Peittävää köynnöstä?

V-vyöhykkeelle

Moikkis! Mulle tulee kissoille tarha etelän puolelle siis todella aurinkoiseen ja suht suojaisaan paikkaan, ja siihen olisi mukava saada jokin köynnös kiipeilemään varjostukseksi. Näillä näkymin parempi olis yksivuotinen köynnös, joka sais kasvaa nopeasti ja olla mahdollisimman peittävä. Kasvualue on kaiketi 5, Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan rajalla. Paikalle ei saa perustaa kukkapenkkiä, ja pohjakin on soraa, joten laatikkoon tai vastaavaan kai se pitäisi sitten istuttaa. Mitkä olis ne vaihtoehdot jotka tänne soveltuu? Saa olla kukkiva tai vihreä. Jos yksivuotisia ei ole suosittaa niin otan vastaan myös monivuotisia... Kiitos avusta!

5

2040

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • missä vaan

      Yksivuotisilla nyt ei ole väliä millä vyöhykeellä asut,sehän kasvaa vaan sen kesän. Kelloköynnös ja ruusupapu ja japaninhumala ovat nopeasti kasvavia ja tulevat reheviksi,nyt ne pitää jo ostaa taimena,siemenviljely ei ehdi. Myös köynnöskrassi,tuoksuherne,mustasilmäsusanna ja päivänsini ovat hitaammin kasvavia,mutta niistäkin tulee kauniita, kun laittaa monta tainta laatikkoon.

      • milloin vaan

        Se on niin nopeakasvuinen, että täällä Oulun korkeudellakin ehtii ilman esikasvatusta. Maan pitää olla lämmin kylväessä ja muutaman tunnin liotus ennen kylvöä jouduttaa itämistä. Vahva lannoitus ja runsas kastelu taimettumisen jälkeen, niin versot venyy monta senttiä päivässä.


    • Onttomukulakiurunkannus

      Jos mirriesi aitaus on tukevaa verkkoa tai siinä on kyllin tukevia rakenteita, voisit kenties harkita myös riippuvia kasveja, kuten petunioita tai joitain nopeakasvuisia sisäkasveja, juorua tai liisankukkaa ja mitä niitä onkaan... Niiden hankala puoli on, että paahteisessa paikassa niitä kyllä sitten joutuu kastelemaan usein, jos ei aidan rakenne kestä kovin isoa ruukkua.

    • on ihania

      Kannattaa varmistaa, että kasvit ei ole kissoille myrkyllisiä, esim. tuoksuherne on erään lähteen mukaan lievästi myrkyllinen, mutta pieninä määrinä syötynä ei aiheuta oireita. Tämä lähde ei kerro onko kasvi myrkyllinen myös kissoille.

    • vaihtoehtoa

      Valitse tarpeeksi syvä laatikko tai ruukku, ettei kastelusta tule ongelma. Köynnökset tarvii hirveesti vettä, kun ne kasvavat niin nopeasti ja rehevästi. Altakasteleva parvekelaatikko vois olla hyvä ratkaisu. Pohjamultaan reilusti kanankakkaa, niin lannoitus on hodettu koko kesäksi. Ruusupapu on nopea ja isolehtinen, lehdet tummanvihreitä ja eri väreillä kukkivia lajikkeita on saatavilla. Voi kylvää ulos tai esikasvattaa, pavuista saa hyvällä tuurilla siemenet seuraavaksi vuodeksi. Lannoitetaan reilusti, kiertää itse tukeen. Kanariankrassin voi myös halutessaan kylvää suoraan ulos, lehdet heleän vaaleanvihreitä ja kukat kirkkaankeltaisia. Siemenet myös itämiskykyisiä. Ei tarvitse yhtä paljon ravinteita kuin pavut, kiertää lehdillä tukeen kasvun edetessä, aluksi tarvii apua. Köynnöskrassilla saa äkkiä näyttävyyttä, kun ostaa valmiit taimet. Ne ovat aika halpoja ja valmiiksi kukkivista voi valita mieleisen väriset. Itse ulos kylvettyjen kukinta ajoittuu loppukesään ja väri on yllätys. Siemenet voi kerätä talteen. Vahva lannoitus vähentää krassin kukintaa, mutta rehevöittää lehdistöä - artistin valinta. Pitää sitoa tukeen, osittain kiertää lehdillä, muttei jaksa kannattaa kasvuston painoa. Nämä ovat takuuvarmoja, mutta sekaan voi pistää kokeilumielessä vaikka mitä. Erilaiset lehtimuodot ja kukat sekä kukinnan jaksottuminen tuovat vaihtelua, mutta tämäkin on makuasia - joku tykkää yhden lajin istutuksista, toinen ei. Köynnösten taimia on saatavana valmiina puutarhoilla, hinnat kohtuullisia, lajivalikoima tosin ei ole kovin laaja, mutta sekaan voi tökkiä muutaman siemenen ihan huvin vuoksi:)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 183
      1975
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1888
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1578
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      141
      1447
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1184
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1175
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1118
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    Aihe