Tämän pitäisi ilmeisesti olla ihan helppoa, mutta kun en vaan osaa :( Elikkä tehtävä on tälläinen olisi hienoa, jos joku osaisi neuvoa.
Vety ja kloori muodostavat vetykloridia 930 Celsiuksen lämpötilassa H2(g) Cl2(g) >< 2HCl(g)
K=7.6 * 10^8
Laske seuraavien reaktioiden tasapainovakioiden arvot 930 Celsiuksen lämpötilassa.
a) 1/2 H2(g) 1/2Cl2(g) >< HCl(g)
b) 2 HCl(g) >< H2(g) Cl2(g)
PS. >< kuvaa sitä edestakasin nuolta :)
Tasapaino vakio
6
1477
Vastaukset
- määritelmä
Lue ihan ensimmäiseksi oppikirjasta ja wikipediasta tasapainovakion määritelmä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tasapainovakio
Sen jälkeen mieti miten reaktioyhtälöstä voidaan kirjoittaa tasapainovakion lauseke, ja miten muutokset kohdissa a) ja b) vaikuttavat alkuperäisen reaktioyhtälön tasapainovakion lausekkeeseen.
Tämän pohdiskelun jälkeen sinä varmaankin jo _ymmärrät_ mitä tasapainovakiolla oikeasti tarkoitetaan, ja pystyt sitten ratkaisemaan tehtävän kahdessa sekunnissa. - Tasapainoton
No siis sain siitä tämmöisen yhtälön:
x/0,5x^2=7.6*10^8
onko toi alku sinne päinkään ?- Tasapainaton
Niin toi oli siis tuohon A kohtaan.
- matematiikkaa!
Millä perusteella sinä olet ottanut nuo kaikki x:t? Jos merkitset jotain x:llä, niin sinun pitää kertoa mikä se x on.
Kun olet päätynyt tuollaiseen yhtälöön, niin sinun on pitänyt tehdä virheellinen olettamus että [H2]=[Cl2]=[HCl]. Paitsi että tämä on puhtaasti väärä olettamus, niin myös tehtävän ratkaisemisen kannalta väärä lähestymistapa.
-------------------------
Aloita näin:
Kirjoitetaan aluksi esimerkin reaktiolle
H2(g) Cl2(g) >< 2HCl(g)
tasapainovakion lauseke määritelmän mukaisesti
K = [HCl]^2/([H2]*[Cl2]) = 7,6*10^8
Sitten kirjoitat vastaavat lausekkeet kohdille a) ja b). Ja tämän jälkeen vertaat näitä lausekkeita toisiinsa ja mietit miten potensseissa olevat erot vaikuttavat lausekkeen tulokseen.
Raktioyhtälöllä kuvataan missä suhteessa yksittäinen molekyyli reagoi jonkun toisen molekyylin kanssa ja millainen muodostuva tuotemolekyyli on. Reaktioyhtälö ei itsessään sisällä mitään informaatiota siitä, kuinka monta molekyyliä sadasta reagoi tuottaen rektioyhtälön oikealla puolella olevaa molekyyliä, mutta se kertoo sen, että jos reaktio tapahtuu yhdenkin molekyylin kohdalla (sadasta) niin mitä tulee tuotteeksi (edelleen erinäisin rajauksin muiden vaihtoehtojen suhteen jne.)
Tasapainovakio taas nimenomaan kertoo sen, kuinka monta molekyyliä sadasta reagoi tuottaen tuotetta. Jos vakio on 1, niin yksinkertaisessa tapauksessa n. 50 molekyyliä sadasta reagoi. Huomaathan, että reaktioyhtälön kertoimet esiintyvät tasapainoyhtälön eksponenteissa!
Koska eksponentit ovat viheliäisiä, niin reaktioyhtlöt kannattaa sieventää, jos mahdollista. Kahdella samalla rektioyhtälöllä on tietenkin sama tasapainovakio ja käänteisreaktioilla vakiot ovat käänteislukuja keskenään jne.
Alkutilanteessa (ennen reaktion tapahtumista) meillä voi olla lähtöaineen (suhteellinen) konsentraatio [1] vasemmalla puolella. Tällöin oikealla puolella tuotteen konsentraatio on tietenkin [0]. Tasapainossa oikealla puolella tuotteen konsentraatio voisi olla [x] ja siitä sitten lasket lähtöaineen konsentraation ja sijoiteta tasapainovakion yhtälöön josta ratkaiset x:n. Jos x on lähes 1 tai 0, (tasapainovakio on hyvin suuri tai hyvin pieni) niin sitten voi matematiikan muuten loppuessa approksimoida korkeampien asteiden termejä vakioiksi.- Hmmmmmmm....
Aloita näin:
Kirjoitetaan aluksi esimerkin reaktiolle
H2(g) Cl2(g) >< 2HCl(g)
tasapainovakion lauseke määritelmän mukaisesti
K = [HCl]^2/([H2]*[Cl2]) = 7,6*10^8
-------------------------
a) olisi K= [HCl]/([H2]^0,5*[Cl2]^0,5 eli tämä olisi tuon esimerkin juuri
b) olisi K=([H2]*[Cl2])/[HCl]^2 eli tämä olisi tuon esimerkin käänteisluku
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 417014
- 323948
- 463367
- 402959
- 172736
- 372238
- 162196
- 412153
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons472107- 402068