Käykö viini nopeammin lämpimässä? Meinaan jos paketissa sanotaan, että käytä 22-24 °C 10-14 vrk, niin nyt asunnossa on valitettavasti, luokkaa 26°C, niin miten paljon nopeammin viini käy?
Käymisnopeus
7
2650
Vastaukset
- Hmm...
Ihanteellinen huoneenlämpö käymiselle on noin. 25 asteessa. Kyllä se käy(en osaa sanoa, onko nopeampaa vai hitaampaa) tuossa 26 asteessa.
Kotiviinille olisi vain eduksi, jos käyminen tapahtuisi alhaisemmassa lämpötilassa ja pienemmällä vauhdilla. Tällöin mehun aromiaineet pääsevät paremmin maustamaan lopputuloksen.
Useassa pakkauksessa annetaan jotkin rajat käymislämpötilalle: 24-29 astetta. Yli 30 astetta "tappaa" hiivan, alle 20 saattaa estää - tai kohtuuttomasti hidastaa - käymistä. Mutta kuten sanottu - tuossa ylempänä on perusperiaate: alhaisempi lämpötila, pitempi käyminen - aromikkaampi viini.- Pöndex
crudo kirjoitti:
Kotiviinille olisi vain eduksi, jos käyminen tapahtuisi alhaisemmassa lämpötilassa ja pienemmällä vauhdilla. Tällöin mehun aromiaineet pääsevät paremmin maustamaan lopputuloksen.
Useassa pakkauksessa annetaan jotkin rajat käymislämpötilalle: 24-29 astetta. Yli 30 astetta "tappaa" hiivan, alle 20 saattaa estää - tai kohtuuttomasti hidastaa - käymistä. Mutta kuten sanottu - tuossa ylempänä on perusperiaate: alhaisempi lämpötila, pitempi käyminen - aromikkaampi viini.porissut 2 päivää mäski 1 kg sokerilla ja sen jälkeen vasta 6 päivää 3.5 kg sokerilla, mutta käyminen on jo hidastunut liki nopeuteen kupla per minuutti, joka kuulemma olisi sen merkki että viini on valmis. Eli on valmistunut alle puolessa suositusajasta. Mutta kai sen voi antaa olla paripäivää ylimäärästä ja lisätä sokeria lopuks jos tuntuu siltä.
Pöndex kirjoitti:
porissut 2 päivää mäski 1 kg sokerilla ja sen jälkeen vasta 6 päivää 3.5 kg sokerilla, mutta käyminen on jo hidastunut liki nopeuteen kupla per minuutti, joka kuulemma olisi sen merkki että viini on valmis. Eli on valmistunut alle puolessa suositusajasta. Mutta kai sen voi antaa olla paripäivää ylimäärästä ja lisätä sokeria lopuks jos tuntuu siltä.
Oletan, että sinulla on nestettä vähintään 25 ltr? Siihen tuo 6 kg on aivan liikaa - 4 kg olisi mielestäni riittänyt. Tietysti vähän riippuen siitä, mihin mehuun viinisi teet ja mikä sen oma sokeripitoisuus on.
Anna käydä vain vielä vaikka viikonkin - jos vesilukko toimii ei se mene pilalle.
Lisää sokeria vasta jälkimakeutusvaiuheessa maistamisen jälkeen. Ja muista, että mikään viini ei ole sokerilientä. Mitä kuivempaa saat, sitä parempi.- Pöndex
crudo kirjoitti:
Oletan, että sinulla on nestettä vähintään 25 ltr? Siihen tuo 6 kg on aivan liikaa - 4 kg olisi mielestäni riittänyt. Tietysti vähän riippuen siitä, mihin mehuun viinisi teet ja mikä sen oma sokeripitoisuus on.
Anna käydä vain vielä vaikka viikonkin - jos vesilukko toimii ei se mene pilalle.
Lisää sokeria vasta jälkimakeutusvaiuheessa maistamisen jälkeen. Ja muista, että mikään viini ei ole sokerilientä. Mitä kuivempaa saat, sitä parempi.vaikka viikonloppuun. Joo siinä on ainakin se 25 litraa ja 4.5 kg sokeria ja 10 litran marjonen sokerit (5l mustikka, 5 l punainen viinimarja).
- rgrgt
Pöndex kirjoitti:
vaikka viikonloppuun. Joo siinä on ainakin se 25 litraa ja 4.5 kg sokeria ja 10 litran marjonen sokerit (5l mustikka, 5 l punainen viinimarja).
tost tulee sellast 11 prosenttista. Mä pistin 7.5 kiloo mustaherukoihin ja kohta on valmista. 15 volttista tulee. hiukan jätän käymättä loppuun.
- Pöndex
rgrgt kirjoitti:
tost tulee sellast 11 prosenttista. Mä pistin 7.5 kiloo mustaherukoihin ja kohta on valmista. 15 volttista tulee. hiukan jätän käymättä loppuun.
ehkä hiukan laimeen oloista maultaan. Olisi ehkä saanut olla vähän enemmän marjaa mukana, mutta maultaan paljon parempaa kuin mitä monet on minulle kotiviininä juottanut. Täytyy kait kokeilla omenaviiniä tossa syksymmällä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 683031
- 922845
- 492067
Mietin että
Onko tästä enää paluuta entiseen? Ainut asia joka päiviini toi taannoin iloa, oli meidän yhteinen hassuttelu ja huumorin201535- 151329
Nyt rupeaa löytymään talonmiestä ja muuta sankaria hallipaloon
Kyllä on naurettavia juttuja tuossa paikallislehdessä, että saa tosiaan nauraa niille..51308Aaamu on täällä taas!
Hyvää ja rauhallista työpäivää rakkauteni. Kunpa vaan hymyilisit enemmän. Toivon, että joku kaunis päivä kanssani et vaa131291Tajusin vaan...
Että olen pelkkä kroonistunut mielisairas. Olen sairauspäissäni luullut itsestäni liikaa. Luulin, että olen vain korkein131243Noin ulkonäkö-jutut ei multa
Nainen, koskaan en ole kirjoittanut siitä mitään ilkeää. Ei kuulu tapoihin241212- 181210