Hyvinvointivaltion tulevaisuuden näkymät

pariuutisleikettä

Julkisen talouden rahoitusvaje kasvaa. Suomessa tilannetta yritetään nyt korjata nostamalla veroja.
Sosialistit joutuvat hakemaan hattu kourassa lisää velkaa. Mutta kauanko halpaa velkaa saadaan? Isojen velkojien luottoriskit kasvavat (vrt Islanti) ja velka kallistuu. Hyvinvointivaltion romahtamisesta ei kuitenkaan voida puhua ennenkuin virkamiehiä joudutaan irtisanomaan oikein joukolla. Ja siihen voi mennä vielä kymmeniä vuosia.






Kuntien verotulot laskee 2010

Kuntien synkät vuodet vasta edessä
01.03.2009 MTV3


Kuntien vaikeat ajat ovat vasta edessä, ennustaa kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen. Verkkoapilan haastattelema Jalonen uskoo, että talouden heikkeneminen näkyy kunnissa jo tänä vuonna, mutta vaikeimpia aikoja eletään vuosina 2010 ja 2011.




Kuntatalous syöksyy ennätysvauhdilla
15.03.2009, MTV3


Yhteisöverotulojen hiipuminen rassaa isoja kuntia, veroäyrin nostaminen monin paikoin harkinnassa Suomen kuntien taloudellinen tilanne on heikentynyt tämän
vuoden aikana huomattavan rajusti. Isojen, yli 40 000 asukkaan kuntien riesana on liike-elämän hiipuminen ja siitä seuraava yhteisöverojen kertymän aleneminen. Esimerkiksi Helsingissä yritysten maksama yhteisövero pienenee taloustaantuman takia jopa 130 miljoonaa euroa tämän vuoden aikana. Ison loven yhteisöverojen kuihtuminen tekee myös Tampereen kassaan.

- Kun 30 miljoonaa lähtee tuloja yhden vuoden aikana pois, niin ei olla kovin kaukana tilanteesta, jossa on mietittävä että mitä meillä on varaa ylläpitää ja mitä ei, Tampeen talousjohtaja Juha Yli-Rajala sanoo.
Yhteisöverotuottojen aleneminen on yllättänyt myös Kuntaliiton.

- Talouden tilanne heikkenee paljon nopeammin mitä uskallettiin aikaisemmin ennakoida. Kunnat ovat kevään aikana avanneet tämän vuoden talousarvionsa uudelleen. Käytännössä se tarkoittaa menojen uudelleen mitoittamista, tehostamista ja aliresursointia.
Kuntaliitto ei ota kantaa siihen, pitäisikö valtion määrätä kunnille leikkauslistoja, jotta kunnat voisivat lain nojalla karsia palveluita, joita ei resurssipulan takia voida ylläpitää.

Liike-elämän supistumisesta johtuva yhteisöverotulojen
romahtaminen, lomautuksista ja irtisanomisista johtuva
kunnallisverotulojen aleneminen pakottavat monet kunnat
pohtimaan veroäyrin korottamista.

Kuntaliitto muistuttaa, että osa kunnista on jo ennestään erittäin velkaisia, eikä lisävelanotto ratkaise varsinaista ongelmaa: liian pieniä tuloja suhteessa menoihin.

15

2145

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • loppu lähelläkö

      Koko homma laskuttaa veronmaksajia jo noin miljardilla vuodessa ja summa nousee joka vuosi.
      Uusia pakolaisia on tulossa 6000 ja mitä on kulut?
      Ja minkälaisiin määriin pakolaisten virta tulee nousemaan, sillä ruoka ja juomakelpoinen vesi tulee loppumaan ylikansoittuneissa maissa?

      • tehdä ero

        eri maahanmuuttajaryhmien välillä. On pakolaisia, turvapaikanhakijoita ym.. Heillä on eri status. Mielestäni pakolaisia voidaan ottaa vastaan rajoitetusti. Turvapaikanhakijoita ei tarvitse eikä ns. taloudellisia pakolaisia eikä työn perässä muuttajia.


    • Suomesta hävitettiin

      1990-luvun laman myötä. On vain valtio samassa kastissa kuin Iso-Britannia tai Italia.

      • lama näkyy

        Näin on ei tämä ole ollut hyvinvointivaltio enään 20 vuoteen muille kuin politikoille ja poliittisin perustein valituille suojatyöläisille.
        Ei niin tyhmää olekkaan joka ei ymmärtäisi että tällä menolla mennään päin helvettiä. Ihmisiä ajetaan ulos työpaikiltaan kiihtyvään tahtiin, johtajat nostaa palkkojaan pieneläkeläisten veroja korotetaan. Työtä ei voi ottaa vastaan koska rangaistaan.


    • yli miljoona työtöntä

      Pekkarinen: Jopa 100 000 uutta työtöntä (21.03.2009 MTV3)

      Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) pitää aitona uhkana, että maahan tulee 100 000 uutta työtöntä vuoden sisällä.

      Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) puolestaan ennustaa, että edessä on ainakin neljän vuoden taantuma. Hän kehottaa Verkkoapilan haastattelussa suomalaisia varautumaan tulevina vuosina veronkiristyksiin ja menoleikkauksiin, vaikka tässä vaiheessa niihin ei vielä ole syytä ryhtyä.


      Nuorisotyöttömyys räjähti nousuun 21.03.2009 MTV3, Outi Airola


      Nuorisotyöttömyys on pahentunut nopeasti. Tammikuun lopussa työttömiä nuoria oli jo 30 000 eli kolmanneksen enemmän kuin vuosi sitten. Tilanne saattaa edelleen huonontua nuorten kohdalla: irtisanomistilanteessa yrityksistä lähtee ensimmäisenä määräaikainen työväki, joka on yleensä nuorta. Nyt kaikkien alojen osaajia on hyvin saatavissa, ja nuoret joutuvat kilpailemaan aika paljon kovemmilla työmarkkinoilla, sanoo Kokkolan työvoimatoimiston johtaja Matti Sykkö.

      • on kysymys,

        niin on enemmän kuin todennäköistä, että tänne saadaan taas generoitua oikein kunnon työttömyysluvut. Siksi tyhmiä ovat päättäjämme. Kun ei taidot riitä niin ei riitä!


    • verotulot ehtyy

      Työttömyys on rajussa nousussa Suomessa
      MTV3 24.03.2009


      Työttömyys on lähtenyt rajuun nousuun. Tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste kohosi helmikuussa 7,6 prosenttiin vuoden takaisesta 6,4 prosentista.

      Työllisiä oli vuoden 2009 helmikuussa Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 2 441 000 eli 25 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

      Työllisten määrä väheni erityisesti Oulun ja Lapin lääneissä.

      Jatkuvaa kokoaikatyötä tekevien palkansaajien määrä väheni 84 000 henkeä, kun taas määrä- ja osa-aikaisten palkansaajien määrä kasvoi.

      • tilastokikkailu

        Tilastot saadaan näyttämään paremmilta kun työttömiksi ei lasketa

        1) karenssissa olijoita
        2) opiskelemaan pakotettuja (ilman toivoa työllistymisestä = todellisuudessa työtön)
        3) työkkärin kursseilla olijoita
        4) sairauspäivärahan saajia
        5) rekisteröintivaiheessa olevia
        6) pakkotyöllistettyjä työttömiä
        7) työkkärin ulkopuolelle paenneita työttömiä
        8) harjoittelussa olijoita
        9) .
        .
        .


        kun eri ryhmiä valitaan pois näistä todellisuudessa työttömistä, niin saadaan kauniit työllisyysluvut


        Todellisuuden työttömyys prosentti on jotain 15%...20%


    • taantumaa pukkaa

      Suomi on kuralla
      MTV3 08.04.2009

      Suomen talous supistui tammikuussa 9,8 prosenttia vuoden takaisesta. Pudotus on jyrkentynyt selvästi joulukuusta, jolloin tuotanto väheni tarkistettujen lukujen mukaan 5,9 prosenttia.

      Tilastokeskuksen mukaan teollisuus ja rakentaminen romahtivat tammikuussa peräti 17 prosenttia. Taantuma on iskenyt myös palveluihin, jotka supistuivat reilut 6 prosenttia.

    • alaspäin mennään

      Ulkomaankaupan raju lasku jatkunut
      MTV3 09.04.2009

      Ulkomaankaupan poikkeuksellisen kova lasku on jatkunut helmikuussa. Vienti supistui Tullihallituksen julkistamien ennakkotietojen mukaan 36 prosenttia vuotta aiemmasta. Lasku oli yhtä nopeaa kuin tammikuussa. Tuonnin arvo väheni helmikuussa 31 prosenttia. Suomen viennin arvo pieneni 2 miljardilla eurolla vuotta aiemmasta.




      Teollisuustuotannon pudotus jatkuu jyrkkänä
      09.04.2009 MTV3


      Teollisuustuotannon jyrkkä pudotus jatkui helmikuussa. Teollisuuden tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa 22,2 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammikuussa teollisuustuotanto väheni 21,8 prosenttia vuoden takaisesta. Kolmen viime kuukauden aikana teollisuustuotannosta on vähentynyt viidennes vuoden takaiseen verrattuna.

      Helmikuussa kaikkien päätoimialojen tuotanto laski. Kemianteollisuuden tuotanto laski runsaat 15 prosenttia. Metalliteollisuuden tuotanto laski lähes 24 prosenttia. Eniten tuotanto laski metsäteollisuudessa 32 prosenttia.

    • verotulot ehtyvät
      • ostovoima laskee

        http://www.yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2009/10/yritysten_maksama_yhteisovero_romahtaa_puoleen_1054378.html

        Yritykset maksavat voitoistaan yhteisöveroa, jonka tuotto jaetaan kunnille, seurakunnille ja valtiolle. Ylitarkastaja Ilkka Karjalainen Verohallituksesta arvioi, että koko vuoden kertymä jää vaatimattomaksi.

        - Ihan viimeaikaisten tietojen mukaan määrä saattaisi tippua viiteenkymmeneen prosenttiin, toisin sanoen yhteisöverojen kertymä olisi vain puolet viime vuodesta.

        pörssiyhtiöiden tulokset ovat pudonneet ja veronmaksukyky alentunut. Näistä merkittävä osa on vientiyrityksiä.

        - Pienellä ja keskisuurella yrityssektorilla on paljon kotimarkkinayrityksiä, ja siellä talouskriisi ui läpi pidemmällä viiveellä ja ehkä vähä loivemmin, kuvailee Lindholm.


        Kotimarkkinoilla toimivilla yrityksillä on edessään ensi vuonna tiukat ajat. Kasvava työttömyys leikkaa suomalaisten ostovoimaa. Lisäksi yrityksen kassan pohja saattaa usein häämöttää, koska asiakkailla on yhä enemmän maksuvaikeuksia.


    • failing economy

      http://www.mtv3.fi/uutiset/talous.shtml/arkistot/talous/2009/11/991331

      Kansantalouden tuotanto sukeltaa yhä
      06.11.2009 (MTV3 - STT)

      Tilastokeskuksen mukaan kansantalouden tuotanto väheni elokuussa työpäiväkorjattuna 8,4 prosenttia vuoden takaisesta. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen tuotannon suhdannekuvaajasta.

    • velkaa otetaan

      http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2009/12/1017474

      Valtiovarainministerin mukaan valtion jättimäinen velanotto on paras todiste siitä, että hallitus pyrkii nimenomaan lieventämään laman seurauksia.

      - Eli hallitusohjelma ei ole estänyt järkevää reagointia talouskriisiin, Katainen muistutti.

      Yhä suurempi osa valtion menoista katetaan velkarahalla, ja ministeri Katainen varoittelikin eduskuntaa jo ylivelkaantumisesta ja jopa valtion luottoluokituksen heikkenemisuhasta.

      • Ja samaan

        aikaan rahaa pumpataan afrikkalaisille sotaloordeille, doping-urheilijoille, psykologeille, psykiatreille, ja kaikenmoisille konitohtoreille!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8366
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2555
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe