Oireiden yhdistäminen syötyyn ruokaan+muita kyssiä

Katarina20

Toooosi tyhmästi otsikossa ilmaistu tämä asia, mutta pakko kysyä keliakiaa sairastavilta. Epäilen itselläni keliakiaa. Olen kärsinyt erilaisista vatsavaivoista ylä-asteikäisestä asti, jonka jälkeen oireet pahenivat lukioaikana. Viimeisen vuoden aikana oireet ovat tulleet miltei sietämättömiksi. Niitä ovat mm. ainaiset löysät ulosteet, harvoin ummetus, vatsakipu, aivan järkyttävät ilmavaivat, päänsärky(?), turvotus, väsymys....
Olen vuoden ollut laktoosittomalla ruokavaliolla, ei auta, samat oireet jatkuvat.

Kysymys: Onko esim ripuli ollut kohdallanne jatkuvaa, vai yhdistittekö sen johonkin vasta syötyyn ruokaan? Kuinka pian viljan syömisestä seurasi oireita? Itse söin lihapiirakkaa, jonka jälkeen meni alle 2 tuntia ja ripulina kaikki ulos, sen jälkeen mahakipu hieman helpotti.

Tänään kävin työterveyslääkärillä, joka määräsi muutamia verikokeita ja epäili vaan stressivatsaa. Itku meinaa päästä, elämänlaatu on persiillään nuorella ihmisellä tämän asian takia. Todella turhautunut olo!
Kuitenkin keliakia-arvot taas otetaan. Toivon niiden olevan positiiviset, että saisin selityksen ja hoidon vaivaan. Kesällä tein kotitestin, joka nega. Onko kokemusta näistä? Kuinka luotettava? Keliakiaa on katsottu verestä tk:ssa aiemminkin, mutta nega. Voiko olla, että ei näy veressä? Pitääkö vaatia tähystys?

Kiitos.

T20v.

4

1064

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Keliaaaakikko

   Mulla lääkäri tiedusteli, mikä olo on, kun syö yhden kokonaisen vehnäpatongin. Jos parin tunnin päästä on huono olo, voi kyseessä hyvinkin olla keliakia. Itsellä ei patongista tullut mitään näkyviä oireita, mutta silti keliakia sieltä loppujen lopuksi bongattiin. Näkyi verikokeissa ja varmistettiin tähystyksellä. Käsittääkseni verikokeiden lisäksi voidaan tehdä myös geenitesti, jolla selviää, onko sinulla ylipäätään keliakiaan altistavaa geeniä.

  • keliukko

   vatsalle ei ole hyväksi syödä rasvaisia ruokia kuten lihapiirakka..varmasti ilmavaivoja ja ripulia.Mulla keliakia ollu parikytä vuotta..jos nyt oireettomana söisin vaikka pullan niin en varmasti huomaisi mitään erikoista..mutta jos söisin viikon sitä pullaa joka pv niin pikkuhiljaa se suoli alkais´oireileen..sulamisvaikeudet alkais ripuli oireilla..vatsa ei keliakiassa ole kipeä niinkään vaan se johtuu suolivaivoista..paluu gluteenittomaan ruokaan poistaa välittömästi oireet.Sinulta tuskin löytyy keliakia,päänsärky ei kuulu tähän tautiin.Koepala ohutsuolesta varmistaa aina diagnoosin,miksei sulta oteta sitä..johtuu varmaan kun verikokeista ei näy vastaaineita..verikoe ei sata varma tapa varmistua diag.

  • ex-kofeinisti

   Oireet vaikuttavat enemmän hiivasyndroomalta. Käytätkö kofeiinia, se aiheuttaa joillekin hiivasyndroomaa. Minulta nuo oireet poistuivat kun lopetin kofeiinin tykkänään. Kofeiinihan on nestemäistä stressiä, se kohottaa samoja stressihormoneja kuin krooninen stressi.

  • Mirkku85

   Heippa,

   minä olen myös kärsinyt samanlaisista oireista kuin sinä, soittelin tuossa lähi-terveysasemalle ja varailin aikaa lääkärille. Minulla on pienestä asti ollut mahavaivoja, mutta jostain syystä niitä ei ole koskaan tutkittu. Nyt oireet alkavat olla sitä luokkaa etten enää jaksa odottaa lääkäriin pääsyä. Yöllä en saanut oikein nukutuksi kun maha oli niin kipeä. Ja koko ajan on ripuli, välillä niin että tuntuu niinku vesi vaan valuis. En kohta uskalla laittaa mitään suuhun. Väsymystä on myös melkein päivittäin, johtuen varmaan kun ei ehdi tarvittavat ravintoaineet imeytyä. Hemoglobiinikaan ei nouse vaikka söin rautatabletteja. Pierettää, koulussakin ahdistaa olla kun mahassa möyrii ja tuntuu että tulee housuun. On kyllä niin rajoittavia vaivoja että kyllähän tästä kärsii melkoisesti :( Monesti pitänyt jumppakin jättää väliin ilmavaivojen ja mahakivun vuoksi. Laktoosi-intoleranssista ei voi johtua koska en syö maitotuotteita. En tiedä onko muilla perheenjäsenillä keliakiaa koska ei ole koskaan tutkittu, mutta ainakin minun sedällä on ja hänen lapsellaan. Suvussa siis on keliakiaa.. :S Saisi sen diagnoosin niin pääsis opettelemaan uusia ruokia, nyt kun ei oikein tiedä mitä syödä, kun jos pääsee tutkimuksiin niin silloinhan ei oikein kannata noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Mutta kuinka jaksaa diagnoosiin asti?? Anemiahan tässä kohta tulee..ja laihtuakin alkaa varmasti kun ei voi syödä ja jos syö niin luikurina tulee ulos..

   N24v.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Takaisin ylös

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sinä olit jotain, mitä ei pitänyt olla olemassa

   Hei kaunis, maailmani pysähtyi, vaikka en ollut valmis pysähtymään. Yhtäkkiä, arvaamatta, olit siinä edessäni valmiina riisumaan kaiken. Ja voi armas
   Ikävä
   168
   2326
  2. Paperittomille täydet Kelan edut! Suomalaiset 1500:- kk palkalla töihin.

   Ohisalo ja vihreet vihaa Suomalaisia , kuinka paperittomalle joka livahtaa jostain vaan Suomeen .annetaan paremmat edut kuin Suomalaiselle?
   Helsinki
   149
   1761
  3. Rasmus Takaluoma

   Poliisi oli pahoinpidellyt Rasmuksen baarissa julkisesti. Virkaveljet salailevat nyt tapahtuneen julki tuomista. Usko meni poliisiin täysin.
   Kadonneet ihmiset
   5
   1324
  4. Mies, olen tullut siihen tulokseen

   ..Että tempperamenttini on sinulle liikaa.
   Ikävä
   126
   1126
  5. Kyllä minä sen myönnän

   että minua varmasti joskus vtuttaa jos ja kun sinulla on joku, toivottavasti joku hyvä, ettet pilaa elämääsi. Ajattele järkevästi ja rauhoitu joskus
   Ikävä
   46
   952
  6. Sannan "valtiovierailu" nyt

   Sanna pitänyt puheen valtiovierailun aluksi. Toimittajat aivan äimänä, kaikki vittuilee Sannalle ja kyselee mitä vittua se siellä tekee. Joku jopa ott
   Maailman menoa
   367
   939
  7. Marin myönsi, ei kunnon syytä matkustaa Uutseen-seelantiin ja Australiaan

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b910963d-bfe4-4e77-9ad9-c501b10596d5 Kukaan muu pääministeri suomessa ei ole koskaan tehnyt vastaavaa matkaa. N
   Maailman menoa
   318
   890
  8. Vähän välillä tuntuu kuin jos.

   Sinullakin on ikävä. Voin kyllä olla väärässä. Mistäpä sen tietää.
   Ikävä
   80
   842
  9. Saavuttamattomalle

   Leikin kotia täällä ja sydän vaeltaa jossain..
   Ikävä
   51
   829
  10. Hyvää yötä

   Mukavimmalle miehelle. Vältän yhtä tiettyä sanaa kun heti sotketaan.
   Ikävä
   98
   693
  Aihe