en voi olla kommentoimatta, että tämä kaaso ja bestman homma on mennyt jo mielstäni "vouhutukseksi". Mistä ylipäätään tälläinen systeemin on Suomeen pesiytynyt, ei ainakaan perinteenä? Saanko kaiken maailman häämessut ja muu kaupallisuus tälläisen häävouhotuksen aikaiseksi? Pääsee sitä naimisiin vähemmälläkin touhulla. Kirkossa ollaan puolituntia, eikö kaunis joko vanha tai pelistetty moderni kirkko riitä - pitääkö sitä vielä koristella? Hääpaikallakin riittäisi vähempikin koristelu ja puunaaminen.
kakkosTV:n hääohjelmassa ( hyvin nuori pari, sulhanen vielä intissä...) sulhasen kaveri sanoi hyvin, että tämä on jo suuruuden hulluutta...
Pareille olisi varmaan sille rahamäärällä parempaakin käyttöä.
Toivottavsti en tule väärin ymmärretyksi. Toki ihmiset saa häänsä viettää, mutta muistakaa nyt hyvät ihmiset maltillisuus.
Sivusta seuraten
4
2735
Vastaukset
- kaaso-09
Olen täysin samaa mieltä kanssasi ja tuntuu että koko naimisiin meno on tehty niin kaupalliseksi kuin voikaan tehdä. Onneksi hyvä ystäväni jonka kaaso olen kesällä niin tajuaa myös itse sen :)
- Nimetön
No totta kai jokainen haluaa muistaa sen päivän kun niitä omia häitä on juhlittu ja miten sali oli koristeltu. Ja onhan se hienoa illan aikana miettiä että näin kauniin tästä paikasta sai ja tämä kaikki on itse tehty, ja kuinka paljon tähän on vaivaa nähty. Mutta kyllä se on sen arvoinen. Ei minunkaan mielestäni hienoa juhlapaikkaa tarvitse kauheasti koristella, mutta sen verran että siellä se pieni oman kädenjälki näkyy illan aikana.
- ei vielä dementoitunut..
mutta ei mitään harmaata muistikuvaa miten juhlasali oli koristeltu...pitää katsoa oikein kuvista.
- mistä mikin tulee
Bestman:
Periytyy ajalta 200 jkr, jolloin kosimisen sijaan vaimo ryöstettiin. "Sulhanen" otti mukaansa parhaaksi katsomansa miehen, "Best manin", kylästään ja lähti vaimon hakuun. Tämän "Best manin" tehtäviin kuului mm. seremonian aikana vahtia, etteivät kiukkuiset naapurikylän miehet tulleet ryöstämään neitoa takaisin.
ja
Kaaso:
"Hyvä kaaso, kaunis kaaso, valkia, verevä kaaso, istuta ilosykeröt, ilolakki päähän laita, ilo paa palmikkoon. Älä paa huolta hunnun alle, pahaa mieltä palmikkoon."
Kaason tehtävää on kautta historian pidetty kunniatehtävänä ja kaasoksi haluavia oli monia. Yleensä kaaso oli morsiamelle läheinen naissukulainen, vanhempi ja arvostettu, ehkä isän sisar, morsiamen naimisissa oleva vanhempi sisar tai äidin täti. Ortodoksisilla paikkakunnilla kaaso oli morsiamen kummi, pohjoisessa puhemiehen vaimo ja joillain paikkakunnilla taas ensisijaisesti veljen vaimo. Sukulaisuutta pidettiin joka tapauksessa tärkeänä kaasonvalintakriteerinä, sillä ei -sukulaisen kaason pelättiin noituvan morsiamen.
Myös morsiamen pukijaa alettiin jossain vaiheessa kutsumaan kaasoksi, vaikka alun perin, aina 1800-luvun loppupuolelle asti morsiamen pukeminen ei kaasolle varsinaisesti kuulunutkaan. Joillain paikkakunnilla kaasojen tehtäviin kuului myös vieraiden kestitseminen. Kaaso on saattanut toimia jopa puhemiehenäkin, mutta sitä on yleisesti pidetty epäsopivana ja kaason neuvottelemia liittoja heikkopohjaisina.
1900-luvun taitteessa kaason tehtäviin kuului jo morsiamen pukeminenkin ja morsiamen vieressä istuminen hääaterialla sekä erinäiset muut pukeutumiseen ja riisuuntumiseen liittyvät tehtävät. 1900-luvun alussa kaasoa on myös kuvailtu seuraavasti: "pulska nainen, komeasti ja koreasti puettu", joka avusti morsianta morsiamenapukeruumatkalla.
eli aikas kauan tämä perinne on jo ollunna :)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Oulaisen vaalitulos: Vahva alku, mutta lisää toimia tarvitaan
Hallituksen toimet rikollisuutta vastaan alkavat tuottaa tulosta. Puolueväriin katsomatta demokratian valtaa ja perustus167160- 1992537
Yh:n pihalla aina eri auto
Ompa jännä seurata ohiajaessa, että millainen auto on nyt erään yksinhuoltajan pihassa. Näyttääpä siellä taaskin olevan1021977En vittujakaan enää välitä sinusta nainen
Toivottavasti en näe sinua enää koskaan. Jos näen, niin en ole näkevinäni. Et merkitse minulle enää mitään.761527Exän käytös hämmentää (taas)
Osaisivatko palstan herrat kenties helpottaa tulkitsemista? Toki naispuolisetkit saavat antaa tulkinta-apua, mutta nyt k1911079- 41990
Olet minua
vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va46959- 77863
- 45729
Susanna Laine paljastaa - Tästä farmilaiset yllättyvät joka kaudella: "Ettei olekaan niin paljon..."
Farmi Suomi vie Pieksämäelle maaseudulle ja suosikkirealityn juontajan puikoissa on Susanna Laine. Uudella kaudella muka7718