RÖNTGENSÄTEILY!!!

huolestunut äippä

Poika 1,5v meni ja nielaisi kolikon, jonka takia hänestä piti ottaa 2 kertaa vatsanalueen natiiviröntgen. Lopuksi vielä nukutettiin ja otettiin tähystyksellä kolikko pois! Nyt olen yöt valvonu ja miettiny, onko lapsellani nyt suurentunut riski sairastua syöpään?? Onko näissä oleva säteilyn määrä iso? Onko kokemuksia tai tietoa asiasta??! Olisin kiitollinen vastauksista!

9

4116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • .......

      Minun lapsellani tutkitaan munuaisia ja hän on ollut jo 3kk ikään asti 3 kertaa kuvissa. On laitettu varjoainetta, radioaktiivista ainetta ja ollut magneetti ja tavallisessa röntgenissä. Olen jutellut rtg-hoitajien kanssa tästä säteilystä ja he ovat sanoneet ettei siitä tulisi olla huolissaan, määrät ovat ainakin näissä meidän tutkimuksissa olleet sitä luokkaa mitä jokainen ihminen saa joka päivä (radon-säteilyä, avaruussäteilyä jne). Sanoi myös että yksi ulkomaanmatka lentokoneella tehtynä aiheuttaa enemmän säteilyä kun se radioaktiivinen aine... Eli en nyt vielä olisi kauhean huolissaan.

    • älä huolehdi!

      kyseisen röntgenkuvauksen sädeannos on keskimäärin 2 mSv (milliSievertiä), mikä vastaa n. 8 kk:n taustasäteilyannosta. Eli käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että poikasi kumulatiivinen säteilyannos vastaa tällä hetkellä 3-vuotiaan keskimääräisen lapsen elämänsä aikana saamaa säteilyä. Kuulostaako pahalta? 3-vuotiaalle taustasäteilyn aiheuttama syöpäriski on aika mitätön.

      Tässä vielä mittakaavaa:
      Suomalainen saa keskimäärin 3,7 mSv säteilyannoksen vuodessa, josta suurin osa tulee hengitysilman radonista. Jos lennät edestakaisin Roomaan, saat lentomatkan aikana kosmista säteilyä n. 0,018 mSv annoksen.

      Tutustupa STUKin sivuihin!

      http://www.stuk.fi/

      http://www.stuk.fi/sateilyn_kaytto/terveydenhuolto/rontgen/fi_FI/annoksia/

    • äippä

      En olisi huolissani, jos kerran lääkärit ovat katsoneet sen tarpeelliseski, hyödyt ovat isommat kuin haitat! Omalta pojaltani on otettu keuhkokuvia ensimmäisten 3kk aikana n.50 keskosuuden ja hyvin huonon keuhkotilanteen takia, enkä ole ollenkaan huolissani syöpäriskistä. Eiväthän lääkärit niin tekisi jos se olisi vaarallista!

      Joten ota rauhallisesti ja nauttikaa koko perhe keväästä:)

    • huolestunut äippä

      Kiitos kaikille vastauksista!! Oloni huojentui huomattavasti :)

    • :D

      itteäni kuvatti miljoona kertaa eikä näy vielläkään mitään jotenpa eikat mitään syytä huoleen :D

    • gammaray man

      röntgenkuvat ei aiheuta vielä kovin paljon säteilyannostusta mutta yksi isotooppitutkimus, se radioaktiivinen aine aiheuttaa enemmän kuin vuoden keskimääräisen säteilyannoksen kerralla jos keskimäärin saa 3,7mSv niin tutkimuksesta saa 4,2mSv:
      http://www.stuk.fi/sateilyn_kaytto/terveydenhuolto/radioaktiiviset/fi_FI/radioaktiiviset_aineet/

      Minultakin otettiin 80-luvulla paljon röntgenkuvia muutaman vuoden ajan sairaalassa kontrollikäynneillä, tehtiin tuollainen isotooppitutkimus (luuston gammakuvaus) ja vähän aiemmin Tshernobylikin oli possahtanut joka ilmeisesti aiheutti vielä lisää pientä säteilykuormaa, olin tuolloin 11v ja täällä vaan vielä ollaan edelleen :)

      • säteilystä

        Vatsan natiiviröntgen tutkimus on tavallisista natiivitutkimuksista yksi eniten säteilylle altistava tutkimus. En olisi silti huolissaan, kun kuvalle on todella ollut tarve. Lapsena altistuminen on kuitenkin vararallisinta, ja säteily voi aina aiheuttaa syöpää. Nämä ovat kuitenkin satunnaisriskejä. Jos on altistunut paljon säteilylle, mahdollinen tästä alkunsa saanut syöpä ilmenee useamman vuoden päästä. Siihen vaikuttaa kuitenkin niin moni asia! Turvallista säteily ei ole, mutta vaarallisempiakin asioita on. Lääkärin lähettäessä tutkimukseen syyn tulee olla aina perusteltu, eli hyöty on suurempi kuin haitta. Esimerkiksi tupakointi on paljon vaarallisempaa :) turha huolestua!

        Terv. Röntgenhoitaja


    • vähänhidasvastaus

      Minua harmittaa aivan sama asia. Lapseni nielaisi myös kolikon. Lisäksi natiiviröntgenit olivat aivan turhia, kun ne tulkittiin täysin väärin. Oikean tulkinnana sain vasta yksityisellä käydessäni ultrassa. Hän se huomasi kolikon olevan vielä mahassa, vaikka röntgenissä se muka oli suolistossa.

      Poistettiin nukutuksessa se kolikko sitten.

    • nbvcgfdssdf

      Mitä pienempi lapsi, sen vaarallisempaa säteily on, koska lapsen kudokset ovat herkemmät kuin aikuisen. Tämä ei siis tarkoita sitä, että lapsella on enemmän aikaa kehittää syöpä vaan sitä, että hyvin pienen lapsen kudokset eivät kestä säteilyä kovin hyvin.

      Se kenelle se syöpä tulee, mistä sen tietää ja kannaattaako sellaista asiaa murehtia etukäteen? Tilastollisesti on äärimmäisen pieni riski sairastua lapsena tai nuorena aikuisena syöpään. Mielestäni turha miettiä sallaisia asioita. Tilastollisesti lapsella on paljon suurempi riski jäädä auton alle. Eihän tällaisia asioita kannata vatvoa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      47
      3423
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      10
      2060
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      22
      1545
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      15
      1404
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      11
      1371
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      19
      1285
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1198
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1125
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      9
      1073
    10. 22
      1057
    Aihe