Miksi käsin pumpattavat oluttuopit ovat lähes poikkeuksetta vajaita? Peruslagerit tulevat koneella, jotka on säädetty laskemaan täysiä tuoppeja, mutta vähänkin maukkaampiin ja monesti vaahtoaviin hanaoluisiin ryhtyvä joutuu kärsimään muutaman prosentin käsihävikistä lähes joka tuopissa. Kiire ja rahan ansainta eivät kelpaa syiksi vajaiden myymiseen. Ja annapa, jos valitat asiasta ja pyydät tuopin täyteen: olet merkattu häirikköasiakas. Hauskaa sekin, että muutamissa pystyynkehutuissa olutkeitaissa tämä vajaiden myyminen on tapa - ikään kuin se kuuluisi kuvaan. Varo vajaita!
Vajaat tuopit?
16
701
Vastaukset
- Kyyppari Vaasasta
Juomakoko voi olla 0.4 tai 0.5 litraa riippuen juomasta. Tosin ei kukaan jaksa kitistä siitä, että lasista puuttuu 2% juomaa. Jos homma höiritsee siirry pullojuomiin...
- Beerbuff
Juu, kyllä tuoppien koot ovat valitettavan hyvin hallussa.
Joskus se kalja on pari senttiä lasin merkkiviivasta, joskus näkee, kun kännipöytiin menee tshekkiolutta viiden sentin marginaalilla ja kymmensenttisellä hämäävällä vaahtokukalla. Valitettavasti hyvissäkin pubeissa on laseja, joissa ei ole litraviivaa. Joissakin laseissa piripinta on virallinen määrä, ja näissä myydäänkin aina vajaita, jos olut vähänkin vaahtoaa.
Hassua, että sinulle kelpaa vajaakin tuoppi. Hieno mies! Ajattelepas, jos bensaa tai maitoa myytäisiin pari prosenttia väehmmän kuin luvataan. Tai vaikka olutta pulloissa.
Joo, ja pullojuomia tuleekin juotua, varsinkin alkuilloista, kun monien pubien hanat työntävät letkuissa yön yli maannutta keitosta. Toinen syy pullojuomiin on, että kapakat myyvät vanhaa olutta käsihanasta, ja maku on sen mukaista.
- Pint O'Stout
Et siis voi vaatia, että nesteen pinta on merkkiviivassa, jos lasissa sellainen on.
- Beerbuff
Kuten jo aloitusviestissä sanoin, täyden vaatimisesta tulee kivaa toraa henkilökunnan kanssa, kun se alkaa selittää, että lasi ei ole ollenkaan vajaa, ja että vaahto korvaa nesteen, ja että oletpas typerä asiakas, kun alat nipotella.
Minä en mene kapakkaan riitelemään, vaan haluan vain ostaa oluen rauhassa ja nauttia siitä. Parin sentin vajaus tuopissa kuitenkin masentaa: miksi asiakasta viilataan jatkuvasti linssiin.
Hienoa, jos itse jaksat kinata tuoppisi aina täyteen.
Ja tuosta "vaahto on myös olutta" -perusjutusta sanoisin, että tuo on se yleisin selitys. Mutta kun vaahto laskee, vajautta riittää. Kannattaa kokeilla! Oikeissa olutmaissa, kuten Isossa-Britanniassa, vaahdolla kikkailevat baarimikot saavat turpiin. Vaahto on siellä ekstraa, hyvää palvelua, mutta vain nestemaistä olutta myydään juotavaksi. Turisteille sielläkin myydään nopeita vaahtovajaita, jos olut vain saadaan vaahtoamaan.
Oletteko te molemmat muuten baarissa työssä, kun noin vajaita puolustelette? - Kyyppari Vaasasta
Beerbuff kirjoitti:
Kuten jo aloitusviestissä sanoin, täyden vaatimisesta tulee kivaa toraa henkilökunnan kanssa, kun se alkaa selittää, että lasi ei ole ollenkaan vajaa, ja että vaahto korvaa nesteen, ja että oletpas typerä asiakas, kun alat nipotella.
Minä en mene kapakkaan riitelemään, vaan haluan vain ostaa oluen rauhassa ja nauttia siitä. Parin sentin vajaus tuopissa kuitenkin masentaa: miksi asiakasta viilataan jatkuvasti linssiin.
Hienoa, jos itse jaksat kinata tuoppisi aina täyteen.
Ja tuosta "vaahto on myös olutta" -perusjutusta sanoisin, että tuo on se yleisin selitys. Mutta kun vaahto laskee, vajautta riittää. Kannattaa kokeilla! Oikeissa olutmaissa, kuten Isossa-Britanniassa, vaahdolla kikkailevat baarimikot saavat turpiin. Vaahto on siellä ekstraa, hyvää palvelua, mutta vain nestemaistä olutta myydään juotavaksi. Turisteille sielläkin myydään nopeita vaahtovajaita, jos olut vain saadaan vaahtoamaan.
Oletteko te molemmat muuten baarissa työssä, kun noin vajaita puolustelette?koko juttu, jos vajaat tuopit tuottavat tuskaa vaihda pulloihin tai pysy kotona - uskoisin, että jälkimmäinen on parempi vaihtoehto.
Hanasta tulee olutta muutaman prosentin tarkkuudella haluttu määrä, ei absoluuttista määrää, kun sellaista ei voida vaatia. Yleensä tämän tyyppisten nesteiden vaadittu mittatarkkuus on 2.5%.
On se kivaa kun känninen asiakas alkaa inttämään, että lasiin olisi mahtunut enemmäkin vaikka vaahdot tulevat jo nyt sormille. Kyllä on kotimaan juopoilla vielä opittavaa. Mene vaikka Saksaa selittämään, että lasista puuttuu kolme ainakin senttilitran verran, nehän nauravat sinut pellolle ja niin teen minäkin jos olen tiskin takana. Asiakas saa aina sen mitä hanasta tulee, ellei kyse ole tuotteesta jonka joutuu laskemaan useammassa erässä - nämä tuotteet tulevat yleensä täysinä tai ylitäysinä. - Beerbuff
Kyyppari Vaasasta kirjoitti:
koko juttu, jos vajaat tuopit tuottavat tuskaa vaihda pulloihin tai pysy kotona - uskoisin, että jälkimmäinen on parempi vaihtoehto.
Hanasta tulee olutta muutaman prosentin tarkkuudella haluttu määrä, ei absoluuttista määrää, kun sellaista ei voida vaatia. Yleensä tämän tyyppisten nesteiden vaadittu mittatarkkuus on 2.5%.
On se kivaa kun känninen asiakas alkaa inttämään, että lasiin olisi mahtunut enemmäkin vaikka vaahdot tulevat jo nyt sormille. Kyllä on kotimaan juopoilla vielä opittavaa. Mene vaikka Saksaa selittämään, että lasista puuttuu kolme ainakin senttilitran verran, nehän nauravat sinut pellolle ja niin teen minäkin jos olen tiskin takana. Asiakas saa aina sen mitä hanasta tulee, ellei kyse ole tuotteesta jonka joutuu laskemaan useammassa erässä - nämä tuotteet tulevat yleensä täysinä tai ylitäysinä.Voisitko kertoa niiden keitaiden nimet joissa työskentelet? Ollaan ehkä tavattukin, kuulostat niin tutulta. Ja kavereitakin kiinnostaa kuppiloiden sijainti.
Kiva, että on tuollaisia avoimen rehellisiä tarjoilijoita, jotka tietävät ajatella asiakkaankin puolesta kuinka vajaaksi tuopin voi jättää.
Käythän seuraavaksi vaikka huoltoasemalla muistuttamassa, että säätävät sulle vähän mittareita: 35 litran ostoksesta sulle kelpaa ihan hyvin tankkiin tommoset 31 litraa. Tämä mitätön neljä litraa siinä tankatessa haihtuu ja valuu reisille sun muuta. Saat kaupan päälle hyvän asiakkaan maineen ja kenties kupposen kahaveetakin.
Sekoititko tuossa selvityksessäsi käsipumput konehanoihin? Käsipumpusta saa olutta lasiin aika helposti juuri sen puoli litraa josta asiakas maksaakin. Noista käsihanoistahan tämän ketjun aloitin. Automaateista voipi viisaammat puhua toisissa ketjuissa.
Käypä muuten joskus oikeassa olutkuppilassa: siellä vaahdot todella tulevat asiansa tuntevien baarimikkojen sormille. Joissakin jopa kipataan ja kaavitaan vaahtoja veks, jotta lasiin mahtuisi sitä oluttakin. - Kyyppari Vaasasta
Beerbuff kirjoitti:
Voisitko kertoa niiden keitaiden nimet joissa työskentelet? Ollaan ehkä tavattukin, kuulostat niin tutulta. Ja kavereitakin kiinnostaa kuppiloiden sijainti.
Kiva, että on tuollaisia avoimen rehellisiä tarjoilijoita, jotka tietävät ajatella asiakkaankin puolesta kuinka vajaaksi tuopin voi jättää.
Käythän seuraavaksi vaikka huoltoasemalla muistuttamassa, että säätävät sulle vähän mittareita: 35 litran ostoksesta sulle kelpaa ihan hyvin tankkiin tommoset 31 litraa. Tämä mitätön neljä litraa siinä tankatessa haihtuu ja valuu reisille sun muuta. Saat kaupan päälle hyvän asiakkaan maineen ja kenties kupposen kahaveetakin.
Sekoititko tuossa selvityksessäsi käsipumput konehanoihin? Käsipumpusta saa olutta lasiin aika helposti juuri sen puoli litraa josta asiakas maksaakin. Noista käsihanoistahan tämän ketjun aloitin. Automaateista voipi viisaammat puhua toisissa ketjuissa.
Käypä muuten joskus oikeassa olutkuppilassa: siellä vaahdot todella tulevat asiansa tuntevien baarimikkojen sormille. Joissakin jopa kipataan ja kaavitaan vaahtoja veks, jotta lasiin mahtuisi sitä oluttakin.ole mikään salaisuus missä työskentelen, mutta ei ole myöskään julkinen asia.
Ja sitten hieman matematiikasta. Jos oluthanalle sallitaan 2.5% virhe se ei tarkoita, että virhe olisi systemaattinen ja aina saman suuntainen. Jos virhe on esim 2% näkyy se laissa 5dl*0.02=0.1dl virheenä. Toki tämä on suuri virhe jonkun mielestä, kun juot kymmen tuoppia olet häviöllä yhden desilitran, tosin siinä vaiheessa olet läikyttänyt lattialle jo enemmän. Täytyy kuitenkin muistaa, että virhe ei ole yleensä systemaatinen vaan saat joki hieman liikaa tai liian vähän. Hyvin hyvin harva on valittanut - mitä sinä nyt noin paljon kaadoit.
Suurin osa alan paikoista laskee peruskurat napista painamalla, ei siinä tarvitse mitään pumppailla. Tätä juodaan kuitenkin ylivoimaisesti eniten. Erikoisoluet ovat aivan marginaalisia tuotteita - lähinnä palvelutuotteita.
Hieman lisää matematiikasta.
Jos sinä haen autoon menovettä ja mittari näyttää 35l ja sait kuitenkin vain 31 lirtaa, virhe on liian suuri (4/35)*100%=11% mikään polttoainemittari ei omaa näin suurta virhettä.
Polttonesteet mitataan yleensä mittatarkkudella 1 tai 0.5, ne eivät salli esitettyjä virheitä.
Jos mittarin virhe olisi 1%, todellinen virhe olisi 35*0.01=0.35l, eikä vielä ole puhuttu siitä mikä on virheen suunta. Polttonestemittareita valvotaan ja jos virhe on systemaatinen tai suurempi kuin vaadittu, mittari on viritettävä tai vaihdettava uuteen.
Ei minulla ole ollut vuoden 1979 mitään ongelmia oluen lasekmisessa teki sen miten tahansa, aina ovat asiakkaat saaneet sen mitä ovat tilanneet - tietyllä tarkkudella. Kyllä ongelmat ovat tulleet aivan muista asioista, yleensä siitä, että ei osata kontroloida omaa juomista - juodaan liikaa ja liian usein. - Beerbuff
Kyyppari Vaasasta kirjoitti:
ole mikään salaisuus missä työskentelen, mutta ei ole myöskään julkinen asia.
Ja sitten hieman matematiikasta. Jos oluthanalle sallitaan 2.5% virhe se ei tarkoita, että virhe olisi systemaattinen ja aina saman suuntainen. Jos virhe on esim 2% näkyy se laissa 5dl*0.02=0.1dl virheenä. Toki tämä on suuri virhe jonkun mielestä, kun juot kymmen tuoppia olet häviöllä yhden desilitran, tosin siinä vaiheessa olet läikyttänyt lattialle jo enemmän. Täytyy kuitenkin muistaa, että virhe ei ole yleensä systemaatinen vaan saat joki hieman liikaa tai liian vähän. Hyvin hyvin harva on valittanut - mitä sinä nyt noin paljon kaadoit.
Suurin osa alan paikoista laskee peruskurat napista painamalla, ei siinä tarvitse mitään pumppailla. Tätä juodaan kuitenkin ylivoimaisesti eniten. Erikoisoluet ovat aivan marginaalisia tuotteita - lähinnä palvelutuotteita.
Hieman lisää matematiikasta.
Jos sinä haen autoon menovettä ja mittari näyttää 35l ja sait kuitenkin vain 31 lirtaa, virhe on liian suuri (4/35)*100%=11% mikään polttoainemittari ei omaa näin suurta virhettä.
Polttonesteet mitataan yleensä mittatarkkudella 1 tai 0.5, ne eivät salli esitettyjä virheitä.
Jos mittarin virhe olisi 1%, todellinen virhe olisi 35*0.01=0.35l, eikä vielä ole puhuttu siitä mikä on virheen suunta. Polttonestemittareita valvotaan ja jos virhe on systemaatinen tai suurempi kuin vaadittu, mittari on viritettävä tai vaihdettava uuteen.
Ei minulla ole ollut vuoden 1979 mitään ongelmia oluen lasekmisessa teki sen miten tahansa, aina ovat asiakkaat saaneet sen mitä ovat tilanneet - tietyllä tarkkudella. Kyllä ongelmat ovat tulleet aivan muista asioista, yleensä siitä, että ei osata kontroloida omaa juomista - juodaan liikaa ja liian usein.Kiva, että välillä ripaus asiaakin siellä. Puhun koko ajan siis käsinlaskettavista erikoishanaoluista, en perusjampan sähköpitkästä.
No joo, parempi ehkä pysyäkin kuppiloineen piilossa, kun vajaiden myyntiä auliisti mainostaa.
Englannissa on laskettu, kuinka paljon pubit nettoavat, kun myyvät vajaita tuoppeja. Oliko se muutama sata miljoonaa vuodessa. Yksilölle siitä sentin vajauksestakin tulee vain vähän rahallista miinusta per tuoppi, mutta varma huono mieli - sanoo kokenut tarjoilija siellä nyt mitä vaan.
Mukavissa ravintoloissa, kuten huomasit, tulee jopa viivan yli tavaraa. Ja aika mukavasti tulee myös tippiä taloon. Ja asiakkaita. Eihän se muutama ylimilli paikan tilinpidossa tunnu missään, paljon enemmän läikkyy jo tiskialtaalle.
Tietyllä tarkkuudella siis jatkossakin, vaahtovajaita tuoppeja? Olen muuten huomannut, että vanhemmat tarjoilijat osaavat kaikkein parhaiten myydä niitä alimittaisia. Vuosien saatossa sitä varmaan kyynistyy. Eli lähtiskö sieltä huomenillalla meluisaan nurkkapöytään pari puolikasta tshekkiä kokonaisen hinnalla? - Kyyppari Vaasasta
Beerbuff kirjoitti:
Kiva, että välillä ripaus asiaakin siellä. Puhun koko ajan siis käsinlaskettavista erikoishanaoluista, en perusjampan sähköpitkästä.
No joo, parempi ehkä pysyäkin kuppiloineen piilossa, kun vajaiden myyntiä auliisti mainostaa.
Englannissa on laskettu, kuinka paljon pubit nettoavat, kun myyvät vajaita tuoppeja. Oliko se muutama sata miljoonaa vuodessa. Yksilölle siitä sentin vajauksestakin tulee vain vähän rahallista miinusta per tuoppi, mutta varma huono mieli - sanoo kokenut tarjoilija siellä nyt mitä vaan.
Mukavissa ravintoloissa, kuten huomasit, tulee jopa viivan yli tavaraa. Ja aika mukavasti tulee myös tippiä taloon. Ja asiakkaita. Eihän se muutama ylimilli paikan tilinpidossa tunnu missään, paljon enemmän läikkyy jo tiskialtaalle.
Tietyllä tarkkuudella siis jatkossakin, vaahtovajaita tuoppeja? Olen muuten huomannut, että vanhemmat tarjoilijat osaavat kaikkein parhaiten myydä niitä alimittaisia. Vuosien saatossa sitä varmaan kyynistyy. Eli lähtiskö sieltä huomenillalla meluisaan nurkkapöytään pari puolikasta tshekkiä kokonaisen hinnalla?asiakkaat eivät ole valittaneet palvelusta, eikä minun ole tarvinnut valittaa huonosta käytöksestä yleensä kuin kerran - ymmärtävät hyvällä paremmin kuin huonolla.
En ymmärrä valitustasi vajaista vieläkään, enkä tule varmaan ymmärtämäänkään. Asiakkaita tuntuu riittävän ja tippiä tulee - aina saisi toki tulla enemmänkin. Jos asiakas on niin latvakakkonen, että haluaa välttämättä oluensa vaahdottomana - näitäkin on, niin toki hän sen myös saa ja silloin se pitää laskea viivaan asti käsin. Makunautintoa se ei paranna lainkaan. Olut on nautintoaine ei pelkkä alkoholijuoma josta humallutaan. Itse nautin oluen aina oikeasta lasista ja sopivalla vaahdolla varustettuna oikean lämpöisenä hyvässä seurassa. Näin toivoisin muidenkin tekevän.
Tämä tästä ja toivoisin, että keskustelu kääntyisi hieman toiseen suuntaa, oluen nauttimiseen ja laatuun. Ei siihen onko sitä 2% liian vähän tai paljon, koska sillä ei ole mitään tekemistä olutkulttuurin kanssa - tosin välillä tuntuu, että koko olutkulttuuri on kuollut ja oluen ainoa tehtävä on olla halpaa, kylmää ja juovuttavaa - maku on sivuseikka.
- huijarit kuriin
Mikäli asia on kuvailemallasi tavalla tee hallinnollinen kantelu lääninhallitukselle/Valviraan jotka voivat toiminnan ollessa jatkuvaa ao. anniskelupaikassa peruuttaa anniskeluluvan määräajaksi tai toistaiseksi.
- Erno ei Paasilinna
Varmasti on Valvira tai joku muu kiinnostunut siitä onko olutlasissa 0.50 litraa vai kentien 0.49 litraa, eivät ole kiinnostuneita. Heitä kiinnostavat aivan toiset asiat, alaikästen anniskelu, juomien jatkaminen, väärin ilmoitettu hinnoittelu, kirjapitorikokset, ym asiat - onneksi. Näissä asioissa riittää aivan tarpeeksi tekemistä ilman "vajaan" tuopin tarkasteluakin.
- Valvira = vitsi
Erno ei Paasilinna kirjoitti:
Varmasti on Valvira tai joku muu kiinnostunut siitä onko olutlasissa 0.50 litraa vai kentien 0.49 litraa, eivät ole kiinnostuneita. Heitä kiinnostavat aivan toiset asiat, alaikästen anniskelu, juomien jatkaminen, väärin ilmoitettu hinnoittelu, kirjapitorikokset, ym asiat - onneksi. Näissä asioissa riittää aivan tarpeeksi tekemistä ilman "vajaan" tuopin tarkasteluakin.
Tuleepa kantelijalle selväksi ettei asia kiinnosta ketään eli siitä on turha jauhaa. Itse antaisin jollakin (teko)syyllä kantelijalle porttikiellon.
- Paasilinnan poika
Valvira = vitsi kirjoitti:
Tuleepa kantelijalle selväksi ettei asia kiinnosta ketään eli siitä on turha jauhaa. Itse antaisin jollakin (teko)syyllä kantelijalle porttikiellon.
antaa porttikieltoa riittää, että anniskelu lopetetaan aina kun asiakas on päihtynyt - näinhän alkoholilakikin sanoo. Hyvin harvoin tulee ongelmia asiakkaiden kanssa ja jos tulee syynä on se, että viina on maistunut hieman liian hyvin - tai asiakas on tullessa jo liian huonossa kunnossa.
- Dem Deutschen Volk
Suomessa koneen mittaamat tuopit on säädetty melko tarkoiksi. Saksassa kulttuuri on vapaampaa: kanta-asiakkaatkin saavat eri mittaisia "täysiä" tuoppeja, mutta vastaavasti joskus ilmaisenkin tuopin. Englannissa taas on vahva kuluttajajärjestö Camra, joka on kampanjoinut täysien tuoppien puolesta suht onnistuneesti. Käsisäädöllä laskettavat vaahtoavat oluet ovat ongelmallisia, koska vaahdon asettumista pitää joskus odottaa ja tämähän ei onnistu ruuhka-aikoina. Vaahdosta yleensä 1/3 on olutta, mutta vaahdonkin koostumus vaihtelee oluittain.
- Oluita maailmallakin maistellut:
Irlannissa olin kauan sitten (1986) ja menin tietty bar&loungeen ja tilasin Guinnessin. En asiaan vihkiytymättömänä olisi malttanut odottaa vaahdon laskeutumista, mutta baarimestari toppuutteli sanoen sen vievän minuutteja että muodostuu se kermamainen vaahto (oli hyvää). Mutta Guinness taitaa olla eri juttu. Ja CAMRA, sehän on Campaign for Real Ale, ja real alessa ei ole kauheasti vaahtoa.
- Dem Deutschen Volk
Oluita maailmallakin maistellut: kirjoitti:
Irlannissa olin kauan sitten (1986) ja menin tietty bar&loungeen ja tilasin Guinnessin. En asiaan vihkiytymättömänä olisi malttanut odottaa vaahdon laskeutumista, mutta baarimestari toppuutteli sanoen sen vievän minuutteja että muodostuu se kermamainen vaahto (oli hyvää). Mutta Guinness taitaa olla eri juttu. Ja CAMRA, sehän on Campaign for Real Ale, ja real alessa ei ole kauheasti vaahtoa.
"Ja CAMRA, sehän on Campaign for Real Ale, ja real alessa ei ole kauheasti vaahtoa."
Juuri näin, ja siksi Camran vajaa tuoppi -kampanja tehoaakin, kun jokainen näkee heti, onko olutta pinttiviivaan asti vai ei. Sama ryhmä kampanjoi myös näiden pinttiviivallisten lasien puolesta. Monissa olutmaissa oluen oikea laskutapa on tärkeämpää kuin täysi tuoppi. Tuoppia ajan kanssa rakentaessa saattaa mennä nestettä tiskipöydälle ihan kunnolla, mutta tuoppi jää silti vajaaksi. Oikean makunautinnon takaava tyyli on kuitenkin tärkeää.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit32718Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1581351Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491165- 1271028
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä181016Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2071010Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223974Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk299908- 42899
- 72875