Stubb CIA:n mies

heh heh heh !

Euroopan unioni aikoo jatkaa kansalaistensa kansainvälisen maksuliikenteen tietojen luovutusta Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisille.

Euroopan unionin ulkoministerit päättivät maanantaisessa kokouksessaan valtuuttaa EU-komission käymään Yhdysvaltain kanssa neuvotteluita Swift-järjestelmän tietojen luovutuksesta yhdysvaltalaisten käyttöön.

Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) on kansainvälinen osuuskunta, joka kautta pankit ja muut rahoitusalan yritykset lähettävät toisilleen tietoa kansainvälisestä maksuliikenteestä.

Ennen kuin esimerkiksi suomalaisen yksityishenkilön rahansiirto toiseen maahan tapahtuu, pankit molemmissa päissä välittävät tiedon ja hyväksynnän siirrosta Swiftin kautta.

Osuuskunnan kautta kulkee tiedot kahdeksan tuhannen pankin kansainvälisestä rahaliikenteestä. Mukana on parisataa maata.

Lehti paljasti tietovuodon.

Yhdysvaltain hallitus vaati vuoden 2001 terroristi-iskujen jälkeen, että sen tiedusteluelinten pitää saada Swiftistä rahaliikennettä koskevat tiedot. Näitä tietoja ovat muiden muassa rahansiirron osapuolten nimet, tilinumerot ja osoitteet sekä siirretty rahasumma.

Swift järjesti CIA:n kaltaisille yhdysvaltalaisille tiedusteluelimille pääsyn Swiftin tietokantaan kysymättä lupaa järjestelmään osallistuvista maista. The New York Times -lehti paljasti asian kesällä 2006, minkä jälkeen siitä syntyi iso kohu muutamassa Euroopan maassa ja EU-parlamentissa.

Swiftin päämaja sijaitsee Brysselin liepeillä Belgiassa. Brysselin lisäksi osuuskunta tallentaa toimintakatkosten varalta maksunvälitystiedot Yhdysvalloissa sijaitsevaan peilipalvelimeen.

Kohu sai Belgian pääministerin Guy Verhofstadtin määräämään tutkinnan tietovuodosta. Tutkinta päätyi siihen, että Swift oli rikkonut EU:n yksityisyydensuojan säännöksiä.

USA lupasi pidättyä kaupallisista tarkoituksista.

EU ja Yhdysvallat sopivat 2007 pelisäännöistä, joilla yhdysvaltalaiset saavat tietoja EU-kansalaisten ja -yritysten rahaliikenteestä.

Yhdysvallat lupasi muun muassa, että se voi käyttää Swiftistä saamiaan tietoja vain terroristitutkinnassa eikä esimerkiksi teollisiin tai kaupallisiin tarkoituksiin. Yhdysvallat taipui myös hävittämään saamansa tiedot viiden vuoden kuluttua, jos ne eivät ole oleellisia terroristijahdissa.

Ranskalainen tuomari Jean-Louis Bruguière selvitti unionin toimeksiannosta sopimusta. Hän sanoi helmikuussa, että tietoja käytetään vain terrorismin vastaisissa toimissa. Bruguièren raporttia ei ole kuitenkaan julkaistu.

The Irish Times -lehden mukaan vieläkään ei yleisesti tiedetä, miten paljon yhdysvaltalaiset ovat käyttäneet Swiftistä kaivamiaan tietoja.

EU-parlamentissa tyytymättömyyttä.

Kaksi vuotta sitten tehty pelisääntösopimus umpeutuu tänä syksynä. EU-komission maanantaina saama neuvotteluvaltuutus koskee väliaikaista sopimusta. Varsinainen sopimus voidaan tehdä vasta, jos ja kun unionin Lissabonin sopimus on astunut voimaan.

Lissabonin sopimus antaa EU-parlamentin jäsenille uusia valtuuksia käsitellä Swiftiä koskevaa sopimusta. Irish Timesin mukaan EU-parlamentissa kytee kuitenkin jo nyt ajatus siitä, että se ottaa myös väliaikaisen sopimuksen tarkempaan syyniin.

EU-komission varapuheenjohtaja Jacques Barrot sanoi viime viikolla EU-parlamentin kansalaisvapauksien valiokunnalle, että Yhdysvalloissa puhaltavat presidentin vaihdoksen jälkeen uudet tuulet. Hänen mukaansa presidentti Barack Obaman hallinto on päättänyt lujasti "välttää menneisyyden ylilyönnit terrorismin vastaisessa taistelussa".

Valiokunnan jäsen, hollantilainen Jeanine Hennis-Plasschaert vaati Swift-neuvotteluihin liittyviä asiakirjoja julkisiksi. Britti Sarah Ludford puolestaan sanoi, että EU:n pitäisi ennen uuden sopimuksen hyväksymistä rakentaa toimiva henkilötietojen suojajärjestelmä.

Stubb sivuutti Swiftin.

Swift on jo päättänyt keskittää unionin sisäisten maksunvälitystietojen käsittelyn uudelle palvelimelle Sveitsiin. Tiedot muista rahansiirroista siirretään sen sijaan vastaisuudessakin edelleen Yhdysvalloissa sijaitsevaan palvelimeen.

Suomessa maksutietojen päätyminen Yhdysvaltain tiedusteluelimille ei ole synnyttänyt merkittävää julkista keskustelua. Tätä kuvastaa myös maanantaiseen EU-ulkoministerien kokoukseen osallistuneen Alexander Stubbin (kok.) blogi.

Stubb kertoo ministereiden käsitelleen muun muassa Somalian ja Georgian tilanteita sekä Islannin EU-jäsenyyshakemusta, mutta Swift-neuvotteluita hän ei mainitse sanallakaan. Kokouksen jälkeen Stubb kertoi osallistuneensa Yhdysvaltain Nato-suurlähettilään illallisille.

Ihmiset: Alexander Stubb, Jacques Barrot, Guy Verhofstadt, Jean-Louis Bruguière

4

136

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vaadelmainen

      Sorry, mutta riittääkö Stubille CIA ja NATO? Mitä muita kirjainyhdistelmiä tai määritelmiä voisi Stubbiin liittää, vaimoaan tapaa kuitenkin harvemmin kuin vankilakundit omiaan?

      • stubbiin verrattuna

        kun mieshän on ihan usan ja naton asialla! ei Suomen!


    • maanpetturuuden takia

      saatanan usa:n kätyri!

    • politiikot CIA yhteistoiminta miehiä.

      Kyllä jonakin päivänä, vielä heitetään vankilaan.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      191
      4469
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      120
      2811
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      324
      2264
    4. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      132
      2245
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      1952
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1516
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      113
      1434
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      30
      1352
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1190
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1081
    Aihe