Voi tuska ja ahdistus

Mina Vain

Täällä tuntui jo olevankin samanlaisia kirjoituksia mutta aloitan silti oman ketjun, jos siitä olisi jotain apua.

Vauva on vasta 10 päivän ikäinen ja osa ahdistuksesta voi todella johtua siitä että opetellaan vielä tuntemaan toisemme. Syötöt sujuu jotenkuten ja vaipanvaihtokin, vauva nukkuu kohtalaisesti. Silti tuntuu varsinkin kun jään yksin vauvan kanssa kotiin niin silloin tulee pakkoajatuksia ja itku välittömästä niiden jälkeen. pelottaa että vauvalle sattuu jotain koska en osaa hoitaa sitä kunnolla ja pelottaa sekin jos minulle käy jotain niin miten sitten isukki pärjää vauvan kanssa. (isä ei ollut mukana osastolla opettelemassa juttuja)
Kaiken tän lisäksi ahdistaa kun kotityöt on tekemättä ja mies kai olettaa että jaksan nekin tehdä vauvanhoidon sivussa...riitaa en ole vielä jaksanut asiasta käynnistää, mutta asiasta kuitenkin sanoin, ettei tästä mitään tule jos mun pitää hoitaa kaikki.
Onneksi huomenna on kotiintulotarkastus jos siellä saisin sanottua että tarviin apua, ettei tää mene liian pahaksi...ja tänään illalla on kyllä varmaan sanottava kova sana miehelle.

5

530

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ensimmäisen

      kanssa 24/7 yksin, samoin tulen olemaan toisenkin kanssa. Olin hoitanut pieniä lapsia ennenkin eikä isoja ylläreitä tullut. Olin varautunut siihen ettei päivärytmistä ole alussa tietoakaan ja yöt saattaa mennä valvoessa. Niin ei sitten käynytkään. Tiesin myös että vauva on otettava joka paikkaan mukaan. Olin 25v sinkku ja kuitenkin olin yllättynyt siitä ettei kaupassa käydessä mikään saanut unohtua kun talvivauvan kanssa ei äkkiä "käväistä" kaupassa. Eikä mitään muutakaan voinut tehdä ennalta suunnittelematta.
      Puhu asiasta neuvolassa että tietävät tilanteen. Osaavat puuttua jos tilanne pahenee etkä enää itse huomaa missä jamassa olet. Tee miehesi kanssa työnjako niiksi päiviksi/viikoiksi kun kaikki menee "pyllylleen". Esim. rästityöt kotona tehdään määrättynä päivänä yhdessä tai isä hoitaa lasta yhden illan viikossa jotta sinä saat tehdä ne rauhassa. MUISTA ETTÄ AINOA ASIA MITÄ MIEHESI EI VOI TEHDÄ ON IMETYS! Ja jos tilanne menee oikein tukalaksi pullot ja pumppu/korvikkeet on keksitty.
      Juttelin yhtenä päivänä toisen äidin kanssa jolla oli lapset isolla ikäerolla. Hän oli kanssani samaa mieltä siitä että vaikka valvomiset ja raskausajan oireet tuntuvat vanhempana rankemmilta lastenhoito on kuitenkin helpompaa kun ei enää yritä olla täydellinen eikä ota kaikkea niin vakavasti.
      VOIT OLLA HYVÄ ÄITI LAPSELLESI VAIKKA MATON HAPSUT EI OLE SUORASSA EIKÄ VAUVAA KYLVETETÄ MÄÄRÄTTYNÄ PÄIVÄNÄ. Jos perushoito on kunnossa et voi vahingoittaa lastasi. Jos annat isälle tilaisuuden opetella vauvan hoitoa jää taas yksi pelko pois ja voit lähteä vaikka lenkille että saat "tyhjennettyä" pääsi.
      Onnea ja ota rennosti niin jaksat paremmin!!!

    • ehkä avuksesi

      Unohda kotityöt. Niiden aika on myöhemmin. Nyt on olla vauvan kanssa jatkuvasssa yhteydessä ja toipua synnytyksestä.

      Älä rupea riitelemään miehesi kanssa. Hän on paras tukesi ja turvasi. Kovat sanat ja riitely herättävät vain vastustusta.

      Pelot ja pakkoajatukset ovat luonnon viisautta. Ne takaavaat sen, ettet jätä lasta hoitamatta. Katsopa vaikka kissaa tai koiraa, jolla on aivan pieniä pentuja.

      Ennen kaikkea: osaat kyllä aivan varmasti hoitaa lapsesi. Keskity siihen ja jätä muu sivuun toistaiseksi.

    • teillähän on

      mennyt 10 päivää jo ihan mainiosti kaikista pakkoajatuksista ja kotitöiden tekemättömyydestä huolimatta. Kyllä ne menee ne seuraavatkin 10 päivää ja siitä eteenpäin. Mies jos lähtee kotitöistä napottamaan, niin toteat sille, että "hienoa, että olet ehtinyt huomaamaan tämän epäkohdan, nyt sinulla on varmasti riittävästi motivaatiota hoitaa se kuntoon tai hoitaa vauvan kakkapepun sillä aikaa kun minä hoidan näitä oleellisia kodinpuhdistustöitä".

      Tekemällä se mieskin oppii, ihan niin kuin sinäkin, luota vaan häneen, hän on kuitenkin ihan aikuinen ihminen. "Voitko auttaa, tai tämä pikkutyyppi laukeaa itkemään?" on monesti myös varsin kätevä lause, kun tarvitset apua. Pyydä apua rohkeasti vaan aina kun tarviit sitä, eikä vasta äärimmäisessä hädässä. Sun mies on isä nyt, ja sinun pitää antaa hänelle tilaa kasvaa hyväksi isäksi, joka osaa huolehtia lapsestaan, vaikka sinä et olisikaan paikalla.

    • olosuhteiden pakosta

      Niin miten sen nyt sanoisi.
      Olet epävarma suhteestasi lapseesi. Miten osaat tai onnistut vauvan hoidossa?
      Opettele selkeä rytmi kaikkiin asioihin.
      Jokaiselle tavaralle, aina sama, oikea paikka.
      Kun koti pysyy järjestyksessä, on imurointi helpompaa ja sen voi tehdä myös mies.
      Esipese/huuhtele astiat odottamaan järjestyksessä tiskipöydällä tiskausta, jos sinulla ei ole tiskikonetta. Kun sitten tiskaa se käy helposti ja nopeasti, kun astiat ovat tiskaus järjestyksessä eikä ruuantähteitä ole kiinni kuivuneena.
      Hae kaikkeen oikotie. Pyykin voi laittaa suoraan pesukoneeseen odottamaan kunnes on tarpeeksi pesua varten, siis esim. vaikka vaaleat joita tulee eniten.
      Mankelointi ja silitys voi odottaa aikaa parempaa, eli lyö vaatteet mahdollisemman suorina naruille ja puserot paidat vaatepuille kuivumaan.
      Jos matot ovat hankalat siivouksessa, kääri ne varastoon, kunnes saat asiat sujumaan. Imurointi on helpompaa, tai voit laapata lattiat. (imurin esille otto jne.)
      Ota tavaksi WC-pöntön harjaus, joka kerta kun olet itse tehnyt ison hädän, se on sillä selvä.
      Hyvin epämieluisa työ, jota ei jaksaisi tehdä, on ajoitettava, eli tee kerran ja katso paljonko sen reippaaseen tekemiseen mene aikaa, sitten on helpompi tehdä se kun on aika ja tarve. Mulla oli kylpyhuone, ajoitettuna se vei 10 min.


      Itselläni oli tiukkatilanne, ainoa millä asiat sai järjestykseen, oli turhan tuen toivon ja odotusten hautaaminen.
      Eli oli nostettava mies ulkoruokintaan.
      Minulla oli kyse jo toisesta lapsesta ja asiat olivat todella selkeästi selvät, elämä voi jatkua vain kahtena erillisenä huushollina, jota kyllä X-mies ei millään tajunnut. Hotelli hoitaa ja ylläpitää maksua vastaan huonehoidon ja ravintolat ovat valmiisiin aterioihin joiden loputtua ei tarvitse tiskata tai siistiä tilaa.
      Yhden sotkut eivät hoidu muiden muussa.
      Minä ompelin ja kudoin kaikki perheen vaatteet ja neuleet.. X-mies esitti vielä erityisvaatimuksia. Äitiysloman loputtua mikään ei muuttunut, kotityöt eivät kuuluneet X-miehelle, joten.. Siitä on 29 vuotta, en kuollut, toimeen tulin.

      • Minä Vain

        Iso kiitos teille jotka vastasitte...nyt on jo pari päivää mennyt ihan hyvin, kun en itse koko ajan huolehdi/stressaa joka asiasta.
        ulkona käyminenkin on helpottanut oloa...eikä se mieskään nyt niin kamala ole kanteleehan se vauvaa sylissä ja saa sen rauhoittumaan eri tavalla kun minä. suurin ongelma on varmáan se etten itse ole hanakasti pyytämässä apua, vaikka sitä tarviisinkin...täytynee siis opetella puhumaan ja ottaa välillä "hälläväliä" asenne noiden kotitöiden kanssa


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      17
      1225
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe