Kissalle ei kelpaa kissanruoka

Kajsa

Kissamme on noin 4 kuukauden ikäinen pentu. Se ei syö kuin kotiruokaa, tarkemmin sanottuna siivumakkaraa, tonnikalaa, juustoa, tietynlaisia ruuanloppuja esimerkiksi vellimäisiä joita on helppo syödä tai "litkiä". Olemme kokeilleet erilaisia kissan purkkiruokia (lihapaloja öljyssä yms), mutta mikään ei näytä kelpaavan, haistelee vähän ja lähtee ruokakupilta pois. Myös raksuja on koitettu antaa kuivina ja kostutettuna, mutta ei! Mistähän johtuu??? Ei tästä muuta haittaa ole muuta kuin että siivumakkarat ovat äkkiä loppu ja kalliita.

Pelkään myös että kissa ei saa tarvittavia ravinteita, kelpaava ruoka kun on kovin yksipuolista.

Lisäksi kysyisin että miksi kissa kuopii lattiaa ruokakuppien vierestä, ikään kuin yrittäisi peittää jotain, näyttää hauskalta kun ei se paljoa auta kovaa lattiaa kuopia. Onko tämä jonkinlainen luontainen tapa?

15

2306

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -d-

      mikä nykyajan kissoja vaivaa kun näitä lukiessa tuntuu ettei niille kelpaa mikään muu kuin sama ruoka mitä ihmiset syö, ja mieluimmin lämmitettynä ja hopealautaselta tarjoiltuna, kannatas varmaan alkaa miettii mitä alusta lähtien syöttää tai sitten pakolliselle nälkäkuurille mokomat nirsot katit!

    • kattimatti

      anna kissas syödä vaan samaa ruokaa,kuin mitä itsekkin syöt,meillä kun kissa oli,sille oli opetettu kaikki kalliit purkkisapuskat ja raksut sun muut,ei semmoisia ole ennen ollut,kun vertaa maalaiskissoja,hiiriä ovat pyytäneet ja kotiruokaa on annettu,ja karva on ollut sileä eikä mitään tauteja,säilytysaineitahan kaikissa purkkiruoissa on,että ei kannate edes opettaa kaupan kissanruoka purkeille yms..kokemusta on,terveenä pysyy kyllä eikä siinä ole kuin lisämenoa,sen huomasin alussa,ja pikku hiljaa tarjoilin lasten ruuanloppuja,alkoi maistumaan,ja eipä kaivannut purkkimuonaa.

    • ...

      Melkoinen ongelma. Siinä olet kyllä ihan oikeassa että kissasi ei saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita moisesta ravinnosta, ja sinulla voi helposti kohta olla käsissäsi todella sairas kissa - vielä kun se on noin pieni. Ihan ensimmäiseksi hankkisin monivitamiinivalmistetta ja kalkkilisää, esim. Pirskatti on hyvä vitamiinivalmiste ja kalkkilisäksi esimerkiksi luujauhoa (molempia saa apteekista, Pirskattia myös joistakin eläinkaupoista). Purkeissa on kyllä varmasti annosteluohjeita, ja jos ei ole niin soitto eläinlääkärille (kissoihin perehtyneelle) varmasti auttaa. Näillä saa jo jonkun verran autettua tilannetta, eikä kissa ihan heti saa paperiluusyndroomaa (kalsiumin puutteesta johtuva luuston haurastuminen).

      Sitten ruokiin. Tonnikalan ainakin jättäisin hyvin pienelle osalle saman tien. Etenkin jos kyseessä on ihmisille tarkoitettu tonnikala, kissa voi aika nopeasti saada b-vitamiinin puutoksen tai keltarasvataudin liian tiheästä kalan syönnistä. Kissantonnikalaan on lisätty b-vitamiinia, joten sitä voi syöttää vähän paremmilla mielin, mutta ei kuitenkaan tolkuttoman usein sitäkään. Tuosta "litkimisestä" tulee mieleen että onkohan pennun hampaat kunnossa? Jos vaikka pureskelu tekee kipeää? Vähän ajan kuluttua sillä alkaa hampaiden vaihtuminen, mutta se on vain parin päivän juttu...

      Oletteko raakaa lihaa kokeilleet? Possua, nautaa, kanaa, eri muodoissa. Alussa pieninä paloina, ja vaikkapa sormenpäästä tarjoiltuna (tämä on joillakin toiminut totutettaessa uuteen ruokaan). Ja raksuista, oletteko koittaneet markettien vai eläinkauppojen raksuja? Eläinkaupoissa on monella merkillä erillisiä penturaksuja, joiden maistuvuus on tietääkseni ollut yleensä aika hyvä. Näytepussejakin saa monesta merkistä, eli ei tarvitse heti isompaa pussia ostaa. Netistäkin voi tilata joiltakin merkeiltä näytepusseja suoraan kotiin. Raksuja on muuten myös jotkut opetelleet syömään leikin varjolla, eli raksuja on heitelty "pyydystettäviksi", jonka jälkeen ne on suostuttu syömäänkin.

      Ja tuohon kuopimiseen: Yleensä kyse on joko a) siitä että ruoka on niin tolkuttoman pahaa että se pitää haudata pois silmistä, tai b) siitä että ruoka on niin pirun hyvää että tähteitä ei voi jättää näkyville ettei vaan joku muut syö niitä, vaan ne pitää haudata myöhempää käyttöä varten. Eli se peittää ruokia, jommasta kummasta syystä. Kuuluu niihin hassuihin asioihin jotka kissalla on "vaistonvaraisena" toimintana :) Meilläkin tuota harrastetaan, tosin enemmän vielä lattiaa kuovitaan hiekkiksellä käynnin jälkeen... Kun ei laatikossa kunnolla mahdu jätöksiä peittämään (katollinen laatikko ja iso kissa) niin pitää yrittää ulkopuolella :D

      • Speedy

        Kuopimisesta: kissat "peittävät" ruokansa jäänteenä villeiltä ajoilta, jolloin oli tärkeää peittää jälkensä, etteivät isommat petoeläimet havainneet kissan reittiä.

        Noita Pirskatteja kannattaa kyllä ehdottomasti syöttää, niin kuin nimimerkki ... sanoi, kissasi ei todellakaan saa tarvitsemiaan ravintoaineita nyt syömästään ruuasta.

        Etsipä kirjastosta Mirjam Nummisen Mirjamin kissanhoidonopas, siitä löytyy paljon asiaa kissan ruokinnasta, samoin hänen nettisivuiltaan http://personal.inet.fi/koti/arbiter/ipsitilla.htm


      • Kajsa

        No hyvä tietää että tuo tonnikala ei ole hyväksi liiallisesti syötynä, täytyy vähentää sitä. Jauhelihaa (sikanauta) kissamme on myös syönyt, sitä on tullut annettua kun ollaan valmistettu ruokaa. Onko jauhelihaa hyvä antaa usein? Lisäksi kokeiltiin PILTTI vihannes-lihapata purkkiruokaa, ja siitä se näytti pitävän suuresti. Onkohan nämä PILTTI-ruuat ihan OK? Lisäksi pitää mainita että kissa on hirveän energinen ja syö kyllä määrällisesti ihan tarpeeksi ruokaa, paitsi ns "kissanruokaa". En kyllä silti ala ostamaan vitamiinilisäineita, yritän löytää sopivat kotiruoat, lihapitoiset. Kyllä kai tavallisesta jauhelihasta kuitenkin pitäisi saada ravintoaineita.

        Mitä mieltä olet Friskiesin kissan maidosta? Sitä kissamme on myös juonut, ajoittain.

        Sitten hampaista. En eläinlääkäri ole mutta ikenet näyttävät ihan terveiltä, ja lisäksi kissa on kova kyllä käyttämään hampaitaan kaikken muuhun, esim. lelujen puremiseen ja sormeenkin se puree hanakasti. En tosin tarkoittanut litkimisellä sitä että se ei söisi kiinteää ruokaa ollenkaan, päinvastoin. Ehkä kissamme pitää myös vellimäisistä ruuista siksi että niitä on kai helppo syödä. Kiinteän ruuan osuus on silti suurin osa, vellit ovat vain yksi vaihtoehto.

        Tarkoitus olisi kuitenkin saada lähiaikoina kissa syömään "kissanruokaa", sen takia ettei tarvitsisi miettiä saako se tarvittavat ravintoaineet ja lisäksi se olisi helpompaa ja halvempaa. Kokeiltiin myös sekoittaa kissan ruokaa sekaan, mutta kissa huomasi pienenkin määrän heti ja lakkasi syömästä ja alkoi kuopimaan lattiaa, aivan kuin osoittaakseen mieltä miten pahaa ruoka oli, ja että se oli haudattava heti. Olipa kissanruoka minkä valmistajan tahansa, se ei käy. Eli niissä on kai joku haju joka ei miellytä kissaamme. Jotkut kissat taas ovat aivan hulluina hajun perään.

        Lisäksi kysyisin, mistä ruoista saisi kalkkia parhaiten? Siis kotiruoista. Täytyy sitten jonkin ajan kuluttua taas kokeilla sekoittaa kissanruokaa joukkoon. Työaikojeni takia täytyisi saada kissan huoltajille hyvät ruokintaohjeet niitä aikoja varten kun olen poissa.


      • Kajsa
        Speedy kirjoitti:

        Kuopimisesta: kissat "peittävät" ruokansa jäänteenä villeiltä ajoilta, jolloin oli tärkeää peittää jälkensä, etteivät isommat petoeläimet havainneet kissan reittiä.

        Noita Pirskatteja kannattaa kyllä ehdottomasti syöttää, niin kuin nimimerkki ... sanoi, kissasi ei todellakaan saa tarvitsemiaan ravintoaineita nyt syömästään ruuasta.

        Etsipä kirjastosta Mirjam Nummisen Mirjamin kissanhoidonopas, siitä löytyy paljon asiaa kissan ruokinnasta, samoin hänen nettisivuiltaan http://personal.inet.fi/koti/arbiter/ipsitilla.htm

        Linkki aukeaa mutta sen mikään otsikko ei toimi.


      • Speedy
        Kajsa kirjoitti:

        Linkki aukeaa mutta sen mikään otsikko ei toimi.

        En tiedä, ehkä heillä on jotain ongelmia sivujensa kanssa, aukesi vielä muutama viikko sitten kun katselin niitä. Mutta siinä kirjassa on samoja ohjeita, löytyy kirjastosta tai kirjakaupasta.

        Kissoille ei siis saa syöttää *ihmisten* kotiruokaa, vaan
        *kissojen* kotiruokaa = kotona valmistettua ruokaa, jossa on otettu kaikki kissan ravintotarpeet huomioon. Älä syötä ihmisten tonnikalaa, vaan osta kissojen tonnikalaa. Tosin meidän kissat eivät siitä kissojen tonnikalasta välitä, mutta herkkuna voi antaa myös esim. katkarapuja, johon meidän kisut ovat ihan hulluna.


    • Kajsa

      Ihan hyviä neuvoja. Ihme otuksia nuo kissat.

    • -C-

      Oletko kokeillut Royal Canin kissanruokia. Niitä saa eläinkaupasta. RC:llä on hyvä penturuoka 4- 12 kk ikäiselle (Kitten 34) sekä sensible 33 valikoiville kissoille. Oma kissani ainakin aivan hyrisee onnesta kun sille annetaan RC:n ruokaa.

    • sunflower

      heips. vanhemmillani oli joskus kissa, jolla oli sama ongelma. tykkäsi vain kotiruuasta, ja vasta vanhempana (olisiko ollut vähän vajaa vuoden) alkoi syömään ihan "kissan ruokaa". Tälle kisulle syötettiin juuri noita vitamiini tabletteja, ja pikku hiljaa totutettiin eläinkaupan ruokiin juuri sekoittamalla pieniä määriä kerrallaan ruokiin, joista piti. tykkäsi alussa enemmän noista pentukissoille tarkotetuista ruuista.. eiköhän se siitä pikku hiljaa suju=)

    • Remuliini

      Meillä oli vielä muutama kuukausi sitten sama ongelma yhden pennun kanssa.
      Se pentu ei syönnyt kuin jauhelihaa, kanaa ja leikkeleitä. Naksuja sille sai väkisin syöttää ja silti teki tiukkaa.
      Sille annettiin noita luujauhoa ja pirskatti mutta sekään ei auttanut.
      Kisu oli harvinaisen rauhallinen.
      No kyselin lääkäriltä useaan otteeseen et mielestäni kaikki ei ole kunnossa.
      Lääkäri vähätteli asiaa ja totesi vaan et yrittäkää opettaa se syömään.
      No lopulta pennulla oli tassun kanssa ongelmaa ja taas mentiin lääkäriin. Nyt tuo lääkäri havahtui mutta liian myöhään.
      Hän tilasi oikein röntgenin toiselle paikkakunnalle kun täällä ei ole sitä.
      pent sai kipulääkettä ja pärjäsi sillä röntgeniin asti. Joka oli seuraavana päivänä.
      No röntgenissä paljastui et pennulla oli useita murtumia pitkin tassua ja vähän muuallakin.
      Siinä sitten pohdittiin et mitä tehdä.
      Vaihtoehtoja oli tasan kaksi, joko leikata ja toivoa et josko pentu huonolla ennusteella tulis edes vähän kuntoon uean leikkauksen jälkeen tai lopettaa lyhyt elämä. Niin surullista kun se olikin oli kisun kannalta kuitenkin parempi lopettaa se lyhyt elämä. Koska lääkärikään ei voinnut antaa takuita olisko pentu koskaan tullut kuntoon ja kalliit leikkauksetkin olis voinneet olla kohtalokkaita sen ikäiselle (4kk).
      Jotkut epäilivät et kisulla olis ollut paperiluusairaus mutta lääkärit ei sitä todenneet. Kyseinen sairaus kuulema on nimenomaan kotiruokaa syövien kisujen ongelma jostain ihmeen syystä. Tuo meidän menetetty pentu oli balkkanin makkaran ystävä.
      Ota ihmeessä yhteys eläinlääkäriin jotta vastaavaa ei pääse tapahtumaan mitä meillä tapahtui. Tosin meillä sopi olettaa et pennulla oli jokin synnynnäinen vika.

      • KisKis

        Vaan siitä syystä, että kissi ei saa kotiruuasta tarvitsemaansa ravintoa siinä tasapainossa kuin kissin pitäisi saada. Joku jo sanoi, ettei saa syöttää IHMISTEN kotiruokaa, vaan jos haluaa syöttää kissalleen kotona tehtyä ruokaa, on katsottava, että se sisältää kissin tarvitsemat ravintoaineet siinä määrässä, mitä kissi tarvitsee. Kissat kun eivät ole ihmisiä ja sen ravinnontarve ja ruuansulatus on erilaiset, joten ÄLKÄÄ syöttäkö IHMISTEN ruokaa. Se Mirjam Nummisen kirja on hyvä, sieltä löytyy mm Rafaelon kiusauksen ohje. Ja raakaa lihaa ja kanaa ja kalaa saa antaa, muttei mitään ihmisten lihamurekkeita tai muita juttuja. Kissa ei ole ihminen.


    • -86-

      mun 6kk vanha kissa syö kyllä purkkiruokia ja muroja mutta sillä on sama tapa yrittää peittää ruokiaan...ollaan mietitty että onko se mielenosoitus siitä että ruoka ei ole mieleistä?

      • ...

        muroja!? ei kissat syö muroja!


    • Lihansyöjä

      Kannattaa kokeilla jotain kunnon kuivamuonaa, ainakin Orijen ja Applaws tekevät sellaisia joissa on noin 80 prosenttia lihaa. En ihmettele jos markettiraksut tai edes suurin osa eläinkauppojen ruoista eivät kunnolla kelpaa, kun maisseineen ja vehnineen ne vastaavat lihansyöjäkissoilla jotakuinkin sitä että ihminen söisi pelkkää makaronia päivät pitkät.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      80
      3389
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      1992
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1901
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1558
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1405
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1395
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1109
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1048
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      854
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      840
    Aihe