yksinhuoltajuus vaikka parisuhteessa lapsen isän kanssa?

jojpojoj

Elikkäs sellaista kyselisin, että olemme nuoria mieheni kanssa ja vaikka toivon, että olisimme yhdessä loppuelämämme ja kaikki sujuisi hyvin niin kuitenkin haluaisin varmuudeksi olla lapsen yksinhuoltaja, jotta olisin varma, että eron tullessa lapsi jäisi minulle.
Lapsi ei ole vielä syntynyt, mutta kun tämä aika koittaa haluaisin heti tehdä tämän sopimuksen.
Mieheni vanhemmat ovat hyvin julmia ihmisiä (eivätkä pidä minusta) , joten tiedän heidän tekevän kaikkensa, jotta mieheni saisi lapsen, jos ero tulee.
Onko siis mahdollista olla yksinhuoltaja vaikka asuu avoliitossa lapsen isän kanssa? Onko mahdollista, että tekisimme jossakin virallsien sopimuksen jo nyt, että riitatilanteessa lapsi jäisi minulle, mutta lapsen isä saisi tapaamisoikeudet ? Voiko kahdenkesken solmittua sopimusta (kirjallista) käyttää riitatilanteessa esim. oikeudessa todisteena, että lapsen isä on suostunut ratkaisuun?( ja hyötyykö sillä mitään)
Mies luottaa myös täysin siihen ,että olemme yhdessä kyllä.. mutta hän on suostunut tähän ratkaisuun.
Tiedän, että eron tullessa hän sanoisi kuitenkin toista ellei tästä saa virallista todistetta.
Joidenkin mielestä tämä voi olla tyhmää, mutta minä en halua menettää lastani ja todennäköisesti eron tullessa menettäisin, koska itse en ole töissä ja mieheni on. (oikeus varmasti katsoisi, että minulla ei ole varaa elättää lasta kun taas miehelläni on. )

15

2952

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1209

      Lähes poikkeuksetta yhteishuoltajuudesta huolimatta. Lapset jäävät äidille. Lastenvalvojan luona päätetään tapaamisista sekä tapaamisten kestoista lasten isän kanssa.

      Kun juttuasi luin tuli väkisinkin mieleen olisiko lapsen hankinta kannattanut jättää ihan kokonaan suunnitelmista. Ei kuulosta kovinkaan terveeltä suhteelta taikka tasapainoiselta ajatellen lapsen kasvua ja kehitystä, perheessä jossa neuvotellaan jo ennen syntymää kuka sitten saa ja kuka ei. Avioehdon ymmärrän, mutta tämä menee kyllä täysin yli...

    • raukka

      ei taida mies tietää,millaisen typeryksen kanssa on lapsen tehnyt.

      • selväjärkinenhän

        tuo tyttö on, mutta sinä itse olet ääliö.


    • lapsesi

      yksinhuoltaja, jos et ole naimisissa lapsesi isän kanssa. Vain avioliitossa aviomiehellä on sama oikeus lapseen kuin vaimollakin.

      Jos avoliitossa (tai muussa seurustelusuhteessa) oleva pariskunta haluaa yhteishuollon, sitä on erikseen haettava tuomioistuimelta. Siis, jos sinä et halua yhteishuoltoa, ei sitä myönnetä, vaikka lapsen isä sitä yksinään hakisikin. Laki lähtee siitä, että au-äiti on yksinhuoltaja.

      Jos avioidutte, lapsensa tunnustanut mies saa automaattisesti yhteishuoltajuuden. Sanot vain miehelle, että hän saa huoltajuude sittenn, kun avioidutte. On viisasta olla myöntämättä yhteishuoltoa. Onnittelen sinua viisaan päätöksen johdosta!

      • miminiini

        totta että olet lapsen yksinhuoltaja, mikäli ette ole naimisissa. Mutta lastenvalvojan luona tehdään isyyden tunnustus, jolloin isä laittaa nimensä paperiin ja lapsi saa virallisesti isän, jonka tulee perimään joskus. Ja lapselle voidaan antaa isän sukunimi. Siinä mitään tuomioistuimia tarvita. Kuulostaa ihan siltä että mies tuomitaan isäksi lapselleen.


      • kun isyys on selvitetty,
        miminiini kirjoitti:

        totta että olet lapsen yksinhuoltaja, mikäli ette ole naimisissa. Mutta lastenvalvojan luona tehdään isyyden tunnustus, jolloin isä laittaa nimensä paperiin ja lapsi saa virallisesti isän, jonka tulee perimään joskus. Ja lapselle voidaan antaa isän sukunimi. Siinä mitään tuomioistuimia tarvita. Kuulostaa ihan siltä että mies tuomitaan isäksi lapselleen.

        mutta isä ei saa huoltajuutta, jollei äiti siihen suostu. Kun isyys on selvitetty, on isällä oikeus tavata lastaan. Lapsella on oikeus saada elatusta isältään sekä myöhemmin periä tämä.

        Mahdollinen yhteishuoltajuus vahvistetaan oikeudessa, vaikka lastenvalvojan luona voi täyttää tarvittavat paperit. Lastenvalvoja kysyy anotaanko yhteishuoltajuutta. Jos äiti ei halua, ei yhteishuoltajuutta tule. Isyys on eri asia kuin huoltajuus.


      • kauan sitten
        kun isyys on selvitetty, kirjoitti:

        mutta isä ei saa huoltajuutta, jollei äiti siihen suostu. Kun isyys on selvitetty, on isällä oikeus tavata lastaan. Lapsella on oikeus saada elatusta isältään sekä myöhemmin periä tämä.

        Mahdollinen yhteishuoltajuus vahvistetaan oikeudessa, vaikka lastenvalvojan luona voi täyttää tarvittavat paperit. Lastenvalvoja kysyy anotaanko yhteishuoltajuutta. Jos äiti ei halua, ei yhteishuoltajuutta tule. Isyys on eri asia kuin huoltajuus.

        Kun sain kaksi ensimmäistäni, maistraatista saapui täytettävä lomake, jossa oli kohta "laita rasti ruutuun, mikäli haluatte yhteishuoltajuuden", vieläkö samanlainen lappunen maistraatista saapuu?

        Isyyden vahvistamiset tehtiin normaalisti sossussa.

        Valitsin vaihtoehdot "en halua", yhteishuoltajuudeksi huoltomuodot muutettiin vasta kolmannen synnyttyä.


    • doubt

      http://www.helistin.fi/keskustelu/ on palsta, jossa on asiallista keskustelua.

      Kun menette vahvistamaan isyyden sosiaalitoimeen lapsen synnyttyä, kerrot että haluat pitää yksinhuoltajuuden.

      • AITO_etäisä

        Täällä kun me etäisät nykyään kerromme FAKTOJA niin se saa yh-äippäRESSUKOISSA buumin haukkua niitä FAKTOJA asiattomiksi ja kun noiden meidän viestien myötä ei täällä olekkaan enää pelkästään sitä "asiallista" yh-äippäRESSUKOIDEN suoltamaa: "isä paha, äiti paras, rahat heti äipille just nyt" niin silloin nuo yh-äippäRESSUKAT yrittävät saada uudet tulokasressukat niille foorumeille joissa ne RESSUKAT saavat haukkua ja hääriä ilman etäisien tuomaa FAKTAA...

        Onneksi nyt viikonloppuisin tällä palstalla ne yh-äippäRESSUKAT ovat kohtuu hiljaa sillä niillähän on muuta tekemistä... (kyllä te tulevatkin yh-äippäRESSUKAT tajuatte mitä tarkoitan...) Heh heh heee... kolahdus kolahdus kolahdus........


    • todella

      siinä pisteessä jo vaikkei lapsi ole edes vielä syntynyt?
      En ymmärrä miksi hankitte edes lasta jos pohditaan eroa jo nyt?

      Ja millä oikeudella sinä saisit jo nyt turvata selustas, miksei isällä olisi oikeus taistella lastaan yhtä paljon kuin sinä? Mistäs tiedät että hän olisi siinä tilanteessa yhtään sen huonompi isä kuin sinä äiti?

      Hyi helvetti, ihan kun puhuisit omaisuuden jaosta, tavarasta minkä haluat pitää olkoon sitten isä kuinka hyvä isä vaan.

      Häpeäisit!

    • verkonpaikkaajan vp

      Minulla oli samanlaisia ajatuksia raskauden aikana kuin sinullakin mutta en kuunnellut sisäistä ääntä, vaan uskoin pilvilinnoihin ja katselin tulevaisuuteen vaaleanpunaisten lasien läpi - jossain kuitenkin kuiskutteli Epäilys. Sain maksaa tyhmyydestä ja luottamuksesta kalliin hinnan vuosia myöhemmin huoltajuusoikeudenkäyntien muodossa.

      Teet fiksusti kun pidät ohjakset itselläsi. Jos mies haluaa olla isä, hän on sitä joka tapauksessa. Älä vähättele miehesi vanhempien asennetta jos aavistelet, että heistä on harmia. Älä paina tuntemuksia villasella, koska ei ne tuntemukset tyhjästä pomppaa mieleen mutta älä suurentelekaan niitä, ota ne vain huomioon.

      Olet yksinhuoltaja kun lapsi syntyy, koska lapsi ei synny avioliitossa. Isyydenvahvistamistilaisuudessa lastenvalvojan luona papereihin merkitään huoltajuus, joten soitapa lastenvalvojalta ja kysy jo etukäteen miten asia hoidetaan käytännössä. Älä mainitse appivanhemmista mitään (koska se vaikuttaa kuulijasta omituiselta), mutta voit vihjaista, että jos menette naimisiin, yksinhuoltajuus muuttuu silloin yhteishuoltajuudeksi. Älä ole kuitenkaan niin sinisilmäinen, että kuvittelisit naimisiinmenon tekevän tilannettanne autuaammaksi, koska sillä ei tänä päivänä ole mitään merkitystä, koska avopari on keskenään jurirdisesti täysin samassa asemassa kuin aviossa olevakin.

      Tuskinpa keskinäisillä sopimuksilla on paljonkaan painoa oikeudessa, joten suosittelisin sinua tekemään paperit lastenvalvojalla joka toimittaa sopimuksen käräjäokeuden vahvistettavaksi.

      Jos eroatte, isällä on sinun yksinhuoltajuudesta huolimatta ihan normaali tapaamisoikeus lapseen. Siitä ja elatuksesta sovitte JOS eroatte, ja sekin on hyvä vahvistuttaa lastenvalvojalla.

      Hienoa, jos mies on kanssasi samaa mieltä ja suostuvainen yksinhuoltajuuteesi, joten luulisi hänen olevan suostuvainen sen myös virallisesti allekirjoittamaan lastenvalvojan toimistossa, jos hänellä taas oli vilppi mielessä, hän hermostuu tahtosi virallistamisesta.

      Taloudellisilla seikoilla ei ole merkitystä kun oikeus punnitsee riitaisessa erotilanteessa lapselle lähihuoltajaa, vaan vaa'ssa painaa se, kumpi on hoitanut lasta enemmän ja kummalla on paremmat mahdollisuudet ja ominaisuudet olla lähinä.

      Kyllä, avoliitossa voit olla lapsen yksinhuoltaja.

      Jos ennen lapsen syntymää teille syntyy asiasta erimielisyyttä, siirrä osoitteesi vaikka vanhempiesi luokse kunnes lapsi on syntynyt niin silloin yksinhuoltajuutesi on varma, koska lapsi ei ole syntynyt avoliitossa. Parin kuukauden kuluttua siirrät kirjat takaisin "kotiin". (Tästä neuvosta tietyt palstan lukijat menettävät malttinsa, mutta hälläväliä, nyt on kyse sinusta ja lapsesta.)


      Tässä hieman luettavaa sinulle:
      http://www.neolex.se/index.php?option=com_content&view=article&id=47&Itemid=85&lang=fi

      Ja mielenkiintoinen blogi-teksti:
      http://mietteita.blogit.uusisuomi.fi/2009/03/22/vapaan-rakkauden-loppu/

      • Lapsi syntyy

        joko aviolapsena tai aviottomana lapsena. Äiti on aviottoman lapsen yksinhuoltaja, jollei pariskunta yhdessä hae yhteishuoltoa. Jos pari avioituu, isä saa yhteishuoltajuuden automaattisesti, jos on tunnustanut lapsen/lapset.


      • Lapsi syntyy

        joko aviolapsena tai aviottomana lapsena. Äiti on aviottoman lapsen yksinhuoltaja, jollei pariskunta yhdessä hae yhteishuoltoa. Jos pari avioituu, isä saa yhteishuoltajuuden automaattisesti, jos on tunnustanut lapsen/lapset.


    • ex-tiukkis

      Lähes kaikissa kirjoituksissa on tullut selväksi se, että avoliitossa syntyneen lapsen huoltaja on äiti. Näin siihen asti kunnes isyyden tunnustus tehdään, jolloin voidaan tehdä yhteishuoltosopimus tai olla tekemättä. Ja elämä jatkuu.

      Vaikka nyt tekisitte millaisen paperin tahansa, ei sillä mahdollisessa erotilanteessa ole yhtään mitään merkitystä. Jos lapsen isä silloin haluaa yhteishuoltajuuden, hän hyvin suurella todennäköisyydellä sen saa. Tai jos hän haluaa lähihuoltajaksi, hänellä on mahdollisuus hakea sitä oikeuden kautta. Erotilanteessa katsotaan lapsen etua, ei vanhempien etua. Varsinkin erossa (ja eron jälkeenkin) vanhemmat itse yleensä ovat jonkinverran huonossa hapessa itse arvioimaan nimenomaan lapsen etua ja omaa huoltajuuttaan - alkutilanteessa liian usein tarve on vain lyödä toista. Sitä varten onkin luotu systeemi, jossa ulkopuoliset puolueettomat eron jälkeen arvioivat huoltajuuden sopivuuden.

      Monissa puheissa täällä viitataan, että äiti saa päättää. Mutta tunnustetun lapsen isällä on aina mahdollisuus hakea esim yhteis- tai yksinhuoltoa oikeuden kautta, siihen ei äidin lupaa tarvita. Isä voi myös vaatia isyyttä tunnistettavaksi, vaikka äiti sitä vastustelisikin. Edelleen kysymys ON LAPSEN OIKEUKSISTA, ei vanhempien oikeuksista eikä edusta!

      • jos isä

        ei ole ollut yhteishuoltaja silloin, kun pariskunta vielä asui yhdessä, ei hän saa eron jälkeen yhteishuoltajuutta. Yhteishuoltajuus on normaali asia eron jälkeen, jos vanhemmat ovat olleet yhteishuoltajia ennen eroa, muuten ei.

        Isällä on toki aina mahdollisuus HAKEA yhteishuoltoa, mutta kokonaan toinen asia on myönnetäänkö sitä vastoin äidin tahtoa. Avioliitto on sopimus siitä, että siitä syntyvät lapset ovat yhteisiä. Jos ei ole avioliittoa ei ole sopimusta asiasta.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen rakkaus sinua kohtaan ei kuole koskaan

      Ihastunut olen moniin vuosien varrella mutta vain sinä jäit sydämeen enkä vaan osaa unohtaa. Olit silloin parasta elämäs
      Ikävä
      50
      1374
    2. Maskuliininen herrasmies

      Tekee aloitteen. 🌸
      Ikävä
      167
      1199
    3. Oletko valmis? Meidän tarinaan

      Rakastan sinua ❤️
      Ikävä
      61
      1037
    4. Kiinni on siekkilän yliajaja

      Eilen illalla saatu kiinni Varsinais-Suomessa tämä henkilö.
      Mikkeli
      8
      912
    5. Jättimäärä alokkaita keskeyttää asepalveluksen melkein heti "En pystynyt olemaan siellä enää"

      Jättimäärä alokkaita keskeyttää asepalveluksen melkein heti – "En pystynyt olemaan siellä enää" Ennen sotaväki oli
      Maailman menoa
      201
      902
    6. Näyttävin pariskunta

      Ketkä lie tällä kylällä kääntää päät?
      Suomussalmi
      12
      852
    7. Unelmoin päivästä, jolloin voimme olla yhdessä.

      Niin pieni kuin sydän onkin, sä oot siellä ja ne mun isot tunteet sua kohtaan ❤️Sydämeni sykähtää joka kerta kun sut nää
      Ikävä
      27
      796
    8. Ollaanko me tyhmiä mies?

      Miten ihmeessä me onnistuttiin saamaan tästä näin pitkällinen ja masokistinen kuvio. Miten? Jos toisesta tykkää, näinhä
      Tunteet
      52
      795
    9. Martina Aitolehti poseeraa Ibizalla

      Ihanaa! Ibiza on ihan paras paikka lomailla hengaillen, viinistä ja iltamenoista nauttien. Säpinää riittää. Aitolehti
      Kotimaiset julkkisjuorut
      91
      772
    10. Kannattaako kaikki Abrahamilaiset uskonnot jättää?

      Ja seurata jotain ihan muuta?
      Hindulaisuus
      347
      765
    Aihe