Hei te konkarit! Ajattelin laittaa raparperiviiniä kun kasvimaa pukkaa rapsua niin p.... Perhe ei juo mehua ja piirakka näkyy takapuolessa.
Sen verran olen lueskellut ohjeita että rusinaa ja viiniliitua mukaan mutta mikä hiiva? Pidän enimmäkseen puolimakeasta tai puolikuivasta viinistä. Saiturinpörssistä vissiin kannattaa käydä aineet hakemassa? kotoa löytyy jotakin käymisenpysäyttäjää, kirkastetta ja ravintosuolaa, joten en viitsi koko pakettia ostaa.
Raparperiviiniä
15
7214
Vastaukset
- kerran kokeillu
Käytä raparperiviini niin kylmässä kuin hiiva suinkin toimii eli vastoin ohjeita. Huomattavasti paremman makuista silloin. Jotkut lisäävät siihen hiukan banaania, mutta ei todellakaan paljon.
Raparperiviini on hyvää kuohuviiniksi, mutta sellaisen tekeminen on vaivan takana.- vuokki
hurjalta tuo banaani. Multa jää kyllä kaikki tuoremehutkin juomatta missä on banaania. Mutta voihan se tietty tasapainottaa kirpeyttä. Mutta laitetaan sitä liitua kuitenkin?
- Saukki
Ihan "tavallinenkin" viinihiiva, joita saa markettien panimotarvikeosastolta,käy.
Parempaan lopputulokseen kuitenkin pääsee jos käyttää sherry tai portviini hiivaa. Näitä saa viinitarvikekaupoista tai Vitabalansin tuotteitta myyvistä kaupoista.
Sopiva käymislämpötila on 20-22. Ei mielellään alempi että hiiva toimii kunnolla koko käymisen ajan eikä haitalliset bakteerit pääse iskemään.- siiderimenetelmällä...
Rupesin tekemään jonkun suht vanhan kokkikirjan ohjeen mukaan siiderimenetelmällä käytettävää raparperiviiniä ja siinä käskettiin laittaa pilkotut murskatut raparperit ja kylmä vesi pönttöön aluksi 4-5 päiväksi ja peitettynä. No ei siinä sanottu et peitetäänkö se kannella vaiko pyyhkeellä ja pidetäänkö huoneenlämmössä vaiko viileässä. Mitenkä se pitäisi tehdä? Mulla oli muoviämpärissä kannen alla huoneenlämmössä ja homeessahan se oli. =)
- Saukki
siiderimenetelmällä... kirjoitti:
Rupesin tekemään jonkun suht vanhan kokkikirjan ohjeen mukaan siiderimenetelmällä käytettävää raparperiviiniä ja siinä käskettiin laittaa pilkotut murskatut raparperit ja kylmä vesi pönttöön aluksi 4-5 päiväksi ja peitettynä. No ei siinä sanottu et peitetäänkö se kannella vaiko pyyhkeellä ja pidetäänkö huoneenlämmössä vaiko viileässä. Mitenkä se pitäisi tehdä? Mulla oli muoviämpärissä kannen alla huoneenlämmössä ja homeessahan se oli. =)
Luultavasti tuossa tavotellaan villihiivakäymistä. Jostain syystä raparperimuhju ei ole lähtenyt käymään ja siksi homehtunut. Tuossa menetelmässä veden tulisi olla jääkylmää pönttöön laitettaessa tai hedelmämuhjun jäistä.
Voit tuohon hiivattomaan käyntiin tutustua esim. http://appelsiinikilju.toimii.net/
Tosin jos kyseessä on normaali viinihiivakäyttäminen niin en oikein ymmärrä tuon vedessä lilluttamisen ideaa. - hiivaa...
Saukki kirjoitti:
Luultavasti tuossa tavotellaan villihiivakäymistä. Jostain syystä raparperimuhju ei ole lähtenyt käymään ja siksi homehtunut. Tuossa menetelmässä veden tulisi olla jääkylmää pönttöön laitettaessa tai hedelmämuhjun jäistä.
Voit tuohon hiivattomaan käyntiin tutustua esim. http://appelsiinikilju.toimii.net/
Tosin jos kyseessä on normaali viinihiivakäyttäminen niin en oikein ymmärrä tuon vedessä lilluttamisen ideaa.Eli siis tuo olis juuri sitä ilman hiivaa tehtävää. Ja nimenomaan jääkylmää vettä laitoin ja kannen tiiviisti päälle, mutta pitäiskö sen kannen sitte olla pois siitä ja laittaa joku pyyhe vaan?
- vuokki
hiivaa... kirjoitti:
Eli siis tuo olis juuri sitä ilman hiivaa tehtävää. Ja nimenomaan jääkylmää vettä laitoin ja kannen tiiviisti päälle, mutta pitäiskö sen kannen sitte olla pois siitä ja laittaa joku pyyhe vaan?
Laitoithan sitä sokeriakin? ;) Jostain olen lukenut ns. raparperi siman ohjeen. Siihen kyllä laitettiin ihan hiivaa niinkuin simaankin. Tuo tietty valmistuisi ehkä nopeammin kuin perus viini. Mitenkäs se ohje menee, laitatko mullekkin?
- sokeria
vuokki kirjoitti:
Laitoithan sitä sokeriakin? ;) Jostain olen lukenut ns. raparperi siman ohjeen. Siihen kyllä laitettiin ihan hiivaa niinkuin simaankin. Tuo tietty valmistuisi ehkä nopeammin kuin perus viini. Mitenkäs se ohje menee, laitatko mullekkin?
Ei siihen vielä sokeria tule vaan ensin niiden annetaan olla vedessä ja sen jälkeen siivilöidään raparperit pois ja laitetaan kattilaan sokerien kanssa, lämmitetään kunnes sokeri on sulanut. Sen jälkeen se "mehu" annetaan olla pyyhkeen alla muistaakseni taas joku viitisen päivää kunnes laitetaan käymisastiaan ja siellä se tais olla parisen kuukautta. Ja tuohon satsiin tulee 2,5kg raparperia mitkä siis paloitellaan ja murskataan (teräs)astiassa ja jääkylmää vettä kaadetaan päälle 5 litraa. Ja sokeria tulee 300g per vesilitra. Jos haluat ihan tarkan ohjeen niin senkin voin jossain vaiheessa kirjoitella.
- Saukki
hiivaa... kirjoitti:
Eli siis tuo olis juuri sitä ilman hiivaa tehtävää. Ja nimenomaan jääkylmää vettä laitoin ja kannen tiiviisti päälle, mutta pitäiskö sen kannen sitte olla pois siitä ja laittaa joku pyyhe vaan?
Kiinnostuin asiasta sen verran, että otin selvää.
Siiderimenetelmä tarkoittaa hiivatonta hedelmäviinin (siiderin) valmistusta.
Siideri taas tarkoittaa mietoa hiilihapollista hiivatta valmistettua viiniä.
Riippuen käytettävästä hedelmästä valmistus vaihtelee.
Raparperisiiderin valmistus :
Leikkaa 2,5 kg raparperia pikku paloiksi.
Nosta ne teräskulhoon ja survo puunuijalla.
Kaada kulhoon 5 litraa jääkylmää vettä ja pidä peitettynä 4-5 päivää.
Paina mehu siivilävaatteen läpi ja lisää 300g sokeria/mehulitra.
Sokeri liuotetaan miedolla lämmöllä ja kaadetaan mehu takaisin pestyyn kulhoon.
Peitä pyyhkeellä ja anna käydä 22-25 asteen lämmössä 5 päivää.
Kaada viini pieneen käymispulloon ja anna käydä 2 kuukautta.
Vesilukko täytetään aika ajoin koska vesi haihtuu.
Valuta siideri pulloihin lapolla, jotta sakka jää pohjaan.
Korkita pullot.
Jokainen voi itse laskea astioiden koot ym. mutta luulisin että tuon ohjeen mukaan tulee alle 10 litraa siideriä.
Omenilla ohje on taas sitten ihan erilainen :)
Siideriohjeet löysin siis omenille, raparperille ja mustikoille.
Veikkaisin että jos muhuu on homehtunut on joukkoon päässyt jostain homeitiöitä. Asutko kenties vanhassa puutalossa :D - kyllä, mutta
Saukki kirjoitti:
Kiinnostuin asiasta sen verran, että otin selvää.
Siiderimenetelmä tarkoittaa hiivatonta hedelmäviinin (siiderin) valmistusta.
Siideri taas tarkoittaa mietoa hiilihapollista hiivatta valmistettua viiniä.
Riippuen käytettävästä hedelmästä valmistus vaihtelee.
Raparperisiiderin valmistus :
Leikkaa 2,5 kg raparperia pikku paloiksi.
Nosta ne teräskulhoon ja survo puunuijalla.
Kaada kulhoon 5 litraa jääkylmää vettä ja pidä peitettynä 4-5 päivää.
Paina mehu siivilävaatteen läpi ja lisää 300g sokeria/mehulitra.
Sokeri liuotetaan miedolla lämmöllä ja kaadetaan mehu takaisin pestyyn kulhoon.
Peitä pyyhkeellä ja anna käydä 22-25 asteen lämmössä 5 päivää.
Kaada viini pieneen käymispulloon ja anna käydä 2 kuukautta.
Vesilukko täytetään aika ajoin koska vesi haihtuu.
Valuta siideri pulloihin lapolla, jotta sakka jää pohjaan.
Korkita pullot.
Jokainen voi itse laskea astioiden koot ym. mutta luulisin että tuon ohjeen mukaan tulee alle 10 litraa siideriä.
Omenilla ohje on taas sitten ihan erilainen :)
Siideriohjeet löysin siis omenille, raparperille ja mustikoille.
Veikkaisin että jos muhuu on homehtunut on joukkoon päässyt jostain homeitiöitä. Asutko kenties vanhassa puutalossa :DSiis aluksihan tein tuon homman niin, että laitoin kannen päälle tiiviisti ja homehtui. Ajattelin sitte et jos se kuuluukin olla ilmavasti ettei homehtuisi niin helposti kun ilma kiertää ja laitoin sen harson siihen päälle ja vein hieman viileämpään kellariin sen ja siellä haiseekin ihan kellarille, mutta ei siellä homehtunut. Voisin kuvitella et siellä ois todennäköisemmin homehtunut koska siellä oli talvella vettäkin aika hurjasti kun lumet suli ja oviaukon alareunan puukin on ihan muussia kun kosteutta on päässyt. Mutta saa nyt nähdä sitten huomenna kun katson tuota mehua et onko nyt homeessa kun on ihan huoneenlämmössä ollut, eikai toi mehu niin helposti kuitenkaan homehdu kuin vesi missä lilluu raparperia. =)
- Saukki
kyllä, mutta kirjoitti:
Siis aluksihan tein tuon homman niin, että laitoin kannen päälle tiiviisti ja homehtui. Ajattelin sitte et jos se kuuluukin olla ilmavasti ettei homehtuisi niin helposti kun ilma kiertää ja laitoin sen harson siihen päälle ja vein hieman viileämpään kellariin sen ja siellä haiseekin ihan kellarille, mutta ei siellä homehtunut. Voisin kuvitella et siellä ois todennäköisemmin homehtunut koska siellä oli talvella vettäkin aika hurjasti kun lumet suli ja oviaukon alareunan puukin on ihan muussia kun kosteutta on päässyt. Mutta saa nyt nähdä sitten huomenna kun katson tuota mehua et onko nyt homeessa kun on ihan huoneenlämmössä ollut, eikai toi mehu niin helposti kuitenkaan homehdu kuin vesi missä lilluu raparperia. =)
Miten kävi siikun valmistuksessa kun saat valmiiksi.
- täältä...
Saukki kirjoitti:
Miten kävi siikun valmistuksessa kun saat valmiiksi.
Mitä ihmettä, miksei pöntöstä kuulu plop plop?? Onhan tuo kuitenkin jo yli viikon ollut pöntössä.
- ramppadam
täältä... kirjoitti:
Mitä ihmettä, miksei pöntöstä kuulu plop plop?? Onhan tuo kuitenkin jo yli viikon ollut pöntössä.
Kurkkaa kannen alle, jos vaahtoaa niin pönttö ei oo tiivis, jos ei niin hiiva on kuollut tai lämpö ei riitä heräämiseen.
ja oma kysymys perään: käykö kalsiumkarbonaatti apteekista syömään raparperin oksaalihappoa? paljon sitä pitää olla kun on 4kg raparperia? kauan pitää antaa vaikuttaa, kun alussa se unohtui lisätä? - miten?
ramppadam kirjoitti:
Kurkkaa kannen alle, jos vaahtoaa niin pönttö ei oo tiivis, jos ei niin hiiva on kuollut tai lämpö ei riitä heräämiseen.
ja oma kysymys perään: käykö kalsiumkarbonaatti apteekista syömään raparperin oksaalihappoa? paljon sitä pitää olla kun on 4kg raparperia? kauan pitää antaa vaikuttaa, kun alussa se unohtui lisätä?Tosiaan katsoin yks päivä pönttöön ja on siinä jotain vaahtoa ja hiukan ehkä semmoista homeen näköistä, mutta ei haise homeelle vaan viinille. Mutta siis jos se on tiivis niin silloin ei vaahtoa? Mutta jos ei vaahtoa niin hiiva on kuollut? Ei nyt ymmärtäny kaikkea. =)
- jeeheh
miten? kirjoitti:
Tosiaan katsoin yks päivä pönttöön ja on siinä jotain vaahtoa ja hiukan ehkä semmoista homeen näköistä, mutta ei haise homeelle vaan viinille. Mutta siis jos se on tiivis niin silloin ei vaahtoa? Mutta jos ei vaahtoa niin hiiva on kuollut? Ei nyt ymmärtäny kaikkea. =)
En siis oo mikään vanha tekijä, mutta käsittääkseni vaahto meinaa että viini käy, mutta kun astia ei oo tiivis niin syntyvä paine purkautuu jostain muualta kun vesilukosta, jossain taisin lukea niksin laittaa elmukelmua ämpärin ja kannen väliin..
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Elämä valuu ohi ilman merkitystä
Olen 5-kymppinen korkeasti koulutettu hyvässä ja vaativassa työssä oleva mies. Erosin pitkästä parisuhteesta pari vuotta2533709Martina julkaisi romanttisia kuvia kihlajaisista
Ihana pari. Paljon onnea ja rakkautta heille 💞2631273Ilo, joka nousee silmiisi saakka
kun katseemme kohtaavat. Olet energinen, aito, ihana. Välillä tuijotat suoraan silmiini - enkä hämmenny, katson takaisin591218- 841056
Gekkosessa hyvä juttu Sofian Dubai "töistä"
"Vielä tammikuussa Belórf lupaili aloittavansa jälleen verkkovalmennukset, mutta tämä projekti näyttää kuihtuneen kaikes931010eerikäinen novassa sanoi ei kukaan enää aja manuaalivaihteilla
meillä on 3 autoa talissa ja kaikissa manuaalilaatikot, on meillä vielä tämmöiset vaikka toisin puhutaan.93935Jokaisella on omat syntinsä
Minä olisin niin mielelläni sinun. Ehkä joskus viittasitkin siihen. Olet nainen ajatuksissani jatkuvasti ja taidat tietä56916En oikeasti
Tiennyt että sinulla on ollut vaikeuksia ja huonoja aikoja. Olen oikeasti pahoillani, ja olisin myös toiminut eritavoin118889- 169863
Palsta sekosi lopullisesti?
Taidan mennä päikkäreille. Oliko hän nyt muka oikeasti äsken täällä ja kirjoitti, että täytyy unohtaa? Todistakaa se. Ki14814