Säpsähtäminen hereille ennen nukahtamista

Zzz-Tuulikki

Miten yleistä on se, että juuri kun on nukahtamassa, säpsähtääkin yhtäkkiä hereille? Omasta mielestäni tämä on yleistä, enkä ole siitä omalta osaltani huolestunut. Nyt kuitenkin huolettaa se, että nukkumaanmennessä saatan säpsähtää hereille useammankin kerran ja säpsähtämisen jälkeen on sellainen tunne, kun olisin säpsähtänyt sen takia, etten ole hengittänyt? Onko kellään ollut samantapaisia oireita ja oletko ollut tutkimuksissa ja mitä niissä on todettu? Olen 38-vuotias, perusterve, nainen.

26

15010

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • laukeaa..

      Se säpsähtäminen on aivan normaalia. Hermot siinä vain rentoutuu. Eikun jatka vaan unia rauhassa.

    • kohtalotoveri

      Ihanaa että jollakin muulla on samanlainen ongelma kun minulla,itse olen 20 vuotias ja tämä ongelman kanssa kamppailut jo muutamia vuosia!! on niin epätodellinen olo kun ei uskalla sitten käydä nukkumaan kun ei ole varma hengittikö,tuntuu ärsyttävältä. mutta nyt tiedän että olen normaali :))

      • Anonyymi

        Minulla oli ainoastaan tuota lapsena , ei koskaan aikuisena . Koulussa sanottiin että se kuuluu kasvamiseen, niitä sen ajan sanontoja mitkä eivät välttämättä aina olleet tosia


    • Paniikkipalvelu

      kofeinisteilla ja loppuu joidenkin viikkojen kuluessa kofeiininkäytön täydellisestä lopettamisesta.

      • Minä sain noita jo lapsena, enkä käyttänyt kofeiinia missään muodossa.


      • Anonyymi

        Olin aikoinaan yli 10 v ilman kahvia ja kofeiinia. lopetin kun join kermakahvia liikaa ja siitä meni nestetasapaino sekaisin ja tuli nuhaa, nokka vuosi ja lenkin alussa hikoili.

        oli aivan ilman "piristeitä". Vedellä aloitin ja leivällä ja vieläkin muistelen että se oli hyvää aikaa. Kyllä sitä piristyy, eikä väsytä koko päivänä. kahvilla piristyy nopeammin ja sitten pirteys laskee 2 aikaan.

        Säpsähtelin kerran kuukaudessa.


    • Nickname hukassa

      Mulla satunnaisesti käy juuri noin.

      • Paniikkipalvelu

        ei ole lihasten rentoutumista, vaan niiden äkillinen jännittyminen, joka aiheutuu keskushermostosta, todennäköisimmin ohimolohkoista, joissa epileptiset kohtauksetkin syntyvät, ja joissa kofeiinin aiheuttamat aivovauriot ovat eläinkokeiden perusteella merkittäviä.


      • Paniikkipalvelu

        miten tuo kofeiinin käytön aikainen nukahtaessa säpsähtely muuttui käytön lopettamisen jälkeen viime vuonna.

        Altistuksen aikana esiintyi juuri nukahtamisen hetkellä säpsähdyksiä joissa koko keho tuntui hypähtävän ilmaan. Vieroituksen alkuvaiheessa ne muuttuivat siten, että vasemmassa korvassa kuului hyvin voimakas, pehmeä ja nopea “shup” ääni, joka havahdutti hereille salamannopeasti. Samanaikaisesti pään sisälle levisi ensin lämpöaalto ja heti sen jälkeen hyvin outo kihelmöivä ja kuumottava tunne. Heti heräämisen jälkeen olo oli hieman sekava, täysin hereillä, valpas ja kiihtynyt. Ilmiö heikkeni ja katosi viimein 1-2 kk kuluessa. Kokemus on äärimmäisen pelottava.

        Lisää noista vieroitusoireista täällä.

        http://qmies.blogit.fi/vieroitusoireista/


      • Anonyymi
        Paniikkipalvelu kirjoitti:

        miten tuo kofeiinin käytön aikainen nukahtaessa säpsähtely muuttui käytön lopettamisen jälkeen viime vuonna.

        Altistuksen aikana esiintyi juuri nukahtamisen hetkellä säpsähdyksiä joissa koko keho tuntui hypähtävän ilmaan. Vieroituksen alkuvaiheessa ne muuttuivat siten, että vasemmassa korvassa kuului hyvin voimakas, pehmeä ja nopea “shup” ääni, joka havahdutti hereille salamannopeasti. Samanaikaisesti pään sisälle levisi ensin lämpöaalto ja heti sen jälkeen hyvin outo kihelmöivä ja kuumottava tunne. Heti heräämisen jälkeen olo oli hieman sekava, täysin hereillä, valpas ja kiihtynyt. Ilmiö heikkeni ja katosi viimein 1-2 kk kuluessa. Kokemus on äärimmäisen pelottava.

        Lisää noista vieroitusoireista täällä.

        http://qmies.blogit.fi/vieroitusoireista/

        Minulla käy tismalleen samanlailla, että kuuluu tuo nopea humahdus. Olen kärsinyt vaivasta jo noin 2 vuotta. Onneksi se ilmenee harvoin ja yleensä aamulla nukkumaan mennessä.


    • !!:)(:)

      minulla on myös samanlaisia "säpsähdyksiä" eli juuri kun olen nukahtamassa uneen saatan säpsähtää yhtäkkiä ja nousen salamannopeasti ylös makuuasennosta ja on todella pelästynyt olo ja haukon henkeäni, ja näitä saattaa tulla monta kohtausta ennenkuin oikeasti sitten nukahdan.. ei ne sillai enää häiritse, kun olen niihin jotenkin tottunut...

    • walencia667

      on tässä viime aikoina pompannu unirytmi taas ihan päälaelleen. Ensin saattaa väsyttää, mutta kun olen nukahtamaisillani tai nukkunut edes puoli tuntia niin säpsähdänkin hereille ja on sen jälkeen ihan epätodellinen olo. Väsymystä ei tunnu missään. Päässä vaan heittää, paha olo, suu on ihan kuiva, äkilliset jäätävän kylmät väreet joka paikassa ja samantien sen jälkeen huomaa että onkin hiki, ja saattaa jotain pelkotilojakin olla joskus jotka kestää yleensä sen koko hereilläoloajan siihen asti kunnes seuraavan kerran väkisin nukahtaa jonnekin. Monesti olen varma ennen sitä pakollista sammumistani, että olen kuollut tai kuolemaisillani. Kokeilen monesti pulssianikin ja tuntuu, että on koko ajan ajateltava hengittämistä etten vain unohda sitä. Se on tosi ahdistavaa..

    • ss

      heippa! hyvä että löysin tämän keskustelun =) itselläni ollut jonkun aikaa nukahtaessani juurikin kuvailemasi tunne, että herään siihen kun en ole muistanut hengittää. samalla pyörryttää ja tulee sellaisia "flip"-oloja päässä. Pelottavaa. En ole lääkärissä käynyt. Ja kun luin nuita viestejä tästä ketjusta sekä ympäri nettiä niin tuntuu olevan aika normaalia.

      Jaksamisia Kaikille

    • Mhmm

      Minulla on ihan sama juttu! Kirjoitin siitä täällä: http://keskustelu.suomi24.fi/node/8346129
      Kamala tunne, tuntuu kuin tukehtuisi, ja toistuu vielä monta kertaa. Ei paljon auta, vaikka sanotaan, ettei ole vaarallista, kun tuntuu niin hirveän ahdistavalta. Stressaan jo nyt nukkumaan menoa tuon takia, mikä ei ainakaan helpota tilannetta yhtään, pikemminkin kun sitä tunnetta rupeaa miettimään, niin varmasti tulee.

      • jepojepoj

        Itselläni ja eräällä ystävälläni on tullut kyseisiä säpsähtelyjä muutamien päivien pituisten juomisputkien seurauksena. En ole itse saanut niitä tosin enää pitkään aikaan ONNEKSI. Todella ahdistavia :/


    • förfa

      Itellä kans sillon esiintyny, jos on juonu alkoholia vähän reilummasti! Mistähän siinä on kysymys..

    • Tired

      On ollut jo jonkun aikaa harmittava vaiva joka siis aiheutuu siitä etten saa nukuttua öisin. Ja juurikin näiden ennen nukahtamista tapahtuvien säpsähdysten takia. Yksinkertaisesti kroppani säpsähtää nukahtamishetkellä milloin jaloista, milloin kädestä ja milloin keskikropasta. Tämän jälkeen otsa on kylmässä hiessä ja olo ku peuralla ajovaloissa. Tätä voi hyvinkin jatkua ilta 10:stä tai 11:sta aamu 4:ään asti ennenkuin pystyn nukkua. En tiedä olenko tämän jälkeen niin väsynyt että en vain yksinkertaisesti herää säpäshdykseen. Tämä vaivaa myös päiväunia, joten rauhallisesta nukkumisesta tulee miltei mahdotonta.

      Kärsin myös huimauksesta ja sekavasta olosta päässä, johon ei myöskään ole löytynyt syytä. Uniapnea testit on tehty eikä niissä näkynyt mitään suurta poikkeamaa. Vaiva vie yksinkertaisesti voimat.

    • leidimoon

      Kyllä, ihan sama vaiva mulla, ja ajattelin jo, että mikä mussa on vikana?? Säpsähdän hereille, tuntuu että henki on salpautunut, hyppään istumaan säikähtäneenä, sydän hakkaa ja kohta olo on ihan normaali taas ja pää tyynyyn...mulla tätä tapahtuu tiettynä ajanjaksoina ja sitten vaiva on taas pois pitkään. En tiedä liittyykö se stressiin...

    • kaffevaa

      puolisen vuotta kärsinyt samasta ongelmasta ... monesti mennyt 3-4h että sai unenpäästä kiinni .. kahvin juonnin vähentäminen ainakin selvästi auttanut itselläni kun ennen meni puoli tai koko pannu kahvia päivässä ja nykyään korkeintaan kupillinen.. nyt saan nukuttua suuren osan öistä rauhassa myöskin ilkeät välilyönnit vähentyneet... sekä kun välillä ollut erittäin häiriintynyt / sekava /epätodellinen olo parinkin tunnin nukkumis yrityksen jälkeen on hetken kävely ja sen jälkeen rentoutuminen jalat ristissä istuen auttanut.. myöskin ahdistuneisuuteen, rinnan pistely /kipu oireisiin , sydämmen välilyönteihin sekä näihin oireisiin lekurista määrätyt keskushermostoon vaikuttavat rauhottavat nappulat ehkäisevät lähes kokonaan heräämiset... mutta edelleen etsien nappuloita parempaa ratkaisua ja muihinkin oireisiin liittyen kunnollista apua!

    • Alffaz

      En kykene lopettamaan kofeiinin käyttöä, mutta mulla on vinkki teille jotka kokevat samaa, että juuri unenpäästä kiinni saadessa on lopettanut hengittämästä, elikä pistäkää jotakin hampaiden väliin esim: peiton reunus ja sitte kuolaatte itsenne uneen, mutta hengitys with lakkaa!

    • TuntematonKäyt

      Itse säpsähtelen myös satunnaisesti. Tulee tunne kuin putoaisi, tai kaatuisi. Mutta aina, kun säpsähdän, potkaisen samaan aikaan jalallani ilmaa. Onko sille jokin selitys? Onko kellään muilla samankuuloista "Potkimista" säpsähtäessään hereille?

    • Hyvääyötäkaikille

      Jatkunut vuosia joskus enemmän joskus vähemmän. Joskus semmosta jatkuvaa limboa jossa 40 kertaa aina muutaman minuutin välein revin itseni ylös panikiissa juuri kun olen nukahtamassa. Ja vaikka kuinka tuttua niin joka kerta pelottaa niin perkeleesti. Sitten luovutan nukkumisen suhteen kokonaan ja alan esim. pelaamaan ja miettimään miten kiva huomisesta taas tulee kun ei ole nukkunut.

    • monkii

      säpsähtäminen juontaa juurensa apinoihin, jotka nukahtaessaan muuten loukkaisivat itsensä tippuessaan puusta :)

    • Anonyymi

      Tutkin tämän asian. Katos ennen vanhaan muinoin kun olimme apinoita tämä säpsähtämis refleksi esti meitä putoamasta puusta. Eli tavallaan olimme valppaina kokoajan. Jäänyt geeneihin! No stres ota d-vitskuu ja magnesiumia! Hyvää tätä vuotta 2022.

    • Anonyymi

      Minulla täysin samaa tuntuu että sydän pysähtyy eikä happea saa ennenkuin herää ja tunnustelee tilannetta. Olen 18 vuotias nuuskaa ja tupakkaa käyttävä nuorimies

    • Anonyymi

      Minulla oli nuorenpana ongelmia. Silloin mm. säpsähdin hereille juuri ennen nukahtamista. Se oli erikoisesti silloin kun otin päiväunia. illalla otin unilääkettä, niin että kiusa ei ollut illalla. Herra on vapauttanut ongelmista. Nykyään tuollaista kiusaa ei ole, ei illallakaan, vaikka en tarvitse enää unilääkettä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      423
      2954
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      100
      2276
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      348
      1976
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1893
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1747
    6. 158
      1212
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1207
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      95
      1140
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1052
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      927
    Aihe