intoa täynnä!

aloitteija....

Hei,
Olen kiinnostunut perustamaan ruukkupuutarhan ikkunalaudalle ja kun sää sallii niin parvekkeelle. Asun kerrostalossa, joten ei ole maata jossa kasvattaa. Haluaisin viljellä ruoanlaitossa hyödynnettäviä yrttejä - erityisesti lipstikkaa (lihaliemikuutiolle vaihtoehdoksi) ja persiljaa.

Voiko näitä viljellä ruukussa ikkunalaudalla? Persiljaa ainakin mutta entä lipstikkaa? miten tulisi aloittaa? aloitanko siemenillä, vai tulisiko ostaa jokin taimi tai persiljan kohdalla kaupasta ruukkupersilja?

tuttavat eivät harrasta yrttien vieljelyä, joten en saa heiltä vinkkejä tai taimia tms. Olen kiinnostunut luonnonmukaisesta viljelystä, joten en haluaisi käyttää synteettisiä lannoitteita.

5

1504

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • parvekepuutarha

      Itse olen nyt kahtena kesänä viljellyt hyötykasveja parvekkeella, aluksi ovat tietysti ikkunalaudalla. Lipstikasta ei ole kokemuksia mutta persilja on kasvanut hyvin, olen siemenestä kasvattanut. Olen ensin kylvänyt siemeniä turveruukkuihin ja siitä siirtänyt isompaan ruukkuun (tilavuus esim. 1-1,5 litraa). Ja yrtit yleisesti ottaen viihtyvät aurinkoisessa paikassa. Tästä linkistä olen itse löytänyt hyödyllisiä ohjeita. Löytyy myös kattava tietopankki eri yrteistä:
      http://www.yrttitarha.com/tietopankki/abc/

    • ruukka

      persilja viihtyy hyvin ainakin kukkapenkissä, eli miksei sitten parvekkeellakin. Syöt siitä vaan reilusti ensin ja istutat sitten isompaan ruukkuun. Lipstikan tilalla voisi kokeilla ehkä jotain lehtiselleriä. Tälläinen oli exotic gardenilla:
      "Kintsai", "kiinalainen lehtiselleri". Tuuheaa sellerintuoksuista lehdistöä käytetään tuoreena mm. mausteena, salaateissa ja padoissa. Kasvatetaan avomaalla, mutta voidaan myös kasvattaa sisällä ruukussa.

    • yxkakkaa

      no sitten saat valmistautua siihen, että kakankakka haisee parvekkeella tai sisällä ikkunaludalla ;)

    • Unohdahan tuo lipstikka parvekelaatikossa - saattaa olla romanttinen hanke ja täyttää joitain kolosia sielussa, mutta kun siitä tulee yli metrinen hujoppi ja ison puska, niin saat rakennella sille melkoisen laatikon ja tukiverkon. Sen voi toki kuivatakin - olen kokeillut - mutta touuden nimessä tuloksena on vain lähinnä kuivia korsia ja maku on jossain kesän muistoissa, vähän ynseä. Lipstikan sanotaan tuovan lihanmakua soppaan, mutta kissan pierut! - hyvän makuinenhan se on maltillisesti käytettynä, mutta ei sillä lihaa korvata.

      Parvekkeella voi viljellä niin paljon järkevämpiäkin yrttejä ja vihanneksia.

      • meilläpä

        lipstikka sattuu olemaan kolmekin metriä korkea, tosin hyvässä mullassa pihalla.Ja se maku on tosiaan kaikkea muuta ku lihaliemi, tai siis ainakin kun yhden kerran laittaa liikaa, niin toista kertaa ei välttämättä laita ollenkaan.Ehkä parempi olis just lehtiselleri tms.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuuluuko ehkäisy parisuhteessa molemmille

      Mieheni pelkää kovasti sitä, että minun käyttämä ehkäisy (pillerit) pettävät ja että tulisin raskaaksi. Hänellä on jo en
      Parisuhde
      62
      1214
    2. Suhun ihastuminen oli liikaa mulle ...

      Se meni jo sairauden ja sekavuuden puolelle. Oisin tehnyt melkein mitä vain, että saisin sut ja se ei ole tervettä. Vars
      Ikävä
      34
      1020
    3. Mihin ihastuit ensimmäisenä

      kaivatussasi? 💯
      Ikävä
      63
      1010
    4. Tänään valtuustossa

      Striimi rikki. Mennään saliin ja otetaan pussillinen mätiä omenoita mukaan. Popcornit valmiiksi kun Savola alkaa puhumaa
      Ähtäri
      26
      1007
    5. Miten paljon odotat hänen

      Kohtaamisia tai näkemistä? Kuinka hyvä keskusteluyhteys teillä on?
      Ikävä
      69
      955
    6. Onko kaivattunne puhelias

      Vai hiljainen hissukka.
      Ikävä
      46
      941
    7. Jiille kysymys

      Oletko kuitenkin mennyt eteenpäin ja sinulla joku uusi nainen kuvioissa? 🥹
      Ikävä
      73
      892
    8. Suomussalmen mustalaiset

      Uutena suomussalmelaisena mietin, että millasta porukkaa ovat?
      Suomussalmi
      17
      870
    9. Oletko mielestäsi kaivattusi

      ihannetyyppi ulkoisesti?
      Ikävä
      56
      852
    10. Minkälaiset hiukset

      kaivatullasi on? Miehellä Kenties ananas, puolikalju jne jne Naisella kenties vaaleat kiharat jne jne
      Ikävä
      27
      836
    Aihe