Kasvattajat!!

Blaaa

Heippa vaan! Olisipa kiva tiedustella miten ihmeessä jaksatte jauhaa ihmisille että ainoa oikea fretin ostopaikka on kasvattajat?? Kaikki muualta ostetut fretit ovat täysin turhia, sairaita, kaikinpuolin huonoja! Miksi ette sitten kasvata frettejä niin että niitä riittää useammillekin?? Ja voi jösses sentään, fretin oston harkintaan olisi hyvä käyttää kaksi vuotta tai jopa useampikin ennen kuin on valmis sen tuomaan vastuuseen?? Kyllä niiden täytyy sitten olla vaativia eläimiä kun ihmislapsenkin tuomaan vastuuseen on valmis jo 9 kuukaudessa!! No, ihmiset joilla ei muuta elämää ole kuin fretit...ymmärtäkäämme heitä...

5

685

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miina H

      Ainoa oikea on aina vaarallinen sanonta. Toki fretin voi hankkia mistä tahansa, mutta muutama fakta pitää muistaa

      - eläinkaupat eivät ole oikea paikka fretille. Niiden käsittely jää siellä puutteelliseksi, olosuhteet ovat usein huonot fretille. Eläinkaupan myyjiä erittäin harvoin kiinnostaa myyty eläin sen jälkeen, kun rahat on saatu ja eläin on hävinnyt ostajan matkaan. Eläinkauppojen myyjät tietävät usein monesta eläimestä jotain, harvoin kuitenkaan jokaisesta eläinlajista riittävästi. Eläinkaupasta ostettu fretti tarkoittaa sitä, että kysyntää on, mistä seuraa taas uusien frettien saapuminen eläinkauppoihin

      - kun fretin ostaa aikuisena edelliseltä omistajalta, ei voi olla varma, että saa luotettavaa tietoa fretin taustoista. Kaikkia entisiä omistajia ei myöskään kiinnosta neuvoa mahdollisissa vastaantulevissa ongelmissa. Kun tätä kautta hankkii frettiä, kannattaa pyrkiä selvittämään erityisen hyvin fretin taustat, luopumisen syyt yms (allergia on yllättävän usein "allergiaa")

      - frettinaaras saa yhden pentueen vuodessa. Pentuja syntyy pentueeseen vaihtelevia määriä 1-15 (kärjistetysti). Erittäin harvoin kaikki syntyneet pennut selviävät elämän ensitaipaleesta hengissä, näipä viiden pennun pentueesta voi uusiin koteihin muuttaa huonolla tuurilla vain yksi tai kaksi. Harvalla kasvattajalla on mahdollisuutta pitää kotonaan 10 naarasta kasvatustarkoituksia varten. Toisaalta, silloin aletaan jo mielestäni puhumaan bisneksestä...ja eläinten kasvatuksessa bisness ei ole koskaan hyväksi. Bisneksessä ratkaisee raha, ei eläimen paras.

      - ulkomailta tuotujen frettien kohdalla on hyvä selvittää olosuhteet, mistä fretti on lähtöisin. Se, monienko käsien kautta fretti maahan tulee ja se, että se tulee laillisesti maahan (eli kaikki tarvittavat rokotukset on oikein annettu, dokumentit on oikeasti kunnossa jne). Lisäksi ulkomaisten frettien kohdalla tulisi selvittää myös tietyt tautiriskit. Tuskin kukaan frettiharrastaja, hankkii sen eläimensä mistä tahansa, tahtoo tuoda uusia sairauksia suomen frettikantaan.

      - Kaikki ihmiset eivät ole valmiita yhdeksässä kuukaudessa ihmislapsen tuomaan vastuuseen. Jos olisivat, huostaanotettujen ja huonosti voivien lasten määrä tässä maassa olisi aivan jotain muuta kuin mitä se on tällä hetkellä. Toisaalta, suurin osa ihmisistä suunnittelee sitä ihmislapsen hankintaa ennen sitä 9kk odotusta jo. Suunnittelu ja harkinta ovat sitä valmistautumista. Ei pelkästään raskausaika. Osa ihmisistä on valmiita vanhemmiksi ja valmiita kantamaan vanhemmuuden vastuun jo parikymppisinä, toiset nuorempina ja jotkut eivät koskaan. Toisilla vaatii pari kolmekin vuotta kypsytellä ajatusta lapsen saamisesta, toisilla pari kuukautta, jollain koko eliniän. Sama pätee kärjistetysti eläintenhankintaakin :)

      Ja mitä tulee fretin hankintaan, niin itse kyllä kasvattajana vaadin riittävää valmistautumista (etenkin tietopohjaa) ennen pennun myymistä. Tahdon, että kasvateillani on uusissa kodeissaan oikeanlainen hoito ja ruokinta. Ja tahdon, että näin on siitä päivästä asti, kun pentu uuteen kotiin muuttaa. ei niin, että vuosi ruokitaan väärin ja samalla haetaan sitä tietoa (ja erittäin todennäköisesti pilataan pennun terveys ja kasvu samalla). Tietyt perusasiat pitää osata ja tietää. Koiramaailmassa näkee (juu, on muutakin elämää kuin fretit kun on koiriakin talossa :D) sen, minkälaista jälkeä syntyy kun on vääränlainen eläin väärissä käsissä. Fretti ei pysty samanlaiseen tuhoon kuin esim. rottweiler, mutta osaamattomissa käsissä on hankala eläin ja päätyy hyvin nopeasti kiertolaiseksi.

      Se, että kasvattajat vaativat riittävää tietomäärä ja harkintaa, on eläimen parhaaksi ajateltu. Jos kasvattaja ei välitä pennuista, niin samahan se, kenelle ne myy. Kunhan pysyvät siihen asti hengissä, että ostaja ehtii kasvattajan pihalta riittävän pitkälle... Frettikasvatuksessa ei Suomessa onneksi ainakaan vielä päde autokaupoista tuttu tyyli, jossa "takuu loppuu kun perävalot lakkaavat näkymästä"

      • RiinaSaksa

        Olen aivan samaa mieltä Miina H:n kanssa.
        Kasvattajana minulla ei ainakaan ole mahdollisuutta eikä haluakaan kasvattaa niin paljoa pentuja että kaikille kysyjille riittäisi ( vaikka en edes ilmoittele pennuista missään palstoilla ). Suurin osa pentukyselijöistä on sellaisia joille voisin harkita ehkä myyväni pennun mikäli he olisivat valmiita hankkimaan hieman enemmän tietoa. Lapsien hoidostahan meillä ihmisillä on sitä perimätietoa mutta frettien hoidosta ei ainakaan vielä ( itselläni siis on frettien lisäksi myös noita ihmislapsia joiden odotteluun on mennyt enemmän kuin 9 kk ).
        Haluan kasvateilleni sellaiset kodit joihin voin olla yhteydessä myöhemminkin ja jotka tuntuvat sellaisilta että heidän luotaan fretti saa parhaan mahdollisen hoidon ja huolenpidon koko elämän ajaksi. Onneksi noita kotiehdokkaita on mistä valita.
        Toisaalta harmittaa useinkin ettei ole pentua tarjota jollekin todella hyvälle kotiehdokkaalle. En kuitenkaan haluaisi kasvattaa niin montaa pentuetta että minulla ei riittäisi aikaa viettää pentujen kanssa ja kasvattaa niistä ihmisille käsiteltyjä lemmikkejä joiden persoonallisuuksista osaan kertoa tulevaan kotiin jotakin ja joidenka vanhemmat ovat myös minulle tuttuja.
        Ehkä me kasvattajat sitten olemme liian tunnillisia ja asiallemme vihkiytyneitä. Mielestäni se on hyvä sillä jatkuvasta tiedonhankinnasta ei ole ainakaan haittaa tässä puuhassa. Plajon asiaan liittyviä seikkoja jää ostajilta ja niiltä ehdokkailta tietämättä, se miten paljon käytämme vuorokaudesta aikaa frettien kanssa aktiiviseen oloon ja miten paljon teemme ns. taustatyötä puhumattakaan siivoiluista yms.
        Mielestäni on todella positiivista jos joku on valmis oikeasti odottamaan sitä haluamaansa pentua.


    • että _kaikki_

      Onko joku muka väittänyt, että _kaikki_ muualta hankitut fretit ovat sairaita tai huonoja? Kyse on lähinnä siitä, että tuetaan oikeanlaista/vastuuntuntoista eläinten kasvatusta. Ulkomailtakin saa ostaa frettinsä, kunhan ostaa sen asianmukaisesti kasvattajalta, ei esim. eläinkaupan kautta. Mielestäni tässä on kyse eettisistä asioista ja eläinrakkaudesta. Eläinkaupoissa ei myydä kissoja tai koiria, miten niin siellä pitäisi myydä frettejä? Haluaisin mielelläni kuulla mikä mielestäsi oikeuttaa frettien pitämisen pienissä häkeissä/terraarioissa niin, ettei niitä edes käsitellä. Oma mielipiteeni on, että eläinkauppojen pitäisi myydä vain tarvikkeita eläimille, eikä mitään elävää. Onneksi osa eläinkaupoista näin tekeekin. Eläin ei ole lelu tai kertakäyttötavara. Jos sen aikoo hankkia ja elää sen kanssa esim. kymmenen vuotta, varmaan jaksaa odottaa sen vuoden tai pari sen hankintaa ja ottaa eläimen sellaisesta paikasta jossa sen tarpeista, virikkeistä, turvallisuudesta ja sosialistamisesta on varmasti pidetty huoli. Mitä paremmat alkuasetelmat pennulle on elämistä varten, sitä paremmin se luultavasti jatkossakin pärjää ihmisten kanssa.

      Isot hatunnostot myös Miina H:lle ja Riinalle, täyttä asiaa! Jokainen frettiä harkitseva voisi lukea tarkasti läpi tuon Miinan kirjoituksen.

      On mahtava juttu, että meillä Suomessa tilanne on niin hyvä, että frettejä on mahdollista saada kasvattajilta, kaikissa maissa näin hieno tilanne ei ole.

      • tuijak

        kuuluuko viestini juuri tähän aiheeseen mutta itse ostin reilu viisi vuotta sitten paperittoman fretin eräältä ei-kasvattajalta,ja täytyy sanoa että parempiluonteista frettiä en olisi voinut saada. Terve poika kuin mikä. Eläinkaupasta en menisi ostamaan mutta en pidä välttämättömänä että fretin tulisi olla ihan oikealta kasvattajaltakaan.


      • kommentteja..
        tuijak kirjoitti:

        kuuluuko viestini juuri tähän aiheeseen mutta itse ostin reilu viisi vuotta sitten paperittoman fretin eräältä ei-kasvattajalta,ja täytyy sanoa että parempiluonteista frettiä en olisi voinut saada. Terve poika kuin mikä. Eläinkaupasta en menisi ostamaan mutta en pidä välttämättömänä että fretin tulisi olla ihan oikealta kasvattajaltakaan.

        viimeiseen että sun fretin "kasvattanut" ihminen vissiin osasi myös hoitaa frettejään ja totuttaa pennut ihmiseen, ei lisäännyttänyt huonoluonteista yksilöä ja sinäkin varmaan osasit hommat pennun kanssa. jne. Mutta kaikki eivät osaa, ja kaikki pennuit eivät ole helppoja vaikka olivat mitä "pedigreetä". Mun mielestä se pointti että ostaa "viralliselta" kasvattajalta on ainakin ensikertalaiselle se että voi luottaa että saa hyvää tavaraa, ja tukea jatkossakin, eikä ole arpapeliä. Itselläni kanssa ei-kasvattajalta fretti sattumien seurauksena, olen tyytyväinen, mutta seuraavana kyllä haluaisin yksilön jonka mm. vanhemmat tiedossa (antaa viittausta terveyttä luonnetta, kokoa jne koskien). Papereilla kait ei muuten ole sen suurempaa merkitystä, ellei aio kasvattaa, kuin nekin ovat jonkinlainen "takuu" että kasvattaja on paneutunut hommaansa


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      423
      1826
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      186
      1475
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1411
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      156
      1358
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1046
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      980
    7. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      966
    8. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      119
      923
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      93
      900
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      886
    Aihe