Moottoriöljyssä vettä?

Pentti

1,3 SOHC 12V -moottorissa (Mitsu) seuraavanlainen ilmiö: öljytikkuun kertyy ruskeanharmaata nestettä öljypinnan tasolle.
Myöskin tikun varsi on ruskeahko ihan kuin siihen olisi kondensoitunut vettä.
Auto on päivittäisessä käytössä 15 km työmatkalla.
Voisiko tuo ilmiö olla merkkinä vuotavasta kannentiivisteestä tai voisiko "lyhyt" ajomatka aiheuttaa tuollaista (kylmästä kuumaksi ja kylmäksi).
Hieman huolestuttaa ko. ilmiö kun missään perheemme autossa ei vastaavaa ole ilmennyt.
Niin, ja kilometrejä on takana vaivaiset 65000 ja öljy on Mobil Rally Formula 5W-50.

8

17335

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ilmiö

      mutta jos öljyn seassa olisi vettä, pitäisi sen olla harmaata puuroa. Olisiko sitä kondenssilimaa tikussa?

    • Kimmo

      Tere!

      Jaa onpa siinä ilmiö kerrakseen, vaan ei taida välttämättä olla niin kovinkaan harvinainen.

      Autosi on päivittäisessä käytössä ja eikä toi matkakaan niin kauhean pitkä ole. Lyhyt matkakin voi aiheuttaa sen, että (ainakaan talvella) öljyn seassa oleva ei sieltä pääse (höyrystymään/tuulettumaan) pois. Jos olisi pidempi ja sisältäisi reippaampaa ajoa esim. moottoritiellä saattaisi se vesi paremmin sieltä lähteä. Tai ainakin joskus olisi syytä talvisaikaan ajaa vähän pidempiä ja reippanpiakin lenkkejä, tämä myös akun lataantumisen kannalta ja niiden öljyjen ja sen puhdistumisen kannalta.

      Vuotava kannen tiiviste voi myös tehdä tälläistä. Ellei nestettä huku tai öljymäärä lisäänny huomattavasti, on vuodon kuitenkin oltava todella pieni. Yleensä näin oirehtivat kannentiivistevuodot ovat todella pieniä, ja sitten ne joskus saattavat pahentua todelliseksi vuodoksi. Tämä voi olla mahdollinen aiheuttaja, mutta yleensä kannentiiviste vuotaa sitten jo enemmältikin.

      Auton moottoriöljyn sekaan tulee vettä moottorin käydessä myös ihan luonnollisista syistä. Bensiini palamisprosessissa syntyy nimittäin myös vettä. Autoissa on yleensä voitelujärjestelmän-/kampikammiontuuletusjärjestelmät tälläisten vesien ja kuonien poistamiseksi.

      Järjestelmän tehokkuus ja hyvyys sekä varmatoimisuus riippu autosta ja sen moottrin suunnittelusta. Tarkasta myös tämän järjestelmän kunto ja toimivuus. Letkujen ja liittimien kunto ja tiiveus. Tarkasta myös että letkut eivät ole tukossa.

      Ja ylimäärästä kosteutta sun muuta saat aina öljynvaihdonkin yhteydessä poistettua kun ajat aina ennen öljyvaihtoa moottorin kuumaksi, tarvittaessa vaikka pienellä vaihteella. Sitten ajat talliin ja laitat öljyt valumaan. Pidä kunnon kahvitauko! Ennen tauolle lähtö oat sitten myös öljytikun pois ja availet niitä kampikammiotuuletuksen/huohottimen liittimiä. Tällöin niistä rei-istä saattaa nousta hyöryä (taitaa olla vettä).

      Ja talven / Suoman käyttöolosuhteissa kannattaa öljykin vaihtaa riittivän usein. Kyse ei ole pelkästään ajomääristä vaan myös se aika ja vuoden kierto vaikuttavat siihen. Eli ainkin kerran vuodessa, ajoit sitten kuinka vähän tahansa!

    • vanha erkki

      Näin yhtäkkiä laskien sulla kertyy vuodessa työmatkakilometrejä n:3000.
      Oisko Mitsun öljynvaihtoväli 10 tuhatta elikkä öljynvaihto on tehty n.3 vuotta sitten.
      Ajelkaapas äitin ja muksujen kanssa Hämeenlinnan mummua katsomaan vaikkapa vain kerran kuussa, niin kyllä ne kondenssivedet sieltä hyndramentistä haihtuvat, sillä siitähän tässä on kysymys ja tulee ne öljytkin vaihdettua hieman useammin kun tulee kilometrejä enemmän.

      • Jussi Jukola

        Toimiiko synteettinen öljy pätkäajossa, eli imeekö kosteutta itseensä, vai jääkö kaikki lima pintaan? Vaihda ne öljyt joka tapauksessa tuoreisiin...


      • sehän
        Jussi Jukola kirjoitti:

        Toimiiko synteettinen öljy pätkäajossa, eli imeekö kosteutta itseensä, vai jääkö kaikki lima pintaan? Vaihda ne öljyt joka tapauksessa tuoreisiin...

        onkin parasta. Niissä mon parhaat lisäaineet, jotka sitovat veden itseensä ja se ei jää pisaroiksi öljypohjaan. Kyse on vaan siitä, ettei sitä vettä ehdi haihtumaan lyhyessä ajossa, joten sen määrä kasvaa ja huohottimien jäätyminen ynnä muut haitat lisääntyvät. Kannattaa ajaa silloi tällöin kone kunnolla kuumaksi, että vesi haihtuu öljyn joukosta.


      • Anonyymi

        Öljy vaihdetaan autoon vuosittain vaikka ajais tuhat kilometriä. Menee öljy vanhaksi


    • mitsuman

      mitsuen vika on yleensä kannessä tai sen tiivisteessä omalta osaltani oli samahomma ja oli vain kannentiiviste palanut(ylikuumentunut) se selviää vain avaamalla kannen!

    • Seppo_seppo

      Juu eli itellä semmonen ongelma kanssa et vaihatin öljyt autoon tossa 2kk sitten ja nyt kun katoin (kylmänä) niin öljyt olivat lähestulkoon kokonaan puuroutuneet ja vaahdossa. mikä vika vuotaako kannen tiivste vai mikä mättää. joskus kuukaus sitten katoin aiemmin ja sillon oli vaan tikun ylärajassa vähä vaahtoa. auto on v40 volvo 2litrasella koneella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 137
      3888
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      108
      3542
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      19
      2513
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1717
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1599
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1575
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1506
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1481
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      87
      1458
    Aihe