Ollaan katseltu sopivaa asuntoa mutta ei ole löytynyt joten rakennuttaminen on kait ainut vaihtoehto. Mutta miten edetä?
Tontti on suunnilleen katseltu, puolison porukoitten mehtää ostetaan ja sinne pitäs talo saaha pystyyn. Tontin paikka tiedossa mutta mitä sitten, minne mennä ja mitä tehdä? Eli miten tämä rakennusprosessi yleensä etenee?
Jonkinlainen paketti kait sitä tulee hommata.
Omatalolta Oma 122B-9-c, Ourax.fi:n joku Särmä112 tai 117 kivitalomallisena, Mittavakoti Oiva 125 tai 123 tai 120, Desing-talo Pispala 154 yk-varaus, ja Jämerä Kultasiipi 142. Joku nuista olisi meidän ratkaisu.
Neuvoisko joku?
Mehtän voi kaataa ja raivata ne puolison porukat samoin kun kaivuutyöt..
Mitä rakennusprossi..?
6
1850
Vastaukset
- aloittaja
Otsikko on vähän sekava.. toivottavasti tekstistä ymmärtää :)
MITEN RAKENNUSPROSESSI ETENEE?- liikkeelle ensin...
Löytyykö osaamista budjetin laadintaan? Kyllä kai siitä päästä on lähdettävä. Jos ei itseltä osaamista löydy niin sitten joku kaveri ensimmäisenä metsästettävä vastaavaksi mestariksi & pääsuunnittelijaksi. Ensinnä vain ottamaan selvää siitä, mitä kaikkea pitää olla suunniteltuna siinä kunnassa mistä aiotte rakennuslupaa hakea. Onko siis haja-asutusalueen tontti vai kaava-alueella? Sehän vaikuttaa jo perustavanlaatuisesti. Onko vesiosuuskuntaa, johon liittyä vai pitääkö käyttövedet ja jätevedet hoitaa itse? Onhan tontille helposti sähkö saatavilla? Entä tie? Jos joutuu hakemaan liittymälupaa tielaitokselta, se pitää hakea aivan ensimmäisenä. Noihin erilaisiin asioihin varautumaan ennen kuin mitään talomalleja lyödään lukkoon, hyvä talonpaikka pitää etsiä ja suunnitella, miten sinne kaikki sijoittuisi. Haja-asutusalueelle voi joutua hakemaan suunnittelutarveratkaisun ennen rakennusluvan hakemista ja sitä varten tarvitaan jo asemapiirros joten perustavanlaatuiset asiat pitää olla tiedossa jo siinä vaiheessa. Suunnittelutarveratkaisua hakiessa pitää selvittää juuri nuo että miten saadaan sähköt ja vedet ja kulku tontille järjestymään.
Tärkeää on päättää ajoissa se, millä keinolla talo tulee lämpiämään. Moni visioi ihanan mallista taloa aluksi ja suunnittelee sisustamista mutta paljon tärkeämpää on miettiä ensin, millä lämmitetään. Se kun vaikuttaa niin valtavasti budjettiinkin. Jos tulee sitten tulisijoita ja mahdollisesti puukiuasta, niin nekin asiat kannattaa todella miettiä ennen kuin miettii yhtään sitä talomallia, koska budjetissa ja talon rakenteiden kannalta on tärkeä ajatella, miten katolle tulee hormeja ja miten niille nuohousta varten järjestyy kulku ja mitä kaikkea sinne katollekin pitääkin sitten olla hankkimassa - parashan olisi jos haluaa puukiukaan ja tulisijan että saisi hormit vierekkäin ja katolle tulisi yksi savupiippu.
Tämähän nyt on sitten valtaisa kysymys, että pitäisikö sen talon olla muuttovalmis ratkaisu tyyliin avaimet käteen ja hyvin vähän omaa työtä - vai olisiko kyseessä omajohtoinen rakennuttamisprojekti vai peräti rakennusprojekti? Tästähän riippuu niin paljon. Ei voi näitä asioita tietämättä lähteä vastaamaan siihen, että miten rakennusprosessi etenisi teidän kohdalla.
Kerron vertailun vuoksi meidän projektista.
Meillä on omajohtoinen rakennusprojekti, koska mieheni on rakennusmies. Meille tulee 1,5-kerroksinen hirsitalo haja-asutusalueelle. Löysimme sopivan tontin, jolle haimme aluksi tieliittymäluvan ja tarkistimme sähköntoimittajan liittymämyynnistä sähkön helpon saatavuuden, mietimme minkälaisen talon haluamme ja miten tontille sijoittuisi talo ja jätevesijärjestelmät, kaivo jne. Piirrätimme asemapiirroksen tutulla rakennuspiirtäjällä. Tuossa vaiheessa asemakuvassa oli vain 13 x 10 metrin kokoinen suorakaide talon paikalla. Haimme suunnittelutarveratkaisun, joka saatiin kunnalta ja joka sai lainvoiman. Teimme kaupat tontista tämän jälkeen. Tontti lohkaistiin ja rekisteröitiin omaksi itsekseen kiinteistöjärjestelmään (se voi tapahtua vaikka rakentaminen olisi jo meneilläänkin, meillä vain tuli se lohkominen niin pian ettei vielä ehditty niin pitkälle).
Piirrätimme mieleisestämme talosta luonnokset asemapiirroksen piirtäneellä piirtäjällä ja piirrätimme hänellä samalla lupakuvat autotallista, joka tulee kappaletavarasta. Kilpailutimme talomme omista luonnoksista hirsitalotoimittajilla joista valitsimme mieleisemme ja teimme kaupat puuosatoimituksesta.
Nyt olemme siinä vaiheessa, että valmistelemme rakennusluvan hakemista. Lupakuvat ovat tulleet talotehtaalta, vastaava mestari on ollut jo kauan sovittuna, hän toimii myös pääsuunnittelijana. Olemme alustavasti sopineet kvv&iv-valvojan ja lvi-suunnitelmien tekijän (molemmat tuttuja myös, kvv/iv-valvoja urakoi myös sähköt). Olemme kyselleet tarjouksia maalämmöstä ja piakkoin pitäisi lyödä lukkoon, lämpiääkö talo sähköllä vai maalämmöllä. Se pitää tietää rakennuslupaa hakiessa. Rakennuslupaa varten pitää täytättää naapureilla lomake siitä että heitä on kuultu. Samaten pitää olla energialaskelma lupaa varten. Kunnasta riippuen voi olla, että talon värityskin tulee tietää jo lupavaiheessa (ulkovärisuunnitelma). Meillä riittää että katon materiaali ja väri on tiedossa. Näissä asioissa kannattaa olla yhteyksissä kunnan rakennusvalvontaan. Sieltä saat hyviä neuvoja.
Mutta näin ne hommat etenee, paljon on töitä ennen kuin tontilla eväkään värähtää. Meillä on kyllä käynyt siellä kaivinkone jo, tie on tehty ja kaivo samoin, talon pohjat on kaivettu ja täyttöhiekat ajettu valmiiksi tontille. Tutut kaivinkoneurakoijat ehtivät näin talvella hyvin tekemään. Rakennuslupaa varten pitää olla selvitys pohja- ja perustamisolosuhteista, meillä ei teetetty maaperätutkimusta muuten kuin että kaivinkoneella asia tutkittiin ;-) voi olla että kunta vaatii maaperätutkimuksen teetettäväksi mutta tämäkin on sellainen asia että kyllä vastaava mestari tällaisen osaa setviä että mitä sen kanssa kannattaa tehdä. Hommaatte sen mestarin ensimmäiseksi. Ja joissakin kunnissahan ei mitään kaivinkoneita saa mennä tontille ja voi olla että puitakaan ei saa kaataa ennen kuin on rakennuslupa. Meidän kunnassa ei saa perustuksia alkaa tekemään, siihen vedetään raja.
Eli lupa haetaan, odotetaan että se on lainvoimainen. Sitten kutsutaan aloituskokous (kunnan rakennustarkastaja, vastaava mestari, rakennuttaja itse jne. jne.) ja siitä se lähtee. Maatöitä ensin, perustukset sitten, täytöt, runkoa pystyyn, vesikattoon mahdollisimman pian tietenkin, lattiavalut ja niitä ennen valun sisään tulevat vermeet, kaikenlaista sisähommaa ja eristämistä vaihtelevasti kun odotellaan valun kuivumista, rungoista edetään pintarakenteisiin tietenkin, siinä välissä sähköjohtoja sinne sisuksiin muun muassa.
Budjettihan on oltava selvillä alun alkaen ja se on suunniteltava järkevästi niin että homma on mahdollista toteuttaa ja myös niin että sisustuksia vinkuvalla taholla on selvillä, paljonko mikäkin sisuste saa maksaa ja varsinkin paljonko ne eivät saa maksaa. Jos pankkia tarvitaan niin kyllä ne sielä pankissa haluavat tietää, onko kustannuslaskelmaa olemassa. Neliöhintoihin on turha uskoa. Eli hommatkaa tietoa ja hommatkaa asiantunteva vastaava mestari. Kokenut kaveri mielellään. - talonäyttelyyn
ja ostaa sieltä sopiva talopaketti. Myös useiden rautakauppojen takahuoneissa on talopakettikauppiaita.
Tlauksen jälkeen talomyyjä neuvoo miten luvat haetaan ja muut muodollisuudet täytetään ennen paketin tuloa.
Muutto on joskus vuoden päästä paketin tilauksesta.
- Rauno Kangas
...ennenkuin päätyisin sitoutumaan mihinkään:
1) Asumistarpeet ja resurssit kartoitetaan. Paljonko ja millaisia tiloja halutaan? Paljonko ollaan valmiita panemaan rahaa ja omaa työtä kiinni kankkeeseen?
2) Asumistarpeet muuttuu kustannusarvioksi ja resurssikartoituksena syntyy rahoituslaskelma. Verrataan rahoitus > kustannusarvio
3) Maapohjan rakentamiskelpoisuuden tarkastaminen. Tontti merkitään kartalle ja kysytään paikalliselta rakennustarkastajalta - saako tähän rakentaa - melkein mihin tahansa saa rakentaa, mutta lupaprosessi voi huonossa paikassa kestää vuosia.
4) Tonttikaupat tehdään.
5) Asumistarpeet viedään maastoon - eväsretkeillään maastossa. Pohditaan ilmansuuntia ja kiipeillään puissa, jotta nähdään maisemat "oikealta korkeudelta" - lopputuloksena päätös, mille kulmalle taloa tulee saunaterassi ja missä kohti taloa mitäkin on.
6) Talomallin valinta joko jostain valmismallistosta tai yksilöllisen piirtäminen/piirrättäminen
7) Toteutussuunnitelma: paikalla rakentaen vai paketti. Missä kohtaa projektia omaa työtä ja muita "ei rahallisia" resursseja halutaan hyödyntää - jos niitä on.
8) Tarjouskilpailu toimittajille
9) Puiden kaato ja maatyöt..oli sellainen mikä jäi tekemättä, soisin sen jatkossa kaikille ko. tuleville rakentajille tosin jos siis puustoa on kiipeilyn kestävää ja ennenkaikkea muonitusosasto toimii ennen sähköliittymää.
- tee itselle talo
Aika monta vaihtoehtoa talomalleille!
Miettisin itse ainaskin että minkälaisen talon haluaisin.
Sen jälkeen samoilla kuvilla pyytäisin tarjouksia varteenotettavilta toimittajilta.
Pointtina minulla on se että "rakenna talo itsellesi äläkä talotoimittajalle". Talomyyjät on sitä varten että ne palvelee asiakasta ja toteuttaa asiakkaan toiveita. (pitäs olla)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nurmossa kuoli 2 Lasta..
Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .1337365Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631654450Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen553493Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi5073207Purra hermostui A-studiossa
Purra huusi ja tärisi A-studiossa 21.11.-24. Ei kykene asialliseen keskusteluun.2972144Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!
Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde361793Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena
Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja201751- 911583
Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle
Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että1791505Ensitreffit Hai rehellisenä - Tämä intiimiyden muoto puuttui suhteesta Annan kanssa: "Meillä ei..."
Hai ja Anna eivät jatkaneet avioliittoaan Ensitreffit-sarjassa. Olisiko mielestäsi tällä parilla ollut mahdollisuus aito151446