Mikähän se palkka mahtaa olla? Onko EU:n kansanedustajien avustajilla samat palkat? Maksetaanko ne verorahoilla? Jos, niin sittenhän haku varmaan vapaa? Faktaa kiitos!
eduskunta-avustajan palkka
5
6675
Vastaukset
- Avustajien joukko
No oikeita töitä avustajilla ei ole kun niitä ei tahdo riittää huippupalkatuille edustajillekaan. Itse edustajatkin ovat useita kuukausia vuodesta pelkällä lomalla ja heidät maksetaan makoilemaan kotiin täydellä palkalla. Päälle pitkiä päivärahabonuksilla olevia turhia ulkomaanmatkoja sekä kolmen neljän päivän pituisia viikonloppuja vapaamatkoilla. Mihin siinä enää avustajille töitä olisi - ei mihinkään. Avustajien ja edustajien huippupalkat maksetaan meidän oikeissa töissä käyvien ihmisten tienaamilla verorahoilla. Avustajikseen ne valitsee samanmielisiä omia puoluekavereitaan. Paikat eivät ole julkisesti avoinna, vaikka ovat julkisia tehtäviä. Siis myös siltäkin osin lain vastaista toimintaa. Eduskunta ei ole terveellä tiellä se on itse tehnyt itsestään epäuskottavan sisäänpäin lämpiävän turhan keskustelukerhon jossa ollaan vain kiinnostuneita omista eduista enimmäkseen. Moraali niiltä on täysin hukassa!
- Anungunrama
Jos valittaisiin seuraavissa vaaleissa eduskuntaan niin:
*edustajien palkkaa ja matkakorvauksia pitäisi korjata kohtuuteen.
j*os avustajia tarvitaan niin avoin haku, ihan oikeasti (Pertti Virtanen kyllä sanoi saman jonka edellinen kommentoija sanoi mutta palkkaisin jonkun työttömän ilman muuta.
*demokratiaa korjattaisiin kansanvaltaan ja avoimmuus kunniaan. Kysymyksiin vastataan kiertelemättä jne.
*kansalaispalkka ja muut talousdemokratian esittämät asiat toteen. kaikilla parempi olla ja turhat pelottelut pois. http://talousdemokratia.blogspot.com/ - AnttiAvustaja
...jatkuu
P.S. Europarlamentissa on erilaiset käytännöt, koska MEP tarvitsee enemmän kuin yhden avustajan (yleensä 2-3 kpl). Europarlamentissa avustajista aiheutuvia kuluja Europarlamentti korvaa yksittäiselle MEP:ille enintään 17 000e kuukaudessa, ja tästä rahasta pitää maksaa sekä hallinto- ja toimistokuluja että kaikkien avustajien palkkaamiseen liittyviä kuluja.
Eduskunnassa eduskunnan hallinto ja eduskuntaryhmät kuittaavat käytännössä kaikki kansanedustajien hallinto- ja toimistokulut, kun taas europarlamentissa MEP:t hoitavat nämä asiat itsenäisemmin, joten tuosta 17 000 eurosta n. 2000e kuluu näihin MEP:n & avustajien jatkuvasti juokseviin ja pakollisesti tarvitsemiin hallinto- ja toimistokuluihin (maksut&vakuutukset, tietoliikenne- ja puhelinkulut, toimistotarvikkeet, jne.)
Sekä kansanedustaja että MEP palkkaavat avustajan suoraan työmarkkinoilta. Avoin haku ei ole edellytys, mutta avustaja ei voi olla palkkaussääntöjen mukaan suorassa perhe- tai sukulaisuussuhteessa esimieheen (eli ei voi olla edustajan lapsi, vanhempi tai aviopuoliso).
Jos siis MEP palkkaa kaksi-kolme avustajaa, lienee periaatteessa mahdollista maksaa näille varsinaisille avustajille vaativuustason mukaan vaihdellen n. 2500-4500e/kk bruttona (kun työntekijän pakolliset eläkemaksut ja työntekijän tapaturma-, sairaus- ja työttömyysvakuutusmaksut sekä mahdolliset työntekijän työsuhde-edut ja työnantajan verot pidätetään ensin työnantajan puolelta).
Avustajien työajat ovat käytännössä hyvin joustavat - eli ilta- ja viikonlopputyöt sekä edustajan antamien etätyö- ja päivystystehtävien suorittaminen kuuluvat toimenkuvaan.
Avustajien työsuhde perustuu käytännössä eniten edustajalta saatuun poliittiseen luottamukseen, ja jos tämä luottamus edustajan mielestä menee, avustajan työsuhde purkautuu yleensä tavalla tai toisella ennenaikaisesti.
Avustajien keski-ikä on yleensä n. 25-35v, ja avustajan työn luonteesta johtuen avustajan keskimääräisen työuran pituus avustajana on yleensä n. 2-4v ennen kuin enemmistö avustajana toimivista siirtyy muihin tehtäviin. Vain reilusti alle puolet avustajana toimivista jatkaa päätoimisesti itse politiikassa tai poliittisissa tehtävissä myöhemmin urallaan.
- AnttiAvustaja
Kansanedustajan avustajan työsuhde on eduskuntaan (eli valtioon).
Jokaisella kansanedustajalla on korkeintaan yksi kokopäiväinen avustaja, osalla kansanedustajilla on vain yksi puolipäiväinen avustaja.
Käytännössä avustajan esimiehenä toimii kansanedustaja, mutta hallinnolliset ja juridiset vastuut ovat eduskunnalla. Ts. kansanedustajien avustajien palkanmaksajana toimii valtio eli veronmaksajat.
Kansanedustajan avustajan palkka (tilanne 31.8.2010) on bruttona 2205e/kk (käytännössä tekee nettona n. 1500-1600e/kk).
Tästä kuukausittaisesta palkasta menee Hgin hintatasolla keskimäärin yleensä n. 700e henkilökohtaisiin pakollisiin asumis-, matkustus- ja vakuutuskustannuksiin, joten muuhun kulutukseen käteen jäävä nettotulo on alle tuhat euroa. Tämä on toki ihan merkittävä summa, mutta ei lähelläkään niitä tuhansia euroja, mitä keskustelupalstoilla yleensä arvuutellaan.
Tämän lisäksi eduskunta maksaa avustajalle luontoisetuna 200 kpl eduskunnan lounasravintolaan oikeuttavaa "lounasseteliä" (verotettava ravintoetu) sekä tukee työntekijöiden matkustamista joukkoliikennevälineillä kustantamalla erillisestä hakemuksesta Hgin seudun joukkoliikenteen (HSL) peruskuukausilipun työmatkatarkoitukseen. Nämä samat edut ovat myös kaikilla eduskunnan virkamiehillä.
Muita ylimääräisiä palkkaus- tai luontoisetuja ei ole. Eli kansanedustajan avustaja ei ole yli-, lisä- tai päivystystyöpalkkauksen piirissä, vaan tasakuukausipalkalla.
Kansanedustajan kulukorvaukset ja kakkosasuntokorvaus, kansanedustajien Finnair- ja VR-matkat Suomessa sekä taksimatkat Hgissä ja kansanedustajien puhelimen käyttöetu ovat kansanedustajan omaan käyttöön, eivätkä ne liity avustajaan millään tavalla.
Kansanedustajan peruspalkkataso on 5 860e/kk - n. 7000e/kk. Lisäpalkkaa saa erillisten sääntöjen mukaan eduskuntavuosien - ja valiokuntapuheenjohtajuuksien sekä muiden luottamustehtävien - perusteella.
Kansanedustajalle kuuluu tämän lisäksi joko 986,81e, 1 315,75e tai 1 809,15e (tilanne 31.8.2010) täysin verovapaata kulukorvausta erillisten sääntöjen mukaan sen perusteella, kuinka kaukana hän asuvat Hgistä.
Kansanedustajan kulukorvausten käyttöä ei erikseen valvota millään tavalla - eli säästeliäs kansanedustaja saa käytännössä kulukorvauksesta verovapaita lisäansioita. Jos tämä kulukorvauksesta säästetty verovapaa lisäansio laskettaisiin verollisena mukaan kansanedustajan bruttopalkkaan, nämä kulukorvauksesta säästetyt lisäansiot voisivat olla siis n. 2000-3000e arvoisia.
Kansanedustajat eivät pääsääntöisesti maksa mitään korvausta avustajalleen.
Kansanedustajan ja kansanedustajan avustajan palkat ovat julkiset, koska palkanmaksaja on valtio. Kuka tahansa voi tarkistaa edellä esittämäni soittamalla eduskuntaan, puh 09-4231, ja pyytämällä yhdistämään esimerkiksi eduskunnan tilitoimistoon asian tarkistamiseksi.
jatkuu...- perunankuorija
saa eduskunta-apulaisen pestin, pitää sille maksaa ylitöistä, hankalanpojan lisä, vaikeanpaikan lisä (perunakellari), viikonloppu lisä, itulisä, lypsylisä, aivonnarikkaanjättö lisä, onhan hyvällä avustajalla noita lisiä että hintoihinsa ne tulevat, ai niin se korkkiruuvi lisäkin vielä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 417044
- 323958
- 463384
- 402959
- 172736
- 372238
- 162206
- 412163
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons472117- 402078