En saa tehtyä mitään

Mummin höpöliini

Onko kenelläkään antaa neuvoja seuraavaan:
Kun hieman yli 1 -vuotias lapsenlapseni tulee minulle hoitoon lapsen äidin hoidellessa omia asioitaan, niin en saa mitään oikein tehtyä, kun tämä rakas lapsenlapseni haluaisi olla niin mukana kaikessa arjen tekemisessä.
Ei kävele vielä, mutta konttii ja nousee seisomaan. Jopa ruuanlaittokin (esim. perunoiden kuoriminen, lihapullien paistaminen jne) tuottavat ongelmia, koska taapero haluaa suorittaa oman osuutensa työstä.

Olen ottanutkin hänet mukaan ruuanlaittoon siten, että hän istuu syöttötuolissa lähellä minua ja antanut hänelle kauhoja, joilla sitten paukuttelee.

Silloin kun ei ole syöttötuolissa, leikkii hetken yksikseen, mutta tulee sitten luokseni ja pyytää kävelyttämistä jne.
Ei leiki leluillaan kuin hetken. Mitä neuvotte?

Silloin, kun emme ole ruuanlaittopuuhissa, on minusta mukava puuhata ja leikkiä hänen kanssaan ja meillä on tosi mukavaa.
Tämä lapsi on ensimmäinen lapsenlapsemme ja luonteeltani olen hyvin varovainen ja pelkään hoitaessani häntä, että hänelle sattuu jotain, esim. kaatuu ja loukkaa päänsä tai panee sormet oven väliin jne...ja senpä takia olenkin mielestäni aika huono"lapsenhoitaja".
Mistä saisin rohkeutta lisää ?

9

545

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mummi minäkin

      Lapsesta kaikki uusi on hauskaa. Hän on kiinnostunut kaikesta mitä uudessa paikassa tapahtuu, ja mummista, joka on ihan erilainen kuin äiti kotona.

      Siksi ei sinun kannata yritääkään mitään huushollin pitoa sinä aikana kun lapsi on luonasi, jos hän on vain tilapäishoidossa osa päivää.
      Tee ruuat valmiiksi muu taloustyö. Anna lapsen häärätä ja seuraa vain varmuuden vuoksi, ettei tapahdu onnettomuuksia. Lapset ovat vikkeliä kiipeämään tai kiskaisemaan tavaraa alas pöydiltä.

      Tietysti on eri asia, jos hän on päiväkausia luonasi, silloinhan on ruuat ja muut tehtävä ajallaan. Mutta tee kuten varmaan lapsen äitikin, eli säästä vaivalloisemmat hommat lapsen päiväunien aikaan, että saat ne tehdyksi ilman innokasta apulaista.

      Lapsihan on hirveä työllistäjä. Ei lepoa ei rauhaa! Lapsen meno on väsymätöntä, ja joka hetki opettelee uutta ja on utelias. Ei hän todellakaan malta leikkiä yhdellä lelulla kuin hetken.
      Tilapäinen lapsenlikka on täystyölllistetty ilman lihapullien paistamistakin!

      Nauti ihansta seurasta. Ne vuodet menevät pian ohi!

    • sassuli

      Moikka!

      Ja onnittelut ihanasta lapsenlapsesta!

      Miksi sinun täytyy tehdä samalla kotitöitä, kun lapsenlapsi on kylässä? Jos siis kyse on vain muutamista tunneista. Mummouden parhaita puolia lienee juuri se, että saa keskittyä vain pelkästää lapselapseen - ei tarvitse huolehtia sillä hetkellä huushollista! Tee ruoat valmiiksi jo etukäteen, niin ei tarvitse ruokahuoltoakaan miettiä. Luulisin, että mummoiässä olisi varaa olla tekemättä kotitöitä muutama tunti.

    • ja hoida lasta vaan

      Tosiaan ruuat etukäteen valmiiksi ja muutkin vastaavat asiat. kun tuon ikäinen tulee hoitoon, häntä pitää koko ajan valvoa ja leikittää. onneksi on päiväunen aikakin, silloin voi itse istahtaa ja juoda kahvin, ja lukea vaikka lehden jos haluaa.
      1-vuotias ei kauaa leiki ainakaan mummolassa leluillansa, hän tosiaankin haluaa tutustua paikkaan ja ihmisiin. ja monta kertaa.
      olen hoitanut 4 lapsenlasta ja aina suunnilleen sama juttu, eli on heittäydyttävä kokonaan lapsen käyttöön.
      välillä esim kanniskeltiin lasta ja katseltiin peilistä omia naamoja, siinä kului mukavasti aikaa ja lasta nauratti, eli ihan yksinkertaiset jututkin tuonikäistä viihdyttää.
      jos sinulla on ukki siellä mukana, hänhän voi osallistua joihinkin asioihin. meidän ukki tarvitsee selvät ohjeet, esim mitä hakee kaupasta, tiskaa tai puuhaa lapsen kanssa.
      ensimmäisen kanssa tietenkin on opettelemista, mutta kyllä se lähtee kun ns maalaisjärki otetaan käyttöön. noita pelkoja satuttamisista on ollut itselläkin mutta täytyy unohtaa ne ja uskoa ettei mitään satu.
      1-vuotias ei ole maailman helpoin hoidettava, pääsee joka paikkaan ja haluaa työntää sormensa kaikkiin mihin ei pitäisi. muistathan suojata pistorasiat suojatulpilla!
      ja jos vielä pelottaa, kysy lapsen vanhemmilta hoito-ohjeet, se rauhoittaa, voit mielessäsi ajatella että teethän juuri heidän ohjeidensa mukaan niin vastuu ikäänkuin jakautuu.

    • Laajakaistapää

      Missä tässä oli ongelma?

      • Heh heh..

        Mummi ei saa kuoria pottuja rauhassa, asiat tärkeysjärjestykseen ...:)


      • Osallistuva mummu
        Heh heh.. kirjoitti:

        Mummi ei saa kuoria pottuja rauhassa, asiat tärkeysjärjestykseen ...:)

        Mummin omat lapset eivät koskaan häirinneet äitiään. He osasivat olla itsekseen leikkikehässä tutti suussa.
        He eivät osallituneet mihinkään, eivät ikinä oppineet mitään, joten tänäänkin mummi tekee heidän taloustyönsä ja hoitaa lapset.

        Onneksi on mummi hengissä vielä. Kuinkahan sitten käy, kun mummi on tuonilmaisissa?


    • elämää ennen ja nyt

      Minäkin olen mummo, mutta ei minun lapseni olleet koskaan missään leikkikehässä, ei niitä enää harrastettu eikä myöskään valjaita lasten kanssa kuljettaessa. - Muistan kuitenkin, että nuoremmilla sisaruksillani vielä oli leikkikehä (meillä oli kaupungissa aika pienet tilat) ja äiti piti valjaita pikkuveljiäni kävelyttäessä ja joskus vaunuissakin kuljettaessaan. (Meitä oli kuusi sisarusta , joista 4 syntyi vuoden välein, joten taisi vanhemmillani oli aika rankkaa tuossa sotien jälkeen)

      Omia lapsia hoitaessani kyllä osasin limittaa kotitöitä lastenhoidon oheen ja sain paljon aikaiseksi - ehkä se jothui myös siitä, että oli nuorempi, ketterämpi ja käteväkin, hoksaavaisempikin.

      Nyt mummona keskityn kyllä vain lastenlapsiin heitä hoitaessani ja monesti jopa lepään itsekin lasten ollessa päiväunilla. Varaudun yleensä valmistamalla ruuat suunnilleen valmiiksi - ei tarvitse oikeastaan kuin microssa lämmittää.
      Usein tyttäreni tai poikani on valmistanut myös valmiin ruuan, joten saan olla ihan kokoaikaisesti lasten kanssa joko mummolassa tai heidän kotonaan.
      Kyllä lastenhoito työstä käy ja väsynkin näin vanhemmiten, mutta saanpahan vastaavasti sitten levätä.

      Mieli kuitenkin piristyy aina lastenlasten seurassa. Minulla on heitä 5 yhteensä, mutta hoidan tietenkin vain paria pienokaista silloin tällöin - myös yökylässä.
      Täytyy sanoa, että lastenlapset tuovat paljon iloa ja riemua meidän 'vanhojenkin' elämään.

      • tuunskitsoks

        Minulle on esitetty sellainen karmea väit, että isovanhemmuus on velvollisuus, eikä ollenkaan Oma valinta, siis esim lapsen hoitoaikojen suhteen.. Eikä kuulemma pienten lasten hoitaminen ole hoitotyötä vaan pelkästään isovanhemmuutta. :(


    • alsklkalkkd

      Avaajamummi on vain unohtanut millaisia yksivuotiaat yleensä ovat. Paitsi, että melkein kaikki kävelevät jo tuossa iässä ja vahtiminen on paljon rankempaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      4
      1459
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      18
      1093
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1019
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1008
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      5
      1001
    6. 3
      900
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      4
      899
    8. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      1
      898
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      2
      891
    10. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      870
    Aihe