimuona ja kahvi. repusta keivellan ne valmiit tortut kahvin kanssa nautittavaksi.
- Matruusi ja kokki
Eihän tuota kysytty, ihan turha elvistellä, kysyjä on varmasti nämä sisäistänyt ja hakee vaihtelua. Antakaa mielummin vinkkejä kysyjälle.
- itse antanut
Matruusi ja kokki kirjoitti:
Eihän tuota kysytty, ihan turha elvistellä, kysyjä on varmasti nämä sisäistänyt ja hakee vaihtelua. Antakaa mielummin vinkkejä kysyjälle.
piti vain päästä möläyttämään, mutta missä on sinun vinkit alkuperäiselle?
Minun vinkki että ostaa tortut kaupasta ja keittää vain kahvetta. - taas...
Matruusi ja kokki kirjoitti:
Eihän tuota kysytty, ihan turha elvistellä, kysyjä on varmasti nämä sisäistänyt ja hakee vaihtelua. Antakaa mielummin vinkkejä kysyjälle.
on yksi tollo, joka ei ymmärrä, että provoiluahan aloittajan viesti on. Typeriä on Suomi täynnään ja vielä koko ajan määrä kasvaa!
- Myöskin partiotyttö
Minä kanssa oon miettinyt, että miten kätevästi sais tommosia tehtyä, kun kisoissa muutamaankin kertaan on pitänyt värkkäillä. Ei ole vielä hyvää tapaa tullut vastaan. :(
- 13 vuotias kaupunkilaistyttö
Jonka retkeily rajoittuu 100 metriä korkeintaan puistoon. Varsinainen urbaani siis. Sacherkakkukin on tuttu vain kaupan hyllystä.
Minusta tuo pienen uunin kantaminen metsään ja vyössä 5 kilon kaasupullo oli juuri oikea ohje noin tyhmään kysymykseen.
- onnistu...
muffinseja olen tehnyt, ihan kypsiä ja syötäviä niistä tuli. onpa hassua, että teille ei sitä siellä partiossa opeteta. mutta eipä ihme, jos teille ei edes siellä partiossa kerrota, että trangia toimii myös ilman kaasuakin...
- .........
paisto viime vuonna munkkeja trangialla. kyllä niistä ihan syötäviä tuli.
- PullaPoskinen
Veivaa vaan tikkupullaa ja muuta helpompaa ja äitee tekee kakut sit sulle kun oot kiltisti ;)
- lpkj
mutta yks kaveri tekee trangialla mikropoppareita :D eli tunkee nimenomaan sen pussin kattilaan ja kuumentaa sitä, eikä se aina ihan putkeen mee... itse ehkä kantaisin mukana öljyä ja jyviä metsäpoppareita varten (samoin valmiit kakut), mutta tapansa kullakin :)
- ihmeeks se on
lpkj kirjoitti:
mutta yks kaveri tekee trangialla mikropoppareita :D eli tunkee nimenomaan sen pussin kattilaan ja kuumentaa sitä, eikä se aina ihan putkeen mee... itse ehkä kantaisin mukana öljyä ja jyviä metsäpoppareita varten (samoin valmiit kakut), mutta tapansa kullakin :)
muailma menny. Ennen kyllä ymmärrettiin jotta se on retkikeitin sitä varten ettäs saa senverta lämmintä muonaa jotta jaksaa vaeltaa. Ei siinä kakkuja haaveiltu vaan makaroonimössöt veteen ja kiehautettiin.
On tämä maailma siitä muuttunu. Varmaan sitä ei enää vaelleta jos kakkuloita trangialla keitellään. On se aika järjetöntä partioliikkeen puolesta jos sellaiseen kannustetaan.
- Partiolainen myös
Heippa!
Trangialla voi tehdä esim. Täytekakun. Pari kertaa on johtajaporukalla sellanen väännetty ja hauskaa on ollut ja hyvää on tullut. Tässä siis muutama vinkki täytekakun tekemiseen.
IHAN ALUKSI PARI VINKKIÄ TAIKINAAN:
Ite teen taikinaa kotona ohjeella 2 kkp sokeria, 2 kkp munia (on noin 6-7 munaa) , 2 kkp jauhoja, 2 tl leivinjauhetta.
Trangialle tämä annos on liian iso, mutta esimerkiksi seuraavalla sovelluksella on tullut ihan hyvää.
4 tai 5 munaa
2dl sokeria (tai vähän vajaa)
2 dl jauhoja (tai vähän vajaa)
2 tl leivinjauhetta (tai vähän vajaa)
Munia kannattaa laittaa hieman enemmän suhteessa normaaliin kakkutaikinaan, koska muna kiinteyttää taikinaa, ja leivinjauhetta myös, jotta taikina varmasti kohoaa. Ainakaan itseä ei metsässä haittaa, jos taikina maistuu hieman enemmän munalta kuin yleensä. Hillotäyte poistaa kuitenkin taikinan maun. :)
Kannattaa vatkata aika paljon ja sitten vielä vähän, että taikinasta ei tule likilaskuinen. (onnistuu muuten haarukallakin, kokeiltu on!)
JA SITTEN MUUTAMA IDEA SIIHEN PAISTAMISEEN:
Kun teet trangialla just esim. Täytekakkua, kannattaa varata polttimeksi sinoli, marinoli tms. polttoneste ei kaasu. Kaasun liekki on niin kuuma, että se vain polttaa kakun.
Voitele ja korppujauhota se pienempi kattila ja kaada se taikina pienempään kattilaan. Voitele myös isomman kattilan pohja (seiniä ei tarvii). Laita isompi kattila väärinpäin ”kanneksi” pienemmän kattilan päälle. Et voi käyttää paistinpannua kantena, kuten tavallisesti, koska paistinpannu tarvitaan paistamiseen.
HUOM! ÄLÄ missään nimessä käytä teflonpannua!! (Ellet sitten halua pilata sitä!)
Laita paistinpannulle hiekkaa. Ihan siis maasta otat hiekkaa ja laitat sitä noin 1-1,5 cm kerroksen siihen pannulle. Joukossa ei saa olla oksia, multaa tms. Sellanen hiekkalaatikkohiekan karkeutta oleva hieno hiekka on parasta. Hiekka saa olla hieman kosteaa, mutta sen ei tule olla vesimärkää.
Laita sydän täyteen sinolia. Täytekakun paistamiseen menee muistaakseni kaksi täyttä sydämellistä sinolia, voi kylmällä säällä mennä enemmänkin. Nyt laita paistinpannu (jossa on se hiekka) trangian tulelle, ihan kuin alkaisit paistaa sitä hiekkaa. Laita täytekakkutaikinakattila (jossa on se isompi kattila kantena) siihen paistinpannun päälle paistumaan.
Nyt jos ihmettelet, että mitä hemmettiä se hiekka siinä välissä tekee? Siis. Hiekan tehtävä on jakaa polttimen lämpö tasaisesti koko paistoksen alalle. Jos laittaisit taikinakattilan suoraan vain tulelle, vaikka liekinrajoitin olisikin päällä, polttaisit vain kakun pohjaan.
Kakkua paistetaan tosiaan joku tunti varmaankin, riippuu vähän lämpötilasta (talvella varmaan menee vieläkin kauemmin, sitä en oo koskaan kokeillu) ja siitä hiekan määrästä myös.
Koko pannua ei kannata laittaa täyteen hiekkaa, hiekan lämpiäminen kestää ikuisuuden ja sitten toisaalta, paistaminenkin ja siitä seuraa se, että pannu kuumenee ihan sikana ja menee piloille (ainakin meillä jo vääntyi). Ja ehkä jos on vanha pannu trangiaan, niin kannattaa käyttää sitä.
Siinäpä ne suurimmat taisi olla. Sitten vain mukaan hilloa ja kermavaahtoa ja herkuttelemaan.- gemma123
Tuossa kesällä partiolaisten Kilke-suurleirillä (10000hlön leiri) oli haikin ruokarastitehtävänä valmistaa suklaakakku trangialla. Että eiköhän nuo kakut trangialla pitäis ihan mahdollisia olla! Tai ainakin partiolainen osaa;)
- :D
:D
- Myös partiolainen
Tässä ketjussa:
lauma asennevammaisia idiootteja tyydyttää oman paremmuudentunteen kaipuutaan.
Jos joku kysyy neuvoa, annetaan neuvo, eikä aleta virsuilla ties mistä partioliikkeen moraalin rapautumisesta tai heitellä ad hominemia kohti kysyjää.
Jos joku haluaa kokeilla extreme-ruuanlaittoa, se on hänen oma asiansa, eikä se ketään tapa tai vahingoita.
Ja miksi minä aloin moralisoida tässä ketjussa? Koska itse avasin sivun kiinnostuneena vinkeistä, mutta löytynyt setti olikin jotain aivan muuta. - pullamössökansahoi
oikeesti onko ihmiset tosissaa?? :O
Mun mielestä toi kysymys on oikeesti järkevä kysymys. Partiota harrastetaan sen takia että siinä oppii jotain uutta ja erillaist, ja varsinkin johtajana on pääsyt tekemään asioita joita ei muuten olisi varmasti koskaan ajatellut.
Kakun paistaminen trangialla onnistuu aivan hyvin. Itse olen paistanut mm. mutakakun, en omista tai muista ohjetta mutta onnistuu...
Partio ei olle pullomössö ihmisille jotka hekee kaupasta lisäaine tortun ja menee lähimpään puistoon sitä syömään, vaan niille jotka hakevat elämyksiä. - Eräkokki
Voihan junttieinarit!
Tää on HEI loisto kysymys! Vastaan tähän vielä näinkin monen vuoden jälkeen, sillä etsin juuri itse uusia ideoita trangiakokkailuun ja bongasin kyseisen keskustelun.
Trangialla voi tehdä vaikka mitä!
Itse olen tehnyt mm. amerikkalaisen omenapiirakan, kaurakeksejä, munkkeja, juustoa ja suklaakakun. En näkisi minkään olevan mahdotonta kun tarpeeksi soveltaa ja etsii vaihtoeshtoja.
Harmi ettei keskustelusta ollut apua, mutta tsemppiä kaikille rohkeille eräkokeille! Kannattaa otta yhteys piiritoimistolle ja pyytää piirin eräryhmältä apua niin heitä saa ohjeita tai vinkkejä ohjeitten löytämiseen.
- Partiolais tyttönen
Saa silla trangialla tehtyä vaikka mitä! Hyytelöäkin on meidän laumann kanssa tehty! Parempaa kun tekee itse, eikä osta kaupasta jotain lisäaine limaa!
- partiolainen
trangialla voi tehdä vaikka pizzaa
Trangialla onnistuu vaikka hamppareitten tekeminen; jauhoja hiivaa suolaa minigrippiin ja retkellä sit vettä sekaan. Paistaa pannulla vähässä öljyssä. Siinä sämpylät.
Pihvit saa tietty ihan j-lihasta, mut jos haluaa paremmin säilyvää, nii nötköttiä (sitä tölkkilihaa) kierittää vähän jauhoissa ja pannulle, ilman rasvaa, nii tulee pihvit.
Muutenkin, kaikenlaiset uuniruuat onnistuu, kunhan saat jonkun kansiviritelmän päälle, joka samalla päästää kohtuudella kosteutta pois, ja lämmön sopivan matalaks, ja mieluiten ei ihan niin matalalle korkeudelle kuin mitä kattilalla ja polttimolla yleensä on.- Joku23355666
Pystyykö mikropoppareita tehdä trangialla
- monetpolut
hieno juttu että eräkokkailuihin tulee uusia tuulia! ei kannata välittää jos uus avuttomat pitsantilaajat vinkuu omiaan!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.854918- 1643582
- 533169
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä2032056- 351871
- 301813
- 461803
- 571704
- 191633
- 191627