kokkaillu trangialla

partiotyttönen

moikka!
eli osaisko joku kertoo toimivan vinkin miten saa tehtyä erilaisia leivonnaisia(esim.sacher-kakku,sokerikakku,runebergintorttu) trangialla (tms.retkikeittimellä..)

joskus olen itse (oikeastaan tässä pari vk sitten,ja useammankin kerran) koittanut huvin vuoksi tehdä trangialla jotain vähän erilaista syötävää mutta ei oikeen onnistu..on kokeiltu hauduttamista mm.vesihauteessa mutta jotenkin se vain epäonnistuu vaikka pitäis olla melko varma nakki..

eli onko mitään käytännön vinkkejä ? :)

kiitos jo etukäteen!

25

7267

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • partiopoikanen

      Kyllä täytyy olla lähinnä fakiiri, jos Trangialla saa normaalisti uunissa valmistettavaa ruokaa aikaiseksi.
      Kyllähän Trangialla saa muuten vaikka mitä erilaista syötävää tehdyksi. Mutta koko vekottimen ideahan on siinä, että sillä pystyy vaivattomasti tekemään riittävän hyvää ruokaa tarpeeksi nopeasti metsän siimeksessä.
      Pitkä valmistusaika ( esim. haudutus ) tarkoittaa myös suurta kaasunkulutusta => kaasua pitää raahata mukana...

    • Partioukkonen

      Nimittäin hanki pieni kaasu-uuni ja kanna sitä rinkassa 20 km metsän siimekseen. Samoin 5 kg:n komposiittipullo kulkee mukavasti vyössä.

      Näiden lisäksi tarvitset tietenkin jauhoja, sokeria, kananmunia ym. Kun saat nämä perille, a vot sinulla on keittiö uuneineen. Trangiaa voit käyttää siinä ohessa normaaliin keittämiseen!

    • vakavasti kysymystä?

      kyllä jokainen järjellä varustettu ihminen tekee runebergin tortut jo kotona. Niitä voi helposti kantaa rinkassa mukana, trangialla keitetään sitten se retkimuona ja kahvi. repusta keivellan ne valmiit tortut kahvin kanssa nautittavaksi.

      • Matruusi ja kokki

        Eihän tuota kysytty, ihan turha elvistellä, kysyjä on varmasti nämä sisäistänyt ja hakee vaihtelua. Antakaa mielummin vinkkejä kysyjälle.


      • itse antanut
        Matruusi ja kokki kirjoitti:

        Eihän tuota kysytty, ihan turha elvistellä, kysyjä on varmasti nämä sisäistänyt ja hakee vaihtelua. Antakaa mielummin vinkkejä kysyjälle.

        piti vain päästä möläyttämään, mutta missä on sinun vinkit alkuperäiselle?

        Minun vinkki että ostaa tortut kaupasta ja keittää vain kahvetta.


      • taas...
        Matruusi ja kokki kirjoitti:

        Eihän tuota kysytty, ihan turha elvistellä, kysyjä on varmasti nämä sisäistänyt ja hakee vaihtelua. Antakaa mielummin vinkkejä kysyjälle.

        on yksi tollo, joka ei ymmärrä, että provoiluahan aloittajan viesti on. Typeriä on Suomi täynnään ja vielä koko ajan määrä kasvaa!


    • Myöskin partiotyttö

      Minä kanssa oon miettinyt, että miten kätevästi sais tommosia tehtyä, kun kisoissa muutamaankin kertaan on pitänyt värkkäillä. Ei ole vielä hyvää tapaa tullut vastaan. :(

      • 13 vuotias kaupunkilaistyttö

        Jonka retkeily rajoittuu 100 metriä korkeintaan puistoon. Varsinainen urbaani siis. Sacherkakkukin on tuttu vain kaupan hyllystä.
        Minusta tuo pienen uunin kantaminen metsään ja vyössä 5 kilon kaasupullo oli juuri oikea ohje noin tyhmään kysymykseen.


    • onnistu...

      muffinseja olen tehnyt, ihan kypsiä ja syötäviä niistä tuli. onpa hassua, että teille ei sitä siellä partiossa opeteta. mutta eipä ihme, jos teille ei edes siellä partiossa kerrota, että trangia toimii myös ilman kaasuakin...

      • .........

        paisto viime vuonna munkkeja trangialla. kyllä niistä ihan syötäviä tuli.


    • PullaPoskinen

      Veivaa vaan tikkupullaa ja muuta helpompaa ja äitee tekee kakut sit sulle kun oot kiltisti ;)

      • lpkj

        mutta yks kaveri tekee trangialla mikropoppareita :D eli tunkee nimenomaan sen pussin kattilaan ja kuumentaa sitä, eikä se aina ihan putkeen mee... itse ehkä kantaisin mukana öljyä ja jyviä metsäpoppareita varten (samoin valmiit kakut), mutta tapansa kullakin :)


      • ihmeeks se on
        lpkj kirjoitti:

        mutta yks kaveri tekee trangialla mikropoppareita :D eli tunkee nimenomaan sen pussin kattilaan ja kuumentaa sitä, eikä se aina ihan putkeen mee... itse ehkä kantaisin mukana öljyä ja jyviä metsäpoppareita varten (samoin valmiit kakut), mutta tapansa kullakin :)

        muailma menny. Ennen kyllä ymmärrettiin jotta se on retkikeitin sitä varten ettäs saa senverta lämmintä muonaa jotta jaksaa vaeltaa. Ei siinä kakkuja haaveiltu vaan makaroonimössöt veteen ja kiehautettiin.
        On tämä maailma siitä muuttunu. Varmaan sitä ei enää vaelleta jos kakkuloita trangialla keitellään. On se aika järjetöntä partioliikkeen puolesta jos sellaiseen kannustetaan.


    • Partiolainen myös

      Heippa!

      Trangialla voi tehdä esim. Täytekakun. Pari kertaa on johtajaporukalla sellanen väännetty ja hauskaa on ollut ja hyvää on tullut. Tässä siis muutama vinkki täytekakun tekemiseen.

      IHAN ALUKSI PARI VINKKIÄ TAIKINAAN:
      Ite teen taikinaa kotona ohjeella 2 kkp sokeria, 2 kkp munia (on noin 6-7 munaa) , 2 kkp jauhoja, 2 tl leivinjauhetta.
      Trangialle tämä annos on liian iso, mutta esimerkiksi seuraavalla sovelluksella on tullut ihan hyvää.
      4 tai 5 munaa
      2dl sokeria (tai vähän vajaa)
      2 dl jauhoja (tai vähän vajaa)
      2 tl leivinjauhetta (tai vähän vajaa)

      Munia kannattaa laittaa hieman enemmän suhteessa normaaliin kakkutaikinaan, koska muna kiinteyttää taikinaa, ja leivinjauhetta myös, jotta taikina varmasti kohoaa. Ainakaan itseä ei metsässä haittaa, jos taikina maistuu hieman enemmän munalta kuin yleensä. Hillotäyte poistaa kuitenkin taikinan maun. :)

      Kannattaa vatkata aika paljon ja sitten vielä vähän, että taikinasta ei tule likilaskuinen. (onnistuu muuten haarukallakin, kokeiltu on!)

      JA SITTEN MUUTAMA IDEA SIIHEN PAISTAMISEEN:
      Kun teet trangialla just esim. Täytekakkua, kannattaa varata polttimeksi sinoli, marinoli tms. polttoneste ei kaasu. Kaasun liekki on niin kuuma, että se vain polttaa kakun.

      Voitele ja korppujauhota se pienempi kattila ja kaada se taikina pienempään kattilaan. Voitele myös isomman kattilan pohja (seiniä ei tarvii). Laita isompi kattila väärinpäin ”kanneksi” pienemmän kattilan päälle. Et voi käyttää paistinpannua kantena, kuten tavallisesti, koska paistinpannu tarvitaan paistamiseen.

      HUOM! ÄLÄ missään nimessä käytä teflonpannua!! (Ellet sitten halua pilata sitä!)
      Laita paistinpannulle hiekkaa. Ihan siis maasta otat hiekkaa ja laitat sitä noin 1-1,5 cm kerroksen siihen pannulle. Joukossa ei saa olla oksia, multaa tms. Sellanen hiekkalaatikkohiekan karkeutta oleva hieno hiekka on parasta. Hiekka saa olla hieman kosteaa, mutta sen ei tule olla vesimärkää.

      Laita sydän täyteen sinolia. Täytekakun paistamiseen menee muistaakseni kaksi täyttä sydämellistä sinolia, voi kylmällä säällä mennä enemmänkin. Nyt laita paistinpannu (jossa on se hiekka) trangian tulelle, ihan kuin alkaisit paistaa sitä hiekkaa. Laita täytekakkutaikinakattila (jossa on se isompi kattila kantena) siihen paistinpannun päälle paistumaan.

      Nyt jos ihmettelet, että mitä hemmettiä se hiekka siinä välissä tekee? Siis. Hiekan tehtävä on jakaa polttimen lämpö tasaisesti koko paistoksen alalle. Jos laittaisit taikinakattilan suoraan vain tulelle, vaikka liekinrajoitin olisikin päällä, polttaisit vain kakun pohjaan.

      Kakkua paistetaan tosiaan joku tunti varmaankin, riippuu vähän lämpötilasta (talvella varmaan menee vieläkin kauemmin, sitä en oo koskaan kokeillu) ja siitä hiekan määrästä myös.

      Koko pannua ei kannata laittaa täyteen hiekkaa, hiekan lämpiäminen kestää ikuisuuden ja sitten toisaalta, paistaminenkin ja siitä seuraa se, että pannu kuumenee ihan sikana ja menee piloille (ainakin meillä jo vääntyi). Ja ehkä jos on vanha pannu trangiaan, niin kannattaa käyttää sitä.


      Siinäpä ne suurimmat taisi olla. Sitten vain mukaan hilloa ja kermavaahtoa ja herkuttelemaan.

      • gemma123

        Tuossa kesällä partiolaisten Kilke-suurleirillä (10000hlön leiri) oli haikin ruokarastitehtävänä valmistaa suklaakakku trangialla. Että eiköhän nuo kakut trangialla pitäis ihan mahdollisia olla! Tai ainakin partiolainen osaa;)


    • :D

      :D

    • Myös partiolainen

      Tässä ketjussa:
      lauma asennevammaisia idiootteja tyydyttää oman paremmuudentunteen kaipuutaan.

      Jos joku kysyy neuvoa, annetaan neuvo, eikä aleta virsuilla ties mistä partioliikkeen moraalin rapautumisesta tai heitellä ad hominemia kohti kysyjää.
      Jos joku haluaa kokeilla extreme-ruuanlaittoa, se on hänen oma asiansa, eikä se ketään tapa tai vahingoita.

      Ja miksi minä aloin moralisoida tässä ketjussa? Koska itse avasin sivun kiinnostuneena vinkeistä, mutta löytynyt setti olikin jotain aivan muuta.

    • pullamössökansahoi

      oikeesti onko ihmiset tosissaa?? :O
      Mun mielestä toi kysymys on oikeesti järkevä kysymys. Partiota harrastetaan sen takia että siinä oppii jotain uutta ja erillaist, ja varsinkin johtajana on pääsyt tekemään asioita joita ei muuten olisi varmasti koskaan ajatellut.
      Kakun paistaminen trangialla onnistuu aivan hyvin. Itse olen paistanut mm. mutakakun, en omista tai muista ohjetta mutta onnistuu...
      Partio ei olle pullomössö ihmisille jotka hekee kaupasta lisäaine tortun ja menee lähimpään puistoon sitä syömään, vaan niille jotka hakevat elämyksiä.

    • Eräkokki

      Voihan junttieinarit!

      Tää on HEI loisto kysymys! Vastaan tähän vielä näinkin monen vuoden jälkeen, sillä etsin juuri itse uusia ideoita trangiakokkailuun ja bongasin kyseisen keskustelun.

      Trangialla voi tehdä vaikka mitä!
      Itse olen tehnyt mm. amerikkalaisen omenapiirakan, kaurakeksejä, munkkeja, juustoa ja suklaakakun. En näkisi minkään olevan mahdotonta kun tarpeeksi soveltaa ja etsii vaihtoeshtoja.

      Harmi ettei keskustelusta ollut apua, mutta tsemppiä kaikille rohkeille eräkokeille!

    • Kannattaa otta yhteys piiritoimistolle ja pyytää piirin eräryhmältä apua niin heitä saa ohjeita tai vinkkejä ohjeitten löytämiseen.

    • Partiolais tyttönen

      Saa silla trangialla tehtyä vaikka mitä! Hyytelöäkin on meidän laumann kanssa tehty! Parempaa kun tekee itse, eikä osta kaupasta jotain lisäaine limaa!

    • partiolainen

      trangialla voi tehdä vaikka pizzaa

    • Trangialla onnistuu vaikka hamppareitten tekeminen; jauhoja hiivaa suolaa minigrippiin ja retkellä sit vettä sekaan. Paistaa pannulla vähässä öljyssä. Siinä sämpylät.

      Pihvit saa tietty ihan j-lihasta, mut jos haluaa paremmin säilyvää, nii nötköttiä (sitä tölkkilihaa) kierittää vähän jauhoissa ja pannulle, ilman rasvaa, nii tulee pihvit.

      Muutenkin, kaikenlaiset uuniruuat onnistuu, kunhan saat jonkun kansiviritelmän päälle, joka samalla päästää kohtuudella kosteutta pois, ja lämmön sopivan matalaks, ja mieluiten ei ihan niin matalalle korkeudelle kuin mitä kattilalla ja polttimolla yleensä on.

    • Joku23355666

      Pystyykö mikropoppareita tehdä trangialla

    • monetpolut

      hieno juttu että eräkokkailuihin tulee uusia tuulia! ei kannata välittää jos uus avuttomat pitsantilaajat vinkuu omiaan!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      957
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      714
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe