Moi kaikille kasvisyöjille!
Olen aina syönyt kasviksia juureksia. Olen nyt viimeaikoina ihastunut juureksiin.
Kaupasta olen ostanut sellaisen pienen paketin keittojuureksia, joissa on porkkanaa, palsternakkaa ja selleriä. Ne on valmiiksi kuorittuja ja heti valmiita syötäväksi. Siis ei mitään purkki juttuja vaan ihan vihannes osastolta tuoreena.
Päätin kuitenkin tällä kertaa ottaa ainekset erikseen. Höyrystän aina kaiken minkä voin ja nämäkin juurekset päätyivät höyrykattilaan.
Ennenkuin aloin tekemään mitään, niin kuorin kaikki juurekset. Kuitenkin kun olin aikani niitä höyrystänyt otin ne pois. Kun aloin syömään, niin maku oli kuvottava!
Lanttu oli hyvää kuten aina, mutta selleri ja palsternakka maistuivat jotenkin niin pahalle. Ne eivät maistuneet siltä mitä olen ennen syönyt.
Mitä tein väärin? Pitäisikö niitä kuoria jotenkin enemmän?
Tein ruuan kuten olen sen ennenkin tehnyt. Päätin olla ottamatta sitä valmiskokoelmaa koska siinä on niin vähän niitä. Ja nämä irtonaisina olivat halvempia ja isompia.
Voisiko joku kertoa miten valmistan palasternakan ja sellerin. Eli mitä kaikke niistä voi syödä?
Kiitoksia ja anteeksi pitkä viesti!!!
-Paprika
SELLERI JA PALSTERNAKKA
8
6869
Vastaukset
Itse asiassa ne kokonaisena ostamasi juurekset pitäisi maistua vähän paremmilta ja voimakkaammilta kuin liemijuurespaketit, joissa juurekset ovat jo valmiiksi pilkottuja ja kuorittuja - yleensä vähän elähtäneitä ja muovin alla nahistuneitakin.
Sellerillä tarkoitat toki juuriselleriä, jossa on melkoisen paksu ja rypyliäinen kuori. Se tulee kuoria melko paksulti pois, jolloin päästään vasta käsiksi varsinaiseen syötävään osaan. Selleristä menee melko paljon haaskiin. Ne kuoret pystyy kyllä käyttämään esimerkiksi liemiin, mutta ei juuri itse syötäväksi asti. Sama on lantun alaita; kuorta saa veistellä pois aika paljon, muuten lanttu on kitkerää purtavaa.
Palsternakka sitä vastoin on melko ohutkuorinen, mutta kyllä sitäkin saa vähän vuoleksia.
Joskus on kokonainen juurisellerikin sisältä mätä, mutta kyllähän sen pilkkoessa näkee. Mielenkiintoista, että syöt niitä höyrystettynä sellaisenaan - minä käytän niitä liemissä ja keitoissa ja harvemmin - varsinkaan selleriä - sellaisenaan. Vanha keittokirja varoittaa käyttämästä selleriä liikaa ruoassa - sen sanottiin muuttavan ruoan "halvan makuiseksi". Mitä sillä sitten tarkoitettiinkaan.Teepä palsternakkaa pestokuorrutuksella. En anna tässä peston reseptiä, koskapa siihen tulisi parmesaania, mutta jos löydät puhdasta kasvispohjaista pestoa, niin käytä sitä.
Kuori palsternakat hyvin ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Pannuun öljyä ja paista siivuja tovi, jotta pinta vähän ruskistuu. Pane siivut uunivuokaan ja ripottele ruokaöljyä päälle. Suolaa ja pippuroi. Levitä pesto tasaisesti siivujen päälle, uuniin 175 astetta ja pidä uunissa kunnes palsternakat ovat saaneet kauttaltaan kauniin värin.
Resepti Strömsöstä.Tässä taas kaikkia noita juureksia hyvässä keitossa:
4 dl vettä
1 laakerinlehti
pala juuriselleriä
puolikas lanttua
1-2 porkkanaa
1 purjo
pari palsternakkaa
2 perunaa
500 g paseerattua tomaattia tai 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
1 tl paprikajauhetta
mustapippuria, suolaa
1-2 dl kuivattuja vihreitä tai punaisia linssejä
Kuori ja kuutioi juurekset. Suikaloi purjo. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laita sinne laakerinlehti, kasvikset, paseerattu tomaatti sekä -pyre. Mausta suolalla ja pippurilla.
Jos käytät vihreitä linssejä, huuhdo ne siivilässä ja lisää nekin kattilaan. Keitä hiljaisella lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia välillä sekoittaen.
Kaada huuhdellut punaiset linssit keiton joukkoon ja kypsennä vielä kymmenen minuuttia. Tarkista maku ja tuo tarjolle. Keiton lisänä maistuu ranskankerma tai smetana, jos omatunto vain sallii.- -Paprika
Kiitoksia vastauksista ja resepteistä! Kokeilen noita seuraavan kerran kun menen kauppaan :D
Seuraavalla kerralla kuorin juurekset todella paksulti, koska nyt kuorin ne vain kerran tavallisella kuorinta veitsellä ohuelti.
Kiitoksia ja hyvää kesän jatkoa! =)
- Paprika- pottunen
Minulla on aina valikoima juureksia kotona. Juuriselleriä, lanttua, porkkanaa ja palsternakkaa (sitä ei aina). Käyvät erittäin hyvin keittoihin ja pataruokiin, ihan sellaisenaan en niitä juurikaan laita. Jos viitsii, niin lantustahan voi tehdä vaikka lanttukukkoa tai laatikkoa, tai lanttukuutioita voi paistaa lisukkeeksi. Ensin keitetään ja sitten paistetaan, vaikka vähän hunajaa ja muita mausteita.
Juurekset ovat myös hyviä liemien aineksia, esim. lihaliemi.
Ilman juureksia elämä olisi hieman ankeaa täällä Suomessa, koska kasvisvalikoima on niin huono, erityisesti talvella.
- Hannu Hesasta
Itse valmistan usein karjalanpaistilihoista eräänlaista muunnelmaa karjalanpaistista padassa.. Pilkon siihen pienen lantun, muutaman porkkanan, n. 200-300g juuriselleriä ja saman verran palsetrnakkaa, Näiden väliin asettelen mustapippureita ,muutaman laakerinlehden ja suolaa maun mukaan. Päälle asettelen karjalanpaistilihat käsin yhdeksi kerrokseksi. Lisään vettä niin että se peittää lihat puoliksi. Kypsennän ruokaa uunissa n. 4,5 tuntia n. 150 asteessa lämmössätai vaikkapa vähän alle, mutta sitten paistoaika pitempi. Tarjoilen ruoan perunamuhennoksen ja puolukoiden kera. Punajuuretkin sopii hyvin lisukkeeksi. Tätä ruokaa ei kannata liiaksi maustaa, muuten juuresten hieno maku katoaa!!
Varsiselleristä keitän usin keittoa, jossa n. 200 -300 g. varsiselleriä, iso sipuli, muutama valkosipulin kynsi, muutama porkka, purkki tomaattimurskaa ja vähän kermaa, jos haluaa. Mausteita ihan maun mukaan, mutta ei kokonaisia pippureita. Kuorin ja pilkon sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullotan ne samassa kattilassa jossa keitän sopan tilkassa öljyä. Lisään vettä n. litran (miten ohutta keittoa haluaa). Liäsän pilkotut porkkanat ja pilkotun varsisellerin. Keitän n. 30-40 min. Sekoitan varsisekoittimella. Lisään tomaattisoseen ja kerman tai kerman vastineen ja sekoitan vielä aineet yhteen. Keitto on jo tässä vaiheessa valmis, mutta jos haluaa, niin voi vielä kiehauttaa sekoittaen. Tässä keitossa voi myös käyttää mielikuvitusta ja lisätä keittoaineksia maun mukaa ja keittoa voi jatkaa vedellä vaikkapa juotavaksi kasvismehuksi. Maistuu hyvin myös kylmänä, suoraan jääkaapista - Anonyymi
Miten tunnistan keittojuurespakkauksessa paloina olevan palsternakan ja sellerin? Toinen on kellertävä ja toinen valkoinen. Kuorta ei ole. Kellertävä tuoksuu voimakkaammin.
- Anonyymi
Keittojuurespakkauksissa ei käytetä juuriselleriä(erittäin allergisoiva) eikä yleensä palsternakaa(kallis).
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1343843
Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."
Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi1073497- 182493
Kyllä poisto toimii
Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa281861"Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..
"Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla221717Haluan jutella kanssasi Nainen
Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O151589Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa
Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak191565Haluan tavata Sinut Rakkaani.
Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu291506Onko mies niin,
että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.181471Hermo mennyt sotealueeseen?
Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????861446