Muurikello ja kellokukka näivettyvät

Hortonomin kauhu

Istutin viikko sitten monivuotisen kellokukan (campanula spring bell tai jotain sinne päin, joku jalostettu muurikellolajike vissiin) amppeliin aurinkoiseen paikkaan. Se kukki komeasti, mutta nyt se on alkanut kuihduttaa kukkia. Olen kastellut sitä päivittäin, en likomäräksi, mutta kuitenkin, sillä aurinko on kuitenkin paahtanut kovasti. Mitä teen väärin?

Samaan aikaan istutin aurinkoiseen kivikkoon muurikelloja, jotka nekin olivat alkuun komeasti kukassa, mutta nyt viikon kuluttua näyttävät näivettyvän. Osa lehdistä on kippurassa, osa kukista kuihtuneet. Olen niitäkin kastellut päivittäin, en mielestäni liikaa, sillä rinteessä vesi ei jää niille ainakaan seisomaan. Mitä teen väärin?

Kaiketi vasta istutettuja kukkia pitää kastella, jotta juurtuminen pääsee käyntiin, mutta mikä piru menee aina pieleen, kun ei kumpikaan tunnu viihtyvän. Muuten netistä lukemani ohjeet kummallekaan kukalle eivät suosittele hurjaa kastelua. Antakaas ohjeita, kiitos!

13

15561

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tai vaikka....

      Jos et voi siirtää niitä puolivarjoon. (sinulle lienee aurinkoinen ja suojaisa paikka) Hommaa amppeliin syvempi tassi, että vettä olisi kauemmin päivässä tarjolla. Kastele iltaisin. Päivällä aurinko haihduttaa vettä. jos ei riitä, niin kuumilla päivillä kastele kahteen kertaan molemmat.
      Millainen multa sinulla on rinteessä? Pussillinen kaupan puutarhamultaa voisi parantaa maata muurinkellon ympärillä.
      Ehkä on joku tuholainen päässyt kukkaan? Myrkytä!


      Jos amppeliruukussa on pohjassa reikä ja tassilla ei vesi seiso. Et ole kastellut liikaa.

      • leikkaamista

        Itselle kävi samoin ja leikkasin kaikki vanhat pois, nyt ovat komeita pehkoja.


      • Hortonomin kauhu

        Kiitos, että olitte jo vaivautuneet vastaamaan! Istutin kellokukan silloin viikko sitten isompaan reikäpohjaiseen ruukkuun ja tein salaojan kävyistä ja pikkukivistä eli ei pitäisi seisoa vedessä. Iltaisin olen kastellut tähän asti ja kun olen päivällä kokeillut, multa ei ole päässyt vielä kertaakaan kuivahtamaan. Se tuntuu aavistuksen verran kostealta, kun sormen sinne upottaa. Olen nyppinyt joitakin kukkia, tiukassa ovat ja kun varren katkaisee, sieltä valuu jotain valkoista maitomaista ainetta.

        Rinteessä olevat muurikellot taas istutin paikassa valmiina olleeseen hiekansekaiseen multaan (ja lisäsin hieman Biolanin puutarhamultaa) parin kivenmurikan väliin. Paikka on paahteinen ja multa on ollut ainakin pintakuivaa joka päivä, kun olen illalla kastellut. En ole uskaltanut lisätä kastelua hukuttamisen pelossa ;) Kasvit eivät ole siis kuolleet, kuivuneiden kukkien seassa on myös elinvoimaisia kukintoja. Jos käyn leikkaamaan, kuinka kaukaa varresta napsaisen? Heti kukan takaa vai...? Entäs sama leikkely kellokukalle, joka siis valuttaa nestettä?


    • ohitse ajallaan

      Kellosi ovat sokissa, kun olosuhteet ovat muuttuneet radikaalisti. Istutuskastelun jälkeen kannattaa pitää niukalla vedellä, että kasvi ryhtyy juurtumaan uuteen paikkaansa. Ulkoilma, tuuli ja suora auringonpaiste säikyttävät, mutta elinvoimainen kasvi juroo aikansa ja ryhtyy uuteen kukoistukseen. Kasvuharsolla suojaaminen voisi antaa "pehmeän laskun", mutta mikään silmän ilohan se ei ole.

      Huonon näköiset osat voi surutta napsia pois, leikkauskohdalla ei ole suurtakaan väliä. Muurikello versoo uutta kasvua tosi nopeasti, kun alkaa viihtyä. Omani ostin kukkakaupasta kukkivina jo huhtikuussa, eivät tykänneet muutosta nekään ja parin viikon päästä leikkasin tylysti viissenttisiksi. Nyt jo kukkivat komeasti, kasvihuoneessa tosin täällä Oulun korkeudella - että kyl se siitä:)

      • Hortonomin kauhu

        Tällä hetkellä amppelin kellokukka on tavallaan lopettanut nuutumisen eli elinvoimaisia kukkia on ehkä kolmasosa aiemmasta täydestä kukinnasta, mutta kivikon muurikellot näyttävät olevan heikommassa hapessa. En tosin ole kukan kukkaa niistä nyppäissyt, kun eihän tuolla ole kastumatta ja paleltumatta itsekään pystynyt olemaan... Kylmä sää ja jatkuva sade ilmeisesti shokeerasi ne lopullisesti...? Vai kauanko sitä "jurottamista" on syytä kestää ja katsella? Istutin kukat siis toukokuun viimeisellä viikolla. Miten kauan sitä istutuskastelua (hieman tavallista runsaampaa kastelua siis) jatketaan? Nyt sateilla en tietenkään ole kastellut mitään, mutta jahka aurinko armas säteensä jälleen muurikellolle paljastaa, miten sitä jatkossa hoidan? Menikö tämä kesä nyt ainakin muurikellolta sivu suun (ja kauhuskenaariohan on, ettei se onnistu talvehtimaankaan!)?


      • ei piä hätäillä
        Hortonomin kauhu kirjoitti:

        Tällä hetkellä amppelin kellokukka on tavallaan lopettanut nuutumisen eli elinvoimaisia kukkia on ehkä kolmasosa aiemmasta täydestä kukinnasta, mutta kivikon muurikellot näyttävät olevan heikommassa hapessa. En tosin ole kukan kukkaa niistä nyppäissyt, kun eihän tuolla ole kastumatta ja paleltumatta itsekään pystynyt olemaan... Kylmä sää ja jatkuva sade ilmeisesti shokeerasi ne lopullisesti...? Vai kauanko sitä "jurottamista" on syytä kestää ja katsella? Istutin kukat siis toukokuun viimeisellä viikolla. Miten kauan sitä istutuskastelua (hieman tavallista runsaampaa kastelua siis) jatketaan? Nyt sateilla en tietenkään ole kastellut mitään, mutta jahka aurinko armas säteensä jälleen muurikellolle paljastaa, miten sitä jatkossa hoidan? Menikö tämä kesä nyt ainakin muurikellolta sivu suun (ja kauhuskenaariohan on, ettei se onnistu talvehtimaankaan!)?

        Kasvi voi murjottaa muutaman viikon, se joko selviää ja karaistuu tai kuolee pois. Jos kuolee, osta uusi. Mikäli selviää, kastele pitkinä kuivina kausina, nypi kukkineet versot pois ja siinä se.
        Perennoita ei hirveesti yleensäkään kannata hoitaa, ne toimivat luonnon määräämällä tavalla vuodenkierron mukaan.
        Itse lannoitan kerran keväällä ja lisään vähän uutta multaa, kesällä nypin huvikseni resuja lehtiä ja vanhoja kukkia. Rikkaruohoista ei ole haittaa, kun isot perennat pitävät puolensa ja maanpeitekasvit rönsyvät niiden väleihin (käenkaali, suikeroalpi yms.).
        Istutuskastelu on se ensimmäinen, kun kasvi istutetaan paikalleen. Silloin kastellaan reilusti, että juuret varmasti saavat kosketuksen maahan eikä jää ilmakoloja. Sen jälkeen vettä annetaan vaan sen verran, ettei kasvi kuivu ihan kokonaan. Juurten on pakko alkaa kasvaa vettä etsiessään.
        Talvehtiimiseen on pitkä aika, kellolla on onneksi koko kesä aikaa opetella tavoille:))


    • be happy =)

      Ostin viime vuonna muurikelloja. Ensi alkuun näyttivät tosi hennoilta ja ajattelin, että talvi vie taatusti mennessään. Olivat kuitenkin viime kesänä jo hiukan levinneet ja näitä pienen pieniä alkuja siirsin toiseen paikkaan (ja tässä tarkoitan kirjaimellisesti PIENIÄ). Tänä vuonna sitten skeptisesti keväällä katselin miten kellot ovat pärjänneet ja voilá, kaikki alkuperäiset olivat täysissä ruumiin ja sielun voimissa ja pienen pienet alutkin olivat hengissä. Nyt ovat n. 3-4 kertaisia verrattuna alkuperäis kokoonsa. Odottele siis vaan rauhassa, kyllä se siitä lähtee =)

    • Hölmö81

      onko tuo sprin bell amppeli? ostin viikko sitten ja laitoin maahan ;) näytti kauniilta mutta en tiennyt mikä se on, nyt aloin tutkimaan sitä netistä, en löydä siitä mitään tietoa joten voisitko kertoa.

    • O-mukulakiurunkannus

      Et ole ainoa, joka on joutunut muurikellon kanssa riitoihin. Sen pitäisi olla helppo, mutta tuntuu kyllä olevan hyvin oikullinen, elää ja kasvaa, jos sitä sattuu huvittamaan, riippumatta siitä, miten ihanteelliset olot sille yrittää järjestää.

      Kastelusta sen verran, että ohje vähäisestä kastelusta on usein huono. Silloin vain pintamulta kastuu ja kasvi kasvattaa juuret niin ollen lähelle maan pintaa, kun syvemmällä on ihan kuivaa. Pintamulta myös kuivuu hyvin nopeasti ja sitten kasviparka on vaikeuksissa.

      Jos muurikellosi asuvat aurinkoisessa rinteessä, jossa vesi ei jää seisomaan, mielestäni ei ole vaaraa kastella niitä liikaa, pikemminkin olisi ehkä syytä varmistaa, ettei vesi valu pintaa pitkin pois kastelematta multaa pintaa syvemmältä. Varsinkin, jos maa on läpäisevää, saattaa muurikellokin kärsiä kuivuudesta, jos ei ole vielä ehtinyt kasvattaa juuriaan kyllin syvälle.

    • tipitii..

      yhden kappaleen tätä muurikelloa. se kukki alkuun hyvin, sitten kuihdutti kukkansa ja hiukan myöhemmin alkoi kukkaloisto uudestaan. tämä kukkapenkkini jossa muurikelloni on, on siis täysin varjossa (ostin kasvin taimitarhalta, ja siellä sanottiin että on varjoisan paikan kasvi) eikä aurinko paista siihen yhtään! valitettavasti tänä keväänä sieltä ei noussut mitään, eli monivuotinen se ei mulla ainakaan ole :)

      ostinpa siis tänä kesänä uuden taimen. sekin aikansa kukki ja jo nyt se näyttää kuihtuneelta. odottelen, josko se kukkaloisto alkaisi taas hetken juromisen jälkeen uudelleen, kuten kävi viime kesänäkin :) kastellut olen melkeinpä päivittäin vaikkei sinne aurinko paistakaan..

    • Anonyymi

      en löydä vastausta kysymykseen Miksi kerrotun Muurikellon kukat ja nuput ruskettuvat?

    • Anonyymi

      Ostin kesän alussa muurinkello ja istutin ruukkuun ulos. Kesällä kastelin liikaa ja ei tykännyt. Siirsin paikkaan missä ei sada vettä ja innostui kukkimaan. Nyt yöpakkasten tultua siirsin sisälle ja vielä jaksaa kukkia! Eletään nyt siis lokakuun loppua 🤔

      • Anonyymi

        Minulla taas tuo vanha kaappikello on hieman rupsahtanut, viisaritkin nuupahtaneet. Ei taida enää auttaa vaikka siirtäisin sen pirtin eteläiselle seinustalle raanun viereen!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1625
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      80
      1265
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      91
      1170
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1096
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1092
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1039
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      980
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      932
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      877
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      761
    Aihe