windows 98 webbi käyttö

winukka98

Tunnen yhden henkilön siis (mummo) joka käytti pitkään windows 98:ia pääasiassa internetiä varten ja ko. kone on varakoneena. Tuleeko ysikasin nettikäytössä ongelmia kuten M-kar asian ilmaisi näin "Ylipäivätyt käyttöjärjetelmät on ehdottomasti uusia". Ja toiseksi olen laittanut koneen jossa Windows XP uudella SP3:sella. Kysymys kuuluu onko XP parempi nettikäytössä, kun ikivanha susikasi. Hyvää kesää kaikille.

8

968

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Kysymys kuuluu onko XP parempi nettikäytössä, kun ikivanha susikasi."

      Taatusti. Windows XP:n ongelma kyllä on IE selain joka on edelleen turhan turvaton Windows XP:ssä ja tämä olisi ihan viisasta vaihtaa, valitettavasti. Tässä hankaluutena on se, että siitä selaimen päivittämisestä pitää sitten huolehtia, kuukausittain. Aivan kuten Windowsin päivityksistä. Uusi selain voi sitten olla mikä tahansa. Jos sitten tarvitaan Flashia, tämän päivityksistä pitää myös niinikään huolehtia samalla tavalla.

      Windows XP on kyllä edelleen käyttökelpoinen mutta valitettavasti sitäkin ikä painaa kun ylläpidon työmäärä kasvaa verrattuna uudempiin käyttöjärjestelmiin. Vielä paremman nettikoneen saisi siis uudemmasta Windows Vistasta jossa IE on hiekkalaatikoitu, joten se ei ole niin riskialtis (osa Windows Vista mainonnasta kyllä siis pitää paikkansakin).

      Jos tarvitsee selaimen lisäksi esimerkiksi Flashia, Javaa, PDF-lukijaa tai officepakettia, niin suosittelen nettikoneeksi toisenmerkkistä käyttöjärjestelmää. Windowsissa kun tarvitsee kuukausittain itse olla näitä päivittämässä kaikkia lisäohjelmia niin se on työlästä. Paremman merkkisissä käyttöjärjestelmissä on näitä ominaisuuksia valmiina ja ne päivittyy keskitetysti kuten muutkin käyttispäivitykset ja vaikka automaattisesti, tarvitsee se Windows nykypäivän standardeilla aivan liikaa ylläpitosäätöä. Tämä kyllä riippuu vahvasti tarpeista. Eihän kaikki pelaa javapelejä, katso youtubevideoita eikä PDF:nä olevia bussiaikatauluja tai kirjoittele jotain officella.

      • kokemusta Ubuntusta

        Toisenlaisesta käyttöjärjestelmästä Ubuntusta joka oli hirveää kuraa Windowsiin verrattuna.Syyt: Ubuntu tökii, Ubuntusta ei toimi USB-mokkula, kun versiosta 8.10 lähtien.Ubuntu on vaikeampi käyttää, kun on wintoosaa käyttänyt kauan.


      • fdsaas
        kokemusta Ubuntusta kirjoitti:

        Toisenlaisesta käyttöjärjestelmästä Ubuntusta joka oli hirveää kuraa Windowsiin verrattuna.Syyt: Ubuntu tökii, Ubuntusta ei toimi USB-mokkula, kun versiosta 8.10 lähtien.Ubuntu on vaikeampi käyttää, kun on wintoosaa käyttänyt kauan.

        >Ubuntu on vaikeampi käyttää, kun on wintoosaa käyttänyt kauan.
        >
        Windowsia kauan käyttäneenä en ole samaa mieltä tuosta, päinvastoin pidin Ubuntua helppona käyttää ja helpompana asentaa kuin Windows.
        USB-verkkokorttien kanssa 8.10:llä oli kyllä ongelmia, mokkula siinä toimi heittämällä. 9.04 nyt koekäytössä ja tulee luultavasti jäämäänkin pitemmäksi aikaa, vanhempia nyt tuskin kannattaa enää kokeillakkaan.


      • kokemusta Ubuntusta kirjoitti:

        Toisenlaisesta käyttöjärjestelmästä Ubuntusta joka oli hirveää kuraa Windowsiin verrattuna.Syyt: Ubuntu tökii, Ubuntusta ei toimi USB-mokkula, kun versiosta 8.10 lähtien.Ubuntu on vaikeampi käyttää, kun on wintoosaa käyttänyt kauan.

        "Syyt: Ubuntu tökii, Ubuntusta ei toimi USB-mokkula, kun versiosta 8.10 lähtien."

        Ubuntu on valtavasti Windows Vistaa nopeampi. Myös Windows XP:tä työpöytää lukuunottamatta. Työpöytä on Windows XP:tä hitaampi kun se osaa niin paljon enemmän. Kuten esimerkiksi etäkäyttöominaisuudet, skaalautuu eri resoluutioihin, helposti vaihdettavat skinit yms. Muuten taas on Windows XP:tä nopeampi johtuen tehokkaammasta I/O:sta. Ubuntulla ei kiintolevy rahise niin paljoa ja raskaammassa käytössä toimii siksi paljon tehokkaammin.

        Ubuntussa on toiminut mokkulat suoraan ainakin 7.10 versiosta eteenpäin. Silloin ensimmäisen kerran tökkäsin Ubuntu -merkkiseen käyttöjärjestelmään mokkulan ja tunnisti heti ilman mitään ajurin asentamista. Mokkula oli tietysti Huawei. Ehkä jotkut huonomman merkkiset mokkulat ei ole Ubuntun kanssa mutta tämän nyt voi jokainen tarkistaa.

        "Ubuntu on vaikeampi käyttää, kun on wintoosaa käyttänyt kauan."

        Tämä taas on oma ongelma jos on käyttänyt erikoisella tavalla toimivaa Windowsia. Tunnetusti Windows on kaikista maailman käyttöjärjestelmistä se kummallisin ja asiat tehdään aivan eri tavalla kuin normaalisti. Kaikista idioottimaisinta mitä voi tehdä on ottaa Windowsin kummallinen käyttö jotenkin vaatimuksena kun maailma toimii juurikin päinvastoin: Microsoft on nimittäin ilmoittanut aikaa sitten kehittävänsä Windows -merkkisille käyttöjärjestelmille seuraajaksi uutta käyttöjärjestelmien sarjaa. Toisin sanoen, nykyiset Windows -linjan käyttöjärjestelmät tullaan lopettamaan. Microsoftin tulevissa käyttöjärjestelmissä ne "windows" -ohjelmat ei tietenkään toimi joten jos tälläisiä käyttää niin ne menee tietysti kaikki uusiksi ja käyttö pitää opetella uudestaan.

        Ja jos jotkut tosiaankin epäilee niin kyllä siinä Windows Vistassa ja tulevassa Windows 7:ssa käyttäjätilit ja oikeuksien hallinta alkaa muistuttaa tavallisia käyttöjärjestelmiä vuosikausia on ollut tarjolla se .NET frameworkin eri versioita, että voi tehdä .NET frameworkeille ohjelmia niiden "windows" ohjelmien sijasta.

        ---

        Eipä se Ubuntu ainoa käyttöjärjestelmä ole. Itse kyllä suosin usein ilmaisista nettikoneeseen esimerkiksi CentOS:ia. Siinä ei ole Flashia, eikä nykyisessä 5.3 versiossa ole mitään mokkulatukea mutta toimii tosi luotettavasti minimaalisella ylläpitovaivalla vuosikausia. Juuri oikea käyttis sellaiselle joka haluu selaimen johonkin pankkiasiointiin ja perusjuttuihin ja officen. Maksullisista Suse ja Mac OS X ja Solaris ovat hyviä käyttiksiä nettikoneeseen, mutta Mac OS X tarvitsee Applen valmistaman PC:n lähes poikkeuksetta. Solarista taas ei saa suomen Susen ilmaisversio openSuse on myös hyvä, mutta lyhytikäinen. Debian on yksi hyvä käyttöjärjestelmä, joskin en tiedä tämän nykyversion suomennoksen tasosta.

        Mokkulatuki löytyy kyllä Ubuntun lisäksi ainakin Susesta ja Debianista. Luulisi seuraavassa Windowsissakin jo olevan kun vielä ainakin säädetään jotain ajuria ja soitto-ohjelmaa mikä löytyy mokkulasta löytyvältä flashilta kun Windowsissa ei vielä ole mokkulatukea.


      • fdsaas kirjoitti:

        >Ubuntu on vaikeampi käyttää, kun on wintoosaa käyttänyt kauan.
        >
        Windowsia kauan käyttäneenä en ole samaa mieltä tuosta, päinvastoin pidin Ubuntua helppona käyttää ja helpompana asentaa kuin Windows.
        USB-verkkokorttien kanssa 8.10:llä oli kyllä ongelmia, mokkula siinä toimi heittämällä. 9.04 nyt koekäytössä ja tulee luultavasti jäämäänkin pitemmäksi aikaa, vanhempia nyt tuskin kannattaa enää kokeillakkaan.

        "9.04 nyt koekäytössä ja tulee luultavasti jäämäänkin pitemmäksi aikaa, vanhempia nyt tuskin kannattaa enää kokeillakkaan."

        No 9.04 tai 8.04. Läppäriin laittaisin 9.04:n. Samoin silloin jos kone on tehty vuoden 2007 jälkeen, tai jos yhteys tehdään mokkulalla. 9.04:ssä kun ei tarvitse niitä operaattorin asetuksia kirjoittaa dialer ohjelman asetustiedostoon vaan on se dialogi integroituna käyttöliittymään. 8.04 on sitten parempi kun se on paremmin testattu ja sitä ylläpidetään vielä 21kk. 9.04:ää ylläpidetään vain 15kk eteenpäin. Molemmat kannattaa päivittää seuraavan kerran 10.04:n ensimmäisessä korjauspäivityksessä, eli 10.04.1:n mikä tulee aika tarkalleen vuoden päästä.


    • sanoi joskus

      että on jopa turvallisempaa käyttää 98:a kuin sellasta windowsia johon yhä tehdään viruksia ym.

      http://blogit.taloussanomat.fi/kysyasiantuntijalta/windows-98n-tietoturva

      Tosin silti on hyvä olla virustorjunta (Avast Free) ja palomuuri (esim. Outpost Free) koska tosiaan noita päivityksiä ei ole tehty enää vuoden 2006 jälkeen.

      Tosin jos ei netissä käytä niin offline-koneeseen jossa esim. tehdään vain paikallisia juttuja, Win98 sopii edelleen mainiosti.

      • linkki..

      • Tuossa on perää jonkin verran, sillä Windows 98 on niin harvinainen käytössä että sille ei pahemmin massajakeluhaittaohjelmia tehdä.

        Mutta entäs sitten se pahempi skenaario, että rikolliset hyökkäävät kohdistetusti? Windows 98:lle on pitkään kehitettyjä hyökkäyskeinoja ja itseasiassa netistä löytyy jopa valmiina etähallintaohjelmia Windows 98:lle joita voi ujuttaa koneeseen, että ei tarvitse edes välttämättä olla mikään ihmeellinen osaaja tämän suhteen. Tässä esimerkiksi yksi mitä joskus käytettiin: http://en.wikipedia.org/wiki/Back_Orifice

        Enää tuota ei käytetä, mutta ammattirikollisilla sitten löytyy paremmat keinot ettei virustutkat hälytä ja että saadaan ujutettua koneelle esimerkiksi WWW-sivuston kautta.

        Hyppösen kommentti on sitten sikäli vanhentunut, että verkkorikollisuus on muuttanut muotoaan viimevuosina. 90-luvulla lähinnä oli ilkivaltaa, sitten homma ammattimaistui ja tuli isommat matoepidemiat, sitten hyökkäiltiin verkkosivujen kautta ja viime vuosina sitten on yhä enemmän tehty suoria hyökkäyksiä. Itseasiassa Confliker matoa ei edes pitänyt tulla enää kun tälläiset olivat mukamas historiaa, ja Windows 98:lla tuosta ei varmaan tarvitse välittää kun se on niin vanha.

        "Tosin jos ei netissä käytä niin offline-koneeseen jossa esim. tehdään vain paikallisia juttuja, Win98 sopii edelleen mainiosti."

        Totta. Windows 98 tosin on niin vanha, että aika on syönyt sen pahasti mutta ei kyllä ole mitään estettä. Vanhojen pelien pelaamisessahan tuo on kätevä laittaa offline koneeseen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1796
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1583
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      49
      1539
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      10
      1260
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1132
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe