pikaisempaa viiniä?

kunnon ohje puuttuu

Miten tehdään kaupan tuoremehuista viiniä? Vaikkapa Rainbow-omenamehusta? Miten monta litraa mehua, lisätäänkö vettä, entä sokeria? Entä jos käytän pikahiivalla? Tuleeko sakkaa ja millä poistan sen? Näihin kysymyksiin jos joku osaisi vastata, olisin kiitollinen. Ja eikä sitten mitään nitinöitä, onko vai eikö tällaisen viinin teko laitonta. Vain asiallisia ohjeita niiltä joka ovat itse kokeilleet ja hyväksi havainneet.

8

6607

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tule mitään

      viiniä, vaan kiljua - varsinkin tuolla reseptillä.

      • puhua viinistä

        kun tekee kiljua. Viini tehdään eri rypelelajeista viinialueilla. Suomi ei kuulu viinin viljelyalueisiin eikä viiniä tehdä. Ne kotimaiset "tilaviinit" eivät ole mitään oikeaa viiniä. Sinun tuleva kura ei ole senvertaa viiniä.


      • kysymyksiini
        puhua viinistä kirjoitti:

        kun tekee kiljua. Viini tehdään eri rypelelajeista viinialueilla. Suomi ei kuulu viinin viljelyalueisiin eikä viiniä tehdä. Ne kotimaiset "tilaviinit" eivät ole mitään oikeaa viiniä. Sinun tuleva kura ei ole senvertaa viiniä.

        ei tule vastausta. Noh, kokeillaas uudestaan: Sama juttu, kun oli aloituksessa, mutta muutetaan sana "viini", kohdalle "alkoholipitoista nestettä". Ja, hei ihan oikeesti, jos ette osaa vastata varsinaisiin kysymyksiini, niin ohittakaa tämä juttu ilman nokkelia kommenttejanne.


      • Saukki
        kysymyksiini kirjoitti:

        ei tule vastausta. Noh, kokeillaas uudestaan: Sama juttu, kun oli aloituksessa, mutta muutetaan sana "viini", kohdalle "alkoholipitoista nestettä". Ja, hei ihan oikeesti, jos ette osaa vastata varsinaisiin kysymyksiini, niin ohittakaa tämä juttu ilman nokkelia kommenttejanne.

        Valitse lisäaineettomia mehuja. Mittaa mehun sokerimäärä/ominaispaino.
        Sen voi tehdä oeschle-mittarilla joita saa mm. marketeista joissa on viinitarvikeosasto.
        Veikkaisin mehun ökslepainon olevan n. 40-60 astetta. Siitä saa n. 8-10 p-% viinityyppistä. Jos haluat vahvempaa tulee mehun painoprosesntin olla vahvempi.
        Jälkimakeutta ei parane unohtaa lopputuloksessa jos ei käytä kuivaksi saakka.
        Suosittelen käymisen pysäyttämistä n. 10 asteen kohdalla (=puolimakea viinityyppinen juoma :)


      • Saukki
        Saukki kirjoitti:

        Valitse lisäaineettomia mehuja. Mittaa mehun sokerimäärä/ominaispaino.
        Sen voi tehdä oeschle-mittarilla joita saa mm. marketeista joissa on viinitarvikeosasto.
        Veikkaisin mehun ökslepainon olevan n. 40-60 astetta. Siitä saa n. 8-10 p-% viinityyppistä. Jos haluat vahvempaa tulee mehun painoprosesntin olla vahvempi.
        Jälkimakeutta ei parane unohtaa lopputuloksessa jos ei käytä kuivaksi saakka.
        Suosittelen käymisen pysäyttämistä n. 10 asteen kohdalla (=puolimakea viinityyppinen juoma :)

        Mittasin juuri appelsiini tuoremehun öksle-painon. Oli 50 astetta. Eli ainakin tuossa tapauksessa olisi hyvä lisätä sokeria että saadaan n. 80 astetta(sokerin määrä arviolta 3kg/25l). Silloin lopputuloksessa makeusasteeltaan 10 asteen (puolimakea) juoma olisi noin 12 %. Veikkaan että tuoremehuista tehtävät juomat ovat aika katkeran makuisia kuivana :P.


      • Saukki
        Saukki kirjoitti:

        Mittasin juuri appelsiini tuoremehun öksle-painon. Oli 50 astetta. Eli ainakin tuossa tapauksessa olisi hyvä lisätä sokeria että saadaan n. 80 astetta(sokerin määrä arviolta 3kg/25l). Silloin lopputuloksessa makeusasteeltaan 10 asteen (puolimakea) juoma olisi noin 12 %. Veikkaan että tuoremehuista tehtävät juomat ovat aika katkeran makuisia kuivana :P.

        Sen verran vielä ohjeeksi, että käymispakkauksessa olevia ohjeita on syytä noudattaa. Tuon juoman hinnaksi tulee aika korkea siksi ihmettelen miksi ei tekisi halvimmista valmispakkauksista. Lopputulos on parempi ja halvempi. :D

        Esim jos mehupurkki maksaa esim 70 senttiä ja tekee 25 litraa niin hinnaksi tulee kaikkinensa n. 1€/l kun halvimmista pakkauksista hinnaksi tulee n. 0,5-0,6€/l.


    • "kotikäyttäjä"

      saa "alkoholipitoista nestettä" jos siinä ei ole säilöntäaineita/lisäaineita. Laillista on tehdä "kotiviiniä" hedelmistä ja marjoista, perunasta tai viljasta tekeminen on kiellettyä. En osaa tarkkoja suhteita mehulle antaa, olen itse tehnyt marjoista, raparperista, omenoista...valmiilla käymispakkauksella jossa on hiiva ja pysäytys- ja kirkastusaineet tulee hyvä viini. Paketteja saa kaupasta, maksaa n. 4 euroa. Lisäksi tarvitset sokeria. Tuoremehuhan on valmista juotavaa, mutta tuntuu että tulisi aika väkevää jos ei lisää vettä ollenkaan. Ohjeissa on 3-6 kg sokeria, riippuen aineksista ja siitä kuinka väkevää viinistä haluat. Oliskos tästä mitään apua?

      • "kotikäyttäjä"

        sakka poistetaan lappomalla. Eli ensin laitat ohjeen mukaan käymisen pysäyttäjän ja sitten lapot viinin lappoletkulla toiseen astiaan. Kaada sakka pois. Halutessasi kirkkaampaa viiniä lappominen pitää tehdä useampaan kertaan. Paketissa on hyvät ohjeet!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      257
      4590
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      131
      2993
    3. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      41
      2762
    4. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      75
      1749
    5. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      106
      1594
    6. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      28
      1493
    7. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      55
      1334
    8. Kehtaisitko näyttäytyä

      kaivattusi seurassa?
      Ikävä
      93
      1245
    9. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      208
      1116
    10. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1109
    Aihe