Onko kokemusta pensasmustikasta

istuttelija

Aiotaan isännän kanssa laittaa kasvimaa ja marjapensaita vastaostetulle mökkitontille. Tilaa riittää. Puna- ja mustaherukkapensaita sekä karviaismarjaa ollaan jo istutettu. Tontti on Paltamossa ja kysyisinkin, onko tietoa miten mustikkapensas mahtaisi näinkin pohjoisessa kasvaa ja tuottaa jopa marjoja. On tässä kuljettu useana kesänä mustikassa, mutta ovat olleet niin huonolaatuisia, että ajateltiin josko saataisi omat mustikat kasvatettua.

19

12990

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kasvattaja

      Mulla on ollut pensasmustikoita 10 vuotta. Olen hoitanut hiukan huonosti niitä, mutta kyllä niistä tulee marjoja. Eivät vastaa tavallista mustikkaa. Ovat melko mauttomia. Kauniita koristeita kakun päällä jne. Helppohoitoisia.

      • istuttelija

        Useita vuosia sitten ostin Kirkkonummen torilta rasiallisen pensasmustikoita ja ne maistuivat hyvälle, ihan oikealle mehukkaalle mustikalle. Voisikohan niitä olla erilaatuisia pensaita? Hieman makueroja? Missäpäin suomea kasvatat mustikoita ja miten niitä tulisi hoitaa, että ne tuottaisivat hyvin? Ehkä tietoa löytyy googlen sivuiltakin. Täytyypä käväistä sielläkin. Olisi tarkoitus istuttaa tänä kesänä väh. kolme pensasmustikkaa.


    • mustikat

      Kokemukseni ovat Etelä-Suomesta. Olisin ostanut suomalaisia pensasmustikoita, mutta taimitarhalta eivät myyneet, koska kuulemma heidän taimensa ovat takuutaimia ja olivat joutuneet kuulemma korvaamaan näitä suomalaisia, eivät kuulemma olleet kovin talvenkestäviä. Siispä ostin kanadalaisia, joista voi kasvaa melko korkeitakin, olikohan jotain 1,5 metriä... Mustikoilla on paljon hyviä puolia, mm. se ettei niistä jää tahroja vaatteisiin,sisus vaalea ja kiinteämpi, kestävämpi kuin luonnon mustikat. Piirakkaan asti niitä ei koskaan riittänyt kun niitä oli vain kolme pensasta ja kolme lasta...Satoaika on pitkä. Lapset tykkäs käydä syömässä ne aamuisin, pupujussit talvisin... Ne on todellakin rusakoitten suurinta herkkua ja vaatii korkea aidan säilyäkseen.

    • Joamm

      Meillä on useampikin erilainen pensasmustikka ja ainakin meillä satoisimpia on ollut nuo kanadalaiset lajikkeet. Niitä on riittänyt jopa pakkaseenkin asti. Sulatettunakin pysyvät kiinteinä ja sopii myös kakun päälle ja suoraan suuhun ;o) Nyt olemme muuttamassa ja ennen talon myyntiin laittoa siirrän kyllä pensaani uudelle tontille ja ostan vielä muutaman lisääkin!! Suosittelen!

    • rouva mökkeilijä

      Asun muuten pk-seudulla ja kasvatan kotipihallani pensasmustikoita, joista tulee kyllä muutaman kasvuvuoden jälkeen satoa ja aivan sama mitä puskaa ostat kunhan ovat "eri sukupuolta". Jos mökkitonttisi on muuten maaperältään sopiva mustikalle, niin kasvatus onnistuu. Paltamon korkeudella on vain se ikävä puoli, että siellä on hallaöitä vielä mustikan kukinnan aikaan. Ota siis se huomioon, jos et pääse puskiasi peittelemään. Jänikset ja rusakot rakastavat mustikkapensaita ja popsivat ne mielellään talviaikaan. Koska olen mökkeillyt Paltamossa 20v. en kuitenkaan ole samaa mieltä kanssasi sikäläisestä mustikkasadosta. Siellä en kasvattelisi puskia, vaan etsisin ne oikeat mustikkapaikat. Oletko esim. kokeillut Savirannan aluetta, jossa on runsaasti metsää ja myös hyviä mustikkapaikkoja? Kerron sen, että todellakin kierrät ja katselet vielä jonkun vuoden.

    • harrastaja 2

      Oulussa viime kesänä istutetut kanadalaiset lajikkeet selvisivät talvesta täysin vaurioitta. Tosin saivatkin täydellisen lumisuojan koko talveksi. Talvenkestävyyteen ja satoon vaikuttaa kuitenkin suuresti kasvualusta ja istutuspaikka, ja sitä enemmän mitä ankarammaksi olosuhteet kasville muuten käyvät ts. mitä pohjoisempana kasvit joutuvat selviytymään. Pensasmustikka vaatii mahdollisimman aurinkoisen ja tuulensuojaisen kasvupaikan. Lisäksi pensasmustikka vaatii aivan ehdottomasti tuoreen, happamen ja kuohkean maan. Tämä ei siis tarkoita märkää maata, vaan maata jonka pH on alhainen (pH n. 5) ja joka pysyy tasaisen kosteana. Käytännössä tämä tarkoittaa seuraavaa: kaivetaan 50x50x50 kokoinen istutuskuoppa, joka täytetään kasvualustalla, jossa noin puolet on kalkitsematonta turvetta, neljännes havu-rhodomultaa ja neljännes karkeaa hiekkaa. Lisäksi näin tehtyyn maa-ainessekoitukseen on hyvä sekoittaa myös haketta, männynneulasia, käpyjä tms. kuohkeutta lisäämään. Lannoituksessa ei saa käyttää kalkkia t. tuhkaa. Lisäksi tasaisen kosteuden ylläpitämiseksi istutusalue tulee kattaa esim. hakkeella (voi ostaa kaupasta pussissa tai tehdä oksasilppurilla itse havupuiden kaarnasta, neulasista, kävyistä ja oksista). Tällainen maa on pensasmustikalle ideaali ja antaa pensasmustikalle parhaat edellytykset kestää ankariakin talvia. Lisää tietoa pensasmustikasta löytyy esim. osoitteesta http://puutarha.net/ . Kirjoita vasemman alalaidan hakukenttään hakusanaksi pensasmustikka.

      • harrastaja 2

        Kukinnan ja siten sadon onnistumiseksi pensasmustikkaa ei myöskään kannata istuttaa hallanaralle paikalle. Kuvittelisin, että kanadalaiset lajikkeetkin saattaisivat menestyä hyvällä paikalla myös Paltamossa. Suomalaisille lajikkeille kuitenkin luvataan lähtökohtaisesti suurempaa pakkasenkestävyyttä ja jopa V-vyöhykettä, joten jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa hankkia suomalaiset lajikkeet. Mikäli kokeilunhalua riittää voi kokeilla myös useampia suomalaisia ja kanadalaisia lajikkeita, sillä lajikkeiden kesken on merkittäviä eroja niin marjan koossa, värissä kuin maussakin. Joka tapauksessa kannattaa hommata vähintään kaksi eri tainta, sillä vaikka osa pensasmustikkalajikkeista onkin itsepölyttäviä, on sadon laatu suurempi ja parempi ristipölytyksen tuloksena. Myös täällä on hyvää tietoa pensasmustikasta tiiviissä paketissa: http://www.biolan.fi/suomi/default3.asp?active_page_id=184


    • istuttelija

      Kiitos kaikille vastanneille erittäin hyvistä neuvoista. Näillä tiedoilla pääsenkin aloittamaan.

      • Mustikan nähnyt

        Mustikoista puheenollen uskoisin joskus lukeneeni ja kokeilleeni muutamia lajikkeita. Suosittelisin Paltamon korkeudelle muutamaa jalostetta. Marjakoko ei kuitenkaan niissä ole juurikaan metsämustikkaa suurempi, mutta maku ja talvenkestävyys sekä viljelyvarmuus tulisi olla se mikä määrää lajikevalikoman. Kotimaisista jalosteista voisin suositella Sineä , kukkien pakkasenkestävyys on ylivertainen muihin verrattuna. Matalista lajikkeista ( varpumustikoita) Hele ja Tumma , Hele on Angustifolium sukua ja Tumma taas Brittonii sukua. Hele on maultaan minun suosikki. Yksi jaloste vielä , Saani; siitä minulla ei ole vielä viljelykokemusta, mutta kesällä istutan satakunta tainta Saania. Lajikkeen pitäisi olla viljelyvarma ja kestävä. Pohjois-Amerikkalaisista lajikkeista en juurikaan uskaltaisi suositella juurikaan mitään , mutta Chippewa ja North country saataisivat tulla kysymykseen. Siinä aluksi


      • ammatti pölyttäjä
        Mustikan nähnyt kirjoitti:

        Mustikoista puheenollen uskoisin joskus lukeneeni ja kokeilleeni muutamia lajikkeita. Suosittelisin Paltamon korkeudelle muutamaa jalostetta. Marjakoko ei kuitenkaan niissä ole juurikaan metsämustikkaa suurempi, mutta maku ja talvenkestävyys sekä viljelyvarmuus tulisi olla se mikä määrää lajikevalikoman. Kotimaisista jalosteista voisin suositella Sineä , kukkien pakkasenkestävyys on ylivertainen muihin verrattuna. Matalista lajikkeista ( varpumustikoita) Hele ja Tumma , Hele on Angustifolium sukua ja Tumma taas Brittonii sukua. Hele on maultaan minun suosikki. Yksi jaloste vielä , Saani; siitä minulla ei ole vielä viljelykokemusta, mutta kesällä istutan satakunta tainta Saania. Lajikkeen pitäisi olla viljelyvarma ja kestävä. Pohjois-Amerikkalaisista lajikkeista en juurikaan uskaltaisi suositella juurikaan mitään , mutta Chippewa ja North country saataisivat tulla kysymykseen. Siinä aluksi

        Pensasmustikalle on tärkeä hyönteispölytys. Jos laitat useamman kymmenen aaria, kannattaa sinun ostaa siihen kimalaispesiä tai pyytää mehiläishoitajaa avuksi tuomaan omiaan. Pensasmustikat tuskin kukkivat Paltamossa liian aikaisin. Silti hallantorjuntaan on syytä varautua. Ongelmaksi tullee varmasti se, että kaikkea satoa et ehdi saamaan kypsäksi ennen talvea.


    • Olavi2

      Täällä Kanadassa on metsässä pensasmustikoita. Ja ne on paljon suurempia kuin tavalliset mustikat. Tavallisia mustikoita löytää vaan kallioilta. Siinä on tavallisesti yhdessä varvussa noin 50 mustikkaa. Myö kerätään sieltä aina talven mustikat, ne on sellaisella paikkakunnalla kuin WaWa jonne on meiltä ehkä noin 159 km. Mutta kun ajamme Winnipegiin autolla niin pysähdymme WaWa;n kohdalla, ja vaimo käy metsässä, ja tulee sieltä täysi ämpäri mustikoita. Tule sinäkin WaWa:aan niin saat koko talven mustikat sieltä. [email protected] tai [email protected]

    • istuttelija

      Voiko eri lajikkeita istuttaa rinnakkain? Onko siitä haittaa? Pitääkö kaikkien pensaiden olla samaa lajiketta? Aion siis istuttaa useamman pensaan. Googlen sivustolta en osannut hakea tyhjentäviä vastauksia, tai sitten niitä ei siellä ole. Lueskelin viime päivinä tulleet uudet viestit ja taas tuli hyvää tietoa.Kiitos. Kanadaan lähtisin mielelläni myustikkaan. Muutenkin, koska en ole koskaan ennen käynyt. Kiitos vaan kutsusta. Paltamossa aion käydä mustikka-aikaan poimimassa, kun nyt olen saanut tietää yhdeltä vastaajalta missä metsässä niitä on. Tosin pensasmustikkaa on tarkoitus istuttaa senkin takia, koska selkävamma tulee joskus minun ja mustikkavarvun väliin ja estää poimimisen. Pensaasta helpompi poimia.

      • Pölyttäjä

        Laita vain useampia lajikkeita rinnakkain, peräkkäin, vierekkäin. Sillä tavalla pääset selvyyteen siitä, mikä lajike sinun maillesi sopii, mikä ei viihdy teidän talvessa, mistä tulee marjoja, mikä ei kelpaa hirville, jäniksille jne. Ei ne häiritse toisiaan. Pikemminkin ovat avuksi pölytyksen suhteen toisilleen. Niin ne ammattilaisetkin tekee, että kokeilevat alussa useita lajikkeita. Suomessa kun ei pensasmustikkaa ole vielä ollut kovin montaa vuotta viljelyssä.


    • pensasmustikkaa

      joten sitä on ostettava. en tiiä lajikkeesta, mutta ne on ollut aina sellasia valkosia sisältä ja maistuu pahalta. ei tee mieli syödä. suomeen pääsyä ja oikeita mustikoita odotellessa...

    • nun ni

      niistä saa hyvät sopat

    • MinnaHelena31
    • minäkin kokeilen

      Jos sinulla on tontilla hyvin tilaa,niin kokeilepa saskatoonia eli marjatuomipihlajaa eli mustikkapuuta. Tarkoittanevat suunnilleen samaa. Minulla on ollut Kajaanin seudulla mustikkapensaita, mutta eivät ne oikein menestyneet. Huono sato ja pieneksi jäivät happamessakin maassa, mutta nyt olen kasvattanut pari kolme vuotta mustikkapuita. Hyvin ne talvehtivat, eivät kelvanneet pupuillekaan niinkuin karhunvadelmat ja vadelmat. Satoa tulee , ja suun saa makeaksi. Eivät tahraa. Suojasin nyt hallaöinä puut harsolla. Puut kukkivat nyt valkoisenaan. Kipeäselkäinenkin voi poimia marjoja, kun ei paljon tarvitse kumarrella. Vaikka kyllä ne oikeat metsän mustikat hyviä ovat, kun eivät satu olemaan savipuolia niinkuin joinakin kesinä. Kyllä Kainuusta marjoja löytyy metsistä, kun tarpeeksi etsii !

    • löytyy

      esim. ainakin sellaisist kirjoista kuin Meeri Sariola: Kotipuutarhan marjat ja hedelmät (Tammi) ja Leif Blomqvist : Puutarhan marjat

      Kun kerran asut täällä Kainuussa, niin käy Kajaanissa Peuraniemen taimitarhalla kysymässä sellaista pensasmustikka lajiketta, kuin Saani . On kuulema aivan uusi lajike ja pitäisi olla talvenkestävämpi kuin Kanadalaiset lajikkeet. Sain sellasen käsityksen kun vierailin Peuraniemessä, että odottavat paljon kyseisestä lajikkeesta.

      Pensasmustikan ongelmana jäniksien ja muiden lisäksi on täällä Kainun korkeudella se, ettei marjat huonoina kesinä tahdo oikein ehtiä kypsyä kunnolla.

      Joten onnea kokeiluun.

      • Kondiittori

        Minulla on muutama mustikkapensas puutarhassani. Kasteen satunnaisesti niitä kuivassa maassa. Pyrin kastelemaan päivittäin. Maapohjaksi laadin rodomultaa ja turvetta sekä metsämaata istutuksen yhteydessä. Mustikkamaani saa keitetyn kahvin porot juurimultaan. Sekä jos piimä menee yli päivän, juotan sen mustikkamaalle. Satoa tulee ja muhkeita makeita marjoja. Lajikkeeni oli north blue.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1631
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1289
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1277
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe