Yksityistien käyttömaksu ?

Kulkijat

Kesämökki- ja metsäpalstalleme menee tie erään yksityistalon oman tien kautta. Siis ensin on kaava-alueen tietä, joka jatkuu ko. henkilön yksityistienä n. 400 m jonka jälkeen alkaa rajaltamme meidän yksityistiemme, joka johtaa järven rannalla olevalle kesämökille ja sitä ympäröivälle metsäpalstalle.
Mikä on mielestänne kohtuullinen korvaus tuon 400 m pitkän tien käytöstä ? Tietä käytämme me siis sulan maan aikaan mökki- ja metsäkäynneillä, 400 m:n pätkän omistaja asuu tontillaan vakituisesti, eli hoitaa tietä myös talvisin, jolloin me emme sitä käytä. Kesäaikaan käyttömme on lähes päivittäistä.
Saimme postissa laskun tältä pätkän 'omistajalta', ja siinä laskutettiin 75 euroa vuosimaksua. Aiemmin (= edellisten sukupolvien aikaan) on maksettu jotain, jonka suuruutta me jälkeenjääneet emme tiedä. Tämä laskuttaja ei ole ollut meihin missään yhteydessä sopimassa tien käytön maksuista, joten lasku tuli tietysti vähän yllätyksenä ja on mielestämme aika suuri . Suuria korjauksia ei tiellä (= 4oo m:n pätkällä) ole tehty pitkään aikaan.
Olemme tietenkin valmiit maksamaan jotain tien käytöstä, mutta onko 75 euroa/v. mielestänne kohtuullinen summa ?
Mikä on tälläisten tiemaksujen 'taksa' yleensä, tässä ei siis ole kyseessä mikään tiehoitokunta. Muita käyttäjiä tiellä ei ola satunnaisia kulkijoita ehkä lukuunottamatta.

52

10901

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • minusta

      Käytämme mökkitietä talvellakin, aurauskulut toki lienee suurin osa kustannuksista. Maksumme vaihtelee vuosittain, riippuen aurausten määrästä, lanauksista ja murskeen/hiekan ajomääristä. Todellisten kustannusten mukaan jaamme kulut, esim. viime vuonna maksoimme 200 euroa. Tie noin 500 m.

    • Kaikki maksaa

      Eihän tuolla 75 eurolla tee paljon mitään korjaustöitä. Minusta tuo on varsin reilusti jos tuon maksaa. Kuitenkin, varsinkin hiekkatiet kuluvat ja pölisevät.

    • Yetska

      Tuohon hintaan saa korkeintaan talvella yhden aurauksen ja kesällä se on lähtöhinta esimerkiksi heinien niitolle.

      Peukalosääntö näissä tieasioissa on, että loma-asujalle hinnat ovat tyypillisesti aina korkeammat kuin vakiasukkaille. Näin ainakin meille olisi ollut, jos olisimme lähteneet mukaan siltaprojektiin. Tyydyimme kuitenkin omaan tiehemme, joten muut pitäkööt siltansa :)

    • selvitin oman maksuni

      olikos maksutositteessa alv?
      siis onko laskuttajana tiehoitokunta vai yksityinen henkilö.
      maanmittaustoimisto kertoo puolueettoman mielipiteen.
      sekä jokaisella kaupungilla on henkilö hoitamassa juuri noita tie asioita (olikohan nimike, geodeetti)
      ja suomessa on useita tieisännöitsiöitä jotka myös osaavat kertoa mielipiteensä.
      ja alla muutama linkki.
      http://www.vahasalo.fi/liikenne/yksikointi.pdf
      http://www.tieyhdistys.fi/yksityistiet/jasensivut/tieyksikointi.html

      itse maksan asuinkiinteistönmukaan samalta matkalta n50 euroa tosin tienosakkaita on n 25kpl toki tietäkin on 2km

    • äläkä

      kitise. Ei se nyt niin paha ole, kun ajattelee, mitä tuo naapurisi on pistäny tiehen rahaa. Aurannut, sannottanut, jne...

    • ...

      Tiedän erään henkilön joka käy pienellä mökillään vain kesällä ja naapuri joka asuu ympäri vuoden vaatii parinsadan euron hintaa silloin kun hiekkaa tilataan ja lisäksi ehkä muukin summa kymmenissä euroissa. Ja tie ei ole pitkä ja siellä on muitakin taloja/mökkejä. Lisäksi naapuri ei lähetä laskua vaan tulee tontille vaatimaan johonkin "kokoukseen", vaikka henkilö olisi uima-asussa ja puhelimessa. Naapurilla on varmaan järeämpi autokin ja muilla, kuin tuon henkilön pikkuauto.

      Eli minusta melko outoa!! Lisäksi mökki on pöheikössä sekä kaislikossa ja naapurit hipoo rajoja. Kuka siellä viitsii mökkeillä..en itse ainakaan kiinnostuisi kyseisestä paikasta. Enkä hyväksyisi että joku tulee johonkin kokoukseen kyselemään yhtäkkiä, lähettäisi sitten laskun.

      Ja "mielenkiitoinen" ammatti tällä naapurilla..toimintaan peilaten.

    • tietulli?

      Voihan"tien hoitaja"ajella linko tai lana ylhäällä teijjän osuuden kohdalla.Ite kaivasin kyllä tunnelin,niin säästäs 75e.. asiaa varmaan selviäis enempi kyselemällä ko.henkilöltä. tuskin tossa on vielä riidan aihetta sopikaa keskenänne.Kunnanvirastolta varmaan löytyy tietoa mitä rasitteita ym ym.Että onko perusteita maksella,mutta pitäkää naapuri välinne kunnossa,helpottaa elämää.

      • kaupunkilainen

        asialla, kun ei tiedä tie yksiköistä yhtään mitään, johon kuuluu tien hoito, ja kunnossa pito, josta jokainen tien varrella asuva maksaa oman osuutensa.
        Hinnasta voi keskustella, ja kuuluukin, hinta riippuu paljolti yksiköistä, joita kyseiselle asukkaalle kuuluu.


      • maksu,,,,

        Maksu on ihan sopiva suhteessa siihen, että tie on ollut aikaisemmin perustettu, ettekä ole osallistuneet sen rakentamiseen.

        Mitä sanoisit, jos naapuri rahan sijaan velvoittaisi sorastamaan tietä. Et saisi tuolla summalla yhtä kuormaa soraa tielle.


      • GIUHHIJPJOJJOPJ
        maksu,,,, kirjoitti:

        Maksu on ihan sopiva suhteessa siihen, että tie on ollut aikaisemmin perustettu, ettekä ole osallistuneet sen rakentamiseen.

        Mitä sanoisit, jos naapuri rahan sijaan velvoittaisi sorastamaan tietä. Et saisi tuolla summalla yhtä kuormaa soraa tielle.

        Tee oma tie, ni ei tarvii kitistä 75e maksusta...


    • ninni7000

      Mun mielestä on kyllä aika kova summa... Me maksamme ihan vakituiseen asuntoomme johtavan tien käytöstä 68€/vuosi, tietä käytämme siis 680 metriä. Ja autoja on kaksi, aiemmin mieheni maksoi vähemmän kun oli vain yksi auto talossa.

      • en kertoisi kenellekään

        Hölmöjähän te olette kun tuollaisen sikahalvan edun kerrotte eteenpäin.
        Te kaupunkilaiset olette todella vailla kustannustietoutta ja sitä 'maalaisjärkeä' kun nitisette joka asiassa. Muuttakaa Töölöön niin saatte asua slummissa tien varrella muka ilmaiseksi vaikka katumaksu otetaan kuitenkin vastikkeessa.


    • noin tyhmä

      Vain kaupunkilaismaisteri voi olla noin tyhmä että valitta moisesta asiasta.
      Luuletko että se maanviljelijä pitää tiestäsi huolta ja kunnostaa sen huvikseen 12 tuntisen työpäivänsa päätteeksi ilmaisilla polttoaineilla ja kulumattomilla koneilla. Mikäli olet saanut jo mökkisi vaikka perinnöksi niin herää jo maksamaan siitä kulujakin. Ei maalla-asujien tarvitse sinun kulujasi maksaa. Häpeä edes tuota kirjoitustasi.
      Itse en ole maalainen vaikka mökki onkin ihan rannassa. Meillä on tieosuuskunta jossa jokainen maksaa oman 'jyvitetyn' osuutensa mukisematta.

      • assss

        4 km tiestä tuli kesäkuussa tienhoitokunnalta 40,50 euron lasku tälle vuodelle.
        Riippuu tietysti montako osakasta on mukana tiessä. Meillä taitaa olla aika monta.
        Tuolla rahalla ei saa kuin korkeintaan 1/3 kuorma-autollista soraa.
        Kyllä meilläpäin maalla maanvilljelijät ovat tehneet aina töitä hyvin halvalla yhteisten teiden eteen. Tulisi varmasti "miljoonalasku" jos jokainen ottaisi aivan viimeisen hinnan.

        Tällä mökkitiellä on paljon kyläläisten metsiä. Kesämökkejä ei ole kuin ehkä 15 kpl.

        Lisäksi tilaan joskus omalle 400 m tiepätkälleni (mökki on metsätilalla, 13 ha) talvella lumiaurauksen. Nyt ei aurattu kuin kerran viime talvena. Mökki on melko etelässä, hieman yli 100 km Helsingistä luoteeseen.


    • Mulkqwist121

      Mielestäni kannattaa maksaa,koska sehän on reilua..
      Tietenkin voitte rakentaa sillan yli,hehheeeeh
      Aina inistään...toivottavasti ensi vuonna maksu on 200.-minimissään !!!

      • Mievaan...

        On tuo 75€ ihan ok summa. Itse maksan mökkitiestä/mökin pihan aurauksesta 150€ yksityishenkilölle kun käytän tietä läpi vuoden. Mökkitie on vain noin 50m ja pihan auraa parilla vedolla mutta ollaan sovittu että pirautan talvella kun menen mökille ni isäntä käy auraamassa pihankin.
        Hinta oli minun itseni tarjoama ja on pätenyt jo muutaman vuoden. On mielestäni kohtuullinen molemminpuolin. Vituttais se talvella enstöikseen lapioida 2h että saa edes mökin näkyviin=)


    • riska_74

      Jos naapurin kiinteistöllä on rasitetie teidän mökille / metsäpalstalle, niin hyvä. Jos rasitetta ei ole, niin naapuri pystyy milloin vain kieltämään tien käytön vaikka hetken mielijohteesta kännissä. Ei siis jälkimmäisessä tapauksessa kannata saattaa naapuria kiukkuiseksi.

      Onko metsäpalstanne oma tai siihen verrattava (ei vuokramaata) ja onko se metsämaata vai määräala vai tontti? Tämä asia voi ehkä vaikuttaa tien rasituskäytäntöön.

      Kannattaa selvittää pohjatiedot nyt kun vielä menee naapurin kanssa hyvin, niin sitten kun joskus tulevaisuudessa tulee se ensimmäinen kärhämä naapurin kanssa, niin voitte toimia tilanteen vaatimalla tavalla oikein tai ainakin tiedätte mistä naapuri puhuu.

      75e/vuosi on kai normaali taksa tässä nykyisessä rahastus-yhteiskunnassa.

    • Karuhunpoika

      Tuolla rahalla saa : 5m3 soraa tai yhden lanauksen tai vesakonleikkaja tekee työtä puoli tuntia tai saa sillä puolikkaan rumpuputken, kylläkin ilmanasennusta.
      Tienpidosta on yllättävän monia erilasia kustannuksia ,joita satunnaiset käyttäjät eivät tule ajteleeksikaan.
      Olisiko muuten ollut puoletsi reilumpaa kysäistä naapurilta maksaako ja paljonko, kun tästä tietäsi ajellaan,näin teki ilmeisesti pappasi. Eikä tuonu posti laskuja.
      Jos tuntuu ,että nyt sitä rahhaa ei kertakaikkiaan ole.Niin onko tänä vuonna sinunvuorosi niittää tienvarret,tai raivata tielle työntyvä vesakko.
      Jos tielle perustetaan virallinen tiekunta, sen perustamiskulut maksavat tietysti osakkaat,eli te ja naapurit.tämän jälkeen kaikkitienpidon kulut maksetaan tieyksiköiden suhteessa.Yksiköintiin kätetään virallisia taulukoita.Kaiken lisäksi yksityistiemaksut ovat ulosottokelpoisia,eli pakko maksaa.
      On varmaan halvempaa olla tienpitäjän kanssa välilöissä,kuin valittaa nuinkin kohtuullisesta maksusta.
      Tiedoksi minulla ei ole tietä,jota lainaisin naapreille,mutta hoidan koneurakoitsijana kaikenlaisia teitä.

    • Mökkimies.

      Meidän porukkamökille tulee tie perille. Kuitenkin olisi muutaman kilometrin lyhyempi reitti, mutta kun yhteissopua ei syntynyt tiemaksuista, tuo naapurusto pisti lukitulla puomilla tien poikki. Niin se on sitten ollut jo kai lähes 30 vuotta.

      • verottajalle

        kaikki vaan soittaan tulliin ja verotoimistoon kun naapurin isöäntä ajelee verottomalla löpöllä ja pistää rahat liiviin ilman veroja, siinähän tehään bisnestä


      • maajussi-68
        verottajalle kirjoitti:

        kaikki vaan soittaan tulliin ja verotoimistoon kun naapurin isöäntä ajelee verottomalla löpöllä ja pistää rahat liiviin ilman veroja, siinähän tehään bisnestä

        Kertoisitko ystävällisesti mistä saa verotonta löpöä? Kiinnostaisi valtavasti, kun sitä menee tuhansia litroja vuodessa.


    • pikku keiju

      halpaa KESÄ KUUKAUSILT VAA REILU KAKS EUROO PÄIVÄS JA ON TIE , AATTELE JOS JOUTUIS RÄMPII METTÄ POLKUI

    • Nipottaja

      Halvalla menee.

      Ja miten on mahdollista että et keskustele tiemaksusta maanomistajan ja tiekunnan kanssa, vaan kirjoittelet tänne nettiin?

      • ilmeisesti...

        "Ja miten on mahdollista että et keskustele tiemaksusta maanomistajan ja tiekunnan kanssa, vaan kirjoittelet tänne nettiin?"

        Moni kirjoittaja ei näytä ymmärtävän sinänsä hyvin yksinkertaista asiaa.


    • -xc-

      jos kyseisen tilan rasitteena on tuo tie, niin siita ei tarvitse maksaa mitaan. vain sen hoidosta pyydettaessa (auraus, lanaus jne) pitaa silloin maksaa.

      • rasite???

        Mikäli omistat kiinteistön, ja ajelet yhteistä tietä, jolla on useita asukkaita, niin jokaiselle määräytyy tietty osa tiekiintiöstä, jolta maksat maksua kunnossa pidosta, aurauksista, jne... Kaupunkilaiset urpot, kun ei tajua tätä, vaan kitisee jostain rasitteista, kun kaupungissa on tottunut osaketalossa kitisemään joka asiassa.
        Luuletteko tosiaan, että se hiekka siihen tielle on ilmaista, tai auraus, josta on polttoaine kustannukset, laitteiden kunnossapidot yms..


      • tietäjä
        rasite??? kirjoitti:

        Mikäli omistat kiinteistön, ja ajelet yhteistä tietä, jolla on useita asukkaita, niin jokaiselle määräytyy tietty osa tiekiintiöstä, jolta maksat maksua kunnossa pidosta, aurauksista, jne... Kaupunkilaiset urpot, kun ei tajua tätä, vaan kitisee jostain rasitteista, kun kaupungissa on tottunut osaketalossa kitisemään joka asiassa.
        Luuletteko tosiaan, että se hiekka siihen tielle on ilmaista, tai auraus, josta on polttoaine kustannukset, laitteiden kunnossapidot yms..

        Hei, come on, se hiekkahan on jo tiessä!


    • enkelin-tuli^Å^

      on 20-40€ välissä ja matka on pidempi
      en kyllä tiedä mikä ja miten se päätetään
      siis mistä se summa koostuu
      mutta, tämä on ihan ok.

    • patis

      Meidän tonttia rasittaa naapuritalolle menevä tie, ja emme voi periä heiltä mitään maksua tietenkään, koska se on kiinteistön papereissa ilmoitettu rasitteena. Toki emme itse tienhoidostakaan maksa, koska emme itse käytä ko tietä, se sijaitsee siis tontin rajalla.

      Minusta tuo 75e on kohtuullinen korvaus, mutta ihmetyttää millaiset välit naapureihin on, jos asiasta ei voi keskustella, vaan toinen laittaa vaan laskun postilaatikkoon ja toinen sitten kyselee täällä netissä :O

    • kop kop

      75 eurolla ei tänä päivänä saa teetetty mitään työtä. Eli 75e tien kunnossapidosta on melkein ilmaista. Kannattaa myydä mökki posi, jos ei ole varaa maksaa. Voi myös tehdän oman tien, jos tuo tuntuu kalliilta.

      • Auto Ajaa

        En tiedä maksuista persaukisena. Mutta rasitetie on ollu selkeä ilmaisumuoto.
        Nyt hyvinkoulutetut insinöörit maanmittaustoimistolla lukkojen takana, itellä
        on avain, ovat keksineet tieoikeuden, Myö pöljät mitää ymmärretä, seko
        kuletaa. Siis samasta asiasta on kyse, onko tieoikeus, vai entinen rasite, voi
        olla vielläkin jos tietoimitusta ei ole alhoonkaa pidetty.
        Maanomistajan voi olla vaikeata puhua oikeustiestä.


    • Mökkiläinen 123

      että mistä tämä teidän tontti on lohkaistu vai onko se iät ja ajat ollut teidän omistuksessa. Jos on jostain emätilasta lohkottu niin siellä pitäisi löytyä myöskin sopimukset tien aiheuttamista kustannuksista. Joissakin tapauksissa emätila vastaa tiestä ja rahallinen avustus on vapaaehtoista.

    • tuo on

      75 euroa tuosta on halpa hinta.
      Mietipä asia niin, että joutuisit teettämään tuon käyttämäsi yksityistien nyt tämän päivän kustannuksilla ja sitten pitämään sen itse kunnossa.
      Riittäisiköhän 750 euroa / vuosi kun lasketaan pääomakulut ja muuttuvat kulut?
      Itse maksan metsäyhtiön teettämästä tiestä tiemaksua 140 eur / v.
      Tie pidetään koko talven auki ja muitakin hoitotöitä tehdään.
      Osakkaita on n. 20 ja tie on pari kilometriä pitkä.

    • Tiehoitomaksu

      meillä on tiehoitkunta johon kuuluu 4 mökkiläistä ja 1 vakiasukas,meillä on tiehoitokunta ja maksoimme tänävuonna tien hoitomaksua 15e. Tie on yhteistuumin pidetty hyvässä kunnossa eikä mitään riitoja ole ollut.

    • Maanmittaustoimistosta

      Sieltä selviävät tilaanne (= mökkitontti metsäpalstoineen) koskevat perustiedot tieoikeus mukaan lukien.

      Yksiköinnin perusteet ovat tällä hetkellä:

      Vapaa-ajan asunto
      - vähäinen käyttö 1-3 viikkoa vuodessa = 150 tonnikilometriä
      - normaali käyttä kesäaika = 300 tonnikilometriä
      - ympärivuotinen (kesä talvella viikonloppuisin) = 500 - 700 tonnikilometriä.
      Kohdalle lienee laskentaperuste tuo 300 tonnikilometriä eli vapa-asunnosta 300 tonnikilometriä * 0,4 km(matka tilan läpi) = 120 tonnikilometriä.


      Omakotitalo
      - työssä käynti tilan ulkopuolella = 900 tonnikilometriä

      Maatila
      - tilalta ei käydä ulkopuolella työssä/asumisen osalta = 750 tonnikilometriä
      - muu käyttö tiehen kohdistuvan rasituksen mukaan.

      METSÄTILANA osallistutte tiemaksuihin vuosittain metsän laskennallisen kasvun mukaan. Vaihtoehto on, että maksatte tienkäyttömaksun silloin kun myytte metsää tai teetätte siellä metsänhoitotöitä. Metsän osalta, mikäli metsätyöt tekee ulkopuolinen, on laskentaperuste yleensä 9 tonnikilometriä hehtaarilta eli teidän tapauksessanne 9 tonnikm x 13 ha x 0.4 km = (voit laskea itse)

      Tonnikilometri on tieyksiköinnissä käytettävä suure. Yhden tonnin painoinen kulkuväline kerran päivässä edestakaisin ajaen aiheuttaa yhden tonnin rasituksen kilometriä kohden.

      EI KANNATA lähteä laskemaan ajokertoja. Jos sille tielle lähdette, on edessä loputon suo.

      TULEE MUISTAA, että matka lasketaan osaltanne 400 metrin matkalle ja tilan, jonka läpi tie kulkee, osalta sen talouskeskukseen saakka. Eli siihen mistä sitä liikennettä on.

      VUOTUISISSA kustannuksissa tulee huomioida, kuten palstalla on todettu, talvikunnossapito (tarvitsittepa sitä tai ette), hiekoitus, niitto/vesakon raivaus, sorastus, ojitus, aurausviitoitus, lanaus - siinä taitavat olla tärkeimmät.

      ELI VOITTE KÄYDÄ TARKISTAMASSA tilanne tiedot maanmittauslaitokselta ja tarvittaessa kunnan(kaupungin) teknisessä toimessa lasketuttamassa osuutenne, joka on liki edellä olevin perustein.

      Jos tilan, jonka läpi tie kulkee, päärakennus on vaikka puolivälissä 400 metrin matkaa, eikä kyseessä ole maatalon talouskeskus tms. on osuutenne ihan oikeaoppisesti joko samaa luokkaa tai suurempi, kuin ympärivuotisen asukkaan.

      TÄLLÄ PALSTALLA on valitettavasti sekä kaupunkilaisvihaajia, mökkiläisvihaajia ja ties mitä vihaajia.

      Itse olen sekä kaupunkilainen, että mökkiläinen että maanviljelijä. Kaupunkilaisena virkamiehenä viljelijöiden vihaama. Kateellisen kaupunkilaislähtöisen emännän vihaama mökkiläinen ja paikallisten maatilattomien vihaama maanviljelijä. Tieasiat ovat valitettavasti kalastuksen ja metsästyksen ohella niitä, jotka eniten kateutta aiheuttavat. Tässä keskustelussa tuo tulee esille haukkumisena sille, joka kaipaa tietoa asiasta, jota ei tunne. Aivan samalla tavalla itse kukin voi nälviä ketä tahansa asiasta kuin asiasta, josta on säädetty jotain, mutta jonka perusteiden kanssa ei ole ollut tekemisissä. Ennen kuin sitten ensimmäisellä kerralla.

      • Moi
        Olen 2,4 km erään yksitien rahastonhoitaja ja sihteeri. Hoitelen hommat hallintoineen, aurausviittojen laittoinen ja lisänä kaikki muu sälän ilmaiseksi. Johtuu siitä, että yksikkömaksuilla saadut tulot eivät riitä oikein kattamaan kuluja: auraus, lanaus, rumpujen korjaus, tienvarsiniitot, ojien puhdistus, murseen aja, suolaus jne.
        Kunnan avustus on itikanpissi-osuus tänä päivänä. Periaatteessa yksikkömaksut ovat mahdollisimman tasapuolisesti tarkkaan mietittyjä osakasta kohden. Jos tietä ei pidetä ns. sydämellä kunnossa paukahtaa väistämättä jonain päivänä jumalaton lasku tien peruskunnostuksesta.

        Tässä tomenkuvassa on monesti haukkumisen vastaanotto luontaisetuna, mutta otan nekin vastaan, kun satun asumaan melkeimpä yksityistien päässä ja töihin pitää päästä joka aamu. Tuntien nykyisen hintapolitiikan , enpä juurikaan "naukuisi maksujen suuruudesta.


      • kommentti!

        "Itse olen sekä kaupunkilainen, että mökkiläinen että maanviljelijä. Kaupunkilaisena virkamiehenä viljelijöiden vihaama. Kateellisen kaupunkilaislähtöisen emännän vihaama mökkiläinen ja paikallisten maatilattomien vihaama maanviljelijä."

        Hiukan hihittelin tota, pystyt läimäyttämään, ja kääntämään poskea, niin kaupunkilaisille, maanviljelijöille, ja maalaisille. Ts. Haukut kaikki, vaikket haukukkaan, olisipa kaltaisiasi kirjoittajia enemmän.


      • Jupetsu
        kommentti! kirjoitti:

        "Itse olen sekä kaupunkilainen, että mökkiläinen että maanviljelijä. Kaupunkilaisena virkamiehenä viljelijöiden vihaama. Kateellisen kaupunkilaislähtöisen emännän vihaama mökkiläinen ja paikallisten maatilattomien vihaama maanviljelijä."

        Hiukan hihittelin tota, pystyt läimäyttämään, ja kääntämään poskea, niin kaupunkilaisille, maanviljelijöille, ja maalaisille. Ts. Haukut kaikki, vaikket haukukkaan, olisipa kaltaisiasi kirjoittajia enemmän.

        Kysymys kuuluukin:"Onko kiinteistölläsi tieoikeutta tuolle 400 m matkalle?" Jos ei ole, niin silloinhan maanomistaja on antanut ajaa hyvää hyvyyttäsi tietään pientä korvasuta vastaan. Voit hakea tieoikeuden kiinteistölesi ko. tielle ja tulet sen myös saamaan maanmittauslaitokselta. Kustannukset ovatkin sitten tietoimitukselle eri asia. Silloin puhutaan tuhansista euroista. Pitää myös muistaa, että joku on sen tien myös omalla rahalla tehnyt, joten jos sitä joku muu käyttää jälkikäteen, niin korvaus tien käytöstä on täysin oikeutettu


    • sovussa parempi.

      meillä on sama juttu mökkiin on 600m heidän maiden läpi.nykyisin vakituisena asuinpaikkana.olen miettinyt kun ei olla pahemmin tuosta keskusteltu kuluista.pitäskö kysyä heiltä.maksan auraamisesta toiselle viljelijälle .toissa kesänä maksoin lanauksen .meni noin viikko niin tien omistaja lanas itse.siis jompi kumpi teki lanauksen turhaan.ajavat tästä ohi hiukan turvetta tietenkin pölisee.on taas meille haitta koska pöly tunkeutuu joka paikkaan.mutta kiva on katsella maan muokkaus töitä keväisin. arvostetaan suuresti kun maa jussit hoitavat peltojaan ja siitä tulisikin heidän saada paljon paremmat korvaukset.sekun ei heille todellakaan mitään leikkiä ole.toisin kuin meille .siinä näkee kuinka homma toimii. itse maksaisin kyseisen laskun nurisematta.ainakin tämä tie meille, on ollut kallis tehdä lentäsimme persiilleen jos olisimme tien rakennusvaiheessa joutuneet maksu miehiksi.siinä mökki lähtis myyntiin.

    • -

      Yksityistien asiallisessa kunnossa pito maksaa 0,5-3 e/m per vuosi käyttöasteen mukaan.

      75 euroa on naurettavan halpa.

      • PR-mies

        äly hoi älä jätä


      • mikään ei ilmaista
        PR-mies kirjoitti:

        äly hoi älä jätä

        eikös nämä tie maksut tule jotenkin ihan kunnan toimseta ..mikä hitto sen nimi nyt olikaan.
        Meillä tulee maksu sen mukaan minkä verran on maata siellä tien päässä....näin mökillä.Sitten tässä asuintalon kohdalla tulee sen mukaan monta kilometriä tietä käytetään,oli sitten maata 1hehtaari tai 50.

        Tiemaksuhan sitten kattaa tienlanaukset,hiekoituksen,tienparannuksen,auraukset....mutta niistä on sovittava kokouksessa.Ja kuitti on saatava maksusta.
        Yleensähän nämä yksityistiet saavat kunnalta jotain avustusta ja sitten jos jollakin on tien varrella metsämaata voi saada sitä metsätien kunnostusavustusta....


    • Bodari!!!

      Luonnollisesti en mitään maksaisi!

    • saukkolainen

      jumala tosi halpa eihän seole hithän!

    • halpaa on....

      Halpahan tuo on vuoden käyttömaksuksi. Se tarkoittaa sitä, että teillä on mahdollisuus käyttää tietä koska tahansa vuoden aikana ja te voitte itse päättää ne päivät, milloin tiellä kuljette. Jos noin halvalla pääsee vuosimaksulla, en viitsisi kitistä. Kamalinta olisi, jos joutuisi itse talkoisiin ylläpitämään tietä esim. lumenaurausvuorot yms.

      • Veiska2

      • Veiska3

    • artegora

      Tien hoito osuutesi ei ole kohtuullinen vaan se on Halpa.

      • hghsdfdf

        Oli halpa 4 vuotta sitten vai halpa nyt?

        saataisiinkohan tänne joskus vanhojen ketjujen lukitus....


      • jari
        hghsdfdf kirjoitti:

        Oli halpa 4 vuotta sitten vai halpa nyt?

        saataisiinkohan tänne joskus vanhojen ketjujen lukitus....

        Minulla on noin 1500m yksityistietä, jossa on muitakin tieosakkaita matkan varrella aika tasaiseen noin 23 taluotta. Minä asun tien viimeisenä asukkaana ja yksi auto.
        Tiehoitomaksu vuodessa 450 eur , pidän kyllä vähän kalliina.


      • o.oikeus
        jari kirjoitti:

        Minulla on noin 1500m yksityistietä, jossa on muitakin tieosakkaita matkan varrella aika tasaiseen noin 23 taluotta. Minä asun tien viimeisenä asukkaana ja yksi auto.
        Tiehoitomaksu vuodessa 450 eur , pidän kyllä vähän kalliina.

        Jari kuule, pisteyttäkää tie, niin maksut tulee oikeudenmukaisesti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 126
      3239
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      89
      2956
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2268
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      25
      1796
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1529
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1494
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1437
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1407
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1335
    Aihe