Alkoholin valmistaminen kotona

Toinen valmistaja

Olisikohan yksinkertaista ohjetta, miten saisi helposti valmistettua alkoholijuomaa kotioloissa käymismenetelmällä?

58

20552

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • halvin tapa

      on marssia paikalliseen kirjastoon ja hakea ruoka ja juomakirjallisuudesta kotiviiniopas - näitä on kirjoitettu aika monta ja suurin osa on aivan käyttökelpoisia. Vaikka joku tulee ehdottamaan kiljun tekemistä, älä tee/juo se ei ole ihmisten juomaan.

    • sitten samalla

      Jos vaivautuu itse tekemään niin miksi ei sitten saman tien tislaisi. Keski-euroopassa myydään pannuja paikallisissa kotiviinierikoisliikkeissä.

      • Odotat ilmeisesti, että joku sanoisi sinulle: "So,so - mutta sehän on kiellettyä!", jotta saisit kinan aikaan, vai?

        En sano - jokainen vastaa teoistaan. Sanon vain, että se on helvetin tyhmää: lopputulos muistuttaa kuitenkin lähinnä hiirenkusta, menee päähän, lähtee pois ja tekee kipeän olon pariksi päiväksi. Mutta saathan siitä pariksi päiväksi peniksenjatkeen essonbaariin.


      • Manselainen
        crudo kirjoitti:

        Odotat ilmeisesti, että joku sanoisi sinulle: "So,so - mutta sehän on kiellettyä!", jotta saisit kinan aikaan, vai?

        En sano - jokainen vastaa teoistaan. Sanon vain, että se on helvetin tyhmää: lopputulos muistuttaa kuitenkin lähinnä hiirenkusta, menee päähän, lähtee pois ja tekee kipeän olon pariksi päiväksi. Mutta saathan siitä pariksi päiväksi peniksenjatkeen essonbaariin.

        Viitannet viestissäsi Pontikkaan, jota olen saanut kahdenlaista, pahaa ja oikein hiton pahaa.

        Sinänsä aika hauska juttu, että kun olen asiasta maininnut, niin lähes jokainen on saanut hyvää pontikkaa, tai jopa sitä valmistanut. Kun olen luvannut sitä ostaa, niin mistään sitä hyvää pontikkaa ei olekaan yllättäen ollut saatavilla.

        Jos haluaa vaihtelua kirkkaasen viinaan, voi kotikonstein tehdä likööriä helposti. Muistaakseni se oli Laukon Kartanonherran ohje, johon tuli litra viinaa, litra sokeria ja litra marjoja. Ainekset sekoitetaan keskenään (marjoja ei soseuteta, vaan laitetaan kokonaisina) esim. säilöntäpurkissa ja seosta säilytetään jokusia kuukausia välillä sekoitellen astiaa. Juoma siivilöidään ja se on sen jälkeen valmista nautittavaksi.

        Nyt kun monet puutarhamarjat kypsyvät kovaa vauhtia, voi itselleen kätevästi valmistaa liköörin vaikka jouluksi.


      • Likööristi.
        Manselainen kirjoitti:

        Viitannet viestissäsi Pontikkaan, jota olen saanut kahdenlaista, pahaa ja oikein hiton pahaa.

        Sinänsä aika hauska juttu, että kun olen asiasta maininnut, niin lähes jokainen on saanut hyvää pontikkaa, tai jopa sitä valmistanut. Kun olen luvannut sitä ostaa, niin mistään sitä hyvää pontikkaa ei olekaan yllättäen ollut saatavilla.

        Jos haluaa vaihtelua kirkkaasen viinaan, voi kotikonstein tehdä likööriä helposti. Muistaakseni se oli Laukon Kartanonherran ohje, johon tuli litra viinaa, litra sokeria ja litra marjoja. Ainekset sekoitetaan keskenään (marjoja ei soseuteta, vaan laitetaan kokonaisina) esim. säilöntäpurkissa ja seosta säilytetään jokusia kuukausia välillä sekoitellen astiaa. Juoma siivilöidään ja se on sen jälkeen valmista nautittavaksi.

        Nyt kun monet puutarhamarjat kypsyvät kovaa vauhtia, voi itselleen kätevästi valmistaa liköörin vaikka jouluksi.

        Kannatan likööri-ideaa, itse harrastan enemmänkin "kuivia" maustettuja snapseja. Nyt on käsillä paras aika molempiin harrastuksiin! Jos ruotsia osaa niin snapsireseptejä kannattaa etsiä verkosta. Pitää kuitenkin olla ehdottoman varma siitä, että tunnistaa oikein keräämänsä kasvit jos luonnosta hankkii. Ja juurten kaiveluun tarvitaan maanomistajan lupa. Ovatko katajanmarjat muuten jokamiehenoikeuden piirissä?


      • harvinaisen oikeassa.
        Manselainen kirjoitti:

        Viitannet viestissäsi Pontikkaan, jota olen saanut kahdenlaista, pahaa ja oikein hiton pahaa.

        Sinänsä aika hauska juttu, että kun olen asiasta maininnut, niin lähes jokainen on saanut hyvää pontikkaa, tai jopa sitä valmistanut. Kun olen luvannut sitä ostaa, niin mistään sitä hyvää pontikkaa ei olekaan yllättäen ollut saatavilla.

        Jos haluaa vaihtelua kirkkaasen viinaan, voi kotikonstein tehdä likööriä helposti. Muistaakseni se oli Laukon Kartanonherran ohje, johon tuli litra viinaa, litra sokeria ja litra marjoja. Ainekset sekoitetaan keskenään (marjoja ei soseuteta, vaan laitetaan kokonaisina) esim. säilöntäpurkissa ja seosta säilytetään jokusia kuukausia välillä sekoitellen astiaa. Juoma siivilöidään ja se on sen jälkeen valmista nautittavaksi.

        Nyt kun monet puutarhamarjat kypsyvät kovaa vauhtia, voi itselleen kätevästi valmistaa liköörin vaikka jouluksi.

        Hyvää kotitekoista pontikkaa ei ole kuin taruissa. Itse olen maistanut molemmat edellä mainitut, pahan ja pirun pahan makuiset.

        Älkää tehkö ponua. Hakekaa vaikka Virosta 80% viinaa ja laittakaa sekaa hyviä kotimaisia marjoja ja hedelmiä sekä sokeria. Muutaman kuukauden päästä teillä on oikeata likööriä joka maistuu hyvälle ja näkökykykään ei ole vaarassa.


      • Ponu-juna-PUHPUH
        crudo kirjoitti:

        Odotat ilmeisesti, että joku sanoisi sinulle: "So,so - mutta sehän on kiellettyä!", jotta saisit kinan aikaan, vai?

        En sano - jokainen vastaa teoistaan. Sanon vain, että se on helvetin tyhmää: lopputulos muistuttaa kuitenkin lähinnä hiirenkusta, menee päähän, lähtee pois ja tekee kipeän olon pariksi päiväksi. Mutta saathan siitä pariksi päiväksi peniksenjatkeen essonbaariin.

        Niin uskomatonta kuin se onkin näillä palstoilla niin kyseessä ei ollut provo. Heitin noin ajatuksena, että mikäli vaivautuu tekemään itse niin miksi ei sitten kokeilisi jotakin paljon haastavampaa kuin perinteistä "hiivat ja sokerit muovisoikkoon" -sähellystä.

        Tislaus kun kuitenkin on aika vaativa laji siihen sisältyvien vakavien terveydellistenkin riskien johtosta eikä jokapojalla/tytöllä varmasti ole siksikään rohkeutta.

        Toinen pointsi on se, että varmasti kotioloissa on haastavaa saada tislatusta juomasta juomiskelpoista noin kulinaarisessa mielessä. Jonkinlainen aktiivihiilisuodatin lienee jonkinlainen ratkaisu. Toisaalta olisi jännää kokeilla tisleen kypsyttämistä tynnyrissä, joita tosin voi olla aika mahdoton kohtuuhintaan tavallisen kuluttaja-asiakkaan saada mistään.


      • SE SE SE SE SE SE SE SE
        Ponu-juna-PUHPUH kirjoitti:

        Niin uskomatonta kuin se onkin näillä palstoilla niin kyseessä ei ollut provo. Heitin noin ajatuksena, että mikäli vaivautuu tekemään itse niin miksi ei sitten kokeilisi jotakin paljon haastavampaa kuin perinteistä "hiivat ja sokerit muovisoikkoon" -sähellystä.

        Tislaus kun kuitenkin on aika vaativa laji siihen sisältyvien vakavien terveydellistenkin riskien johtosta eikä jokapojalla/tytöllä varmasti ole siksikään rohkeutta.

        Toinen pointsi on se, että varmasti kotioloissa on haastavaa saada tislatusta juomasta juomiskelpoista noin kulinaarisessa mielessä. Jonkinlainen aktiivihiilisuodatin lienee jonkinlainen ratkaisu. Toisaalta olisi jännää kokeilla tisleen kypsyttämistä tynnyrissä, joita tosin voi olla aika mahdoton kohtuuhintaan tavallisen kuluttaja-asiakkaan saada mistään.

        Mutta eiks aktiivihiili ime itseensä sen alkoholinkin? Kun sitä annetaan myrkytyksissä?


      • on rohkeus
        Ponu-juna-PUHPUH kirjoitti:

        Niin uskomatonta kuin se onkin näillä palstoilla niin kyseessä ei ollut provo. Heitin noin ajatuksena, että mikäli vaivautuu tekemään itse niin miksi ei sitten kokeilisi jotakin paljon haastavampaa kuin perinteistä "hiivat ja sokerit muovisoikkoon" -sähellystä.

        Tislaus kun kuitenkin on aika vaativa laji siihen sisältyvien vakavien terveydellistenkin riskien johtosta eikä jokapojalla/tytöllä varmasti ole siksikään rohkeutta.

        Toinen pointsi on se, että varmasti kotioloissa on haastavaa saada tislatusta juomasta juomiskelpoista noin kulinaarisessa mielessä. Jonkinlainen aktiivihiilisuodatin lienee jonkinlainen ratkaisu. Toisaalta olisi jännää kokeilla tisleen kypsyttämistä tynnyrissä, joita tosin voi olla aika mahdoton kohtuuhintaan tavallisen kuluttaja-asiakkaan saada mistään.

        mutta kirjoituksestasi paistaa tietämättömyys jota sopisi hieman parantaa ennen kuin aiheutata räjähdyksen, myrkytyksen tai muuten vaan vaikka tulipalon.
        Kulinaarisuuden voit heti alkuun unohtaa. Jos onnistus säilymään hengissä ja ilman suurempia haavereita voit onnitella itseäsi - läheskään kaikki asiaa harrastaneet eivät voi tätä tehdä.

        Aktiivihiilisuodatin ei poista muuta kuin makuhaittoja antavia öljyjä, esim sikunaöljyä. Metanoli ja muut myrkylliset alkoholit aiheuttavat muutakin kuin päänsärkyä.

        Ennen kuin aloitat keittelyn ja laitteiden kasaamisen suosittelen etsimään aika paljon lisätietoa ette aiheuta itsellesi ja muille ongelmia.


      • HC-harrastustako? apua!
        on rohkeus kirjoitti:

        mutta kirjoituksestasi paistaa tietämättömyys jota sopisi hieman parantaa ennen kuin aiheutata räjähdyksen, myrkytyksen tai muuten vaan vaikka tulipalon.
        Kulinaarisuuden voit heti alkuun unohtaa. Jos onnistus säilymään hengissä ja ilman suurempia haavereita voit onnitella itseäsi - läheskään kaikki asiaa harrastaneet eivät voi tätä tehdä.

        Aktiivihiilisuodatin ei poista muuta kuin makuhaittoja antavia öljyjä, esim sikunaöljyä. Metanoli ja muut myrkylliset alkoholit aiheuttavat muutakin kuin päänsärkyä.

        Ennen kuin aloitat keittelyn ja laitteiden kasaamisen suosittelen etsimään aika paljon lisätietoa ette aiheuta itsellesi ja muille ongelmia.

        Juuri nuo mainitsemasi seikat tekevät tislauksesta haastavaa. Maallikon kemian tuntemus ei riittäne vaan täytyisi kääntyä ammattilaisten puoleen. Tämä kynnys on omiaan lopettamaan usean kokeilunhaluisen aikomukset.

        Laitteita, kuten mainittua, myydään yleisesti keski-eurooppalaisissa, myös kotiviini ja olut tarvikkeita myyvissä liikkeissä joten toimivan pannun kasaaminen tuskin tuottaa ongelmaa. Metanoliin liittyvät riskitkin on hallittavissa hankkimalla tietotaitoa julkisista lähteistä.

        Kuten mainittua, suurin ongelma lienee saada lopputuotteesta juotavan makuista. Tisleen makuun vaikuttanee ainakin se käymisteitse valmistettu neste, josta viina tislataan. Sen jälkeen tisleen makuun voitanee vaikuttaa ainakin erilaisilla suodatustekniikoilla, joista aktiivihiili oli vain esimerkki. Tämän jälkeen haasteena lienee maun kypsyttäminen l. raa'an viinan maun häivyttäminen.


      • HC-harrastustako? apua! kirjoitti:

        Juuri nuo mainitsemasi seikat tekevät tislauksesta haastavaa. Maallikon kemian tuntemus ei riittäne vaan täytyisi kääntyä ammattilaisten puoleen. Tämä kynnys on omiaan lopettamaan usean kokeilunhaluisen aikomukset.

        Laitteita, kuten mainittua, myydään yleisesti keski-eurooppalaisissa, myös kotiviini ja olut tarvikkeita myyvissä liikkeissä joten toimivan pannun kasaaminen tuskin tuottaa ongelmaa. Metanoliin liittyvät riskitkin on hallittavissa hankkimalla tietotaitoa julkisista lähteistä.

        Kuten mainittua, suurin ongelma lienee saada lopputuotteesta juotavan makuista. Tisleen makuun vaikuttanee ainakin se käymisteitse valmistettu neste, josta viina tislataan. Sen jälkeen tisleen makuun voitanee vaikuttaa ainakin erilaisilla suodatustekniikoilla, joista aktiivihiili oli vain esimerkki. Tämän jälkeen haasteena lienee maun kypsyttäminen l. raa'an viinan maun häivyttäminen.

        Ja lopuksi lienee vielä edessä lain pakoilu - kyseinen harrastus kun sattuu olemaan laitonta.


      • sijaintisi ratkaisee
        crudo kirjoitti:

        Ja lopuksi lienee vielä edessä lain pakoilu - kyseinen harrastus kun sattuu olemaan laitonta.

        Paitsi jos on Valviran myöntämä alkoholin valmistuslupa.

        Tai on esimerkiksi Italiassa.


      • Kappa grappaa
        crudo kirjoitti:

        Odotat ilmeisesti, että joku sanoisi sinulle: "So,so - mutta sehän on kiellettyä!", jotta saisit kinan aikaan, vai?

        En sano - jokainen vastaa teoistaan. Sanon vain, että se on helvetin tyhmää: lopputulos muistuttaa kuitenkin lähinnä hiirenkusta, menee päähän, lähtee pois ja tekee kipeän olon pariksi päiväksi. Mutta saathan siitä pariksi päiväksi peniksenjatkeen essonbaariin.

        Onko Italiassa Esson baareja ja niissä vaareja?

        Eivät keskustelijat välttämättä Suomessa toimintaansa aio harjoittaa.


      • Koulutuksesta kysyvä
        HC-harrastustako? apua! kirjoitti:

        Juuri nuo mainitsemasi seikat tekevät tislauksesta haastavaa. Maallikon kemian tuntemus ei riittäne vaan täytyisi kääntyä ammattilaisten puoleen. Tämä kynnys on omiaan lopettamaan usean kokeilunhaluisen aikomukset.

        Laitteita, kuten mainittua, myydään yleisesti keski-eurooppalaisissa, myös kotiviini ja olut tarvikkeita myyvissä liikkeissä joten toimivan pannun kasaaminen tuskin tuottaa ongelmaa. Metanoliin liittyvät riskitkin on hallittavissa hankkimalla tietotaitoa julkisista lähteistä.

        Kuten mainittua, suurin ongelma lienee saada lopputuotteesta juotavan makuista. Tisleen makuun vaikuttanee ainakin se käymisteitse valmistettu neste, josta viina tislataan. Sen jälkeen tisleen makuun voitanee vaikuttaa ainakin erilaisilla suodatustekniikoilla, joista aktiivihiili oli vain esimerkki. Tämän jälkeen haasteena lienee maun kypsyttäminen l. raa'an viinan maun häivyttäminen.

        Missä oppilaitoksessa Suomessa koulutetaan muuten alkoholin tislaajaksi? Hotelli- ja ravintolakoulussako vaiko jollakin elintarvikekemian linjalla? Miten haetaan sinne opiskelemaan ja kauanko koulutus kestää? Saako pisteitä ennakkoharjoittelun suorittamisesta?


      • tislaajaksi Suomessa
        Koulutuksesta kysyvä kirjoitti:

        Missä oppilaitoksessa Suomessa koulutetaan muuten alkoholin tislaajaksi? Hotelli- ja ravintolakoulussako vaiko jollakin elintarvikekemian linjalla? Miten haetaan sinne opiskelemaan ja kauanko koulutus kestää? Saako pisteitä ennakkoharjoittelun suorittamisesta?

        Tulipa hiljaista. Yleensä asiantuntijoiden vastaus tulee lähes välittömästi. Osaavatkohan he vastata?


      • -sorron naamio-
        crudo kirjoitti:

        Ja lopuksi lienee vielä edessä lain pakoilu - kyseinen harrastus kun sattuu olemaan laitonta.

        Olen hyvin tietoinen siitä, että Suomen alkoholilain (26.7.1968/459) 9:81§:n mukaa se joka luvattomasti valmistaa tai valmistuttaa alkoholijuomaa tai väkiviinaa taikka sitä yrittää, tuomitaan luvattomasta alkoholipitoisen aineen valmistuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

        Juridiikalle on Suomi24:ssä oma palstansa. Nyt kyse ei ollut juridisesta kikkailusta, vaan vinkeistä kuinka tehdä itse hyvää tislattua alkoholijuomaa. Voisitko antaa vinkkejä tai vinkata mistä niistä saa.


      • Hyväksyttävät
        sijaintisi ratkaisee kirjoitti:

        Paitsi jos on Valviran myöntämä alkoholin valmistuslupa.

        Tai on esimerkiksi Italiassa.

        Alkoholijuomien ja väkiviinan valmistusta saa harjoittaa vain tuotevalvontakeskuksen hyväksymässä valmistuspaikassa, jossa valmistus ja varastointi on järjestetty niin, että tehokas valvonta on mahdollinen.

        On siis epätodennäköistä, että Suomessa lupa myönnettäisiin kotona s.o. vakituisessa asumiseen tarkoitetussa huoneustossa valmistukseen. Mutta jos kotina on maatila ja siinä soveltuva sivurakennus tai vastaava, niin hyvinkin voi soveltua.


      • x Tarkastanut: Valvira
        HC-harrastustako? apua! kirjoitti:

        Juuri nuo mainitsemasi seikat tekevät tislauksesta haastavaa. Maallikon kemian tuntemus ei riittäne vaan täytyisi kääntyä ammattilaisten puoleen. Tämä kynnys on omiaan lopettamaan usean kokeilunhaluisen aikomukset.

        Laitteita, kuten mainittua, myydään yleisesti keski-eurooppalaisissa, myös kotiviini ja olut tarvikkeita myyvissä liikkeissä joten toimivan pannun kasaaminen tuskin tuottaa ongelmaa. Metanoliin liittyvät riskitkin on hallittavissa hankkimalla tietotaitoa julkisista lähteistä.

        Kuten mainittua, suurin ongelma lienee saada lopputuotteesta juotavan makuista. Tisleen makuun vaikuttanee ainakin se käymisteitse valmistettu neste, josta viina tislataan. Sen jälkeen tisleen makuun voitanee vaikuttaa ainakin erilaisilla suodatustekniikoilla, joista aktiivihiili oli vain esimerkki. Tämän jälkeen haasteena lienee maun kypsyttäminen l. raa'an viinan maun häivyttäminen.

        "Tämän jälkeen haasteena lienee maun kypsyttäminen l. raa'an viinan maun häivyttäminen. " juuri niin. Ja että alkuperäisen raaka-aineen aromit tulevat talteen!


      • meillä ABC...
        Kappa grappaa kirjoitti:

        Onko Italiassa Esson baareja ja niissä vaareja?

        Eivät keskustelijat välttämättä Suomessa toimintaansa aio harjoittaa.

        No muualla maailmassahan niitä Essoja juuri on vaan ei enää meillä :-( vaan ei niissä Italiassa taida pullakahveja saada eikä voi pajatsoa pelata.


      • Manselainen
        -sorron naamio- kirjoitti:

        Olen hyvin tietoinen siitä, että Suomen alkoholilain (26.7.1968/459) 9:81§:n mukaa se joka luvattomasti valmistaa tai valmistuttaa alkoholijuomaa tai väkiviinaa taikka sitä yrittää, tuomitaan luvattomasta alkoholipitoisen aineen valmistuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

        Juridiikalle on Suomi24:ssä oma palstansa. Nyt kyse ei ollut juridisesta kikkailusta, vaan vinkeistä kuinka tehdä itse hyvää tislattua alkoholijuomaa. Voisitko antaa vinkkejä tai vinkata mistä niistä saa.

        Itse vastaat tekemisistä ja ohjeitahan netistä löytyy.

        Tästä linkistä saattaa löytyä kaikkea tarvisemaasi.

        http://free.hostultra.com/~parazite/isojenpoikienkeittokirja.html


      • kyselijä ei eksy

      • Me tav. opiskelijat
        kyselijä ei eksy kirjoitti:

        Tattista!

        Mutta missä Suomen oppilaitoksissa koulutetaan tislaajaksi? Mikä on ammattinimike? Pohjatutkintovaatimus? Myöntääkö Valvira valmistusluvan vain jonkin tutkinnon suorittaneelle? Selvää on, että myytäväksi aiottu tuote on testattava asianmuk. laboratoriossa ja hyväksyttävä (STM varmaan). Mutta se koulutus?


      • kä1tää
        Me tav. opiskelijat kirjoitti:

        Mutta missä Suomen oppilaitoksissa koulutetaan tislaajaksi? Mikä on ammattinimike? Pohjatutkintovaatimus? Myöntääkö Valvira valmistusluvan vain jonkin tutkinnon suorittaneelle? Selvää on, että myytäväksi aiottu tuote on testattava asianmuk. laboratoriossa ja hyväksyttävä (STM varmaan). Mutta se koulutus?

        http://viini.haaga.fi/Juomakurssit/Apuvalikko/Haaga_Spirits.iw3


      • vielävielä

      • S. Brenner
        Hyväksyttävät kirjoitti:

        Alkoholijuomien ja väkiviinan valmistusta saa harjoittaa vain tuotevalvontakeskuksen hyväksymässä valmistuspaikassa, jossa valmistus ja varastointi on järjestetty niin, että tehokas valvonta on mahdollinen.

        On siis epätodennäköistä, että Suomessa lupa myönnettäisiin kotona s.o. vakituisessa asumiseen tarkoitetussa huoneustossa valmistukseen. Mutta jos kotina on maatila ja siinä soveltuva sivurakennus tai vastaava, niin hyvinkin voi soveltua.

        "tilan kirsikkaviina on maultaan niin hyvä, että vaatelias tuomaristo on valinnut Tjudön viinitila 'Vuoden Saaristolaisviinanpolttajaksi.'"

        Ks. visitaland.com

        Eli saaristolaisviinanpolttajia lienee ollut kilpailussa enemmän kuin yksi? Miten sellaiseksi tullaan? Minäkin haluan ruveta!


      • AMERIKASSA

      • joeyseaflower
        HC-harrastustako? apua! kirjoitti:

        Juuri nuo mainitsemasi seikat tekevät tislauksesta haastavaa. Maallikon kemian tuntemus ei riittäne vaan täytyisi kääntyä ammattilaisten puoleen. Tämä kynnys on omiaan lopettamaan usean kokeilunhaluisen aikomukset.

        Laitteita, kuten mainittua, myydään yleisesti keski-eurooppalaisissa, myös kotiviini ja olut tarvikkeita myyvissä liikkeissä joten toimivan pannun kasaaminen tuskin tuottaa ongelmaa. Metanoliin liittyvät riskitkin on hallittavissa hankkimalla tietotaitoa julkisista lähteistä.

        Kuten mainittua, suurin ongelma lienee saada lopputuotteesta juotavan makuista. Tisleen makuun vaikuttanee ainakin se käymisteitse valmistettu neste, josta viina tislataan. Sen jälkeen tisleen makuun voitanee vaikuttaa ainakin erilaisilla suodatustekniikoilla, joista aktiivihiili oli vain esimerkki. Tämän jälkeen haasteena lienee maun kypsyttäminen l. raa'an viinan maun häivyttäminen.

        metanoli EI VOIDA valmistaa epäonistuneen kotipolton seurauksena .Sikunaöljy kyllä
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Sikunaöljy


      • joeyseaflower
        SE SE SE SE SE SE SE SE kirjoitti:

        Mutta eiks aktiivihiili ime itseensä sen alkoholinkin? Kun sitä annetaan myrkytyksissä?

        aktivihiili on täysin hyödytön esim metanoli myrkytyksessä .


      • joeyseaflower
        on rohkeus kirjoitti:

        mutta kirjoituksestasi paistaa tietämättömyys jota sopisi hieman parantaa ennen kuin aiheutata räjähdyksen, myrkytyksen tai muuten vaan vaikka tulipalon.
        Kulinaarisuuden voit heti alkuun unohtaa. Jos onnistus säilymään hengissä ja ilman suurempia haavereita voit onnitella itseäsi - läheskään kaikki asiaa harrastaneet eivät voi tätä tehdä.

        Aktiivihiilisuodatin ei poista muuta kuin makuhaittoja antavia öljyjä, esim sikunaöljyä. Metanoli ja muut myrkylliset alkoholit aiheuttavat muutakin kuin päänsärkyä.

        Ennen kuin aloitat keittelyn ja laitteiden kasaamisen suosittelen etsimään aika paljon lisätietoa ette aiheuta itsellesi ja muille ongelmia.

        mistä se metanonli syntyisi????mutta kirjoituksestasi paistaa tietämättömyys??????
        metanoli kotipoltossa ei synny edes vahingossa!!


      • viini kotona
        joeyseaflower kirjoitti:

        mistä se metanonli syntyisi????mutta kirjoituksestasi paistaa tietämättömyys??????
        metanoli kotipoltossa ei synny edes vahingossa!!

        Kotiviiniä voi tehdä kotona ja nyt alkaa olla kotimaisia omenoita tarjolla raaka-aineeksi esimerkiksi.


      • Kiwi helmet

      • S. Brenner
        Koulutuksesta kysyvä kirjoitti:

        Missä oppilaitoksessa Suomessa koulutetaan muuten alkoholin tislaajaksi? Hotelli- ja ravintolakoulussako vaiko jollakin elintarvikekemian linjalla? Miten haetaan sinne opiskelemaan ja kauanko koulutus kestää? Saako pisteitä ennakkoharjoittelun suorittamisesta?

        > Saako pisteitä ennakkoharjoittelun suorittamisesta?

        Ja annetaanko kotitehtäviä?


      • Nuorisosta huolissán
        joeyseaflower kirjoitti:

        aktivihiili on täysin hyödytön esim metanoli myrkytyksessä .

        Kiitos--tätä olen pohtinut.


      • kemisti3

        Tietämätön ja kokematon tislaaja onnistuu vain pääsemään hengestään, joko tislauslaitteiston räjähtäessä tai viimeistään omia tuotoksiaan nauttiessa.


      • Lappi2018
        harvinaisen oikeassa. kirjoitti:

        Hyvää kotitekoista pontikkaa ei ole kuin taruissa. Itse olen maistanut molemmat edellä mainitut, pahan ja pirun pahan makuiset.

        Älkää tehkö ponua. Hakekaa vaikka Virosta 80% viinaa ja laittakaa sekaa hyviä kotimaisia marjoja ja hedelmiä sekä sokeria. Muutaman kuukauden päästä teillä on oikeata likööriä joka maistuu hyvälle ja näkökykykään ei ole vaarassa.

        Tule laphiin saat hyää...


      • Anonyymi
        harvinaisen oikeassa. kirjoitti:

        Hyvää kotitekoista pontikkaa ei ole kuin taruissa. Itse olen maistanut molemmat edellä mainitut, pahan ja pirun pahan makuiset.

        Älkää tehkö ponua. Hakekaa vaikka Virosta 80% viinaa ja laittakaa sekaa hyviä kotimaisia marjoja ja hedelmiä sekä sokeria. Muutaman kuukauden päästä teillä on oikeata likööriä joka maistuu hyvälle ja näkökykykään ei ole vaarassa.

        Kun sen tekee oikein ja käy läpi lääkehiilen muutaman kerran niin ei mitään ylimääräisiä makuja ole. Paljon puhtaampaa kuin mitä kaupasta saa. Kunhan lantraa sen vedellä että hiili voi puhdistaa sen.


      • Anonyymi
        crudo kirjoitti:

        Odotat ilmeisesti, että joku sanoisi sinulle: "So,so - mutta sehän on kiellettyä!", jotta saisit kinan aikaan, vai?

        En sano - jokainen vastaa teoistaan. Sanon vain, että se on helvetin tyhmää: lopputulos muistuttaa kuitenkin lähinnä hiirenkusta, menee päähän, lähtee pois ja tekee kipeän olon pariksi päiväksi. Mutta saathan siitä pariksi päiväksi peniksenjatkeen essonbaariin.

        Vastauksesi kielii oman mielen vajavaisuudesta. Viski ja konjakki jne on kaikki ihmisten tekemää, mitään rakettitiede tislaus ei ole kuten ei ole oluen tai viininkään teko.

        Mitä jos menisit takaisin vaimosi kanssa pelaamaan padelia ja pidät sen alistuneen passiivisagressiivisen turpasi kiinni silloin kun miehet puhuu.


      • Anonyymi
        Ponu-juna-PUHPUH kirjoitti:

        Niin uskomatonta kuin se onkin näillä palstoilla niin kyseessä ei ollut provo. Heitin noin ajatuksena, että mikäli vaivautuu tekemään itse niin miksi ei sitten kokeilisi jotakin paljon haastavampaa kuin perinteistä "hiivat ja sokerit muovisoikkoon" -sähellystä.

        Tislaus kun kuitenkin on aika vaativa laji siihen sisältyvien vakavien terveydellistenkin riskien johtosta eikä jokapojalla/tytöllä varmasti ole siksikään rohkeutta.

        Toinen pointsi on se, että varmasti kotioloissa on haastavaa saada tislatusta juomasta juomiskelpoista noin kulinaarisessa mielessä. Jonkinlainen aktiivihiilisuodatin lienee jonkinlainen ratkaisu. Toisaalta olisi jännää kokeilla tisleen kypsyttämistä tynnyrissä, joita tosin voi olla aika mahdoton kohtuuhintaan tavallisen kuluttaja-asiakkaan saada mistään.

        Tislaus on pääsääntöisesti lasten leikkiä hyvän vahvan oluen tekemisen rinnalla. Mitä jos menisit takaisin hiekkalaatikolle huutelemaan näitä vaimosi jutruja


    • Tee näin---->

      Tee kiljuu, siihe löytyy ohjeita.

      Kysymys: Jos tekee kiljuu 1,5:n litran limupullos, voiko sen korkin korvata vaik pyyhkeellä? Saisko se paremmin happee, ni ei räjähtäis pitkin seiniä?

      • Alan Killyou

        Tuosta seinilleräjähtämisongelmasta selviää sillä, että käyttää kiljunsa ulkona. Kun pullo räjähtää, se ei sotke seiniä.


      • -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
        Alan Killyou kirjoitti:

        Tuosta seinilleräjähtämisongelmasta selviää sillä, että käyttää kiljunsa ulkona. Kun pullo räjähtää, se ei sotke seiniä.

        Entäs silloin, kun itsepäisesti haluaa vaan pitää nesteen pullon sisäpuolella?


      • hapen saanti

        vaan hiilidioksidin poistuminen, joka on hyvinkin suotavaa. Vesilukko pulloon, tehkää vaikka letkusta - ei tule pöpöjä ja hiilidiookdsidi pääsee pois, eikä räjähtele pullot.


      • K.S.J.S.J
        hapen saanti kirjoitti:

        vaan hiilidioksidin poistuminen, joka on hyvinkin suotavaa. Vesilukko pulloon, tehkää vaikka letkusta - ei tule pöpöjä ja hiilidiookdsidi pääsee pois, eikä räjähtele pullot.

        Tai pikemminkin se oli vahvaa kotikaljaa. Se on parempaa kuin mikään "kilju". Silloin ei minulla ollut humaloita. En ymmärtänyt, mitä sellaiset ovat. Eikä niitä olisi helposti saanutkaan ostettua. Oli näet 1970-luku. En saanut kännejä mutta ei se ollut tarkoituskaan.


      • viini kotona
        K.S.J.S.J kirjoitti:

        Tai pikemminkin se oli vahvaa kotikaljaa. Se on parempaa kuin mikään "kilju". Silloin ei minulla ollut humaloita. En ymmärtänyt, mitä sellaiset ovat. Eikä niitä olisi helposti saanutkaan ostettua. Oli näet 1970-luku. En saanut kännejä mutta ei se ollut tarkoituskaan.

        Milloin Suomen lainsäädäntö muuten salli viinin ja oluen kotivalmistuksen? Oletan, että esim. heti sodan jälkeen se ei vielä ollut sallittua, mutta oliko esimerkiksi jo 1970-luvulla?


    • Tässä perinteinen ohje

      "Paketti hiivaa, sokeria kuutisen kiloa, siitä tekijälle paljon iloa!"

      • morotonki

        Kiljun tekoon liittyy se piirre että käytetään liemi pullahiivalla. Käsittääkseni laki kieltää tämänkin ilon:(

        Vettä, sokeria ja hiiva. Paljon harjoitusta ja mielen malttia.
        mahdollista saada oikein maukasta.


    • hgfhjfhjdhfg

      Ponun tekeminen ei ole kovin vaikeaa. Siihen riittää, että on peruskoulussa opiskellut kemiaa kunnolla ja suoraan aiheeseen liittyviä seikkoja pitää opiskella jonkin verran lisää. Netti on sivuja pullollaan ja englannin kielen taito on tässä eduksi. Suomeksikin jotain löytyy, mutta ei vielä riittävästi, jos hyvää ainetta haluaa tehdä. Välineitä voi nykyään ostaa helposti netistä, jos ei satu tuntemaan ketään keittäjää, joka olisi luopumassa omistaan. Kätevä mies tekee sellaiset itsekin.

      Keittohommassa on muutama sääntö: Tisleen alkupäästä satsin koosta ja lähtöaineista riippuen 0,5-1dl viemäriin, siinä on myrkyllistä metanolia ja pahanmakuisia aineita. Sitten talteen otettava osa lasketaan yhteen isoon astiaan (ei suoraan pulloihin). Siten vältetään se häviävän pieni mahdollisuus, että metanolipitosuus olisi vieläkin jossain vaiheessa liian suuri ja tuotteesta saadaan muutenkin tasalaatuinen.

      Kotivehkeillä aineesta ei tahdo saada kovin puhdasta ja aina tulee mukaan pahanmakuista sikunaöljyä. Sen määrä lisääntyy loppua kohden, kun taas alkoholin pitoisuus pienenee. Loppupään tisle kannattaakin kerätä eri astiaan ja lisätä seuraavaan keitokseen.

      Keittovälineiden laadusta ja tekijän vaativuudesta riippuu, tarvitaanko toista tislausta. Jos ponu tulee pannusta yli 90%:n vahvuisena, on se jo melko puhdasta kaikista sivutuotteista ja voi kelvata ilmankin. Jos keittää toiseen kertaan, voi vaikka tislata keksi erää "raakatislettä", jotka sitten yhdessä kaataa pannuun ja tislata ne toiseen kertaan sopivalla vesilisällä varustettuna.

      Laatua haluava keittäjä tekee vielä aktiivihiilisuodatuksen. Sitä varten aine on laimennettava alle 50%:iin ja se pitää valuttaa hitaasti mahdollisimman paksun hiilikerroksen läpi. Paras on vaikka metrinen 50mm kupari-tai rosteriputki, jonka täyttää aktiivihiilellä ja liruttaa aineen sen lävitse. Sitten tarkastetaan ponun lopullinen vahvuus alkoholimittarilla ja lisätään vettä maun mukaan ja pullotetaan. Ja sitten nautitaan raskaan työn hedelmistä.

    • Vitikoski

      Mutta mitä oli esimerkkisi mäski? Se, mitä tislauksessa erotetaan riippuu siitä, mitä mikrobit ovat tuottaneet ja mistä lähtöaineista.

    • olut tekijä..

      kotiviini.fi löytyy aineet nopeaan valmistukseen.
      laita vettä 25l käymisastiaan noin 15-18l ja lisää olut uute ja hiiva sekä sokeri.
      parempaa saat kun lisäät erikseen muutaman päivän päästä pikkase humalaa ja mallasta.
      olut mallas pitää pitää kuumassa vedessä vähän aikaa että se liukenee.

    • Jon Haimer

      kyllä palstaa lukiessa paistaa "tietämättömyys" monen teksteistä, ja halu kokeilla vaikka näkö lähtis.. Ite joskus aikoinaan tiputin, paljonkin viikon aikana reilu 50liraa 78% ponua ja aktiivihiiltä käytettiin. Meillä oli kunnon rankitkin ei mitään perus soppa reseptejä... Itekkin oin aikoinaan paljon ponua 2 lekkerissä oli repussa kesäisillä keleillä ja mukana halpaa mehua. Oi niitä aikoja
      kannattaa todellakin turvautua vanhaan konkariin jos haluaa oppia kunnolla.

      • luumuistako

        Miten sen asetaldehydin kanssa sitten on? Pientislaamojen tuotteissa sitä voi olla paljonkin ja eikö se ole karsinogeeninen aine?


    • Pontikkaasaatava

      Hiiva muodostaa asetaldehydiä. Tislatussa tavarassa sitä on vähemmän.
      Mutta en olisi ihan hirvittävän huolissani asetaldehydistä, sitä kun lisätään makua antamaan moniin elintarvikkeisiin ja esim jugurtissa on asetaldehydiä moninkertainen määrä alkoholituotteisiin verrattuna.

      Metanolikin on ihan urbaanilegendaa, onko keneltäkään koskaan lähtenyt näkö pontikkaa juodessa ? Vastaus: ei ole.

      Sitä metanolia ei mitenkään mystisesti muodostu tislausprosessissa, se kaikki metanoli on siinä tislattavassa mäskissä ja sekin hiivan muodostamaa, paremmat hiivalajikkeet eivät edes muodosta juuri lainkaan metanolia.

      Ne ensimmäiset desit tiputeltua ponua sisältävät pääosan siitä metanolista, koska metanolin haihtumispiste on alempi kuin etanolin, se on siis syytä heittää pois ja sen joka ikinen ponun keittäjä kyllä hallitsee. Voit halutessasi sekoittaa sen alkutisleen kaiken muun tiputetun pontikan joukkoon ja siltikään ei näkö lähde, metanoli myrkytyksen vaara on olemassa vain jos vedät tuon muutaman ensiksi tiputetun desin yksiltään naamariin.

      Näönlähtemislegendat iittyvät ihan puhtaasti siihen että on jatkettu ponua lasinpesunesteella sun muulla paskalla. Pontikka itsessään on 100% turvallista ja helvetin hyvää kun on osaava tekijä.

    • Kukkamies

      Minä poltan viikonloppuisin ihan oikeaa itse kasvatettua kannabiksen kukintoa..... tekee hyvää mielelle ja on turvallista......!!!!!!

    • IhmeLuuseri

      Miksi haluat valmistaa alkoholia? Oletko aivokuollut? Vai epäonnistunut toimittaja? Otan osaa.

    • Ierika

      Se on helppoa muttei kannattavaa.
      Jos ei ole varaa ostaa Alkosta niin on juomatta. Pysyy jokin raja sillä konstilla.

    • Porhonen

      Jos ei ole ongelmia rajojensa kanssa, niin on hyvä ja mielenkiintoinen, monipuolinen harrastus.

    • Anonyymi

      Kakkalimauuuuuuuuhhhghh aaahhhh

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kamala onnettomuus

      Miten tällaiset mönkijäonnettomuudet yleensä tapahtuu? Liikaa vauhtia? Saako mönkijöillä ajaa lasten kanssa ja ilman kyp
      Suomussalmi
      167
      7408
    2. Mönkijäpnnettomuus

      Harmillinen homma. https://www.hs.fi/suomi/art-2000010557170.html
      Suomussalmi
      36
      2010
    3. Tilitoimisto!!!

      Mikä tilitoimisto jäi kiinni rikoksesta Rovaniemellä?
      Rovaniemi
      26
      1415
    4. Tietäisitpä miten haluaisin sinut kohdata

      Vaikka vaan katsella ohimennen. Voisitko telepaattisesti lähettää viestiä, - löytyisikö kohtauspaikkaa?
      Ikävä
      63
      1356
    5. Kerro kaivatustasi jotakin mukavaa.

      Itse aloitan: hyvännäköinen ja ahkera ❤️‍🔥
      Ikävä
      75
      1028
    6. Milloin oot nähnyt kaivattusi

      ensimmäistä kertaa?
      Ikävä
      55
      985
    7. Missä päin suomea kaivattusi asustelee?

      Oma kaivattuni (mies(J) asuu Uudenmaan läänissä.
      Ikävä
      50
      864
    8. Oon pahoillani sun puolesta

      kun olit muuttunut niin paljon ulkoisesti. Ja huonompaan suuntaan. Koeta pärjätä. Naiselle mieheltä vuosien takaa
      Ikävä
      38
      824
    9. Tiesitkös nainen että mulla on paljon vientiä?!

      Sänkyseuraa riittää, valinnan vaikeus.
      Ikävä
      85
      799
    10. Tikanmäen vastaus Haavistolle

      Aika erikoinen puolustautuminen valtuuston puheenjohtajalla kaupunkilaisen kirjoitukseen. Haavisto ihmetteli niitä tunn
      Pyhäjärvi
      101
      780
    Aihe