>>>> ÄLÄ OPISKELE INSINÖÖRIKSI

kantapään kautta...

Sinisilmäisen opiskelijan silmissä 3 700 euron kk-ansiot saattavat vaikuttaa houkuttelevan hyvältä, mutta insinööriopinnot suorittaneet ja työllistyneet eivät takuuvarmasti enää ole samaa mieltä. Perusduunari kun tienaa lähes saman verran eikä pitkät opinnot tuo jättäimäisiä opintovelkoja.

Viiden vuoden työpanos ja työn vaatimustaso on aivan liian paljon suhteessa saavutettuun palkkatasoon. Sitä paitsi insinöörien työttömyys on rajussa kasvussa.

Kannattaa opiskella vaikka lääkäriksi tai lakimieheksi, jos vain suinkin on mielenkiintoa tähän suuntaan.

15

1693

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • \o/

      ...ehkä alussa duunari tienaa saman/jopa enemmän. Mutta esim. ite aloitin 90-luvun puolivälissä vastavalmistuneena insinöörinä, palkka n. 12.000 mk (~2.000 €), reilussa 10-vuodessa palkka noussut n. 7.500 €/kk ja työ huomattavasti mielekkäämpää/kevyempää kuin "duunareilla".

    • ep11111111

      Itse työskentelen insinöörinä teollisuusyrityksessä ja tienaan bruttona 1950€/kk. Tuotannon työntekijätkin tienaavat vähintään 200 euroa enemmän kuukaudessa. Ei paljon motivoi enää käydä töissä.

    • ei insinöörin työssä

      Minäkin olen aika vihreä insinööri. Olemattomalla työkokemuksella saan 2500 € palkkaa vaikka en ole edes koulutusta vastaavassa tehtävässä. Ala on sama kuin koulutukseni mutta tehtävät eivät ole niin vaativia.

      Itse olen tyytyväinen palkkatasooni ja siihen miten helpolla työssäni pääsen... toisaalta joskus turhaannun siihen kun en saa käyttää sitä kaikkea tietotaitoa jonka koulutukseni on minulle suonut. Mutta sen aika koittaa vielä :)

      Duunarina kyllä tienaa enemmän mutta kuka arvostaa mitäkin. Itse arvostan päivätyötä ja vähän sitäkin että olen toimihenkilö enkä duunari. Kumpiakin tarvitaan tässä maailmassa yhtä paljon :)

    • .................

      Viidessä vuodessa 3700 €/kk on hyvä tulos. Ei kovinkaan moni duunari tienaa moista ilman melkoisia ylitöitä / vuorotöitä. Jos saman saa 8-9 tunnilla päivässä, niin kyllä se on hyvin. Itsellä kahden vuoden kokemuksella 2850 €/kk. Lukuisten ylitöiden yms. kautta palkka liikkuu keskimäärin 4500 €/kk. Monikohan duunari tienaa säännöllisesti 50000 - 55000 vuodessa?

      Mikä sinulle sitten riittäisi viiden vuoden jälkeen? Riittäisikö 6000 €/kk? Tuon eteen pitää tuottaa melkoisesti enemmän, että firman kannattaa moista maksaa.

      • insinööriksi

        ja tuloksellista opiskelua


    • mielummin..

      Insinöörejä on paljon työttömänä. Vain harvat saavat tuon yli 3000.

      Ei kannata opiskella insinööriksi, vaan esm terveydenhuoltoalalle jossa on varmempi työtilanne.

    • rererereee

      Kuinka moni perusduunari tienaa 3700€/kk? Olet aivan hakusessa noiden palkkojen kanssa.. Suomessa keskipalkka on se 2800€, johon lasketaan niin huono kuin hyväpalkkaisetkin. Jos perusduunari-Matti Meikäläinen tienaa 3700€, mikä helvetin kansanosa tienaa niin vähän että keskipalkkakin on alle 3 tonnia?

      Kyllä amiksella voi päästä vaikka miten isoihin tuloihin palkollisenakin jos on hyvä tekijä ja tekee ylitöitä yms. Mutta taitaa se peruspalkka olla kuitenkin pääosin alle 2 tuhannesta jonnekin 2500€ lisät. Perusinsinööri tienaa enemmän kuin perusduunari, tottakai.

      Onhan näitä insinöörejä jotka ovat virheitä tai alalla jolla ei ole kysyntää, mutta sama pätee duunareihinkin.. Jos insinööri aloittaa 2000-2500€ vastavalmistuneen palkalla ja pääsee keskim. sinne 3000-3500 euroon 5 vuodessa, duunari aloittaa 1500-2000 eurolla ja 5 vuoden päästä on 2000-2500 eurossa(ilman lisiä).

      Mitä luvut ovat 10 vuoden päästä? Jos ingenjööri on tajunnut hyppiä duuneissa ja nostattaa palkkaansa, se voi olla moninkertainen duunariin verrattuna joka ei palkkaansa saa hilattua ylöspäin koska tekijöitä on kuitenkin ihan tarpeeksi melkein joka alalla.

      Putkimiehistä voi tulla kohta pulaa, mutta se on vain tilanne joka tulee vastaan.

      Insinöörejä on joka lähtöön, on niitä jotka jumittavat samaan työpaikkaan alalla jolla palkat ovat muutenkin alhaisemmat. Toinen saa hyvän paikan ja tienaa melkein valmistumisensa jälkeen saman mitä esim. kokenut lääkäri.

    • kun on ylikoulutusta

      Työpaikan saantiin vaikuttavat niin paljon muutkin asiat kuin vain pelkkä tutkinnon suorittaminen. Tarvitaan suhteita työnantajiin, muuten on aika heikoilla, kun koulutettuja kyllä piisaa, kun on ylikoulutusta sen verta paljon tässä maassa.

      • 444433333

        Maa jossa ylikoulutetaan kansalaisia ja jossa ns. likaista työtä ei kunnioiteta, on normaali kehittyvä länsimaa. Hyvässä ja pahassa.

        Kun elintaso pikkuhiljaa nousee ja peruselinturva on yhteiskunnan puolesta turvattu, yhä harvempia kiinnostaa tehdä työelämänsä uran siivoojana, tehtaalla linjalla tai palveluammateissa joista ei makseta paljon. Nämä työt jäävät kouluttamattomille tai maahanmuuttajille. Ja siksi niiden arvostus ei nouse, eikä palkkakaan kovin helposti. Edes solidaarisuutta ei juuri ole havaittavissa näillä aloilla, eli tukilakkoja yms en muista tapahtuneen pitkään aikaan huonopalkkaisilla aloilla. Hoitajat, lääkärit, lentäjät yms kyllä lakkoilevat..

        Jopa eduskunnassa välillä hyssyytellään näiden väkimäärältään suurehkojen alojen tulonlisät koska ne edustavat pitkälti myös kuntien menoeriä. Kunnat ja valtio yhdessä kiristävät vyötä joten nämä alat ovat tuomittu vuosiksi eteenpäin hyvin pieniin tulokorotuksiin, ELLEI yhteisrintamaa aloilla saada aikaan.

        Onhan meillä paljon kassoja, myyjiä ja toimistoapulaisia ja hyvä niin. Ilman näitä rattaat eivät pyöri, se on totuus. Ja pakko se ura on jostain aloittaa - olemalla aktiivinen työntekijä on yksi parhaista. Normaali eteenpäinpyrkivä ja työtä vieroksumaton ihminen tekee ensin nuoruudessaan näitä "huonompia" töitä ja jos on opiskeltu tarpeeksi tai esitetty osaaminen käytännössä, edetään uralla - toivottavasti. Parhaat opiskelijat(tai hyvin vetävälle alalle valmistuvat) pääsevät kyllä alansa töihin helposti.

        Ongelma-aloja ovat ne joihin koulutetaan vuosittain enemmän ihmisiä kuin mitä ala työllistää vuoden aikana. Työttömyyskortistoon tai koulutusta vastaamattomalle alalle valmistuu ihmisiä jotka sitten joko joskus saavat duunia tai eivät, ja ehkä joutuvat uudelleenkouluttautumaan. Näin ovat pahimmassa tapauksessa opiskelleet turhaan pätevyyden josta ei työelämässä ole hyötyä. Kaikki oppiminen on kai hyödyllistä mutta jos siitä ei palkkaa saa, on se työhön koulutus kyllä resurssien(aika, raha mm.) hukkaamista kaikilta osapuolilta.

        Syvällisempi tutkielma:

        Kun länsimaissa raha on tärkein voimavara elämään, ylittäen esim. perheen, ystävien, terveyden(fyysisen ja henkisen) - ihmiset tuntuvat jotenkin elävän lineaarisesti. Ensin koulutus, sitten tehokkaasta työelämään. Unohdetaan vähäksi aikaa vapaa-aika ja perhe, ehkä kavereitaki nähdään harvemmin. Luodaan uraa. Moni jää vaihde päälle ja jatkaa samaa eläkeikään asti ja saattaa tipahtaa tyhjän päälle. Kun se raha ei sitten olekaan se paras turvaverkko.

        Toiset hidastavat tahtia kun uran mielekkääksi todettu lakipiste on saavutettu, sitten perustetaan se perhe(usein noin 35 iässä) ja hankitaan lapset.

        Näin voi ja saa ihan vapaasti kukin elää, ja se toimii jos sille ei uhraa liikaa. Vaihtoehtoisia tapojakin on, joskin kilpailullisessa maailmassa sellaista elämää elävän on haettava ystäväpiirinsä yleensä omanlaisistaan ihmisistä. Sitten on ryhmä joka ei osaa päättää(kuten allekirjoittanut), eli duunia tehdään muttei täysillä ja vapaa-aika on tärkeämpää kuin työ tai uran kehittäminen. Silti työ kuitenkin sen verran iso osa on elämää että sen negatiiviset puolet eivät pysy omassa lokerossaan eli työ ei ole vain 8h 5pv viikossa päässä. Epäonnistuminen työssä tulee vapaa-aikaan ja toisinpäin.

        Tasapaino siitä että työ on vain työtä, ei ole helppoa nykymaailmassa. Työstä on tehty itsensä kehittämisen tie: oman elämän ja työn pitää kulminoitua ja tavoitteet mielellään samat. Kuinka monessa työpaikassa oikeasti työntekijä asennoituu noin vahvasti työhönsä ja yritykseen että elää työtään? Sitä en ikinä ole ymmärtänyt ja siksi olen samalla turvassa monelta asialta mutta minusta ei myöskään tule "tekijää" alallani.

        Se jostain syystä ei juuri häiritse, tavoitteeni ei ole koskaan ollutkaan tämä. Osaamisen ja elämisen välillä on kuin onkin raja jonka ylittävät vain ne jotka joko kykenevät omistautumaan työlleen tai antavat sille pikkusormen. Me loput osaajat jäämme puolitiehen, vaikka hommat tehdäänkin - emme tee sitä sillä intensiviteetillä jota yritysten omistajat ja nykyinen ilmapiiri haluaa työntekijöiden olevan, parhaimmillaan. Ymmärsittekö ajatuksen?
        Mistä tämä omistautumisen halu on lähtöisin; työn tehokkuuden lisäämisestä vai omistajien ahneudesta? Minusta siinä on kyse molemmista ja päälle vielä ihmisten oma kilpailuasenne(sitä joko on tai ei). Kun muutama hullu näyttää esimerkkiä miten töitä "oikeasti" pitäisi tehdä, siitä tulee standardi koska rimaa on nostettu.

        Mihin 100v päästä ollaan tultu, asummeko työntekijät jälleen kerran työsuhdeasunnoissa, kivenheiton päässä työpaikalta kuten aikoinaan oli suosittua? Työ integroituu niin syvälle ihmisen henkilökohtaiseen ympäristöön ja sisältöön että lopulta emme edes halua viettää lomiamme kuin työnantajan omistamilla mökeillä ja bungaloweilla Espanjassa. Tottakai firman arvojen mukaisesti.


      • oikeasta

        osaamisesta, tiedän monta tällaista "ylikoulutettua" tyyppiä joilta puuttuu oma-aloitteisuus ja looginen ajattelu täysin. osataan se ja vain se minkä oppikirjasta on lukenut.


    • 12346hj

      lääkäriks tai lakimieheks opiskella samoilla avuilla kun insinööriks.

      Monta inssiä tunnen joku piikkaa betonia, vaihtaa kappaletta sorville, myy teräpaloja, vetää putkiliikettä, insinööritoimiston nokka.....ym
      palkat näkyy olevan 2000-15000eur/kk

      Ei se mitään perus huippu palkkaa tarkoita että on insinööri.
      on insinöörejä ja INSINÖÖREJÄ.

      • ingenjöör

        2 vuotta valmistumisesta, viimevuoden ansiot 55tonnia tänä vuonna menee 60 rikki, tehtävä on vuoromestari kemianteollisuudessa. (lisät ja ylityöt alle 100tuntia ovat tuossa summassa)
        Olen ollut yytyväinen valintaani, DI papereita työnohella opiskelen, riippuu paljon ihmisestä ja miten työllistyy ensimmäiset vuodet, melkein sanelee urakehitystä seuraavat vuodet.


    • opiskella

      http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Akateeminen työttömyys kasvanut hurjasti vuoden aikana/1135247965769

      "Yleensä akateemisesti koulutetut menestyvät talouden vaikeina aikoina paremmin kuin kouluttamattomat, mutta nyt työttömyyskortistoon on joutunut ennätysmäärä insinöörejä, tradenomeja ja muita teknisen, kaupallisen tai humanistisen koulutuksen saaneita."

      "Alemman korkeakouluasteen työttömiä on nyt yli 15 000 ja ylemmän vajaat 14 000"

    • llallatilallaaa

      olis kiva tietää ketkä "perus"duunarit tienaa noin paljon rahaa. Äitini sanoo että tuhanteen euroon kuukaudessa pitää tyytyä, itse olen vasta 19 vee. Miten kummassa jotkut repäisevät noin sairaita palkkoja? Olisi oikeasti kiva tietää.

      Täälläkin kun välillä kysyy niin tuntuu että nöyrästi pitäisi tyytyä siihen alle 2600 e kk palkkaan.. just. ja samalla te kuitenkin teette noin paljon liksaa. Siis wtf? valehdellaanko minulel päin naamaa? Vai onko tämä palsta vain täynnä huonosti palkattuja/huonoja töitä tekeviä ihmisiä?:P

    • Anonyymi

      mikä tilanne nykyään?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18459
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3145
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1860
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      272
      1416
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      83
      1091
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe