Onko kokemusta pitävistä päivämääristä?

NYT eikä viidestoista...

Olen lukio-opiskelija ja erittäin, erittäin ärsyyntynyt. Olen tunnollinen, teen läksyt, samoin myös palautan kaikki palautettavat tehtävät aina viimeistään viimeisenä palautuspäivänä.

Olen kuitenkin ilmeisesti harvinaisuus, sillä ryhmässäni vain muutama minun lisäkseni palauttaa tai tekee tehtävät ajoissa. Mutta mitä tekevät opettajat? (Siis ei yksi tai kaksi, vaan ainakin kolme kappaletta, pienessä lukiossa se on jo aika monta.) Riittää, että oppilas avaa suunsa: "Mä ihan oikeesti unohdin!" "Sä sanoit mun mielestä, että vasta ens maanantaina!" "On ollu niin kauheesti kiireitä!" "Koeviikko on tulossa, ja mä olen lukenut muita aineita!" "Mä en ihan oikeesti ehtiny, voinks mä tuoda huomenna?"
Ja kas kummaa, päivämäärää on siirretty.

Eivät kai nämä selitykset oikeasti mene läpi? Toivottavasti eivät.

Mielestäni tämä käytäntö on epäreilu meitä kohtaan, jotka vaivaudumme tekemään annetutu tehtävät ajallaan. Ei kaikilla tehtävät tekemättömillä ihmisillä oikeasti ole elämässään menossa mitään järjettömän suurta ja aikaavievää. Laiskoja ne ovat: tapittavat koneella kaiket illat, katsovat telkkaa tai leffoja öisin ja ryyppäävät viikonloput. Tulevat aamun ensimmäiselle tunnille jos jaksavat.

Löytyykö teiltä selkärankaa pitää päivämäärät sovittuina? Haluaisin kuulla, kuinka se onnistuu (lähinnä yläasteen tai lukion opettajilta) ja miten paljon se vaatii, sekä kuinka oppilaat siihen suhtautuvat? Olen itse suuntautumassa opetusalalle ja olisi mielenkiintoista saada tietää, onko minulla mahdollisuutta toteuttaa tiukkoja päivämääriä, sillä asioiden siirtäminen tuonnemaksi on hirmuisen raivostuttavaa.

Kiitos.

3

374

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ----

      Jos joustaminen asioissa on sinulle noin hankalaa, et sovi opettajaksi. Et voi olla noin ehdoton nipo, jos aiot selviytyä opettajan työstä. Tulee väkisinkin tilanteita, että päivämääräät siirtyvät ja ihan ilman, että pystyt asiaan mitenkään vaikuttamaan. Enkä tarkoita nyt mitään oppilaiden töiden palauttamisia.

      Jos aiot noin tiukkaa linjaa vetää, varaudu moniin pahansuopiin puheluihin oppilaiden kotoa, kun joudut antamaan hylättyjä kurssimerkintöjä hyvillekin oppilaille. Aina ei voi muistaa kaikkea ja kaikki eivät suinkaan ole täydellisiä. Joskus voi jopa ihan oikeasti olla kiire tai palautetttavan työn tekeminen on voinut aivan totaalisesti unohtua. Sinäkö pirttihirmuna olet täysin kuuro niillekin, jotka puhuvat ihan sydämestään totuuden? Koska sellaista linjaa et voi ottaa, että päätät ketä uskot ja kuka saa anteeksi ja yhden lisäpäivän.

      Selkärankaa??? Realisteja enemmänkin. Näkee kyllä, ettei sinulla ole mitään käsitystä siitä, mitä opettajan työ on. Suosittelen tutustumista ennen kuin hakeudut koulutukseen. Ei vaikuta sinun paikaltasi.

    • opex

      Yläasteella moni lusmu pitäisi palkintona sitä, että deadline on mennyt eikä ope enää ota tehtävää vastaan. Opettajan työtä on panna oppilas tekemään tehtävänsä, vaikka sitten myöhässä. Opettajan tulee myös tehdä parhaansa, jotta voi antaa oppilaalle hänen osaamistaan vastaavan arvosanan, koska peruskoulun todistuksella saatetaan pyrkiä opiskelupaikkoihin vielä aikuisenakin, jos ei ole siinä välissä muita kouluja suorittanut. Yläasteen ja usein vielä lukionkin oppilaat ovat LAPSIA, joiden ei saa antaa tuhota elämäänsä vain murrosikäisen laiskuuden vuoksi. Olet itsekin vielä lapsi, kun et tätä puolta ymmärrä.

      Itse pidän deadlineista kiinni siten, että myöhästyminen laskee arvosanaa. Jos työ on pahasti myöhässä, saatan merkitä sen vain suoritetuksi. Missään tapauksessa en voisi sanoa vain, että ei enää tarvitse tehdä!

      On toki ongelma, että säännöistä pyritään jatkuvasti enevässä määrin lipsumaan. Opettajan työn realiteetit ovat toiset kuin muutama vuosikymmen sitten, jolloin opettajan tehtävä oli vain opettaa ja arvostella. Nykyään pitää huolehtia vähän muistakin asioista. Nykykoulun missio on pidellä kaikista kiinni, auttaa ja huolehtia ja viimeiseen asti välttää esimerkiksi luokan kertaamisia. Moni tietysti ajattelee, että miksei voi vain antaa nelosia ja jättää luokalleen. Noh, esimerkiksi siksi, että silloin teini lopettaa koulussa käymisen usein kokonaan ja jää ilman päättäriä ja mahdollisesti syrjäytyy. Mieluummin kinutaan niitä tehtäviä ja annetaan uusi tilaisuus ja toivotaan, että järki tulee joskus päähän. Ja usein se lopulta tuleekin, ja silloin on iso juttu, että todistus on kuitenkin olemassa!

    • huomioin...

      minä ainakin huomion sen arvosanassa. Jos työ olisi vaikka 9 arvoinen, mutta oppilas palauttaa sen myöhässä ilman kunnollista syytä (kipeä, pois koulusta), niin annan siitä huonomman arvosanan. Ei ole reilua muita kohtaan, että jotkut saavat enemmän aikaa työn tekemiseen - tai sitten jättävät viimetinkaan ja haluavat lisäaikaa. Eikä ole myös minullekaan oikein, että jouduin niitä sitten korjailemaan viimetingassa.

      Joustavuutta tietysti pitää olla, kunhan huomioi sen, ettei joustavuus ole jatkuvaa ja samojen oppilaiden kohdalla. Ei työelämässäkään voi alituiseen jättää töitänsä tekemättä ajallaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1867
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1564
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1266
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1224
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1212
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1176
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1160
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1140
    Aihe