vilja-allergiako?!

.......

Meillä 6kk ikänen tyttö ja nyt ollaan pikkuhiljaa alotettu puuron syönti(kaura). Äsken huomasin et oli tullu alaselkään pikkusia näppylöitä. Ja tämä on jo toinen kerta ku kaurapuuron jälkeen tulee nuita näppylöitä.Edellisellä kerralla näpyt lähti heti kun lopetin puuron. Nyt sit kokeiltiin uudestaan ja sama toistu. Et tulee vaan heti mieleen allergia:( Onko kellään kokemuksia mitä sit kannattas kokeilla.Muita viljoja ei olla vielä kokeiltu. Ja miten ne näin pieneltä toteaa vilja-allegian?!

6

833

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -------

      Noin pienellä allergiat todetaan altistustestillä, eli niin että lapselle ei anneta altistettavaa ruokaa 2 viikkoon, ja sitten alletaan lääkärin valvonnassa tietty määrä. Jos ei oireita tule sen muutaman tunnin aikana, kun ollaan lääkärin valvonnassa, jatketaan ko. ruoan antamista kotona.

      Vilja-allergia testataan lääkärin valvonnassa yleensä n. 1 vuotiaana. Ja testi tehdään erikoislääkärin valvonnassa, eli neuvolan/tk:n lääkäri voi laittaa lähetteen testeihin. Tai toinen vaihtoehto on että menee yksityiselle lastenlääkärille, joka tekee ko. testejä.

      Seuraavaksi puuroksi kannattaa kokeilla riisi, jos ette jo sitä ole kokeilleet. Vehnääkin voi kokeilla, mutta hyvin varovasti, eli tosi pienellä aloitusannoksella. On nimittäin ihan mahdollista, että lapsesi on allerginen vain kauralle.

    • kans

      Viljoja testattu. On kaikille kotimaisille viljoille allerginen.

      Nyt kannattaa tehdä niin, että jätät kauran pois kahdeksi viikoksi ja sitten pieniä määriä annat sitä. Eikä mitään uusia ruoka-aineita anneta tämän 2vko aikana eikä altistusaikana. Meidän pojalle tehty altistukset ohjein:
      Pumpulipuikolla sipaistaan veteen tehtyä puuroa(teillä kauraa) korvan taakse, odotetaan 15min. ja jos oireita(punoitusta, kutinaa, näppyjä,turvotusta, kipuitkuilua..) ei tule niin sipaistaan ylähuulen päälle, odotetaan taas 15 min. ja jos ei oireita niin suun kautta annetaan 1g. Odotetaan tunti ja jollei oireita niin seuraavaksi 5g annetaan puuroa, odotetaan tunti. Jos ei oireita niin annetaan 10g.
      Jos tästä ei tule oireita niin seuraavana päivänä annataan 10g 10g, jollei oireita niin kolmanena päivänä annetaan min. 20g ja tästä eteenpäin vapaasti parin päivän ajan (max. viikon altistatte). Jos oireita ei kokeilun aikana tule niin allergiaa ei ole tai on todella pientä. Altistus on lopetettava heti oireiden tultua ja oireista, määristä on pidettävä altistuspäiväkirjaa(joka päivästä siis). Tällä altistuksella selviää onko allergiaa ja kuinka herkkä kyseiselle ruoka-aineelle on. Meidän pojalle tuli rukiista kauheat ihottumat jo toisena altistuspäivänä.

      Kannattaa muita viljoja kokeilla varovasti koska ette niitä olleet antaneet vielä. Jos alkaa tuntua, että kaikki viljat aiheuttavat oireita niin kannattaa pyytää lähetettä lastenpolille ja lähteä lääkärin kanssa purkamaan asiaa. Viljoja kun ei saisi ominpäin mennä poistamaan lapsen ruokavaliosta ainakaan pitkäksi aikaa. Ota asia puheeksi myös neuvolassa ja vaadi päästä lastenlääkärille jos allergioita alkaa ilmaantua enemmän! Meidän poika pääsi vasta kun kananmunasta turposi. Laittoivat sitten ensiavusta lähetteen lääkärille ja PRICK-testeihin. Siitä tapahtumasta lähtien on löytynyt ainakin 3allergiaa lisää. On rankkaa itse testailla kaiken maailman ruoka-aineita, helpompaa lääkärin kautta ollut!

    • tattarijauhoista

      Sen voi tehdä veteen, on hyvää.
      Testaa sitä, ennen kotimaisia viljoja.

      Osta nimenomaan tattarijauhoja, ei tattariryyniä.

      Yksityisellä lääkäriasemalla tehdään allergiatestejä ja sieltä saa hyvää ohjeistusta ja apua, sekä seurantaa. Sinne pääsee nopeasti.

    • Vehnä, ruis ja ohra sisältävät monimutkaisia prolamiineja ja gluteliineja joista tulee vahvaa gluteenia leivottaessa.
      Kauran prolamiinirakenne on yksinkertaisempi, ja leivotaessa sen muodostama gluteeni ei ole samanlaista, joten kaurasta ei saa esim tehtyä "lendipullaa" tai "karjalanpiirakan pohjaa", johon vaaditaan hyvät gluteeniominaisuudet.
      muta silti kaurassa on aminohappopeptidirakenteita jotka voivat varsinkin aiheuttaa ihoallergioita, Esim Dermatitis herpetiformispotilaat eivät siedä edes kauran prolamiineja ja gluteliineja. Kaura voi ylläpitää ikäviä ihottumia, vaikka ei samalla tavalla riko suolta kuin muu kotimainen vilja
      Mutta onhan sitä maissipuuroa, polenta-maissipuuroa,riisipuuroa. Jos suvussa on keliakiaa, dermatitis herpetiformista, psoriasista (psorissakin on syynä 5-10 %:ssa gluteeni), kaura voi olla kiusallinen ihokutinan aiheuttaja.

    • Itse kokeilemalla

      Meillä kävi kaurapuuron kanssa samalla tavalla, mutta minä pönttö jatkoin sen antamista näppylöistä huolimatta, koska neuvolasta neuvottiin, että pienet näppylät ei haittaa. 3 viikon jälkeen vatsa tuli todella kipeäksi ja yöt menivät huudoiksi... Että se niistä neuvolan neuvoista. Vilja-allergioita ei altisteta sairaalassa, paitsi vehnä ennen vuoden ikää, kun siitä saa sitten jonkun hoitotukirahan (20E/kk tai jotain sinnepäin). Eli viljat pitää vain itse kokeilla. Meillä ei käynyt myöskää ohra eikä ruis eikä vehnä, ei tattari. Tällä hetkellä kokeilussa hirssi. Riisi on käynyt meillä, josta on väännetty puurot ja ruoat. Aluksi saattaa tulla vähän näppylöitä, kun kokeilee uusia ruoka-aineita, mutta kyllä sinä itse sitten huomaat, kun raja tulee vastaan. Vauvan olo tulee epämukavaksi ja tuskaiseksi aika pian, kun joku ei sovi hänelle. Joskus siihen saattaa mennä kyl vaikka kuukausi... Kokeile riisiä, hirssiä, teff hiutaleita tms. ekaksi? On aika todennäköistä, että noi suomalaiset viljat eivät käy muutkaan, niin kokeile eksi muita? Myöhemmin voi taas palata kokeilemaan kotimaisia :)

    • äitipöllö

      Kun kokeilee viljatuotteita lapselle, jolla epäilee vilja-allergiaa, tai se on jo todettu, kannattaa etsia sellaisia viljatuotteita, joissa ei ole jäämiä muista viljoista. Esim. Puuppolan Aitokaura on ainut tavallisissa kaupoissa myytävä kaurahiutale, jossa ei ole muiden viljojen jäämiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      101
      1912
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1397
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1238
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1167
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      65
      1148
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      81
      994
    7. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      980
    8. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      976
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      793
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      778
    Aihe