miten saan lapsen arvostamaan

siisteyttä

Olen kahden lapsen yh. Kaikki olisi hyvin, jos isompi lapsi ei sotkisi asuntoa niin paljon. Minulla on vauva hoidettavana taloustöiden lisäksi, joten en pysty millään koko ajan olla ohjaamassa isompaa lasta. Sillä välin kun laitan ruokaa tai hoidan vauvaa, siivoan, laitan pyykkejä tai mitä tahansa niin hän aiheuttaa kaaosta. Vaikka miten olen puhunut hänelle tästä, niin koti on ja pysyy kaaoksessa...kyniä, papereita, leluja, kenkiä, mitä milloinkin mitä hän saa mieleensä kaapeista levittää lattioille. Hän on luonteeltaan kovin touhukas ja pitää askartelusta yms. Kotiin tullessa jää vana vaatteita, kun hän ei vaivaudu nostamaan niitä edes tuolille ja sekin sitten lisää pyykkimäärää, kun vaatteet likaantuvat lattioilla. Parhaani mukaan siivoan noita jälkiä, palautan tavaroita laatikoihin ja kaappeihin jne mutta usein se on ylivoimainen tehtävä, sillä hän ehtii sotkea nopeammin kuin minä muilta töiltä ehdin siivota (enkä voi koko ajan vain siivota kun vauvankin kanssa pitää seurustella). Tämän vuoksi en voi enää kutsua ystäviä kylään, en lapsen kavereita kylään, emme voi harkita lemmikkieläintä jota aiemmin harkitsimme. En tiedä, mitä teen. Mikään puhe ei ole auttanut kuin ehkä ihan hetkellisesti, ja moneen kertaan olen asiasta keskustellut hänen kanssaan. Lapsen siivouskyvyssä ei ole puutetta. Kun hän siivouspäälle ryhtyy niin hän on esimerkillinen siivoaja ja saa todella siistiä jälkeä. Kun hän vain haluaa, niin hänen huoneensa on siistimpi kuin mihin itse ikinä pysyisin. Jokaisen tavaran hän saa laitettua kauniiseen järjestykseen ja vaatekaappinsa hän osaa järjestää aivan tip top kuntoon. Mutta nämä puuskat ovat niin hetkellisiä. Jos hän innostuisi enemmän siivoamaan ja voisimme tehdä yhteistyötä lapsen kanssa (eikä niin että hän parhaan kykynsä mukaan aiheuttaa kaaosta ja minä parhaan kykyni mukaan selvittelen sitten sitä kaaosta) niin meillä olisi oikein hyvä olla kotona, aikaa riittäisi muuhunkin kuin siivoamiseen, enkä uupuisi tähän kaaokseen.

6

425

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kans yh mammeli

      Tuossa kohtaa olisi niin paljon parempi jos et olisi se yh. Mieti olisiko joku muu aikuinen joka haluaisi ottaa vastuuta lapsistasi, ja auttaa perhettäsi saamaan paremman päivärytmin? Ehkäpä oma äitisi? tai isäsi? veljesi? tai ihan vaan kaverisi joka asuu naapurissa.

      Sotkua ei tarvitse pelätä, eikä sen takia linnottautua. Sitä on kyllä muillakin. Ainakin meillä. On vielä ne koirat ja kissatkin. Jos jotakuta vierasta häiritsee sotku, senkus siivoaa sitten. Eipä ole näkynyt. Ja meillä kyllä on ihan sellainen keskikevyt sotku vakiona, koskapa täälläkin asuu pieni touhupeppu.

      Sen sijaan lapsetkin siivoavat kun tietävät jonkun olevan tulossa.

    • Minäpä vain

      Kun puhe on hetkellisesti auttanut, oletko muistanut myös päästää lapsen kavereita kylään ym.? Onko lapsi saanut luvatun palkkion siitä, että on ollut siisti?

      Ja mitä tuohon yllä kirjoittaneen kommenttiin tulee... ei se ole kiinni yksinhuoltajuudesta. Turhauttavan monessa taloudessa asia on yhä niin, että äiti kantaa vastuun lapsista ja saa haukut ukolta, kun koti ei ole siisti. Jos mies todella kiinnittäisi toisen lapsen huomion muihin asioihin kuin sotkemiseen, olisi se toki ihanteellista, mutta usein se ei ole näin. Päinvastoin. Isukki tulee sotkemaan lasten ohessa, ja odottaa silti kodin olevan tip top.

      Yksinhuoltajuuden vaikeutta on liioiteltu. Olen itsekin kahden lapsen yksinhuoltaja, opiskelen päivät, hoidan kaksi pientä ipanaa ja välillä myös vanhemman ipanan kaverit opiskelujen jälkeen, enkä siltikään pidä tätä rankkana. Rankempaa meillä oli exän kanssa. Meillä on kotona kaaos, jota häpeän, mutten menisi sanallakaan syyttämään siitä yksinhuoltajuuttani vaan itseäni. Kyllä minulla olisi aikaa pitää koti siistinä, jos näkisin sen vaivan. Ei se ole kiinni siitä, olenko yksin vaiko miehen kanssa. Niin se vaan menee, jotkut pitävät kodin siisteyttä tärkeänä, toiset eivät niin tähdellisenä.

      • neitihoitajatar

        Se, että sinä pystyt tuohon kaikkeen, opiskelemaan, hoitamaan omat ja naapurinkin kakarat, ei tarkoita, että kaikki pystyisivät.

        Kaikki eivät pysty huolehtimaan aika-ajoin edes itsestään. Ihmisillä on erilaisia läpikäytäviä asioita ja vaikeuksia, jotka voivat vaikuttaa kokonaisuuteen.
        Naiset niin monesti lähtevät juuri siihen, että kyllä koska minä pystyn, niin täytyy muidenkin pystyä.

        Tuosta olen niin kovasti koittanut pois oppia. Mutta aina se ei helppoa ole. Ihmiset kokevat asioita niin niin erilailla. Joku pärjää kahdeksan lapsen kanssa, joku ei yhdenkään, joku saa lapset siivoamaan, toinen ei. Joku erehtyy ukkoa hommatessaan, kaikki eivät. Ei me kaikki olla samanlaisia.


      • Neitihoitajatar
        neitihoitajatar kirjoitti:

        Se, että sinä pystyt tuohon kaikkeen, opiskelemaan, hoitamaan omat ja naapurinkin kakarat, ei tarkoita, että kaikki pystyisivät.

        Kaikki eivät pysty huolehtimaan aika-ajoin edes itsestään. Ihmisillä on erilaisia läpikäytäviä asioita ja vaikeuksia, jotka voivat vaikuttaa kokonaisuuteen.
        Naiset niin monesti lähtevät juuri siihen, että kyllä koska minä pystyn, niin täytyy muidenkin pystyä.

        Tuosta olen niin kovasti koittanut pois oppia. Mutta aina se ei helppoa ole. Ihmiset kokevat asioita niin niin erilailla. Joku pärjää kahdeksan lapsen kanssa, joku ei yhdenkään, joku saa lapset siivoamaan, toinen ei. Joku erehtyy ukkoa hommatessaan, kaikki eivät. Ei me kaikki olla samanlaisia.

        Edellinen ei siis ollut alkuperäiselle.
        Mutta tämä on:

        Minkä ikäinen isompi lapsesi on?


    • eräs vaan

      En tiedä oletteko jo kokeilleet pieniä käytännön järjestelyjä, joista voisi olla apua (ainakin meillä auttavat jonkin verran).
      -lapsen vaatteille oma helppo paikka eteisessä. Esim. takki menee paremmin naulaan, kun naula on näkyvillä ja sillä korkeudella, että lapsi yltää siihen ilman jakkaraa. samoin pipoille ja muille asusteille on oma kori lattialla. Myös omassa huoneessa naula repulle ja leikkivaatteille.
      -Leluja on kohtuullinen määrä (säännöllisesti vaan kirppikselle ne jotka ei enää kiinnosta (esim. liian helpot palapelit) ja muista osa yläkaappiin (muutaman viikon päästä taas yläkaapista esiin ja leikeissä olleet piiloon)
      -Leluille säilytyspaikkoina pääosin lelulaatikoita ja koreja (helpompi heitellä laatikoihin, kuin asetella hyllylle)
      -Leikkeihin varattu tietyt paikat (meillä leluja saa tuoda leikkihuoneen lisäksi olkkariin ja aulaan, muttei vanhempien makuuhuoneeseen tai keittiöön).
      -Päivän ajan oma huone saa olla missä siivossa vaan, illalla sitten lelut paikoilleen ennen nukkumaan menoa. muualta leluja kerätään tarpeen mukaan.
      -Tiettyihin kaappeihin ja tavaroihin ei kosketa kuin aikuisen eritysluvalla (keittiön kaapit, vanhempien vaatekaapit jne.)

    • tehoaa

      Pieni lapsi,eikä isompikaan osaa elää siistinä,ellei siihen kasvateta. Ja se kasvatus kestää läpi lapsuuden ja nuoruuden. Sitten ehkä,kun lapsi on aikuinen, voi jotain olla jäänyt mieleenkin=)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      370
      4639
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      85
      1875
    3. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      66
      1619
    4. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1556
    5. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      217
      1424
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1400
    7. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      60
      1376
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      54
      1357
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1235
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1228
    Aihe