Milloin alan ulkoiluttamaan?

aloittelija 82

eli nyt eka vuosi kun kasvatan kesäkukkia siemenestä.Ahkerat liisat lähtivät tosi hyvin, nyt jo joissain on neljä lehteä. Onko siis nyt sen koulinnan aika, ja miten se tehdään, etten tapa rassukoita?

Joku kirjoitteli aikaisemmin, että on alkanu ulkoiluttamaan omia taimiaan ajoissa, jotta ne tukevoituvat, ei kai kuitenkaan vielä tähän aikaan uskalla ulos viedä vaikka plussalla sää onkin?
Muitekin hyviä vinkkejä otetaan vastaan.

Olen myös kylvänyt miljoonakelloa kuukausi sitten, mutta sieltä ei taida mitään puskea ylös...mikähän vikana. Kaikki istutukset on sisällä minikasvihuoneessa, jossa n. 20 astetta lämmintä, kasvihuone ikkunoiden luona ja kosteutta on tasaisesti saanneet...

Kivaa tämä kyllä on, huoli on vaan se, kukkivatko taimet sitten kesällä vai puskevatko pelkkiä lehtiä...

5

1173

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • etuajassa

      - - - ainakin kuukauden, melkein kaksi.
      Pääsiäisen-vapun välillä kylvettäessä on valoa jo enemmän, itämisaikaa ja karaistumisaikaa jää juuri sopivasti ennen maahan istutusta.
      Riippuu tietenkin lajeista, mutta en juuri mitään kylvä itämään vielä maaliskuussakaan. Siperia on opettanut...pettymysten ja ylitoiveikkuuden kautta.

    • hortsonomi

      siemenpussin kylvö-ohjeet? Olet kyllä liian aikaisessa jos ikkunalaudalla kasvatat. Toivottavasti taimesi eivät veny liikaa pituutta ennen "ulkoiluvaihetta". Tsemppiä :)

    • karaistaa

      Riippuu tietenkin missä päin asut, mutta täällä pohjoissuomessa ei kannata vielää viiä ulos. Kannattaa odottaa, ettei ole enää päivisin pakkasta. Ja sisälle aina yöksi, jos on pelkoa vähänkään hallasta.

      Aloita karaistaminen varjon puolella, sillä pienet taimet ei kestä ulkona auringossa, palavat herkästi. kasvihuone on hyvä karaistukseen, tai pelkkä muovi vaikka tuolien selkänojan päälle ja kukat tuolien päälle. pakkanen ja aurinko ovat pahimpia taimien tappajia (nimim. kokemusta on).

      Itse olén kylvänyt orvokin, lobelian, kesäneilikan, petunian, paprikan. Kaikki ovat jo taimella ja tarkoitus on tänään alkaa koulimaan.

      Ole koulimisessa helläkätinen ja kouli taimet syvempään, kuin ne nyt ovat. Sirkkalehdet kuitenkin maan pinnalle. Jos ahkeraliisat ovat nyt jo harvassa, ei sinulla ole kiirettä koulimiseen. Koulia tarvii sitten, kun kasvulta loppuu tila.

      Taimien kasvatus on todella hauskaa. Kaikkien ihaninta on seurata alusta asti kukintaan ja huomata onnistumisensa. Kukinta on myös usein paljon parempi omakasvattamissa taimissa, kuin ostetuissa.

      Onnea kasvatukseen

      • vinkeistä!

        Juu, tiedän kyllä että ajoissa olen siemenet laittanut, mutta se on kyllä näköjään myös vähän keneltä kysytään...Osan siemenistä laitoin tänään kylvöastioihin, saapahana nähdä mikä aika on sitten paras.

        Itse asun lahden seudulla, ja täällä on kyllä ollut plussa asteita päivisin jo jonkin verran, en tosin uskalla kyllä alkamaan karaisemaan vielä ,eikä taida olla tarvettakaan...

        Eli nyt sitten tarpeen mukaan alan koulimaan taimia ja toi varjoon ulos- vihje olikin hyvä tietää, kiitos.


      • kiirettä
        vinkeistä! kirjoitti:

        Juu, tiedän kyllä että ajoissa olen siemenet laittanut, mutta se on kyllä näköjään myös vähän keneltä kysytään...Osan siemenistä laitoin tänään kylvöastioihin, saapahana nähdä mikä aika on sitten paras.

        Itse asun lahden seudulla, ja täällä on kyllä ollut plussa asteita päivisin jo jonkin verran, en tosin uskalla kyllä alkamaan karaisemaan vielä ,eikä taida olla tarvettakaan...

        Eli nyt sitten tarpeen mukaan alan koulimaan taimia ja toi varjoon ulos- vihje olikin hyvä tietää, kiitos.

        Ulos ei kannata viedä, ennen kuin lämpötila nousee kymmenen asteen kieppeille. Jos kylmemmällä käy vähänkin tuuli, niin ainakin ahkeraliisat heittää henkensä. Ja alussa riittää 20 minuuttia, aikaa pidennetään vähän kerrallaan.

        Itämiselle 20 astetta on ihan hyvä, jotkut kasvit (esim. pavut)tarttee enempikin. Jo nousseille taimille ois parempi vähän viileempi paikka, niin eivät venyisi pituutta ylenmäärin. Yhtään et ole aikaisessa, orvokit, liisat, petuniat ja lobeliat tarvii pitkän esikasvatuksen. Ja teillä on jo kesä lähempänä kuin täällä peräpohjolassa.

        Itse kylvin ahkeraliisat tällä viikolla, muutama siemen purkkiin ja sillä siisti. En kouli niitä ollenkaan, nypin vain liiat pois ja lisään pikkusen multaa. Toimii ihan hyvin. Jos jossakin purkissa ei oo elämää, siirrän naapuripotista. Laiskuus ja silleen...:))


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1689
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1504
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1193
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1136
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1109
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1104
    Aihe