fretti yksiössä?

???

heippa kaikki fretin omistajat ja muut jotka tietävät enemmän vielä kuin minä. eli millaiseen asuntoon fretti on hyvä ottaa? onko yksiö (n.25m2) liian pieni paikka fretille, koska en minä yksiöön ottaisi koiraakaan. olen lueskellut frettipalstoja ja foorumeita ja selaillut sivuilta tietoa satunnaisesti jo vuoden verran, ja olen lukenut että kerrostaloasunto on fretille hyvä, mutta mikä on minimi koko asunnolle? olen vielä opiskelija, eli aikaa ja rahaa ei ole vielä fretille, mutta haluan silti valmistautua kun sopiva aika fretin hankintaan koittaa.

10

1395

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • että...

      suurimmaksi osaksi frettien myynti-ilmoituksissa kasvattajat etsivät nimenomaan kokeneita fretin ostajia... mistä sitten aloittaa jos ei ole vielä omistamisesta kokemusta, mutta kaikki sitä silti vaatii?

    • oikea laitalinkki

      Vapaana luonnossa. Hilleri on hilleri ja siten villi eläin, vaikka sen nimeäisi fretiksi. Hanki koira, kissa, kani tai vaikkapa rotta, ne ovat kaikki jalostettuja/jalostuneita, ei siis villieläimiä (ok, rotta on tavallaan, mutta ei täysin).

      • huom.!

        Fretti ei ole villieläin.

        Hilleri eli villihilleri (Mustela putorius, eurooppalainen näätäeläin) on luonnossa elävä fretin vill sukulainen. Fretti on tästä jalostettu kesyeläin; mustela putorius furo.

        Myös tarhahilleri ja fretti ovat eri asia, vaikkakin läheistä sukua toisilleen.


      • Kissus

        Fretti (mustela Plutorius furo) on yhtä läheistä sukua hillerille kuin koira sudelle = sama esi-isä mutta siinä kaikki.
        Eräs asia kuitenkin erottaa fretin ja vaikkapa kissan esi-isistään: Fretti on ollut ihmisen seuralainen jo todistettavasti aina faaraoiden egyptistä saakka (hieroglyfit sen kertoo) eli ylin 5000 vuotta, kissa vain muutaman sata vuotta.

        Tuosta lähtökohdin en IHAN heti menisi kutsumaan frettejä villieläimiksi.


      • ferttitäti

        Kuten yllä jo sanotaan, fretti ja ja villi- / tarhahilleri ovat vain lähisukulaisia, ne tuottavat kyllä lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä, mutta jo latinankielinen lajinimikin on eri.

        Rotta- rottia on pidetty lemmikkinä vain n. 200-vuotta, frettejä tuhansia.

        Kani- villieläimestä jalostettu lemmikki joka omaa yhä saaliseläimen vaistot, eikä näinollen kesyynny välttämättä täysin.

        Ja minusta tuollainen villieläinsydeeraaminen on vaan tietämättömien, kateellisten ihmisten panettelua. :)


      • niinkään
        Kissus kirjoitti:

        Fretti (mustela Plutorius furo) on yhtä läheistä sukua hillerille kuin koira sudelle = sama esi-isä mutta siinä kaikki.
        Eräs asia kuitenkin erottaa fretin ja vaikkapa kissan esi-isistään: Fretti on ollut ihmisen seuralainen jo todistettavasti aina faaraoiden egyptistä saakka (hieroglyfit sen kertoo) eli ylin 5000 vuotta, kissa vain muutaman sata vuotta.

        Tuosta lähtökohdin en IHAN heti menisi kutsumaan frettejä villieläimiksi.

        kissoja on pidetty kotieläiminä huomattavsti kauemmin mitä arvioit. "Useimpien arvelujen mukaan ajankohta olisi siinä 3000 - 6000 vuotta sitten muinaisessa maanviljelysyhteisössä Egyptissä. On mahdollista, että Vähä-Aasian kansat tunsivat ja olivat jo Mesopotamiassa 4000 vuotta eKr ja Anatolian maanviljelyskylissä 8000 eKr kesyttäneet kissan. Kissojen jäännöksiä on löytynyt Jerikon läheltä nuoremman kivikauden aikaiselta asuinpaikalta, jolla on ikää n. 9000 vuotta, mutta puuttuu todisteita siitä että nuo kissat olisivat olleet kesyjä. Myös esim. Kyprokselta merkkejä kissoista ihmisten parissa on löydetty ja ne sijoittuvat noin 8000 vuoden päähän. Samoin havaintoja kissoista ihmisen piirissä löytyy Intiasta ja Kaukaasiasta. "


    • ferret

      voi ottaa yksiöön fretin, itselläkin on yksi fretti täällä pikku kämpässäni ja hyvin menee :) kunhan virikkeitä riittää ja käy välillä ulkoilemassa jne. (ei tietysti kovalla pakkasella) ja sitten tuo kokemus freteistä jota vaaditaan että kasvattajat myy pentujaan on sitä että luet KAIKEN mahdollisen ja moneen kertaan, perehdyt kunnolla ravintoon (kuivaruoka/raakaruoka), tauteihin, kiimoihin/leikkauksiin, rokotuksiin, ja kaikkeen mahdolliseen. ja käyt katsomassa mahdollisimman monessa paikassa frettejä että saat tuntumaa siihen minkälainen eläin on, on paljon luonne eroja ja muuta. näitä asioita on paljon netissäkin kun vaan jaksaa nähdä vaivaa ja etsiä oma-aloitteisesti. hyvä kasvattaja kyllä kyselee tietouttasi ennenkun sinulle pennun myy. kyseessä ei ole halpa elukka, ylläpitoon ja äkillisiin lääkärikäynteihin saattaa mennä satoja euroja tuosta vaan :) tsemppiä sulle!

    • Frettiperhe. :)

      Täällä asustellaan n. 30 neliön yksiössä 3 fretin ja kissan kanssa. Tila riittää mainiosti, kiitos suuren häkin joka mahdollistaa pötköjen ja oman sängyn erottamisen yöksi. :)

      • .....

        paljon vastanneille.:)


      • Oma kokemus
        ..... kirjoitti:

        paljon vastanneille.:)

        Itselläni ainakin paloivat käämit kun asuin 2 fretin kanssa jonkun aikaa yksiössä. Toinen oli kova puremaan, joten pidin niitä öisin häkissä, kumpikaan ei pitänyt siitä, joten mellastivat melkein läpi yön. Mutta paljonhan tämä on kiinni fretistä, ja siitä, miten frettiturvalliseksi saat asuntosi. Kaksiossa (50neliötä) on frettien kanssa paljon mukavampaa, makkarin oven saa kiinni, ja fretit saavat mellastaa vapaana olohuoneessa, joka on 99,9% frettiturvallinen (ainahan ne keksivät jotain uutta)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      203
      4932
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      287
      3033
    3. 134
      1787
    4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      228
      1627
    5. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1441
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1213
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1164
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      75
      1149
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1118
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      78
      1109
    Aihe