Varjoisan pihan/savimaan kasvit

Viherpeukalo keskellä kämmentä

Heippa! Olisiko teillä antaa vinkkiä, minkälaiset kukat, pensaat pärjäisivät lähes täysin varjoisalla pihalla? Piha on savipohjainen. (lähestulkoon joka pihan kolkasta saisi kaivettua kastematoja reippaasti...) Piha on myös alaspäin viettävä tosi reippaasti ja alaosaan pihaa ei paista aurinko juuri lainkaan. Pihan yläosaan paistaa hyvällä säällä aurinko noin 4 tuntia iltapäivän puolella. Alaosa on se ongelmakohta. Haluaisin sinnekkin kuitenkin monivuotisia kasveja, jotka kooltaan olisivat aika suuria. Haluaisin laittaa pihan alaosaan myös suurensuuren ruukun. Mitkähän monivuotisista kasveista siinä pärjäisi? Kiitokset jo etukäteen neuvoista/vinkeistä. Ihanaa kesää! :)

9

4170

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Järki käteen !

      Laita sekaan turvetta tai kompostia tai lantaa ja hiekkaa. Se on perustyö, unohda kaikki kaikki kasvivinkit sitä ennen, jos vaikka löytyisikin joku kasvi, joka viihtyy täysivarjossa ja savessa. Ei kastematojen siirtäminen auta, eivät ne kauan pysy savimaassa, vaikka kantaisit ämpärillä, kastemadot viihtyvät maassa, jossa on jo kuohkeutta, multavuutta ennestään, silloin ne pitävät maat kunnossa.

      • Noinkohan...?

        Meillä kastematoja saa juuri parhaiten savimaasta...


    • lantaa

      siitä se savimaa kesän kuluessa paranee, eikä sitten auta jos vaan pintaan heittää, maanparannusaineet pitää muokata kunnolla syvemmällekin, ennenkuin kannattaa mitään istutuksia suunnitella, jotka menestyisivät. Kukkien ja kasvien juuret tukehtuvat saveen, on se kuivaa tai märkää.

    • ei kannata

      odottaa kuin rikkaruohojen ja ehkä nokkosten kasvamista.

    • Cassius Clay

      Koko alueelle riittää hiekan ja turpeen lisääminen noin puolen metrin syvyydelle. Lisäksi istutusalueille, siis kasviryhmiin, pitää lisätä vielä samalle syvyydelle runsaasti kunnollista puutarhamultaa, jos kerralla kunnollisen tuloksen haluaa aikaansaada...ettei tarvitse kaivaa kaikkea uudestaan ylös tai katsella kituvia kasveja, jotka eivät kasva eivätkä leviä mihinkään suuntaan ja lopuksi mätänevät tai kuihtuvat pois, kun juuret tukehtuvat. Puille ja muille syväjuurisille täytyy maanparannustyötä tehdä ainakin metrin syvyyteen. PS. Nokkoset voivat kasvaa pimeässä, mutta eivät kasva savessa, nekin vaativat multavuutta.

    • Aune Ala-T.

      Ensimmäinen homma on maanparannus, ilman sitä taimirahat ja vaiva menee kankkulankaivoon. Savimaa on kuivana kuin betonia, märkänä kuin sementtiä, ei kannata lähteä siitä päästä, mitä siinä mahdollisesti saisi elämään, mikäpä betonissa tai sementissä ja varjossa kasvaa ? Ei mikään. Kannattaa parantaa maata, mahdollisuudet lisääntyvät saada jotain oikein kunnolla menestymään.

    • savimaa

      Jos pihasi on savipohjainen , niin ei siinä kastemadot viihdy, joten onkohan maa kuitenkaan niin kovin saviperäinen, että olisi ihan ongelma. Minulla itselläni on todella savipitoinen maa, ja olen parantanut istutusalueet hiekalla ja kompostimullalla sekä turpeella . tosin joitakin kasveja olen istuttanut kohtalaiseen saveenkin. Parhaiten saat vinkit tilaamalla Kotipuuterhalehden kotisivuilta Puutarhan Perennat tai/ja Helppo Piha kirjasen, olen niiden avulla löytänyt monta hyvää kasvia jotka viihtyvät myös savipitoisessa maassa, tosin minulla on taasen liiankin aurinkoinen pihapiiri. Nopeasti tiedot saat kun soitat esim. Satakunnan Vihertietokeskukseen, antaa neuvoja koko Suomeen. Jos ei ole ihan ylettömästi rahaa käytössä pihan rakentamiseen, niin suunnittele ja kunnosta pienemmän alueen kerralla.

      • Viherpeukalo keskellä kämmentä

        Hei! Paljon kiitoksia kaikille tosi hyvistä vinkeistä ja ohjeista. En meinannut selkeästikään nähdä metsää puilta. :) Tuumasta toimeen, ryhdyn ensin parantelemaan maata ja vasta sitten mietiskelen kasveja. Kiitos myös kirjavinkistä. Mukavaa, että on vielä avuliaita ihmisiä. :)


    • Alppiruusuke

      Meillä pärjää yllämainittu erittäin hyvin. Tosin on pienessä rinteessä, mutta muuten olosuhteet täsmäävät.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe