Ms-tauti aasojen perintö

historioitsija -78

Eräällä kaverillani todettiin joitakin aikoja sitten ms-tauti, ja kiinnostuin tuossa yhteydessä ottamaan selvää ko. taudista ja kaikesta siihen liittyvästä. Ammattini puolesta minua alkoi kiinnostaa erityisesti taudin historia, ja eri lähteistä poimimani tiedon perusteella uskallan nyt esittää oman teoriani taudin synnystä, ja siitä miksi se on yleinen juuri Pohjoismaissa.
Monet tiedemiehet ovat sitä mieltä, että ms-tauti on joko syntynyt tai ainakin päässyt lisääntymään viikinkiyhteisöissä. Itse en pidä todennäköisenä, että tauti olisi syntynyt Skandinaviassa. Muinaisina aikoina nimittäin muutti Vähä-Aasiasta Pohjoismaihin kansanjoukko, jota kutsuttiin aasoiksi tai aasereiksi. Heidän henkinen ja aineellinen kulttuurinsa oli paljon korkeammalla tasolla kuin Skandinavian alkuperäisväestön, jotka em. syystä alkoivat kunnioittaa aasoja jumalina. Keskiajalla elänyt islantilainen runoilija Snorri Sturlason on kirjoittanut aasoista ja heidän alkuperästään teoksessaan Heimskringla.
Uskon, että ms-tauti on peräisin juuri näiltä aasoilta. He olivat ilmeisesti älykästä, voimakasta ja kaunispiirteistä kansaa, ja heillä oli todennäköisesti parempi immuunijärjestelmä kuin Skandinavian alkuasukkailla. Aasat kestivät siis paremmin tartuntatauteja. Hyvässä immuunijärjestelmässä oli kuitenkin haittapuolensa. Se kääntyi itseään vastaan, ja niin syntyi tauti, jonka me tunnemme multippeliskleroosina eli ms-tautina.
Aasat olivat kotoisin Vähä-Aasiasta Mustanmeren rannalta nykyisen Turkin alueelta, ja sieltä he levisivät ympäri maailmaa. Erityisen voimakkaaksi heidän vaikutuksensa tuli harvaan asutussa Pohjolassa, mutta ms-taudin levinneisyydestä voidaan päätellä, että aasojen jälkeläisiä on joka puolella maailmaa, tosin vähemmän kuin Pohjoismaissa. Käsitykseni mukaan kaikki ms-tautia sairastavat ovat aasojen jälkeläisiä asuivat he missä päin maailmaa hyvänsä.
Tiedän hyvin, että teoriani ms-taudin synnystä on ristiriidassa vallitsevan tieteellisen käsityksen kanssa, mutta monet tiedemiehet ovat myöntäneet ms-taudin liittyvän jotenkin skandinaaviseen verenperintöön. Minun käsitykseni mukaan ms-tauti tuli Pohjoismaihin aasojen mukana. Koska asutus oli Pohjoismaissa harvaa, alunperin suhteellisen pienen aasajoukon perintötekijät levisivät väestössä hyvin laajalle. Mitä aasojen alkuperään tulee, niin he olivat ilmeisesti seemiläistä sukukuntaa. DNA-tutkimuksissa on todettu, että Skandinaviassa yleinen Y-kromosomin haploryhmä I on lähellä juutalaisilla yleistä haploryhmää J. Juutalaisilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä ms-taudin kanssa. Tautia on toki juutalaisillakin, mutta taudille altistavat geenit ovat näissä tapauksissa periytyneet aasoilta.
Pohjoismaissa esiintyvä Y-kromosomin DNA:n haploryhmä I on mitä ilmeisimmin aasoilta peräisin. Olen myös huomannut, että ms-tautia esiintyy Suomessa runsaimmin Länsi-Suomessa, missä I on yleisin isälinjan haploryhmä. Sama ilmiö on Brittein saarilla. Sielläkin ms-tautia on eniten alueilla, joilla I-haploryhmä on yleinen.
Ei ole varmaan koskaan tehty tutkimusta, jossa olisi kartoitettu ms-potilaiden DNA:n haploryhmiä. Olen silti melko varma, että ms-tautia on suhteellisesti ottaen enemmän isälinjan haploryhmään I kuuluvilla miehillä ja heidän tyttärillään. Ms-tauti ei kuitenkaan periydy suoraviivaisesti isä- tai äitilinjaa pitkin, vaan se periytyy sekalinjoja pitkin esim. isänäidiltä tai äidinisältä. Jollain tavalla Y-kromosomin DNA:n haploryhmä I kuitenkin liittyy ms-tautiin, ja toivottavasti tiede pystyy asian tulevaisuudessa selvittämään.
Aasojen kohdalla voidaan vielä esittää kysymys onko pohjoismainen vaaleus ja sinisilmäisyys heiltä peräisin. Käsitykseni mukaan näin ei välttämättä ole. Todennäköisesti Mustan meren rannoilta lähteneet aasat muistuttivat ulkonäöltään tuon alueen nykyisiä asukkaita, jotka ovat tummahkoja. Skandinaviassa aasat sulautuivat alueen vaaleaan ja sinisilmäiseen kantaväestöön, joten aasojen perimä ei näy välttämättä ulkonäössä.
Monilla tiedemiehillä on ollut aasoista samanlainen käsitys kuin minullakin. Esimerkiksi norjalaisen tutkimusmatkailijan Thor Heyerdahlin viimeinen tutkimusprojekti oli nimeltään Jakten på Odin. Tässä tutkimuksessa Heyerdahl etsi Mustan meren rannoilta aasojen juuria, mutta ehti valitettavasti kuolla ennen kuin sai mitään merkittävää selville. Joka tapauksessa uskon, että aasojen ja heidän geeniperimänsä selvittäminen voi avata uusia näköaloja ms-taudin hoitoon ja mahdollisesti jopa ennaltaehkäisyyn. Täten historia ja arkeologia voivat auttaa lääketiedettä.

16

1197

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tänne.

      tuollaisia lähetä, nämä ihmiset jotka lukevat tätä ryhmää ovat ihan imbesillejä.

      • saat

        jätkä anaaliherpeksen.


      • siltä

        prosenttien laskija tyypiltä joka aikaisemmin tänne jo lateli ajatuksiaan. Ei taida löytyä kavereita täältä, hanki ihmeessä reppana harrastuksia...


    • muuten

      lääketiede, se on pelkkää bullshittiä. Ne lääkärit ovat vähän sellaisia että jos ajavat metsään, niin sanovat ettei tämä mennyt huonosti, määritellään vain uudestaan tavoitteemme, eli pitikin ajaa metsään.

    • than water

      Ihan mielenkiintoinen teoria sinulla taudin leviämisen suhteen.

      Suomalaiset tutkijat tutkivat samoja asioita vuosikymmenestä toiseen, uudelleen ja uudelleen.
      Mielenkiinnolla odotan syksyä, kantautuukohan maailmalta uutta tietoa mämmässän synnystä ja hoidosta jo suomeenkin, ihan tutkijoille asti ja mitä sen jälkeen tapahtuu, vai tapahtuuko mitään. ..

    • Aasako

      Ihan hauska teoria! Voisin uskoakin tämän.

    • VHHkannattaja

      Viljatuotteet on syypään Ms-tautiin kuten yli kahteensataan muuhun krooniseen sairauteen. Usko täi älä. Asiasta löytyy kyllä parempaakin tietoa, kuin virallisten, lääketieteiden lobbarien tietoa.

    • mäsypiikki

      Hienoa että edes joku jaksaa keskittyä tähän tautiin! ( sun vapaa-ajastahan se on pois mutta mielestäni tärkeää tutkimusta, tänne me mäsät kupsahdetaan )

      Noin 5 v tätä sairastanut todettuna, varmaan koko elämäni oikeesti .

      MUTTA YKSI ASIA erityisesti kiinnostaa tässä parin kaljan "huppelissa" Mistä johtuu se lääkärien lausunto: SUKUNSA AINOA!!!!!!
      Ja se pitää paikkansa meidän suvussa parin kaverin suvussa perkule. Ei ole kenelläkään muilla suvussa esiintynyt`?

      Puolet isänikin suvusta n,3 asunut ruotsissa melkein elämänsä eikä kenelläkään oireitakaan ollu (minä tunnen ne oireet)

      Raivostuttava tauti, alkoholilla tupakoinnilla syönnillä ei tunnu meidän suvussa olevan merkitystä??? db 2 on kyllä esiintynyt jonkin verran

    • MSdgvuonna94

      Jep, minäkin olen sukuni ainoa ms-potilas sekä isän että äidin sukujen puolelta. Muita sairauksia kyllä löytyy lähisuvustakin, joten kukapa selvittäisi miksi tämä mulla puhkesi ms-tautina eikä esim. syöpänä, skitsofreniana tai reumana ? Itse luulen, että se jotenkin "tarttui" minuun nuorena, koska olin kielikurssilla Englannissa kuukauden ja toisen kuukauden interraililla ympäri Eurooppaa. Sairastuin vasta aikuisena 24-vuotiaana.

      • Hohhoijaanäitä

        Ikävä kyllä, ms-dg ei suojele muilta taudeilta ja sairauksilta, joten ei kannata hykerrellä vaikka ei olekaan kuin "vain" ms.

        Ja ms ei kyllä tartu 🙄.
        Aikuisenahan ms tavallisesti todetaan. Itsellä lähes nelikymppisenä.


      • mäsypiikki

        No kyllä pakko muistella taaksepäin vuoteen -94. Noin nelikymppisenä todettiin Mutta, kuten "msdgvuonna94" kertoi tarinansa, oli kyllä rehellisesti jälkeenpäin muisteltuna minulla jo silloin suunnilleen samanikäisenä oireita! Ei niitä nuoruuden puuskissa tajunnut?

        Mutta lekuri ohimennen minulle heitti: Jostain syystä mäsille harvemmin syöpä mm. lankeaa..%

        (noh, reissasin kyllä työnmerkeissä skandinaviassa puol elämää minäkin, jee)


      • Eisuojassamiltään
        mäsypiikki kirjoitti:

        No kyllä pakko muistella taaksepäin vuoteen -94. Noin nelikymppisenä todettiin Mutta, kuten "msdgvuonna94" kertoi tarinansa, oli kyllä rehellisesti jälkeenpäin muisteltuna minulla jo silloin suunnilleen samanikäisenä oireita! Ei niitä nuoruuden puuskissa tajunnut?

        Mutta lekuri ohimennen minulle heitti: Jostain syystä mäsille harvemmin syöpä mm. lankeaa..%

        (noh, reissasin kyllä työnmerkeissä skandinaviassa puol elämää minäkin, jee)

        No poikkeus vahvistaa säännön...tai jotain... Täällä "ihme" jolla ms ja silti vaan syöpäkin lankesi. Eikä siinä vielä kaikki.... ikävä kyllä.


      • Nimimerkkiätähänsit

        Onko alkuperäinen kirjoittaja vielä paikalla?


    • mäsypiikki

      Ei samperi, luulin että saan elvistellä ainakin sillä että ms tautisena ei tarvi syöpää pelätä! .ainoa haave on tuhoutunut......¤¤#"n

    • Lupaltu

      Ai me ollaan Aasoja = as ruotsiksi = raatoja. :) mutta samalla Jumalaan verrattavia ja muita viisaampia. Kiva kun joku kirjoittaa hauskan tarinan.

    • mäsypiikki

      HUPS! Enpä jopa ruottissa syntyneenä tuota hoksannut ajatella? no "suomi" sanat jo hallitsee näköjään tänäpäivänä?---

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      154
      11154
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3113
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      2964
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2167
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1928
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1765
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1749
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1704
    9. 85
      1678
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1637
    Aihe